Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Software (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=84)
-   -   DAW: Razlike u kvaliteti zvuka (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=42096)

Danilo S 23-08-2012 03:02 PM

DAW: Razlike u kvaliteti zvuka

Koje je va?e mi?ljenje na ovu temu i kakva su iskustva? Da li različiti DAW sistemi imaju razlike u kvaliteti reprodukcije, obrade i snimanja zvuka? Cubase, Pro Tools, Reaper, Reason, FL Studio, Sonar itd.

Bockie 23-08-2012 03:18 PM

Re: DAW: Razlike u kvaliteti zvuka

Uh... Sad će lavina "vs" rasprava...:rolleyes:

Evo, ja ću biti kratak, ovo je moje dosadašnje iskustvo:

Razlike POSTOJE!

Kao i marketinške kampanje!

No, nije neko napisao "formulu" jednom davno, pa svi koriste istu.
Da je tako, Acid 1.0 bi bio "kraj sveta"!

E sad, na tebi je da utvrdiš koji DAW ti najviše odgovara.

Neki DAW-ovi NAMENSKI nemaju gotovo nikakav...da ga kolokvijalno nazovemo "karakter", jer se računa da "karakter" zvuka želiš da postigneš svojim alatima, bilo hardverskim u vidu izbora mikrofona, preampa, raznih drugih efekata ili softverskim u vidu plagova ili kombinacije svega toga...

Neki DAW-ovi, po mom skromnom ubeđenju, imaju izvestan "karakter", ponajviše "dinamički", ali ne i u smislu nekakvog EQ, izvikanih i prenaglašenih saturacija ili slično...

E sad, to može biti posledica gomile stvari, načina "sabiranja" kanala, internog dithera, algoritama, svega i svačega što nije presudno u toj meri da će od loše muzike učiniti dobru...:wink:

To nije ni dobro ni loše, to je stvar koju sam treba da utvrdiš (ili ne) i sam proceniš šta tebi najviše odgovara!

Ne treba zanemariti ni "radno okruženje", odnosno tzv. "work-flow" koji je nekad važniji nego zvuk (s' obzirom da se radi o zaista malim razlikama), dakle kada "snalaženje" u DAW-u sigurno utiče na rad i raspoloženje korisnika...

No, neke verzije nekog poznatiog programa su mnogo korišćenije u odnosu na prethodne, iako GUI izgleda potpuno ISTO!!!
Dodate opcije verno prati i konkurencija, pa nema razloga za poseban "trip", vezan za "new look"...

Postoje isto tako i oni koji tvrde da razlika u zvuku DAW-ova - nema...

Tema koja svakako "opseda" sve krajeve sveta i sve korisnike bez obzira na "domet", od "bed-room" pokušaja do većih produkcija...

Poz'

Everbeatz 23-08-2012 03:29 PM

Quote:

Da li različiti DAW sistemi imaju razlike u kvaliteti reprodukcije, obrade i snimanja zvuka?
to je bilo i bice vecito pitanje!:wink:

Khan 23-08-2012 03:30 PM

Yee, lavina!

IMHO, za veeeliku vecinu korisnika i nacina i nivoa upotrebe razlicitih DAW-ova, moze se pre govoriti o tripovanju.

Da razlike postoje - postoje, ali treba biti i realan u vezi sa stepenom 'suptilnosti' vlastitih usiju.

Jos jedna bitna stvar... Zamisli reziju koja je uradjena po najludjem Boggy-jevom wet dream-u. E sad zamisli neko PMC, pa malo Geneleca, red Adama i naravno NS10 okruzenje... Tu bi se stvarno svasta culo...

Koliko nas radi u iole referentnim usluvima za takvo kriticko nijansiranje?

Elem, ''bes karakter, ajde da se izborimo sa stabilnoscu pa da se bacimo na posao!

Danilo S 23-08-2012 04:34 PM

I ja mislim da razlika koja postoji nije bitna ili je toliko malena da neće napraviti razlike u miksevima i sl. Imao sam prilike čuti par puta u studijima, prilikom snimanja kada se ubaci isti sempl iz Cubase-a u Pro Tools kao:"čuje? kako odmah bolje zvuči". Ja nisam to čuo.

Igor 23-08-2012 05:41 PM

Pa kako bi se prodavala oprema kada se od takozvanih razlika ne bi pravili tomovi koje?tarija unaokolo. Marketing je postao ve?a umetnost od same umetnosti.

