![]() |
Armin van Buren
..kaze momak, pricajuci iz njegovog (novog) studija..."Mislim da 99% ljudi koji danas prave studio, prave gresku misleci da je oprema (hardware) sve!
Kad smo pravili ovaj studio, hteli smo da slusanje, zvucnici i akustika budu perfektni - sve ostalo vise nije vazno! DAW i software su sve sto vam je potrebno.. Mi smo sve pare potrosili na sobu, praveci je od "nule" (od pocetka) da bude sto udobnija za rad.." lepo kaze...:D PS - dalje u tekstu kaze: "sve sto vam treba u studiju su dobri monitori, dobra akustika i dovod svezek kiseonika !!" hehehe.. |
Re: Armin van Buren
Jos kad bi sva muzika bila dance :rolleyes:
|
... iako se bavim sa akustikom, svejedno je odličan HW dobra nalo?ba.
Sa mnogima iskusnima toncima kad razgovaram ka?u da ne mogu napraviti takvu 3D sliku samo sa plug-inima a i sa HW potro?e manje vremena da dobiju ?eljeno. Jeste da ne treba tone sprava kao kod nekih a i "pravi" HW na dugi rok dr?i i cenu, ponekad i dobije na ceni. A i razlika je kakva muzika se pravi da. |
i svakako je dobro slušanje uvek prva stvar koju treba juriti...
|
Quote:
Covek je samo hteo da demonstrira (na svom primeru) da je izbor vrhunske akustike + monitoring + DAW (bez vrhunskog hardvera) bolji kompromis od vrhunskog hardvera bez akustike, iako je u vreme krize muzickog posla, upravo to drugo najcesci izbor novih vlasnika studija, s obzirom da se vrhunska akustika teze prodaje "polovna", od vrhunskog hardvera... ako sto god krene "po zlu" i vlasnik se preorijentise na prodavnicu obuce. Imali smo vec dosta diskusija na temu sta je vaznije, akustika ili hardver... i tu su misljenja podeljena... jedino je sigurno, da onaj ko nikada nije radio na vrhunskom hardveru u vrhunskoj akustici NE MOZE da zna (cuje!) sta taj hardver, zapravo, radi u sobi koja nema nikakav akusticki tretman, zbog ekstremnog maskiranja svih (prilicno diskretnih) detalja koje taj hardver unosi u zvuk, "paklom" nedampovanih interferencija sobe. |
Quote:
|
Quote:
evo skoro se i Steve Mac (poznati dance producer) resio svoje MCI mixete i presao na ITB..(njega su "hardware die-hards" stavljali za primer..ali i on se smorio od OTB / miksete i takvog nacina rada..) Plugovi mnogo bolje rade (i bolje se cuje sta rade) u pravoj sobi sa dobrim slusanjem!!:D:D @ Boggie - :mase: |
Quote:
Nije va?no da li je hardver ili softver, va?no je da postoje uslovi u kojima se čuje ikakva razlika između +0,5dB i +4,0dB na bilo kojoj čujnoj frekvenciji. Kad bismo svi bili po?teni prema sebi samima verovatno bismo priznali svima ostalima da gomilu stvari ne čujemo nego verujemo onome ?to pi?e na ekranu, pa malo verujemo hardveru ili softveru sa lepim potpisom, pa onda sve gurnemo kroz neki Ultra?abanajzer da to sve "zazvuči kako treba i zasvira zajedno"... bar ja to tako radim u poslednje vreme... Kao i svi ostali, uostalom... Pozdrav, Vasa |
Quote:
Do tada radi ono sto znas Ovo pricam u najboljoj nameri. |
Quote:
Da te vidim da uradis postenu Foo Fighters produkciju ITB |
Quote:
Moj komentar se ne odnosi na kvalitet prostorije i tu se potpuno slazem sa svima. Najbitnije je slusanje. U zavisnosti kakvu muziku pravis zavisi sta ces koristiti i sta ti treba, Arminova muzika moze da se radi full ITB kao i ostatak trenutno popularne pop muzike i tu se skroz slazem da je daw dovoljan. Ako cemo da se potkacimo price oko Itb/Otb moje iskustvo je da ima razlike i to mnogo. Ja sam presao iz ITB na hibrid Itb/Otb i bas mislim da se mnogo brze dolazi do rezultata koriscenjem Otb sprava posebno compresora i EQ. Ima nekih sprava koje jos nisu uspeli da spakuju u plugin mada verujem da ce se i to desiti vrlo brzo. |
@Hollywood
Apsolutno se slazem, od reci do reci. Bravo |
Quote:
Kao ?to je Hollywood napisao, br?e se dolazi do rezultata kad ima? hardverske sprave... mada ja tu brzinu vi?e pripisujem ergonomiji i ograničenjima tih sprava nego bilo čemu drugom. Moj par gaća. Pozdrav, Vasa |
Quote:
Znam da VST ovi rade, i sam ih koristim, neki cak i bolje od raznog hardvera ... ali za edm muziku, filmsku muziku i sl. Pravi rock je i dalje moguce dobiti sa vst ovima samo za Srpsku produkciju |
Uostalom, probaj i novi Soundgarden (bilo skoro pomenuto) probaj i to sa plaginovima u kompu.
