![]() |
Pickup mikrofon
Hteo bih ugraditi pickup mikrofon u didjeridu.
To je duvacki instrument napravljen od drveta. Vibracije koje se javljaju u drvetu pri sviranju su slabe. U sustini to je vrlo tih instrument. Za pocetak treba mi informacija gde mogu kupiti neki pickup mikrofon? Drugo pitanje bi bilo koji bi bio najpogodniji? |
Re: Pickup mikrofon
AKG C411 bi bio dobar izbor, a idealno ja bih dodao tu i C416 (516) blizu usta da pokupi dah i smeksa signal iz 411... Glavnina zvuka digerija se desava tu, a ne niz cev.
Obavezno verzije spomenutih koje idu direct u mix, preko MPA adaptera. Izbegno B29L pack, to je nagori komad bucne plastike koji je AKG ikad napravio! Ima ih u player-u. |
C411 imam i mogu ti reci da si skroz u pravu. Zvuci sasvim zadovoljavajuce kad se snimam u sobi i drzim slusalice na glavi. Ali mene ne zanima to.
Na svirkama cesto taj mikrofon nije upotrebljiv jer stvara neverovatnu mikrofoniju. Zato bih probao pickup mikrofon koji se ugradjuje u violine i akusticne gitare. To mene zanima da vi mene kazete :grin: |
E da hvala ti sto si me podsetio za mpa nikako da ga porucim.
|
Pickup majk kakav misli? je baziran na piezzo kristalu i dobar je za ?ičane instrumente jer postoji mjesto (konjić) gdje se odlično mo?e aplicirati.
Instrumenti koji nemaju takav "sweetspot" rade bolje sa klasičnim majkovima (bubicama). Ali ako ti se da, ima? vremena, zajebancije.. nadji negdje piezzo element kakve koriste samograditelji el.drum padova i igraj se sa plejsmentom na svom instrumentu. Good luck! |
Evo, Reinhardt rece, onda nije kontaktni mic...
Cudno, radim dosta 'egzoticnih' instrumenata i imao sam razne probleme sa C411, ali ne i mikrofoniju. Tu se ponasa jako lepo, zato je i pravljen. Proveri malo gain. McIntyre pickups su izuzetni, Scherter necu da spominjem zbog sulude cene, ostaju K&K i Seymour Duncan, vrlo jeftini, a medju najboljim ikad napravljenim. Naravno, za iole ozbiljnu upotrebu zahtevaju ozbiljno predpojacalo tipa L.R.Baggs, ili S.D. Equinox, Solstice, BBE... Rade izuzetno na zicanim i udarackim instrumentima, ali zaista nije preporuka za duvace, osim ako nije u pitanju neko vrlo 'tripy' eksperimentisanje. Eventualno McIntyre, popularan je medju klarinetistima na balkanu i bliskom istoku, kosta malo vise, ali ipak, nije to-to. |
Quote:
U tom smislu možda bi pomoglo da čovek napravi nekakav stalak na koji bi se naslanjala "usta" instrumenta. Džaba mu je da proverava gain ako je instrument sam po sebi tih (tj. nužno je da se gain pojača). Pozdrav, Vasa |
Jo? jedna stvar koju treba imati u vidu - pozicioniranje bubice!
Ako bubica "gleda" pravo u otvor, velika je verovatnoća da dođe do pičvajza. Isto va?i i ako je preblizu ili nedajbo?e ugurana u cev. Didgeridoo je zapravo veliki cevasti rezonator koji podjednako prima i pojačava spoljnje zvuke koliko i one od usta izvođača. Zato je u?ivo zdravije ići mikrofonom ?to dalje od otvora i ?to vi?e ukoso. A ako si već probao sve to izvinjavam se ?to kenjam i filozofiram bez veze. Pozdrav, Vasa |
Bas tu lezi moj problem vaso. Ubo si iz prve.
Glavni problem je ne samo sto pokupi sve baseve i smece sa poda vec tekodje kada se ne svira didj pravi odjek tog smeca. A gde da pogledam za te mikrofone koje si nabrojao khan? |
Bas tu lezi moj problem vaso. Ubo si iz prve.
Glavni problem je ne samo sto pokupi sve baseve i smece sa poda vec tekodje kada se ne svira didj pravi odjek tog smeca. A gde da pogledam za te mikrofone koje si nabrojao khan? |
akg nije egzotican, player, mitros, mislim i artist... Ostalo spomenuto, na zalost, samo neko da ti donese iz belog sveta, po mogucstvu iz US. Platio sam 60$ za Seymour Duncan Twin Spots, u evropi su tad bili oko 120e!?! A da ih je neko ovde uvezao, verovatno bi kostali 300...:banghead:
Awacs je skroz u pravu, c411 prakticno da nema donju granicu osetljivosti i kupi sve, i sa stalkom ces morati da radis ozbiljan Hi Pass filtering. I zvuk iz s kraja cevi je definitivno neupotrebljiv. Sredina za total, blizu usnika za detalje. Nego, ako to nije za live, zasto jednostavno ne stavis nesto precizno, svetlo tipa c451 blizu usnika za dah i detalje i nesto siroke dijafragme na recimo, pola metra od instrumenta, ili dva za stereo amb.? |
Pa jeste za live. Kao sto rekoh u sobi nemam nikakvih problema. Problem nastaje kad se pojavi jos jedan izvor zvuka.
|
O.K. Bolji odnos visine gaina i headrooma za live neces naci od c411.
Onda da probas da resis problem sa par drugih metoda. Pozicija na stage-u, malo dalje od monitora i da niko sa glasnim instrumentom ne bude u neposrednoj blizini tebe. Svi nivoi na sound check-u da se rade prema tebi, a ne da se juri neki nemoguc gain prema bubnjevima ili trubi, sto je cest slucaj medju uvazenim kolegama... Improvizuj stalak, po Awacs-ovom predlogu. Ozbiljan HPF. Feedback eliminator u lancu bi mogao cuda da napravi, kao i ozbiljan EQ. (boss eq20 je vrlo, vrlo zgodan za stage, radi savrseno cisto i ima memorije.) Moram reci da Behringer feedback destroyer radi bloody perfect, kao i mali shark. Nevidjeno upotrebljivi proizvodi za jako male pare. Misli da je to jedino od Behr. sto smatram zaista, vrednim pohvale. |
Vidis ti feedback eliminatori bi mogli da mi rese problem. Sad cu da pogledam po netu.
|
Ne mogu naci taj shark kod nas
Mislis da je ovaj uredu ? Behringer FBQ2496 FEEDBACK DESTROYER PRO Nasao sam ga u jednoj od nasih prodavnica. |
Da, on je mnogo bolji od shark-a, koristim ga 10-tak godina, radi kao sat.
|
Sjajno za te pare ovo zvuci predobro.
|
Jos samo da nadjem neki fantom zbog mpa i to je to.
Hvala na pomoci. |
...any time,:D
Dobro pogledaj uputstvo i opise preset-a, pa vidi sta ti radi max. Ima i mogucnost programiranja u free editor-u, preko MIDI-ja. MPA povremeno naleti na oglasima za bud-zasto. Puno tezgarosa kupuje to sa bubicama, pa posle predju na wireless, ili u startu ne znaju cemu sluzi... |
auuu koji sam ja mentol pa ovo sto ja imam uopste nije 441
nego c519. |
Quote:
Nije to toliko važno, samo obrati pažnju na sve ono što je već pomenuto: pozicija (koso i van rupe), udaljavanje od poda i podešavanje glasnoće razglasa (i monitora!!!) u odnosu na tebe, a ne npr. bubnjara :wink:. I Feedback Destroyer, jelda :wink: Pozdrav, Vasa P.S. ... a 441 nije ni pod razno, ti i Khan ste pričali o 411... :wink: |
Quote:
:ups: da jeeeeee cao mozak |
LoL,:grin:, cim si poceo sa nazivom 'kontaktni mikrofon', ja sam imao samo jednu asocijaciju... Sada mi je jasno zasto imas problem sa mikrofonijom.
No dobro, kao sto Awacs rece, da ne ponavljam isto... Uzgred, ako si u prilici, mozda mali predlog. Prodaj c519 nekom duvacu, a sebi uzmi c516. Manje je problematican, u smislu feedback-a, sa tisim instrumentima, a intenzitet zvuka iz digerija se ne moze porediti sa nekim 'plehanim' instrumentom za koje je 519 namenjen ili udaracem. Uzgred, ako neko hoce da menja 441 za 411, ja sam raspolozen, komplet trzalica pride!:rotfl: |
All times are GMT +1. The time now is 06:13 AM. |