Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Analogija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=148)
-   -   Kviz Pogodi miksetu (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=40334)

Surfer 25-01-2012 10:49 PM

Kviz Pogodi miksetu

Pošto nemam ništa pametnije za raditi, ripao sam svoje stare CD-e i preslušavao sam neke svoje stare pjesme pa mi je sinula ideja za razbibrigu forumaša.

Dakle, radi se pjesmi koja je napravljena u tri različite verzije aranžmana, smiksana u tri različita studija, na tri različite analogne miksete.

Ono što im je zajedničko je da sam ja miksao sve tri verzije i radio sva tri aranžmana.

Zadatak za forumaše je da probaju pogoditi koja verzija je rađena na kojoj analognoj mikseti.

Nije bitno koja verzija zvuči bolje ili lošije( iako je i to u redu reći),
nego da vidimo da li netko može pogoditi koja je koja mikseta prema nekom svom iskustvu ili prema nekom svom očekivanju.

Raspon cijene korištenih mikseta je od 5000$ do 1 000 000 $ .
Korištene miksete su:Mackie 8 Bus 24, Soundtracs Quartz 48 i SSL 9072 J.

Kliknite na soundcloud link ispod gdje možete čuti sve tri verzije.
Sretno !:)

http://soundcloud.com/upeklo23/tara-work-it-out-3
http://soundcloud.com/upeklo23/tara-work-it-out-2
http://soundcloud.com/upeklo23/tara-work-it-out-1

Surfer 26-01-2012 08:10 PM

Re: Kviz Pogodi miksetu

Vidim navala je :)

?ta ste se usrali?:D

Nitko neće da izgubi reputaciju i ka?e Mackie za SSL-a :D

A ja mislio bit će zabavno :(

Jer stvarno ovo se rijetko događa da jednu pjesmu smiksam na tri različite miksete.

Oh well :rolleyes:

Jan 26-01-2012 08:21 PM

Jel se racunamo mi koji nismo imali prilike da radimo na velikim miksetama?

Meni se sva tri miksa svidjaju, i definitivno imaju nesto zajednicko, zajednicki pechat. Da downloadujem poslusam malo glasnije sutra popodne i reci cu sta ja mislim :)

tajsam 26-01-2012 08:27 PM

Quote:

Originally Posted by Surfer (Post 321214)
Po?to nemam ni?ta pametnije za raditi, ripao sam svoje stare CD-e i preslu?avao sam neke svoje stare pjesme pa mi je sinula ideja za razbibrigu foruma?a.

Dakle, radi se pjesmi koja je napravljena u tri različite verzije aran?mana, smiksana u tri različita studija, na tri različite analogne miksete.

Ono ?to im je zajedničko je da sam ja miksao sve tri verzije i radio sva tri aran?mana.

Zadatak za foruma?e je da probaju pogoditi koja verzija je rađena na kojoj analognoj mikseti.

Nije bitno koja verzija zvuči bolje ili lo?ije( iako je i to u redu reći),
nego da vidimo da li netko mo?e pogoditi koja je koja mikseta prema nekom svom iskustvu ili prema nekom svom očekivanju.

Raspon cijene kori?tenih mikseta je od 5000$ do 1 000 000 $ .
Kori?tene miksete su:Mackie 8 Bus 24, Soundtracs Quartz 48 i SSL 9072 J.

Kliknite na soundcloud link ispod gdje mo?ete čuti sve tri verzije.

tara-work-it-out-3 -Soundtracs Quartz 48
tara-work-it-out-2 -Mackie
tara-work-it-out-1-ssl

Surfer 26-01-2012 09:08 PM

Quote:

Originally Posted by Jan (Post 321285)
Jel se racunamo mi koji nismo imali prilike da radimo na velikim miksetama?

Meni se sva tri miksa svidjaju, i definitivno imaju nesto zajednicko, zajednicki pechat. Da downloadujem poslusam malo glasnije sutra popodne i reci cu sta ja mislim :)

Pa naravno da se svi foruma?i računaju .

