Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Gitarska Produkcija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=108)
-   -   Produkcija Bass Gitare (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=41880)

Nemania 18-07-2012 11:25 AM

Produkcija Bass Gitare

Evo jednog thread-a za koji mislim da ce vasa iskustva koja budete izneli biti korisna mnogima od nas.

Dakle radi se o produkciji Bass gitare u pop muzici.
Slusajuci dosta aranzmana nekih kvalitetnijih stranih i domacih pop pevaca primetio sam ogromnu razliku u odnosu na ostale (slabije) nase grupe, pevace sto se tice produkcije same bass gitare u pesmi-aranzmanu..
U tim nazovimo "kvlitetnijim" aranzmanima bass je precizniji, odredjeniji, svaki ton se cuje i skoro svaki ton je iste jacine,a pri tom ima "bass-a"(nisu sa eq skinute niske frek)" i naravno extra leze u aranzman.
Dok u dosta drugih aranzmana bass gitara je sve nasuprot gore navedenom.
Naravno ima "bass-a" u samom aranzmanu, ali dosta "mumla" ("mumla" i u dobrim aranzmanima ali na fin nacin) cesto na tonu A koji je na 44khz bruje prozori, dok tece linija basa u pesmi u nekim delovima tonovi se cuju normalno,u nekim delovima prejako a u nekim se uopste necuju, i sam bass ne leze lepo u aranzman-gusi ga i sl (pretpostavljam da na to deluju i ostali instrumenti u aranzmanu)..

I meni se dosta puta to desava, iako ga izrezem ispod 20hz, i posle svaki ton manuelno pojacam smanjim, ali opet nije to to-ne dobija se taj zeljeni zvuk. Kao solo se cuje fino ali kada se pusti sa ostalim instrumentima ne valja.

Pitanje je: Sem dobrog preampa, sta je jos potrebno produkcijski odraditi da bi bass zvucao dobro i legao u aranzman, bilo da je "zivo" odsviran ili su upitanju samplovi (trilian, trilogy..)? Znaci pricamo o pop-rok muzici.

Everbeatz 18-07-2012 11:49 AM

Re: Produkcija Bass Gitare

eq i automatizacija

moze i kompresija, ali ako se uradi pogresno samo ga 'udavi', tako da treba odredjeno iskustvo kad je to u pitanju

Bockie 18-07-2012 12:57 PM

Pre svega dobar muzičar (sposoban, izverziran) , dobar instrument, dobar preamp i Roland dimension D...!

Ovo poslednje je stvar mog ukusa! Za miks je važan dobar, "brz" kompresor, dbx 160 ili 1176 su klasika. Lično baš jako volim 160-ku na basu!

Naravno, ako je loš aranžman, sve pada u vodu...

Poz'

Khan 18-07-2012 04:22 PM

Podrzavam spomenuto, samo par opaski.
Cak i kada final obiluje mocnim basom, ne treba se zavaravati, EQ u skladu sa instrumentom na kome je svirano je tu sasekao MNOGO od onoga sto je usnimljeno, ali, ima catch, naravno, hirurski precizno i na pravim mestima.
Kompresor/limiter dobro podesen je obavezan, osim ako se ne radi o Jaco Pastorius-u.
Jos ako imas dimension D, he,he, Bockie care!

VladaNS 18-07-2012 06:38 PM

Jako bitna stvar je da se kick i bas gitara ne maskiraju! Biraj sta ce ti od ta dva biti low end, a kad odaberes, onda na drugom instrumentu odseci dobar deo niskih. Kick i bas treba da su kao onaj znak jin i jang - dopunjuju se ali se ne preklapaju. Inače će? imati muljanje i pumpanje u niskima...

Khan 19-07-2012 04:15 PM

Quote:

Originally Posted by vladans (Post 331135)
jako bitna stvar je da se kick i bas gitara ne maskiraju! Biraj sta ce ti od ta dva biti low end, a kad odaberes, onda na drugom instrumentu odseci dobar deo niskih. Kick i bas treba da su kao onaj znak jin i jang - dopunjuju se ali se ne preklapaju. Inače će? imati muljanje i pumpanje u niskima...

+1!

