![]() |
Prostor za studio - POMOC
Pozdrav,imam jedan slobodan prostor koji bih hteo da pretvorium u studio.Taj prostor je u stvari jedna drvena kucica,koja ima dve prostorije...
Prva prostorija je dimenzija 305 sa 315 cm...u njoj planiram da mi bude kontrolna soba...druga prostorija je 305 sa 285 cm i u nju planiram da iskoristim za gluvu sobu...visina obe prostorije je 230 cm.Zanima me sada da li su su ove dimenzije dovoljne za pravljenje studija ili je ovo ipak premalo? Bice jos manje manje kada se uradi uzolacija... Inace kucica je napravljena od cigli s tim sto je cela sa svih strana iznutra i spolja oblozena lamperijom...U njoj nema puno eha sada jer je ceo enterijer dakle od drveta,pod je od daski a na svim zidovima i plafonu je lamperija. Ali prodiru zvuci spolja,debljina zidova je 16,5 cm tako da mislim da ce mi trebati opet poprilicna izolacija...ali o tom potom. Za sada me zanima da li je ovaj prostor dovoljan da se napravi studio ili ne??? Postavicu plan te kucice veceras ili sutra da bude jasnije kako to izgleda. Hvala. |
Re: Prostor za studio - POMOC
To nije dovoljno za kontrolnu.
Ako bi bila drvena baraka i bi nizke "letjele van" onda bi se dalo napraviti... posve odvisno kakve bi bile stene. Probaj akustički premjerit prostor pa da vidi? kakve devijacije ima?. + toga da se ti dimenzije podvajaju, znači i modalne/resonantne če ti se duplirati (305 sa 315 cm je u praksi podvajanje). + strop ima nizak. A da li mo?e? da ru?i?, pregrađiva? itd. onda bi se dalo ne?to napraviti... |
NPL je 100% upravu za ovo sto ti je rekao(ja uvijek pratim sta on i par ljudi koji bas znaju sta rade/pricaju,a koji ce se vjerovatno javiti,pisu i kako objasnjavaju zasto nesto ne/uraditi...
Al sve zavisi sta pravis...mislim sta ocekujes od toga..Zasto da ne, mozes napraviti studio u tom prostoru...ali zapitaj se sta ces dobiti i kolko ces uloziti... Ako pravis nesto za sebe da se zabavljas sa prijateljima zasto da ne? Ali ako hoces "studio"...taj prostor je premalen... Nadam se da sam pomogao i ja koliko toliko...ako jos kako mogu pomoci...tu sam... :D Kapo. |
Hvala...hteo bih da pravim ozbiljniji studio,dakle ne nesto za zezanje vec nesto u cemu se moze koliko-toliko ozbiljno snimati...
Evo nacrtao sam plan kucice,prost je ali imaju dimenzije i raspored vrata/prozora... [IMG]http://img99.imageshack.us/img99/83/projekat.png Uploaded with ImageShack.us[/IMG] Sada sam u dilemi,na zalost ne mogu nista da prosirujem a drugi prostor koji bi bio veci trenutno nemam...Da li da odustanem??? Ne bih zeleo da potrosim novac i vreme a da dobijem nezadovoljajavajuci rezultat. Ali mi se i ne odustaje. Ne znam koliko su stroga ta pravila o velicini prostora... Hvala jos jednom. |
Pročitaj jo? jednom:
http://www.rumski.com/forum/showpost...56&postcount=2 |
Ok,ja na zalost drugi prostor nemam,to mi je sto mi je...ako bih ipak resio da pravim nesto u ovom prostoru,da li bi mi monitori Adam A7x bili preveliki? Hvala.
|
Jesi li ti pročitao jo? jednom onaj moj post kao ?to sam ti predlo?io:
"A da li mo?e? da ru?i?, pregrađiva? itd. onda bi se dalo ne?to napraviti..." Ako ti je mrsko debatirati onda bez veze da si pi?emo. |
Nemogu da rusim nazaost,mogu eventualno kada budem radio izolaciju da pregradim nesto unutra ili da dodam neki zid da izbegnem podvijanje itd,a da rusim i prosirajum to ne mogu...voleo bih ja da imam veci prostor ali na zalost nemam...imam ovo sto imam.
