![]() |
Usb 3.0?
Ima li smisla staviti neki externi usb 3.0 hdd (pa i sa sopstvenim napajenjem) kao aktivni disk na DAW laptopu u nedostatku e-sata i ssd prikljucaka?
Koliko to prakticno (ne teoretski) moze da pogura? U stisci sa prostorom rado bih to koristio za kontakt/omnisphere banke i semplove recimo.. |
Re: Usb 3.0?
Naravno, to je i poenta USB 3.0! Ako je kontroler o.k. i HD dobar, radice bolje od oem djubreta koje se ugradjuje u vecinu laptopa. Samo napred!
|
Radi i ovaj oem solidno, 7200 obrtaja nije vjerovatno desktop ali nije ni za bacit :)
Ima li ko kakvu preporuku kakav hard? Sa sopstvenim strujnim napajanjem predpostavljam logicki da je bolje, ali vidim u ponudi neke sto sami rade bekape, to mi ne zvuci kao najsrecnije rjesenje.. Nisam bas u toku kompjuterskih novotarija kao ranije, pa se vodim onom 'ko pita ne skita' :D Ili moze jednostavno to na disable pa da funkcionise kao 'standardni hard'? |
Rhino,evo ti mog primjera,znaci uzeo sam prosle godine u septembru,WD My Book Essential 3.0 i na starom sistemu je bio na USB dvojci,na starom XP-u.Evo ga
http://www.techhypermart.com/western...drive-2tb.html Sad je na sedmici,na novom kosturu sistema,spojen je na USB 3.0 i sad radi puno bolje,brze i efektnije,ali ipak imam nekih smetnji ...recimo uopste nema nikakvog ultra brzog prenosa podataka,znaci ni blizu 5GB/s !!Ide puno brze nego na starom OS-u ali daleko ispod te brzine koja mu je kao jedna od referenci. Drugo,zna cesce u zadnje vrijeme (ponekad) da se "uspava",tj kad povucem sa njega bilo sto dok radim,bilo koji sample ili hocu da pustim bilo koji fajl ili jednostavno trazim bilo sto,samo zazuji i potraje nekih 4,5 sekundi "budjenje',shvatas?Kao da OS "kopa" po njemu virtuelnu memoriju,na to mi lici?! Onda se jednostavno u djelicu sekunde pootvaraju prozori komandi koje sam mu zadao !! Znaci mislim da ipak ne radi kako treba,da ta teorija nije sprovedena u praksi :rolleyes: E sad da nije jos nesto zaboravljeno ... Ovo je kicma sistema Maticna : Gigabite p67a-ud3p-b3 Procesor : i5 2400 cpu@ 3.10 Ghz up to 3.40 GHz Grafika : Nvidia GeForce GTS450I 1GB HDD : WD Caviar Blue 7200rpm 320GB RAM : 8GB 2x4GB Kingston Hyper X Chifteck napajanje coolermaster 650w |
Hvala audiostorm! Upravo i zbog toga pitam u gore navedenom postu koliko to moze realno da pogura? Jer znam da brojke sa reklamnih specifikacija usb-ova iz proslosti (usb 1 i usb 2) nikad nisu radile ni priblizno u praksi kao na papiru.
Pa dobro.. S obzirom da nemam ni e-sata, a ni ne daj boze ssd port :) I nije da mogu da biram puno izgleda.. Ima li ovaj tvoj svoje napajanje i gdje si ga uzeo? Sad mi se kroz maglu vrace da si mi pominjao vampiricu i da nesto nije bio skup.. Ili je to bio neko drugi a ja malo prolupao? :D |
Eee, da i ovaj tvoj petlja nesto sa backupom automatski jel? Ajd molim te pojasni mi malo oko toga, (kako to funkcionise) meni se nesto ne svidja na papiru ta fora..
|
Quote:
Znaci sad su mnoooogo skupi (pas mater ::@$%#@&2#$6:mad:) tako da ne znam sto bih ti preporucio kad je kod nas (PG) sve manje vise isto sa cijenama. Drugo,jeste ima svoje napajanje i ovi WD bookovi su malo kabasti za tvoju konkretnu namjenu,da ga ti vuces sa sobom kad budes putovao i slicno ...bolje onda uzeti nesto drugo,nesto manje i prakticnije,neki 2.5' pocket solutions sa nekih 1TB magacina,jel ti to dovoljno ? Mozda ovo ??http://www.itsvet.com/proizvod/weste...mp_hdd/26/1786 Ovo radi na 5400 rpm ali mislim da bi tebi ovo zavrsavalo posao.Plus,mali,tanak,svoju futrolicu,pogodan za nosenje,putovanje,dje ces ti sa ovim kao moj,kabast,poveci a i dosta je njezan,treba mu odredjena stabilnost. Ima li ti lap-top USB3 port ? |
Quote:
Ne kopa OS nista po njemu, vec je najverovatnije usao u hibernaciju i zaustavio ploce, tj motor koji ih vrti. Pronadji u power setingsima vreme gasenja HDDa i stavi na "never" |
@audiostorm
Pa i nema toliko veze sto je 'kabast'.. Velika mi torba od starog dell laptopa, ima dosta dzepova, stane u nju bez problema i malo veci i malo manji disk.. A ovaj tvoj radi na 7200 obrtaja? Ako da, isto bi ja radje to.. Da, ima laptop usb 3 port.. @psionic Pa da, o tome i pricam kad pominjem pojmove prakse i teorije.. Kad bi hardovi izbacivali 5gb/s ne bi bili 'usko' vec 'siroko' grlo sistema :) Ok ljudi, probacu sa nekim usb 3.0 hardom da nadomjestim situaciju.. |
Quote:
Jeste,nasao sam ga u power options i ugasio,hvala psionic svakako :) Quote:
Edit - Evo ga ovdje sa totalno korektnom cijenom u odnosu na ostale,znaci ovo je negdje oko 160 evra,mozda i manje ! http://emmi.rs/hdd-eksterni-hdd-35-2...gn=direct_link |
@audiostorm
Fala puno :) Ja sam gledao u topcom-u u centru kad sam bio poslednji put u pg, nudili su mi transcent bez napajanja. A transcenta su mi 2 umrla u zivotu, tako da bi ih prekocio. :) Ovih dana sam u ko, nisam gledao nista ali predpostavljam da je izbor manji a cijene vece.. |
Quote:
|
A jel diviner, sto bi mi ti preporucio sto se tice externe usb 3.0 kombinacije sa laptop daw-om?
|
Sasvim je ok taj spominjani mybook. Samo sam htjeo da ukazem kako je 100 mb/s sasvim ok transfer, i da to zavisi od diska unutra (otprilike potvrdjujuci ono sto je psionic rekao ranije).
Poz. |
Ok, hvala...
|
1 Attachment(s)
Pade mi nesto napamet.. A klasicni 3.5 inch hard od 7200 obrtaja da stavim u onaj rek sa napajenjem i usb 3.0 prikljuchcima?
Attachment 12304 |
Moze zasto da ne... to ti dodje na isto, samo ako je rek ok i usb3 chip na njemu kvalitetan (drugim rjecima ubacis i probas kako radi).
Ja sam vise za eSata rekove...jer eSata radi gotovo identicno kao da imate disk unutra, obicno cesto moze da se nakaci direktno na intelov chipset (tako je izvedeno kod gigabyte ploca npr, kao i kod nekih laptopova), tako da kada ga prikacite, buvalno se kaci kao i diskovi unutar kucista (na iste portove), tako da je to to... USB3 je ipak dodatni chipset (bridgemod- jedan protokol prebacuje u drugi, u ovom slucaju USB->SATA), moze da radi ovako ili onako, unosi latenciju (kasnjenje), osjetljiv je na duzinu USB kabla, vjerovatno i na gomilu drugih stvari... Poz. |
Moram priznati da si me sad zbunio malo :)
Pod eSata rekovima mislis na eSata diskove koji iz rekova opet izlaze na usb 3 konekciju ili? Moja mogucnost na ovom lapu je da se to na karju ubode u usb3 u bilo kojoj kombinaciji. Stoga se i interesujem koja bi bila najbrza.. |
Quote:
Ako imas samo USB3, onda i nemas izbora, mozes samo USB3 rack... |
Nemam esata port.. Pogresno te skapirah iznad.
|
Da ja sam pricao uopsteno... i drugi da znaju!
|
Quote:
Opet "spava" s vremena na vrijeme,sta mu je? Drugo,ono podesavanje nema posebno odvajanje diskova tacnije nema u opcijama koji HDD,znaci vjerovatno po difoltu se misli na sistemski disk ! |
Ako je HD 'zeleni', odlazice u hibernaciju sta god postavio u power settings. To oni zovu 'feature'.
|
Quote:
Sto se podesavanja tice, radi na globalnom nivou - za sve HDDove vazi. Izvini, izgubih nit razgovora :) Da ne citam od pocetka ceo thread - jer bese taj HDD u reku ili je ugradjen u komp ? Nekad spoljasnji rek tako radi, to je onda i do reka - narocito ako se napaja preko USBa. |
1 Attachment(s)
Ne,externi je,WD my book 2TB,evo ga
|
All times are GMT +1. The time now is 10:34 AM. |