![]() |
Koji Mic Neumann
Pozdrav odvojio sam 1000e za mikrofon vole bih neumann ali neznam koji bi mogao uzet do 1000e
|
Re: Koji Mic Neumann
nema novog nojmana za te pare. A da valja.
Kad bolje razmislim, nema ni polovnog, a da valja. |
Ja sam se isto bio neko vreme zainteresovao za *tlm 102.
-Čitajući postove na "gesrslutz"-u čuo sam da je upotrebljiviji od *tlm 103. A posle ovog posta gde je u kombinaciji sa *gap-73 počeo sam da razmišljam o njemu. -Post je ispod, pa ko voli nek posluša. https://www.gearslutz.com/board/so-m...o-example.html |
ja sam uzeo tlm 103 na probu, imao para da ga kupim ii.... kupio AT4050 i SM7B za te novce, i nikad nisam zažalio
|
Koincidencija. -Upravo sam čitao *thread u kom si postovao u vezi te teme.
-Kada sam kupovao mikrofon (pre par godina) i tad sam gledao cenu *at4050 i bila je oko 1,400€,a vidim sad ga ima za 633€. Ne znam zašto mu je toliko pala cena? Nadam se da se za vokale više koristi *at4050 :-) -Nešto mi se nije nikad sviđao taj *shure sm7b na vokalima. U globalu bitno je da mogu da rade posao. |
Ja koristim gap-73 mikrofon audix cx-112 nije los mikrofon no reko da idem malo na vise, gledao sam tlm 102 ,103 , 193 nude mi polovan 950e, a da ne lazem mnogi su mi pohvalili at4050,ali nesto me vuce neumann, kad budem uzeo neki od mikrofon do tih 1000e dali cu moci da guram sa gap-73
|
Koliko vidim ljudi hvale i *Brauner phantom classic. -On je u tvom cenovnom rangu.
Slušao sam par snimaka od njega i zvuči surovo. A kad smo već kod *gap-73,meni se on nikad nije sviđao. -A ima ljudi koji stave u87 kroz njega. Ali ja spadam u grupu ljudi, kome je *preamp ispred mikrofona. -Pogotovo ovi što rade sa low-end opremom. |
Zavisi za sta ces ga koristiti, ako ti treba univerzalac- bruner classic, a ja kada bih kupovao gledao bih sigurno telefunken (ciji sam veliki fan). mislim da ima jedan model najjeftiniji za 1200?.
Oktava takodje pravi jako kvalitetne mikrofone, medjutim oni nisu komercijala,pa kada bi posle nekog vremena hteo da radis upgrate, tesko bi ga prodao. |
Znam ja da treba preamp biti skuplji no mikrofon,mislis li na brauner phantom classic
|
ili najbolje uzeti uad 2
|
Priča o preampima je preduvana!
GA-pre73 radi posao. Da mo?e bolje, mo?e, ali svaki skup mic skupo zvuči i na njemu... |
Ne znam kad je AT4050 koštao preko soma eura? Ja od kad znam za nj, a to je bar 6-7god u rikverc košta oko 750e, moguće da je sad pojeftinio
TLM193 za ispod 1000e moguće da nije loša kupovina, jedino nisam siguran dal ima polaritet, pad i ostale korisne funkcije (103 nije imao) Gap73 hvale ljudi koji imaju i mnogo skuplje preampe, pa kupe i njega da im se nađe. Svakako jezivo jeftin za to što nudi. SM7b je jedna od najboljih kupovina koje sam imao, nenormalno univerzalna sprava. Naravon da ne legne nikad na keca, već da zahteva obradu, ali sa koliko različitih inputa a uspešnih outputa se možeš provući sa njim, to je presmešno. Naročito kad je iole glasnije grlo, tu dosta jeftinijih kondezna pada, a sm7 procveta. Ja sam vremenom naučio da jako cenim "tamnije" i mikrofone i preampe i konvertere, jer mi daju veću slobodu u mixu - šiljim šta ja oću i koliko oću, a karakter ostaje lep. Kad moram sa nečeg da sečem visoke, naježim se. |
Quote:
Ja zbog sindroma Rode to stalno radim i shizim :D |
Uf, isto ja volim da cujem zdrave visoke.
|
Evo sad sam gledao na *roland planet, znači postoje tri modela *at4050, a model *at4050 st košta 1,360€.
