![]() |
Rifovi u Srbistanu - Blog
Od nedavno imam svoj blog "Rifovi u Srbistanu", nastavak bloga koji sam pisao za Time Machine Music magazin. Bi?e uslovno re?eno, muzikantske pri?e ali iz malo druga?ijeg ugla. Mo?da nekome bude zanimljivo da pro?ita:
Do sada napisano: Da li na ki?i r?aju gitare ili ljudi? http://rifoviusrbist...-ili-ljudi.html Bradate ?ene i propast evrope http://rifoviusrbist...ast-evrope.html |
Re: Rifovi u Srbistanu - Blog
Dobaar (oba teksta, u mnogo stvari se u potpunosti slazem)...da je moglo (znam da nije) krace pa da se ispise negde kao grafit...barem odlomci...:thumbsup:
|
jel postoji sansa da okacis stare tekstove?
|
Ma da, oka?i?u i njih ovih dana, mada eno, ima ih ako se nekom ?ita jo? uvek na njihovom sajtu. Imali smo od ranije dogovor da ne?e biti problem da ih kasnije iskoristim za svoj blog.
|
Quote:
|
Novi blog mi je tokom pisanja narastao na veli?inu poglavlja knjige, pa ?u morati da ga zaka?im iz tri dela :)
Tema koja nekom mo?e biti interesantna. Inspiracija su bili mnogobrojni ?lanci koji su (a neki jo? uvek) slavili novi milenijum kao eru umetni?kih sloboda, u kojoj ?e najzad, bez me?anja izdava?a i velikog biznisa, muzi?ari imati kontrolu nad svojim karijerama. Pri?alo se kako ?e izdava?ke ku?e, zle i ru?ne, propasti pa vi?e ne?e mo?i da iskori??avaju sirote umetnike. Za?to onda nije bolje? http://rifoviusrbistanu.blogspot.com...muzikom-1.html |
|
Odli?no pisano; kao da ti Zappa ?aptao tipove :)
|
Hvala puno, zaista! :)
|
Da, primer Sijetl scene je odličan. Ista stvar je bila u onoj staroj zemlji sa novim talasom osamdesetih.
To što su neki bendovi svirali neku malo drugačiju muziku bi bilo mačku o rep da Enco Lesić nije ubedio Sinišu Škaricu iz Jugotona da izda prvo „Paket aranžman”, a odmah potom i „Artističku radnu akciju”. Poklopilo se da su Encu trebali klijenti za studio, a Jugotonu neko izdanje koje ne bi bilo kompilacija sa Splitskog festivala (karikiram, ali ne previše :wink:). Najvažnije je bilo to što su izdavači imali trajne veze sa ozbiljnim TV centrima i štampom, a pogotovo to što su bendovi hteli da ih vidi što više ljudi. Uspeli su da na mišiće od skoro pa andergraund scene stvore nekakav uvrnuti mainstream. Ne znam zašto je muzika napolju posrnula (ako je uopšte posrnula), ali mislim da mi je jasno šta se ovde desilo. Dobro, desio se rat, ali to nije sve. Na neku foru sami bendovi su rešili da postanu ilegala i „da ne prave program Slobodanu Miloševiću i Željku Mitroviću”. Ergo, da ne idu na te televizije koje su leglo zla i kiča, ne kapirajući da time ustvari ne čine nikakvu štetu ni SM-u ni ŽM-u nego publici i sebi samima. Jbg, kad odlučiš da se zavučeš u mišju rupu i sviraš samo istomišljenicima, to je onako... fini hobi. Ali, kad se setim tih osamdesetih u koje se danas ljudi kao kunu, nikome od tadašnjih aktera nije bilo mrsko da nastupa u Nedeljnom popodnevu posle Vere Matović ili štataijaznamkoga. OK, kao Veru Matović slušaju „džiberi”, ali brate slatki — tvoj posao je da objasniš tim „džiberima” da ni ti nisi loš. Ako stvarno nisi loš, naravno. Devedesetih je, naravno, bilo veliko sranje, televizije služile kojekakvoj propagandi, ali (što je najluđe) niko te nije sprečavao da se pojaviš u nekoj emisiji i da budeš onakav kakav si i da govoriš ono šta hoćeš. Znam iz nulte ruke. Velika je omorina, mrzi me da pišem, a možda neko i iz ovih nabacanih rečenica razume šta sam ustvari hteo da kažem. Neko od članova kome ne mogu da se setim nicka ima dobar potpis (parafraziram): ako ti je stalo — uradićeš, ako nije — naći ćeš opravdanje zašto ne možeš. Pozdrav, Vasa |