Zanimljivo je vidjeti i glasove prema očekivanjima, to zna igrati veliku ulogu.

Samo ću reći da je ovo prilično te?ko za pogoditi jer je ista osoba radila mikseve samo na drugoj opremi.

Ali većina zvuka ne dolazi od opreme nego od čovjeka ?to je Jan primjetio. :wink:

Bockie 26-01-2012 09:12 PM

tara-work-it-out-2 - Soundtracs Quartz 48
tara-work-it-out-3 - Mackie
tara-work-it-out-1 - SSL

'Bem li ga...

Kako god, Mackie svira za sve novce...:D

Everbeatz 26-01-2012 09:32 PM

po samom soundu, tj. koji mi se najvise svidja redosled je:

mix 1 (SSL)
mix 2 (Soundtracs Quartz 48)
mix 3 (Mackie)

DaBear 26-01-2012 09:38 PM

slusao na slusalicama ...

1 - Work it Out 1 (Soundtracks)
2 - Work it Out 2 (Mackie)
3 - Work it Out 3 (SSL)

:ups:

Surfer 26-01-2012 09:42 PM

Molio bih vas da napi?ete ime verzije uz miksetu jer ovako ne znam da li govorite o rednom broju ili o broju verzije.
Ja sam ga zakomplicirao sa krivim redoslijedom ali nisam namjerno. :)

mozart554 26-01-2012 10:57 PM

Quote:

Originally Posted by Surfer (Post 321214)
Po?to nemam ni?ta pametnije za raditi, ripao sam svoje stare CD-e i preslu?avao sam neke svoje stare pjesme pa mi je sinula ideja za razbibrigu foruma?a.

Dakle, radi se pjesmi koja je napravljena u tri različite verzije aran?mana, smiksana u tri različita studija, na tri različite analogne miksete.

Ono ?to im je zajedničko je da sam ja miksao sve tri verzije i radio sva tri aran?mana.

Zadatak za foruma?e je da probaju pogoditi koja verzija je rađena na kojoj analognoj mikseti.

Nije bitno koja verzija zvuči bolje ili lo?ije( iako je i to u redu reći),
nego da vidimo da li netko mo?e pogoditi koja je koja mikseta prema nekom svom iskustvu ili prema nekom svom očekivanju.

Raspon cijene kori?tenih mikseta je od 5000$ do 1 000 000 $ .
Kori?tene miksete su:Mackie 8 Bus 24, Soundtracs Quartz 48 i SSL 9072 J.

Kliknite na soundcloud link ispod gdje mo?ete čuti sve tri verzije.

slusam na laptop ali ajde

out 3---soundtracs
out 2---ssl
out 1---mackie

:harmonikas::beer:

Bockie 27-01-2012 12:01 AM

E da, da ne zaboravim, ja sam slušao tako što sam nasnimio na kotur žice (recording wire) na snimaču iz 1833. i onda naslonio tubu na radijator kod komšije prekoputa i onda ćaletov stetoskop stavio na cev podstanice za grejanje u susednom ulazu u podrumu gde je jako hladno jbg...

:vitez:

:D

Everbeatz 27-01-2012 12:10 AM

Ja slusao na kasetofonu iz 70tih

Bockie 27-01-2012 12:19 AM

...pa ne, nego gledam, svi se nešto u startu ogradjuju...:kesa:

Nema veze, ajmo lepo, evo stavio sam je kao "sticky", odlična je tema, čika Surfere svaka ti dala, ajmo dalje...!

Znak 27-01-2012 08:27 AM

Tara-Work it out radio edit mp3 - Mackie
Tara-Work it out radio remix mp3 - SSL
Tara-Work it out remix 5 mp3 - Quartz

awacs 27-01-2012 10:59 AM

Ja bih rekao ovako:

Tara-Work it out radio edit mp3.mp3 - Soundtracs
Tara-Work it out radio remix mp3.mp3 - Mackie
Tara-Work it out remix 5 mp3.mp3 - SSL

... ali kako god bilo mislim da je pravo pitanje: "koji studio ima najbolje slu?anje?". Po?to se u sve tri verzije čuje da je miksao neko ko ume da postigne ono ?to je naumio, pod uslovom da čuje ?ta se zaista de?ava. U tom smislu mislim da i kvalitet monitoringa mo?e da se navede istim redosledom kojim sam naveo fajlove (od najgoreg ka najboljem).

