![]() |
paralelna kompresija
Pitao bih kolege sto se tice paralelne kompresije,,,dali se to radi za skoro sve bitne grupe u mix-u ili samo za bubanj,bas git..? HVALA i POZ.
|
Re: paralelna kompresija
Quote:
A ako ti nije tesko, probas sa i bez pa ako vidis razliku i tebi se to svidja - stavi! |
Quote:
|
ja u poslednje vreme radim to na masteru, ume da mi pomogne sa punoćom i povezanošću mixa, a bogami i loudnesom. Mada je jaaako lako zajebati stvar grdno ako se nema osećaja za to šta želiš da pomogneš
|
Quote:
|
Quote:
|
A i neki DAW softveri imaju WET/DRY opciju na insertnim tačkama.
Pozdrav, Vasa |
Quote:
|
meni stoji plugin koji ima wet-dry na sebi pre finalnog limitera. Ja mixam sa popaljenim full procesingom na masteru, tako da je export odmah i master. Nije mnogo mudro ovo raditi, ali uslovi posla nalažu..
|
Quote:
Zbog br?eg rada, pretpostavljam. Ja eksportujem dry, onda jurim gde ?trči pa tu uti?avam ili kompresujem pojedinačne trake. Time-consuming, ?to bi se reklo. |
Quote:
NPR. Mixam pjesmu i na taj in stavim Manley eq ,a nemogu ga cuti,a puno lakse bi mi bilo kad bi ga cuo,zbog same zavrsne slike. |
nisam siguran da sam skontao sigurno, ali ako jesam, onda je odgovor - ne moraš da stavljati na tom ulazu, stavi ga na kraj lanca, pre limitera, i em ćeš ga čuti , em će ti biti u snimljenom materijalu. Taj "in" kanal nemoj korisiti nizašta osim za usnimavanje nečeg što si već spakovao kako si hteo i čuo
|
Quote:
Ali zbog same zavrsne kontrole pitam ,lakse bi mi bilo u mixu sredzivati neke stvari ,kad bi na tom "in" cuo EQ koji koristim u masteru. |
Quote:
|
Quote:
|
rekoh ti da ne stavljaš ništa na in. samo na out koji šalješ u in
|
Quote:
HVALA |
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Quote:
Al sam ga zakompliciro ;-) HVALA i POZ . |
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Quote:
POZDRAV |
Quote:
Pozdrav, Vasa |
:ups:
|
Quote:
Ja cujem out-pute,,cujem i taj in al kad stavim plug in se taj plug in necuje ,,,Znas li zasto? POZDRAV |
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Quote:
|
Quote:
Snimit.cu.klip pa da mi pomognete,ako je moguce. Recimo ,otvorim audio track u kompu i snimim npr. klavir,i taj klavir.stavim na svoj output 1. iz kompa idem preko appogee u analogni suming spl mix dream koji ima 8 stereo kanala...i recimo u kompu.odredim outpute 1,2,3,4,5,6,7,8 to je 8stereo kanala,i kad ja stavim na output 1 ,mi taj klavir svira preko analognog suminga na kanalu 1. Kad snimim klavir 1,gitara je 2,bubanj 3,vokal4 itd...ti outputi idu na jedan input u kompu.gdje snimam mix. Znaci preko toga IN snimim sve moje outpute i dobijam mix svoj. E mene zanima sad,kad stavim na taj input kakav plug in ,,zasto ga nemogu cuti ,a prilikom exportovanja se kasnije cuje,to sto sam stavijo. Ponavljam da nestavljam nesta na to i da radim master na drugom.projektu gdje stavljam plug ine.Mene samo to.zanima taj ako mogu da kazem 'routing' znaci kad posaljem sve svoje outpute u taj input ,kako cuti koji plug in na tom inputu,pre exportovanja mixa. Nadam se da me ko razume :ups: HVALA i POZDRAV |
Quote:
Snimit.cu.klip pa da mi pomognete,ako je moguce. Recimo ,otvorim audio track u kompu i snimim npr. klavir,i taj klavir.stavim na svoj output 1. iz kompa idem preko appogee u analogni suming spl mix dream koji ima 8 stereo kanala...i recimo u kompu.odredim outpute 1,2,3,4,5,6,7,8 to je 8stereo kanala,i kad ja stavim na output 1 ,mi taj klavir svira preko analognog suminga na kanalu 1. Kad snimim klavir 1,gitara je 2,bubanj 3,vokal4 itd...ti outputi idu na jedan input u kompu.gdje snimam mix. Znaci preko toga IN snimim sve moje outpute i dobijam mix svoj. E mene zanima sad,kad stavim na taj input kakav plug in ,,zasto ga nemogu cuti ,a prilikom exportovanja se kasnije cuje,to sto sam stavijo. Ponavljam da nestavljam nesta na to i da radim master na drugom.projektu gdje stavljam plug ine.Mene samo to.zanima taj ako mogu da kazem 'routing' znaci kad posaljem sve svoje outpute u taj input ,kako cuti koji plug in na tom inputu,pre exportovanja mixa. Nadam se da me ko razume :ups: HVALA i POZDRAV |
Ajde da vidim da li sam shvatio: izlazis sa kompa na analog suming pa se vracas u komp, jel tako ?
Da bi cuo nesto od efekata sa "IN" kanala u Cubaseu (nisi napisao da li koristis Cubase, pa cu pretprostaviti da je to u pitanju), treba da odaberes onaj mali zvucnik na kanalu, ako vec nece sam, kada je RECORD na kanalu ukljucen. Takodje treba da u podesavanjima za ASIO drajver u Cubaseu (Devices > Device setup > VST Audio System > ASIO) iskljucis DIRECT MONITORING (ako je tikovano, tj ako je selektovan kvadratic, odselektuj ga) i trebalo bi da proradi... Kada je Direct Monitoring ukljucen, ne cuju se ulazni plaginovi i efekti i vrsi se preslusavanje ulaza sa najmanjom mogucom (hardverskom) latencijom. |
jedini je problem što će i to slušanje da mu ode na izlaz i dobiće feedback...u principu bi trebao da dodeli poseban kanal samo za to slušanje koji neće ići na te out-e za summing ako uopšte ima neiskorišenih kanala...
|
Quote:
Koristim cubese ,tako da cu odma to sutra da pokusam.Taj problem mi niko nije znao objasniti,nadam se da si mi pomogo,da vec jednom rjesim to . ;-) Pokusat cu sa tim direkt monitoringom ,ako mogne tako. Recimo kad snimam mix stavim levo mono i desno mono i kad stisnem.zvucnik ja cujem sta snimam,al kad na taj in u kompu.gdje mi izlazi signal toga svega ,tu nemogu cuti nista kad stavim. velikoo hvalaa ,nadam se da ce da proradi. |
E da, pazi na te krugove (feedback) u preslusavanju. Onako kao pre (DM ukljucen) ih nije bilo, ali sada moze da ih bude... Zato i postoji taj Direct Monitoring (hardversko preslusavanje kroz karticu, ne kroz softver)
Druga solucija bi ti bila da na samom kanalu koji saljes, stavljas efekat, a ne na ulazni kanal (IN) u kompjuter. Npr klavir, pa recimo na taj kanal sa klavirom, stavis delay, pa na OUT. Taj OUT vratis kroz sabirnicu u IN i trebalo bi da cujes klavir sa sve delay efektom, kao sto su ti predhodno i preporucivali Arthur i ostali. U ovom slucaju ostavis Direct Monitoring ukljucen. |
Quote:
|
@EDO - snimi taj mixdown sto ide iz SPL-a u komp pa posle dodaj efekte koje hoces. Koliko razumem, ti procesiras out iz SPL, koji je sabrao sve kanale, pa na taj njegov finalni stereo out koji vracas u komp stavis neki kompresor il sta vec.
Nema potrebe za tim - snimi 'suv' mixdown iz SPLa, pa posle 'obradjuj' taj audio. Obicno se radi da se stavi neki analogni kompresor na output iz summing box-a kad si vec izasao 'napolje' analogno. Pored toga, SPL ima master insert, u koji mozes da patchujes i plugin da vrsi neki master out procesing, ali mi je sad to previse komplikovano da objasnim... |
Quote:
Direct Monitoring ga trenutno (verovatno) sprecava da cuje efekat na ulazima, ali ce morati da odradi ruting da izbegne feedback sa ulaza. Taj insert point bi isto tako bilo dobro upotrebiti, jako korisno - upravo za ovakve stvari. EDIT: Evo sad sam bacio oko na SPL Mix Dream. Sprava je zver, ima sve i svasta, insert point i na masteru i na svakom kanalu posebno, posebne izlaze za monitoring, peak limiter, stereo expander... Zato se i zove MixDream :D |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Lakse je za rad ,jel odma.cujes zavrsnu sliku i odma podesavas u mixu stvari. POZZZZ |
Quote:
POZZZZ |
Quote:
|
All times are GMT +1. The time now is 09:14 AM. |