![]() |
Gde postaviti slu?anje u ovom stanu i da li i?ta od tretmana?
1 Attachment(s)
Stan mi je vrlo nezgodno podeljen za rad sa zvukom ( po mom veoma skromnom poznavanju akustike prostora). Mozgam već nekoliko dana gde da postavim slušanje i da li mi u toj situaciji pomaže uopšte neki minimalan tretman : npr. neki cloud i nešto absorbera iza zvučnika) i recimo zvučnici na stalcima umesto na velikom stolu i praviti neki custom sto koji je ekonomičan što se tiče površine?
Evo plana stana: Attachment 12405 Pretpostavljam da mi to ne znači mnogo bez bas trapova ali ako stavim slušanje u dnevni boravak ( to je centralni deo na planu) , gde uopšte staviti trapove kad nema ( i teško je napraviti u datoj situaciji) konkretnih uglova kao u normalnoj pravougaonoj sobi. Vidi se na planu kako je taj centralni deo otvoren sa svih strana a generalno je i druga soba slaba sa simetrijom... Gde je inače sve simetrija obavezna u odnosu na slušanje? P.S Ovaj prostor u obliku C je van stana... to je u stvari lift :D |
Re: Gde postaviti slu?anje u ovom stanu i da li i?ta od tretmana?
Quote:
Sad treba naci kompromis... Prostorija D5, iako premalena, ima kakve takve elemente simetrije. zvucnike bi orijentisao prema prozoru, ali bih trazio najbolju poziciju za slusaoca i zvucnike, akustickim merenjima. A supljinu iza bih pregradio do potpunog pravougaonog preseka. Tek posto pronadjes poziciju (zvucnici na stalcima, stola nema) mozemo pricati o nekom tretmanu. Quote:
Centralni deo moze biti potencijalni "live" room za snimanje... samo bi trebalo imati neki tretman plafona |
Ono što se ne vidi je da je u toj prostoriji (05) gledajući prema prozoru, od prozora pa do nešto manje od pola dužine desnog zida -taj zid uvučeniji prema paralelnom zidu za 16,5 cm... to je ujedno i tvrđi zid za razliku od ostatka te strane koji je neka šuplja pregrada... oseti se na kucanje u zid.
|
..i ako se pregrađuje zid moralo bi do vrata, znači do trenutne dužine tog desnog zida jer bi se inače blokirao prilaz kupatilu
EDIT: da, suvišan reply:) izvinjavam se:) hteo sam da kažem, ne može se produžavati više od od toga, samo da se pregradi tačno tu gde se dobija pravougaonik-u odnosu na trenutno stanje :) |
Quote:
Quote:
|
OK. Dakle, bedroom studio it is:) Pregradio bih onda to, ali mislim da moram da ostavim krevet u toj sobi... ništa drugo još osim slušanja i sinta u tu sobu neću stavljati ali krevet moram nekako da uglavim, nadam se da je to OK.. krevet je bukva sa klasičnim dušekom od 140x200 i primetio sam da je dosta absorbovao "zvonjavu" od kada je ubačen u praznu sobu...
|
Quote:
Ne preporucujem ti da spavas u prostoriji sa akustickim tretmanom, nikako. Organizuj spavanje na nekakvom rasklopivom trosedu u dnevnoj sobi... ili kako god drugacije... U bedroom organizuj samo slusanje i tretman... ne spavanje. |
Hvala i ovako kucano na ovim odgovorima:)
Trebalo bi da postavim neko slušanje da imam bar privremeno jer ću imati posla oko stana generalno pa me zanima i da li bi izbor sobe pao na tu 05 i u trenutnom stanju? |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
OK... ja definitivno moram da imam stručnu pomoć i na lokaciji ( i bar još poneku reviziju), hoću da uložim nešto ali naravno ne uzalud, što generalno i sprečavate savetima na forumu... a s obzirom da je ovo poluprazan stan ... i već vučem neke poteze što se tiče rasporeda i nameštaja koje možda nije trebalo...