Dushane, sjajan tekst. Daj treci deo :)
|
Hvala svima koji su odvojili vreme i pro?itali! Malo je specifi?na tematika, nije ba? svakom interesantna pa mi je drago ako ima onih kojima je zanimljivo neko moje razmi?ljanje na ovu temu. :)
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Nema na cemu. Jedva cekam konkluziju, zato sto si mi dao objasnjenja na neka moja pitanja i cak upotpunio neke teze koje sam imao u glavi do tancine, jedva cekam da vidim sta ces reci dalje. Ovo se nikako ne odnosi na tvoj tekst niti tebe koji je fantastican, ali jedan moj prijatelj, izvrstan i veoma uspesan programer mi pre par meseci rece, da je u radu sa strancima shvatio da samo pronalazenje problema u ukazivanje na njega nije odlika da kazem pameti, problem je navodno po njemu stvar koju ne treba diskutovati kad se primeti vec dati resenje, i dao je primer kako su on i njegove neke kolege nasli neki problem u nekoj aplikaciji, konstatovali to je problem i narodski receno zamo*ali ga, dok se ne znam ko nije pojavio i rekao kao okej problem je evidentan i svi ga vidimo, ne treba da se komentarise to nego da se da resenje, to su naravno bili stranci, i poslodavci i saradnici, i on je prvi put naisao na takvo razmisljanje da se o problemu ne prica dok se nema resenje za njega i rekao da takav nacin razmisljanja nije sreo u nasem narodu. Na osnovu svega sto pises na forumu sam zakljucio da si veoma korektan covek za diskusiju, i nadam se da neces da shvatis ovo kao moju kritiku tebi, jer i nije samo je analogija na ono sto cu da pitam u sledecem pasusu :) Elem da ne laprdam dalje, moje pitanje na tvoj blog je da li vidis potencijalno resenje problema koji postoji u muzickoj industriji, makar na ovim prostorima ? Sta ti mislis da moze da se uradi povodom toga ? Koliko god mi je zanimljivo, a zanimljivo mi je bilo mnogo da citam tvoj blog i unapred se radujem trecem delu, bice mi jos zanimljivije da cujem tvoje misljenje gde vidis tracak nade i da li ga ima ? :) Ja sam dovoljno glup da ne vidim da ima izlaza, i vec neko vreme govorim da nema dobre muzike zato sto nema selekcije, zapravo je ima, ali je zakopana u moru podataka i mnogo je tesko doci do nje, samim tim i izvodjaci ne mogu da dobiju adekvatnu finansijsku podrsku jer da bi mogli da posvete dane, mesece i godine u stvaranju da bi mi uzivali moraju i od necega da zive u medjuvremenu... Pozdrav ! |
Quote:
Postoji re?enje i ono je u nekoj meri ve? primenjeno, ali postoji "kvaka". Live nation ve? ima model. Pogledaj o ugovorima sa Madonnom i U2. Imaju Ticketmaster, distribuciju albuma, management, booking koncerata, sve. Dakle, budu?nost su 360 stepeni ugovori u kojima se uzima postotak od svega, od merchandise-a, koncerata, CD-a, digitalne distribucije a jedna kompanija radi sve uklju?uju?i i izdava?ku delatnost. Sada, kada su pare oti?le iz izdava?tva, a kinta dolazi od svirke i merchandise-a, treba da se pojave kompanije koje rade taj "all in one" fazon. To bi vrlo elegantno funkcionisalo, ali nosi svoje probleme. Po?to samo velike kompanije mogu da pokriju sve aspekte posla, postojala bi samo dva tri velika igra?a, a to ?esto nije dobro. Naravno, mogu?e je da bi mogli postojati izdava?i koji imaju ugovore gde ide tako?e "procenat od svega". Fora je ?to se kompanijama kao ?to je Live Nation ne ulazi