Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=109)
-   -   Novi Korg ms-20 mini -analogni monosint (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=43257)

goasia 22-01-2013 09:34 PM

Novi Korg ms-20 mini -analogni monosint

http://www.korg.de/produkte/synthesi...uktinfo-1.html

:-)

alavuk 22-01-2013 10:18 PM

Re: Novi Korg ms-20 mini -analogni monosint

hehehe super , bas neko rece kad se pojavio prvi monotron da je mozda cela ta serija samo opipavanje pulsa za eventualnu re-kreaciju ms-20-ke ... mozda si kupim ovo cudo , midi ok ali usb :D previse moderno ! :D

Ghost Dog 22-01-2013 11:12 PM

Zar nisu oni ovo čudo davali uz Legacy Collection?

fix3r 23-01-2013 01:38 AM

To je bio samo kontroler. Ovo bi trebala da bude prava stvar za 600 evrića

silicon science 23-01-2013 11:26 AM

Polako ali sigurno se budi "nova svest" kod proizvodjacha cija su imena legendarna, i konacno pocinju da slusaju i ispipavaju sta narod zapravo zeli.
Arturia je tu mudro istupila sa Minibrute sintisajzerom, shvativsi posle decenije zamlacivanja sa pakovanjem softvera u svetlecu plastiku, da od toga nema vajde i da to nikome ne treba. I tada izbace taj neverovatno divni old school must have sintisajzer, Minibrute, koji je vec klasik.
Korg je to "kroz igru" shvatio, napravivsi par tih Monotron igracaka, koje je narod instant zavoleo. Verujem da su konacno shvatili kada su pogledali na Youtube sta radi DIY ekipa koja raskomada par Monotrona i napravi fantasticne old school analogne VCA sintisajzere, i sve to sa sitnu lovu.

Svestan je Korg da ako napravi taj novi Ms-20Mini i ako on cak zazvuci i kao Monotron (ne mora kao stari ms-20), da ce napraviti posao decenije.
I nek bude tako...

fix3r 23-01-2013 12:17 PM

Quote:

Originally Posted by silicon science (Post 340745)
Polako ali sigurno se budi "nova svest" kod proizvodjacha cija su imena legendarna, i konacno pocinju da slusaju i ispipavaju sta narod zapravo zeli.
Arturia je tu mudro istupila sa Minibrute sintisajzerom, shvativsi posle decenije zamlacivanja sa pakovanjem softvera u svetlecu plastiku, da od toga nema vajde i da to nikome ne treba. I tada izbace taj neverovatno divni old school must have sintisajzer, Minibrute, koji je vec klasik.
Korg je to "kroz igru" shvatio, napravivsi par tih Monotron igracaka, koje je narod instant zavoleo. Verujem da su konacno shvatili kada su pogledali na Youtube sta radi DIY ekipa koja raskomada par Monotrona i napravi fantasticne old school analogne VCA sintisajzere, i sve to sa sitnu lovu.

Svestan je Korg da ako napravi taj novi Ms-20Mini i ako on cak zazvuci i kao Monotron (ne mora kao stari ms-20), da ce napraviti posao decenije.
I nek bude tako...

Pretera ga... :) Pa ne bave se svi istom vrstom muzike. Na svaki analogni sint koji prodaju siguran sam da ce prodati 10 romplera narodu koji svira organe/klavire, svira svadbe i zabave i generalno im treba bread&butter zvuk.

I Arturia soft sintovi su odlicni i ocigledno se odlicno prodaju (ja imam njihov JP 8V i nemam preteranu zelju da kupujem pravi JP 8).

Korg ne bi mogao da prezivi samo od prodaje analognih sintova (bez da se stanji u malu "butik" firmu od 10 ljudi, kao uostalom i svi proizvodjaci instrumenata tog tipa).
Korgu bi novi MS20 bio vise hobi, narocito sa tom cenom, pare se nalaze u M3/M50/Krome/Kronos masinama.

Kako bilo... sigurno kupujem taj novi MS20 (ako se zaista pojavi), kao i novi Moog. I pozdravljam Korgov potez :)

awacs 23-01-2013 01:31 PM

Quote:

Originally Posted by fix3r (Post 340750)
Korgu bi novi MS20 bio vise hobi, narocito sa tom cenom, pare se nalaze u M3/M50/Krome/Kronos masinama.

+1 :thumbsup:

Ovo im vi?e dođe kao stvar statusa, da podsete ljude da imaju ozbiljnu istoriju. A koliko se sećam MS10 i MS20 ni onomad nisu ubijali od skupoće (ili je tad bilo vi?e novca :wink:)... ako ni?ta drugo, bili su najjeftiniji modularni sintisajzeri na tr?i?tu.

Pozdrav,

Vasa

Elf 23-01-2013 03:14 PM

Quote:

Originally Posted by silicon science (Post 340745)

I nek bude tako...

Bilo bi divno da ovo postane trend, i da ljudi malo počnu da prave svoje presete, a ne da slu?amo iste presete u svim pesmama...mislim najvi?e na ino pop produkciju.

mekonin 23-01-2013 05:43 PM

http://deephousepage.com/smilies/jackson.gif

silicon science 23-01-2013 09:21 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 340752)
+1 :thumbsup:

Ovo im više dođe kao stvar statusa, da podsete ljude da imaju ozbiljnu istoriju. A koliko se sećam MS10 i MS20 ni onomad nisu ubijali od skupoće (ili je tad bilo više novca :wink:)... ako ništa drugo, bili su najjeftiniji modularni sintisajzeri na tržištu.