Pozdrav,

Vasa

boggy 27-01-2012 11:12 AM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 321317)
.........
... ali kako god bilo mislim da je pravo pitanje: "koji studio ima najbolje slu?anje?". Po?to se u sve tri verzije čuje da je miksao neko ko ume da postigne ono ?to je naumio, pod uslovom da čuje ?ta se zaista de?ava. U tom smislu mislim da i kvalitet monitoringa mo?e da se navede istim redosledom kojim sam naveo fajlove (od najgoreg ka najboljem).........

BRAVO! Monitoring i akustika rade zajedno, btw.

awacs 27-01-2012 11:13 AM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 321318)
BRAVO! Monitoring i akustika rade zajedno, btw.

Pa da, kad ka?em "monitoring" ne mislim na "monitore" nego na "zvuk u prostoru".

Pozdrav,

Vasa

tajsam 27-01-2012 12:04 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 321317)
Ja bih rekao ovako:

Tara-Work it out radio edit mp3.mp3 - Soundtracs
Tara-Work it out radio remix mp3.mp3 - Mackie
Tara-Work it out remix 5 mp3.mp3 - SSL

... ali kako god bilo mislim da je pravo pitanje: "koji studio ima najbolje slušanje?". Pošto se u sve tri verzije čuje da je miksao neko ko ume da postigne ono što je naumio, pod uslovom da čuje šta se zaista dešava. U tom smislu mislim da i kvalitet monitoringa može da se navede istim redosledom kojim sam naveo fajlove (od najgoreg ka najboljem).

Pozdrav,

Vasa

pa mislim ako nam treba dobar monotoring da bi culi koji je ssl onda to nema nikakvog smisla.ssl i sluzi tome da bi bio "SSL" i na bilo kojem zvucniku čak i na takozvanom mono tranzistoru koji je slusala moja prababa.to je moje misljenje.

awacs 27-01-2012 12:06 PM

Quote:

Originally Posted by tajsam (Post 321328)
pa mislim ako nam treba dobar monotoring da bi culi koji je ssl onda to nema nikakvog smisla.ssl i sluzi tome da bi bio "SSL" i na bilo kojem zvucniku čak i na takozvanom mono tranzistoru koji je slusala moja prababa.to je moje misljenje.

Aj' pročitaj jo? jednom ?ta sam napisao pa se onda javi. Mo?e?

Pozdrav,

Vasa

tajsam 27-01-2012 12:10 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 321329)
Aj' pročitaj još jednom šta sam napisao pa se onda javi. Može?

Pozdrav,

Vasa

a jebiga debil.procito sam ono brzinski bez razumjevalja!sorry!
zapravo nisam ni procito nego cim sam vidio recenicu "koji studio ima najbolje slušanje?" reko sam mu idem.........

Matya 27-01-2012 02:13 PM

Ja necu da lupam, sreo sam se sa samo jednim od tri miksera, ali cu rado reci sta mi se najvise svidja...

Work it out 2 - Mi je vrh, sound koji ima cela pesma mi se nekako lepi na aranzman i fazon pesme, najtoplije mi zvuci...

Work it out 3 - Nabildovan, moderan, ali mi se manje svidja nekako mi ne ide uz pesmu, pa i ako je SSL manje mi se svidja od verzije 2.

Work it out 1 - Najmanje mi se svidja nekako se rasipa na sve strane

Znam da se ne radi o tome sta se kome svidja, ali eto da se ukljucim, nadam se da se necete ljutiti, sada mi je definitivno jasna stvar da ako stavis coveka koji zna sta radi za miks pult, sam pult najmanje ima veze, ja bih bio van sebe da dobijem bilo koji od ova tri miksa kao finale. I jaaaaaako bih voleo da je jedan od prva dva koja mi se najvise svidjaju Mackie, ali se plasim da nisu....

