![]() |
Odabir slu?alica za monitoring
Uskoro mislim kupiti neke slu?alice za monitoring.
I vidio sam da se često svugdje spominju Audio-Technica ATH-M50 i BeyerDynamic DT 770 PRO. Trebale bi mi zatvorene slu?alice tako da zvuk ne ulazi i izlati. (to mi je stvarno va?no jer imam papigu, a sestra nije bolja) I da su udobne tokom vi?esatnog no?enja. Zanima me koje su slu?alice best buy za monitoring (ne moraju biti ova dva modela), i trebam li kupovati zvučnu karticu ili pojačalo za slu?alice? |
Re: Odabir slu?alica za monitoring
za ath-m50 ti ne treba poja?alo,za beyerdynamic ti treba pojacalo ali su puno udobnije...o zvuku necu govorit,i jedne i druge su dobre,ali je to osobno...mozda bi dao ve?u ?ansu beyerdynamicu...
|
Treba li biti ba? pojačalo za slu?alice ili mo?e bilo koj audio interfejs?
http://www.audiopro.hr/proizvod/art-...=249&idPro=647 Koliko sam ja primjetio sada audio interfejs ima ulaz za slu?alice, monitore i zvučnike. Dok pojačalo za slu?alice ima samo ulaz za slu?alice. |
Beyer 770 i ATH m50 su "babe i žabe"... Zaiste veze nemaju jedne sa drugim.
Kvalitet izrade je zaista odličan kod oba modela...i to im je otprilike jedino zajedničko. E sad: Beyer: + Izuzetno udoban za nošenje, može satima da se radi, jer prekriva većinu ušnih školjki i jastučići od tkanine pružaju zaista mek kontakt sa glavom. Prvi izbor da ih izvođač nosi u studiju prilikom snimanja, jer pružaju odličan oslonac u spektru u kom je ritam dominantan. Dakle definisan, prodoran bas i naglašen hi-mid i hi spektar, u kom su važni elementi ritma za koje se izvođač uglavnom vezuje pri izvođenju, bez obzira da li peva ili svira. Dobar kao "prikaz" hi-fi slike...! Sa snažnim pojačalom, veoma glasne. Odlična "samo-izolacija"...dobro zatvorene! - Odsustvo low-mid-mid spektra. (debakl za mix) Potrebno veoma snažno pojačalo za iole glasnu reprodukciju. Sa zadovoljstvom će "pojesti" snagu baterija bilo kog prenosnog uređaja, uz relativno nizak output. 250 Ω (ima i verzija sa 80 Ω i 32 Ω, koja je i skuplja) Kvalitet zvuka značajno opada kod modela niže omaže (Ne da je to vezano za taj tehnički aspekt, već je u ovom slučaju tako), ali pruža izvesne rezultate sa slabijim pojačalima i prenosnim uređajima, što je verovatno bio cilj proizvođača. Odličan izbor za studio, za izvođača, pogotovo bubnjare, i studio hi-fi kontrolu... *Beyerdynamic je krajem 30-ih (prošlog veka) prvi proizveo dinamičke sluške! Jedan je od najstarijih proizvođača slušalica. DT 770 je u proizvodnji preko 30 i kusur godina! Izuzetno poštovanje, velik brend! M50: Poznato je da ih imam. Poznato je isto tako da sam mogao da imam neviđeno puno modela različitih proizvođača da sam hteo, jer sam radio u MI trgovini... + Slika na ovom modelu je prilično daleko od "flat" (vidim da se pojavljuje ta