Drugo,ne znam kako da akusticki premerim prostor,da li ima neko ko radi to,citao sam da imaju neke posebne sprave koje to rade? Da li je to neophodno sada uraditi,ili mogu kada izoliram zidove,pa pred neke zavrsne radove da premerim,da vidim gde sta i koliko fali? Hvala. |
Ne mo?e? niti da poru?i? ni taj zid između prostorija?
Ako ne - za?to ne?! Mo?e? imati i mnogo veče Adam-e, bez limitacija, osim fizičke veličine, da ne mo?e? na uspostavi? cca. jednakostraničan trokut i priporučljive udaljenosti od specifičkih modela, te da jo? da ostane prostora za izolaciju izza, pored zvučnika... |
Pa taj bih mozda mogao da ga srusim,i da pregradim drugacije,ta kucica je stara oko 20 godina,nije bas najkvalitetnije napravljena,ne znam koliko je pametno da rusim taj zid...pogledacu sutra opet kako stoje stvari pa cu se javiti.
|
Sa prekladama se mo?e posve uspe?no nadoknaditi oslabljenje zbog ru?enja nosilne stene:wink:
|
Pozdrav,gledao sam danas oko ove kucice,stara je i nije bas kvalitetno napravljena,ali mislim da bi ipak onaj zid u sredini mogao da se srusi bez nekih vecih opasnosti...Ok sada,hocu sto pre da pocnem da radim,kada bih srusio taj zid pretpostavljam da bi trebao da sagradim nov umesto njega,samo ne znam gde bi bilo najbolje da stavim taj novi zid,pretpostavljam da bi trebao da ide nekako ukoso??? Hvala.
|
Ma kakvi zidovi, nema? prostora za njega ako hoče? malen studio - i bez zida če to biti dosta malen prostor.
Kao ?to sam ti napisao, stavi se preklada, koja je umjesto nosačeg zida a ako taj zid ni?ta ne nosi onda ne treba ni preklada. |
Quote:
|
Bez zidova a statičar nek ti savjetuje oko preklade, ako ona uop?te treba.
|
Aha,ti kazes da bi bilo bolje da gluva i kontrolna soba budu zajedno? Uh ne znam koliko je to pametno...citao sam negde da ni toi nije bas neko resenje,ali dobro ako je bolje od dve male prostorije razmislicu o tome.
|
"All in One" solucija je mnogo pametnija nego dva stra?no zveneča WC-ja.
|
Quote:
Znaci ako je soba ispod 4x5 i jos ako je ispod visine od 2.6m nema nikakve sanse da ce dve takve sobe biti bolje od jedne vece. SAVETI (po sistemu: Napisao sam ti.... a ti radi kako hoces!) 1. Plafon je jako nisko, ako nije od betona, onda je mudro skinuti krov i nadzidati jos barem pola metra cigala i izliti ozbiljnu betonsku plocu (20-25cm). 2. sobe su,jel... male... trazis i ozbiljniju izolaciju, verovatno ukljucujuci i niske frekvencije, savetujem da se skine sva lamperija i isfuguju sve cigle posto niko o tome nije verovatno vodio racuna.. znaci zid ne sme da propusta vazduh, ali ne mora da se malterise. 3. Zatim opet za zidove, savetujem da se napravi mali temelj oko postojeceg i dozida jos jedan red cigli SPOLJA, a izmedju sloj kamene vune (mada i ne mora)... bolje bi bilo da se stavi suvi pesak ali se bojim da li ces naci ekipu koja to ume da uradi. 4. rusenje pregradnog zida se podrazumeva. EDIT: 5. treba ozbiljno obratiti paznju na vrata i prozore, te ih zameniti barem PVC stolarijom, sa debelim staklom. Vrata trebaju biti barem balkonska (isto sa debelim staklom). Koliko staklo da bude debelo? Koliko god moze konstrukcija vrata i prozora da izdrze a da se ne raz*ebu tokom upotrebe... Ovo nece biti neka senzacionalna izolacija, ali budi siguran da ce biti bolje od svega sto drugo budes radio a ovo izbegavao... Toliko o izolaciji, i nekim pocetnim uslovima da akusticki tretman tvoje sobe (JEDNE sobe) ne bude nemoguca misija. |
Ok,znaci rusim zid i ostaje jedna prostorija...sto se tice vrata i prozora,stavicu pvc sa debelim staklima,e sada sto se tice izolacije...
