Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Software (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=84)
-   -   Reveal Sound SPIRE - najnoviji utisci (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=45786)

frag 08-03-2014 03:10 PM

Reveal Sound SPIRE - najnoviji utisci

1 Attachment(s)
http://www.reveal-sound.com/images/shot.png

Ovih dana pronadjem na "pijaci" nove banke za Spire:

Aiyn Zahev Altitude
J Hollo E-Motion Padsheaven
Tetarise Inspired
Shocking EDM
EDM Essentials Vol. 1

od ranije tu su Factory 1-4, i zapoceta 5, sa novim Scorpio filterom.

Utisak koji sam stekao prosle godine je isti ako ne i bolji. Rekao sam da je pametnije kupiti i7 na LGA2011-x i SPIRE nego Access Virus, i sad to potpisujem... Ljudi moji, kakva masina! I da imam novca i fizickog prostora ne bih uzimao nikakav JP ni Nord, nista. Nije "kiselo grozdje". Ovo je i bolje nego JP8080. Ko hoce hladan Nord zvuk nek upali Discovery Pro. Nema kablova, nema snimanja, sve je real-time. C5 ili ko ima 6, 7 + Spire = iz vase glave pravo u zvucnike.

Od januara ga reklamira M.I.K.E. aka Push, a on ne bi potpisao bilo sta.

Quote:

I'm using Spire in almost every production now!
10/10
To je ta "ironija" u koju sam i ja uhvacen, imam verovatno preko 100 instaliranih VSTi, dakle PROBRANIH, samo najbolje, i svaki put kad sednem da zasviram - prvo upalim SPIRE.

Banka E-Motion Padsheaven by Joseph Hollo je cista naucna fantastika. Kad sam zeleo nesto kompleksno i skupo, cesto sam koristio semplovane padove iz Nexus-a, ali naravno da "nije to to". Ovo je ziv, dinamican zvuk, a svaki parametar je lako i brzo dostupan.

Slozili smo se da se svaki synth moze pametno upotrebiti, ali ako stvari gledamo cisto tehnicki, "fetisisticki", Spire je za klasu-dve bolji od npr. Sylentha. Pa i NI Massive, Zebra, zvuce nekako tanko u odnosu na Spire (sto ponekad naravno moze biti DOBRO). Toliko i vise guta CPU.

Jedino sto mi ponekad zasmeta je malo "plastican" zvuk ali to se lako sredi EQ-om, uglavnom nize srednje itd. Warm sound stize u par poteza.

Brzina, intuitivnost... To je Spire. Filteri i EQ radjeni po uzoru na Virus. Evo jednog trance-a mislim da ni 10 minuta nije trebalo za ovu ideju a nije bas da nema puno "processing"-a. Iz vaseg racunara direktno u AvB set, nema greske s ovom spravom. Kupio za 70 EUR na popustu, vredi svaki cent. I pored toga sto je Spire CPU intensive, ovo je zauzelo svega oko 25% ASIO driver-a, sa sve master plugin-ovima! Optimizovali su ga dosta od ranih verzija a kvalitet zvuka je ostao isti.

Ghost Dog 08-03-2014 04:34 PM

Re: Reveal Sound SPIRE - najnoviji utisci

Da, sećam se tvoje teme od ranije i tvog entuzijazma po pitanju ovog sinta.

Objektivno, mislim da nisi u pravu po pitanju Sylenth-a, ali što se subjektivnog utiska tiče, tu se slažem, i meni je Spire mnogo, mnogo gotivniji.

Ali zato, za razliku od Sylentha, Spire prilično izuva po pitanju zauzeća CPU-a i to mene, s obzirom da mi Spire nije baš neophodan (budući da meni sintovi trebaju za neke zvuke koji baš i nisu specijalnost nečega kao što je Spire ili Sylenth), podosta odvraća od dotičnog.

frag 10-03-2014 12:32 PM

1 Attachment(s)
Vala bas - izuva CPU :D

Ali zbog ovakvih softvera iskreno zazalim sto mi muzika nije prva stvar u zivotu!

ZIVEO SPIRE.

Evo iste ideje, sad sa mixom glavnih elemenata. U tom nekom pravcu bih ja isao. Eh, koliko tu treba detalja da se odradi ceo arrangement... Pa da se "nabudzi" i dotera u postu (od strane nekog ko ima dosta iskustva s tim)...

Mozda se i nateram jednog dana :rotfl:

P.S.
zaista je puno optimizacija uradjeno, v1.0.10 mnogo manje kida proc.