floskula), ali je po mom iskustvu, najsličnija osećaju da se "na glavi nosi" - Mackie HR824 ...! To nije neki "mega ikad ever" monitor, ali činjenica da se veoma približno može dobiti veliki deo takvog subjektivnog osećaja za...sada oko 130€...je više nego pošten monitoring, u odsustvu sredstava i uslova za ozbiljne kutije. (polovan, olešen par Mackie 824-ki se kreće u rasponu od 500-800€). Dakle, nešto slabije definisan bas, mada po rasponu potpuno elokventan, prilično ujednačen mid celim rasponom, sa svojim usponima i padovima kroz spektar, ali ne u meri u kojoj predstavlja problem za naviku, nešto "mekši" hi-spektar, pa miks uvek ima mrvicu više visokih. Dakle nije zatupljen zvuk, prozračan je, ali bar moje iskustvo je takvo da su miksevi "svetliji", što je i neki trend uslovno rečeno... 38 Ω otpora i 1600mw snage koji pružaju M50 je najbolji znak da će ih čak i moj "vintage" Sony MZ-N510 minidisc walkman koji kompletno opslužuje jedna AA +1.5V baterija pošteno poterati na velik broj sati rada! Skoro svaki bolj USB interfejs će "rastresti" uši po potrebi... *** Velika, ali zaista velika prednost M50 je položaj na ušima, gde pomeranja pozicije slušalica na glavi prilično malo ili gotovo da ne menja sliku! Npr. AKG ima sjajne modele i nisu jeftini, međutim, najmanji pomeraj za bukvalno milimetar drastično menja zvuk. Skineš li sluške da bi otišao da curiš, ne garantuje da ćeš "zateći" isti mix kad se vratiš opranih ruku! - Veliki minus je tzv "ear burn"...dakle već posle 40-tak minuta, do sat počinje bol u ušnim školjkama! Ja sam navikao da na svakih pola sata-40 min, pravim pauze, našao sam i prednosti u tome, no svakako to predstavlja veliki minus. Čujem da postoje razlike u proizvodnji novijih modela. Ne čujem da su značajne. Da sam ih platio više, verovatno bi mi pao na pamet još koji "veliki" minus, a platio sam ih oko 180€...sada im je cena 129 €...! * Audio-Tehnica, osnivač Hideo Matsushita '69.... Proizveli popularne prenosne gramofone i kasnije 80-ih prvu bežičnu audio opremu... (dakle ne onaj Matsushita lik što je za Panasonic, drugi lik...) Siže: Sudar divova! Ako je namena isključivo muzičar, izvođač - izbor je apsulutno Beyer! Ako je namena monitoring, ili oba , suvereno - M50! |
Slozio bih se sa Bockiem, beyer koristim na poslu, dok m50 imam kod kuce ... m50 je bio moj izbor pre mnogo, mnogo godina, cak mislim da sam medju prvima ovde kupio te slusalice... medjutim, ako zelis visesatni rad bez bola, zaboravi m50. Beyer je kao svila na glavi u odnosu na at
|
Za ath-m5 ne trebam pojačalo, to mi odgovara. Koliko vidim na internetu vi?e su za monitoring nego DT 770.
Ne vjerujem da su toliko neudobne koliko ove moje slu?alice koje nosim. (te slu?alice lome glavu nakon 10 min) |
U startu imas pogresan pristup, monitoring cega?
