![]() |
Diskusija o softver bubnju [Branoy]
[...preneto iz druge teme]
samo sto treba razgraniciti sta je sra** . toliko gb za par dobosa, kickova i hi hat, svi zajendo nisu 100mb s lajerima .. a ono ostalo nista mi ne treba.. tu nesto ako valja samo presemplujes te osnovnee u par lajera , i kazes zbogom ostali GB. batery i vozi. imam samo superrior 2, bez njegove banke, citam nekih par od ez drummera , i od svega u tomu su najbolje middi ritmovi odradjeni, dok ja te udarce ne mogu u nista ubaciti, uvak tanko. ili nema konkretnost. sve fino na suvo. al kad ubacis par kanala nema te. stavis drumagog 5 na njega i pozajmis druge njegove udarce, druga prica |
Re: BFD3 je dostupan svima :)
Quote:
|
grehota mi bilo reci 10 x manje :D ,, i to u fulu stereo 24bit, po 10 lajera :D po dve sekunde vrh
mada meni ne treba stereo drum, kick i snare treba da su u centru pa izbaci eto i stereo iz tih udaraca hahah |
Quote:
Quote:
|
cemu sluzi,? uzmes njegove presete, pa ni jedan ne mozes odmah staviti u pesmu.. a strucnjaci ga podesili.? sta ja vise treba da pipam ako kupim i dam tolike pare na to? jesam ja rodjen bubnjar? ovo i treba da sluzi za nas koji ne sviramo bubnjeve, a i oni koji ga sviraju ne znaju ih 10 posto nastimat.
sta ja vise treba da pipam da bi on prozvucao, sjeo u mix, itd itd? i sve mi se to svodi na plastiku. nema udarca !! da ti lede se vene. to je samo kultura,. fino dok slusas midi. da snimam zive gitare mozda bi ga i izvukle. ali nemam nikog ovde. tako kad stavim sve vsti, mesto zivih ljudi, jbg, kako je tako je. ti okaci video dokaz, sve sto ti mislis , pa da cujemo to roundrobin i te zeze. |
Quote:
(po?to nisi pro?itao kad sam ti napisao prvi put, evo copy and paste, nemam ?ta novo da dodam) |
pa nemas. vi samo neke price imate . kad treba dokaz. video. nemaa, ja to sto ti pricas ne razumem. ja znam sta ja cujem.
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Druga stvar - ljudi su pravili muziku i pomocu gusli, sa 2 tona, ali nije bilo lako slusati :D, tako da, brano, mozes uopste i da ne stavis bubanj - ako me razumes. Naravno ima gotovih, usemplovanih sa sve room, ambijentom i sl, mnogo manje muke, ali i mnogo manje kontrole. |
U stvari Branoy, da ne ponavljam ipak samo isto, da ne misli? da te drndam tek onako da ka?em par re?i.
Ne smeta meni da ti veruje? u ?ta god ho?e?, to je tvoja stvar, ali ovo je mali forum, i bilo bi skroz super kad bi svaka tema bila koliko toliko odr?avana konstruktivnom. Ti ima? ?esto tu neku foru da se uhvati? za ne?to skroz irelevantno, krene neka sumanuta pri?a a to ne slu?i ni?emu. Mene li?no uop?te ne interesuje da se bavim time da li je takva sample biblioteka potrebna ili ne, jer znam da mi JESTE potrebna, jedva sam ?ekao da se pojave i ne znam kako bih danas funkcionisao sa bibliotekama kakve su bile pre desetak godina. E sad, ako ovde nenam sa kim da pri?am o tome, (a ne zanima me da bilo kome obja?njavam ne?to ?to bi on sam trebalo da razume), onda ?u provesti svoje vreme (kao ?to i jeste slu?aj) na nekom forumu gde mogu da ?ujem ne?to novo ili nau?im kako da jo? bolje upotrebim taj isti semplovani bubanj. A to je onda gubitak za ovaj forum, kapira?. To jest, svaka tema koja se bavi glupostima umesto ne?im konstruktivnim je gubitak. |
ma de ba, akustika me pocinje smarati. tokom svih ovih kompijuterskih godina i zvuka kompijutera.