NIelectroy 10-03-2014 01:41 PM

Ja sam sebe ubedio je massive mnogo bolji za bass od sylentha sto i realno jeste medjutim bolji je i za sve ostalo. Opasno sam poceo da izbegavam sylenth jer je mnogo izvikan sinth a niko ne priznaje da ga koriste zato sto imas milion banke vec odradjene za njega. Spire je barem 3 klase izanad sylentha. Poslusao sam par komercijalnih banki koje su odradjene za Spire i odusevio se. Odlican je za taj neki agresivan zvuk i siroke synthove. Mana mu je sto mnogo zauzima procesor ali zato pruze konkretan zvuk. Pored Diva, massive, Spire mi je omiljeni. Mnogi se kunu u reaktorov Monark za bass al ja ga ne kontam pa to ti je...

NIelectroy 10-03-2014 02:04 PM

1 Attachment(s)
Spire Primer pluci i "perfecto" filter

Mogli 10-03-2014 07:00 PM

Meni se vise svidja Absynth 5, a pogotovo Dune, koji stalno koristim :)

Ghost Dog 10-03-2014 08:02 PM

Ja sam mislio da sam ja jedina osoba koja gotivi DUNE. :D

Eomsy 10-03-2014 08:26 PM

Ajde da se i ja malo nadodam ... Dune, Spire i Romero Kick VST-i su tri plugsa koja su me odu?evila u skora?jne vrijeme ... E, da ne zaboravim Geist od Fx's Pansion, ali njega nebi svrstao u neke stvarače zvuka, već aran?ere istog :grin: ...

fix3r 10-03-2014 10:17 PM

Quote:

Pa i NI Massive, Zebra, zvuce nekako tanko u odnosu na Spire
U bre, pa bas ga pretera? Zebra tanka?

Probao sam Spire i nisam se nesto zagrejao za doticni, ali ok, ja i nisam preterano lud za modernim limunadama.
Potpuno obrnuto od mog utiska o Tone2 zujalicama (narocito Saurus!), DCAM-u (takav saw kao u Strobe-u jos niko nema) i u zadnje vreme, sto me je maksimalno iznenadilo, AAS VA-2. Za sve ostalo, tu je Moog od drveta i gvozdja :)

frag 12-03-2014 10:23 AM

2 Attachment(s)
Ma Zebra je odlicna, ali ja iz Spire-a mogu vise i brze da izvucem.
Ili ako uzmemo Massive... dobro zvuci, ali mislim da mi je trebalo pola dana da napravim najobicniji vibrato. Cemu to?

@NIelectroy - bas mi "nemacki" zvuci taj synth :D
Tj. malo ostrije.

Spire ima veoma, veoma, sirok spektar. Od agresivnog dubstep-a do mekanog trance-a.

Evo jos par ideja, obe imaju BOOMY bass (ali ne i broomy hehh). Na prvoj je pluck u Virus fazonu. REAL DEAL. Bas je "ravan" i otvoren.
Na drugoj je low-end posebno izrazen. Sve je veoma brzo odradjeno Spire EQ-om, plus mozda malo C5 EQ. Masna, digitalna analogija.

Ne kazem ja da npr. ne moze da se uzme Model E od pre 100 godina i s plugin-ovima napravi opasan zvuk, mozda i moze, ali koliko vremena i petljanja treba za to? I ko ume to?

Ovo je bre autenticno! I da, ja cujem razliku. Sylenth, Zebra itd. mi zvuce malo praznjikavo u odnosu na Spire. Valjda je stvar u tim algoritmima, rekurzijama, sta ja znam. Pojede CPU ali je PHAT.

Cuo sam i one nove Rolande, kao novi SH, Juno. Ono je sramota za takvu kompaniju, zvuci kao plasticna kanta. Spire to jede za dorucak. Mogu da potpisem da je bolji od 60-70% hardware-a tog tipa, a pritom je barem 10 puta jeftiniji (za mnoge i besplatan :D).

OK, CPU nije free ali barem sluzi za sve kad ga kupis...

I na kraju, sta reci osim de gustibus non est disputandum.

fix3r 12-03-2014 10:55 AM

Quote:

Cuo sam i one nove Rolande, kao novi SH, Juno. Ono je sramota za takvu kompaniju, zvuci kao plasticna kanta
Na koje Rolande konkretno mislis? Oni recikliraju imena, ali ne znam ni za jedan novi Juno koji nije obican rompler?

frag 15-03-2014 02:55 PM

3 Attachment(s)
Pre svega na Roland SH-201... nista sto ne moze Spire i drugi VSTi. Odavno se vec glavne inovacije desavaju na polju softvera a ne hardvera.