Monitoring za Mix ili monitoring za snimanje, dve jako razlicite stvari kad su u pitanju slusalice....oba modela koji su navedeni su iskljucivo namenjeni za monitoring prilikom snimanja a ne za mix...znam da ljudi rade miks i na njima (i ja sam to radio) ali jednostavno imaju po prilicno boostova u odredjenim delovima opsega, ponajvise u low-mid zbog rezonance samog kucista zvucnika i to se desava jer su zatvorenog tipa dok za miks iskljucivo dolaze u obzir otvorenog tipa pa samim tim "visak" zvuka odlazi napolje. Slusalice otvorenog tipa su uglavnom skuplje. |
Quote:
Kakve su AKG slu?alice? http://www.audiopro.hr/proizvod/akg-...r=0&idPro=7693 http://www.audiopro.hr/proizvod/akg-...r=0&idPro=7692 Za slu?alice mogu izdvojiti 200? mo?da bi mogao malo vi?e. |
Aj da kažem iz svog iskustva, nije mixanje glazbe osim rekreativno, ali je svakodnevna upotreba za snimanje i montažu radio reklama, jer nismo imali posebno studio za to, a i danas najčešće radim sa slušalicama, jer večinu radim u netretiranoj sobi, koju dijelim s kolegom
-ATHm50 nisam probao u mixu, samo pri nekim snimanjima bass gitare (kao svirać) i gitare (kao snimatelj), i tad sam pomislio da su odlične, ali sam ih koristio samo par sati pa stvarno ne bi mogao reći neko objektivno mišljenje -Radio jedno godinu dana sa beyerdynamic dt 770 pro i stvarno odlično izoliraju od okolne buke, ali po meni su prenaglašeni bass i visoki, što je često u mom slučaju uzrokovalo da je vokal preglasan u odnosu na već gotovu matricu dok nisam naučio koliko lažu, strašno zamorne za uši, pogotovo ljeti kad imaš osječaj da će ti uši izgoriti i još ako se znojiš, pa se ona spužva natopi, ajme majko - AKG K 240 monitor (600 ohms) su ono od čega stvarno ne bi odustao, koristim ih već godinama, mislim da su poprilično izbalansirane (kad provjeravam mix na Genelecima 1030 one su najsličnije od slušalica) nisu toliko zamorne za uši, pogotovo s kožnim jastučićima, imam nekoliko pari, stalno ih prelemljujem jer je kod starih modela loše riješen kabel, nove imaju priključak (ove su stare jedno 15 godina) i te stare su puno bolje od istih slušalica niske impedancije koje također imamo ali prenaglašavaju baseve, ne znam kakvi su novi modeli AKG-a ali šta se tiće udobnosti one su mi definitvno broj 1. Problem ti može bit da ako nemaš mix pult znaju bit poprilično tihe zbog velike impedancije Jednim kojima se razvalila ona konstrukcija što ide preko glave, sam skinuo školjke sa svom konstrukcijom koja prilagođava uhu i bukvalno ih zavidao (zašarafio) na konstrukciju onih jeftinih radničkih štitnika od buke, e, tu su počele izolirat od okolnog zvuka kao beyerice, ali naravno, zbog večeg pritiska su postale i zamornije, ali su zato postale standardne u snimanju svih vokala u prijateljevom studiu :D |
Bockie je maher za miksanje na slušalicama. Možda još neko ; ali, za takav način posla stvarno treba izvrsno poznavanje slušalica i da ti baš sjednu u bobu.
ja sam imao DT770, i prodao sam ih. Zašto? kako su kolege rekli, vrhunske su za rad u studiju i za poslove koje su naveli. Ali, ove slušalice sigurno nisu za miksanje. Ja sam pokušao, ali sam imao grozne rezultate. Jednostavno, nema šanse da se čuje spektar, a ne dočaravaju ni stvarno gomilanje energije u spektru koji se u njima dobro čuje. Na kraju sam odustao od njih, pored svih pogodnosti koje imaju u tehničkom smislu. Nabavio sam SHR 940. (silom prilika, jer sam htio M50, ali, radi brzine nabave ih nisam mogao dobiti), tako da sam nabavio ove. Pošto nisam imao priliku čuti M50, ove su mi odlične. Mislim da se to primijeti i u mojim miksevima, jer, otkako sam ih nabavio, prodisao sam. Ali, daleko je to od toga da sam zadovoljan miksevima. Fali tu još čujnosti, pošto se uglavnom oslanjam na sluh, a manje na metrove. :) Moj zaključak je da (ipak) još uvijek, slušalice definitivno nisu konačan hardver za miksanje. http://www.stereophonic.com.au/shure-shr-940/ |
Ako ti trebaju slusalice za miks mislim da ti je najbolji izbor akg k240. DT 770 jesu udobne ali, barem mene, ne inspirisu i ne deluju mi ni priblizno neutralne. Akg imaju dosta izbalansiran zvuk, jako su udobne i sto je, po meni, jako bitno lepo zvuce. Na njima mozes i da slusas muziku sa uzivanjem. Nemaju nasvirane visoke i nabudzen bas. Jedino je problem sto nisu potpuno zatvorene ali mislim da su dovoljno zatvorene da ti ne smeta buka spolja za rad.
