Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   Bastenski filc (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=48696)

LA-2A 12-03-2017 01:52 AM

Bastenski filc

Jel zna neko gde mogu da nadjem bastenski filc u beogradu?
Guglam ali mi slabo ide :)

BlasterMaster 12-03-2017 03:41 AM

Re: Bastenski filc

+1
ako neko stvarno zna ili ima broj i meni je potrebno, isto guglam ali ne ide :)
i ako ima neka radnja blizu Nisa ako neko zna ili je narucivao...
po tapetarskim radnjama me zbunjeno gledaju, po polj. apotekama nikad nisu culi, u shtofovskoj robi ne znaju sta je to...
dajte neki link, broj, nesto...

Arthur 12-03-2017 07:54 AM

ima po poljoprivrednim apotekama, a i u Merkuru. Ja sam uzimao u apoteci koja se nalazi na onim stepenicama što vode od Ekonomskog fakulteta gore ka Zelenom vencu.

LA-2A 12-03-2017 10:58 AM

Arture hvala, pogledacu po poljo apotekama, Merkur je zatvoren vec neko vreme :). Zanima me da li mogu da idem samo sa sundjerom 1cm preko kamene vune umesto bastenskog flica ?

NLP 12-03-2017 05:43 PM

Može da se naruči i uveze iz SLO za male pare dosta filca:
http://www.tosama-trgovina.si/b/84_V...-x-100-m-1-kos

BlasterMaster 12-03-2017 05:56 PM

@LA-2A ako uspes da nadjes u nekoj poljop.apoteci, molim te, zamoli ih za broj, pa mi sibni ovde, posto nisam iz Bga, da mogu da pozovem i da narucim ako su voljni da salju... hitno mi treba a nigde ne mogu da nadjem, i po najvecim stovaristima mi govore kako nikad nisu culi za tako nesto... cak i kamenu vunu guscu (skuplju) nabavljaju samo po potrebi ako se posebno narucuje

BIGDADDY 12-03-2017 06:20 PM

I mene zanima, a jel ovo to?

https://www.kupujemprodajem.com/Agri...4059-oglas.htm

LA-2A 12-03-2017 06:27 PM

BlasterMaster javim ti ako uspem da nadjem, ako ne najverovatnije cu da idem sa obicnim najlonom pa sundjerom od 1cm pa tek onda sa dekorativnom tkaninom, ali ni sam nisam siguran koliko je to uopste pametno.

phil.milmax 12-03-2017 07:29 PM

i ja sam uzima kod zelenog venca. to je ona mala ulica uzbrdo. mislim da se zove kamenicka. tu ima jedno dve tri poljoprivredne apoteke. e pa u jednoj od tih ima.

ThommasSRB 12-03-2017 11:31 PM

U toj Kamenickoj na Zelenom Vencu od par samo jedna ima ali nisu azurni... Bolje nazvati i naruciti. Ja uzimao prosle godine mesec septembar.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Arthur 16-03-2017 08:15 AM

sunđer i najlon mi ne deluju kao dobro rešenje jerbo nisu vazduhopropusni. Razlog zašto se koristi ovaj filc je upravo taj - propušta vazduh, filteriše kamenu prašinu. Ako zatvorite taj protok vazduha, ona vuna ispod gubi efikasnost

BlasterMaster 16-03-2017 07:37 PM

ljudi jel to OVA FOLIJA ?
tj i ona koju je i @Bigdaddy okacio link?
ja sam sve do sad trazio pod agro folija, agro filc, bastenski filc itd... a ustvari se zove AGRIL pa je mozda zbog toga nismo nalazili po guglu

@Artur
kada si uzimao, jel bila tad i gramaza faktor, ili je to od skoro pocelo sa raznim gramazama?
ako je ovaj link odozgo to sto nam treba, jel bolje da se ide sa vecom gramazom, posto koliko vidim, ima i 17 i 19 i 21 gram, ako uzmemo da veca gramaza = gusce tkana folija, da bi sto bolje sprecili prasinu? ima li potrebe za tim? i da li je mozda bolje recimo dvaput uviti u foliju? da li ce to mozda smetati nesto ili moze samo da poboljsa?
...ovo je mozda bolje pitanje za NLP-a

phil.milmax 16-03-2017 08:36 PM

tako je. zove se AGRIL.

Arthur 19-03-2017 06:16 AM

ne znam za gramažu, al dokle god kad duneš kroz njega vazduh lepo prolazi, dobar je

NLP 19-03-2017 10:37 PM

Najlon ipd. ne.