do kraja u ceo posao. One bi bukvalno mogle da "progutaju" tr?i?te, ali ne ?ele. Razlog je ?to je tu sve manje para, pa im je mnogo lep?e da puste izdava?e da "krvare" dok proizvode robu tj "artists", a oni posle ulete kad treba da se pokupi koncertni kajmak. Ovako ne mogu da izgube pare, bukvalno. Oko izdava?tva postoje i drugi veliki igra?i koji nekad ubiru i ve?e pare nego izdava?i, ali im se tako?e ne me?a. Recimo Apple sa iTunes-om, prakti?no vi?e zara?uje od izdava?a na prodaji muzike, mogli bi sutra da ka?u "ok, mi preuzimamo sasvim" - ali ne ?ele. Mislim da je ipak samo pitanje vremena, izdava?tvo ?e oslabiti toliko da ?e neko re?i "ok, ule?emo". Danas je izdava?tvo tu samo u funkciji plasiranja umetnika pa vi?e nije logi?no da, na primer, koncertna agencija ili firma za elektronsku distribuciju muzike, zara?uju vi?e nego oni koji se zapravo bave samom muzikom. Na kraju ?e, da bi imali robu koju prodaju, te firme morati da preuzmu izdava?ki biznis, jer ?e do?i do ta?ke u kojoj ugro?avaju sami sebe. Na primer, za deset - petnaest godina ?e nestati neki od "touring acts" koji sada uzimaju ozbiljne pare. Verovatno je tako i najbolje, jer ?e automatski ponovo biti i vi?e hrabrosti kod ulaganja u potencijalne umetnike. Postoji ne?to drugo ?to nije sasvim re?ivo i zapravo je problem kapitalizma u celini u ovom periodu. To je ta poslovna kultura u kojoj se profit gleda samo kratkoro?no i gde CEO relativno kratko vreme vodi firmu, i ima zadatak da "nabije" vrednost firme kroz profit da bi oti?ao sa velikim bonusima i dobrim rezultatima pred investitorima i deoni?arima. To je izme?u ostalog jedna od stvari koja je dovela do ekonomske krize pre koju godinu. U izdava?koj industriji, ?tanc sme?a i nedostatak artist developement-a je dobrim delom posledica ba? toga. Ko ?e da ula?e u nekog, da bi tek njegov naslednik na ?elu kompanije mogao da se pohvali velikim zaradama na rooster-u izvo?a?a i autora koji je on "posejao". Svi bi da ?anju ?to pre, dok su jo? tu u firmi. Nemam re?enje i odgovor na ovaj problem, da imam, mogao bih objaviti svetski ekonomski bestseler :) |
Evo ?ta ja mislim. Ne samo u muzici već u svim sferama ?ivota u Srbiji. Pametni i talentovani su popustili pred glupim i netalentovanim. Npr. "Iako sam doktor nauka i specijalista za ekonomiju, neću da ulazim u politiku jer je tamo samo olo?" ili "?ta ja imam da se pojavljujem na televiziji u emisiji sa nekom narodnom pevaljkom i Đoganijem?"
Pametniji treba da popusti samo kako bi sebi olak?ao u nekoj konretnoj situaciji. Ne treba da popusti u ?ivotnim pitanjima koja se tiču njega samog i koja dovode u opasnost njegovu dobrobit. Kvalitetni muzičari i bendovi u ovoj zemlji su jebeni jer su pristali da budu jebeni. Isto se odnosi i na njihovu publiku. A ako nisi imao herca da se bori? i izbori?, onda ćuti i trpi. |
Pa pazi, to je lepo gledi?te, idealizovano, ali u muzici se radi o poslu. Kompanije rade ono ?to im donosi profit, njima je svejedno da li je u pitanju Led Zeppelin ili Kesha. Niko nije ulagao u one koje danas smatramo velikim umetnicima zato ?to je du?ebri?nik. Istorijski, dobar deo slikara ili kompozitora je zavisio od vrlo komercijalnih narud?bi i bogatih mecena, dakle, posao je dolazio zahvaljuju?i prepoznavanju njihovog talenta. Ljudi koji su umetnici tj "pametni" po tebi su oduvek zavisili od finansiranja onih koji mo?da ne razumeju umetnost ali mogu da u?ivaju u njoj. Rubens je bio npr jako dobar biznismen.
