Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Software (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=84)
-   -   Steinberg prestaje sa podrskom za VST 2 (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=44674)

STUDIOTON 03-09-2013 08:43 PM

Steinberg prestaje sa podrskom za VST 2

Ubuduce samo vst 3

Quote:

Steinberg Media Technologies has announced that they will no longer continue to develop and maintain the VST 2 software interface but focus efforts entirely on the Software Development Kit (SDK) development of VST 3. All Steinberg host applications will remain VST 2 compatible.
"After introducing the SDK of version 3 to the VST community five years ago, we believe it's time that VST 2 slowly comes to an end," remarks Timo Wildenhain, product marketing manager at Steinberg. "VST 3 reflects today's technological advancements and meanwhile a considerable number of VST hosts and plug-ins support VST 3."

branoy 03-09-2013 09:49 PM

Re: Steinberg prestaje sa podrskom za VST 2

tako su pree vst2 izbacili dx , sto je velika steta, kako dobrih starih plugina ima i to sve u dx , ja za to instaliram te starije DAW, , al ipak izbaciti i vst2? ne kontam , lose to rade,, mesto da moze sve i dx , dxi, vst2 , , to bi bio pun pogodak, sve radi, jer sve i jesu plugini svaki na svoj nacin, sta fali ih citati?

STUDIOTON 03-09-2013 09:56 PM

Dobre strane VST3 u odnosu na VST2:

- plugins are able to shut down as soon as there's nothing to compute, thus saving CPU power (massively, under certain circumstances)
- they are always 64bit compatible
- they are able to scale to a multi-channel track-format automatically
- side-chain options (!!!)
- dynamically assignable outputs in case of VSTi's
- more that one internal MIDI-port in case of VSTi's (... something other formats are missing dreadfully)
- automation options are more consistent, the automation itself is sample-accurate

Lose strane VST3:

- no FXB/FXP-files anymore, which makes it much harder to organize and to migrate setups to another system
- no customized folder structure for organizing the plugins' DLLs
- no true surround processing (with linked side-chains and/or controls for L/R, Ls/Rs and so on, just dumb multi-mono processing)

BTW. Uostalom ko pati za dx pluginovima i danas ih mozes koristiti , i uvek ces moci .. u svakom najnovijem daw-u , dobri stari FFX-4

branoy 03-09-2013 10:04 PM

ma nije to meni to kad ja tako moram doci do dx, a da mi nisu ovamo na listi gde su efekti i instrumenti kao i svi,, u sonara fino pise DirectX i udjes i svi tu,

drugo, ja i ne koristim nesto te vst3, udjem na prvi vst2 blizi mi, kad imas procesora, ne vidim nesto specijalno potrebu za njim, a sve jaci i jaci racunari,

msm sve to ok, al malo brzaju sa tim vst3, kao i oni u pro tools 11, samo AXX, ok, al onda nece neko kupit il uzet creksovan taj isti daw , nego ce koristiti i dalje stari provereni,, itd

taj vst3 je trebao se pravit u vreme pentium 4,

STUDIOTON 03-09-2013 10:08 PM

Quote:

Originally Posted by branoy (Post 349994)
msm sve to ok, al malo brzaju sa tim vst3

O cemu pricas :) brzaju? Vst3 je tu vec 5 godina.. nista oni ne brzaju, samo prestaju sa podrskom za vst2, sto je i logicno, 64 daw preuzima primat

branoy 03-09-2013 10:15 PM

al neprimetno za vecinu,

Ok , , ti se radujes da samo imas vst3 u cubesu, ja ne.

spartakus 03-09-2013 11:09 PM

Ja imam mishljenje da su oni napravili sve shto treba(i vishe).tako da me ovakav njihov poduhvat uopshte ne zabrinjava.da prestanu sa pisanjem programa i to je po meni ok..inace slazem se ivane sa tobom uvezi vst3 i 64bit daw-a.svakodnevno napreduje tehnologija 21vek i ocekivalo se ovako neshto..

spartakus 03-09-2013 11:11 PM

Sory umesto studio tona napisah ivan...

STUDIOTON 04-09-2013 12:52 AM

Quote:

Originally Posted by spartakus (Post 350001)
Sory umesto studio tona napisah ivan...

moze i tako :D

STUDIOTON 04-09-2013 10:48 AM

Quote:

Originally Posted by spartakus (Post 350000)
Ja imam mishljenje da su oni napravili sve shto treba(i vishe).tako da me ovakav njihov poduhvat uopshte ne zabrinjava.da prestanu sa pisanjem programa i to je po meni ok..inace slazem se ivane sa tobom uvezi vst3 i 64bit daw-a.svakodnevno napreduje tehnologija 21vek i ocekivalo se ovako neshto..

iskren da budem, ja sam ovo rekao pre 7 godina, ali sam se prevario :wink: Coveku nikad nije dosta i uvek se tezi ka boljem i visem ! Oni treba da stvari usavrsavaju i napreduju a samim tim cemo i mi kao korisnici

Jedino jos da se probudi svest ljudi koji od ovoga zive, i da pocnu da kupuju ionako prejeftin softver koji koriste, da bi firme opstale i da bi imali mogucnost da imamo nesto bolje, softver mora da se kupi .. to je u danasnje vreme u porastu zahvaljujuci jakim zastitama, mnoge vrhunske stvari nema na pijaci, a neke kompanije su pak napravile kompromis na tezgama na pijaci, te softver koji nude ima jako losu zastitu, ali dogovor je dogovor u obostranu korist, i nema ga na pijaci ! Dogovor kucu gradi :)

silicon science 04-09-2013 02:44 PM

Quote:

Originally Posted by branoy (Post 349994)
ma nije to meni to kad ja tako moram doci do dx, a da mi nisu ovamo na listi gde su efekti i instrumenti kao i svi,, u sonara fino pise DirectX i udjes i svi tu,

drugo, ja i ne koristim nesto te vst3, udjem na prvi vst2 blizi mi, kad imas procesora, ne vidim nesto specijalno potrebu za njim, a sve jaci i jaci racunari,

msm sve to ok, al malo brzaju sa tim vst3, kao i oni u pro tools 11, samo AXX, ok, al onda nece neko kupit il uzet creksovan taj isti daw , nego ce koristiti i dalje stari provereni,, itd

taj vst3 je trebao se pravit u vreme pentium 4,

:banghead::banghead::banghead::banghead::banghead: :banghead::mad::mad::mad::mad::mad::mad::rotfl::ro tfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::cry::cry::cry::ba nghead::banghead::banghead:

Sky Net 04-09-2013 04:11 PM

Samo neka razvijaju, neka se usavrsavaju, neka ide tehnologija gdje i treba da ide..i neka prave sto bolje zastite i konacno stanu u kraj pirateriji..lijepi eLicencer i iLok.

branoy 04-09-2013 04:49 PM

ma nek oni se usavrasavaju kolko hoce, sam nek ostave gde sam se ja usavrsio!! ,, kad pogledam mogu ja bez njih ladno iako sam na njima 13god, i cubase 5 mi se ladi vec duze vreme, radi mi i sonar i protools, i mixcraft, mogu u sonar 6 ako treba od a do z muziku radit, al ima svee,

u cubesu jedino sto nemam ovamo kod drugih a to je midichorder plugin i inace neki jos par manje bitni midi plug, cak su uradili i njeg neka firma, i cita sve skritpte iz tog cubase chordera istii bukvalno, i terce rade isto , za sta mi i treba

a sve ostalo, audio midi trake, mixer, , inserti send, rojting ima na svim. itd itd

Moritz 04-09-2013 08:45 PM

Branoy jedna stvar mi nije jasna u ovoj slici, sto se ti onda uopste nerviras i prozivas oko VST3 kada uopste ne koristis Steinberg? :confused:

To sto si ti stao i ostao na 5-ici je tvoj problem i slobodno mogu da kazem gubitak, jer verzija 7 je potpuno novo iskustvo u radu i zvuku.
Ako predjes na noviju verziju onda opleti po zalbama na Steinberg a ovako nema smisla ni svrhe :wink:

Mogli 04-09-2013 08:52 PM

Quote:

Originally Posted by Moritz (Post 350054)
Branoy jedna stvar mi nije jasna u ovoj slici, sto se ti onda uopste nerviras i prozivas oko VST3 kada uopste ne koristis Steinberg? :confused:

Cubase je najlepsi i najbolji program, i mislim da se Branoy malo zeki :)

branoy 04-09-2013 09:56 PM

meni kao nekom ko koristi instrumente i efekte trebaju svi sistemi, znaci ALL! i to je to ,,

ajde exportujte dva ista mixa i u cubes 5 i u cubes 7 pa se javte onda da je tamo bolji zvuk itd,

sta ces npr sa virtual guitaristom u novom cubesu samo sa vst3? a na 80 posto balkan muzike je uocljiv iz aviona, cak i na cecinoj da raskinem sa njom novoj itd

sta ces kad pozoves svoj stari dobri projekat od pre monogo godina? pitace gde su instrumenti,, a ti u istom "naprednijem cubesu!!

mogu do ujutro.

STUDIOTON 04-09-2013 11:45 PM

cubase 7 u odnosu na cubase 5 ima neuporedivo bolji zvuk , to ja mogu da kazem sobzirom da sam sa 5 skocio na 7 :D

Virtual guitarist kao i sve ostalo cak od cubase 3 pa nadalje radi bez problema i to sve u 64 daw-u .. znaci ljudi su odlicno snimili cecu da ti zvuci kao virtual guitarist :rotfl: ili oni nisu dobro uradili posao, ili ti dobro ne cujes :confused:

svi moji stari projekti se normalno ucitavaju u cubase 7, ali i novi projekti od cubase 7 se ucitavaju u cubase 5.. gle cuda :ole: .. cak i dx plugini od pre 10 godina rade .. a cak i roger nichols sljaka kao bombona

branoy 05-09-2013 12:11 AM

pust tu pricu, haha, u sledecoj 8, kad ukinu sve to i ostane samo vst3, jer kazes izbacuju, znaci sedmicu ne mesamo jer ona ima i dalje vst2
a kad ga izbace, mozda ce se moci ucitati kao i dx preko warpera, ali vise nece pamtiti preko njih sta je bilo bez njih na pluginu podeseno, tako otpada.

a to za zvuk, eto ajde ti prvi ubaci neke gotove tragove sa neta za mixanje , exportuj u cubase 5 pa exportuj u cubase 7 i stavi mixdown od oba!

samo dokaze. realtime haha!!

STUDIOTON 05-09-2013 12:18 AM

I na cubase 10 sta je problem.. Vst2 ces moci koristiti :)
Da probam :) stvarno mislim da treba da probam , mozda si u pravu, hvala ti sto si mi otvorio oci, ovaj usi :)

Jan 05-09-2013 12:47 AM

Jel vi to ka?ete da Cubase 7 superiornije sabira od Cubase 5 ?:confused:

branoy 05-09-2013 12:51 AM

ne da ti probas, ne okolisaj haha!! daj dokaze za tu pricu bolji zvuk koliko hoces,, ja do sad ni na jednom Daw-u nisam cuo da je nesto razlicito.

tako sledeci put odgovaram samo kad das dokaza prvo iz cubase5 mixdown, pa iz cubase7 mixdown. :p

STUDIOTON 05-09-2013 12:51 AM

@Jan
apsolutno

STUDIOTON 05-09-2013 12:59 AM

Pa jel mislis da je to razlika, uvuces wave-ove pa export i tako pravis razliku? :)

Postoji nesto sto se zove headroom, ali to ces osetiti tek kada prevazidjes virtual guitarist ;)

A da, na taj nacin i taj nivo rada, apsolutno se slazem nema razlike :)

Shot 05-09-2013 03:38 AM

Sreća da VST format nije razvio Apple!
Da je to u Apple-ovim rukama, ne bi sad niti sjećali VST2 formata jer bi to oni odjebali pola godine nakon predstavljanja VST3-a!!

Inaće, cool mi je to da više ne rade VST2. Ostavit će podršku da se može učitavati, ali više neće proizvođačima pluginova davati podršku za razvoj starog formata. Pa ionako taj VST2 postoji već masu godina, a s VST3 se nije ništa izgubilo.

Meni samo ne ide u glavu kako kroz sve ove godine nisu razvili neki pomočni softver koji je u stanju sortirati i premještati plugine po kategorijama i to onda tako prikazati u DAW-u. Ide mi na k*** kad moram ručno prebacivati dll fajlove...
To će biti još više problem sa VST3 pluginovima jer se njih ne može smjestiti gdje korisnik želi... a valjda će napraviti nekakav softver za katalogizaciju i organizaciju...

Danilo S 05-09-2013 05:08 AM

Quote:

Originally Posted by Shot (Post 350071)
Meni samo ne ide u glavu kako kroz sve ove godine nisu razvili neki pomočni softver koji je u stanju sortirati i premje?tati plugine po kategorijama i to onda tako prikazati u DAW-u. Ide mi na k*** kad moram ručno prebacivati dll fajlove...
To će biti jo? vi?e problem sa VST3 pluginovima jer se njih ne mo?e smjestiti gdje korisnik ?eli... a valjda će napraviti nekakav softver za katalogizaciju i organizaciju...

Ba?! To sa ručnim kopiranjem dll fajlova i njihovom organizacijom je fakat velika nejasnoća. Kada se moram baviti time uvijek mi čudno i podjeća me na Win 98 period :)

alavuk 05-09-2013 07:35 AM

Quote:

Originally Posted by Shot (Post 350071)

Meni samo ne ide u glavu kako kroz sve ove godine nisu razvili neki pomočni softver koji je u stanju sortirati i premje?tati plugine po kategorijama i to onda tako prikazati u DAW-u. Ide mi na k*** kad moram ručno prebacivati dll fajlove...
To će biti jo? vi?e problem sa VST3 pluginovima jer se njih ne mo?e smjestiti gdje korisnik ?eli... a valjda će napraviti nekakav softver za katalogizaciju i organizaciju...

bas upravo tako , na primer onaj saturn nuendo ga ne vidi u vst3 formatu (a samo sam ga tako i instalirao ... apsolutno idiotski a da ne pricam o kategorizaciji nekih plagove tipa Vtape mi ga vidi kako delay ?!?!

spartakus 05-09-2013 10:03 AM

Pa iskreno sto se tice tih dll(izvrshnih) meni je ok da ih pre reinstala systema samo prebacim na neku particiju,posle instalacije (systema)ih vratim na staro mesto i sve shljaka bez problema(ushteda vremena)..a sto se tice tih kategorija vst,dx,rtas..cudi me da nisu to reshili u cubase 7(reaper je po pitanju toga vrh),ali ipak nezalim se kada u abletonu budem mogao da dodelim 6 razlicitih lokacija sa kojih ce podizati plug-ine kao shto cubase radi..hm

Jan 05-09-2013 10:10 AM

Ne bih da započinjem neku tešku raspravu ali koliko vidim po netu svuda kažu da nema razlike u summing engine-u između Cubase 7 i njegovih prethodnika 6 i 5, na "tržištu" je trenutno i zadnja verzija Seqouie za koju se njeni korisnici kunu da superiornije sumira od svih ostalih DAW-ova...

STUDIOTON 05-09-2013 10:21 AM

Ima razlike koja se moze i jednostavno vizuelno uociti u exportovanom wave-u .. Moj izbor je i mix i mastering u C7 , pri takvom radu razliku sam prometio istog momenta, to nisu razlike koju ce neko sa cuje i kaze u jeeeeee kakva razlika.. Ta razlika se oseti dok radis , ko ima slican sistem rada moze i da potvrdi.. A citanja po internetu i zakljucci na osnovu toga nisu merodavni..

spartakus 05-09-2013 10:25 AM

Odmah da se ogradim nemislim ja da je cubase supeoriorniji od abletona(sve je to isto).ali da ima razlike izmedju cubase 5 i 7 je ocigledno..kao sto je brdo ljudi reklo a i logicno je..novije savremenije..barem u ovom sluchaju..

Sky Net 05-09-2013 10:25 AM

Bilo ko, kome treba 15 DAW-ova na racunaru da bi nesto zavrsio, ima neki problem. Fino se uzme programcic koji bez problema radi u isto vrijeme sa loop-ovima, midijem, audio trakama, vst-ovima itd itd, i radi se. Inace, u slucaju da to nije nista ozbiljno, nema potrebe za sekiracijom..uzeti sa pijace, i uraditi uninstall je svakako besplatno :D

Jan 05-09-2013 10:29 AM

Quote:

Originally Posted by STUDIOTON (Post 350088)
Ima razlike koja se moze i jednostavno vizuelno uociti u exportovanom wave-u .. Moj izbor je i mix i mastering u C7 , pri takvom radu razliku sam prometio istog momenta, to nisu razlike koju ce neko sa cuje i kaze u jeeeeee kakva razlika.. Ta razlika se oseti dok radis , ko ima slican sistem rada moze i da potvrdi.. A citanja po internetu i zakljucci na osnovu toga nisu merodavni..

Ne znam, merodavno je da sam imao prilike da miksujem muziku u desetine DAW-ova i da nikad nisam utiske da mi neki daw zvuči bolje od drugih, čak mi svemoćna sekvoja nije zvučala bolje od Reapera od 50 $.

STUDIOTON 05-09-2013 10:29 AM

Vec isprocano, ali kada se cuje rezultat nebitno je da li je vegas ili nesto drugo.. :)

Ali ovo je forum za muziku ispod haube i treba se diskutovati na tu temu.. Razlicite daw postavke, razliciti ljudi.. I razliciti rezultati.. Dobro je i korisno pricati o tome

Jan 05-09-2013 10:31 AM

Quote:

Originally Posted by STUDIOTON (Post 350092)
Vec isprocano, ali kada se cuje rezultat nebitno je da li je vegas ili nesto drugo.. :)

Ali ovo je forum za muziku ispod haube i treba se diskutovati na tu temu.. Razlicite daw postavke, razliciti ljudi.. I razliciti rezultati.. Dobro je i korisno pricati o tome

A šta ćemo sa tim što se korisnici PT11 kunu da PT11 zvuči bolje od Cubase 7?
Po meni je hrabro reći da C7 zvuči bolje od svojih prethodnika, s obzirom da koliko vidim audio engine je isti...

Vegas i Acid su priča za sebe, oni zaista zvuče drugačije od drugih DAWova i međusobno od verzije do verzije zvuče drugačije... Dva obična fajla Acid 5 i Acid 7 će sumirati drugačije... Mislim da je isto i sa FL-om, ovi svi ostali, teško, nisam pokušavao recimo Cubase 5 vs Reaper ili Seqouia, ali mislim da će razlike biti mizerne ali ne do toga ko je kvalitetniji

STUDIOTON 05-09-2013 10:34 AM

Quote:

Originally Posted by Jan (Post 350091)
Ne znam, merodavno je da sam imao prilike da miksujem muziku u desetine DAW-ova i da nikad nisam utiske da mi neki daw zvuči bolje od drugih, čak mi svemoćna sekvoja nije zvučala bolje od Reapera od 50 $.

Evo ti primer , mix i master u c5, imao sam problema da dobijem rms bez muke.. To je uvek bilo na nekoj granici.. U c7 nemam tih problema, koristim isti setup u radu i sl.. C7 mnogo bolje trpi i podnosi mix

STUDIOTON 05-09-2013 10:36 AM

Quote:

Originally Posted by Jan (Post 350093)
A ?ta ćemo sa tim ?to se korisnici PT11 kunu da PT11 zvuči bolje od Cubase 7?
Po meni je hrabro reći da C7 zvuči bolje od svojih prethodnika, s obzirom da koliko vidim audio engine je isti...