Tu ce morati da bude nekog kompromisa.Jednostavno nemam dovoljno finanansija da gradim temelj spolja i zidove jos....mislim da mogu da skinem lamperiju iznutra i isfogujem cigle,i na to radim dalje izolaciju,pravim zid punjen necim, stavlam azmafon i sta vec treba...... Sto se tice dizanja krova i dozidavanja isto je prevelika investicija,kao i zidanje zidova spolja,planirao sam da potrosim do 2000 eura za izolaciju,ako krenem da zidam nesto dizem krov itd,to ce izaci kud i kamo vise...znam da cete reci je skup je ovo hobi,sta si mislio,sa nekoliko hiljada eura da zavrsis sve...ali sta da radim,ima se koliko se ima...Da li postoji nekakva alternativa da pravim izolaciju iznutra,znam da ce onda prostor doci jos manji,ali...? Plafon je kao i citava kuca oblozen debljom lamperijom,ne znam sta je iznad lamperije,nije beton,ja mislim da je piljevina i strugotoina...Ali nisam siguran,sutra cu proveriti... Hvala,pozdrav. |
Quote:
Ako ti plafon nije betonska ploca, neces uspeti nicim da popravis izolaciju na frekvencijama ispod 100Hz, a ja bas o tome pricam. Gips+kamena vuna+gips u bilo kom odnosu broju, velicini gustini i sta god pozelis ima doprinos samo iznad 100Hz. Jedina konstrukcija koja obezbedjuje garantovanu izolaciju (proporcionalnu debiljini zida) i ispod 100Hz je ploca velike mase (zid od cigle, i ploca od betona) Takodje se ne slazem da potrosis novac na izolaciju a istu ne dobijes, ili je dobijes u nedovoljnoj meri, koju nisi ocekivao. Relativno spretan covek sa par snaznih i ne mnogo trapavih drugara, koji bas ne znaju da gledaju u sat :mrgreen: moze relativno brzo da doradi ovo sto sam naveo bez preteranih ulaganja... "suva gradnja" ili kako je vec zovu, nije bas mnogo skupa, ali nije ni dzabe, te sracunaj koliko kosta cigleni zid ako se ne malterise.... salovanje betonske ploce gore, ti svakako ne gine, te ako to budes radio, krov ces svakako morati da skines, a onda je prava grehota ne nazidati jos barem pola metra cigle pre ploce. Inace sam uvek protiv da se ulozi novac i zarad ustede se na kraju dobije malo ili skoro nista... sto je narod ovde veoma spreman da organizuje u sopstvenoj reziji, naoruzan predubedjenjima umesto iskustvom. |
Pogledao sam sta se nelazi gore,ploca nije od piljevine i strugotine kako sam mislio,nego od cigli i maltera...koliko je debela to nebih znao,ali valjda ima bar 10 cm.
Sto se tice gradnje spolja tu nebih mogao da prodjem ispod 2000 eura sigurno,samo za to,nema sanse,trebalo bi skidanje spoljne lamperije,kucica je u strani,donja strana je podignuta trebalo bi temelja malo,cigle malter,par radnika...vise mi se isplati da gradim novi prostor,definitivno. Jednostavno nemam finansija da izguram sve to. |
E onda si ne mo?e? priu?titi soudproofing odnosno izolacije između tog prostora i spolja.