Arthur 20-07-2012 03:53 AM

iz mog iskustva, mislio sam da sam istražio sve što sam mogao na tu temu, a onda sam čuo pravog basistu, sa stotinjak ploča iza sebe i surovim touchem. I skontao da ništa nisam skontao, i da njegove snimke jedva da i treba procesirati u mixu. Jes da i on ima 4-5 gitara od preko 2k eura, i cirka 10k eura u racku (6176, Neve portico, Neve 8802, Dbx160, EL Distressor), ali on je odlično zvučao i sa smećem u rukama ubodenim u direktno u kartu.

e onda sam se smorio ko dupe.

Nemania 20-07-2012 11:37 PM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 331190)

e onda sam se smorio ko dupe.

:rotfl::rotfl::rotfl:

MUzzY 22-07-2012 05:44 PM

Quote:

Originally Posted by VladaNS (Post 331135)
Jako bitna stvar je da se kick i bas gitara ne maskiraju! Biraj sta ce ti od ta dva biti low end, a kad odaberes, onda na drugom instrumentu odseci dobar deo niskih. Kick i bas treba da su kao onaj znak jin i jang - dopunjuju se ali se ne preklapaju. Inače će? imati muljanje i pumpanje u niskima...

+1

ah, te teske muke sta seci ;) :D

Automatizacija je takodje bitna jer njome mozes poraditi na dinamici koju lo-end nosi. Naravno, dupliranje basa je obavezno. FabFilter Saturn se pokazao kao izuzetno zanimljivo oruzije kao ispomoc za "definisanje" basa. Mutiband saturacija je jako zgodna stvar. (Kao i multiband kompresija)

disco violence 22-07-2012 06:39 PM

Mene bas bas pati vec godinama,poslednju stvar koju sam radio,napravio sam eksperiment sa basom slican onome sa gitarom kada istu deonicu odsviras dva puta,s tim da mi je bas midi tako da ne gresi u svirci.Prijatno sam se iznenadio rezultatom,bas me interesuje da li je neko probao nesto slicno i sta mislite o ovome.Znam da se obicno kopira jedna te ista traka koja se dalje obradjuje,sto to ne bi bile dve razlicite trake dobije se jos vise definicije.

Khan 23-07-2012 09:18 PM

Svaki experiment je dobrodosao, narocito uspesan. Jednom me mucila bass linija, pa sam napravio pilot da mi pomogne. Ideja je bila da ga obrisem po snimanju bass g., kada sam shvatio da se tu napravio vrlo zanimljiv tonalni odnos i tekstura 'da zagrizes'. Ostavio sam obe i lepo i umuljao. Realno gledano nista preterano revolucionarno, ali je zvucalo dobro, kao kada jedan od onih basista koje Arthur spominje prodje kroz pickupe + piezzo, malo octavera, stereo chorus+ dly.
Zvuci svakako radikalno drugacije od dupliranja trake, e sad, nekad je to upotrebljivo, a nekad nepotrebno, overkill.

Nemania 23-07-2012 10:30 PM

Quote:

Originally Posted by MUzzY (Post 331273)
+1

ah, te teske muke sta seci ;) :D

Automatizacija je takodje bitna jer njome mozes poraditi na dinamici koju lo-end nosi. Naravno, dupliranje basa je obavezno. FabFilter Saturn se pokazao kao izuzetno zanimljivo oruzije kao ispomoc za "definisanje" basa. Mutiband saturacija je jako zgodna stvar. (Kao i multiband kompresija)

Kako mislis dupliranje basa??? p.s. To mi se svidja, nesto konkretno receno,kao na primer taj Saturn..

MUzzY 25-07-2012 02:07 PM

Mislim na to da imas 2 identicne trake bas-a. Jednu na kojoj ces da primenis neki obilk saturacije/distorzije i drugi "clean". Jos bolje ako si snimao bas amp (mikrofonom, ne direct out iz amp-a) i DI u isto vreme. Grupises ih i dalje tretiras...

Nemania 25-07-2012 02:22 PM

Quote:

Originally Posted by MUzzY (Post 331386)
Mislim na to da imas 2 identicne trake bas-a. Jednu na kojoj ces da primenis neki obilk saturacije/distorzije i drugi "clean". Jos bolje ako si snimao bas amp (mikrofonom, ne direct out iz amp-a) i DI u isto vreme. Grupises ih i dalje tretiras...