LA-2A 19-03-2017 11:14 PM

Iskreno se plasim da ce agril da propusti jedan deo prasine, pogotovo sto planiram da oblozim ceo plafon koji zna dosta da vibrira, a ta prostorija mi je ujedno i spavaca soba pa ne bi bas da se trujem ako ne moram. Da nisam otvorio temu ne bih znao kako agril izgleda, sada kada sam video ove slike na kp sto je BlasterMaster okacio prosto sam ubedjen da jedan deo prasine prolazi kroz. Trenutno motam po glavi da stavim samo azmafon posto je on dosta gusci i manje su sanse da ce da propusti, ako ima neko savet slobodno neka puca :)

BlasterMaster 20-03-2017 02:25 AM

pitanje oko agrofilca je i meni tek krenulo da se mota po glavi tek kad sam jedan deo studija sredio... i sredio sam ga azmafonom, pa preko toga ne jedna, nego dupla "mikrofiber" tkanina, vazduhopropusna, rekoh tad ajde kad vec imam dosta tkanine, stavicu dvaputa, jer mi taj deo bas osvetljen ne zelim da se providi kroz tkaninu rostilj ili tako to, sto je sigurno sigurno je. i stavim 2 sloja, i moram priznati da iako je samo azmafon, ipak ima prasine...siguran sam da sam stavio samo jedan sloj imalo bi vise... znam kako je pre bilo, radio sam samo prednji zid, stalno brisem desk i monitore, vrlo sam pedantan po tom pitanju, nikad nisam imao "svadju" sa prasinom, dok nisam odradio ovo delimicno...dosta opreme ima i plus mikser, sve to pokrivam kad se ne radi, ali ma koliko cistio opet se javlja, tako da moj ti je savet da bez obzira sta stavljao ipak stavljas agrofilc, slazem se da def ima manje nego li od kamene vune, ali ipak nemoj misliti da nema uopste kad stavljas azmafon...

i meni deluje vrlo prozirno i prozracno, za sad razmisljam da stavim bar dva sloja za cloude, ako ne i 3 posto je jeftino, jedino ako me NLP ne odgovorori da to ne valja :D

NLP 23-03-2017 09:47 AM

Ma valja, nema frke :)
Samo "tapeciranje" i izgled se zakomplicira.
Ako je dobra mikrofibra, ona je dovoljna.

Rhino 24-03-2017 03:05 PM

Zavisi koliko je mikrofiber 'sitno' tkan.

Eto npr ja imam mikrofiber preko kamene vune i nista ne izlazi napolje... Ali bukvalno

NLP 24-03-2017 08:28 PM

Tako preko palca mikrofibra od min. 300g/m2 če biti ok.

BlasterMaster 24-03-2017 08:37 PM

pa eto, izgleda je meni zapala ta koja nije bas tesno tkana... ja kad sam kupovao, kazem mikrofiber tkanina, pokazu mi na sekciju sve tkanine koje su "mikrofiber" i kazu biraj sam... nema neke gramaze itd, samo mi je preostao test duvanja kroz istu... i na kraju sam ga stvarno i izduvo s oprostenjem :D
sad isto tako za kamenu vunu, pitas lepo treba mi od toliko i toliko kila, propusnost, index, sve sto cujem od prodavaca pojma ti ja nemam bajo, evo imas pa biraj... na deklaraciji ako stoji kg/m3 budes srecan... jedino da se porucuje posebno, no to je vec druga tema...

LA-2A 24-03-2017 10:00 PM

NLP koja je onda poenta bastenskog filca ako mikrofiber treba da zadrzi svu prasinu i sitne cestice kamene vune?

tajna92 25-03-2017 08:07 AM

Sta god da stavis bice prasine...

NLP 26-03-2017 05:51 PM

Poanta agrofilca je da ne trebaš skupu mikrofibru i na kraju upotrebiš samo dekoracijsku tkaninu da prekriješ agrofilc.

Dobra/ primjerna mikrofibra kad se kroz nju duvne, nije baš tako propoustna, ima veči otpor, kad smo baš kod duvanja :)

Kao što sam nekad pisao postoji i dobar rigorozan test:
uzmeš usisivač i bjeli rupčič, uzmeš komad kamene vune i izabranu tkaninu i vidiš koliko če ostaviti "traga" na rupčiču.
Usisivač na minimum.

U realnosti neče nikada biti dakako takvih situacija.