Pozdrav,

Vasa

Ma trt, cika Vaso :):D Videli su da je vrag odneo salu, Arturia se ubija od prodaje Minibrutea i sad i Korg hoce deo kolacha, nema ovo veze sa sentimentalnoscu i empatijom, vec cist profit. Taj deo trzista je jos uvek rupa, jer falila je ta karika, da za 500 E dobijes ozbiljan monofonik ala old skul. A i krajnje je vreme bilo, jer to je tehnologija stara 50 godina (serijske proizvodnje) plus nije skupo. I sto je naaajbitnije, nema softvera, nema bagova, nema on lajn drndanja sa podrskom i apdejtom i sranjima. Sprava instant radi i daje dobar zvuk bazicne subtractive sinteze (u stvari je puno vise nego bazicna, jer oscilator sekcija je do sad nevidjena u ovoj kombinaciji), i moze da je servisira i moj deda, ako ga nagovorim da zalemi strujni kabel na lemilici :wink:
Ovo je cist biznis koji ce njima napuniti vec pune dzepove, a korisnici ce biti prezadovoljni.

awacs 23-01-2013 10:24 PM

Quote:

Originally Posted by silicon science (Post 340778)
Ma trt, cika Vaso :):D Videli su da je vrag odneo salu, Arturia se ubija od prodaje Minibrutea i sad i Korg hoce deo kolacha, nema ovo veze sa sentimentalnoscu i empatijom, vec cist profit.

Nisam ja ni pominjao sentimentalnost nego šepurenje :wink: Stvarno ne znam ko koliko čega prodaje, ali iskusvo i intuicija mi kažu da je fix3r potpuno u pravu: glavni kupci instrumenata nisu sladokusci koji se lože na analognu toplinu, mast i muda nego oni koji hoće sve i odmah (naročito uživo, i naročito na tezgi). Takvi uglavnom nemaju ni vremena ni živaca ni uslova za prebadanje kablova na patchbay-u i gatanje pozicija dugmića kad treba da pređu sa saw basa na square lead (ili obratno). A takvih je najviše.

Rekao bih da Korg u hardverskom segmentu nema neku veliku brigu, i da im je Arturia isto ono što je Rihanni Bjork. Svako ima svoju klijentelu. MS im prosto dođe kao dokaz da nisu "tikva bez korena" i usput dobro zezanje.

A o MS seriji i nekad i sad - sve najbolje. Dobar način da se uđe u svet analogne sinteze zvuka

Pozdrav,

Vasa

DADDY Z 24-01-2013 09:19 PM

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/hA-owDEGpac" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

The Korg MS-20 Mini will be available April 2013 for a U.S. Street price of $599.00

fix3r 24-01-2013 10:08 PM

Ja sam trenutno neopisivo srecan ovim sto vidim na NAMM-u. Da sam sada sa muzicarima placao bih ture svu noc.

Moog, monster Prophet 12, Korg MS20... i bas kad sam ramisljao kako i cime sklopiti neki mali 500 Lunchbox sistem sa dobrim zasebnim AD konverterom Aphex predstavi Lunchbox sa USB interfejsom! :D

Ma svi k'o da mi citaju misli, bice svasta jos do kraja sajma :)

silicon science 25-01-2013 07:36 AM

Nazirem debakl i propast ovog Moog Sub phatty, sto realno i treba da se desi. Korg se iskurchio i pokazao (pored Arturie) da moze i za 600 E brutalan monofonik. I sad kad pogledam cenu za Moog Voyagera od cijelih 3000 i preko evara :banghead::banghead::banghead:
A nije toliko dobar ni upola. :wink:

EDIT: Sad jos da Alan Pearlman vidi ovo pa da padne dogodine jedan Arp 2600 za 1200 E :rolleyes:8-):D

mekonin 25-01-2013 09:15 AM

Quote:

Originally Posted by silicon science (Post 340851)
Sad jos da Alan Pearlman vidi ovo pa da padne dogodine jedan Arp 2600 za 1200 E :rolleyes:8-):D

To bi bilo san snova.

A vidim i Buchla reizdala Music Easel kao Electric Music Box za oko $4000

silicon science 25-01-2013 09:16 AM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 340781)
:wink: Stvarno ne znam ko koliko čega prodaje, ali iskusvo i intuicija mi ka?u da je <fix3r> potpuno u pravu: glavni kupci instrumenata nisu sladokusci koji se lo?e na analognu toplinu, mast i muda nego oni koji hoće sve i odmah (naročito u?ivo, i naročito na tezgi). Takvi uglavnom nemaju ni vremena ni ?ivaca ni uslova za prebadanje kablova na patchbay-u i gatanje pozicija dugmića kad treba da pređu sa saw basa na square lead (ili obratno). A takvih je najvi?e.

Pozdrav,

Vasa

Mislim da gresis, situacija je upravo suprotna. Najmanje je "profesionalaca" zapravo koji zaradjuju i zive od toga ("tezgarosa") a daaleko je vise bedroom producenata koji chachkaju i drndaju, neki iz hobija, neki sto bi zeleli da budu profi itd... Moje iskustvo i intuicija mi to govore, a glavni "adut" u ovoj novoj analognoj prici je cena. Cak ce i ovi "profi" iz zezanja da kupe ms-20, da se deca igraju ako nista, nek odrastaju onako kako je i tata odrastao.
Moj utisak je takav, ko zna :rolleyes::rolleyes: Elem ovo su dobre vesti, barem za nas "piju piju" frikove koji koriste patch memory ali ga se u sustini gnushaju :):rotfl:
</fix3r>

awacs 25-01-2013 10:48 AM

Quote:

Originally Posted by silicon science (Post 340855)
Mislim da gresis, situacija je upravo suprotna. Najmanje je "profesionalaca" zapravo koji zaradjuju i zive od toga ("tezgarosa") a daaleko je vise bedroom producenata koji chachkaju i drndaju, neki iz hobija, neki sto bi zeleli da budu profi itd... Moje iskustvo i intuicija mi to govore, a glavni "adut" u ovoj novoj analognoj prici je cena. Cak ce i ovi "profi" iz zezanja da kupe ms-20, da se deca igraju ako nista, nek odrastaju onako kako je i tata odrastao.
Moj utisak je takav, ko zna :rolleyes::rolleyes: Elem ovo su dobre vesti, barem za nas "piju piju" frikove koji koriste patch memory ali ga se u sustini gnushaju :):rotfl:

Ja bih voleo da je tako. Ali velika većina roditelja će detetu da kupi neko polifono sokoćalo sa "zvucima pravih instrumenata" za iste pare. Pa i većina bedroom producenata, makar sudeći po postovima na ovom forumu.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Nemoj pogrešno da me shvatiš - ja mnogo volim i poštujem i Korg MS-10 i MS-20, a i lepe uspomene me vezuju za te aparate :)

silicon science 25-01-2013 11:16 AM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 340856)
Ja bih voleo da je tako. Ali velika većina roditelja će detetu da kupi neko polifono sokoćalo sa "zvucima pravih instrumenata" za iste pare. Pa i većina bedroom producenata, makar sudeći po postovima na ovom forumu.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Nemoj pogrešno da me shvatiš - ja mnogo volim i poštujem i Korg MS-10 i MS-20, a i lepe uspomene me vezuju za te aparate :)

Ma ofskroz :) Vraticemo mi te uspomene na prolece Vaso kad krene prodaja i kad ga se dochepam, ili pre na leto, dok se nasi distributeri "organizuju"... Kontao sam da zovem Artist vec danas i prijavim im ovu vest, pa da budu pametni da dovuku na vreme. Evo koliko je proslo od ovog prvog malog sinta od Arturije i jos uvek ne mogu da ga kupim u Srbiji :cry::cry::cry::cry::(

Evo ga NAMM video. Fascinira me to sto ne zna cenu vec cima shefa a ovaj gleda u papire jer isto nije siguran.. LOL :banghead::banghead:

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/h6lTdHZQJ4k" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/oJkcGug7W8Y" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

EDIT: a pazi ovo

http://www.ebay.com/itm/Korg-MS-20-A...8be617&afsrc=1

wladymeer 26-01-2013 03:23 PM

šteta što nije bilo interneta kada se pojavio DX-7 da uporedimo malo postove kada je analogija bila "out" a digitalija "in" - u stvari, već vidim te postove, samo treba da zamenim termine :)

silicon science 26-01-2013 07:54 PM

Quote:

Originally Posted by wladymeer (Post 340901)
?teta ?to nije bilo interneta kada se pojavio DX-7 da uporedimo malo postove kada je analogija bila "out" a digitalija "in" - u stvari, već vidim te postove, samo treba da zamenim termine :)

Pa sto te to chudi, ljudi su oduvek bili ovce koje su trchkale za svestloscu lampica, operisani od ukusa i znanja.

mekonin 31-01-2013 11:48 AM

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/sab1V_LwDm0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

relis 31-01-2013 01:51 PM

MS20 je jedan apsolutno jedinstven sint. Toliko jedinstven da mnogi zaboravljaju kako na njemu ne mozes napraviti iole bolji klasican bas ili arpeggio. Svi najblizi konkurenti su u tome bolji. Takodjer, zvuk je mutav i siv i sve sto iz njega izadje zvuci ko monofono cembalo.

Ali ako se prihvati takav kakav je, MS20 je cisti klasik: filteri su cisto ludilo, layout je genijalan, sint je "pojava".

Za 600 eura tesko za odoljeti.

silicon science 31-01-2013 03:10 PM

Quote:

Originally Posted by relis (Post 341067)
MS20 je jedan apsolutno jedinstven sint. Toliko jedinstven da mnogi zaboravljaju kako na njemu ne mozes napraviti iole bolji klasican bas ili arpeggio. Svi najblizi konkurenti su u tome bolji. Takodjer, zvuk je mutav i siv i sve sto iz njega izadje zvuci ko monofono cembalo.

Ali ako se prihvati takav kakav je, MS20 je cisti klasik: filteri su cisto ludilo, layout je genijalan, sint je "pojava".

Za 600 eura tesko za odoljeti.

Moram priznati da se slazem sa tobom, i greska je ako se ovaj sint uzme kao main bass i lead mashin. Chak i kada se iskoristi taj highpass filter paralelno sa lowpass-om da bi dobio subbass, i dalje on nekako pliva, nije mi definisan, zaobljen itd... Svakako ne treba to posmatrati kao neku manu.. Nikako nije kao main synth u studiju, vec vise kao "pavlaka preko topljenog, gustog sira"...Lepo si rekao, za 600 E tesko odoleti i to je ono na sta cilja Korg, a nadam se da ce se prikljuciti i Roland, Yamaha itd... Nek to postane navika :)

EDIT: sad slusam ovaj snimak sto je Mekonin postavio, i nazalost nema ni jedne midi sekvence, gde se note trigeruju, vec se sve razigranost u zvuku zasniva na frikvensy modulaciji filtera, oscilatora itd... Tu bi se otkrila "mana" ove sprave, koliko chujem. To je "slab" envelope. Sad ispada da stalno bulaznim o envelope generatorima, ali to je nazalost realnost kod dosta sintova i ritam masina (ne kazem da je lose, samo da toga treba biti svestan). Nisam posedovao nikad ms-20, svirao ga daavno malo Daddy Z kad sam bio kod njega i to je jedini uzivo kontakt sa njime, ali chuje se to i preko you tube vrlo, vrlo dobro.
Najvise me inspirise za fx zvukove, kao i dark dual filter dronove (sa prstohvatom modulacije)

mekonin 31-01-2013 05:07 PM

Ja najvise volim kako ga Absolute Body Control koriste u svojoj muzici, gde se jako oslanjaju na originalni MS-20 za bass i lead plus ostalo:

<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/r0zyN5OB-gs" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

dlukace 01-02-2013 02:05 AM

http://www.youtube.com/watch?v=y9YiY9L2n-A
meni je ovo odličan bas i samo pokazuje pravu narav ovog sinta-ako ovaj novi bude pribli?no isto zvučao to bude super...chemical brothersi kao i aphex twin su ga dosta koristili te mi se takav sound izrazito sviđa.Sve u svemu vrlo dobra sprava u rukama znalca i tu pokazuje svu svoju rasko?.Naravno,isti ima taj svoj karakter i nekome se ne sviđa,ali mnogi pate za tim zvukom.Filter je bolestan...

DaBear 01-02-2013 03:53 PM

Zadnjih par godina "business of making music" je postao mnogo vise unosniji nego "music business" !!
Znaci - zvucne kartice, monitori, mikrofoni, outboard, synths itd itd...

Software - imaju svi. A I dalje jako malo njih nezna da pravi dobru muziku i izgovor je da im software sintovi i outboard nisu "masni" i "topli" itd..

E sad ce svi da plate po €600 za novi Korg MS synth koji ce im povrsiti posao...ali zamalo !!
Dzeparac je malo veci kod ovih novih klinaca...i eto gde ce da trose pare!!

Kao neko ko je posedovao jako puno starih i analognih sintova (Roland SH-02, SH-101, Juno 60, MKS-70, SPV-355, System 100M, MC4, Korg MS-10, MS-20, MSQ, Mono Poly, Polysix, RSF Kobol, SCI Pro One, Sixtrak, Yamaha CS10, CS15, SY-20, Casio CZ101..pa sve do Synclavier-a) i radio sa njima - nista me vise nemoze "napaliti"...

Pricam o samom zvuku - necu ni da ulazim u pricu kako ce se taj synth odplatiti, i zaraditi pare...(tesko i nikako)

Opustite se malo...nije to ne-znam-sta-sad-neko-ludilo....

silicon science 01-02-2013 05:48 PM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 341138)

nista me vise nemoze "napaliti"...

Pricam o samom zvuku - necu ni da ulazim u pricu kako ce se taj synth odplatiti, i zaraditi pare...(tesko i nikako)

Opustite se malo...nije to ne-znam-sta-sad-neko-ludilo....

Trolujes druze mushki, samo me zanima sto ne odes u, recimo, dizajn i konstrukcija studija i tu ne iznesesh filozofiju kojom spamujesh kad si dokon. I tamo treba da kazes kako nema muzike bez pesme, zvuka bez muzike, a pesme bez akustike... Sad se osecam kao policajac ali brate, rekao si daaavno sta si imao, malo napreduj, menjaj prichu, barem neki drugi rechenichni sklop upotrebi, nek se nesto desi kad pricas ono sto zna i moja svastika. :wink::wink: Ne zameri ali ufffgghhhh... kontam da od tvojih postova mladi, labinli mozgovi gube volju za sviranjem, umetnoscu, normalnim zivotom bez jurnjave za imaginarnom "svetskom slavom"... nemoj vise, molim te

DaBear 03-02-2013 10:39 AM

Quote:

Originally Posted by silicon science (Post 341142)
Trolujes druze mushki, samo me zanima sto ne odes u, recimo, dizajn i konstrukcija studija i tu ne iznesesh filozofiju kojom spamujesh kad si dokon. I tamo treba da kazes kako nema muzike bez pesme, zvuka bez muzike, a pesme bez akustike... Sad se osecam kao policajac ali brate, rekao si daaavno sta si imao, malo napreduj, menjaj prichu, barem neki drugi rechenichni sklop upotrebi, nek se nesto desi kad pricas ono sto zna i moja svastika. :wink::wink: Ne zameri ali ufffgghhhh... kontam da od tvojih postova mladi, labinli mozgovi gube volju za sviranjem, umetnoscu, normalnim zivotom bez jurnjave za imaginarnom "svetskom slavom"... nemoj vise, molim te

Naprotiv...sad imamo iz sebe mnogo stvari koje se nisu desile pre (kad sam ja bio mladjan i kad sam se zario i palio..) i mozemo vrlo jasno da vidimo kuda ide sve!
Kao i u svemu drugome - sve je to biznis (pravljenje para) za velike korporacije koje prave muzicke aparate... Ispiranje mozga maloletnicima koji misle da ce sa njihovom novom spravom (zvucna karta, synth, sta vec..) preskociti 10 godina prakse i vezbanja i ODMAH napraviti muzicko remek delo !!!
Ovde (Engleska - gde i nekako jos uvek postoji neki music business) svakodnevno vidim primere "producenata" koji su skucali desetine hiljada funti u opremu i posle par godina se pokajali / povukli itd...
Sa software-om (kod nas - besplatnim) svako ima prliku da se oproba i TEK kad mu stvarno krene i pocne da zaradjuje pare od toga - onda tek ima smisla kupovati
ne trolujem - samo realno gledam na stvari i pokusavam da posavetujem mlade narastaje...u moje vreme SVE je bilo nenormalno skupo i teske smo pare potrosili na opremu jos davne 1984-5 pre neko sam i stigao do Londona..tad je bavljenje elektronskom muzikom bilo jako jako skupo !!