ubija u meni muziku. ja ocu samo da kucam i da sviram. mene ubija tokom svih ovih godina to podesavanje, da prozvuci, to ubije talenat u coveku, i sjebe mu zivot, i sliku o muzici. da mi nestaje inspiracije. ,, |
Quote:
|
:rotfl:
Tako je Branoy, samo crno na belo :rotfl: Nisam sreo tvrdoglavijeg momka :confused: Pa ti bi hteo ako das 250? za bfd3, da on svira sam i da ti ispunjava zelje :) BTW. Ovde neces naici na dobru volju da ti naprave video kao dokaz jer ljudi nemaju vremena da se bave tobom a i previse si tvrdoglav,cak neko moze da misli da ih zajebavas :).. ali posto si mi rekao za onaj program sto snima desktop u HD i zvuk kakav jeste,i posto znam da su ti namere iskrene(ali pogresne).. ja cu ti napraviti video iz mojih projekata kao dokaz .. kako sve to radi :) .. javi mi se na private |
svi ti drumovi . kad cujes na njihovim sajtovima demose.. ko zna kroz sta je to provuceno, kroz kakve mixere vani, i efekte.
ni jedan od njih ti nije ostavio PROJEKAT od tog demoa, da vidis da je to stvarno tako sve u jednom DAW-u uradjeno, i sve plugini koji su dostupni na sajtovima dal za pare il dzabanu. kad ti isti taj drum ubacis kod sebe, ostane samo divljenje na midi ritmovima. cenim firme koje stave i midi files od njihovog demosa sa sajta. i tako je i kako je i kao kod njih na snimku. nema lazi nema pevare.. i ako je tako. dzaba meni taj plasticni tanki bubanj ako ja nemam veliku konzolu i hardwera externog da to prozvuci nekako. nisam ba tvrdoglav. ja samo citam a ne cujem to sto citam!! ne treba ba Ivane , ako ja nekog moram moliti da nesto napise do cilja, jebes takve ljude.. ako svi oni znaju, i to zadrzavaju za sebe, kao dobili smo mi sa tim rezultate, al ti neces. ne znas. niti cu ti reci , otkrio sam fore da zazvuci, al jbg, sad, ne ide to tako.. pa jbt ne snimam ja lepu brenu, i cecu, i draganu mirkovic?? ja jos ne snimam nikog. a da mi je da snimam. ne znam kako da zazvucim drugacije a da nije direkt iz presonus karte kompijuterski, ja ne volim taj ton. evo stavio neki dan cecu neku pesmu, turbulentno u cubase. i sad slusam, jbt ako ja nemam sve te boje i udarce i sve to, i napravio bi isto ba, i pocnem traziti boju druma, bass, leadova, i sve sto je to tu negde. i vrtim po EQ, filterima, stavi kompresora, ma sta god, ono ni blizu zvuku tom, i toj dubini, mekoci, sirini ne znam ni ja, cak sta vise mutno je dosta, al to nije kompijuterski ton .. meni nije do one svirke midi perfektne iz drumera , to mi je najlakse, crtam ja drum 15 god, kakav oces. nego kako da zvuci a da nije kompijuterski, da se ne prepozna da je PC. to me ubija. dzaba svi ovi efekti. sta trebam kupiti ? ?!! da proteram to kroz nesto , skupicu pare, za 5 , 5 godina al skupicu |
Dule, nemo' se nerviras, ne valja za ten :) A ti, jesi malo tvrdoglav Brano, ali jbg, to ti je tako u DNK, nemoj da se uvredis :wink:
Salu na stranu - svi mi ovde trtljamo i vrtimo pricu u krug, jer je krajnji cilj - upravo takav zvuk. Iskusniji producent zna da postigne to, onaj koji nije - ne moze, pa makar imao najskuplji analogni SSL sto. Zasto ti ovo kazem ? Pa sve i da kupis SSL sto, neces dobiti to sto juris. Mozda se cak i istripujes da je dobro (psihoakustika), ali nece biti dobro ni iz daleka, ako ne sednes i naucis sta i kako, ako se i dalje drzis svojih tripova i ako na kraju - ne odes kod nekog od njih na "zanat" Demoi su SUVI, direkt iz BFDa, on ima u sebi savrseno kompleksan mikser, bogat ZIVIM USNIMCIMA, a ne PROCESIRANIM EFEKTIMA (zato je tako veliki) i ako ti treba plastican set - moze, ako hoces da bude debeo - moze i to. Ne postoji softver gde ti kliknes preset i on legne u pesmu, kao dupe na nosu - narocito ako je ovako kompleksan. |
Branoy, Dusan je u toj pesmi koristio stari ali dobro poznati vst Best Service Artist Grooves , dakle nista te nije slagao .. uzmes taj vec"sredjen"groove koji odgovara.. potkocis ga ispod sa jos nekim komponentama .. recimo kick sa punchom preko i sl .. i dobije se dobar zvuk .. taj vst je jako puno koriscen u jako mnogo pesama u zadnjoj deceniji jer sa njim dobijes vrlo brzo zvuk koji "lezi" u mixu .. to je sto je dobro, a ono sto nije dobro je to sto ne mozes da radis sta hoces upravo zbog toga sto je "groove" pa moras da biras pesme u kojima moze da legne ..
