![]() |
Singl vs. EP vs. Album
Koliko je po tebi danas opravdano postojanje abuma u okviru komercijalne muzike? Online prodaja muzike (pogotovo iTunes Store i slični single-oriented servisi) je preuzela primat nad prodajom hardverskih "nosača zvuka".
Koji je smisao izdavanja albuma sa ~50 minuta muzike ako u najboljem slučaju 9-15 minuta pobuđuje realno interesovanje publike? Ranije, kad je kupac bio primoran da plati veću cenu da bi čuo dve-tri pesme koje ga realno zanimaju to je imalo nekakvog (finansijskog) smisla, a danas...? Pozdrav, Vasa |
Re: Singl vs. EP vs. Album
Quote:
|
Quote:
Voleo bih da nam gost objasni zašto albumi i dalje postoje iako danas (uz žive i zdrave online prodavnice singlova) niko više ne mora da kupi ceo album da bi čuo dve pesme koje imaju smisla. Pošto je (da se ne lažemo) Darko bliže realnom svetskom poslu nego ti i ja zajedno :) Pozdrav, Vasa |
Quote:
Nisam ni video da je gostu postavljeno pitanje. Ni ne čitam u koji podforum ulazim :banghead: |
To ti ka?em ;) Aj' sad bri?i ovo na?e čavrljanje da gost ne pomisli da smo mu uzurpirali sobu.
Pozdrav, Vasa |
od gosta ipak, ni traga ni glasa
|
Javio se Darko, uskoro ce vam dati odgovor!
|
pa nije ba? tako! ?ta ti nema? ni jedan album da su sve pjesme na mjestu, ono da otpocetka do kraja te drzi?
|
Quote:
Dakle - zašto npr. Britney Spears izdaje albume kad u startu zna da će da "prođu" dve pesme, a i one "na mišiće"? Pozdrav, Vasa |
Ekipo pozdrav, Big Shout Out....back from Vegas now!!!!!!! Velika isprika..tu sam za vas apsolutno.
Na?alost u ovom trenutku albumi gube smisao i glavni target, te puno veći efekt rade singlovi, projekti koji imaju glavu i rep...priču (video spot, remixevi u dosta verzija...u kojima je zastupljeno dosta različitih stilova). Vrlo bitno je imati singl koji kod prezentacije aran?manski zadovoljava sve segmente dana?nje produkcije. Dobro je uzeti i vi?e producenata da se dobije ?irina, te tako pokrije cijelo tr?i?te. Ne treba bje?ati od albuma, no mislim da oni imaju smisla samo za već itekako profilirane izvođače. Oni su u biti uvijek bili autogram karta svakog izvođača, no danas prelaze u zastaru zbog sofisticiranog načina razmi?ljanja. Tko se ne prilagodi ostaje u podrumu okru?en sa "svojim autogram kartama" . Podr?avam izradu albuma, ali samo u nekim primjerima... |
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Awasc iskreno s profesionalne strane taj album u ovom trenutku najvi?e treba samim izvođačima za pokazivanje i dijeljenje fanovima, i eventualno mo?e koristiti diskografima koji se nadaju da će ne?to uspjeti u?ićariti pa prodati taj album nekim spozorima. Autori i producenti vi?e koristi imaju od plasiranja singlova na tr?i?te, te tako mogućnost dobrog vrćenja u svim medijima, ?to ujedno i čini veliki pr.
|
Quote:
|
a newcomeri uopste ne bi trebalo da izbacuju album iako imaju dosta singlova iza sebe ? moje misljene je da albumi imaju smisla pogotovu u hardcopy formatu(cd ili ako se nekom posreci i 12") pa makar i u nekom veoma skromnom tirazu od recimo 200 komada makar podelili dj-evima i casopisima .
ljudi su se zasitili digitalnog ... |
Ali kako naterati konzumenta da se povinuje tom formatu, kada ce on svakako pri preslusavanju posvetiti svakoj numeri po par sekundi i one koje mu se dopadnu ubaciti u svoju plejlistu po redu koji njemu odgovara? Pricam o digitalnoj distribuciji.
Razmisljao sam kako bi bilo zanimljivo da se album objavi u vidu jednog audio fajla, sa sve pauzama izmedju numera, ali sa .cue fajlom pored, pa kome je volja da secka nek secka. |
i to mi pada na pamet ali ne sa cue vec mixovan album (fade out/in) sa sve track-ovima , eto laurent garnier je odbijao da mu se seckaju mixovi po trekovima vec kako jedan veliki track u tom kontekstu da se slusa mix(album,sta god) u jednom cugu , jer kaze da pesme koje su katovane kao trek po trek nema isti smisao kao kad slusas mix tj pricu koju hoce da isprica ...
|
Quote:
|
Quote:
Ono sto je awacs pitao, a sto i mene zanima, jeste zbog cega se u komercijalnom svetu izdaju albumi prepuni filler-a koje niko nece slusati jer ih digitalni medij vise ne "primorava" na to? Ovaj drugi deo pitanja sam ja dodao. |
Quote:
Odgovor donekle mo?e da se pronađe u onom članku na koji je Vrač svojevremeno skrenuo pa?nju: http://www.npr.org/blogs/money/2011/...t-song?ps=cprs Odatle sledi da format albuma zapravo vi?e ide na ruku autorima i producentima nego izvođaču. Autori i producenti bar imaju garantovanu zaradu u okviru bootcampa, izvođač mora da popričeka da dobije svoj deo kolača (ako ga dobije). Izdavaču album delimično ide na ruku zato ?to (iako je ulo?io kamaru para) raspola?e bunarom iz kog mo?e da vadi jedan po jedan SINGL dok neki eventualno ne "upali". Pozdrav, Vasa |
Quote:
|
Danas ako nismo u koraku sa vremenom..pojedeni smo..mi postajemo zaborav...svatko od vas na forumu je u biti dao dobre argumente jedne besmislenosti. Smisao treba tra?iti u onome ?to danas tr?i?te očekuje...prilagodba. Nema smisla raditi ne?to ?to će biti odrađeno povr?no...Diskografija se modificirala...danas caruje publishing. Hvala vam ?to sa svojim komentarima itekako i meni poma?ete da vidim druga razmi?ljanja, a ona su vi?e nego kvalitetna i realna!
|
All times are GMT +1. The time now is 02:50 AM. |