Hvala Surfer, genijalan Thread, jos kad bi bio jedan miksan samo sa plaginovima :grin:

awacs 27-01-2012 02:26 PM

Quote:

Originally Posted by Matya (Post 321332)
Hvala Surfer, genijalan Thread, jos kad bi bio jedan miksan samo sa plaginovima :grin:

Hehe, ko zna, možda jedan od ovih i jeste, saznaćemo :wink:

Šalu na stranu, odličan thread, svakako :thumbsup:

Pozdrav,

Vasa

HeatMan 27-01-2012 03:11 PM

1. SSL
2. Soundtracs
3. Mackie

u principu prvi mi je najbolji miks.. ali nije nemoguce da je i do aranzmana, poshto mi tu najbolje lezi aranzman.. treci mi je jedino malo izoblichen u srednjim pa zato pretpostavljam da je mackie.. soundtracs u zivotu nisam chuo pa sam ga ubacio sistemom eliminacije

dadson 27-01-2012 04:17 PM

Evo slušam iz podruma kroz zidove, ne da mi žena u kuću al' da i ja malo gatam :D

Work it out radio edit - SSL
Work it out remix 5 - Mackie
Work it out radio remix - Soundtracs

Nebitno da li sam ispravno čuo ili ne, sve pohvale Surferu na odrađenom poslu, svaki mix ima svoju žicu.

soundman 27-01-2012 06:15 PM

Meni nisu jasne neke stvari.

1. Ono sto je gdin Awacs vec napomenuo, kako se moze traziti sonicni print miksete u odnosu na ono sto jedan covek smiksa? Pa dovoljno je da dvojica ljudi sednu da miksaju ovaj aranzman na istom stolu i da se smiksa skroz drugacije.

2. Najbolje ce zvucati onaj miks u kom je najbolji monitoring u najboljoj sobi ili onaj koji je miksan u prostoriji u kojoj je inzenjer potrosio najvise vremena.(ovo je vec pomenuto)

3. Svi ce automatski da napisu, da je onaj miks koji im se najvise svidja radjen na SSL u, jer pretpostavljaju da bi na tom mikseru trebali da se dobiju najbolji rezultati.

4. Kako da slusamo mix, kad se radi o matrici

<object style="height: 390px; width: 640px"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/W2XhhuM9GZo?version=3&feature=player_detailpage">< param name="allowFullScreen" value="true"><param name="allowScriptAccess" value="always"><embed src="http://www.youtube.com/v/W2XhhuM9GZo?version=3&feature=player_detailpage" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowScriptAccess="always" width="640" height="360"></object>

Na kojoj su dodati vokal i jos par instrumenata. Hajde da je ceo aranzman radjen, pa da imamo vise stvari na koju moze da se obrati paznja.

4a. Na kojim preampima je snimano ? Da li je u ssl ovom studiju snimano na ssl ovim preampima a u mackievom na mackijevim? Ako nije, sta zapravo trazimo, razliku u sabirnicama?

5. Meni su ovi miksevi dobri ako se radi o miksevima koji su radjeni kasnih devedesetih, ako su radjeni kasnije, ne bih delio misljenje da su posebno na nivou onoga sto se danas trazi.

nikolaivanic 27-01-2012 08:32 PM

best: mix 2 ssl
mid: mix 3 soundtracks
worst: mix 1 mackie

Bockie 27-01-2012 08:46 PM

Koliko sam shvatio, niko ne traži Vaše mišljenje o tome koliko vam se svidja ili ne svidja koji mix ili da ih redjate po svidjanju, već po MIšLJENJU o tome sa kojim je mixerom šta radjeno, a ne "soničnim printovima" i glupostima.

Stvar je slobodne volje kako ko želi da tumači zvuk.

Moj stav je da ste se "iz mesta zajebali" ako slušate dinamiku, ali i to je samo IMHO, pa se manite dubinskih filozofskih analiza ovog "kviza" i "lajkovanja" verzija, ovo nije za prijemni u vojsku, već se igramo na forumu...