Da pustimo mi ono "U rukama Mandusica Vuka" - Model E nije Minimog, a ni Sylenth nije Spire :grin:

Ja sam po prvi put onako potpuno zadovoljan, skroz inSPIREd :D Kad sam cuo Divu isto je bilo WOW ali "problem" s Divom je to sto u stvari zvuci PREVISE ANALOGNO. Onako malo retro. To je vise Vangelis, Tangerine Dream, Kraftwerk... Spire je moderniji synth na kojem se brzo dobija topao ali ROCK SOLID bass, bez onih setanja faza, nestabilnosti i sl. Drugo, vecina VA zvuci lose sa otvorenim filterom, tanko i slinavo. Secam se kad sam pokusavao s Junatikom iz Reaktora nesto da uradim, stalno sam zavrsavao s mutnim basom jer je otvoren zvucao stvarno neozbiljno. Nijedan EQ to nije mogao da popravi.

Spire built-in FX: 9.9/10, njegov sastavni deo.

Evo danas sam na KvR-u prvi put video temu u kojoj se prica o rack verziji Spire-a, ljudi su normalno pozeleli dedicated CPU za Spire.

Uradio sam jos par ideja, i tu bi trebalo da stanem s eksperimentisanjem a vise razmisljam o celinama, o ritmici, efektima, pa se mozda sledece godine i skupi za neki Live od pola sata...

Back To Basics - klasican SC bass + teatralni supersaw stab
dopada mi se atmosfera.

Universal Life - 7 sec loop, u stilu Push-a ali opet na svoju ruku. mora da mi se takva svirka 100 puta pojavila u glavi ali NIKAD nije zvucalo ovako dobro! podmazano solidnim 909 kick-om. jako dobar low-end.

Pacific - treca verzija koja je dosta drugacija. ona prva baslinija prakticno ne moze da umiksuje. ovo je sad malo PvD style sa klasicnim off-beat basom i "dreamy" synth-om. bas sam zadovoljan kako zvuci.

Naravno sve ima smisla ako se slusa VEOMA GLASNO, tu se tek vide nijanse i prednosti nekog synth-a u odnosu na drugi. Da li zvuci ROCK SOLID ili se raspada low-end.

Upravo sam nabavio i "HighLife EDM" banku - idem sad da preslusam 8-)

alavuk 15-03-2014 06:00 PM

spire u akciji kao bass u prvoj pesmi ali ga ima i u ostalim :)

https://soundcloud.com/bassagenda/al...ce-ep-previews

frag 26-03-2014 11:02 AM

1 Attachment(s)
Moze i tako :grin:

Evo osam ideja u jednom MP3, pet su u istom stilu (2-6), to sam od nekog lead-a napravio ravan bas pa odsvirao preko razne stvari... Svidja mi se "sound". Moze bas svasta da se napravi od toga.
Frag - Spire Trance Demo

Stvarno je neverovatno koliko sirok spektar farbi moze da se izvuce iz Spire-a. Secam se rework-a Oxygen Part 2 cini mi se, nisam mogao da verujem koliko toplo i autenticno zvuci. Ni nalik onim ostrim dub step preset-ima. FILTERI su glavni adut Spire-a, poputno cisti, raznovrsni, nema nikakvih izbolicenja koja su me uzasno nervirala na drugim VST-ovima. Npr. napravim dobar pad, ali kad je cutoff na pola zvuk se isprlja i krene neko krckanje. Ovde toga naprosto nema.

Jos jedan primer (od jutros) Frag - This Is Music, sa guitar sound-om, nesto kao Solarstone ako se neko seca... I tu je sve Spire. Onako, lep, raskosan zvuk.

EQ je mnogo bitan. Takodje napravljen da sto manje izoblicava zvuk, ne znam, mozda je kombinovan s nekim limiter-om/comp-om. Citao sam negde da je na Virus-u slicno radjen EQ. Bass moze dosta da se pojaca, bez distorzije.

Ghost Dog 26-03-2014 12:02 PM

Dobro ti je ovo! I dobar je sint, nema šta!

Ali, ja ne mogu da mu oprostim što i na i7-ici, sa punom polifonijom, pucketa i krcka. Jedan jedini sint! Jedan VSTi. Isto ko Diva. Odma padne uninstall!

Ja čekam da izađe verzija 2 mog voljenog DUNE-eta. Kažu beta testeri da je keva! Sjajan zvuk, bez CPU usage-a od koga otpadaju izvesni delovi muške anataomije. Ali, iako je trebalo da izađe do otprilike ovog dela godine, ništa se ne čuje o izlasku.

Filip_ 27-03-2014 12:28 AM

Quote:

Originally Posted by frag (Post 357597)
I na kraju, sta reci osim de gustibus non est disputandum.