Danas, ko nemoze da radi muziku sa postojecim soft instrumentima i kompjuterom - treba ozbiljno da se zapita gde je problem !! :mad:

Everbeatz 03-02-2013 11:41 AM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 341196)
Sa software-om (kod nas - besplatnim) svako ima prliku da se oproba i TEK kad mu stvarno krene i pocne da zaradjuje pare od toga - onda tek ima smisla kupovati

OVO! Potpuno tacno. Bas sad gledam kako je Deadmau5 kupio Fairlight CMI-30a na NAMMu za $20.000 - zasto? Zato sto moze, tj. ima para da se zajebava i kupuje opremu (vec ima krsa modulara kod sebe, itd). Verovatno ga moze otplatiti od jednog DJ gig-a.

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 341196)
Danas, ko nemoze da radi muziku sa postojecim soft instrumentima i kompjuterom - treba ozbiljno da se zapita gde je problem !! :mad:

I ovo stoji u potpunosti.

silicon science 03-02-2013 12:17 PM

Ne kapirate poentu. Fora je sto se sve svede na kraju na neku "filozofiju", a obicno su ti filozofi oni koji nemaju nista konkretno da kazu na temu, vec imaju vremena da razmisljaju kako se radilo kad su oni bili mladi, i tu misao projektuju na sve ostale kao chinjenichno stanje.
Opet ponavljam, nek se malo shara po temama na forumu i nek se filozofija prosiri i dalje, zasto selektivno. Jer onda nema smisla ni sredjivati studio, ni kupovati bilo sta (ima krekovanog softvera sad kolko oces), niti uchiti skole, niti bilo sta.
Ovde smo svedoci chistog paradoxa, a to je da ljudi koji zive od ovoga posla i koji se zale kako industrija umire, zapravo sami daju veliki doprinos toj smrti (jer propagiraju piratertiju a da nisu ni svesni toga, utichu na to da se ne kupuje oprema jer se pare nece vratiti itd)...
Kad bi recimo poceo takvu pricu na Dizajnu i k. studija, kako bi se onda osecao i kako bi reagovao recimo Boggy, koji zivi od toga (koliko sam upoznat). Kapiras?
Ne vidite dalje od svog nosa, i to je problem :wink:

Probajte makar na sekund da razmisljate drugacije (tesko je znam).
Primer: zasto ne razmisljate kako cete da vratite pare od kupljenog televizora??? Zasto se muzicka oprema uvek vezuje za neko vracanja para. Od kuda vam arogancija da mislite kako znate kako ljudi razmisljaju? Ko je spomenuo (u ovoj temi) posao, industriju i slicna sranja??? Shvatite da ima neopterecenih ljudi koji ne razmisljaju kao vi, koji nisu profesionalci a opet u nekim stvarima vezanim za ovaj posao su za vas doktori, cija se muzika mozda nece chuti dalje od sobe u kojoj zive i koji ne rade to zbog drugih, da bi se svideli nekom tamo.
To sto radite se zove licemerje i arogancija :wink:
Govorim u mnozini jer je ova bolest rasprostranjena kod nas, i sam sam bolovao od nje al sam se izlechio, fala bogu...

awacs 03-02-2013 01:34 PM

Quote:

Originally Posted by silicon science (Post 341201)
Ne kapirate poentu. Fora je sto se sve svede na kraju na neku "filozofiju", a obicno su ti filozofi oni koji nemaju nista konkretno da kazu na temu, vec imaju vremena da razmisljaju kako se radilo kad su oni bili mladi, i tu misao projektuju na sve ostale kao chinjenichno stanje.

Pa aj' sad... u ovom konkretnom slučaju ovo što je DaBear napisao stoji od reči do reči, a i to kako je bilo kad je neko bio mlad ima debele veze sa ovom temom.

Ako ništa drugo, recimo da je Vrač (kao i ja, doduše) bio mlad u vreme kad je Korg MS20 bio aktuelan, pa valjda ima pravo da uporedi situaciju onda i sad???

U "ono vreme" SVI su pizdeli od analognih sintisajzera jer su oscilatori bili NENORMALNO nestabilni i jer su se sprave drugačije ponašale svaki put kad ih uključiš, pa je i od "patch chartova" bila slaba vajda. A jbt, to su j?b?ni ALATI, važno je da alatu možeš da veruješ, ako ništa drugo.

Jebiga, sve to na šta su ljudi nekad pizdeli danas se prodaje kao nekakva "magija", vintage qrac-palac, štatijaznam... budalaština.

Pozdrav,

Vasa

P.S. (edit) E da, niko nije rekao da ne treba praviti studio, upisivati škole ili pisati muziku. Radi se o tome da, u šta god da uložiš novac, vreme (ili oboje), nije loše imati ideju ŠTA DALJE SA TIM DA RADIŠ. Pošto se u suprotnom sve pretvara u jako skup hobi.

silicon science 03-02-2013 02:08 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 341202)
Pa aj' sad... u ovom konkretnom slučaju ovo ?to je DaBear napisao stoji od reči do reči, a i to kako je bilo kad je neko bio mlad ima debele veze sa ovom temom.

Ako ni?ta drugo, recimo da je Vrač (kao i ja, dodu?e) bio mlad u vreme kad je Korg MS20 bio aktuelan, pa valjda ima pravo da uporedi situaciju onda i sad???

U "ono vreme" SVI su pizdeli od analognih sintisajzera jer su oscilatori bili NENORMALNO nestabilni i jer su se sprave drugačije pona?ale svaki put kad ih uključi?, pa je i od "patch chartova" bila slaba vajda. A jbt, to su j?b?ni ALATI, va?no je da alatu mo?e? da veruje?, ako ni?ta drugo.