Najbitnije mi je sad da znam u kom smeru da krenem i da odluka bude konačna što se tiče rasporeda u stanu itd... Jasno je da je ovo stan u kom živim pa se traži kompromis... razmišljao sam i čini mi se da ću da uradim to što ste mi preporučili: da pregradim onu šupljinu i da dobijem onu "konkretnu" sobu. Gde bi išla vrata za tu novopečenu sobu? Od toga mi zavisi šta ću i gde ću što se tiče ovog centralnog-dnevnog boravka... Da li bi moglo da se izvede npr. da vrata budu nasuprot vratima kupatila ( kupatilo je 03) , na već postojećem delu tog zida koji treba "dovršiti" pregrađivanjem... ? Ili bi morala biti na sredini tog zida? I da li se očekuje da dobijem neke ljudske rezultate sa tretmanom za tu prostoriju? dakle dužina bi bila 3,74, širina 2,72 (kao što rekoh circa trećinom dužine je 2,72m umanjeno za16.5 cm... ) i plafon je oko 2,59. Ako se nekako sredi režija za slušanje, pretpostavljam da to znači i da bi mogao da se snimi neki vokal npr. u njoj ili slično? |
Moraću da se nadovezujem na svoje postove... :)
@ Boggy - kako ste mislili da se pregradi ta "rupa" u sobi? Da se sazida ili to može da se pretvori u neki bass trap? Razumem da bi u manjoj sobi (naročito bez tog dela) toliki bas absorber dosta koristio... jer nešto naslućujem da bi se inače morala smanjiti ta režija do neupotrebljivosti:) .. ali me buni ta potreba za simetrijom u vezi s tim bass trapom. Kapiram da je to pravo mesto za trap.. "super ugao" :))) sad, razmišljam naglas a vi me ispravite ako grešim : OK je da se pregradi i služi kao bass trap s obzirom da je bas omnidirekcionih karakteristika i fizički veliki-velike talasne dužine pa je bez obzira na asimetriju koristan u ovom slučaju a da se površina te pregrade (koja je nastavak zida) prema prozorima i slušanju tretira na isti način kao i nastavak na tu pregradu ( koji je zid) tako da deluje na isti način -"simetrično" - što se tiče srednjih i visokih frekvencija ? Jeste da je prostorija mala ali ipak ima skoro 6 metara ukupne dužine a pregradom bi se dobio bass trap od 2,1 x 1,54 m x 2.6 visine... Dakle, može li se nešto napraviti tu? Ništa osim slušanja (sa audio interfaceom i možda još jednim (eventualno 2) uređaja desktop formata koji bi mogli u stolu da stoje i syntha mi ne treba tu u prostoriji .. bilo bi lepo da pevač može da stane ispred ili iza da se ponekad nešto snimi... |
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
|
Quote:
To sam mislio kad sam pitao "Dakle, mo?e li su tu ne?to napravitu? " -mislio sam generalno, ne na svrhu te ?upljine. To je meni.. zato postavljam glupa pitanja , u nadi da će ?upljina nekakko da "doprinese" dimenizijama :D Nije mi problem da se iskoristi taj deo nekako. OK, to smo utvrdili. Quote:
Pretpostavljam da u prvom slučaju (da se naprave u tom "nastavku" zida -koji tek treba da se sazida) treba da budu mala i kreću "odmah" tu gde se nastavlja taj zid kako bi bilo mesta za neki bass trap u novostvorenom uglu? ... a taj prvi slučaj bi bio sigurno lak?i |
OK, pričati o tretmanu tek kad se urade merenja... ali da bi merenja imala smisla treba da se prvo zazida šupljina ali i da se postave vrata.. zato su mi bitni detalji oko tih vrata i čisto neka predstava kako bi se to tretiralo s obzirom na ta vrata i prozore nasuprot vratima...
Inače, radijator je ispod prozora ali nije velike površine , širok je nekih 42 cm... Ali, pre svega, da li bi ta balkonska vrata onda bila na samoj sredini tog zida (sredina u odnosu na celu tu dužinu posle zidanja) ? |
All times are GMT +1. The time now is 07:42 PM. |