MUzzY 23-08-2012 06:50 PM

Jedini DAW koji u startu daje drugaciji rezultat od ostalih je Harrison MixBus jer po defaultu koristi integrisanu tape saturaciju (te zvuci "toplije").

Kod drugara u studiju smo uradili test Cubase 6, Logic 9, ProTools 10 i Harrisona koristeci identicne stemove Lam of God-a, sabrane kroz fireface 800 i razlike postoje. Neki je "sladji", neki je vise "punchy". Da je suptilno, suptilno je. I svi koji su slusali test (bili audio inzenjeri ili muzicari ili slucajni prolaznici) su te neke razlike manje, vise primetili.

awacs 23-08-2012 07:24 PM

Quote:

Originally Posted by Khan (Post 332475)
Koliko nas radi u iole referentnim usluvima za takvo kriticko nijansiranje?

Jo? ne?to: koliko nas bi se uop?te sna?lo u "iole referentnim uslovima za kritičko slu?anje"? Ja prvi nisam ba? siguran da bih. A nije da ba? sasvim nisam u stanju da čujem da A nije isto ?to i B (u "referentnim uslovima").

Uočavanje razlika na A/B testovima bilo koje opreme (pa i DAW softvera) je samo vrh ledenog brega. Relativno je lako uočiti razliku, mnogo je te?e odlučiti ?ta da radi? sa tim saznanjem, tj. da donese? ispravan sud da li će ti A ili B bolje poslu?iti u daljem radu.

Quote:

Originally Posted by Khan (Post 332475)
Elem, ''bes karakter, ajde da se izborimo sa stabilnoscu pa da se bacimo na posao!

Odlomak iz gostovanja Alana Parsonsa na Gearslutz forumu:
My gear-related question is: when you're preparing for a new project (not your own), scouting potential studios to work in, etc..., are there any pieces of gear you absolutely insist on having available before you even record the 1st note?
Do you bring any of your own?
Or do you adapt your workflow to what's there?

A:
No, No and Yes

Pozdrav,

Vasa

AudioStorm 23-08-2012 11:16 PM

Quote:

Originally Posted by igor (Post 332485)
marketing je postao veca umetnost od same umetnosti.

+ 1 000 000.

Sima Strahota 24-08-2012 02:44 PM

Iz mog skromnog iskustva, najveca razlika je u interfejsu DAW-a. Gde sta stoji, koje su alatke na dohvat ruke, kroz koliko menija moras da prodjes da bi dosao do necega.

Dok sam koristio jedan ulaz za snimanje, Fruity Loops(od verzije 6 pa ka novijima) mi je bio neprevazidjen. Plejlista, mikser, vst, sve je bilo na jedan klik daleko. Kad sam poceo da radim sa 8 ulaza, Cubase mi je izgledao logicnije ali svejedno nisam mogao da se naviknem na okruzenje pa cak iako snimam u Cubase-u mix radim u FL.

Uvek mi je bilo glupo kad vidim ljude koji iskljucivo rade rap, kako instaliraju programe kod kojih je multitracking akcentovan, a koriste po jedan ulaz, uglavnom mikrofon. To je cist trip po meni. Ali svako ima pravo na svoj trip. Placebo efekat je cudo.

Mika Technika 24-08-2012 05:00 PM

Quote:

Originally Posted by Sima Strahota (Post 332525)
Iz mog skromnog iskustva, najveca razlika je u interfejsu DAW-a. Gde sta stoji, koje su alatke na dohvat ruke, kroz koliko menija moras da prodjes da bi dosao do necega.

Dok sam koristio jedan ulaz za snimanje, Fruity Loops(od verzije 6 pa ka novijima) mi je bio neprevazidjen. Plejlista, mikser, vst, sve je bilo na jedan klik daleko. Kad sam poceo da radim sa 8 ulaza, Cubase mi je izgledao logicnije ali svejedno nisam mogao da se naviknem na okruzenje pa cak iako snimam u Cubase-u mix radim u FL.

Uvek mi je bilo glupo kad vidim ljude koji iskljucivo rade rap, kako instaliraju programe kod kojih je multitracking akcentovan, a koriste po jedan ulaz, uglavnom mikrofon. To je cist trip po meni. Ali svako ima pravo na svoj trip. Placebo efekat je cudo.