Poz'

soundman 27-01-2012 09:05 PM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 321357)
već po MI?LJENJU o tome sa kojim je mixerom ?ta radjeno, a ne "soničnim printovima" i glupostima.

U cemu je razlika? Kako vi nazivate uticaj miksera na zvuk? Ja to zovem sonic print.

Quote:

Moj stav je da ste se "iz mesta zajebali" ako slu?ate dinamiku, ali i to je samo IMHO,

Koju dinamiku mislite?

Quote:

ovo nije za prijemni u vojsku, već se igramo na forumu

Oprostite, nisam znao da je zafrkancija u pitanju. Mislio sam da se zapravo radi o testu.

nikolaivanic 28-01-2012 09:23 AM

Quote:

Originally Posted by soundman (Post 321360)
U cemu je razlika? Kako vi nazivate uticaj miksera na zvuk? Ja to zovem sonic print.
Koju dinamiku mislite?
Oprostite, nisam znao da je zafrkancija u pitanju. Mislio sam da se zapravo radi o testu.

:rotfl:

Hey Man)))
ma radi se o testu, al je mala interna zezancija... tako, moz da zavrsis u sredini cuvene igre koja se zove "zuce", "mosa"...? Ne mogu da se setim...
:rotfl:

Bas mislim, kako bi izveli "trulu kobilu" na forumu? :wink:

Jan 28-01-2012 01:38 PM

Evo mog misljenja:

Tara - Work It Out 3 ( Tara-Work it out radio remix mp3 ) SSL
Tara - Work It Out 2 ( Tara-Work it out remix 5 mp3 ) Soundtracks
Tara - Work It Out 1 (Tara-Work it out radio edit mp3) Mackie

A najvise mi se svidja dvojka, mada Work It Out 3 ima neki punch koji me je naterao da pomislim da je to SSL. Al ajde videcemo :D

Surfer 28-01-2012 08:35 PM

Pa evo i rezultata.:)

Sve verzije su miksane 1995/1996. godine.

Work it out 3- radio remix je miksan u svjetski poznatom Wisseloord studiju na prvom instaliranom SSL 9000 J mikseru u Europi.

Zanimljivo je to da sam imao bookiran jedan dan za miks i dolazimo ja i partner ujutro oko 9 i na moj užas saznajemo da se inženjer koji treba miksati razbolio i da neće moći doći.

Šta sad? Ništa. Varijanta sam svoj majstor. Međutim ja nemam blage veze kako SSL 9000 radi jer su neke stvari na njemu drugačije nego na 4000 niti nemam nekog velikog iskustva sa 4000.

Svi inženjeri koji su bili u drugim studijima( Wisseloord je imao jedno 5 studija) su zauzeti sa klijentima, da ne pričam da ispred mojeg studija istovaruju flight case-ove opreme u rackovima a na flight case-ovima piše bijelim slovima Bob Clearmountain.

Na žalost nisam ga imao priliku upoznati jer je on došao tek drugi dan i ne sjećam se niti što je točno miksao, znam samo da je bila totalna panika tehničara i inženjera koji su morali svu tu opremu od Clearmountaina ubaciti u studio i spajati na patchbayima.

Ali pošto je studio bookiran sa inženjerom, morali su mi nekako pomoći pa mi je jedan inženjer iz susjednog studija dolazio pokazati gdje je šta na 9000, da ne pričam o Ultimation sistemu kojeg nisam poznavao..

Uglavnom, totalni kaos a ja ne znam niti miksetu niti monitoring niti ništa.
Monitoring je bio nekakav veliki custom JBL sistem, pojma nemam, od outboarda nisam ništa imao jer nisam znao spojiti na patchbayu, tako da je sve rađeno na SSL-u.
Primjetiti ćete da mi je vokal preglasan ali jednostavno nisam znao monitoring i tako je ispalo.
U svom tom kaosu nisam se sjetio snimiti verziju sa tišim vokalom. :ups:

Work it out 2-remix 5 je miksan kod kuće u Amsterdamu na Mackie-ju i Genelec 1030 monitore sa jednim outboard stereo kompresorom(ne sjećam se kojim) i Ensoniq DP 4 efektom.