To radim pri usnimavanju akusticne gitare mic+njena ozvuka, nikada nisam pokusao sa bass gitarom..:zbunjen: Da li je to praksa-standard ili...?

awacs 25-07-2012 02:35 PM

Quote:

Originally Posted by Nemania (Post 331388)
Da li je to praksa-standard ili...?

I praksa i standard. A i kad ne bi bila praksa, trebalo bi da postane.

Pozdrav,

Vasa

MUzzY 25-07-2012 03:49 PM

Quote:

Originally Posted by Nemania (Post 331388)
To radim pri usnimavanju akusticne gitare mic+njena ozvuka, nikada nisam pokusao sa bass gitarom..:zbunjen: Da li je to praksa-standard ili...?

Ja bih izbegao ozvuku gitare ...

awacs 25-07-2012 04:41 PM

Quote:

Originally Posted by MUzzY (Post 331393)
Ja bih izbegao ozvuku gitare ...

Za?to? Da u?tedi? kanal? :D Sve mo?e da bude korisno, samo u miksu treba doneti odluku da li ti DI kanal treba ili ne.

Pozdrav,

Vasa

Arthur 25-07-2012 05:20 PM

bogami i meni je dobar fishmenov pikap na Martin akustari jednom drastično doprineo definiciji u mixu, preko postojećih mikrofonskih kanala

MUzzY 25-07-2012 05:30 PM

Tako je cika Vaso, znate i sami kakva guzva nastane :D

Licno, nikad nisam imao benifita od toga a takodje mrzim zvuk piezza... Ako nema dovoljno definicije, nisam dobro snimio ili izmiksao projekat.

awacs 25-07-2012 05:52 PM

Quote:

Originally Posted by MUzzY (Post 331399)
Licno, nikad nisam imao benifita od toga a takodje mrzim zvuk piezza... Ako nema dovoljno definicije, nisam dobro snimio ili izmiksao projekat.

Istina, ali... ja naprimer mrzim close-miked doboš. Opet, činjenica je da je u pop/rok muzici lakše smiksati bubanj ako imaš overhead i close-mike elemente nego samo overhead. Isto važi za svaki instrument.

Nekad, dok si morao da "ekonomišeš" kanalima, donosio si odluku o odnosu između close/far i DI/speaker tokom samog snimanja, a danas ostavljaš tu odluku za miks. Ali i onda i danas je važilo isto - ako imaš DI, probaj da ga probaš :wink:

Pozdrav,

Vasa

MUzzY 25-07-2012 11:21 PM

Potpuno se slazem da je bolje imati nego nemati ali close mic na dobosu nije bas uporediva situacija sa DI-em akusticne gitare.

U svakom slucaju, stvar ukusa :)

awacs 26-07-2012 12:37 AM

Quote:

Originally Posted by MUzzY (Post 331419)
Potpuno se slazem da je bolje imati nego nemati ali close mic na dobosu nije bas uporediva situacija sa DI-em akusticne gitare.

U svakom slucaju, stvar ukusa :)

Vala i nije neko poređenje, priznajem.

Pozdrav,

Vasa

Khan 30-07-2012 12:36 AM

Ne znam sto ste tako gadljivi na piezo i DI?!?
Ima pieza za 5.e, a ima i za 1300.e. A takodje ima i posvecenih izuzetnih, predpojacala za iste, koja mogu da zvuk ucine neverovatnim, bilo u live ili studio situaciji.
Ako je basista korektan i ima ispravan instrument, snimanje DI je kao bezbednosni konopac! S tim moze sve da se uradi, za razliku od trash snimka razvaljenog kloparajuceg bas pojacala sa prozuklim 15-ticama... o.k. karikiram, you know what i mean.
U svakom slucaju, ako postoje uslovi, kombinacija mic/piezo tj. ozvuceni signal/DI je najbolji nacin da se ima totalna kontrola u mixu i postu.
Kad smo vec kod toga, nekako najbolje zvuce pasivni DI sa aktivnom elektronikom i aktivni DI sa pasivnom elektronikom na basu.
Nije mi tehnicki potpuno jasno zasto je to tako, ali se zaista cuje, a sa pvim se slazu mnogi iskusni svetski majstori.

