![]() |
Podne obloge
Nisam uspeo na forumu da nađem ništa na ovu temu pa me zanima:
Šta staviti na pod? Prostorija je najvećim delom za programiranje i miks a povremeno se u istoj prostoriji snima glas. Do sada je parket bio na podu ali je dotrajao i mora se menjati... Nemam potrebu za nekim ultra profi preterivanjem pošto je u pitanju kućna-sobna varijanta. |
Re: Podne obloge
parket je kolko znam najbolje rešenje. Eomsy je radio i osb pod u sličnom fazonu, što je dosta jeftinije
|
Parket bio, pa se parket i vratio. To je najbolje. :)
|
Iz Boggy-jevih saveta sam shvatio da je najbitnije da je pod refleksivna povrsina, nista sto bi na neki nacin upilo odredjene frekvencije (tepih bi recimo upio visoke, brodski pod bi rezonirao), tako da odgovara parket, odgovaraju cak i keramicke plocice i slicno.
|
moze i tzv brodski pod, ali ako je chamovina (smrca), onda ume da bude mekan..... ako moezes, hrastov parket i bez brige
|
mislim da su keramičke pločice overshoot, tj da previše vraćaju. Nije bittno samo da pod vraća, već i šta vraća. Tako bi trebalo izbegavati sve vrste veštačkih materijala (naročito na bazi pvc). Dakle, beton,kamen,cigla,drvo su materijali poželjni u akustici.
|
Koliko mi je poznato, posebno su drvo i kamen zanimljiv u akustici. :)
|
Quote:
|
Sori ako uni?tavam temu, ali za?to bi pod trebao biti reflektivan?
|
Zato sto smo evolucijom navikli na refleksije is tog smjera.
|
čak je experimentalno utvrđeno da čovek zapravo nema osetljivost na poziciju izvora zvuka po vertikalnoj osi. U prevodu, mi samo na osnovu refleksija znamo da li je nešto gore ili dole. Ovo su utvrdili u onim posebni anehoičnim mrtvo gluvim sobama, pomerajući izvor zvuka na slepo u mraku, i ljudi su ne videći ga potpuno nasumično pokazivali dal je gore ili dole
|
All times are GMT +1. The time now is 09:01 PM. |