A kod mene obrnuto, radim u fl-u, mixam u cubase-u, a kada usnimavam, to obicno bude u ableton-u, jako retko u cb-u.

Sent from my Desire HD using tapatalk v2 on ICS 4.0.4

awacs 24-08-2012 05:20 PM

Quote:

Originally Posted by Mika Technika (Post 332532)
kada usnimavam, to obicno bude u ableton-u, jako retko u cb-u.

Ajd' sad reci i zašto? Čisto "onako", da i ostali ponešto saznaju ;) Je li to zbog "razlike u kvalitetu zvuka" ili postoje neki drugi razlozi? Mislim, da bismo ostali u okviru teme :wink:

Pozdrav,

Vasa

Moritz 24-08-2012 06:07 PM

Predlazem da u pravilnik udje da se TRAJNO ZABRANI TEMA ZVUK DAW-a !!!!

Aman vise ljudi, radite, snimajte i manite se corava posla. Koga vise zabole u cemu ko radi, jedino je bitan krajnji razultat !!!

awacs 24-08-2012 06:45 PM

Quote:

Originally Posted by Moritz (Post 332537)
Predlazem da u pravilnik udje da se TRAJNO ZABRANI TEMA ZVUK DAW-a !!!!

A što? Meni je baš OK to što se ta tema s vremena na vreme pojavi. Ako ni zbog čega drugog ono bar zato da bi neko rekao koliko je besmisleno zamlaćivati se time.

A vidiš, za razliku od sličnih tema iz istorije ovog foruma sad baš i nema neke lavine strasti. Naprotiv. Što je najbolje od svega :D

Pozdrav,

Vasa

DaBear 24-08-2012 06:56 PM

Zvuk je u osobi koja koristi DAW !:D

(ko nezna - lako moze da usere zvuk i na DAW-u koji zvuci najbolje !!)

Mika Technika 24-08-2012 07:08 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 332534)
Ajd' sad reci i zašto? Čisto "onako", da i ostali ponešto saznaju ;) Je li to zbog "razlike u kvalitetu zvuka" ili postoje neki drugi razlozi? Mislim, da bismo ostali u okviru teme :wink:

Pozdrav,

Vasa

:) pa meni taj ableton ima neki smek kada usnimavam u njega, ne znam zasto ali mi nekako zvuci kompaktnije, obzirom da je elektronika u pitanju, ne znam kako je sa akustikom, ne radim takav mjuz ;)
Nisam siguran da li to mogu da opisem na adekvatan nacin, ali neka bude: ima neku svoju dimenziju ;)

Sent from my Desire HD using tapatalk v2 on ICS 4.0.4

fix3r 24-08-2012 08:25 PM

Muzicari su jedini koji su misljenja da 2 i 2 nije uvek 4. U Abletonu je 4.1 a u Cubase-u 3.9.

OFF 24-08-2012 08:35 PM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 332541)

a koji zvuci najbolje ? :D

DaBear 24-08-2012 08:42 PM

Quote:

Originally Posted by OFF (Post 332545)
a koji zvuci najbolje ? :D

problem je sto svaki od njih ima svoj sound koji je izgradio !!:D

MUzzY 24-08-2012 10:24 PM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 332541)

Aha! Znaci ima najbolji! :D

Edit: e, pretece me ...

Danilo S 25-08-2012 01:41 AM

Ja sam očekivao da će se u temi naći stručni argumenti iz domena digitalne obrade zvuka tj da će diskusija biti na mnogo višem nivou nego je sada. Pokazalo se da su očekivanja bila previsoka. Izuzetak je Bockiev post. Takođe, ima totalno bezpotrebnih i nekonstruktivnih komentara. Ako nemaš šta za reći, radije ćuti.

branoy 25-08-2012 02:31 AM

bolje da ste pitali ko bolje sabire zvuk.

DaBear 25-08-2012 07:58 AM

Quote:

Originally Posted by Danilo S (Post 332559)
Ja sam očekivao da će se u temi naći stručni argumenti iz domena digitalne obrade zvuka tj da će diskusija biti na mnogo vi?em nivou nego je sada. Pokazalo se da su očekivanja bila previsoka. Izuzetak je Bockiev post. Takođe, ima totalno bezpotrebnih i nekonstruktivnih komentara. Ako nemaš šta za reći, radije ćuti.

Pa ako si primetio..ova tema je vec prezvakana vise puta..i zakljucka nema !