Nema potrebe niko da se vredja, situacija ne treba da bude toliko napeta , Dusan je vrlo iskusan i cenjen producent i nije jedan od onih koji cute i nista ne pricaju, bas naprotiv, problem je sto ti Branoy ne slusas i ne citas savete ,vec (ne)namerno teras svoju pricu .. ti bi bez muke da napravis nesto .. a to vec ne moze .. :) |
evo sad sam morao cisto nesto da napravim na brzinu, i da vidite.,
eto,, sta ti tu mozes pipnuti a da ono ne zvuci kompijuterski? i kompresor. i eq, i hall . i odvojeno na kanale. znaci ovo je 5 minuta posla. ovo zvuci kako zvuci. meni treba za nas rumbe, begini, 7,8, narodnjake starogradkse. ne rok. gitaristi rok svi mogu biti zadovoljni sa ovim . al ja da sad nakucam 7-8 ili rumbu sa ovim, to nebi licilo ni nasta. prebacite na 720p. naravno sto je fora, uvek youtube zvuk malo utopli, nekako sakrije direkt iz karte digitaliju koju dok slusam , pitam se sta stavit, neki plugin koji spusta BIT, daje shum. ne znam ovde je 3 kanala. jos par da sam staio, a imam ideja za brdo fora, electro ledaova, FX, bilo cega, piana, to bi bilo sve pojedeno u ovom mixu. na jedan stereo izlaz u muzickoj karti. <iframe width="640" height="360" src="//www.youtube.com/embed/QgOsENib2Ck?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> |
Branoj druze, ja bih ti za rumbe preporucio addictive drums ili bdf 2 ali njega moras dosta mixati jer zvuci sirovo, Toontract vidim u nekoj pop/rock varijanti ali opet daleko od toga da ne moze da se namesti za neku narodnu pesmu.
Mislim da mi generalno ne znamo sta hocemo i ne znamo da cenimo, recimo pusti ovaj bubanj bilo kome pre 10 godina pa gledaj reakciju. |
Branoy, jesi mixao kad uzivo snimljen bubanj?
|
mozda je onda meni do monitoringaaa?!! mozda ja ne cujem to sto vi cujete, mozda meni znaci zvucnici daju previse digitalan ton, ,, itd, ja kad pustim bilo sta iz kompa na TANOY system 600 kutije, jbg tu sve valja, .. onda se pitam!! nemoguce.. tu me nista ne udara u glavu, ne bode nikakva specijal frekvencija, sve je lepo..