Da se razumemo, ja bih najvise na svetu voleo kad bi plagovi radili sve. Gde ces bolje? |
Quote:
Quote:
Analog i digital su toliko povezani ovih dana da je krajnje dogmatski posmatrati ih odvojeno u VS smislu. Inace, poenta zadnjeg Foo albuma nije u tome da 'analog rulez', nego da se pokaze da je moguce odraditi ne-genericki rock album u smislu svirke |
Quote:
Quote:
|
Quote:
Al opet kad pocetnik odsvira c dur na jednom i na drugom , razlike skoro da nema. Kad vidis kad majstor sedne za rhodesa, onda ti sve bude jasno. Nije sve u jednom testu |
Quote:
Sent from my ST18i |
Quote:
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Poslusah takodje ljude koji sabijaju mikseve u katastrofalnim akustickim uslovima. Vazno je i jedno i drugo. Quote:
Quote:
|
Quote:
Po mom mišljenju, te tri stavke (čovek, mikrofon, preamp) su dovoljne da se nešto nazove "hardverskim OTB radom". I za mene je to smisao "produkcije". To da li će posle neki miksadžija da tura instrumente kroz oluk ili kroz VST je potpuno svejedno. IMHO, jelda. Pozdrav, Vasa |
Quote:
Uostalom sta ja znam :) Ja sam samo akusticar :) Nego, okacih vam Sasku Jankovic .... podrzite devojku ako se vec bavite muzikom |
Quote:
Pozdrav, Vasa P.S. Što se tiče Saške Janković (Đelem, đelem) - FENOMENALNO bi pevala kad ne bi samu sebe terala da glumi pevačicu. |
Quote:
To je onaj faktor koji se uglavnom previdi/preskace/itd, pa ce onda SSL i zidovi outboarda da rese stvar - bar je to ta dogma, more gear!:) |
Quote:
Sve moze, kad znas... drugo - procitaj moj post opet..rekao sam 90% muzike - u ovih 10% spada "ziva" muzika.. ok? a evo, procitah i sve izmedju...opet prezvakavanje ITB / OTB...moze - nemoze... KOGA ZABOLE K***A za TO?? Ako tebi radi tako - navali brate, kidaj, cepaj, miksaj, izdaj muziku, obori svet na noge sa OTB i Rhodesom ili cime vec..?? Kad predjes puno kilometara u muzici i pravoj industriji..skapiraces da je dobar pevac ili svirac i (NAJVAZNIJE) P E S M A - vaznija od svega. Nemogu da se smaram i slusam / citam opet ovakve diskusije/// Sto se tice "mog Skrillex-a' (??) nikad nije bila ideja da se uradi sound-a-like !! Ideja je bila da se uradi remiks pesme u dubstep fazonu, inspirisano njegovim zvukom... Niti mi je taj sound (tad) bio poznat, niti sam uopste u tom fazonu, itd..probao sam da vidim koliko brzo tako nesto moze da se dobije...i ispalo je sasvim OK, ja mislim. Pogotovo sto sam 90% vremena radio na sluskama... (da me nebi ubili komsije!!) I na kraju ..daj postavi nesto..bilo sta da vidimo malo kako ti to miksas..? eh? PS2 - |
Quote:
I nije ceo svet UK. Pogledaj sta se slusa u Spaniji i Italiji. Ili sta se slusa u Rusiji,Turskoj i Kini. |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Quote:
|
Quote:
Quote:
Saska Jankovic vs Shvatasa Bukvalac. Tema za diplomski rad. Quote:
Quote:
|
Quote:
|
e sta je bese tema...
|
:banghead::banghead:
kao sto sam mislio..jos jedan koji sve zna...:confused: I rest my case ..sto bi rekli |
Quote:
I rest mine :) |
Quote:
Da te potsetim, napisao sam ovo: Quote:
|
|
Quote:
Znas li nesto o miksanju ? |