A da ne pricamo koliko je besmislena tema i koliko nece pomoci 99% korisnika, jer tih 99% korisnika nemogu NIKAD da izvuku neki maksimum od tog DAW-a, a da ne pricam sto istih 99% radi na konvertorima i kompjuterima koji kostaju 200 Eura (zajedno)!

I koja je poenta onda celog tog "argumentovanja"??

Dok se ne uloze debele pare u prostorije i opremu i konvertore i mikrofone - nema potrebe naglabati o ovakvim stvarima jer su razlike minimalne. Pa i tad, treba da budes siguran da ti ljudi koji se ukljuce u diskusiju, takodje imaju dobar prostor, konvertore i slusanje i znaju o cemu pricaju ...:(

danas sve zvuci manje vise isto..a ko zna, moze da izvuce i malo vise iz "pro-sumer" opreme.
Valjda sad malo bolje shvatas koliko je ovakva diskusija suvisna..

Danilo S 25-08-2012 08:27 AM

Nisam htio zaključak tipa: "ovaj je bolji od ovog" pa da bih polagao nade u taj bolji. Inače, slažem se sa tobom. Mada opet kada tako gledaš sve je suvišno. A i jeste na kraju svih krajeva.

Moritz 25-08-2012 09:21 AM

Dok ne prodje puno vode Dunavom nema znanja .
Da prevedem : dok vam ne prodje kroz ruke ( odnosi se na nove narastaje) barem 10.000e opreme koju ste kupili ( zaradili od ovog posla) ili pozajmili i vezbali se na njoj nema nauke tj. necete znati koliko je rasprava ZVUK DAW-a potpuno besmislena. Nekome ce trebati 10 godina a nekome 5 ....a nekome ni ceo zivot.

Kao sto je pomenuo DaBear - dok ceo lanac nije High End i prostor uradjen kako Bog zapoveda POTPUNO JE TRACENJE ENERGIJE I VREMENA PRICATI O ZVUKU DAW-a jer su RAZLIKE ( ako i postoje) MINIMALNE!
Drugo POSTOJI JEDNA VRLO NAPREDNA FUNKCIJA FORUMA ZVANA SEARCH

I zato dragi Danilo S ovakav komentar sa tvoje strane "Ja sam očekivao da će se u temi naći stručni argumenti iz domena digitalne obrade zvuka tj da će diskusija biti na mnogo vi?em nivou nego je sada. Pokazalo se da su očekivanja bila previsoka. Izuzetak je Bockiev post. Takođe, ima totalno bezpotrebnih i nekonstruktivnih komentara. Ako nema? ?ta za reći, radije ćuti." meni jako ide na nerve .

Ako imas drugih pitanja, pre nego sto ih postavis pretrazi forum jer je sansa da ces naci thread o toj temi 95% a ako nema kojim slucajem onda raspali po nama sa pitanjima.
Ovo ne vazi samo za tebe vec za sve pocetnike nove stanare Rumskog.

awacs 25-08-2012 10:56 AM

Quote:

Originally Posted by Mika Technika (Post 332542)
:) pa meni taj ableton ima neki smek kada usnimavam u njega, ne znam zasto ali mi nekako zvuci kompaktnije, obzirom da je elektronika u pitanju, ne znam kako je sa akustikom, ne radim takav mjuz ;)
Nisam siguran da li to mogu da opisem na adekvatan nacin, ali neka bude: ima neku svoju dimenziju ;)

Možda grešim, ali mislim da DAW nema nikakve veze sa usnimavanjem, čak da prilikom usnimavanja i ne radi ništa osim što pušta playback i crta grafiku koliko-toliko sinhrono sa ulazom. Jedino što je važno za usnimavanje je AD konvertor (ako ulaziš analogno) i sposobnost hardvera da održi stabilan clock i upiše sve jedinice i nule (tj. da je dovoljno brz). Drugim rečima - ne snima se ni "kroz DAW" ni "u DAW" nego "kroz konvertor" i "na medij" (HDD, flash, štagod). Mislim, to pod uslovom da prilikom snimanja ne koristiš pluginove iz DAW-a u koji snimaš, naravno.

