Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Software (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=84)
-   -   Retro Vintage Plugs (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=44797)

Nemania 24-09-2013 06:11 PM

Retro Vintage Plugs

Uradio sam aranzman i sklopio sa glasom u duhu starih Indexa i sl..
Zna li neko postoji li neki VST plug ispod koga bi mogao da provucem celu pesmu, pa da dobije zvuk gore pomenutih grupa?

VladaNS 24-09-2013 09:41 PM

Re: Retro Vintage Plugs

Neki tube/tape warmeri, magneto...? Waves nls - emi emulacija? P.S. imas 666 postova djavole :wink:

OFF 25-09-2013 08:23 AM

Ako si uradio aranzman u duhu tog benda, odsvirao I odpevao tako, sa tim instrumentima iz tog doba, mikrofonima I sl., onda ti plug in ne treba

Nemania 25-09-2013 01:32 PM

Nisam koristio opremu iz tog doba, nemam je :)

Bitch 25-09-2013 02:14 PM

dobro ti rece VladaNS.

Mada, realno, par ekvilajzera i po koji vintage reverb, i cao.

...naravno, ako su farbe u aranzmanu utrefljene. Nije neki rocket science :wink:

Znak 25-09-2013 03:56 PM

Quote:

Originally Posted by OFF (Post 350736)
Ako si uradio aranzman u duhu tog benda, odsvirao I odpevao tako, sa tim instrumentima iz tog doba, mikrofonima I sl., onda ti plug in ne treba

Bogami, i bez mikrofona i instrumenata iz tog doba... Takve pesme, aran?mani i izvođenje, to bi bila senzacija. Ali naravno, mi znamo da je tako ne?to u 2013. godini nemoguće očekivati.

awacs 25-09-2013 04:08 PM

Quote:

Originally Posted by Znak (Post 350747)
Bogami, i bez mikrofona i instrumenata iz tog doba... Takve pesme, aran?mani i izvođenje, to bi bila senzacija. Ali naravno, mi znamo da je tako ne?to u 2013. godini nemoguće očekivati.

Dabome. Takođe (mada ne smem da tvrdim), verovatno ni Indexi danas ne bi insistirali na tome da im instrumenti i ceo miks zvuče kao pre tri-četiri decenije.

Pozdrav,

Vasa

Znak 25-09-2013 04:16 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 350748)
Dabome. Takođe (mada ne smem da tvrdim), verovatno ni Indexi danas ne bi insistirali na tome da im instrumenti i ceo miks zvuče kao pre tri-četiri decenije.

Pozdrav,

Vasa

Pa osamdesetih je Bodo Kovačević svirao onu Charvel gitaru sa rogatom glavom, a i zvuk im je tada bio "moderan". Naravno, iz ove perspektive se vidi da je i kod njih sve ono pravo, za sva vremena, urađeno pre četiri decenije.

awacs 25-09-2013 04:34 PM

Quote:

Originally Posted by Znak (Post 350749)
Pa osamdesetih je Bodo Kovačević svirao onu Charvel gitaru sa rogatom glavom, a i zvuk im je tada bio "moderan". Naravno, iz ove perspektive se vidi da je i kod njih sve ono pravo, za sva vremena, urađeno pre četiri decenije.

Naravno, a ni sedamdesetih se nisu trudili da zvuče kao Bitlsi iz ?ezdeset pete. Svira? u svom vremenu, ne u pro?lom.

Pozdrav,

Vasa

Nemania 25-09-2013 04:41 PM

Pesma se radi namenski, posvecena je gradu u Bosni i govori o proslom vremenu tacnije 60-70-im..Pa zahtevaju da tako zvuci

DzoniPFC 25-09-2013 04:46 PM

Nebula 3 - AlexB Vintage Blue Console (console input na kanalima, buss inserti na buss grupama u mixu, i master buss na master output)
Nebula 3 - CDSoundMaster R2R - Studer 15ips (svi kanali - kao da je provlaceno na pravi magnetofon)
Nebula 3 - CDSoundMaster Apex ATR-102 (imas demo download na njihovom sajtu, radi odlicno na master izlazu, kao mixdown deck)