Kona?no, Srbija je tu nebitna, ako si ga eventualno pro?itao, ?lanak se i ne bavi njom. Mi smo na nivou statisti?ke gre?ka kad se radi o muzi?kom biznisu. Ne vidim kakve veze tu imaju pametni, glupi i ostali. |
U pravu si, ja sam malo apstrahovao situaciju. Udaljio sam se od teme i od bloga. Htedoh samo da ka?em da je u biti svega ENERGIJA. Ako ona postoji u nekom pokretu, probu?iće i najtvrđi kamen, poklonici će je slediti a pojaviće se i oni koji će je unovčiti. Ona samo po sebi nije garant da će se pare oko nje vrteti, ali bez nje ih svakako neće biti. Mi mo?emo ovde drviti hiljadu i jednu filozofofiju ?ta nije u redu sa muzikom, izdava?tvom i sl. ali sve se svodi oko toga da oni koji bi trebalo da postavljaju neke kulturolo?ke standarde pate od impotencije i zapravo istinski ne veruju da ono ?to rade mo?e da napravi nekakvu promenu. Tri rokera koji piju pivo ispred SKC-a i pregovaraju sa gazdom da sviraju za 1000din po glavi ubili su sam legitimitet muzike koju predstavljaju.
Izdava?tvo o kojem ti priča? nije nikakva enigma. Ono ide tamo gde burgija bu?i. E sad se slobodno vratite na temu :D |
Novi blog, ostajem du?an tre?i deo, a ovaj put ne?to malo druga?ije:
http://rifoviusrbistanu.blogspot.com...nja-dobar.html |
Quote:
|
Quote:
To je „argumentum ad logicam” (pogrešna premisa diskredituje zaključak): P1: Finansijski moćnici su reptilijanci. P2: Reptilijanci truju planetu. ZAKLJUČAK: Finansijski moćnici truju planetu (ali, pošto znamo da reptilijanci ne postoje, finansijski moćnici su nevini i ne truju planetu, niti je planeta zatrovana). Pozdrav, Vasa P.S. Argumentum ad logicam je vrsta logičke greške, naravno :) |
Interesantno koliko je ljudi, uklju?uju?i i tebe, preletelo onaj prvi deo bloga i zato sasvim proma?ilo i kontekst tog nabrajanja "tipova".
Elem, nije bitno da li je ne?ija psiholo?ka uniformisanost zasnovana na ta?nim ili neta?nim ?injenicama, kao ni da li se meni li?no neka uniforma tj identitet dopada ili ne. Blog je o pojavi, o tome da se stvaran identitet zamenjuje dobrovoljno instaliranim, la?nim, fabrikovanim, u kojem se neko dobro ose?a kao i o modi da se "bude druga?iji". Tako je konkretno potpuno nebitno da li je "teoreti?ar zavere" u pravu ili ne kao i ?ta ja mislim o tome. Ono ?to je bitno je da takva osoba zapravo samo preuzima gotov identitet, pa postaju?i "teoreti?ar zavere" postaje i druga?ija i bolja od ostalih, slepih i zabludelih, koji nisu svesni skrivenih istina kojima ona vlada. Nije re? o samim uverenjima i mom stavu o njima ve? o motivima koji stoje iza preuzimanja jedne ?itave grupe uverenja, stavova i pogleda koje ?ine identitet osobe. Pro?itaj samo prvi pasus do po?etka nabrajanja tipova, to je zapravo tema, ostalo sam mogao i da izostavim. |
Quote:
Komentarisao sam ono što se odnosi na sadašnji trenutak, tj. na konkretne pojavne oblike te opšte priče. I zapravo hteo da kažem kako si propustio da navedeš i borbu protiv teorije zavere kao jedan od principa oko kojih se okupljaju ljudi koji „misle svojom glavom”. Koliko vidim po raznim statusima na FB, oni koji negiraju teorije zavere takođe postaju sekta za sebe :) Kanda ćemo morati da nastavimo priču u kafani, da ne bismo smarali ljude ovde :) Pozdrav, Vasa |
Quote:
Sve cesce "nalecem" na ovakve ljude (cak i medju prijateljima). Sve se zavrsava njihovom recenicom: "Nemoj da si naivan druze, iza toga stoji organizacija ta i ta, lobirali su za toga i toga...", potom palim cigaretu, ispijam kafu/pivo brze od uobicajenog i pogledam u pod par sekundi da se priberem... |
Quote:
Nego, napisao si o teoriji "nezavere", a konkretno toga nema u mom tekstu. Nisam primetio da se zala?em za neku ta?ku gledi?ta u blogu, pa sam zato imao utisak da si me pogre?no skontao. Tako?e, nemam utisak uop?te da se radi o ne?emu iz '69. kad bi pre trideset godina krenuo da talasa?, nailazio bi na otpor, zidove. Nije postojao taj novi mainstream u kome ima? stotine hiljada ljudi koji dele potpuno isti na?in usvojen pogled na svet, koji im je ?esto neko servirao, a koji svi u glas vi?u "ja sam druga?iji od mase, ja nisam samo broj". Ne interesuje me konkretno da li je neko za ili protiv teorija zavera - kad se radi o temi bloga. Ranije ti je dru?tvo nametalo psiholo?ki model u kome funkcioni?e? da bi bio "pristojni gra?anin" - danas ti nude meni iz koga prstom izabere? ?ta si, a onda se jo? ose?a? specijalnim jer posebnost ide u paketu sa time. Ono ?to ja vidim je da je to ne?to ?to je do?lo sa ovom digitalnom erom, sa globalizacijom... Zato sam imao i utisak da si pogre?no skontao ?ime se blog bavi. Zvu?alo je kao da si do?iveo da se radi o nekoj vrsti javne egzekucije svih onih sa ?ijim se stavovima ne sla?em. |
Quote:
Quote:
Šezdesetih se ne sećam (čak ni ja nisam toliko mator da se toga sećam :)), ali sam zatekao ostatke šezdesetosmaša i hipika, dve sekte koje su šezdesetih okupljale „one koji misle samo svojom glavom i ne padaju na državnu propagandu”. Ali kad sretneš lika u maslinasto-zelenoj vindjakni sa kožnom novinarskom torbicom preko ramena pouzdano znaš da kod kuće ima kasete i ploče sa kubanskim revolucionarnim melosom i drži Čeovu sliku na zidu. Ako se zatekneš na gajbi kod lika sa kosijanom koji nosi košulju sa psihodeličnim dezenom i đinđuvama znaš da mu već stoji Incredible String Band na gramofonu i da će da krene žvaku o Kastanedi ili Hermanu Heseu. Odavno postoje botovi koji se predstavljaju kao slobodnomisleći ljudi (pa čak i iskreno veruju u to) i objašnjavaju onima oko sebe kako oni treba da prestanu da se ponašaju kao botovi. Nema to nikakve veze sa dvadeset prvim vekom, nego sa ljudskom prirodom, a ona se menja mnogo sporije od tehnologije. Pozdrav, Vasa |
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Quote:
|
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Quote:
A što se tiče toga da je i u starim dobrim vremenima bilo onih što su hteli da budu drugačiji, molim da se ne zaborave najveći carevi iz pedesetih - bitnici! Da nisam šezdesetosmaš bio bih čist bitnik. |
Quote:
|
Idemo ipak u kafanu :)
Pozdrav, Vasa |
U jednoj TV emisiji 1968. godine Džek Keruak, najveći bitnik, izneo je svoje viđenje rata u Vijetnamu: "To je zavera južnih i severnih Vijetnamaca da dobiju što više džipova u državi." Bio je mrtvosan od alkohola i pred milionskim gledalištem se zezao kao da je u kafani. Tako su ljudi u direktnom prenosu videli kako nastaju teorije zavere.
|
Eto sad, natera?ete me da napi?em blog o teorijama zavere, a izbegavam tu temu :)
|
napisi o pateticnosti harmonijskih struktura gitarista ? :P
|
Quote:
|
:)))) branoy gde si ? :)
|
Quote: