![]() |
Jos jedna diskusija o materijalima za apsorpciju
Quote:
|
Re: Kucni studio
Quote:
Drugo, to nije jeftino. Trece, bisinoza meni licno nije nista vise "zdravija" od bolesti pluca uzrokovanih neorganskom prasinom. Cetvrto, zastita poroznim platnom je najbolja moguca porozna zastita koja vazi i za organske i neorganske fiber materijale. |
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
|
e pa kad se tako razmi?lja, mo?e da se upotrebi i samljevena celuloza, samljevena drvena vlakna, fina konoplja, sijeno, vuna od ovce, mačke...:), dobre bi bile bunde od perja ili sintetičnih/poliesterskih vlakana (e to ima industrijsko napravljeno i veoma je dobra ali na Ex-Yu području te?e dobavljivo i skupo)...
Samo kako znati ?to če? sa tim napraviti kod niskih frekvencija ako nema? iskustva i da bude (u kontrolnoj) sve komprimisano tako da je simetrično na osu slu?anja... Sa sjenom, celulozom i drvenim vlaknima sam več radio zbog zahtjeva ali u kontrolnoj odnosno u prostorijama za kritičko slu?anje bio bih veoma nesiguran ?to pravim (osim celuloze koja se pravi industrijski kao kamena i staklena vuna). A i za?to komplikovati ako zapakira? kako treba. Jednom sam več pisao da realtraps, gik acoustics, ni svetski akustički dizajneri uop?te ne mare oko neke pra?ine iz bilo koje vune, preko "bace" GOM FR701 i gotovo (a ta tkanina nije ni?ta posebno), to je to za njih, ajde sad u zadnje vreme gik acoustics upotrebljava ecose... |
Quote:
Quote:
upravo sam u fazi izbacivanja silnih stvari sa tavana, ostava, podruma, generalka nacisto, nemam gde da izbacim, u crvenom krstu mi rekli da ako donosim (i to samo odredjenim danima) svaki odevni predmet mora da bude opran, mirishljav, ispeglan i sklopljen (nemam bre ja vremena za to, zao mi da bacam na deponiju bolje da pomognem nekom a oni jos da im perem:banghead:) i resio sam da sve dam lokalnim romima posto sigurno imam jedno 2-3 tone starih dzempera, teksasa, jorgana, starih stvari...boze sacuvaj...i to sve na poklon njima samo da odnesu da vise ne gledam gomile i gomile... e sad, moze li bre to nekako da zameni kamenu vunu, azmu? daj bolje da pravim apsorbere nego da dajem u bezcenje a da posle skupo placam materijal na stovaristima...kontam naso bi nekog ko "reciklira" i pravi u froncle tkaninu, i takvu masu posle koristim za apsorbere? koliko realno to moze da radi? jel ima smisla uopste? sorry za off... |
evo jedan produkt iz samljevenih avto tkanina itd.:
http://www.fonaterm.com/ Dobro radi ali je veoma skupo:( |
http://www.rumski.com/forum/showpost...7&postcount=80
Quote:
|
Quote:
Quote:
|
Quote:
Znaci rasterecen materijal u vecim debljinama (20-30cm od zidova), poslagan na police sa korakom od oko pola metra (od poda prema plafonu), bi mogao biti upotrebljiv. Police ne moraju da budu od pune daske, mogu i letve ili cak mreza. |
:) imam kuglu od mačje dlake promera cca. 30cm te tu i tamo kad ih če?em dodajem... ako nekog interesira ?aljem mu vunu:)
jo? nisam obolio... Ili dobra mikrotkanina ili vrtni zimski filc te preko tkanina po ?elji. Mo?e test sa usisivačem. http://www.rumski.com/forum/showthre...kro#post319887 Bilo kakav materijal je, mo?e ugostiti ili mikroorganizme (pa i makroorganizme:)) ili/i običan prah. Zato je bitno da je bilo ?to dobro zapakirano. |
Quote:
Ako nemas nikakav konstruktivniji predlog, pokusaj barem da ne ispravljas "krivu Drinu". |
Quote:
Zato je vaznije znati kako to sve da se organizuje i kako covek da se zastiti, nego da se materijali izbacuju. Kamena vuna je ubedljivo najjeftiniji kvalitetan porozni apsorptivni materijal sa poznatim akustickim parametrima i to se ne moze ignorisati. |
I ja tako mislim.