al imam kutije DT 53 dinacord, nemaju skretnicu, cujes sve zivoo, sto nikad ne bi cuo na ove, pa se tu ubi da tu udovoljim i fora jos jedna je sto ja trazim na najtise kad slusam da tu ubija, a ne na snagu kad pojacam udara sve i onako. trazim lepotu na najtise slusanje @everbeatz druze nisaaam , to je jos sirovije mogu misliti |
Necu mngo da se mesam,ali kao prvo prostorij gde radis miks mora akustika makar 90% da bude sve kako treba pa tek onda ostalo ide.Mozda i gresim
|
Quote:
Elem, simpatican si mi oduvek, a Dusan mi je i dobar drugar i cenim ga jako - generalno ne volim kad vidim da kad raspravljamo o audio dolazi do bilo kakvih preteranih emotivnih izleta, jer je ovo ipak samo audio. Savetujem ti da spustis loptu kad je Dushan u pitanju, on je neko od koga samo mozes da naucis puno - a i svi generalno imamo da naucimo puno jer nismo nikad bili neka svetska elita u muzici. Bezveze je da zbog neke impulsivne tvrdoglavosti napravis sebi minus... Veliki Pozz:) |
soba? soba mi je akusticna pravo, znam dolazili su likovi sto imaju po pS sobe i kazu jbt bolja ova tvoja.. tako se podesilo
|
Quote:
Prvo i osnovno idejno odradis sve kako zelis, tj.uradis programing, kako i jesi u ovom primeru .. kada si siguran da je cela pesma postavljena i programirana u potpunosti.. sve je na mestu od instrumenata i odsvirano itd.. treba da exportujes svaku komponentu posebno .. pretvoris sav programing u audio(wave) .. posebno kick,snare,hihat,crash,bass,gitare it'd it'd .. e onda dolazi mix . igranje frekvencija ,pluginovi,m/s mod itd .. u mixu se dobija zeljeni zvuk tj.produkcija .. to je vec posebna oblast, koja je i posebna po tome sto se ne uci po nekom sablonu.. Svako se nadje u nekom razlicitom nacinu, ali bitan je taj kranji rezultat, dobro smixana pesma .. i na kraju ide mastering , neki to zovu postprodukcija :grin: sto je proces u kome se podizu nivoi mixa, posebno tretiraju frekvencije(osvetljava) da nije mutno :) laicki govoreci .. Tek onda dobijas gotov proizvod :) E Branoy, potrebno je sve ovo da prodjes da dodjes do onoga sto ti kazes, da na tvojim tannoyima imas zvuk kao i kod neke druge pesme koja ti se svidja Pomenucu da neretko ljudi u zadnje vreme koriste i "live midi" nacin .. to je kada se programira i mixa u isto vreme.. dakle na mixeru ti se pojave izlazne trake audia od vst-a .. ali za to je potrebno mnogo memorije,veoma jak procesor i veoma dobar streaming tj.ssd brzi diskovi .. uglavnom, ja u tome vidim buducnost, gde dobijas brz rad, veoma brze korekcije bez vracanja u poseban projekat radi programiranja,izmena itd .. |
nikad ja u zivotu nisam nista pretvarao u audio kanale, uvek sam se pitao zasto, ako vec imamo te instrumente odssvirane, i sviraju,i opet imas kanal i dodajes efekte?
znaci mora tako, bolje? onda se tek moze dobiti rezultat? jbt sto ce mi to sada biti mrsko traku po traku export, pa uvoditi ,pa onda dodjem do momenta, u nisam hteo ovo vako odsvirati, kad ono nema vise kanala direkt, samo audio traka.. to znaci 5 put vise vremena da ode za to? aa jos nesto ,, jel bolje sabiru se kad su sve audio kanali? ili, vsti osetim guzvu uf! posle par kanala jeli onda ne smem nista stavljati od efekata ovako, nego samo odradim svirku i levele, i onda export suvo audio? kontam dosta sta kazees fala!! |
Ne moras traku po traku .. selektujes sve i samo jedan export ti izbaci sve posebno .. nema gubljenja vremena ..
Ja se bavim time, zivim od toga ! Svaki dan skoro dobijam aranzmane na mix.. pa zar mislis da mi oni salju to tako u VST !!! naravno da ne.. svi pretvore audio.. tj.spreme za mix .. drugo, sa audio se jako bolje barata.. vrlo cesto koristis makaze, seces audio.. nivelises nesto u hodu .. jako brzo se radi .. dok sa VST, malo malo pa ce ti se pojaviti CPU overload ili ko zna sta sto ce ti smetati u radu .. to je jako veliko opterecenje za komp, gde ce se grejati, diskovi ce ti preskakati jer ne mogu da postignu trazenu brzinu za citanje audio od vst u realtime-u pa ce ti cesto seckati zvuk, mislices da je do asia.. a nije.. buffer disk it'd it'd Quote:
Quote:
Ne radim danas nista, dosadno mi .. pa se raspisah:wink: |
Evo glup primer: npr ide neka linija iza pevaca. Shvatis da nije niko vodio racuna da skine to malo ili ti treba EQ samo na tom mestu - makaze i odmah mozes i u drugi kanal ili mozes direktno da smanjis, pojacas...