-A ostala dva se kreću oko cene koju si naveo. I ja sam mislio uskoro da vidim neki *preamp. -Na radaru su mi: Focusrite isa one i Black lion b173. Najverovatnije ću videti ovaj drugi,ali pošto je to još uvek nov proizvod ne znam kako će se pokazati. - A za *isa one znam da je provereno dobar *preamp. Ne znam zašto bi uzimao polovan *tlm 193 za 950€,kada je nov na *thomann-u 1,090€? - Ne znam zašto bi uzimao uad 2? Bolje te pare investiraj u mikrofon ili *preamp. |
Prvo cu uzet mikrofon pa onda cu prodat audix cx-112 i gap-73 i dodati jos za preamp
|
Quote:
Boki je u pravu za GA, i mozda se ponavljam ali moram da kazem da to vazi i za art mpa digital, jaaaako dobar preamp za dzabalesku. Nije isti karakter kao GA (kao kada bi npr poredili neumann i brauner po karakteru), ali fenomenalan i jako transparentan. Jsam ga prodao (sa nos-ovim telefunkenovim lampama) da bih kupio drugi popularno brendirani preamp koji je u radnji tada kostao 1800€ (visestruko skuplji od arta i Ga) i dobio sam mozda ali mozda 20-25% boljeg zvuka.Ovo pisem da se i tebi slicno nebi desilo, da prodas Ga dodas pare a dobijes nesto isto ili cak losije |
Quote:
|
Meni uskoro treba da stigne tlm 102, pa cu baciti neki feedback kad ga isprobam. Jako je tesko naci lose komentare o njemu na netu sem da je mali :confused:, sto je meni veci plus nego minus. Navodno je sa njim neumann ispravio neke greske koje je napravio sa 103, posebno u pogledu ostrine viskoih. Jeste da je samo karidoida i da nema pad (zapravo nema nista :)). Zvuk mu je vrlo zdrav, mekan i izbalansiran. Ima komentara ljudi koji kazu da su pored njega zaboravili na deesser.
|
Quote:
|
da, taj at4050ST je sa dve membrane, i radi kao M/S stereo, zato je tako skup.
I još jedan plus za Focusrite Isa One, mada opet, za neke tamnije mikrofone |
Samo vidi Vlado kada ti stigne taj *tlm 102 probaj ga sa nekim *neve klonom.
|
Za "kilo" evra moze i Brauner...
...model Phantom Classic je "pao" na ispod hiljadu evra.! |
Licno mislim da su najisplativiji mikrofoni do 1000e nesto iz pri-Baltickih fabrika, odnosno neke pod firme Neumanna....Violet, Blue, Red........
Kome se ne svidja amethyst (vintage mode preporucujem), ima jako veliki izbor sa kombinacijom Violet global pre sa promenljivim kapsulama (b6, b7....) ili kod violeta vin 12, vin 67....... sve to lici na pomenute klasike (c12, u67)...naravno da nije isto, ali sami za sebe, mikrofoni vrede svakog evra, plus sto mogu da se stave originalne neumann glave (M7 npr), plus sto blue ima ogromnu paletu glava (Bo-B8)..... sto daje veliki izbor....a kasnije moze ko zeli da uzme i telo CMV neumann, ili REd tube (valjda red 2) ili Blue ..... Kazem, pogledajte malo to, ja imam Violet global pre, sa violet vin 67 glavom, jako to pristojno radi..... a plus sto se za jos oko 500e moze staviti nova glava sa novim karakterom |
Quote:
Ja nisam imao prilike da snimam Violetom bilo kojim nista. Ali sam miksao jednu ili cini mi se dve stvari koje su snimljene bile na Amethyst-u (ne znam da li bese Vintage ili Standard) i 2-3 pesme koje su snimane na Black Knight-u koji je jeftiniji mikrofon (~350E). O Amethyst-u ne vredi trositi reci, to je jednostavno sjajan mikrofon i koliko je Violet dobra firma govori to da sam ja i Black Knight-om fasciniran, tvrdim da za te pare 350 E ne postoji bolji kondenzatorski mikrofon na svetu. Zvuk tog mikrofona vredi mnogo vise, mastan, nije piskav, nema kineske visoke, nije preosetljiv na sibilancu, ma sjajan mikrofon, toliko mi se dopao da sam u fazonu ako ikada budem pripremao atelje za snimanje bendova itd da bih uzeo dva Black Knight-a za overhead-e. A vidim da je i njihov SDC The Finger, prilicno jeftin (280 E), pa bih mozda i njega, mnogo sam malo nasao o iskustvima ljudi sa njim, ali ovi koji ga imaju kazu da kida i da takodje vredi visestruko. |
Gefell M930 je takođe tu oko hiljadarke... to su sjajni mikrofoni...