Jebiga, sve to na ?ta su ljudi nekad pizdeli danas se prodaje kao nekakva "magija", vintage qrac-palac, ?tatijaznam... budala?tina.

Pozdrav,

Vasa

P.S. (edit) E da, niko nije rekao da ne treba praviti studio, upisivati ?kole ili pisati muziku. Radi se o tome da, u ?ta god da ulo?i? novac, vreme (ili oboje), nije lo?e imati ideju ?TA DALJE SA TIM DA RADI?. Po?to se u suprotnom sve pretvara u jako skup hobi.

Izvini, ali nisi rekao ama bas nista konkretno. Stavise, i ti si arogantan i licemeran. Znaci, mi smo sad budale i neznalice sto se "palimo" na nesto sto ste nekad vi koristili (nikako se niste "palili", daaaleko bilo). Znachi, izrazi kao "vintage synth", analogija itd su, po tebi, budalasti termini :banghead::banghead:
Vaso, tebi cu boldovati odgovor na ovo (nije lo?e imati ideju ?TA DALJE SA TIM DA RADI?. Po?to se u suprotnom sve pretvara u jako skup hobi) jer si spor danas: Otkud ti znas, ili otkud ti informacija i pojam sta ce ko da radi sa sintom??? Postavljate se (ne samo ti) kao neki struchnjaci ama bas za sve, a u svemu najmanje konkretnih odgovora, vec samo uziverzalno-generalna pricha. Gde se hrani ta potreba da se ispadne "pametan" i "mudar" u temi koja to ne trpi. Aman, pricamo o sintisajzerima, i to vrlo konkretno, i otkud vam obraza da se tako poseravatem po temi pod izgovor kako zelite da pomognete (to pricajte nekom drugom).

EDIT: ocekujem od vas da, kad se otvori prva sledeca tema u rubrici za dizajn studija, da ti Vaso prvi das savet kako treba imati u vidu te novce koji se ulazu, dal ce se ikad vratiti (a u pitanju su velike pare). Budi dosledan sebi pa uradi tako, opraces obraz koji si ukaljao detinjastim i licemernim razmisljanjem :wink::)

mekonin 03-02-2013 02:33 PM

Evo jos novih snimaka MS-20 mini sintija:

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/P8Gwxl4M7vY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

awacs 03-02-2013 02:44 PM

Quote:

Originally Posted by silicon science (Post 341205)
Znachi, izrazi kao "vintage synth", analogija itd su, po tebi, budalasti termini :banghead::banghead:

Da, baš tako. Ali za mene su budalasti i termini "hardver", "softver" i "digitalija". Kao i "cev" i "tranzistor". Mnogo mi je važnije ŠTA neki instrument svira nego da li je sam instrument "vintage" ili recent, a pogotovo da li je analogni, digitalni ili virtuelni. To verovatno ima veze sa mojom požutelom krštenicom, a i sa činjenicom da ljudi nisu isti.

Konkretno (mada off topic): Kakve veze ima da li je MS20 Mini "isti" kao MS20 ili da li je Arthuria MiniMoog VST "isti" kao original? Odsviraj bas iz Boogie on Reggae Woman na Arthuriji, pa ako ga odsviraš kao Stevie W. da vidiš kako će odjednom Arthuria da bude ista ko Moog.

Pozdrav,

Vasa

P.S. (edit)
Quote:

Originally Posted by silicon science (Post 341205)
EDIT: ocekujem od vas da, kad se otvori prva sledeca tema u rubrici za dizajn studija, da ti Vaso prvi das savet kako treba imati u vidu te novce koji se ulazu, dal ce se ikad vratiti (a u pitanju su velike pare). Budi dosledan sebi pa uradi tako, opraces obraz koji si ukaljao detinjastim i licemernim razmisljanjem

:confused::confused::confused: Pa ja stalno i pričam baš to: "nemoj da praviš vocal booth", "bolje kupi sluške nego da 'sređuješ sobu'". Isto kao i "nemoj da kupuješ SSL Channel Strip" i slično...

Dobar deo onoga što pišem na Forumu se svodi na: "nauči da iskoristiš ono što već imaš" i UVEK pokušavam da ubedim ljude da ne bacaju novac na "must have sprave", pošto u mom rečniku ta sintagma ne postoji. Bre Silikone, ti ko da si me pomešao sa nekim? :confused: Jedina stvar koja je u muzici "must have" je muzička ideja, sve drugo su jalova opravdanja za lenjost.

silicon science 03-02-2013 03:09 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 341208)
Da, baš tako. Ali za mene su budalasti i termini "hardver", "softver" i "digitalija". Kao i "cev" i "tranzistor". Mnogo mi je važnije ŠTA neki instrument svira nego da li je sam instrument "vintage" ili recent, a pogotovo da li je analogni, digitalni ili virtuelni. To verovatno ima veze sa mojom požutelom krštenicom, a i sa činjenicom da ljudi nisu isti.

Konkretno (mada off topic): Kakve veze ima da li je MS20 Mini "isti" kao MS20 ili da li je Arthuria MiniMoog VST "isti" kao original? Odsviraj bas iz Boogie on Reggae Woman na Arthuriji, pa ako ga odsviraš kao Stevie W. da vidiš kako će odjednom Arthuria da bude ista ko Moog.