I vi?i strop bi ti dobro pomogao ali ako ka?e? da nema? para, onda ?tedi. Kad u?tedi?, mo?da neče? vi?e htjeti da bi pravio studio:) I samo u unutra?nju akustiku (svakojakvi materijal) bih trebao ulo?iti sigurno 4000? nagore, osim da ti netko ne podari materijal. |
Quote:
|
Quote:
Realno se ne moze sve po redu uraditi sa malo para i bez prostorije, ali se svakako mogu potrositi SVE pare koje imas i na kraju mozes da dobijes od svacega po NISTA, odnosno jedno veliko nista. |
Pa tako cu i morati da uradim...za sada cu uraditi samo akusticni tretman,i da pocnem da ucim da radim,a taman dok se malo uhodam doci ce jos novca...za spoljnu izolaciju,ili cu mozda da pravim nov objekat namenski za studio,videcemo kako ce sve ici.I ja sam se i sam bojao probijanja zvuka iz spoljne sredine,znam da je izolacija neophodna,ali mislim da mogu da uradim akusticni tretman sada iznutra,i kada se steknu uslovi dodacu izolaciju spolja.
Ima vise tema akusticnom tretmanu,da nebih pitao opet ono o cemu se dosta puta govorilo,procitacu sta se sve pisalo,nabavicu neki plan kako bih uradio pa cu napisati ovde vi vidite da li je dobar...pozdrav. |
Quote:
Pravilna i efikasna zvucna izolacija je skupa investicija i zahtevna konstrukcija, i takvih realno ima u Srbiji na-prste-jedne-ruke-da-prebrojis... |
Razmisljao sam malo ovih dana o svemu...i ovako,resio sam da ne radim za sada nista oko gluve sobe i sobe za kontrolu...ako je vec ova kucica o kojoj smo pisali premala,slozicete se znam bolje je da ne ulazem pare u nju,nego da stedim novac i avgustu-septembru cu da pocnem gradnju novog objekta namenski za studio,tada cu se sa vama konsultovati oko idealnih mera prostorija,materijala,izolacije,na kraju oko akustickog tretmana da to ispadne kako treba,verovatno cu zvati i neke strucnije ljude na lice mesta...planiram krajem avgusta da pocnem,tada ce se ova tema nastaviti i do zime da zavrsim sve,ali otom potom,boze zdravlja i polako.
Hvala vam sto pomazete!!! Pozdrav !!! |
Najpametnije ti je to Dragane.
Svu sreču! |
Zdravo,opet ja...doslo je do nekih promena kod mene,dogovorio sam se sa mojima da mi daju deo garaze da pregradim za studio.Kada bih pregradio dobio bih prostor sledecih dimenzija:
Visina 295 cm Sirina 360 cm i duzina 575 cm Zanima me da li je to dovoljno za gluvu sobu i reziju? Ok,znam da nije idealno,ali ako bih pocinjao novi objekat da gradim bez 4-5 hiljada eura za sam objekat nebih trebao da pocinjem uopste.A ovako mogu da pregradim garazu za 400-500 eura i imam prostor,mogu dalje da radim akusticki tretman.Mislim da mi se ne isplati da dajem deset puta vise novca za tih nekoliko kvadrata vise.A i trebalo bi mi podosta vremena da skupim te pare,jer nisam neki bogatas,kao i sigurno vecina ljudi ovde svaki dinar moram da zaradim. Voleo bih da cujem vase misljenje,da li je ovaj prostor dovoljan,za reziju i gluvu sobu? Hvala,pozdrav... |
I?la bi neka srednje manja kontrolna, nisu proporcije stranica prostorije ba? dobrodo?le (neke rezonancije bi se skoro podvajale) ali i?lo bi zbog volumena od cca. 60m3 i da se podosta smire niske.
Zaboravi na gluvu ako hoče? ozbiljniju kontrolnu. |
Ok,a od kog materijala bi bilo naj bolje da radim pregradu? I koje debljine? Sa druge strane zida bice garaza,i iz nje nece dolaziti zvukovi,ali bez obzira verujem da zid ne bi smeo da bude tanak.Mogao bih da dobijem jos nekoliko santimetara preko 360 sa tanjim zidom,ja sam racunao da ce mi trebati zid od oko 15 cm....