Price/performance/i koliko dugo se upotrebljava i nije ne?to bitno dokazano to je to, več nekoliko vremena. A ako ima posebnih ?elja ima i posebna cjena:( Svakako da treba imati uređenu mikroklimu, jeste da. Quote:
|
Quote:
U krajnjoj liniji, i ti bi reciklirane superchunkove i apsorpcione elemente valjda pravio od čistog i miri?ljavog recikliranog materijala, a ne od upi?anih pelena... Par pitanja koje bih ja postavio sebi samom: 1. Da li da ovo svoje đubre ovakvo kakvo je poklonim onima koji će da ga operu i nose (ili prodaju na buvljaku, svejedno, i to je vajda)? 2. Da li da platim recikla?u materijala i napravim apsorpcione elemente? 3. Da li da svoje đubre poklonim onima kojima je potrebno, a novac i vreme koje bih ulo?io u recikla?u ulo?im u kupovinu potrebnog materijala? 4. Da li hoću da učinim uslugu drugima, sebi ili svima? __________________ ... i sad ću da upadnem u offtopic koji je toliko off da nema veze ni sa ovim forumom, a kamoli sa ovom temom: Uradite jednom godi?nje pretresanje prostora u kom ?ivite. Bacite đubre u kontejner, a ono ?to niste obukli cele godine (ili "poluispravni" aparat koji niste uključili godinu dana) ostavite pored kontejnera. Uvek će se naći neko kome to treba. Glupo je da vam stvari godinama i decenijama trunu po podrumima i tavanima dok nekom drugom trunu kosti. Za pet godina će to postati pravo đubre, a neko je u međuvremenu mogao da ga koristi. _______________________________ Pozdrav, Vasa |
Quote:
sav taj tekstilni materijal o kome sam pisao (bar koji ja posedujem) je cist i uredno spakovan u kutijama i onim plasticnim vakuum zip kesama, izvinjavam se sto to nisam naveo pa ispade da skupljam prljav ves :ups: :grin:no, ne uzimam za zlo cika Vaso taman posla :) ti me namrachi nacisto ccc... sad da ga ponovo perem i susim (a naveo sam da ga ima podosta, ne verujem da bi masina izdrzala) nemam nameru, jer ga ovakvog nisu primili, to je do vec do njih, postujem... svestan sam da ovi sto skupljaju po deponijama (citaj i ti isti sto kucaju na vrata crvenog krsta svakog utorka) ne mirisu bas na lenor pa bi im i ovo sigurno dobro doslo... e sad kad budem imao informacija da li to mogu ovde u mojoj okolini da recikliram u svrhe akusticnog mi poboljsanja, sigurno bi odredjenu kolicinu oprao, i iskoristio, a ostalo bacio ili dao ljudima kojima je neophodno... nismo valjda toliko nezainteresovani za sprovodjenje higijene kao narod pa da se tako predpostavlja...:grin: bajdvej, ljudi direkt sa stovarista uzimaju azmu i vunu (a to ko zna koliko stoji i kakve se sve organske vrste mreste u njima) i tako stavljaju u tkaninu, pa nista... Ja sam pre jedno 2 meseca uzimao azmu u Nisu i kad sam vido sta je radnik izvuko, zamolio sam ga da mi da kolicinu koja nije stajala otpakovana Quote:
|
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
|
Quote:
Alergija? Osip? Bronhitis? Koju si bolest dobio? Nekim ljudima smetaju i samo isparenja iz azmafona (koja vecina ni ne primecuje)... Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
|
Quote:
Quote:
Ali da... sada "zurimo"... "nema se vremena"... :rolleyes: Quote:
|
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
|
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
|
Re: Jos jedna diskusija o materijalima za apsorpciju
Ali ja zurim....sad mi je ovo vec smaracina....da su barem uleteli Vasa i Lacky da ti malo pripomognu u ovom nasem.....ne znam vise ni kako to da nazovem....mozda bi bilo interesantnije:).Ajde lepo,laki noc i svima prijatan odmor.Pozzz
|
Cut! - sve je to posve OT i nema kontakta sa realno?ču.