BTW - posto sve radimo u istom studiju (snimanje, mix...), cesto radim sa dosta plaginova (wav je samo sa klavijature i zivi instrumenti) i sve to radi lepo na novim racunarima, ne znam zasto Ivane imas problema sa tim ? Narocito sa 64bit Cubaseom, sipas i vozis... Ali sam ipak misljenja da sve bolje raditi u wav. Narocito jer se tako presece neprekidni krug doradjivanja i cinculiranja traka, koji neretko ubija smisao :banghead::rotfl: |
Quote:
|
de posalji kad mozes par ali opasnih tutorijala, jer ja ne znam sta bi gledao na youtube kada tamo ima milijardu klipova. msm znas sta meni treba, pa mi to posalji, posto znas koji su i gde si ih nalazio , kad ti nije mrskoo
fora je i sto ja slusam te kompresore, sve to isto nesto radi, pritisce, plastika izlazi, ne cujem da se nesto brutalno menja. nesto sto nisam cuo kod sebe sto kod ostalih ima . tako i EQ, sve neki zvuk daju ruzan. da je to cudo, ukljuci waves multi dinamic plugin sharpeer, i samo podigni na nekom npr klaviru HI. pa ces videti kako je to totalno nesto drugacije, cistoo, ili njegov srednjak dubinu ili bas, i otidji na bilo koji Eq, nemozes dobiti tu boju nikad. ja kontam da su u taj plugin maznuli neki impuls sa nekog skupog hardware EQ |
Ja isto sve eksportujem u wav i onda bounce nazad u projekat. Kontakt biblioteke su ogromne, nekad cak i sa 1024 bufferom vo?te cpu. Inače ne podnosim kad ispred sebe ne vidim waveform (vst slučaj).
A pravi maheri na 1 dan lepo zakupe studio sa najboljim mikrofonima i konverterima i naprave svoje semplove od 2-3 seta bubnjeva i onda lepo ima? svoje signature semplove :wink: |
Quote:
Code:
http://www.magesy.me/44827-groove3-tracking-and-mastering-series-1-tutorial.html Code:
http://www.magesy.me/44826-groove3-bfd3-explained-tutorial.html Sve ima Branoy, ali izgleda nema ko da gleda :) |
aha groove3 poznata firma, imam od njih dosta , ja sam ured svasta naskidao a nisam usao jednom da pogledam, tako i ne znam sta od toga valja, da mi je jedan veliki monitor pored ovog za rad dok gledam da odam radim sto i on, jer na jednom monitoru tesko skroz, a dzaba samo da gledam dok ja to ne pipnem.
stavio sam ovaj prvi na skidanje, bdf3 mi za sad ne treba jer nisam skinuo, veliko je to za mene, mozda nekad cisto da isprobam. meni vise treba mix sta stavljati na audio kanale npr solo instrumente, bass , drum, opet sve to mozda i nepije vodu, ako i u mene nije isti drum i bas gtr i td kao u njeg, sve sto je on primenio na to , u mene ce mozda sasvim deseto zvucati |
Za Branoy
Boga mi, kod mene to ne ide tako brzo, sto se bubnja tice... Dok je u vst (koji god da je) trudim se da ga postavim sto bolje, (ne racunam efekte naravno), vec npr stelovanje elemenata itd.. Pa onda dolazi export..i to svaki kanal posebno npr. Dobos koji se sastoji najmanje od 3+3 trake, znaci samo za dobos 6 audio kanala (tj wav-a) U neke od tih 6 kanala dobosa ulazi-snare bottom, snare overhead, snare room itd..i to sve suvo (eventualno neki compresorcic iz tog vsti ako lepo legne, zavisi)... Tako isto i za Kick.. Ne mixam u vst sve (vezano samo za snare) pa exportujem kao jednu stereo traku, jer kada udju drugi instrumenti koji se takodje isproduciraju kao audio trake, npr, zafali malo room-a, tako da imam na posebnom kanalu room i mogu ga korigovati, a da je sve miksano na jedan ne bih imao tu mogucnost (ne mislim na room reverb, ako se razumemo) :)..itd itd itd... By the way, veruj da mnogi producenti rade i programiraju bubanj, a siguran sam da nikad ne bi ni provalio da li je "zivi" ili vst..samo kao sto ostali rekose ima tu dosta posla i ipak malo znanja. Posto je rec o bfd i vsti drumsima, i Ognjen radivojevic je npr radio programing na nekom vsti, ali danima..:) |
a odakle cu ja naci tih 6 dobosa? razlicitih ? msm jedan mi je ,samo moze biti lajer ako velocity crtam , al da odma svira 6 njih, gde ih naci sve? kad ja izeberem jedan na notu D2 ili E2 , malo mi sad to nejasno . jel to 6 razlicith snare spajas?