I kao sto rece Buzge (Bitch), par vintage EQ emulacija i reverb iz tog doba i to je to.

awacs 25-09-2013 05:32 PM

Quote:

Originally Posted by Nemania (Post 350752)
Pesma se radi namenski, posvecena je gradu u Bosni i govori o proslom vremenu tacnije 60-70-im..Pa zahtevaju da tako zvuci

Pa super ? za?titi pesmu (kod SOKOJ-a ili gde god) pa okači to ?ta si da sada uradio, mo?da dobije? i neki kvalitetniji predlog od spiska vintage VST pluginova (koje ionako verovatno već ima? na HD-u). Da ne pominjem to ?to se ni ?onda?nji zvuk? nije postizao tretiranjem Mastera, nego pojedinačnih kanala... Ili snimi miks na kasetofon, pa ga vrati u računar. To ti je najjednostavnije. I ?to je kasetofon u gorem stanju ? tim bolje. Ne zajebavam se.

Pozdrav,

Vasa

NIelectroy 25-09-2013 05:56 PM

Ja sam hteo da napisem nesto slicno kao OFF u prvom postu ali samo mnogo bezobraznije, samo sto sam se suzdrzao. Recimo ovako je bilo neko moje razmisljanje:
Ako zelis da ti pesma zvuci kao iz 80-tih onda koristi opremu iz 80-tih i racunaj da su oni taj koristili hardverske pluginove za poboljsanje zvuka a ti u 2013-toj zelis suprotno, da pluginovima okrnjis kvalitet da bi dobio taj smek iz 80-ih. Danas je sve pedantno, digitalno, sterilno, tesko ces dobiti takav zvuk kakav zelis. Sve u svemu dosta Tape pluginova i srecno!

VladaNS 25-09-2013 06:18 PM

Ali poenta je saturacija na SVAKOM kanalu. Nista neces postici ako stavis samo na master mix bus. I jos nesto, taj "glue" koji su raniji miksevi imali posledica je analognog sabiranja. Dosta prostora, reverba, nista ne sme biti in your face. Ne miksaj da bude pregledno vec da bude kohezivno i da sve ljulja zajedno, neki instrumenti cak i ne moraju da se razaznaju u zvucnoj slici. Niposto puno basa.

awacs 25-09-2013 06:42 PM

Quote:

Originally Posted by VladaNS (Post 350757)
Ali poenta je saturacija na SVAKOM kanalu. Nista neces postici ako stavis samo na master mix bus. I jos nesto, taj "glue" koji su raniji miksevi imali posledica je analognog sabiranja.

Poenta je u ljudima koji sviraju (umesto da programiraju), istim EQ-ima na svakom kanalu (u smislu: ako je desk Neve ili MCI, onda su svi EQ-i Neve ili MCI) i svemu ostalom ?to si pomenuo. Master i ?sabiranje? imaju najmanje veze sa celim zvukom.

Pozdrav,

Vasa

Nemania 25-09-2013 07:20 PM

Odsvirane su prave e gitare i tu sam stavio neki shugi overdrive, odsvirane su organe, ac gitaru sam koristio sa VG (iskreno mrzelo me da sviram zivu),pic bas sa trilogy, i superior drum (zvidja mi se kako sam izvukao dobos) bas zvuci kako treba. Zakacicu snimak kasnije, sad mi je jos sve u daw-u, nesmiksano i sirovo, tek treba da se radi na tehnickim stvarima.
Glas je sniman na Neumann u87, ali i dalje mi je glas tog njihovog pevaca krajnje iritantan, ne znam kako sam izdrzao slusajuci ga dok sam radio aranzman..
Ufff smorio sam se...

Neko rece da zastitim stvar, nije moja ja samo radim aranzman..