Pozdrav,

Vasa

Izraz Hardver, softver, cev ili sta vec su vrlo bitni izrazi, da bi se razlikovali pojmovi. Nego bvi mogao da pomesa cev sa mikrofonom, da nema jasno odvojenih reci za uredjaje. Dakle, pricas kojesta.
Sto se tice arturije i Stivia, ne slazem se. Nece nikad biti ni priblizno..:wink:

Surfer 03-02-2013 03:17 PM

Quote:

Originally Posted by silicon science (Post 341201)
Opet ponavljam, nek se malo shara po temama na forumu i nek se filozofija prosiri i dalje, zasto selektivno. Jer onda nema smisla ni sredjivati studio, ni kupovati bilo sta (ima krekovanog softvera sad kolko oces), niti uchiti skole, niti bilo sta.
Ovde smo svedoci chistog paradoxa, a to je da ljudi koji zive od ovoga posla i koji se zale kako industrija umire, zapravo sami daju veliki doprinos toj smrti (jer propagiraju piratertiju a da nisu ni svesni toga, utichu na to da se ne kupuje oprema jer se pare nece vratiti itd)...
Kad bi recimo poceo takvu pricu na Dizajnu i k. studija, kako bi se onda osecao i kako bi reagovao recimo Boggy, koji zivi od toga (koliko sam upoznat). Kapiras?
Ne vidite dalje od svog nosa, i to je problem :wink:

Probajte makar na sekund da razmisljate drugacije (tesko je znam).
Primer: zasto ne razmisljate kako cete da vratite pare od kupljenog televizora??? Zasto se muzicka oprema uvek vezuje za neko vracanja para. Od kuda vam arogancija da mislite kako znate kako ljudi razmisljaju? Ko je spomenuo (u ovoj temi) posao, industriju i slicna sranja??? Shvatite da ima neopterecenih ljudi koji ne razmisljaju kao vi, koji nisu profesionalci a opet u nekim stvarima vezanim za ovaj posao su za vas doktori, cija se muzika mozda nece chuti dalje od sobe u kojoj zive i koji ne rade to zbog drugih, da bi se svideli nekom tamo.
To sto radite se zove licemerje i arogancija :wink:
Govorim u mnozini jer je ova bolest rasprostranjena kod nas, i sam sam bolovao od nje al sam se izlechio, fala bogu...

Bravo, odličan post.

Sla?em se sa tobom.

To mi je najjače kad mi počnu o tome da jel ja znam koliko mi godina treba da vratim novce koje sam dao za opremu.
Pa jebe se meni za opremu i koliko ko?ta.
Ako mi se sviđa analogni volume button od 2000 EUR ja ću ga kupit ako imam novaca:D
Isto kao ?to NIKOGA u NIJEDNOJ INDUSTRIJI nije briga ?to će biti sa alatima i strojevima nakom eksploatacije jer ionako idu u otpis nakon određenog vremena, tako nije ni mene briga ?to sam dao 5000 EUra za Lexicon kojeg sad ima za d?abe kod AIR-a.
Slu?io je svrsi, ja sam radio svoje kao ?to bi radio i bez njega uz tu razliku da je vokal zvučao odlično a ja bio sretan ?to mogu ?arafiti.
Ljudi moje, pa to je osnovno sredstvo za rad kao stroj za tisak u tiskari ili stroj za varenje u građevini.
Koga boli ona stvar koliko ko?ta?
I ovdje govorim o profesionalnom vbavljenju glazbom.
A oni koji se ne bave profesionalno, pa ?ta njih zabole koliko se isplati kupiti Korg za 3000 Eura?
Oni su to kupili kao ?to su kupili i Lacoste majicu.
Za svoj gu?t.

I ima? pravo, vrlo vjerovatno najveći razlog za?to je ova industrija oti?la u kurac je zato ?to su svi počeli na svemu ?tedjeti jer kao nema potrebe kupovati Lex za 5000 EUra kad je softverski samo 1000 a zvuče "isto".

A najjači argument je da kupci ionako ne čuju razliku.

Kupci ne čuju razliku pa ćemo mi ulo?iti 10 puta manje novaca u proizvod ali ćemo taj proizvod naplatiti isto kao i prije 30 godina ali ako kupac ?eli platiti 10 puta manje za taj proizvod to onda nije u redu i ne po?tuje na?a prava.
Ne konju, to ?to ti podcjenjuje? svoje kupce i ?to si cheapskate, to je tvoj problem, kupci itekako čuju razliku ali ako si se već ti odlučio prostituirati onda ne znam za?to ne bi i kupac.

Zato savjet svim mlađim članovima, ako imate novac i ne?to vam se sviđa, kupite to i ispunite si ?elju, ne gledajte to kao investiciju jer to nije investicija, mo?da ćete biti razočarani ali barem nećete kriviti opremu za eventualni nedostatak uspjeha.

P.S. Inače se sla?em s Da Bearom, ali on malo previ?e sve gleda kroz prizmu nekakvog biznisa iako i kad je on sam počinjao biznis mu je bila zadnja stvar na pameti.

By the way, upravo se igrao sa Virusom TI.
Gle, nema tog VST instrumenta koji to mo?e.
Jako mi je ?ao, ali ne ide

awacs 03-02-2013 03:29 PM

Quote:

Originally Posted by silicon science (Post 341209)
Izraz Hardver, softver, cev ili sta vec su vrlo bitni izrazi, da bi se razlikovali pojmovi. Nego bvi mogao da pomesa cev sa mikrofonom, da nema jasno odvojenih reci za uredjaje. Dakle, pricas kojesta.
Sto se tice arturije i Stivia, ne slazem se. Nece nikad biti ni priblizno..:wink:

Ma kul, ovih dana ti je takav bioritam, pa te mrzi da razmisli? o tome ?ta (i za?to) drugi pi?u. Sve kul. ?to se Stivija tiče, samo ti odsviraj kao on, sve će super da bude :wink:

Pozdrav,

Vasa

DaBear 03-02-2013 03:40 PM

Surfer, imao sam i ja skoro ?100.000 u opremi i Lexicon 960 i sta vec...ALI
Danas su malo druga vremena. Vise nema remixa od ?5,000 ili ?8.000 (koliko sam JA naplacivao)... Danas je to ?300 ili ?500 za isti taj remix !