Znaci sa kojim materijalom mi je najbolje da pregradim,i kojom debljinom? Hvala na brzom odgovoru... |
Od čega su drugi zidovi i koji bi bio taj pregradni zid, gledano na osu slu?anja (simetrija levo-desno je iznimno va?na!)?
Skica cele situacije? |
Jedan zid je od betona,drugi od debelih betonskih blokova,sa trece strane su vecim delom velika garazna pvc vrata,deo oko vrata je od betona...
Dole je beton,gore naravno debela ploca,monta-beton... Prostor je ukopan u zemlju sa gornje strane potpuno,i sa leve strane do pola,jer je kuca u strani (ne znam da li je bitno,ali ipak da pomenem) Evo skice prostora: http://s17.postimage.org/edoggk88r/o..._Feth50h_H.jpg |
Najbolje, najlak?e i najjeftinije je da napravi? taj pregradni zid od jednakog materijala kao suprotan zid.
Iako neče biti isto napola ukopan kao suprotni bit če dovoljno. |
Ok,hvala,ako budem radio to u garazi pregradicu betonskim blokovima.Ali desili su se neki novi momenti !!!
Ovako,trebace mi konkretni brzi i kvalitetni saveti jer u sledecih dan dva moram da odlucim dosta toga. Pricao sam sa mojima,tacnije sa ocem,on hoce da mi pomogne da napravim potpuno novi prostor za studio,da ne pravim u garazi kao sto sam sada planirao.Ako bih gradio novi prostor mogao bih da idem do 8-9 metara u duzinu, 3,5 do 4 metra sirine i do 3 metra visine...pretpostavljam da je to sasvim dovoljno da se tu naprave dve prostorije. Ono sto me konkretno zanima je koliko cu dobiti sa tim novim prostorom,da li je vredno tog novca koliko cu uloziti samo u gradnju? Moram brzo da se odlucim da li gradim taj novi prostor ili ne,jer mi otac za 10 dana ide za inostranstvo,ako bih gradio novi prostor vec za 2-3 dana bih morao da pocnem,i da za 10 dana da izgradim i pokrijem sve !!! :) To je malo vremena a veliki posao,za pocetak me zanima da li da gradim to uopste,i ako smatarate da cu dobiti dosta sa tim i resim da gradim trebace mi isto brzi i konkretni saveti oko dimenzija i plana gde ce biti vrata,neki prozor,itd,jer kao sto sam rekao za 10 dana mora da bude sve gotovo... Eto,NLP,boggy i drugi iskusniji clanovi i poznavaoci akustike,sada mi je vasa pomoc naj potrebnija!!!! Hvala,pozdrav!!! |
- brzo pročitaj oko zdravih proporcija stranica:
http://www.rumski.com/index.php?cate...1_articleid=7; - onda vidi koliko ti je to moguče zemlji?te koje kani? zagraditi, ?irina je dosta malena za kontrolnu:(, du?ina je dobra, visina je ok. Pazi na podvajanja dimenzija (i na njihove vi?ekratnike!)! + da razmi?lja? da treba? 2 prostora! Ne pravi se to na horuk ako nema? znanja a ovako preko foruma je veoma nezgodno:( |
Znam,ali eto takva je sada situacija,kada budem radio akusticki tretman zvacu akusticara svakako...procitacu ove tekstove,nesto sam citao vec ali ne bas detaljno.
Mislio sam ako bih pravio da pravim dve prostorije,kontrolna soba da bude oko duzine 4.7 m,sirine 3.80 m i visina oko 3 m...a soba za snimanje duzine 4.3 m sirine 3.80 i visine 3 m...ne znam koliko su to dobre dimenzije,valjda bih tako izbegao podvijanje frekvencija,mada je poprilicno nategnuto? |
Jeste nategnuto je da.
Zovi radije akustika pa če pomoči i kod drugih pitanja, ne samo tih osnovnih. |
All times are GMT +1. The time now is 08:26 AM. |