M50 su, za moj ukus, previse nabudzene u basu. To ne znaci da su lose, daleko od toga. Zavisi na sta si navikao i kako cujes muziku. Pretpostavljam da bi ti, ako radis neku elektronsku muziku i volis da ti kick tuce, M50 bio najbolji izbor. Sve u svemu, ako ikako imas priliku da cujes neku pesmu koju poznajes na ovim modelima, to bi ti bilo najbolje. Onda mozes i sam da ocenis na osnovu svog ukusa. |
Slazem se , relativno skoro sam pazario m50 prilicno su u basu tako da suv material vec je topao pa za mix prilicno nezgodne odlicna su za usnimavanje i precizna su to je cinjenica treba vrema da covek se navikne na njih da bi miksao . Za mix treba nesta trvdje da imas u usima da bude sto relanije tako da moje mikseve ne mogu da radim ja nego kod kolega prosledjujem .
|
Koliko sam sku?io akg su najbolje za mix.
Samo nisam sku?io za koje od ova dva modela ka?ete da su bolje. AKG k-240 MkII ili AKG K-240 Studio? Trebam li pojačalo za te slu?alice? |
Ja sam mislio na AKG k-240 MkII.
|
Quote:
PoZzzz. |
Da se razumemo ja nisam rekao da ne valjaju slusalice nego jos se nisam navikao na njih a za to treba vreme, slusanja muzike rad na miksanje i onda sve dodje na svoje, realno kad sagledas na svasta mozes da radis samo treba da se naviknes kako sta reaguje a m 50 reaguje na sve cuje se svaki detalj .
|
Quote:
Inace Bockie bas i nije nesto pominjao AKG slusalice, njegov post se odnosio na Beyer i M50. Jedino sto je napisao za AKG je : Quote:
Dakle ako je tacno da pomeranje slusalica drasticno menja zvuk, pa kako su onda sjajne? Onda ne da su sjajne nego su obicno djubre jer su neupotrebljive. Inace vidim neki su pomenuli da m50 imaju naglasen bas, pomenuo sam vec u drugom postu, Bockie verovatno ima staru verziju, nove verzije imaju nabudzeniji bas i visoke, moderni trendovi, trebalo bi proveriti uporedo stari i novi model, na stranim forumima ih bas iz ovog razloga ne vole vise za miksovanje. |
Quote:
Ako je do AKG i miksa, možda tek K271 (sada je aktuelan MKII) sa cenom nešto ispod 150€. K240 su polu-otvorene, a čovek ima para za jedne all-round sluške, i nisu najbolji izbor po mom mišljenju jer će ih imati dosta u mikrofonu kod snimanja pevača npr... To nije pravilo, no u uslovima odsustva izolovane sobe i sličnih uslova, veće su šanse. Dalje, njihov zvuk je takav da je bas prilično odsutan uz mnoštvo hi-mid i visokih tonova. 271 opet ima rupčagu na srednjim tonovima, slično 770-kama. No, zatvorene su i "curenje" je minimalno. Imaju i zgodan prekidač, pa neće raditi kada nisu na glavi. AKG je osnovan 1947. u Beču. Proizvodnja mikrofona, slušalica i bežičnih sistema. Legendaran proizvođač, sredinom 90-ih ga kupuje Harman grupa. Mislim da sam prilično jasan bio. Drugo, na svemu se MOŽE raditi, stvar je navike. Pričam samo o tome gde se najlakše i uz minimum mozganja kasnije postižu dobri rezultati, uz znanje i iskustvo naravno. Miks na slušalicama dakle može da se radi, tvrdim da je tako, ali isto tako sam svestan da je to "štap i kanap" rešenje u odsustvu ozbiljnijeg monitoringa, jer sam mišljenja da nema poštenog monitora ispod 400-500€ komad! I to je opet samo moje suvereno mišljenje. Poz' |
mozda moze malo pomoci i ovo...