Pitao sam za plug, jer me je zanimalo za ozbiljnije projekte koji ce se u buducnosti raditi,pa reko ajd kad vec ovo radim da iskoristim i za ovo, verujte koliko placaju dobro je i ovako. U svakom slucaju okacicu kad budem uradio bar osnovnu postavku cisto da cujete.

awacs 25-09-2013 07:51 PM

Quote:

Originally Posted by Nemania (Post 350759)
Glas je sniman na Neumann u87, ali i dalje mi je glas tog njihovog krajnje iritantan, ne znam kako sam izdrzao slusajuci ga dok sam radio aranzman...

Nema veze, ako je tezga u pitanju uradi kako zna? i ume?. Malo je nepristojno da od nas za d?abe tra?i? savete za rad koji ti slu?i samo da bi uzeo kintu, iako te za su?tinu priče zabole tuki.

Pozdrav,

Vasa

Znak 25-09-2013 08:14 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 350760)
Nema veze, ako je tezga u pitanju uradi kako zna? i ume?. Malo je nepristojno da od nas za d?abe tra?i? savete za rad koji ti slu?i samo da bi uzeo kintu, iako te za su?tinu priče zabole tuki.

Eto, iako sam odmah napisao da se takve senzacije u 2013. ne mogu očekivati, ipak (po?to nada umire poslednja) pomislih ko zna, tema je tako interesantna, za ovaj plemeniti cilj bi vredelo volontirati, pa htedoh da predlo?im ono isto ?to i ti Vaso, ali si me preduhitrio.
Onda nas Nemania ladno spusti na zemlju. Gde nam je valjda i mesto...

Nemania 25-09-2013 08:26 PM

Ljudi nemojte da shvatite pogresno, kada radim neki projekat trudim se da to zvuci valjano i kvalitetno (i ovo ne zvuci lose,samo se nisam potrudio koliko umem). Saveti iskusnijih u necemu su nam svakako dobrodosli, e sad sto se meni boja glasa i nacin pevanja ovog pevaca u ovoj pesmi ne svidja to je valjda druga prica..
Postavio sam pitanje-thread jer me zaista zanimaju odgovori, koji ce mi svakako biti od znacaja i za ubuduce..
A to da li uzimamo kintu ili radimo za svoju dusu valjda nije od presudnog znacaja..Koliko sam ovde na forumu (8 god) skontao sam da on sluzi za razmenjivanje iskustava, pomoc, druzenje i sl..

Znak, ne umire i poslednja nada! :wink:
P.S. Vidim da si iz LO, i meni je supruga iz LO, pa kad budemo svracali, mozemo da organizujemo neko druzenje. Poz

OFF 25-09-2013 08:29 PM

Quote:

Originally Posted by Nemania (Post 350759)
Odsvirane su prave e gitare i tu sam stavio neki shugi overdrive, odsvirane su organe, ac gitaru sam koristio sa VG (iskreno mrzelo me da sviram zivu),pic bas sa trilogy, i superior drum (zvidja mi se kako sam izvukao dobos) bas zvuci kako treba. Zakacicu snimak kasnije, sad mi je jos sve u daw-u, nesmiksano i sirovo, tek treba da se radi na tehnickim stvarima.
.

nema potrebe da kachish....svi znamo kako zvuce VG, trilogy i superior

Mogli 25-09-2013 08:31 PM

To ces uraditi sa po gasa, samo ako budes koristio instrumente iz tog vremena i ako budes panorame koristio kao sto su se nekada koristile.

Znak 25-09-2013 08:35 PM

Quote:

Originally Posted by Nemania (Post 350762)
Ljudi nemojte da shvatite pogresno, kada radim neki projekat trudim se da to zvuci valjano i kvalitetno (i ovo ne zvuci lose,samo se nisam potrudio koliko umem). Saveti iskusnijih u necemu su nam svakako dobrodosli, e sad sto se meni boja glasa i nacin pevanja ovog pevaca u ovoj pesmi ne svidja to je valjda druga prica..
Postavio sam pitanje-thread jer me zaista zanimaju odgovori, koji ce mi svakako biti od znacaja i za ubuduce..
A to da li uzimamo kintu ili radimo za svoju dusu valjda nije od presudnog znacaja..Koliko sam ovde na forumu (8 god) skontao sam da on sluzi za razmenjivanje iskustava, pomoc, druzenje i sl..