MUzzY 30-07-2012 07:10 AM

Zvuk basa kroz dobar DI je potpuno drugi svet u odnosu na pezzo na aksusticnoj gitari pa makara kostao i 10000 evra.

Sima Strahota 08-08-2012 10:21 AM

^ sto se tice dve razlicite(isto svirane trake) nikad nisam voleo taj pristup kod zive bas gitare. Ukoliko postoji mogucnost dobro je snimiti direct out iz pojacala i mic na cabinetu(recimo sm57 ili sl. kako bi se dobio blagi cutting niskih frekv.) kao odvojene trake pa kombinovati te snimke.

Dobar snimak na pocetku znaci mnogo manje posla u mixovanju. Eventualno kompresija i minimalni eq tek toliko da ne pojede bas bubanj.

Naravno kao sto neki napomenuse gore dobar basista se podrazumeva.

Reinhardt 08-08-2012 12:44 PM

Pored standardnih stvari koje svi znaju,
kao ?to su dobar basista sa dobrim instrumentom, meni je jo? par sitnica pomoglo u pronala?enju dobrog bass sounda;

1.Ozvuka fret noisea sa nekim malim cond. majkom
-ideja je da kod dosta basista koji ?ele "kleng" sound imamo odvojen
kanal s time (naizgled glupa fora, ali radi!)
2. Gitarski preamp/pedala
-meni je najbolje legao jeftini Rocktron Gainiac, jebena sprava na
clean kanalu, bass knob do kraja.. i woaaaa!
-drugi po redu Ibanez TS808, paziti na Tone blendu

3. Prilikom kombiniranja 2 signala (dali to DI+amp, ili DI + drive)
igrati se sa faznim pomakom, umjesto sa EQ-om.
Najbolje za ovu aplikaciju je
http://www.littlelabs.com/ibp.html

..ali zbog njegove cijene DIY ulazi u igru: http://sound.westhost.com/project103.htm

Sprava je namjenjena za ravnanje faze subwoofera sa oslalim zvučnicima,
ali je potpuno prilagodiva za ovu aplikaciju,
s malom napomenom da je svako poigravanje sa faznim pomakom vi?e kreativni nego tehnički proces, IMHO,
pa mislim da ga je i pametnije vi?e koristiti u trackingu nego u postu (Vst: VoxengPHA, UAD IBP..)

Mo?da kome pomogne..meni jest :wink:

Reinhardt 08-08-2012 12:52 PM

..i ne, nije isto pomaknuti sempl u tajmu vs. "fazno" ga poravnati

obja?njenje;

http://lib.store.yahoo.net/lib/merce...o/llibpman.pdf
stranica 4

ili

http://sound.westhost.com/pcmm.htm#s21

sori za off, morao sam..

Khan 10-08-2012 01:09 AM

@muzzy:
Da ispravim nesto druze, nismo se u prici jasno skapirali, pa da to razjasnim...
Tema je bass, jel', pa sam ja spomenuo piezo kroz dobar preamp mesan sa zvukom magneta kao zanimljivu stvar, pa se onda umesala prica o piezima za akusticne gitare sto je sasvim druga prica, pa je postalo malo nejasno o cemu zapravo pricamo...
Ja sam mislio na ovako nesto, npr:
http://www.carvinworld.com/customshop/bassfeatures.php
Poz.

MUzzY 10-08-2012 10:56 AM

Ma skontao sam ja sve nego... ne znam ni sam otkud mi da umesem piezzo za akusticne gitare :D
Ja taj zvuk uglavnom izbegavam ali to naravno ne znaci da ga ne treba imati za svaki slucaj. Na kraju rezultat DI signala je jako blizu tome.

Poz!

Nemania 12-08-2012 01:51 AM

Ja sam otvorio thread-produkcija basa, i bilo je reci o usnimavanju i produciranju zivog..Ali thread se nije odnosio samo na ziv inst. A sta raditi po pitanju produciranja sa trilianom (trilogy) npr ili ostalim vsti..jer nece svako imati uslova da u svakoj pesmi koristi ziv bas iako je to najbolja varijanta. Dalje, kako namestiti sinteticki- sint bass u dance produkciji, da ima "jaja" a da ne gusi ostale instrumente, kao i da njega ne gusi kick drum itd itd..