Vegas i Acid su priča za sebe, oni zaista zvuče drugačije od drugih DAWova i međusobno od verzije do verzije zvuče drugačije... Dva obična fajla Acid 5 i Acid 7 će sumirati drugačije... Mislim da je isto i sa FL-om, ovi svi ostali, te?ko, nisam poku?avao recimo Cubase 5 vs Reaper ili Seqouia, ali mislim da će razlike biti mizerne ali ne do toga ko je kvalitetniji

Svako ko to tvrdi je neozbiljan, ili nikad nije radio mix u cubase-u ( vec obicno pt korisnici koriste c7 samo za arr i midi).. I ostala im je predrasuda jos od C3 !

A hrabar jesam, ali ne zbog toga sto koistim c7 :)

STUDIOTON 05-09-2013 11:02 AM

Pricajuci na ovu temu sa vrlo"ozbiljnim" korisnicima pt-a ,mojim dragim prijateljima i saradnicima, necete cuti ovo "cudjenje" kada je c7 u pitanju. vec da bi ostali dosledni svom uverenju da je pt bolji bar u necemu, vrlo cesto cete cuti da je pt jednostavno laksi za rad .. manje klika,logicniji koraci i sl :)

Ovde ne pricamo o PT HD skupim sistemima, iskljucivo o daw programu .. danas, u 2013oj godini gde imamo pt11,c7,logic x a u skorije vreme i studio one .. uopste se ne prave razlike, sve je toliko dobro odradjeno i usavrseno da je iskljucivo,ali iskcljucivo vas izbor .. a sve ostalo je do samog korisnika,producenta i sl .. :wink:

branoy 05-09-2013 01:12 PM

sek jel ja nisam nesto dobro razumio? @Shot kaze prestaji svi da prave plugine u vst2? znaci i dalje Cubes ima podrsku za njih samo svi koji prave plugine ce morati u vst3?
da sam tako na pocetku skontao ne bih rekao nista?? a?

ja sam razumio da cubase od naredne verzije izbacuje vst2 da se nece moci citati kad skeniraju plugini, samo vst3,

sad me zbuni Shot!

Moritz 05-09-2013 01:16 PM

Quote:

Originally Posted by branoy (Post 350103)
sek jel ja nisam nesto dobro razumio? @Shot kaze prestaji svi da prave plugine u vst2? znaci i dalje Cubes ima podrsku za njih samo svi koji prave plugine ce morati u vst3?
da sam tako na pocetku skontao ne bih rekao nista?? a?

ja sam razumio da cubase od naredne verzije izbacuje vst2 da se nece moci citati kad skeniraju plugini, samo vst3,

sad me zbuni Shot!

:banghead:......:shock:

Everbeatz 05-09-2013 01:30 PM

Quote:

Originally Posted by STUDIOTON (Post 350094)
Evo ti primer , mix i master u c5, imao sam problema da dobijem rms bez muke.. To je uvek bilo na nekoj granici.. U c7 nemam tih problema, koristim isti setup u radu i sl.. C7 mnogo bolje trpi i podnosi mix

Imam problem da shvatim kakve veze RMS ima sa DAWom tj razlikom Cubase verzija u odnosu na RMS? Opet se poteze taj RMS kao neko merilo 'kvaliteta' necega...

Probaj da uradis sledecu stvar - import audio trake u C5 i C7, odradi neku promenu gain-a preko 6 db(ili vise), render i u Total Commanderu uporedi ta dva fajla - moze da radi poredjenje fajlova u bit. Ako postoji neka razlika onda prihvatam cinjenicu da postoji razlika i u engine tj da promenom gaina se desava u verziji 7 nesto drugo u odnosu na 5 tj da sam mixer ima ili neki interni dithering ili sta je vec Steiny odradio.

Pored toga, razlike u mixdownu, real-time ili fast render isto se mogu uporediti na taj nacin - u dosta slucajeva postoji 'problem' prilikom zapisivanja rendera na HDD. Zato postoji taj efekat da ljudima ne zvuci mixdown isto nakon zapisivanja rendera na hard i kad ga puste u real time-u.

All times are GMT +1. The time now is 12:43 PM.