Danas - samo top liga moze da uzme pare koje su blizu tim ciframa !
Drugo, pricamo o Srbiji gde je (kako svi kazu) jad i beda i nemastina i ?600 je za nekoga pozamasna cifra !!
Licno sam se uverio vise puta kad neko ko je odrastao na kompjuteru dodje do nekog vintage syntha i posle 5 minuta kaze.."jet to TO? ...pa i nije nesto!!"
Ko ima pare nek kupuje - ali takvih je jako jako malo u nasim krajevima. !!

@ Silicone - daj mega muzicaru koji zna sta radi instrument od $20 i on ce da pocepa i na tom instrumentu !!! A da ne pricamo kako bi Mr Wonder tek pocepao na vilo kom soft synthu !!!?/ Alo?

Sto se tice akustike i studija - OPET, ko je ozbiljan i ko je savldao svoju opremu i software i instrumente i poce da se ozbiljno bavi muzikom i zaradjuje (jel smem to da kazem?)...TEK ONDA treba da razmislja o studiju.

Ljudi prave hitove po podrumima i niko se kao kod nas toliko ne opterecuje sredjivanjem sobe PRE nego sto ovlada svim tim stvarima...

Koliko je puta Boggie rekao da je bolje vezbati miks na sluskama ??
Naucis ono sto imas - pa posle..
Po meni su oni koji se non-stop pale na nove sprave i preglabaju specifikacije itd itd...on koji najmanje rade !

Ok, ako si doktor / advokat / direktor i imas skup hobi....u zavisnosti STA JE HOBI? Skupljanje sprava ili pravljenje muzike iz hobija, gde se opet vracamo na soft varijantu !!

imam druga koji je nekad svirao u poznatom bendu, i dan danas svira gitaru (pored mega posla) a tek skoro je uzeo mali Mac tek toliko da moze da snimi tu gitaru i da se zeza..nema studija, hardware-a, cevi, lampi, akustike itd...

tak Korg od ?600 ce za dve nedelje vec da vredi ?400 ..by the way i tako sve manje i manje..i nikada nece skociti cena jer nije "vintage"..

fix3r 03-02-2013 03:47 PM

Quote:

Originally Posted by Surfer (Post 341210)
By the way, upravo se igrao sa Virusom TI.
Gle, nema tog VST instrumenta koji to mo?e.
Jako mi je ?ao, ali ne ide

Zbog cega mislis da ne moze? Sta je to konkretno u Virusu sto ti mislis da ne moze da se reprodukuje u VST-u?

Surfer 03-02-2013 03:59 PM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 341213)
Surfer, imao sam i ja skoro ?100.000 u opremi i Lexicon 960 i sta vec...ALI
Danas su malo druga vremena. Vise nema remixa od ?5,000 ili ?8.000 (koliko sam JA naplacivao)... Danas je to ?300 ili ?500 za isti taj remix !

Danas - samo top liga moze da uzme pare koje su blizu tim ciframa !
Drugo, pricamo o Srbiji gde je (kako svi kazu) jad i beda i nemastina i ?600 je za nekoga pozamasna cifra !!
Licno sam se uverio vise puta kad neko ko je odrastao na kompjuteru dodje do nekog vintage syntha i posle 5 minuta kaze.."jet to TO? ...pa i nije nesto!!"
Ko ima pare nek kupuje - ali takvih je jako jako malo u nasim krajevima. !!

@ Silicone - daj mega muzicaru koji zna sta radi instrument od $20 i on ce da pocepa i na tom instrumentu !!! A da ne pricamo kako bi Mr Wonder tek pocepao na vilo kom soft synthu !!!?/ Alo?

Sto se tice akustike i studija - OPET, ko je ozbiljan i ko je savldao svoju opremu i software i instrumente i poce da se ozbiljno bavi muzikom i zaradjuje (jel smem to da kazem?)...TEK ONDA treba da razmislja o studiju.

Ljudi prave hitove po podrumima i niko se kao kod nas toliko ne opterecuje sredjivanjem sobe PRE nego sto ovlada svim tim stvarima...

Koliko je puta Boggie rekao da je bolje vezbati miks na sluskama ??
Naucis ono sto imas - pa posle..
Po meni su oni koji se non-stop pale na nove sprave i preglabaju specifikacije itd itd...on koji najmanje rade !

Ok, ako si doktor / advokat / direktor i imas skup hobi....u zavisnosti STA JE HOBI? Skupljanje sprava ili pravljenje muzike iz hobija, gde se opet vracamo na soft varijantu !!

imam druga koji je nekad svirao u poznatom bendu, i dan danas svira gitaru (pored mega posla) a tek skoro je uzeo mali Mac tek toliko da moze da snimi tu gitaru i da se zeza..nema studija, hardware-a, cevi, lampi, akustike itd...

tak Korg od ?600 ce za dve nedelje vec da vredi ?400 ..by the way i tako sve manje i manje..i nikada nece skociti cena jer nije "vintage"..

Pa pričamo o 600 Eura, ej.
NE pričamo o 60 000 Eura:shock:

Dakle, analiziranje kupnje od 600 EURA?!?!?!

I dizertacije o budućnosti, poslu, smislu ?ivota i stanju u industriji?!?!
Oko 600 EURA?

Pa uzmi brate 600 EUra i kupi taj synth i ?arafi.
Ljudi toliko spiskaju u kladionici svaki mjesec

All times are GMT +1. The time now is 07:32 AM.