|
Quote:
Ali neki biraju da to ignorisu...Al' sta ces...nek svako radi sebi research ako mu treba... :wink: (quake jesi procitao to??) |
Quote:
|
Quote:
Jel te neko pomenuo u diskusiji??? Jel ti moj stav da je kamena vuna stetna po zdravlje, bas toliko smeta u zivotu??? U svoj ovoj prepisci na koliko vec stranica, ja se u nijednom trenutku nikome nisam obratio ovako kao ti meni.Sta i ko ti daje za pravo takvo ponasanje???? Ti si VIP clan ovde,mos misliti, pa mozes kako hoces???...Ko ti dade taj VIP,po meni ga apsolutno nicim nisi ovde zasluzio,sto i dokazujes ovakvim ponasanjem.Savetujem te,najdobronamernije,da mi se vise nikada ne obracas uvredljivim i omalovazavajucim postovima...jer cu puci od smeha....tek si ti smesan i zalostan u isto vreme...nema dalje. |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
I ako Je istrazivanje takve jedne institucije "povrsinsko" a tvoj boravak u prasini temeljan izvor neke nauke, i to je isto OK. Samo da znas, to "drvo" kako ga ti nazivas kojime se okruzio George Massenburg, nije drvo nego MDF, koji je malo stetniji za zdravlje nego vuna. :wink: Sve najbolje! |
Quote:
Tako bas citam jedne godine kako jabuka kao voce doprinosi kanceru i razvoju istog, a sledece godine opet 'naucni' clanak o jabuci kao glavnom faktoru u prevenciji kancera...toliko o tome, a to nije jedina stvar gde ne mogu da se 'dogovore' Da ne govorimo o velikom broju 'testiranih i naucno sertifikovanih proizvoda' koji su 'naucno odobreni' za koje se nakon nekog vremena otkrije sta je u stvari iza svega toga - nista drugo nego biz....vec mi je pun k tog naucnog egoizma i manipulacije podacima koji sluze za povecanje profita |
Quote:
Hajde nadji mi "clanak" gdje jedna institucija poput ove koju sam citirao u vezi s vunom, nesto kaze pa se sama demantuje sljedece godine... Opet kazem, svako ima pravo da uzme u obzir sta hoce i niko nikome ne namece stavove, ali ja vise vjerujem jednom ozbiljnom research-u. |
Quote:
Ne znam kako bi ljudi uopste znali ista o zivotu da nema struje i laboratorija i tzv. 'istrazivanja', posebno 'statistike' YMMV, sto bi rekli Ameri - nekom su potrebne institucije, a nekom dovoljno licno iskustvo |
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
predstavis clanovima kao sto je i vecina nas uradila.....lepo je u svakoj diskusiji znati sa kim se prica a takodje stati imenom i prezimenom iza svojih reci..Pozzzz |
Quote:
U ostalom, ako nije previse privatno pitanje, jesi imao nekih zdravstvenih poteskoca od neke izolacije? Milsim..ozbiljno te pitam? Quote:
ili su boggy, ethan winer, NLP i njima slicni sto se bave tim komercijalno, narucili te podatke od te institucije?? Quote:
.... Quote:
:shock::banghead: :rotfl: 'Ladan ko spricer drug Quote:
Sto se tice imena, zavirio sam i u taj thread, ne vidjeh da iko pise imena i prezimena. A pored toga, u svom prvom postu ovdje sam srdacno pozdravio ljude i rekao da je super forum, ime mi je dio nika itd... Isto tako sam clan forumaa po internetu gdje se ne mozes uopce registrirati bez pravog imena i prezimena (npr turtlerock mastering forum) i gdje odobrenje registracije traje po nekoliko dana, tako da se, vjeruj mi, nemam cega stidjeti i stojim cvrsto iza svojih rijeci. NA temi koju je Boggy htjeo da postavim o izradi studija je i ime studija, moje ime itd.... Jel' mi mozes reci gdje mogu naci tvoje ime da se "upoznamo"? Sve najbolje.. P.S. Nemoj se ljutiti, ja se ne ljutim..samo diskutujem:grin: |
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
|
Quote:
https://en.wikipedia.org/wiki/How_to...ith_Statistics Verovatno je nesto prilicno tacno, a to je da je nauka religija i dogma modernog doba. |
Quote:
http://www.rumski.com/forum/showpost...5&postcount=10 Napisao sam na prvi stranici i: " Bilo kakav materijal je, mo?e ugostiti ili mikroorganizme (pa i makroorganizme:)) ili/i običan prah." I tapeciran namje?taj, jogiji, odječa koja se du?e vreme ne koristi i tako dalje sve ?to mo?e da ugosti organizme i prah je ?tedljivo, dakako da je nekoliko vi?e i mineralna vuna ima u sebi aditive koji nisu ljekoviti, novije vune su i bez toga, mo?da da če kroz 50 godina i za njih odkriti da imaju ne?to ?tetno ali da je u svedeno u okvirima nekih normativa... ... i sva hrana oko nas je ?tetna bilo genetsko modifikovana, bilo zbog načina za?tite protiv parazita, bilo da se hrane ?ivotinje sa umjetnom krmom ili čak sa njihovom vrstom koja je poginula, bilo da se goji u zemlji koja je prepojena sa osiroma?enim uranom, bil da je u zraku ?tedljivih stvari od prometa, ratova, nuklearnih nesreča, pokusa... + jo? i stres... |
Quote:
Quote:
Svako je napisao svoje misljenje i ja takodje ne vidim razloga da pricu rastezemo unedogled...nisam na tome ni do sada insistirao.pozzzz |
All times are GMT +1. The time now is 08:45 PM. |