Upravo to. I sam koristim Spire, ali CPU...auh kako se muci :(. Albino 3 recimo neuporedivo vise da za CPU koji trazi...jos poneki VST synth takodje...preset-i u Spire-u jesu na prvu (bez daljih ikakvih podesavanja parametara) bolji, ali vrlo slican (ako ne i isti) "proizvod" se moze dobiti u 80% tih farbi uz malo cackanja sitnih crevca u Albinu ili Nexus-u...naravno, stvar ukusa i licnih afiniteta, da imam 16GB ram-a ne bih preterano razmisljao na ovaj nacin, ali jbg...

frag 27-03-2014 10:20 AM

1 Attachment(s)
Ma naravno... ali eto, za mene je Spire postao THE SYNTH.

Prica se da neki Rusi stoje iza tog projekta, a oni su poznati po "reverse engineering-u" tako da Access moze samo da cupa kosu. Ocigledno je Virus ovde "pokraden", i to se vidi po mnogim parametrima i opcijama koje nudi Spire.

Iskreno, i ja sam se malo zabrinuo kad sam ga prvi put probao, mislio sam, sad kad imam i7 ASIO ce da mi bude ispod 15%. Ali avaj. Uz njihove optimizacije, plus racionalnu upotrebu polifonije itd, Spire se moze bez problema koristiti. Koliko cesto nam je potreban pad od 16 glasova sa 4x9 unisonih oscilatora?

Sinoc sam se malo igrao sa Matrix-om. Neverovatno kompleksne boje mogu da se dobiju, za veoma kratko vreme. Ako hocete da vam ModWheel kontrolise kolicinu delay-a i reverb-a, ali da nize, dublje note ostanu suvlje, nema frke, u par poteza se to odradi. Nijednom nisam otvorio uputstvo, ni za jednu stvar. Ako morate da konsultujete uputstvo da biste nesto zavrsili, onda taj synth, u stvari, nije udoban za rad. Realno. A sto se tice zvuka, slazem se da su Sylenth, Albino, itd. odlicni, ali bez ozbiljnog zezanja i cackanja, na njima render zvuci vise kao "demo".

Evo ovde, u attach, poklanjam preset "Scorpio Cream". Totalno ziv sa hrpom modulacija (monofon je, tako da nema brige za CPU). Jos bolje, uz to ide i tridesetak sekundi Frag - Scorpio kao primer sta moze da se s njim uradi. Tu sam ga koristio dvoglasno. Tehnicki podaci: ASIO ispod 25%, temperatura jezgara oko 43 stepena. A prakticno mi je Ferry Corsten u sobi.

Ako ovo ne vredi 139 EUR, tj. 69 da budem precizan koliko sam platio Spire na popustu, ja onda ne znam sta vredi :grin:

Ghost Dog 27-03-2014 02:07 PM

Priča se da i Spire i ANA imaju te umere cene, između ostalog, zato što ljudi koji stoje iza njih nisu mogli, hteli (whatever), da se dokače asemblera i napišu lepo optimizacije koje bi dovele do toga da CPU usage postane mnoooogo podnošljiviji.

Evo, sinoć sam konačno probao da iscimam i Sylenth, da vidim kako šljaka sa punom polifonijom, i ispada da mogu da stavim osam Sylenth-a sa punom polifonijom i da na svakom Sylenth-u bude Amplitube sa dva paralelna pojačala (i pri tome, ne onaj njego eco mode, nego maksimalni kvalitet).

Ej, to je nešto! A, Spire .... ne može da se stavi ni jedan jedini sa punom polifonijom, a da pri tom ne ode sve u .... tamo kuda već idu stvari kada ne idu tamo kuda treba! :D

Slažem se ja sa Fragom da nije potrebno budžiti polifoniju u nebesa, ali očigledno je da nešto tu ne štima.

frag 27-03-2014 04:15 PM

Moguce...

Ali cekaj, koji ti CPU imas ndv? Vidim da te ova situacija bas iritira.

Spire kosta otprilike kao Diva, koja ima slican problem, a ne verujem da U-he mozemo da optuzimo da stedi na assembler-ima.

Ja mislim da je stvar u slozenijim algoritmima, npr. to sto mi cujemo kao jedan filter je, u stvari, da lupim, 500 filtera koji "poliraju" zvuk do savrsenstva. Mislim da "rekurzije", odnosno nekakva ponavljanja, tu igraju veoma bitnu ulogu, i kod oscilatora, i kod filtera, EQ-a. Ali ne znam, nisam programer. Za razliku u kvalitetu zvuka vec mogu da garantujem.