|
Quote:
|
Joooj iskeno sam me malo mrzi toliko da kuckam, ali da pokusam ukratko i uprosceno da objasnim
Nisu to 6 razlicitih dobosa, daleko bilo..To je jedan te isti dobos i kada se on semplovao pre nego sto su ga ubacili u vsti, oko njega je postavljeno vise mikrofona, jedan ispod njega (bottom) drugi iznad, treci iznad glave (overhead) itd..Kada su ga usnimili svaki mikrofon je pokupio svoje i sve je to usnimljeno na svaku traku posebno , pa je tako preneto u vsti. (ovo je jedan od razloga zasto su neki drums vsti veliki, tj imaju puno gigabajta, nisu u pitanju samo Layer-i).. I kombinacijom tih traka dobijas zeljeni zvuk dobosa.(jednog te istog, naravno). To mozes naci u superioru koji si pomenuo da koristis, u addictive, bfd i bilo kom iole ozbiljnijem vsti..( battery ne koristim, ali mislim da tamo nema). A sto si pomenuo vise razlicitih dobosa, ni to nije nemoguce, ponekad i pozeljno, spojiti npr dva dobosa, ali sve to zavisi od mnogo faktora i moraz da znas sta hoces da dobijes, a ne ono kao trazim-menjam presete, pa nesto zazvuci dobro... Npr, kada programiram u midi (vsti), dobos koji koristim zvuci ocajno prva slika, ali kada se to exportuje u audio, pa malo isproducira, dodas compres, drum attac itd, pa na kraju obojis fx procesorom, dobije se potpuno drugacija zvucna slika... |
Quote:
Quote:
Quote:
A iako nisam siguran da ti zapravo treba pomo?, evo da potvrdim to ?to je rekao i Studiotonac, tj da je problem sigurno u startu u programming-u a zatim u izboru bubnja sa kojim radi?. Evo recimo ovo: http://www.youtube.com/watch?v=GIg6aPUdOls Ja bih zaista voleo da vidim prose?nog slu?aoca koji bi skapirao da to nije ?iv bubnjar. Problem kada radi? traku za narodnjake koji nisu pop narodnjaci je ?to su bubnjevi zapravo "pogre?ni" u nekoj meri. Zato su pakao i truba?i za programirati, oni su jo? gori. Ja nisam mnogo radio te rumbe i to, ali da mi treba, ja bih pozajmio midi kit, izabrao nekoliko tipi?nih pesama, i doveo pravog bubnjara da mi na njemu odsvira te pattern-e. Ne samo da bih dobio odli?nu biblioteku za sopstvenu upotrebu, nego bih mogao da analiziram gde to oni ?ure i kasne, koji su im ghost udarci itd. Generalni problem sa programiranjem je ?to je zapravo jako zahtevno. Ne samo da me nije mrzelo da gledam bubnjarske video ?kole i da sam malo ve?bao bubanj, da bih skapirao instrument, ve? je ?esto potrebno vreme dok se programira da bi se nabo neki odre?eni pattern koji ta?no radi sa pesmom. Zna?i igranje sa velocityjem, sa ghost udarcima, itd. U principu ono ?to sam video da drugi najvi?e gre?e i ?to sam ja skon da zajebem je: - Nedostatak strpljenja (I dan danas jednostavno nemam nerava da sedim dugo i programiram bubanj, mada se trudim da ako imam bubnjara pri ruci, zovem ?oveka da malo zajedno pro?e?ljamo bubanj, bar na sat vremena) - Velocity - ne samo da ljudi nekad programiraju sa prejakim velocity-jem kao da bubnjar kuca svom snagom svaki udarac, nego ne razumeju da varijacije u velocity-ju koje treba da stvore utisak "?ivog" moraju da imaju odre?en smisao, ne mo?e tek tako da se i?ara hihat + - 15 velocity gore dole i kao eto, sad je ?ivo. - gre?ke i varijacije. Nije lo?e imati na umu da ne mora uvek da bubnjar udari ?inelu i bas bubanj u istoj milisekundi, da mo?e