https://soundcloud.com/sonic-sense-p...eadphones-test btw,zanimljiva adresa koga zanima,ima svakavih uporednih testova monitora,intefejsa itd... https://soundcloud.com/sonic-sense-pro-audio |
Quote:
Ja svoga sina zovem : 'sine', a svako normalan jasno zna da sam ovog momka koji hoće mnogo da nauči, tom rječju nazvao skoro pa roditeljskim tonom i dao roditeljski savjet. Dakle, o tvojoj lo?oj procjeni vi?e ni slovca, jer će se dobra tema bez ikakve potrebe opteretiti spamovanjem. I ?to pisah - pisah. A Bockiju jo? jednom velika pohvala za strpljenje i dodatna obja?njenja. PoZzzz. |
Quote:
Quote:
Ok, ako imaju taj problem, imaju, ja stvarno ne znam, ali onda su valjda najobicnije djubre, daleko od toga da su sjajne? Makar za svrhu o kojoj pricamo. |
Najbolje ti je da ih kupi? pa isproba?, i onda če? sigurno znat jesu li đubre ili nisu, i neče? gnjavit po internetu
|
Quote:
Vidi ovako, meni jedino nije jasno šta radiš, zašto ovaj zaista običan i normalan thread sa normalnom pričom pretvaraš u svoje probleme, kao da je o tebi sve ovo. Svi vrlo razumljivo pričaju i nije ovo thread koji treba da odluči koje su slušalice sjajne a koje đubre. Ljudi su izneli svoja iskustva i mišljenja. Ja kod tebe ne vidim ni jedno od ta dva, osim didaktičke analize postova. I niko te nije oslovio ili prozvao, osim sad ja. Kao moderator, a ti slobodno misli da sam nadobudan, ti kažem: ovo liči na spam i samozabavu što radiš i molim te da prekineš! Ako imaš mišljenje o ovome o čemu je thread, iznesi svoj stav. Ako imaš mišljenje o ovom mom postu, odgovori na PM, jer ću sve drugo da sklonim odavde! Molim i ostale da se ne osvrću na ovo i nastave o svojim iskustvima sa radom na slušalicama... Pardon i hvala. |
Moderator bi trebao da opominje one koji oslovaljavaju druge sa "decko" i nazivaju druge nenormalnim... ali vi ste vecinom medjusobni poznanici verovatno pa se onda selektivno primenjuju pravilnici.
Quote:
Ali to nikome nije interesantno, zanimljivije je napadati mene kada ukazujem na neprimereno obracanje clana alfom. I kada ukazem na to da nema smisla u istoj recenici napisati da su slusalice sjajne a da ne valjaju. Ali dobro, vas forum, radite sta hocete, poz. |
Ništa neprimereno se nije desilo. Čovek je u dobroj nameri pričao, zaista ne vidim uvredu. Možda tek slobodnije, više prijateljsko oslovljavanje.