Jedina stvar za koju sam do sad otkrio da Diva ima prednost u odnosu na Spire je, na primer, high resonance setting. Na Divi to zvuci mekse, toplije, analognije, ali opet ne sa svakim filterom. Prosto se topi zvuk u usima. Medjutim, cisto produkcijski gledano, Spire je mnogo bolji, pruza ROCK SOLID zvuk sa modernim presetima. Diva je vise kao analogno cudoviste koje vam stoji u studiju i svi ga probaju kad dodju, ali kad se radi mix vi ipak upalite onaj pouzdani JP-8080. Uostalom, sve zavisi sta je cilj.

Da citiram nesto s Reveal Sound-a:

Quote:

We are using Spire in EVERY track we make, it?s absolutely mind blowing synth of 21st century!
Meni se nekako slozilo da Spire otkrijem mesec nakon kupovine i7, tako da sam skroz happy :grin:

Ghost Dog 27-03-2014 04:41 PM

Quote:

Originally Posted by frag (Post 357884)
Moguce...

Ali cekaj, koji ti CPU imas ndv? Vidim da te ova situacija bas iritira ....

Hehe. Ma jok bre, matori, nije da me "ba? iritira", koji ti je đavo. :)

Meni Spire nije toliko gotivan da moram da ga koristim po svaku cenu. Ili, bolje rečeno, nije mi potreban za onakvu muzičicu kakvu imam običaj da sklepavam.

Ako ne zamera? ?to kačim ovde ne?to ?to nema veze sa temom, budući da nisam koristio Spire (a, i nije da sam se potrudio oko miksa, čak i u okvirima svog skromnog umeća), evo .... to je otprilike nekakav zvuk kakav ja u principu ganjam (mada, nije da sam zaluđen 808-icom, ali mi je sad palo na pamet ne?to da je koristim).

https://soundcloud.com/ndvmusic/ambient-pattern-02

Ja ne kapiram da bi za ovako ne?to Spire bio bolji izbor nego DUNE koji ja koristim (sa druge strane, za tvoje snimke Spire i jeste bojli izbor), a budući da je CPU-hog samo takav ....

E, sad , budući da smo spomenuli da mi Spire nije ba? neophodan, nije da pi?em da bih pisao (i mo?da gre?im), ali ne mogu da se otmem utisku da Spire nije ni izdaleka optimizovan koliko bi trebalo, i to je nekako ba? bezveze. To je ono ?to hoću da ka?em

Inače, imam i7 3770K.

frag 27-03-2014 04:58 PM

Najavili su oni za leto v1.1, koja bi trebalo da bude bolje optimizovana.

A za tebe je i Absynth... Svakako ne Spire :D
Odlican ti je onaj blues. Malo da odmorim usi od Spire-a.

Taj 3770K je malo bolji od mog 3820 tako da nemas razloga za brigu!

Nego, zna li neko dobre tutorijale - pre nego sto pocnem da guglam - za programiranje perkusija, ritmike, tu sam bas nesto slab a i lenj. Glavni razlog zbog kojeg mi vecina ideja ostane nerazvijena u ceo track jeste zato sto mi ritmika uvek nekako ispadne "jeftina", efekti takodje, valjda me mrzi da radim na tim detaljima a s druge strane sam opsednut synth-ovima i melodijom. Bas bih sad, uz pomoc Battery 4 da ovladam tim delom price, a imam i vise nego dovoljno raznovrsnih semplova.

Ghost Dog 27-03-2014 05:39 PM

Quote:

Originally Posted by frag (Post 357886)
Najavili su oni za leto v1.1, koja bi trebalo da bude bolje optimizovana ....

Cool! Znači, ko ima i7 procesor i HDSPe AIO, konačno će moći da pokrene 1 Spire sa punom polifonijom, bez pucketanja. :D

Quote:

Originally Posted by frag (Post 357886)
.... A za tebe je i Absynth... Svakako ne Spire :D....

Hahaha! Nije. :grin:

Ako bude toliko dobar kako beta testeri pričaju (i pri tom, sa punom polifonijom, u vrrrrr glave 1.5x zahtevniji od sadašnje verzije), za mene će biti DUNE 2.

Mrgud 28-03-2014 02:24 AM

ne znam kako vama pravi probleme Spire,ja ga imam u neke projekte po 3-4 puta i ne krcka mi zvuk a pri tom imam upaljeno jos 7-8 sintova.Verzija je sad 1.0.1.0,procesor je i7 2600.

frag 28-03-2014 01:17 PM

1 Attachment(s)
Ja nemam nikakve probleme :harmonikas:
Yeah, ima i odlican Accordion u Factory Bank 1.

Evo i sredjene ideje od juce (Frag - Scorpio), s onim mojim ludackim lead-om koji koristi scorpio filter. Sad je to zategnuto, jasno, glasno. SC comp. tu obicno ima presudnu ulogu. Ono je bilo na brzaka s raspadnutim low-end-om i cudnim kick-om.