MUzzY 12-08-2012 02:37 PM

Vrlo slicno kao i ziv bas...
kompresor koji duck-uje kad udari kick je osnova, oduzimanje frekfrencija koje se kolju, paralelna kompresija sa dupliranom trakom kojoj su odrezani basovi i koja je blago overdrajvovana, sumiranje kick-a i basa na poseban buss je takodje zgodno razmotriti...

Khan 19-08-2012 01:49 PM

Muzzy je uglavno zaokruzio pricu, pada mi na pamet par stvari koje nismo spomenuli. Percepcija zvuka bass gitare je realno gledano zvuk koji se cuje iz bass pojacala. Neka od najboljih ne sviraju nista preko 5kHz, modernija oko 8kHz. Elem, ako se ne snima virtuozni solo bass, ozbiljna seca visokih je vrlo dobrodosla, realna i pomaze bass gitari da bude u 'boljem kontekstu'.
Za to se koriste cesto speaker simulatori, bilo hardware ili software, kako vec ko voli da radi. (Narocito kada se snima D.I.!!!)
Cest problem sa sintetickim bass zvucima je da su 'all over' frekventnog opsega, pa je ovaj metod dobar i za 'pacifikovanje' synth basova.
Jos jedna misao za kraj, licno nisam nikad probao, kazu da je to jedna od onih masnih fora, strogo cuvanih tajni americkih producenata, a to je snimanje bass kabineta (jedan od kanala) mikrofonom za kick!
Ideja je da se bas zbog smesne frekventne karakteristike ovakvih mikrofona koncentrise i realno snimi sav onaj 'ujed' i 'karakter' ispod 100Hz.
Ako neko proba prvi, nek javi rezultate...:wink:

Khan 20-08-2012 05:02 PM

... i naravno jedna inspirativna kvotacija za kraj, mislim da vazi i za sviranje i snimanje i produkciju!

"What's the similarity between playing a really good bass line and wetting
yourself?
You get a nice warm feeling, but no-one really notices!".

MUzzY 21-08-2012 10:53 AM

:D E, sad :D

Elem, ovo a kick mic je dokazano dobra fora i to ne samo za bass amp nego i za gitarski amp. Probajte da snimite neki dobar clean amp (ala twin reverb) sa D112. Ja sam se odusevio. (Uz kombinaciju jos 1 mic-a naravno)

Reinhardt 02-09-2012 12:05 PM

3 Attachment(s)
Evo par fotkica sa zadnjeg snimanja, u pitanju je tvrdo-rockerski zvuk basa.. a'la Motorhead :)

Opis opreme:
bass gtr:...........Rickenbacker 4001
buffer pedal:......Ibanez TS808
passive Di:........Cordial CES02
dist & eq:..........Proco Rat, MXR Six Band EQ
amp:.................Fender Bassman 100
mike:.................Akg D112
preamps:............Avalon 737 (za DI), ADL600 (za mike)

MUzzY 02-09-2012 02:10 PM

Sjajan iso box! :)
Jel'i kroz Messa snimate bas?

Khan 02-09-2012 10:14 PM

Sto se kaze:' slika vredi vise od hiljadu reci!' WooW, od kad nevideh Rickenbacker!

Reinhardt 02-09-2012 10:25 PM

Quote:

Originally Posted by MUzzY (Post 332996)
Sjajan iso box! :)
Jel'i kroz Messa snimate bas?

Hej,tnx man!
Bas je i?ao kroz Bassman..a Roadster..mogao bi probati, ko zna

MUzzY 08-09-2012 12:24 PM

Za prljav zvuk vredi probati. Kao naravno kombinacija uz "clean" varijantu. Jel Radster slicnog zvuka kao dual rectifier? Nikako da ih cujem jedan pored drugog.

igor_harris 09-09-2012 10:25 PM

Ja sam probao snimanje bas gitare sa AKG D112, ili kako ga drugacije zovu, "jaje".
Mikrofon koji se najbolje pokazao.
Probao sam i sa senhajzerom E602, ali mi je neuporedivo bolji zvuk izlazio sa AKG-om.
Sad, sve to zavisi, od gitare do gitare, od pojacala do pojacala, od muzicara do muzicara.
U svakom slucaju, nikakav DI ili preamp ne moze da izvuce toliko prirodan ton kao ovaj AKG.

All times are GMT +1. The time now is 03:12 PM.