Znak, ne umire i poslednja nada! :wink:
P.S. Vidim da si iz LO, i meni je supruga iz LO, pa kad budemo svracali, mozemo da organizujemo neko druzenje. Poz

Ma dobro sad... Nisam ni mislio da su vaskrsli Bodo, Davorin i ostalo dru?tvo. Doći ćemo i do te 1969. jednog dana, u dalekoj budućnosti. Okači ipak to ?to ima?, mene i dalje interesuje.
Za dru?enje sam tu, samo javi.

awacs 25-09-2013 09:32 PM

Quote:

Originally Posted by Nemania (Post 350762)
A to da li uzimamo kintu ili radimo za svoju dusu valjda nije od presudnog znacaja...

Nisam mislio na to, nisam to ni napisao. Nisam spominjao ?rad za svoju du?u?, nego ?su?tinu priče?. Su?tina priče je u tome da su tada?nji zvuk stvarali izvođači i izvođenje, a ne hardver i softver. Uostalom, kao ?to sam napisao, već ima? sve potrebne HW/SW alatke (ima? i vi?e nego ?to su oni imali), ali one su najmanje va?ne.

Pozdrav,

Vasa

awacs 25-09-2013 09:56 PM

Nego, jbš celu ovu moju kenj*žu — o kojoj pesmi se radi?

Pozdrav,

Vasa

Everbeatz 26-09-2013 12:49 AM

Cisto malo da pripomognem (mozda)... :)

Zaboravi saturacije 'na svakom kanalu' - ne znam kakve to veze ima sa Indeksima i zvukom tog vremena...ah da, marketing mantra je "vintage zvuk je saturacija" :) To sto je danas fora da se sve 'tera u crveno' nekad nije vazilo, bar je znanje o nekim osnovama audio engineering-a bio na visem nivou nego danas :)

Ono sto zelis da postignes je skoro pa nemoguce u smislu da je zvuk tog vremena definisan performansom, izborom instrumenata i samim osnovnim tonom tih instrumenata (pojacala, klavijature, gtr, bass, drums, itd) - ako to 'ubodes', onda imas taj sound...estetika mixanja ce lako doci ako su prethodne faze ok

Pored toga, bitan je izbor mikrofona koji su se koristili u to doba i sam nacin snimanja, koji podrazumeva i neki prostor. Neki efekt procesori iz tog vremena su isto bitni za zvuk, ali to u stvari ulazi u ono sto sam rekao - ton.

Manje ce traka doprineti nekom finalnom tonu nego sto ce to uraditi zvuk vinila

Poenta je - ako ono sto si do sad uradio ne zvuci tj ne podseca na ton tog vremena moras se vratiti na produkcijski nivo pronalazenja pravog tona instrumenata (kao i u svakoj muzici). Trake (tj emulacije traka) nece puno promeniti sound da zvuci 'more like Indeksi'

Pozz

alfom 26-09-2013 12:49 PM

Da li hoćeš :
- da aranžman zvuči kao onaj njihov?
- da snimak tehnički zvuči kao njihov?
Iz tvoga pitanja o mogućem plaginu, može se zaključiti da pitaš o tonskom dijelu. Ipak, da pitam ; jer, da bi imao zvuk kao oni, trebalo bi se nasloniti na pjesmu koja aranžmanom podsjeća na tvoju (ili, bolje rečeno, kakvu si sliku zamislio u odnosu na njihov zvuk), odabrati dominantan dio instrumenata njihove zvučne slike i 'natjerati' ih da zvuče kao njihovi (npr. bas gitara kao Hohner bas, itd.). Zatim, tonski dotjerati vokal da zvuči kao u vremenu kada se bjesomučno nisu dodavali pršteći prezensi (sada kojekakvi exciteri), nego se naslanjalo na mekše srednjake, itd. itd., izbor reverba (eha, zavisi od godine snimka, odn. šta su koristili tada), ... , ... Gotovo sve se može čuti pažljivim preslušavanjem : instrument po instrument, vokal po vokal, efekt po efekt, ... , pomoću slušalica i dobrog para ušiju.
E, sad, ako se ispune te pretpostavke retro zvuka, onda finale prčkati sa npr. sonox inflatorom (ima i kod voxenga i ostalih boljih VST-aša), da se dobije kopija presvučena patinom.
p.s. Za još vjerniji takav snimak, vidio sam jedne prilike da je kolega čak izvozio na DVD traku (treba odličan uređaj), pa vraćao nazad.
Ipak, moslim da su kolege u pravu : što se opterećivati time? Da zvuči kao njihovo, trebaju ti : pjesma, aranžman i pjevač koji koristi slične ukrase kao Davorin. Mislim da tu nije bitan digitalni ili magnetofonski analogni zapis.