E sad, synth-ove, melodije, baslinije koje cujem u glavi, dosta brzo napravim. Pa i mix mi ide odlicno. Cesto i aranziranje. Medjutim, ritmiku koju cujem u glavi nemam pojma kako da napravim. Pada mi svasta na pamet dok slusam glavnu temu ali ne znam odakle da pocnem. Obicno ispadne nekako "sirovo". Naravno da mnogi koriste gotove loop-ove, a i recycle je odlicna stvar, samo sto NEKO JE PRVO MORAO DA NAPRAVI TE LOOP-OVE KOJI ZVUCE DO J. Kako bre!?

Barem mogu da kazem da sam miran po pitanju synth-a - uvek mi je nesto nedostajalo i "nije to bilo to" ali sad nema vise tog osecaja. To jeste to...

U sledecih deset godina cu nauciti da odradim i ritam :rotfl:

Ghost Dog 28-03-2014 06:22 PM

Jesi razmišljao da uzmeš Fruity (da, da, znam kako se zove, ja ga i dalje zovem Fruity :D)?

Naučićeš ga veoma brzo.

BTW, koji DAW inače koristiš?

frag 28-03-2014 11:35 PM

1 Attachment(s)
C5... Mislis da pravim loopse u Frutiju?
Sad sam instalirao neki Phatmatik, od Izotopa (iz 2007).
Secka loop-ove, ono kao Recycle stari itd.

Malo je cudan, neudoban, ali brzo sam ga izvalio.

Znaci potreban mi je tako neki alat, VSTi, brz i intuitivan, kao sto je Spire medju synth-ovima. Pa onda da se zezam. Imam milion loop-ova za seckanje i muckanje. Kad uzmes neobradjen loop retko kad ce da se uklopi u tvoj groove, bas kao i synth preset. Nije uopste los ovaj Phatmatik.

Vidim ima Fxpansion Geist na slicnu foru. Probacu.

Znaci, Battery 4 + dobar slicer.

Inace, veceras sam malo sredio C5, gusio ga Database, stalno je nesto skenirao pri zatvaranju a onda se setim da iskljucim skeniranje posto je sve u vec bazi. Hehe.

Evo u prilogu na sta mislim. Ovde sam uzeo neki deseti loop koji veze nema s ovim sto se cuje, i "propustio" ga kroz Phatmatik (na kraju su tri slice-a upotrebljena), ali da sam krenuo ja sam od suvih ONE SHOT semplova pa ne bih nikad stigao cak ni do ovako jednostavne ritmike. Zvucalo bi sirovo i nikako. Naravno svi synth zvuci su Spire 8-)

Ghost Dog 29-03-2014 06:56 AM

Šta znam za FL Studio .... možda ti se i svidi.

Inače, Geist i nije baš nešto mnogo intuitivan (ono, tipa da skapiraš njegovu suštinu i 50% forme, odmah i nesposredno pri prvom susretu, kao što ima programa).

Meni je recimo kombinacija Drum Editora iz CB-a i Batterz-ja (ili čega već), jako lepa kombinacija.

Eomsy 29-03-2014 07:37 AM

Quote:

Originally Posted by ndv (Post 357917)
Inače, Geist i nije ba? ne?to mnogo intuitivan (ono, tipa da skapira? njegovu su?tinu i 50% forme, odmah i nesposredno pri prvom susretu, kao ?to ima programa).

Ajd, da ja nadodam svoje mi?ljenje. Geist je odličan VSt, koji mo?da nije za skontat na prvu, ali je toliko dobar da kome sam ga god preporučio, ostao je na njemu. Neka ti nebude te?ko, pogledaj tutorijale na YT, većina će ti biti jasna. To je neka vrsta softverskog MPC-a i odličan je za ritam, plus izre?e? loop i poreda? slajsove po padovima ili importa? rex file koji se onda automatski raspodjeli po padovima.

Geis, Diva, Spire ... su mi osnovna oru?ja u arsenalu, makar niti jedan nije ba? cpu friendly :wink: ... Na Geist mislim ako upotrebljava? build in fx-e ... Dodu?e niti jedan plug od FxPansion-a nije ba? cpu friendly, ali zato odlično zvuče :D ...