Pozdrav,

Vasa

bubu 25-08-2012 11:10 AM

placebo

Everbeatz 25-08-2012 11:17 AM

Quote:

Originally Posted by bubu (Post 332570)
placebo

Ne bas, ali su razlike minorne da bi im se posvecivalo previse paznje

Kao sto Vasa kaze, ima drugih parametara koji bitnije uticu na sound

Ko hoce da proba ima u Reaper-u opcija da se bira summing - 64bit fp, 32bit fp, 48 fixed point itd...pa nek se licno uveri u cemu je stvar

Danilo S 25-08-2012 11:42 AM

Quote:

Originally Posted by Moritz (Post 332564)
Dok ne prodje puno vode Dunavom nema znanja .
Da prevedem : dok vam ne prodje kroz ruke ( odnosi se na nove narastaje) barem 10.000e opreme koju ste kupili ( zaradili od ovog posla) ili pozajmili i vezbali se na njoj nema nauke tj. necete znati koliko je rasprava ZVUK DAW-a potpuno besmislena. Nekome ce trebati 10 godina a nekome 5 ....a nekome ni ceo zivot.

Kao sto je pomenuo DaBear - dok ceo lanac nije High End i prostor uradjen kako Bog zapoveda POTPUNO JE TRACENJE ENERGIJE I VREMENA PRICATI O ZVUKU DAW-a jer su RAZLIKE ( ako i postoje) MINIMALNE!
Drugo POSTOJI JEDNA VRLO NAPREDNA FUNKCIJA FORUMA ZVANA SEARCH

I zato dragi Danilo S ovakav komentar sa tvoje strane "Ja sam očekivao da će se u temi naći stručni argumenti iz domena digitalne obrade zvuka tj da će diskusija biti na mnogo višem nivou nego je sada. Pokazalo se da su očekivanja bila previsoka. Izuzetak je Bockiev post. Takođe, ima totalno bezpotrebnih i nekonstruktivnih komentara. Ako nemaš šta za reći, radije ćuti." meni jako ide na nerve .

Ako imas drugih pitanja, pre nego sto ih postavis pretrazi forum jer je sansa da ces naci thread o toj temi 95% a ako nema kojim slucajem onda raspali po nama sa pitanjima.
Ovo ne vazi samo za tebe vec za sve pocetnike nove stanare Rumskog.

Kako je tebi ova rasprava potpuno besmislena, nemoj učestvovati u njoj. TAČKA.

Žao mi je što sam te iznervirao, nisam imao namjeru. Komentar nije upućen nikome lično.

Search opciju poznajem. Tema ima, diskusija ima ali ponoviću: malo je ko išta ustvari rekao o ovome. Zašto razlike postoje, kako funkcionišu ti algoritimi koji ih prave, da li isto "rade" vst-vi u različitim softwerima i sl. Meni je to zanimljivo. Može proći 5, 10 godina, cijeli život, ali ja bih volio sada da raspravljam o tome s nekim ko zaista zna nešto o tome i to na našem jeziku, s našim ljudima.

DaBear 25-08-2012 12:02 PM

ehhhmmmm... OK, covek zeljan znanja, nemam nista protiv. Informacija ima na sve strane, i ima nogo toga da se nadje i procita.
A koliko je prduktivno diskutovati..ne znam !
Mene vec odavno smara Gearslutz i likovi koji ga "silje" do iznemoglosti oko ovoga ili onoga...a nemaju ni trunke iskustva iz "stvarnog zivota i rada u studiju i muzickom biznisu" !!
Pricabje radi pricanja !! To samo za dokone..

A i ko sto sam kazes..dodje neki momenat u zivotu (a i vremenu u kojem smo) da se zapitas sta je uopste bitno !!???

branoy 25-08-2012 12:05 PM

nakon dugo vremena, uverio se, i zakljucak je snimanje na 16 bit zakon. stavis 24 bit, 32bit, sve posvetli ode u pm, i na vise, spustis bite, dobijes sound mutniji, analogniji,, CD 16 bit ipak je WIN!! imate efekat decimator , uverio se na njemu sta znace biti i sta se njima dobija, i gde greska kod digitalije. sto vise bita vise digitalniji sound. to odsad out. vratio se ja na 16.

-- kad sam mislio na snimanje, zaboravih reci na instrumente vsti.. nisam probao ulaz audio i jel se isto ponasa. al verovatno da da.

-- nexus primer!! sto vise bita sve je svetliji, otvoreniji, piskaviji, manje bita s decimatorom otvori se prostor za jos instrumenata i mix odmah!!

Everbeatz 25-08-2012 12:22 PM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 332581)
A koliko je prduktivno diskutovati..ne znam !