Work it out 1-radio edit je miksan u Cavern recording studiju u Amsterdamu na Soundtracs Quartzu.
Monitoring je bio na KRK 9000 i JBL 4435 koji sam poznavao vrlo dobro jer sam radio s njim svaki dan, akustiku i dizajn studija je radio Nick Whitaker iz Recording Architecture. Od outboarda Focusrite Isa 110 i Tubetech CL1A na vokalu, Urei 1176 na clapu.

Moram priznati da je ovo bilo dosta teško za pogoditi s obzirom da sam ja radio sve aranžmane i miksao sve verzije a moj zvuk će uvijek biti vrlo sličan bez obzira na opremu koju koristim kao i bez obzira na aranžman ili pjesmu.

I tako, bez obzira što je ovaj thread otvoren za zabavu, razvio se u thread koji je pokazao kako najveći utjecaj na miks nema oprema nego čovjek.
Mislim da je ovaj thread dobro poslužio za tu realizaciju.
Dakle, moji miksevi bi slično zvučali na bilo kojoj opremi.
Daleko od toga da oprema ne igra veliku ulogu ali ona tu ulogu igra tek i naročito kad je koristi netko tko ima znanje.
U mojim rukama će SSL sigurno zvučati bolje od Mackie-ja ali u rukama pravog miksing inženjera će zvučati 10 puta bolje.

Čestitke svima koji su bili blizu a najveća čestitka ide kolegi Da Bearu na točnom odgovoru.
Nagradu može podići osobno u bilo kojem kafiću u Zagrebu. :wink:

Jan 28-01-2012 08:43 PM

Bitno da sam ja ubo SSL :) Jer sam od prilike znao sta da ocekujem od njega.
Mada mi se najvise svidja miks uradjen na Mackie-u, kao miks i kao pesma, najmanje soundtracks miks, nekako mi je tu vokal "providniji" nego na druge dve. Na zalost ova dva soundtracks i Mackie blage veze nemam kako mogu da zvuce, jer nisam pazljivo slusao nikada nista eksplicitno miksano na njima pa ne znam kako bi mogli da zvuci, odnosno sta da trazim u slusanju. Ali generalno oseca se da je isti covek radio...

Super thread!

nikolaivanic 29-01-2012 10:01 AM

SUPER!!!
Najvise mi se dopao mix radjen na Mackieu (tipovao ssl), vidi se da uz solidan monitoring i cool atmosferu dolazi do izrazaja vestina..
Kako sam nabavio Behringerovu varijantu Mackie 24/48-8 (mx8000) daje mi nadu da se moze izvuci nesto pristojno

:wink:

DaBear 29-01-2012 10:46 AM

Super thread, by the way !!

Znak 29-01-2012 10:48 AM

Quote:

Originally Posted by Jan (Post 321449)
Bitno da sam ja ubo SSL

Isti slučaj. Taj miks mi je zvučao mnogo bolje nego druga dva, koji su po kvalitetu zvuka "tu negde".

Bockie 29-01-2012 08:12 PM

Cool! Eto, meni se i dalje najmanje svidja SSL... Kazem ja, Mackie svira za sve pare...:D

Surfer 29-01-2012 09:07 PM

Quote:

Originally Posted by Matya (Post 321332)
Ja necu da lupam, sreo sam se sa samo jednim od tri miksera, ali cu rado reci sta mi se najvise svidja...

Work it out 2 - Mi je vrh, sound koji ima cela pesma mi se nekako lepi na aranzman i fazon pesme, najtoplije mi zvuci...

Work it out 3 - Nabildovan, moderan, ali mi se manje svidja nekako mi ne ide uz pesmu, pa i ako je SSL manje mi se svidja od verzije 2.

Work it out 1 - Najmanje mi se svidja nekako se rasipa na sve strane

I jaaaaaako bih voleo da je jedan od prva dva koja mi se najvise svidjaju Mackie, ali se plasim da nisu....