da po?uri i zakasni na prelazu, malo zezne neki udarac u njemu itd itd itd. Zna?i sve ono ?to se na snimanju pravog bubnja izbegava, ovde mo?e da bude korisno. - Pogre?no izabran komplet u startu koji je izabran na osnovu "wov" faktora. Dakle neko udari po kompletu, svidi mu se boja i onda posle taj komplet ne radi posao u toj pesmi. U ve?ini pesama bubanj zapravo nije "napucan", ?ak je mo?da neugledan. Ali dobro funkcioni?e. - Previ?e direktnih mikrofona a puno ve?ta?kih reverba, ga?enje "curenja" u plugin-u. Treba ostaviti dobar deo curenja i osim kad se radi o muzici koja zahteva direktan udarac u glavu kao metal i hard rok, ostaviti dovoljno room-a i overhead pa, dodati direktne mikrofone koliko treba. Veliko je isku?enje (jer je jednostavnije po?etniku da napravi odnose) dodati overhead-a koliko treba da se ?uju ?inele, udariti hipass EQ pa onda praviti zvuk kit-a samo od direktnih majkova. Ima gde to radi, ali ako ho?e? rumba fazon a zvuk ti se pretvori u odvojene ta?ke u prostoru u kojima su noga dobo? i hihat, onda ?e definitivno zvu?ati neprirodno. U principu, na tvom mestu, ja bih mo?da probao ono sa elektronac kompletom i snimio midi ?ivog bubnjara uz klik. To ti je pola posla, vide?e? ta?no u tom midiju ?ta radi, koji su mu patterni, dinamika, gruv, gde ?uri i kasni, gde je prljav. Eto da ne bude da je beskorisna cela rasprava a mo?da i neko drugi ne?to pro?ita. |
ma midi mi je najmanji problem.
za to je lako, vecina pesama modernih je uradjena kao midi file , lacampanela najbolji, izvadim iz neke pesme samo drum traku, i eto svirke te rumbe, ne trazim ja ba sad da mi svira rumbu jezz varijanta s milion prelaza, meni je bitno da 3 udarca rade dobro, i to je to , kick , snare i hi hat. malo bongosa i to je to. i opet mi je mrsko izvaditi i iz tog midi-a ritam, pa kucam ja to brzo, il odsviram pa quantizujem, pa onda fino u drum editor. meni je dosta u bateryju da imam 4 kanala za drum. i samo da oni zvuce. ovo sa BDF i 6 mikrofona ne znam ni gde se pokrece, znam na kanalu da ima snare, kick, mixer i smanjim ,ili posaljem na mixer od DAW pojedinacno. evo sad primer. cisto sam nesto na brzinu napravio, sve iz vsti, jbg export je sve stereo, mada hteo sam mono neke kanale. jer ne moze kick biti stereo, nije u realnom zivotu itd i sad, kontam ajd da spustim -10db sve kanale. neki reverb na masteru cisto orjent imal pitkosti kad dam malo hala. valjal sad ovako nesto? dal se isterati sta sad pipanjem mixom? msm nemam ja bolje u kompu, to je vsti. sve sto imaju svi. <iframe width="640" height="360" src="//www.youtube.com/embed/jFUjNn6SZIc?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> |
jedno pitanje usput,, kako da dobijem kad snimam ekran sta radim ton kao iz Cubase?? imam presonus firepod10, i idem iz karte iza output neki u ulaz 7 i 8 L R , kablom banane, izaberem u programu screen recorder te ulaze, imam main level ulaza , i na kanalu, i kad pustim video sto sam snimio, grublje je, suvlje, prljavije, ne znam, jel to do ulaza ,, takvi konverteri?? ,, pre je bilo zakon na soundblaster, directix, nema nista prespajanja, snima sve sto cuje u kompu, i to je to, ovo mi je nelogicno ako je jos karta skuplja za 500eu od te soundblaster.
|
All times are GMT +1. The time now is 03:16 PM. |