Mrgud 29-03-2014 09:03 AM

kada sam prije vise godina instalirao Nuendo 2 ,naspram Frutija 2 on je bio svemirski bod,vanzemaljska tehnologija,medjutim danas je Fl nesto potpuno drugo! Imas u njega Slicex plug-in odlican da u njega ubacis i wav i rex ili mp3 ,sve ce da isjecka, ponekad moras napravit neka podesavalja u njega ako je velika razlika u tempu.
I danas se nadje po neki shklempo glupi da tvrdi da fruti nije dobar,ali za elektronsku muziku ako neces da usnimavas neko pojanje ili nesto od van ,on je neprikosnoven!!! :)
Jes da je offtopic ali nije na oodmet malo informacija,evo jedna kompilacija koja izlazi uskoro a svaka traka je radjena u Fl studio:

http://www.psyshop.com/shop/CDs/ovn/ovn1cd079.html

Ghost Dog 29-03-2014 09:13 AM

^^ Ma, nije mi teško i ne trebaju mi tutorijali, a pre svega, ono što sam napisao je odgovor na Fragovu konstataciju da mu treba neki alat koji je brz i intuitivan. Geist ne deluje komplikovano ni izdaleka, ali ne deluje ni bog zna kako intuitivno.

Što se mene lično tiče, gledam da pojednostavim stvari i da se usmerim na muziku, a ne softver. Objektivno mi sasvim lepo ide savladavanje novog softvera, ali jednostavno, nema prave potrebe da se bacim na nešto novo, u ovom trenutku.

U CB-u mogu lepo da zapisujem note stvari preko drum editora, a budući da koristim Battery, ni sempler mi drugi objektivno ne treba.

E, sad, ako i pored toga kažeš da postoje razlozi da se bacim na Geist, onda već slušam (onda ću da uzmem i naučim, nije problem). :)

Edit:

Evo, da javim. pre pet minuta sam ipak počeo da proučavam Geist, i već sam naučio sve što mi treba za početak. Šta je meni pravilo problem (ok, jeste malo ružno da čovek ovako piše svoj tok svesti, ali šta da se radi)? Nađem neki sempl u Geist-ovom browser-u, kliknem na njega, i dotični se odmah otvara u nečem za šta ja u ovom trenutku (dok nisam još pohvatao terminologiju programa), pretpostavljam da je nekakav sample/loop editor, i nikako ne mogu semplove da bacam na padove. Skapirao sam da ima layer-a i svih ostalih divota, kapiram širu sliku, ali ono najosnovnije neće i neće. Gledam tako i zapazim dugme slice. A-ha .... to li je u pitanju!

Dakle, menjam mišljenje .... Geist je skroz intuitivan! :mrgreen:

frag 29-03-2014 09:45 PM

Odosmo off topic al' nema veze...

Phatmatik je najjednostavniji i najbrzi, ali je tako mali na ekranu i nudi premalo opcija.

Geist opet nudi previse. Ja hocu da mi svaki slice bude poseban key, pocev od C1, zasto sam ogranicen na 16 pad-ova? Moze li to da se prevazidje? Da li ima neka funkcija tipa "remove clicks", zato sto ne sece uvek kako valja? Da li ima LFO ako vec ima solidne filtere? Kako da zumiram envelope i dodajem tacke na njima? Kako da iskljucim pattern mode - ne treba mi nikakav pattern, a jos manje song?

A mozda je za mene bas IL Slicex. Deo FL koji mi je potreban u C5.

Evo sad cackam Slicex stvarno je super. Ali sta koji k. pocinju semplovi od C3!? Kako da stavim da bude od C1 kao i obicno? Envelopu lepo vidim ali nije mi jasno, promenim attack nema promene u zvuku, iako sam bacio AMP na odgovarajuci "articulator". Menja se sve osim onog sto hocu. I najvaznije, kako da podesim "sensitivity", izgleda da mi secka po kvantizaciji a ne po tranzijentima uopste ne vidim gde se to podesava a to je elementarna stvar. Pa bre za SPIRE (a i Battery 4!) NIJEDNOM uputstvo otvorio nisam a ovo k'o da je rocket science.

Samo strpljivo :banghead:

Mrgud 29-03-2014 10:36 PM

pa imas opciju na slicex da ti isjecka jos sitnije ako ti to ne odgovara . A sto ima veze sto krece sa c1 kad zvuci isto? Imas pitch slajder pa mijenjaj visinu!Obicno je na Patern tranzijent a ako nedje nije ti isjeckaj jos sitnije i potrefit ce rez na tranzijent!Sve moze samo ga malo cackaj !Mozes i iz njega da exportujes to isjeckano kao posebne semplove ,da koristis posle odvojeno..

frag 29-03-2014 11:06 PM

Ma nista ja nemam od toga.

Phatmatik je i dalje ZAKON.
http://www.izotope.com/products/audio/phatmatik/
A inace nisam jedini koji tako misli...

