![]() |
EAW-Anya na EXIT-u...
Milion i po' dolara ozvučenja na glavnoj bini... Prvi takav sistem u Evropi... Nema vufere...:shock:
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/GxnE18mMMSk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> |
Re: EAW-Anya na EXIT-u...
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Quote:
Što se festivala tiče - registrovano su privredno društvo, imaju kancelariju, PR-a, osnivački kapital od malo preko 300 evra, dobijaju novac od: države, pokrajne, grada, ulaznica, donacija, političkih, seksualnih, raznih interesnih grupa, svakog ko prodaje pivo, sokove ili bilo šta tamo... Svake godine ih poseti bar duplo manje posetilaca nego što zapravo prođe kroz kapije, rđave pare ne daju za arčenje tvrđave i nisu u Kisačkoj ulici kako piše u registru, već 90-100m dalje u Petra Kočića... Od silne turističke koristi, ne verujem da 10. deo para kojim država,pokrajna i grad obaspu festival - dođe u restorane i smeštaje, jer...grad obezbedi livadu i šatore...i privatnu firmu koja veoma povoljno renta toi-toi wc-e... Ipak je to kulturan svet sa zapada...:wink: No, imaćemo brutalno ozvučenje ove godine! Fuck yeah! |
Da, da, znam. Zato sam i bio zbunjen :)
Pozdrav, Vasa |
Pročitao sam da to ozvučenje iznajmljuje skymusic.
|
Quote:
Quote:
Nego, jesu li beše prošle godine prisilno pozatvarali one kafiće koji su bili blizu plota, da im ne ugrožavaju pazar? Pozdrav, Vasa |
Quote:
Imaš tu i drugi link za restorane... Quote:
|
Quote:
Pozdrav, Vasa |
I ja se "ogradjujem"...:D
|
ovo je bilo skoro za (ve)getu u skoplju , cika hari moze da kaze koju vise ako je jos prisutan na forumu :)
|
Quote:
Pozdrav, Vasa |
ne poznajem ikoga koji je bio tamo , tj znam ali ne bi umeli da prenesu utisak jer im je nepoznanica sta im je sviralo na stadionu , ... mislim da ni vegeta ("insajderska informacija") nije imao pojma pa je tek posle "seta" pitao sta je ovo ... ostao coek zapanjen ... LOL ...
|
Quote:
*to se tiče utisaka publike, mislio sam najviše na to da li ima dovoljno „jaja”, pogotovo za tu muziku. Pošto specifikacija kaže 35Hz-18KHz, pa mi se tih 35Hz nije učinilo naročito impresivnim. Doduše, ni o uobičajenim specifikacijama normalnih razglasa ne znam ama baš ništa, možda se to i uklapa u standardne brojke... Pozdrav, Vasa |
Sky Music je to kupio, i nosi ga i na SeaDance u Budvu, koju je ranije radio FNM iz Slovenije. Znajući ko je Miki, ne bi me čudilo da zna da mu ide izuzetno berićetan period u životu (ko da ovaj do sad nije već bio). A gosn Berar je izgleda penzionisan.
No što se razglasa tiče, dobar prijatelj (i još bolji koncertni tonac) je šef u Skaju za razglase , i imao je prilično romantične statuse na FB (a nije sklon proseravanju) . Tako da, ne sumnjam da to svira za sve te pare :da: Čak sam imajuću u vidu dve gorenavedene činjenice (političko poslovnu budućnost SkyMusica i kvalitet tehnike kojom barataju) toplo preporučio mlađem kolegi da prihvati posao koji mu se tamo nudi, jer će sigurno dosta posla videti, puno lepe tehnike upoznati, a mlad je dovoljno da gine po klasičnim rentalskim izrabljivačkim platnim spiskovima. Posle će mnogo biti konkurentniji u EU, ako realno savlada sve što mu stiže pod prste uskoro. |
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Boki je koristio javno dostupne informacije.
Boki zna iz trgovačkog iskustva da ovakve velike stvari idu obično malo drugačije... Lepo piše koliko oprema vredi, ali ne i koliko i kako je plaćena... Sa jedne strane, uvek imamo ljude po svetu (svi mi) i uopšte, trgovačke veštine su nam negde u žilama... Sa druge strane, to otvara razna polja...mašti na volju... Od samih ekonomskih aspekata, pa do toga kome je i koliko stalo da na Balkanu postoji ovakav sistem pre nego u berićetnoj EU...itd...itd...hodam po obodima pravilnika ponašanja...:) Sa treće strane, to je dobra vest za zvuk uopšte. Makar to bili elektro-hemo-zombiji ili Ceca i trubači... Lično mislim da ne postoji tržište za ekonomsku isplativost cele priče. Mislim na ceo region. Potpuno NIKO nema račun da ima ozvučenje od milion i po' - za dve-tri manifestacije (diljem regiona) godišnje, kojima bi takav sistem eventualno trebao. Dakle, računalo se na ceđenje državnih budžeta, rasipanje i generalan trend slabljenja ekonomija ili bar, održanja vegetativnog stanja... Bar kroz ovaj mali segment... Ono što je dobro je da - nije da nije bitan zvuk! Prase valja natoviti pre eksploatacije... Je' sam surov? :D |
Nisi surov, realan si.
Pozdrav, Vasa |
Možda je malo pretjerano, kako to ide usmenom predajom, svako doda 100.000€ i na kraju zaokruzis na milijun i po. Ali ne vjerujem da je puno manje. d&b koji je najskuplji od svih s 2 velika J Arraya i koje kakvim fillovima, delay lineovima i svim mogućim ampovima i basovima (ako pricamo o kalibru ogromnog festivala), može lagano otići preko 1mil. Samo jedan zvučnik je vjerojanto oko 8000€ (vjerojatno jer je službene cijene teško saznati), a 4x kanalni D80 je 10000€ minimum.