A o razlici sam već govorio na prvoj strani, ali mora da se čita...nego je preče spamovanje... Quote:
Imam "stari" tip, i ako neko ima neke razrađene od pre godinu do dve, a u NS je ili okolini, drage volje se javljam za uporedni test...pa ćemo tako znati kolike su razlike u pitanju. Ja sam čuo ganc nove, ali to ne može biti relevantno, jer sve koje su nove, pa i kad bi našli "stari tip" koji je nekorišćen, bilo bi razlike u zvuku, jer svaki zvučnik, pa i slušalice imaju period "razrade"...da to tako kolokvijalno nazovem... Slušao sam preko 20-tak pari M50 ukupno...i razlike su zaista minorne i zanemarljive...to je taj zvuk generalno...ali eto, i mene zanima noviji, razrađen par sluški, bar par meseci stare i radile, pa da vidim o kolikim je razlikama reč... Sennheiser HD25 ima nekoliko različitih inkarnacija, a najsličnije nekadašnjim mi deluju one sa oznakom HD 25 C II...za nešto ispod 200€ Ja ih pamtim kao izuzetno glasne, Bože, spalile su mi lobanju na snimanju bubnja '97.-'98.... Zvuk je stainless steel, oštar mid - hi mid. Definicija je najjači adut ovog modela. Sve je definisano, nema muljanja. Iskreno, ne znam koliko bih na njima miksao, možda uz naviku... Sennheiser je osnovan odmah posle 2.sv rata, poznati su po izuzetno dobrim mikrofonima, slušalicama, konferencijskoj i drugoj audio opremi. Proizveli su i prve "otvorene" slušalice (čuvene 414-ice...negde krajem 60-ih - početkom 70-ih) Ranih 90- ih Neumann, čuveni proizvođač mikrofona, postaje vlasništvo Sennheiser-a i tako je i danas... Voleo bih da se jave ljudi sa iskustvom o Shure, Sony... |
Ja bi rado dao moje al sam daleko od vas. To bi bilo sjajno videti kolika je razlika dal uopste i postoji .I gospodo samo opusteno ipak smo nesta novo naucili :D
|
Kao što prije rekoh, ja sam imao DT770Pro. Trenutno imam nekoliko slušalica, ali za miksanje koristim isključivo SHR940. Prije par mjeseci sam ih kupio nemajući izbor, jer M50 nisu bile dostupne za brzu nabavku. Čak mi ni direktni predstavnici nisu mogli brzo obezbijediti taj model, pa sam nevoljko nabavio šurke.
* DT770i = odlična slušalica za studijski rad : brzo preslušavanje za otkrivanje grešaka u traku, neprikosnovene za snimanje vokala (snimanje solista) ; ti čuješ izvana a napolje beznačajan izlaz zvuka. Meni su bile teške, čvrste školjke ; izazivale su mi osjećaj gubitka ravnoteže kod dugog nošenja, znojenje ušnih školjki ; kao da vakuum gumom izvlačiš bubne opne, ako malo pogriješiš kod jačine slušanja ; moj model nije imao rastavljiv kabl, što mi je išlo na žice, jer sam po prirodi takav da pažljivo čuvam opremu, te su DT bile čuvane sve godine u njihovoj kutiji, itd. itd. Što se tiče zvuka --> čuješ sve živo! Ali, odnos jačina, frekvencije, prostor u snimku, ... , ... , --> e to, vala, nema veze sa stvarnošću. Kao i za bilo koji izvor zvuka važi da je ono što neko čuje tipična individualna karakteristika. A slušalice su (recimo da bi trebalo) sve iste u jednom modelu. * SHR940 = po mojim zapažanjima, dosta plastike i nezgrapnosti. Ne kao DT770i ; ali, obzirom na rezultate zvaničnih ispitivanja i poređenja sa drugim modelima, a prije svega u odnosu na cijenu, mislim da je Shure sam dizajn trebao povjeriti nekom maheru za vanjštinu. Ali, kada se ta sprava stavi na uši, sve zamjerke padaju u vodu. Opet podvlačim : moje uši, što znači da bi nekom ovaj model izgledao kao neki hi-fi stalno upotrijebljavajući model. Ono što sam primijetio 'na prvu' je da ni jedan problem koji sam imao sa DT770i, sa ovim modelom - nemam! Čujnost je izvrsna, a što je najvažnije, po spektru i