alfom 26-09-2013 12:52 PM

Zaboravih : ako finale uradiš dobro i odvezeš ga u mono (vrlo pažljivo), dobićeš bar 50 % tog retro zvuka.
Može pomoći ovo :
http://www.nugenaudio.com/monofilter.php

Nemania 28-09-2013 12:31 PM

Kako da zakacim mp3 na net?
Ima li neki sajt gde ne moram da se registrujem?

Filip_ 28-09-2013 02:42 PM

Ovo je najbrze, ako hoces brz upload bez registracije: http://www.sendspace.com/

Nemania 28-09-2013 03:37 PM

Evo te stvari, jos uvek je radna verzija, tako da je sklona izmenama.

http://www.speedyshare.com/Cynjj/UNO.mp3

damir23 28-09-2013 04:46 PM

pa meni ovo liči na nekaj kaj tra?i?
osobno -sviđa mi se bez obzira jel bilo radno ili ne
?to vi?e bude? picanio to si u novijem dobu
meni eventualno vokal malo iskače no mo?e biti i do zvučnika-ne znam

Nemania 28-09-2013 05:14 PM

Quote:

Originally Posted by damir23 (Post 350849)
pa meni ovo liči na nekaj kaj tra?i?
osobno -sviđa mi se bez obzira jel bilo radno ili ne
?to vi?e bude? picanio to si u novijem dobu
meni eventualno vokal malo iskače no mo?e biti i do zvučnika-ne znam

Nije do zvucnika, iskace vokal, tek treba da se radi nivelacija.

Mogli 29-09-2013 02:36 AM

Ne valja odnos instrumenata i rekao bih da se nisi dovoljno naslusao stare produkcije. Pesma je simpa.

Nemania 29-09-2013 08:14 AM

Quote:

Originally Posted by Mogli (Post 350859)
Ne valja odnos instrumenata i rekao bih da se nisi dovoljno naslusao stare produkcije. Pesma je simpa.

U pravu si, nisam.
Retko kad sam i radio aranzmane ovog tipa..
Na sta tacno mislis kad si spomenuo odnos inst? I kakav bi trebalo biti

damir23 29-09-2013 12:40 PM

mani kao nekom ko to slu?a, ne kao profić, ba? ovo neispicanjeno djeluje kao da je iz nekog pro?log vremena...
sirovo odsvirano izmije?ano i degustirano
ali dakako nisam kvalificiran za stručne pojmove

awacs 29-09-2013 04:30 PM

Quote:

Originally Posted by Nemania (Post 350848)
Evo te stvari, jos uvek je radna verzija, tako da je sklona izmenama.

http://www.speedyshare.com/Cynjj/UNO.mp3

Eto, što kaže @damir23, to liči na ono što tražiš. To je taj tip fraza i muzičkih ukrasa, a to je ono što se računa. Sad samo smiksaj tako da se čuje još ponešto osim organe i prelaza na bubnju, i prestani da tripuješ na retro vintage pluginove.

