![]() |
sirina snimka, sto kazu vecina kako?
ja sam do sad skontao samo u jednom, nijti je to compresor, niti eq, niti vecina tipa tih efekata, samo jedan a to je stereo plugin!! samo on mi napravi tu trecu dimenziju, i jedino u njeg verujem, e sad, posto slabo sam ih do sad koristio a skontao sam da znace mnogooo, koji su dobri po vama?
i demantujte me ako gresim , ako u njima njije tajna najvise, jer kad njih stavim ja ne znam ni jedan efekat sa kojim bi to mogao dobiti isto tako i to ono malo sto znaci, slika je svuda. |
Re: sirina snimka, sto kazu vecina kako?
1.EQ. Najmocniji alat u audio produkciji. Malo ljudi zna da ga koristi dobro.
2. Kompresija 3. Panorama 4. Reverbi 5. Stereo imageri 6. Detaileri 7. Bus kompresija u mixu 8 Master kompresija i limiting Sve ovo utice na sirinu i jos mnogo toga... |
sta smatras pod ovo 6, msm koje plugine?
nekako od kompresije previse bezim, sto vise kompresujem ode priroda u kantu. ne znam zasto ljudi vole previse kompresije, sve sjebat, utanjiti, sto vise prziti s kompresorom, nem pojma. msm ima ih bas preteraju, |
|
evo skinuo. to. trazim, eo i ja googlam, napravio jedan folder stereo i sve cu ih u njeg, pa isprobat na par stvari ih, videti sta valja ostavit, sta ne, kanta.
oni su mi od prevelikog znacaja. rade sto treba, mada nisu svi isti, nije to samo baci levo desno, ima ih dosta imaju nesto u sebi pa zvuci svaka sirina sa njima drugacije. |
sve....sem stereo imagera..... to je najopasniji alat koji postoji... osim ako ne sluzi da suzi sliku (tad ga rado koristim)
|
Psp Stereo Pack :D
|
instaliran pre 10min :) cemo probamo. mada imao sam ga i pre, dosta je win instalacija daw do sad proslo, al slabo ja to koristio.
sad me malo zbuni i OFF, mada moje usi su cule nesto skroz lepo i kazu to je to na par testova. |
pusti snimak u mono. ili pogledaj na nekom faznom analajzeru
|
dobro do sad sam mnogo gledao u te anajlazere, najvise onaj PAZ analyzer stereo, cisto samo da ne budem van faze, al sve sto sam pravio tu bilo mi je vecinom sve u centru nema sirine, bezveze skidao neke pesme za skidanje live za svirku, ubacio prvo sto sam nasao amadeus nas neki novi album, stavim analyzer, kad ono nema gde ih nema, i dol i gor, svud.
znaci sto moram pravit sami centar, ? radi nasih TV mono, malo sutra, samo stereo i sirine od sad. |
Sirina zvuka se postize svime onime sto je neko hore iz listovao. Mislim da kod tebe ima nekoliko fundamentalnih stvari na kojima trebas da radis. Prva stvar je da slusas iskljucivo original muziku stranih stvari od producenata koje volis kako bi shvatio kako sta zvuci i gde. Da bi mogao da imas uslove da to cujes moras da imas dobru audio karticu sa dobrim konvertirima, dobre zvucnike i dobru sobu mada ako naucis na sobu to moze da se resi. Moras puno da studiras EQ tehnike da naucis kako guras stvari napred/nazad gore/dole i naravno samo panoramiranje. Gledaj da sto vise koristis mono gde moze na kanalima. Umesto reverba da koristis kratke i duge delays kao i harmonajzere. To sto pricas o kompresorima i suzavanju je sigurno jer ti je kratak attack i onda tanjis. Da li si realno dobro seo i prostudirao sta svaki parametar radi? Da li koristis eq i compression muzikalno ili samo gledas metering?