gomilanju energije. Ono na što se ja nisam navikao do kraja, jer nisam mnogo radio od kada sam ih nabavio, jeste da nisam uvijek 100% siguran u količinu basa i donjih srednjih. Kod basa mislim na onaj sub-bas i srednje duboke bliske ovom. Ali, opet, različito od instrumenta do instrumenta ; sa prostorom, bez prostora, i sl. Smatram da bih trebao odraditi bar još ovoliko projekata koliko sam, koristeći ih uradio do sada, da bih mogao nešto reći sa 100%. Za sada stvarno nemam neku izraženiju primjedbu. Iako u lancu imam mjesta u koja bih ih mogao uštekati, one su mi priključene na četvrto - direktno na zvučnu karticu. * Kako nemam tretiran prostor i kako sam godinama imao veliku muku koristeći DT770i i MkIIStudioOne sa Ra150, to sam demontirao i uz dosta prethodnih ispitivanja na licu mjesta, postavio neke čudne Saaba kutije sa Pioneer pojačalom. Kada sam nabavio SHR940, onda sam učinio jedan mali trik : kupio sam analogni ekvilajzer i vrrrrrloooo, vvvvrrrlllooo pažljivo ga podesio tako da iz kutija, na određenoj jačini, izlazi zvuk koji na poziciji na kojoj sjedim je najbliži zvuku kojega imam u slušalicama. Podrazumijeva se da se ovo štimanje nikada ne može izvesti kao 100% jednako. Ali, bez obzira da li je ovaj moj potez ispravan ili ne, ova 'caka' mi je dala komfor da slušalice koristim izuzetno kratko vrijeme - samo za kontrolu miksa i konačno podešavanje. Tako su mi uši neopterećene, normalno radim slušajući zvučnike, a slušalice su, dakle, konačna korekcija na toj poziciji. Imam i jedan par kontrolnih zvučnika koji su na drugoj poziciji i na drugom compu, pa, kada je na sva tri izvora sve O.K. mogu reći da je to 'tu negdje'. To znači da još nisam izučio do kraja svoje alatke za preslušavanje i ne znam da li ću ikada moći u mojoj dnevnoj sobi. Ali, definitivno imam neuporedivo bolji monitoring sa ovim komadima hardvera, nego što je to prije bio slučaj. Htio-ne htio, za sada moram biti zadovoljan. * Skoro zaboravih : ako neko isprobava više modela slušalica da bi se odlučio za kupovinu, mora znati da i one moraju proći period prilagođavanja / razrade, tako da isporbavanje novih slušalica nema veze sa stvarnim karakteristikama odn. nije tačan rezultat čujnosti nečijih ušiju. * Eto. |
Zna li netko ne?to o ovim slu?alicama?
http://www.amazon.de/Beyerdynamic-CU...CUSTOM+ONE+PRO Koliko sam vidio uspoređuju ih s ATH-M50, a koliko vidim po karakteristikama su slične DT 770. |
Kada je rijec o AKG slusalicama vidim niko ne spominje AKG K-141.Ja ih koristim od 1994.Nedavno sam kupio jos jedne (novija verzija MK-2) i sada su problem sa kablom rijesili.Uz slusalice dodju 2 kabla,ravni i spiralni.Takodje sam vlasnik i AKG K240.Moja preporuka su K-141 jer se mogu visestruko koristiti.Ja jednostavno bez njih ne bih mogao mnoge stvari da uradim.
|
Ja kupio NS10 za usi: Yamaha RH-5ma. Nisu se jos razradile ali primecujem odredjenu strogost, dobro otkrivaju mutne delove u mixu, nedostatak basa, nerazresenu gomilu zvuka u srednjim tonovima itd. Dobri mixevi zvuce ok, losi bas lose :)
|
Quote:
Nikola,dobra analiza,to mi se svidja :) Msm,interesantno bi mi bilo da ih nabavim kao jedno cool pomocno sredstvo za provjeru mixa ;) Kolko kostaju matori? |
Quote:
|
relativno su retke, jos ranije sam citao o njima na netu al nisam znao da ima i kod nas.. 7-9000din... prilicno glasne, ne bas za uzivanje u muzici-nisu milozvucne, previse analiticne.. bas lice na ns10, Jedan par je bio ovde ima u radnji, nema na sajtu :)
|
Odabir slu?alica za monitoring
Ja imam i ath m50 i dt 770 pro + akg 141 i jos neke slabije akg..