:D:thumbsup: Odlicna 'frojdovska greska' sto bi se reklo!

spartakus 25-08-2012 12:33 PM

Hej cao pa reko aj i ja nesto da napisem.znas danilo svaki od tih programa ima svoje prednosti i mane ili neku stvar po kojoj je poseban.ja iskreno ne koristim extra opremu pa da mogu nesto precizno da ti kazem,recicu ti svoje misljenje.nema nikakve razlike ja kad radim npr odradim 4 pesme u cubasu 4 u abletonu i nevidim nikakvu razliku.totalno mi svejedno iz cega cu raditi.poredimo porse sa ferarijem neki vole elektroniku neki pak vole manuelno.
sam pristup svim tim ploatformama je jako bitan,ja vec dugi niz godina koristim odredjen broj vst programa koje obavezno koristim i u stanju sam da samo 20% alata iz tih platformi koristim za obradu zvuka(nekad cak ni toliko)svi ti vst programi mi se isto ponasaju i u jednom i u drugom hostu,nema ama bas nikakve razlike...:rotfl:

Khan 25-08-2012 12:37 PM

Quote:

Originally Posted by Everlast (Post 332584)
:D:thumbsup: Odlicna 'frojdovska greska' sto bi se reklo!

:rotfl::D

awacs 25-08-2012 12:38 PM

Quote:

Originally Posted by Danilo S (Post 332578)
Tema ima, diskusija ima ali ponoviću: malo je ko išta ustvari rekao o ovome. Zašto razlike postoje, kako funkcionišu ti algoritimi koji ih prave, da li isto "rade" vst-vi u različitim softwerima i sl. Meni je to zanimljivo. Može proći 5, 10 godina, cijeli život, ali ja bih volio sada da raspravljam o tome s nekim ko zaista zna nešto o tome i to na našem jeziku, s našim ljudima.

http://www.rumski.com/forum/showthre...int#post315813

i:

http://www.rumski.com/forum/showthre...int#post315925

... toliko o tehnološkim razlikama između DAW softvera. Što se tiče razlika u njihovom tretmanu zvuka u realnom radu, njih već moraš sam da prepoznaš i da odlučiš da li su ti (i na koji način i koliko) bitne.

Pozdrav,

Vasa

Khan 25-08-2012 12:42 PM

Quote:

Originally Posted by branoy (Post 332582)
nakon dugo vremena, uverio se, i zakljucak je snimanje na 16 bit zakon. stavis 24 bit, 32bit, sve posvetli ode u pm, i na vise, spustis bite, dobijes sound mutniji, analogniji,, CD 16 bit ipak je WIN!! imate efekat decimator , uverio se na njemu sta znace biti i sta se njima dobija, i gde greska kod digitalije. sto vise bita vise digitalniji sound. to odsad out. vratio se ja na 16.

-- kad sam mislio na snimanje, zaboravih reci na instrumente vsti.. nisam probao ulaz audio i jel se isto ponasa. al verovatno da da.

-- nexus primer!! sto vise bita sve je svetliji, otvoreniji, piskaviji, manje bita s decimatorom otvori se prostor za jos instrumenata i mix odmah!!

/?/:confused::oklagija: No comment. Branoj brate, znaci, - STRASNO!

Ogi 25-08-2012 12:56 PM

"Najbolji" DAW je onaj koji najbolje poznaje?, u kome dobije? najbolji rezultat za najmanje vremena.
Razlike u programima postoje, manje ili veće i mislim da su (laički, nikakvo programersko znanje nemam) na nivou algoritma koji hendluje "audio engine" - sabiranje, iskori?ćenje resursa (memorija, procesor...), mogućeg "routing"-a, itd.
Zaista je milijardu puta pre?vakana tema i konsenzusa ne mo?e da bude.

Uvek zavisi od komandanta, nikad od vojske...:wink:

awacs 25-08-2012 12:58 PM

Quote:

Super. A da onda ipak pređe? na Reaper, on mo?e da snima i 8-bitno :rolleyes:

Pozdrav,

Vasa

Ogi 25-08-2012 01:19 PM

Quote:

Je l' radi taj decimator na 2 bita? Mo?da mo?e i mastering "odmah"...:banghead:

Everbeatz 25-08-2012 01:32 PM

Poznato je da su 1bit-ni snimaci najkvalitetniji!!

All times are GMT +1. The time now is 12:56 AM.