![]() |
Sirina vokala
Pozdrav ljudi mucim muku vec neko vreme sa ovim, pokusacu da objasnim. Kako dati malo ali bas malo sirine vokalu tj. da nije sterilno u centru? :grin:
|
Re: Sirina vokala
Raznim načinima. Od snimanja pratećih vokala, preko efekata (plug-inova) pa i pojačalima i raznim drugim tehnikama.
Da, pratećim vokalima. (ne kao za npr Severinu ili Cecu) To nisu vokali koji su u prvom planu, snimaju se "bolesno tačno" u današnje vreme i edituju istom tehnikom. Može npr šapat na 2-4 kanala...itd itd...mogućnosti su beskrajne, ali se mora znati pevati, snimiti, isproducirati. Lično često koristim UAD Roland dimension D. To je beskompromisno najbolji efekat za "širenje" za moj ukus. Plus je i korus, ali ne ono na šta prvo pomisliš, već daleko, daleko skuplje i bolje itd... Takođe neki od stereo widener plagova može. Fabfilter ima na Pro C dosta fin preset, pa ga modifikujem da prilagodim potrebi (kad se desi uopšte)... Možeš takođe probati nekim od npr Guitar-amp simulatora, pa pošalji dozirano preko senda u stereo amp. Vodi računa o postavkama u samom simulatoru itd. Kako god, budi maštovit ali vodi računa o fazama. Drži "phase scope" na masteru i proveravaj da ne beži previše, jer će vokal tonuti u ukupnoj slici u protivnom, tj, gubiti prezentnost... Poz' |
Quote:
|
Quote:
|
Bar 2 ili 3 vokala je na uvodu, plus efekata , svega...italijani su majstori bili uvek...ali to čini velikog pevača, snimatelja, producenta...!
<iframe width="420" height="315" src="//www.youtube.com/embed/-b_4cEAJrWA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> |
ej ljudi bez zebancije i ja imam pitanje za ovu temu ali ne vezano za softver
koji hardver uredjaji koje ste koristili da su vam ostali u dobrom secanju za "sirenje" tog zvuka, pricam o ovim procesorima sto su sad aktuelni, eventualno neki compresori sa tim thicken/expand opcijama da su vam lepo zavrsavali poso? kako se ponasaju ovi tc electronic/ tc helicon jel ima nesto tu kvalitetno, cini mi se da sam na par ono klipova vido da sa harmonizerima i ono auto bekovima ima i tih opcija za sirinu pa lepo legne na vokal bez mnogo muke... jel probao neko nesto kvalitetno da preporuci? |
Quote:
i hteo sam da dodam da je vokal od ovog pevaca cista perverzija, nemam pojma ko je to producirao ali je pravi el producente. :) |
Kljucna rec je Haasov efekat...prokopaj malo po netu, igraj se , istrazuj i saznaces kako se siri vokal. Nije fora da ti pecamo ribu vec da naucis kako se peca :)
|
Quote:
Aha, zato kažem - obrati pažnju na faze! I sve što rekoh, nije samo da se jedna tehnika koristi, već sve kombinuju zajedno itd... Za ovaj video...to je Nek, proslavio se na San remu pesmom - Laura non ce... A ovo je kompozicija Sei non ami iz hmmm....2010..11..12..?!? No nek ipak ostane u domenu kolokvijalne rasprave kako su dobili ovakav vokal, ipak nisam bio na snimanju...:wink: Svakako zaboravite na jedan "magični alat" koji će sve da reši, zagrejte stolice i radite... |
Ja za to ne koristim nikakav efekat, vec rucno namestam kasnjenje koje zelim :) Kao sto Moritz i Boki rekoshe, phase is the key :wink: I naravno, phase scope i nachuljene ushi
|
Jbš phase scope. Uši, mono check i EQ na tim „krilima od vokala”. Ovo poslednje (EQ) je po meni najvažnije. Uopšte nije nužno da sve frekvencije budu široke da bi se dobio utisak širine, naprotiv. Na primer, proširiš samo frekvencije u kojima je „telo” vokala (300-600Hz), a ne one u kojima su razgovetnost i „vazduh” (>1Khz). I proučiti „Haasov efekat”, naravno :)
Pozdrav, Vasa |
Mono check je najbolji phase scope u ovom slucaju. Ako pretjeras, mono provjera ce ti jasno reci u vidu 'ponistavanja'..
Sto se tice sirenja 'body-ja' vokala, cesto koristim tu tehniku pri stackingu, plus duplexe, terce ili stogod vajam eq-om za malo 'hiss-a' ili sto vec trazim u datoj situaciji.. A ponekad i nista slicno... Sve zavisi od situacije i onog sto zelis da postignes. |
Takodje obavezno probaj uadov pultec pro,on totalno ozivljava glas,kao ni jedan eq(po mom mishljenju)
|
Eventide
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Zezas il si ozbiljan?
|
Quote:
|
Delimicno si u pravu, sustina je da je Eventide ( bilo koji od uredjaja) klasa i prica za sebe. Istina je da su najpoznatiji po specijalnim efektima ( prostorima ) i harmonajzeru ali realno jedina FX masina koja zasluzuje naziv "magicna kutija" jer sve sto izadje iz Evetide procesora dobja totalno drugaciju dimenziju
Poslusaj ovaj demo pa ces steci pravi utisak http://eventide.com/Home/Eventide/Au...00FWAudio.aspx |
Quote:
|
Quote:
P.S. - Nikakav harver ili softver nece naciniti cudo od vokala...ukoliko se pravilno ne upotrebe mogu i pogorsati stvari... |
Quote:
|
Ima i stara tehnika : usnimi dva puta i zalijepi.
Ne?to od preporuka za VST ima ovdje : http://www.kvraudio.com/product/voca...mildon-studios http://www.soundonsound.com/sos/mar0...otechnique.htm http://blog.wavosaur.com/5-free-vst-...pitch-changer/ |
All times are GMT +1. The time now is 03:44 PM. |