Cim ga upalis, odmah radis, a filteri i efekti se lako dodaju na DAW kanalu. To sto je sitan, i sto cak ne radi ni mouse scroll u browser-u, uopste nije bitno. Sve je tu, forward, reverse, kakva-takva envelopa, pitch, itd. Za svaki slice poseban setting, za svaki slice poseban key u jednoj sekundi. Ako nije dovoljno 4 izlaza, samo kopiras preko C5 preseta u novi Phatmatik i nastavis da radis.

Ja sam do prosle godine koristio stari LinPlug RMIV, tek kad sam video Battery 4 modernizovao sam se :D

Mrgud 30-03-2014 12:54 AM

svasta je moguce,jedino mi je cudno to sto se phatmatik vise ne proizvodi a tako je dobar?Ja ga nikad nisam probao,cak ni slicex ne koristim mnogo,ali znam da ima sve to sto ti govoris da ima phatmatik!Te stvari su mi fine da napravim neku foru ponekad inace skoro sve sto mi treba napravim rucno :wink:

frag 30-03-2014 12:14 PM

Verovatno su shvatili da ako nesto unapredjuju onda to vise nece biti onaj isti jednostavan software, a i lako ga je pronaci na pijaci. Interface me podseca na AKAI sampler-e, ima tu nekih cudnih sitnica ali stvarno je brz. Veruj mi, nema brzeg seckanja i layer-ovanja nego s Phatmatikom. Ovi drugi samo opeterecuju ASIO suvisnim funkcijama. Phatmatik provuces kroz npr. Fabfilter Volcano 2, ili cak stari TC Filtrator, pa onda neka dinamika, delay, reverb, itd. Svaki zvuk/fx je tu.

Sto se tice SPIRE-a

Problem je u tome sto on jos uvek nije multi-core. Skoro sam instalirao najnoviji Lush-101, sad moze da koristi svih osam logickih jezgara tako da nema vise preset-a koji idu blizu 100% ASIO. Ja se nadam da ce najavljeni Spire 1.1 biti multi-core. Ali nije ni sad tako losa situacija, jer ako npr. otvorite jedan ogromni pad, drugi isti takav nece biti x2 ASIO opterecenje, nego mozda +10% na postojece. Stvar je da ovaj prvi izede buffer, zato sto radi samo na jednome jezgru...

:grin:

Mrgud 30-03-2014 01:15 PM

Odlican je Lush-101,po meni jedan od najboljih sintova !

frag 30-03-2014 01:40 PM

Da nemas slucajno Flight Path za Lush-101 (Aiyn Zahev)?
http://www.youtube.com/watch?v=Kilj4mWa3Tk

Mrgud 30-03-2014 02:10 PM

nemam tu nazalost ,koristim samo default banku..

NIelectroy 30-03-2014 03:00 PM

LUSH je mnogo lud synth ali isto zahtevan.

frag 05-04-2014 12:15 PM

Spire Synthesizer update to v1.0.12
=========================
+ Add: Filter Type "Combo" with 4 different modes
+ Add: Sound Bank Selector
- Fixed: Stepper HOLD button state issue

Nova besplatna banka!

http://www.reveal-sound.com/download...nds_Vol_01.sbf

Upravo sam krenuo da je sviram, cak mi se vise svidja od nekih komercijalnih - previse su orijentisane na onaj "big room" ostar sound, itd. Spire ce tek da zablista. Kad ga otkriju ljudi koji su radili banke za Access Virus.

Ocekujemo:

Multi-core support
Patch browser (a ukljucen je vec drop menu za banke sto dosta ubrzava rad)
razne CPU/ASIO optimizacije
Spire STANDALONE

U medjuvremenu sam zavrsio jedan projekat, upotrebio sam 14-15 Spire-a bez ikakvih problema. Sasvim pristojno zvuci... Mislim da je stvar u tome da se nista ne "perfekcionise" jer tako nikad ne moze ni da se zavrsi! Nego ono, zabavljas se, zezas se, radis najbolje sto mozes i onda se taj vibe prenese i na muziku. Ako track ima dobru pricu, bas i nije bitno da li je gain na 85Hz +3.2dB ili +3.7dB. Uostalom, neke stvari koje sam mnogo voleo da slusam su u tehnickom smislu cak zvucale "brljivo", ali vidi se dobra ideja i vidi se da je "umetnik" zadovoljan svojom kreacijom. To je najvaznije.

Pa ako moze onaj da izadje u Grand paradu, s nabacanim loop-ovima i miksom za pola sata BEZ IKAKVOG BLAMA, sta onda mi da kazemo?

Svako ima neku svoju "sifru": moja je izgleda C5 + Spire, Battery 4. A i pomoglo sto je sto sam krenuo da radim s MediaBay-om, stvarno olaksava rad s loop-ovima, skoro kao stari Acid 8-)

All times are GMT +1. The time now is 06:54 PM.