![]() |
Noah "40" Shebib - intervju / setup
<iframe width="640" height="360" src="http://www.youtube.com/embed/-7jRNz2gf0o?feature=player_embedded" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
mladi "producenti" da obrate paznju na njegove reci pri kraju vida... |
Re: Noah "40" Shebib - intervju / setup
Quote:
|
Quote:
|
I CLA i Eddie Kramer miksaju na laptopu sa Waves pluginovima :wink:
|
Daj nemoj da zezate, producent pesme u hiphopu je u glavnom onaj koji komponuje beat/podlogu.
Imate klip na youtube-u gde Lex Luger, jedan od najtrazenijih mladih producenata, pravi beat na dva razlicita monitora! Jedan je KRK neki a drugi lupam Beringer, i covek kaze da koristi samo Fruity Loops i cepa 808ice layering i cao... Svi zude za sto manje komplikovanim resenjem, e to posle gde se miksa i ko miksa zavisi od budzeta i zelje. Dobar prijatelj mi je recording inzenjer jednog od najpoznatijih Nemackih repera Azad (goooglajte ako ne znate) ( http://www.youtube.com/watch?v=CU4jPrSAzG4 ) ( http://www.youtube.com/watch?v=zstPXvsVJtc ). Za predzadnji Azadov album su imali record chain Horch RM2J u Great River u konvertor, a za zadnji u87 u Great River u konvertor (mislim da su digidesign konvertori u pitanju, ne secam se bilo je to pre 3 godine kad smo pricali o tome). Za predzadnji je postojao budzet za miksanje i miksao ga je jedan/dva coveka, ali za zadnji nije bilo budzeta za miksanje i producenti/odnosno beatmakeri su miksali kako su znali i umeli, jedino je mastering bio placen. Da sad ne pricam koje sam sve ljude sa USA hiphop scene imao prilike da miksam, ali mi je frapantan podatak bio taj da se masa snima po kucama (i to clanovi grupa cije su grupe imale vise stotina hiljada tiraz nosaca) na Rodi NT1a i najeftinijim AKG-ovima u Mbox-ovima. I najgore od svega je sto mogu da kupe bolje ali nece, svidja mi se crisp zvuk Rode :) haha Tako da to sto recimo stoji za zadnji album Roberta Planta, gde su sve miksali analogno a Pro Tools koristili samo za editing, uopste ne stoji za rap muziku. Osim nekih top izvodjaca kao sto su recimo Jay Z, Kanye West, Common i ima ih jos, ali za srednje izvodjace, one koje ne prodaju milionske tiraze budzeta iz izdavackih kuca za miksanje vise nema ... A sto se tice njegovog setup-a (govorim o ovom Noah-i, iskreno nisam ni znao ko je on), njemu je sasvim dovoljan, laptop, HD Native, Avid Omni interfejs (pristojni konvertori, moze i da snimi sta oce kad oce ako mu treba snimak), Pro Tools 10 sa njegovim instrumentima (zna da toga ima u svakom studiju), samo plug gde god da bude i play i odma sve radi. A sto se tice danasnje rap/hiphop muzike (govorim samo o tome jer je ovo hiphop sekcija) pa i najnoviji strani top rep albumi su presvetli, prekompresovani i obavezno krche kad udari noga ili su drums skroz negde zalepljeni pozadi. I sve je ukompresovano do -7 RMS-a i ne moze da se pojaca da se slusa ko covek. Skoro sam prijatelju pokazivao progresiju kako je Cypress Hill iz albuma u albuma isao sve glasnije i glasnije da im zadnja 2-3 zvuce totalno sterilno i nemaju ni z od zvuka sa prvih 3... Edit: Evo ga klip sa Lex Lugerom, kako nastaju hitovi u njegovoj reziji koji idu u vise milionskim tirazima http://www.youtube.com/watch?v=av7F5vV3wus U ovom klipu on jeste u velikom studiju, ali sedi za svojim laptopom i nista ne pipa osim njega: http://www.youtube.com/watch?v=g8_YW...eature=related A radi recimo za Rick Ross-a, P Diddy-a, Kanye West-a i najvece face u hiphopu danas. Recimo: http://www.youtube.com/watch?v=n2MVzP4MaJ0 Recimo za ovog repera kretena nisam ni cuo, dok drug koji se vratio iz Amerike koji je radio kao izbacivac po klubovima u Washingtonu, nije rekao da ljudi padaju u trans kad ovo krene u klubovima, da je vrte po 15 puta za vece svuda: http://www.youtube.com/watch?v=WkkC9cK8Hz0 |
Quote:
Verujem da oni rade programing po avionima, editing takodje, ali mislim da svako na kraju udje u neki studio i prosto to zavrsi na mestu gde cuje sta zapravo radi, a sad da li ce to uraditi svojim omiljenim pluginovima ili nekom zgodnom spravicom koja se tu vec nalazi verujem da je pitanje momenta i komocije. |
Realno za to sto oni rade bolje im i ne treba.
Quote:
|
Mogu se sloziti sa tobom, ali ne bas kompletno. Sa jedne strane oni zaista koriste secene i gotove semplove koje ne treba ni raditi jer su vec producirani, pa zapravo prolaze i kao takvi, ali kao sto i sami znate, hip hop jeste jedan od stilova muzike gde je low end najbotniji od svega, a ja tu zaista cujem razlike izmedju dobrih i losih produkcija.