BlasterMaster 21-10-2017 07:59 PM

evo da pokrenem opet pitanje, mozda i sugestiju, pa neko iskusniji mozda da savet.
posto opet radim neke akusticke prepravke i panele, uspeo sam u polj. apotekama da nadjem tu agril foliju, ali nazalost, prodaje se samo ona od 17grama/m2, dok se po oglasima nalaze i do 22-25 grama itd... nisam bio lenj, porucio sam sa oglasa, posto nije nesto razlika u ceni, a i ta folija je dosta cenovno pristupacna i za velike kolicine, stiglo je, i mogu reci da ima malo razlike u gustini. na pogled i na dodir ipak je gusca, sto bi verovatno znacilo i manje prasine itd... uzeci u obzir da sam i onako planirao da barem 2-3 puta obavijem kamenu vunu agrilom, gledam sto vise sloja agrila - to manje prasine... nadam se da tu ne gresim nesto mnogo?
ali, u medjuvremenu sam radio i neke poslove oko termo izolacije na mojoj kuci, i morao sam da uzimam tu neku "paro-propusnu vodo-nepropusnu" foliju, koja se, jelte, stavlja izmedju crepa i vune i sve to sto ide u gradjevini...
e sad, to me bacilo malo na razmisljanje, pa reko da se obratim ovde da dodjemo do nekog nazovi resenja...
posto neki ljudi, kada rade zvucnu izolaciju kamenom vunom koriste klasican najlon - upravo da se ne bi javljala prasina, koji je kao takav vazduho-nepropusni (sto je meni uvek bilo cudno al ajde) neki koriste ovaj agril, neki mikrofiber itd, da li se ova "paro-propusna" folija moze uzimati u obzir pri izradnji absorb-panela, superchunkova itd? da li je neko koristio mozda? ja u brzini nisam se setio da uradim "duvacki test", a i nije mi palo na pamet jer sam nosio one maske zastitne, ali materijal na dodir dodje kao plishani papir. sad, kontam, cim je paropropustan verovatno je i do neke mere vazduhopropusan, tj mikrofiber, a pogodan je i za heftanje (kompres-pistoljem) mozda cak i za lepljenje, odnosno ne mora da se sije ili obavija, jer mi deluje da nije rastegljiv kao recimo ovaj agril filc. Jedina mana je mozda sto je skup ali bi se cena kompenzovala time sto je samo jedan sloj dovoljan, i sto bi tkanina koja ide preko mogla biti obicna ukrasna a ne mikrofiber. Uzeci to u obzir, da li mislite da se moze to koristiti umesto mikrofiber tkanine, kako bi se sprecila prasina? da li bi mozda imalo kontraefekat ako bi recimo radilo kao neka opna sta znam koja ne propusta toliko vazduh/zvucni talas? Neko? bilo ko? Nenade :D

sve ovo pitam jer upravo trebam da radim neke cloudove koji bi dosli iznad celog deska i glave, pa bi zeleo da sto vise zastitim i miksetu i ostale komponente od prasine. Ako je ta folija najbolje resenje da mozda sacekam i kupim, bolje to nego da stavljam agril. Iako sam vrlo pedantan i stalno se brise prasina i kod mene su zidovi radjeni mikrofiber x2 sloja, i dalje je konstanta pojava prasine na svakih nekoliko dana.

NLP 21-10-2017 08:30 PM

Paropropustna folije se može upotrijebiti tamo gdje nisu cone prvih refleksija.
Bilo koja folija ako je direktno na mineralnu vunu zbog učinka membrane daje ekstenziju u niže frekvencije.
Real Traps ima recimo tako napravljeno, nije neko čudo od ekstenizje ali neÅ¡to je. I kod Real Trapsa npr. savjetuju da te tipove panela se ne stavlja na prve refleksije.

Je li ta prašina zaista od vune?!

BlasterMaster 22-10-2017 02:37 AM

da, nazalost...
govorim o kontrolnoj sobi, tj reziji, gluvu sobu sam ostavio za prepravku tu su i dalje azmafonom punjeni paneli...
dakle prednji zid ispred konzole je podeljen na tri sekcije, leva i desna je kamena vuna, sredisnji deo je prirodni kamen (tretiran, tj ne truni se ne pravi prasinu). Sto je custom radjen na Agrosy dimenzijama i principu, (mogu slobodno reci da je bolji nego original btw) pa je tu problem jer je drvo/iverica crne boje, oba seta monitora su crni te se lako primecjuje prasina. Cak sto mi je i cudnije od svega je sto se ceo sto (mozda oko 2,5 m sveukupno) prekriva uvek cim se zavrsi sa radom, dakle imamo u studiju prekrivac neku tkaninu onako kao mikrofiber, i opet i pored toga se javlja prasina... Citao sam starije tredove gde su se neki zalili na bas dosta, neki da nema uopste, znas, ono kad je bila diskusija dal azma dal kamena itd, u mom slucaju bi ocenio da je prosecno. Nista alarmantno, nista preterano, te prostorije se koriste samo za muziku (dakle nisu studentske sobe ili mesta za prespavanje pa da mogu da ugroze necija pluca itd) ali nakon sredjivanja tog prednjeg zida je pocelo mozda malo brze da se skuplja prasina. i ja sam po prirodi dosta pedantan, pogotovo po pitanju studija, sve je uvek picikato sredjeno, nepusacka zona itd... kad uporedim "gluvu sobu" gde je azmafon i reziju gde je kamena vuna u mikrofilcu, u gluvoj sobi se javlja manje prasine definitivno... no, to je za neke druge teme...

dakle Nenade, ti mi ne savetujes da koristim paropropusnu foliju za cloud i za prve refleksije? toga sam se i ja bojao, da ne bude kao opna na bubnju pa da bruji. Ipak dakle agril filc pa ako treba i vise puta?

NLP 23-10-2017 08:03 AM

Ok.
Å*to je mekÅ¡a vuna, to ima viÅ¡e air born čestica.
Pa da, viÅ¡e puta omotaj agro filc ako nečeÅ¡ dobru mikrofibru.
A primjer solidnog agrofilca:
http://www.tosama.si/b/84_VRTEKS/i_1...-x-100-m-1-kos

All times are GMT +1. The time now is 02:58 PM.