:grin:

Matya ima dobro uho :wink:

I drago mi je da je Mackie jedan od ova dva :wink:

Surfer 29-01-2012 09:08 PM

Quote:

Originally Posted by nikolaivanic (Post 321471)
SUPER!!!
Najvise mi se dopao mix radjen na Mackieu (tipovao ssl), vidi se da uz solidan monitoring i cool atmosferu dolazi do izrazaja vestina..
Kako sam nabavio Behringerovu varijantu Mackie 24/48-8 (mx8000) daje mi nadu da se moze izvuci nesto pristojno

:wink:

Ja sam imao taj Behringer par godina i radio je odlično :wink:

Jedan stereo kompresor na grupi i ...:wink:

Surfer 29-01-2012 09:34 PM

Quote:

Originally Posted by soundman (Post 321349)
Meni nisu jasne neke stvari.

To mi je jasno :)

Quote:

1. Ono sto je gdin Awacs vec napomenuo, kako se moze traziti sonicni print miksete u odnosu na ono sto jedan covek smiksa? Pa dovoljno je da dvojica ljudi sednu da miksaju ovaj aranzman na istom stolu i da se smiksa skroz drugacije.

Molim?!?! :shock:
Kakve veze ima čovjek koji miksa sa zvukom SSL ekvilajzera ili kompresora?
I naravno da se čuje da li je nešto rađeno na SSL-u ili na Mackie-ju.
Na ovom threadu je dosta ljudi pokazalo sposobnost da to prepozna bez obzira čak i na to što je isti čovjek vrtio ekvilajzere.

Quote:

2. Najbolje ce zvucati onaj miks u kom je najbolji monitoring u najboljoj sobi ili onaj koji je miksan u prostoriji u kojoj je inzenjer potrosio najvise vremena.(ovo je vec pomenuto)

To je totalna glupost.
Akustika i monitoring nemaju nikakve veze sa zvukom miksa.
Akustika i monitoring mogu imati utjecaja na odnose frekvencija i glasnoću pojedinih elemenata.
Ali i u ovom slučaju je većina ljudi proglasila najlošijim miksem upravo onaj koji je rađen u najboljoj akustici u studiju koji je dizajnirao i izgradio Recording Architecture.
I nikakve veze sa zvukom miksa nema to što sam ja tamo sjedio 5 godina.

Da akustika i monitoring imaju ikakve veze sa zvukom miksa, onda ljudi ne bi kupovali SSL i Neve, nego bi uzeli Tascama za 5000 Eura, kupili ATC zvučnike i pozvali Andy Munroa da im napravi akustiku. :)
Kakve su to gluposti o vezi akustike i monitoringa sa zvukom miksa?
Otkud vam samo takve ideje?:rotfl:

Quote:

4. Kako da slusamo mix, kad se radi o matrici
Na kojoj su dodati vokal i jos par instrumenata. Hajde da je ceo aranzman radjen, pa da imamo vise stvari na koju moze da se obrati paznja.

Cijeli aranžman je rađen, dakle i kompletan bubanj i bas i stringovi i rhodes i vokali i sve.
Da ne pričam da verzija 2 uopće nema sample. :shock:

Da ste ikad imali priliku miksati pjesmu koja sadrži sample kompletne muzike a koji treba smiksati sa kompletnim originalnim aranžmanom, znali bi koliko je to teško.
Ovako.... :rolleyes:

Quote:

4a. Na kojim preampima je snimano ? Da li je u ssl ovom studiju snimano na ssl ovim preampima a u mackievom na mackijevim? Ako nije, sta zapravo trazimo, razliku u sabirnicama?

Ništa nije snimano.
Miksano je. :shock:

soundman 29-01-2012 09:46 PM

Quote:

Originally Posted by Surfer (Post 321508)
Akustika i monitoring nemaju nikakve veze sa zvukom miksa.

Ajoj. :shock::cry: Izvinite, dalje od ovoga nisam citao.

All times are GMT +1. The time now is 07:31 PM.