Waves imager je odlicna stvar za padove i za sirenje stereo slike. Ovo je vrlo sturo i neke stvari za razmisljanje ... Naravno ako hoces bas razmak izmedju svega i sirinu u ITB onda treba pogledati summing boxes kao dangerous 2bus, neve 88 seriju itd. Mislim da Ogi koristi analog summing iz kompjutera od ljudi sa ovog foruma pa ako je voljan da objasni :)) Ujedno zelim da se ogradim ovo prilikom i da kazem da ima puno kvalifikovanijih clanova ovde koji vladaju time i bolje bi objasnili kao naprimer dabear, slowstar,ogi, dvuckovic, perun itd. ... Ja naprimer za balade volim da slusam produkcije hulija iglesiasa i luis migela, ali dobro to je opet svet stvar ukusa. |
Postoji nesto sto se zove "FAZA"... Kad se malo procita o tome bice mnogo jasniji pojam "Shirine zvuka"/ :wink::wink: Zao mi je sto zvucim arogantno, ali danas, kad je informacija potpuno obezvredjena valuta (sveprisutna je a retko ko ume da je povata u etru), tesko je a ne biti cinichan i biti chlan foruma poput Rumski..
|
pa znamo, ,ako si van faze sve to,, samo kazem sto je u fazi najvise odgovara za nase mono tv i radio stanice, al sto ne bi bili siri?? stereo? itd,,
a i ne snimam npr gitare po par kanala pa da moram okretati fazu, sve je vsti, i par mono kanala vokala plus back levo desno, zna se sta treba bit u centru, kick, snare, bass, i vokal, ostalo gde zelis. plus kad tako kazes, doce ovde neko ko nikad nije cuo za fazu, i tvoja mu recenica nece imat smisla, msm bolje da si o njoj nesto rekao vredece tako bolje, :) a,, ? msm jeste sve dzaba na netu, sav tutorijal, youtub, samo da ne bi opet neko trazio na druga mesta, fino kazes u par recenica, sta je to i zasto vredi. ni ja ne znam bas sto posto sve. uvek neko zna vise o necemu. |
a ja se pitam koja to moja snimka :D
|
Siroki stereo mix je stvar proslosti! Uzak miks je zakon! :)
|
Quote:
|
dobro al postoje grupe, u jednoj grupi ostavis sve sto zelis u centru, u drugoj sve ostalo, dve grupe je kao dva master kanala , a na glavni master limiter 0db i aj zdravo, mada naravno vise grupa po potrebi, samo jednu napraviti za centar mixa ostalo sta god.
|
Quote:
|
Gledaj Pensado's place sve lepo objasnjavaju. Nadji video sa producentom niki minaz da cujes fore za sirinu...
|
Quote:
|
Ja stvarno ne razumem neke ljude ovde ali ajde ... miksanje/mastering i ostalo je delatnost i nauka na kojoj treba da se dosta radi. Na ovom forumu je sve pisalo sve o produkciji i ostalome i ne postoji ni je dan jednostavan nacin da postanes strucnjak preko noci.
Iskreno u poslednje vreme i nema vise nekih zanimljivih postova i malo je poceo ceo ovaj portal da smara. |
Quote:
Pozdrav, Vasa |
gde smara? sve fresh teme !!
|
Za takvu sirinu je potrebna Niki MinaDZ :D
|
da bi se njena sirina dobila od niki minaz mora se stavit malo brasna , teke vegete i zuvar soli , zamutit to i narasce snimak :D ahaa
|
Pa imas i onu foru: podelis na dva kanala taj instrument koji hoces sirok, jedan pan left, drugi pan right, i onda npr. taj desni stavis -5ms i siroko bato :) a ako hoces drugaciju sliku, pomeri ga u napred tih 5ms.
Sent from my Desire HD using Tapatalk 2 |
hahah to sam radio na tritonu najvise na harmonikama, jest bilo masno :D samo nisam menjao nista, osim kad su terce, i sad imam to u COMBI, al ovde ipak otisao bi mi procesor za te poduhvate, zahtevne vsti vecinom koristim ili napravit par grupa, pa jednu panoramu slat u jednu , drugu u drugu, ima tu vidis mnogo ideja sta i kako,jbg.
|
Kako god tebi shtima :)
Quote:
ps. Mika ovaj post nije kontriranje tvome nego sam se samo nadovazao svojom mi?lju. Pozdrav |
Quote:
Pokusas 73 puta, 74 put upali i onda shvatis kako da koristis slicnu tehniku u lepezi situacija.. To i dalje ne znaci da si majstor zanata, ali si za korak blize, malo li je? :) |
Quote:
All times are GMT +1. The time now is 01:19 PM. |