Pozdrav,

Vasa

Mogli 29-09-2013 04:59 PM

Quote:

Originally Posted by Nemania (Post 350862)
U pravu si, nisam.
Retko kad sam i radio aranzmane ovog tipa..
Na sta tacno mislis kad si spomenuo odnos inst? I kakav bi trebalo biti

Sa vst instumentima koji su pazljivo odabrani mozes postici jako dobar retro sound, ali pod uslovom da si takvu muziku pazljivije slusao. Panorame su vrlo bitna stvar, jer su ranije producenti na takav nacin pokusavali da dobiju raskosniji stereo zvuk. Gitare treba da prste u distorziji, kao kod one teme "Grlom u jagode" :) Bubnjevi treba da su diskretni i sve treba da pomalo pliva u reverbu. Da bi sto manje pricao, evo ti primer kako to treba da izgleda, koristeci instrumente za Kontakt, a to ti bar nije problem. :)

http://youtu.be/mUjVGesIb78

damir23 29-09-2013 04:59 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 350876)
Eto, što kaže @damir23, to liči na ono što tražiš. To je taj tip fraza i muzičkih ukrasa, a to je ono što se računa. Sad samo smiksaj tako da se čuje još ponešto osim organe i prelaza na bubnju, i prestani da tripuješ na retro vintage pluginove.

da, odgovor kvalificirane osobe
mix je pa sad drugi par naušnica, i izvlačenje onog što treba ali nikakve saturacije i te p......e nisu potrebne

a u svezi ovog yubito songa, meni osobno više leži ovo by nemanja, i daleko bliže indexima što je stavio kao cilj.

awacs 29-09-2013 05:46 PM

Quote:

Originally Posted by damir23 (Post 350879)
da, odgovor kvalificirane osobe
mix je pa sad drugi par nau?nica, i izvlačenje onog ?to treba ali nikakve saturacije i te p......e nisu potrebne

I ja mislim da saturacije, tape emulacije i ostale pi**e materine nikada nisu potrebne, bar ne za ono čemu su ih proizvođači namenili (dobijanje ?prepoznatljivog analognog zvuka?).

@Nemania, dovoljno mi je da čujem smarajući organ pad i aluziju na Have You Ever Seen the Rain? (posle ?usamljen lutam kroz stari kraj?, jelda :wink:), pa da sve postane retro. I, kao bonus, oni triolski prelazi na bubnju :wink: Kakve saturacije, kakvi bakrači... eto, izvukao si se i bez toga.

Va?nije od pluginova i zvuka je to ?to je pesma predugačka, i ?to je formalni plan (razvoj pesme) potpuno nejasan. Ne kapiram ?ta je tu strofa, ?ta je refren, samo kapiram ?ta je solo. Sve ne?to krene, pa stane, pa se kao neke stvari de?avaju, ali nekom logikom koju nisam uspeo da shvatim posle dva slu?anja, mada bi trebalo da mi bude jasna posle prvog. Razmisli jo? malo o tome.

Pozdrav,

Vasa

DzoniPFC 30-09-2013 01:32 AM

Nekako me i dalje sokira kada se na forumu koji je posvecen "studijskim tehnikama i miksanju" (sto je podjednako umetnost kao i komponovanje, aranziranje, sviranje instrumenta) napise da alat sa kojim obradjujemo, poboljsavamo (ili pogorsavamo) zvuk nije bitan... Mix hardware ili software u ovom slucaju je isto sto i iskusnom fotografu filteri sa kojima se moze i najmodernija slika uciniti starinskom/retro... Naravno, rezultat je jos vise autentican ako je neko ili nesto ispred objektiva u retro maniru :) A to je vec receno bezbroj puta...

P.S. Dobro vidim da je fokus sad stavljen generalno na saturaciju... Nebula 3 je mnogo vise od saturation-plugina, mislim da je to za sada najbolje resenje za "prepoznatljivi analogni zvuk" u ITB svetu :) Pa ko zeli priblizan zvuk pravog Neve preampa/EQ-a ili zvuk Ampex 456 trake od 2 inca na 15 ips, onda je Nebula broj 1 iz mog iskustva... Svakako da je izbor instrumenata daleko bitniji, ali po komentarima ispada da jedan isti instrument koji je "uslikan" recimo pre 30 godina, i danas ponovo ali sa novom opremom, da je snimak zvucno 100% isti?

All times are GMT +1. The time now is 04:23 PM.