Imaš ovde link, namerno nisam embedovao, jer kad klikneš u "show more" na YT ispod ovog prvog videa...imaš i linkove za ostale mikrofone, jer je ovo bio shootout, pa ima i za Neumann TLM103, TLM49. Telefunken C29. Iskreno, meni se Gefell najviše svideo, zatim C29... ...iako sam ljubitelj Neumann-a...ali onih skupljih..:) |
Quote:
elem..... desavalo mi se da u sred nekih albuma kupim mic..,,kako sa c414 sam presao na Amethyst (kao glavni mic), tako sa amet na VIN67.... morao sam da ponavljam pevanje na novom micu, jer je bila primetna razlika....e sad, ne snima se samo pevanje........i nista tu nije bas tako jednznacno....ali opet mislim da su te promenljive kapsule dobra investicija....telo se nadje polovo, nova kapsula, pa polako |
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Koji Mic Neumann
Ja poznajem Violet Amethyst Vintage, to je vrlo dobar mic sa lijepim karakterom! Jan, mixao si vokale snimane s njim :)
Takodje poznajem dobro i u87 kog volim. Kod njega sve zvuci aj da iskoristim termin 'bezveze' za dosta ljudi na prvu loptu na solo.. (poput ns 10ki) tj tip radio spiker vokala, izrazen srednji spektar, al doobro legne u mixu, bar sto se mene tice. Ono sto mu zamjeram je da se slabije uhvati u kostac u potrazi za 'ultra modernim' in yo face vokalima (tj ne bi mi bio prvi pik) koji zahtijevaju 'siri frekvencijski opseg' al to su trenutni svjetski trendovi... Posjedujem i Black Bnight, tu se slazem sa Janom. Od Black Knighta ja nisam cuo nista bolje a da je LDC za te pare u toj kategoriji, tacka. Mozda onaj crveni Avantone moze da se nosi, ali mislim da je on ipak skuplji za trecinu ako se ne varam.. Takodje posjedujem i Brauner Phanteru. Odlican Mic! On ima super siroki frekvencijski odziv i u paru sa U87 mislim da ne bi generalno trebalo gledati dalje. Sve ostalo je izivljavanje :) Takodje volim Gefele, tj nazalost nemam iskustvo sa vise njih, ali um70 kog inace nazivaju 'poor man u 87' me je dojmio. Slican karakter Neumannu sa malo svilenkastijim visokim, tako da bi on u ekipi sa Braunerom mozda bio jos 'bolja' opcija s obzirom na to da je osjetno jeftiniji od u 87... Ima tu jos LDC Micova koji mi padaju na pamet ali neki su visestruko skuplji, a neki stariji produkti i teski za naci. |
Zato I kazem to za u87. Radio sam I sa bukvalno novima, doduse u drugim uslovima kroz jedan veoma diskutabilan preamp (dbx376).....znam da ne treba ocekivati da te zvuk zakuca u glavu I sve, ali mi ovaj primerak bas previse bio gore odsecen, I pored toga sto sam ocekivao da je tamniji od violeta
|
Quote:
Pozdrav, Vasa |
@Rhino: Mislio sam da je to sve bila Phantera :D
Generalno, nasa, Srpska, estetika zvuka naginje malo ka svetlim i sibilantnim zvukom (sto je cudno jer nam je i jezik sibilantan) otuda i zbunjenost U87-icom ... Visoki se lako dodaju, tesko se oduzimaju... Najbitnije mi je od mikrofona da bude gust u srednjem spektru Quote:
Quote:
Dosta se hvali i kardioidni Gefell M930 koji ima i nesto skuplju "trandza" verziju M930 TS za koju opet pogodicete korisnici kazu da je bolja od obicne. Nisam imao prilike da ga probam niti cujem |
Ajde *rhino ako mo?e postavi nam neki snimak da ?ujem kako zvu?i taj *brauner phantera.
- Pa bih video ne?to izme?u njega i *brauner phantoma. |
Koji Mic Neumann
@ Jan: Ovo je iz zadnje ture i bila sve phanthera, amehysta je bilo iz prosle ture.
@awacs: Da, i ja mislim isto tako sto se tice 'mečenja' u87. Jedino mu ne mozes izbit' je karakter iz njega. Kad trazis 'crisp clean - 3D' vokal ostane ona njegova sustina kako god. Na to sam mislio. @Uros_86: Zbog eventualnih autorskih zavrzlamica mogu ti posaljem neki klip na PM. Ali ako zanima i ostale onda da mozda isprdnjavim neki naratorski fristajl za javno kad uhvatim vremena? |
Kako god tebi odgovara :-)
- ?to se ti?e mene mo?e oboje. |
neznam....po meni u klasi cca 1000 e nema boljih mikrofona od mojave audio...
mislim nemogu rec "najboljih" ali mislim da za pare nemozes dobit bolje... a malo ih ljudi spominje...neznam zasto ako ces Neumann onda kupiti stari za veliku lovu ili nikakav.... |
Realno ja mislim da ako se trazi "Neumanesque" sound sa Gefell-om se ne moze promasiti... Imas testova na netu UMT70 vs u87 i UM70 vs u87, suptilne su razlike, U87 ima malo vise low mid-a, Um70 malo vise visokih, ali prilicno slicno zvuce... Gefell je ono pravi nemacki mikrofon
|
Gefell je zapravo ostao "pravi Neumann", ako malo prokopate istoriju Neumann i Gefell firmi shvatice te da su u jednom momentu bili ista firma a da su ih istorijski momenti, drugi svetski rat, berlinski zid, razdvojili a potom kupovina Neumann-a od strane Sennheiser-a totalno udaljila. Gefell i dalje veci deo proizvoda pravi i testira rucno. Ja uvek klasam za Gefell nego za novi Neumann
|
imas na oglasima Neumanna kod kolege u Sapcu,pa put pod noge i probaj!:)
|
Quote:
Da. Ali placa se logo. Plus dizajn, vidi kako umt70 izgleda jadno naspram u87ai. Ko ce da ti udje u studio kad vidi to jadovče :P |
All times are GMT +1. The time now is 10:34 PM. |