Ove prve 2 su mi favoriti medju njima.. I pravo da vam kazem cas su mi milije M50, cas DT770 :) U nizoj lagi vise vjerujem AT, ali vise volim da snimam/slusam sa BD... Provjerim to sto radim s vremena na vrijeme i na jednim i na drugima, ali nemam naviku da mixam na sluskama.. Beyerke su mnoogo udobnije i iz njih teze zvuk curi u snimak, ali to ne znaci da su AT neudobne, naprotiv.. Samo su prve nadprosjecno udobne. Beyer imaju bolji 'Vibe' i na njima se ljepse slusa muzika sa vise dinamike, dok AT imaju vise 'moderan' zvuk.. Sve u svemu, fine su to sluske.. I jedne i druge.. Sent from my iPhone using Tapatalk |
Quote:
Razmishljao sam da ih kupim ali su me neki reviewovi obeshrabrili, malo sam skeptichan kad prochitam komentare tipa dobre su za cenu ili NS10 za ushi, warm sounding i sl... A ne bih da imam josh jedne slushalice na gomili samo za eventualnu proveru srednjih u mixu. Quote:
|
Pitanje koja je namena sluski.. RH5ma su monitorske slusalice - dosta ravne karakteristike, imaju normalan, ne pojacan bass, dobru rezoluciju u srednjima i realne visoke. U tom smislu su realnije od ns 10 zvucnika koji nisu imali basove gde mix radjen na njima uglavnom boluje od prejakog i nedefinisanog basa.
Tonske karakteristike 4,5/5. Upotrebljivost za uzivanje u muzici 3/5. RH5ma nisu , po meni, preterano prijatne za slusanje muzike iako imaju dobar ton - previse analiticne i korisnije su kao alat za korigovanje mixa. Pomalo stezu usi - udobnost3/5. Naravno, finalnu boju mixa bih ocenjivao na zvucnicima i to nekoliko njih-od starog kasetofona, preko pc zvucnika, kucnog hifi sistema do monitora. Imam i vintage akg171 i nalazim da imaju slican ton - karakteristiku. Nikako ih ne treba potcenjivati zbog cene, u klasi su akg 171. kvalitet izrade 4,5/5 cena 4,5/5 |
Upravo imam kod sebe na testiranju ATH M50 i Beyerdinamic DT990 koje su otvorene slusalice... Zbog sve hvale na racun M50-ica prvo sam njih pustio, i nisam mogao da slusam muziku od basa, koliki bass, srednjih nigde, ja na ovom zaista ne bih mogao da miksam, svaka cast vama nekolicini koji mozete, ali ja od basa ovde ne cujem nista ostalo... Dok DT990, prvo sam se frkisao sto su 250oma, medjutim bez problema ih gura ampic na profire2626, neprimetno su tise od ATH, ali verujem da bi svirale bolje sa boljim ampom, ali majko mila, DT990 šiju ATH M50 uzduž i popreko, po mom ukusu 300 puta bolja slušalica...
Definitivno uzimeću ove otvorene DT990 da imam za noćni rad jer ih ne osećam na ušima :D , a M50 ću nekad na tamo uzeti za tracking, kapiram da će da se svide reperima jer pucaju od basa |
Jesi probao nove (nekoriscene) m50 ili ne?
Pitam iz razloga jer je i meni smetao nabudzeni bas duugo vremena... Medjutim sluske su se 'utegnule' u jednom trenutku. Nikad duzi 'burn in time' nisam sreo. :) Mada tome je 100% kumovalo to sto ja stvarno i ne koristim slusalice mnogo.. Ili si probao ovu neku novu seriju za koju kazu forumi da to vise nije to? U svakom slucaju imaju manje basa koji je vise definisan nego li Dt770. Dt990 nisam nikad koristio. Sent from my iPhone using Tapatalk |
Quote:
|
Probaj AKG Q701 ili neke od novijih K700, iznenadices se prijatno. Daleko bolje od Beyer-a za mix.
|
All times are GMT +1. The time now is 12:42 AM. |