Evo lista za Wacken http://www.eventelevator.de/stories/...-open-air-2013 Ovdje nakon 3 reda dođeš lagano na pola milijuna. Makneš 30% jer je EAW, a ne d&b i moglo bi lako biti. |
I? Ko je bio na Exit-u? Kakvi su utisci?
Pozdrav, Vasa |
Jako glasno i nista posebno . Meni licno bolji zvuk izlazio sa delay tornja
|
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Pa ja sam slusao par bendova na nekoliko mjesta ( par metara od razglasa, kod mix pulta, kod delay tornja ) ispred je neprijatno koliko basa izlazi, kod mix pulta sve zguzvano koliko je glasno, kod delay tornja cujes da je tonac ok al da EAW nije nesto..)
Sent from my SM-G7102 using Tapatalk |
Dobro, da ne grešimo dušu :) Nov je koncept, verovatno je potrebno vreme da se inženjeri naviknu na njega.
Pozdrav, Vasa |
neki vrlo ljuti pljuvači svega (među kojima je i jedan ozbiljan inženjer konstruktor razglasa čije se kutije prodaju diljem sveta), su onako, poklekli i rekli da jest najbolje što su čuli do sad, te da je to i logično sobzirom na cenu. I ja mogu jedino da im verujem.
|
pa ja se slazem da je revolucija u izgradnji sistema . 440 zvucnika bez sabova, 440 pojacala, ugradjeni mjerni mikrofoni u kutije, senzori za komunikaciju,self testovi, lako montiranje, softverska kontrola zracenja, softversko podesavanje uglova, modeliranje prostora... 1, 5 milion dolara ( ako je vjreovati blicu ) ...bla bla bla jednostavno ja na exitu nisam cuo taj ravnomjerno rasporedjen skup zvuk , do koga je ili do cega je , nemam pojma al da je glasno, glasno je
|
kolko sam ja video na slikama, ima sabova kolko oćeš (kutija).
A reci mi, reference radi, kada si i gde čuo nešto što ti se dopalo? i dal znaš koji je sistem u pitanju bio? |
dobro to svira.
i ima subove. Da je nesto najbolje do sada, nije ;) ali da je jako interesantan i prijatan zvuk (kao neki veliki 80's HiFi trosistemac kod nekog na gajbi) - jeste. Cudesan softver, interesantne kontrole za steering.... vrlo fino. Sad, da li to vredi toliko para (tj. da li bih ja da imam toliko para nekada dao na to) - to je vec pitanje.... ... ali opet, marketinski je dobar potez. Svega drugoga od brendova ima u regionu, Anya-e jos nema (sto je zgodno za regionalni subrental merging). Tako da - time will tell. |
Quote:
Prije nekoliko godina, spaladium arena, Split. L acoustics, prezentacija K serije. prije par godina Lisinski , Zagreb ,velika dvorana, jbl vertec Exit, Main stage, prosle godine. Mayer sound |
viš dok sam bio tu, nisam imao sreće da se družim sa Lacousticom. Al Meyere i Verteke dobro poznajem, mada mi je d&b možda ostao u najdražem sećanju. Znači, ceniš da je u pitanju ista klasa? hmm (ne sporim, samo se čudim onda ovim mojim pljuvačima).
|
Čuh ga na EXITu a radih na njemu na Beer Festu.
Utisak sa EXITa: Pokrivenost prostora je brutalna. U dva dana dok sam ja bio, delay linije nisu uključivane jer realno nema potrebe. Onako odokativno sam se šetao od prvih redova do 120m. U prvim redovima je falilo direktnog sounda (malo je loše osmišljen front fill bio), ali me je iznenadilo da apsolutno ne nedostaje definicije i gornje lage generalno. Ono što jeste bilo tripozno je da basove dobijaš sprijeda a visoke s leđa (pričamo o poziciji u prvom redu). Osjećaj je da gornja sekcija čudno široko baca. Basova jeste previše u prvim redovima, ali je to nekako i logično obzirom na tendenciju da se pokrije cijeli prostor. Na nekih 40m je već jako lijepo. Izbalansirano. Lagano se utišava do 80, ali i dalje u balansu. Na 80 i kusur ima drop u basu a onda se lagano vraća ugodan sub sve do 120. Dalje nisam išao. Bilo mi glupo :rotfl: Utisak sa Beer Festa: Za razliku od NS, basovi su bili okačeni i dopunjeni sa par starih subova na zemlji. Zbog konfiguracije totalno tripozan utisak da sav zvuk dolazi iz jedne tačke ili što bi se reklo basovi jako dobro fazno upeglani sa mid/high sekcijom. Zvučno je razglas izuzetno neutralan, a dinamika ogromna. Žao mi je što zbog službenih lica nisam smio da ga nagazim preko 110dBa, tako da mi je ostao utisak da limita nema kao ni neke izražene koloracije. Osjetljivost sistema je brutalna. Reakcija na EQ izuzetna, koloracija dinamičkog procesinga čujna. U principu jako zajeban za napraviti pristojan sound, pogotovo u fly in varijanti. Suma sumarum... dopada mi se kako radi. Volio bih dobiti više vremena i mikser po mom izboru da bih donio detaljnjiji zaključak. Ako bih ga trebao opisati jednom frazom recimo da radi kao kvalitetan studijski monitoring. Nit smrdi nit miriše, ali uradi sve ono što mu narediš. Lijepo. |
All times are GMT +1. The time now is 12:59 PM. |