Moje misljenje je da se 1-2 pesme mogu "ubosti" ali ako neko kontinuirano pravi dobre rezultate, onda ili koristi proverene instrumente koje ne dira ili ima pristup vrlo pristojnom slusanju. |
Bravo Jan..inace da ponovim (po stoti put)
Ovde (u Londonu) am se nagledao raznih setupa i studija od raznih producenata i 99% njih su u nekim totalno bezveznim prostorima i rade na bezveznoj opremi - citaj RADE SA ONIM STO IMAJU (a ne cekaju i mastaju da kupe high end da bi radili muziku!!) Sto je muzika vise underground - to je setup smesniji i jeftiniji. judi rade na pravljenim zvucnicima (!) obmotanim u tepih, sa komponentama od ?5.. na smesnim PC racunarima i jos smesnijim karticama.. ALI, rade na muzici non stop i to ih ne sputava... A kad dodje do miksa, masanjih u studij i dalje koristi dva kabala i samo overe kako to radi na (malo) boljem slusanju... Ogroma deo popularne muzike danas se radi po kucnim studijima !! |
Quote:
Da se razumemo, ja nisam nesto preiskusan sa hardverom, nisam imao prilike da miksam na velikom stolu, a voleo bih, konsatno se odusevljavam sa stvarima koje izlaze iz velikih studija, ali i razocavaram... I isto tako se i odusevim nekim stvarima iz project studia. Ali sam misljenja da muziku miksaju ljudi a ne oprema, i naravno da zaradim milion evra od muzike da bih verovatno 1/4 toga ulozio u opremu i to, ali sad ne treba da jadikujem sto nemam SSL ili Neve sto, i to me sprecava da radim muziku, a ne treba da sprecava ni druge |
Quote:
Upravo zbog svega ovoga ?to si naveo moderni hip-hop zvuči ko zadnje smeće :wink: |
Quote:
Najvise tako zvuci zbog toga sto se radi hiperprodukcija i sto ljudi koji prave te beatove nemaju dve blage o miksanju i sta ce i kako da izadje dalje. I pre nije nista bilo bolje, masa rap albuma je snimljeno na 2 track beat iz semplera na neki tascam recorder i jedan do dva kanala vokala i cao. Ali uzmimo u obzir i to da su i sami reperi zvucali pre bolje i bili autenticniji kao umetnici nego reperi danas. To sigurno nije do opreme |
Evo koji je RZA-in setup bio (covek koji je radio masu soundtrack-ova za holivudske filmove itd) na pocetku kad su snimali prvi Raekwon-ov album i prvi GZA-in album. (93-94. godina, poceci grupe Wu Tang)
- soundtracs JADE mixing Console W/ Super true Automation -Tascam ATR 80 2" analog Multitack recorder -Api Mic pres & EQ's -Ensonic Dp4 (RZA's Favorite verb) Realtivno skromno (mada je JADE kostao vise desetina hiljada $ koliko vidim, ali sad moze da se nadje za 5-6-7 hiljada, znaci ja mogu da ga priustim). Najskuplji deo je konzola. Uzmimo u obzir da je RZA pasionirani producent. Verovatno je bilo i daleko skromnijih setup-a, ne bih da kopam vise o tome |
Jos jedan (reprizirani) primer..dok sam bio u Soho studiju, mladi izraelski producent, u svojo sobici (2 x 1,8 M !!!) na starom G5 i Motu interfejsu i starom O2 mikseru napravi album (srebrni tiraz) sa kojega 3 singla udju u UK top 10 i pritom od toga zaradi preko ?400 soma funti !!
Posto je bio mlad i naprzen...spuca skoro pola od te love u hardware (od 2 Lexicona 224X, Eventide, brdo kompresora, pre-ampa, Distresora, Skupih konvertora (Prism), velikih Adam monitora, par skupih mikrofona, + veliki PT HD sa SVIM plugovima, par skupih gitara i (vintage) sintija , preseli se ogromu sobu i evo...skoro 9 godina nije napravio NISTA sto se prodalo i uslo na chart !!! |
Quote:
NE bih se slo?io do kraja. Poslu?aj starije hip-hop albume iz 90tih i vidjet će? veliku razliku u kvaliteti zvuka u odnosu na danas. A razlika je upravo u tome ?to se danas radi kod kuće na Fruity Loopsu a onda se radilo u big time studiju na SSL-u. Nema to veze sa rapperima. Recimo albumi iz 90tih od Snoopa, Dr Dre, Notorius BIG,Jay Z, Xclan, Nas, itd,itd. Sve to je svjetlosnu milju od bilo kojeg albuma danas. Pa danas je najjači projekt Lil Wayne koji zvuči presmije?no. To ne zvuči niti ko demo. ?ivi u?as |
Quote:
Quote:
|
Quote:
Skoro svaki platinum rap album iz 80tih i 90tih koji ja imam je sniman iskljucivo na 2 inch 24 track formatu i mixan na SSL ili NEVE konzoli. To je tehnicki deo, isto bitan kao i produkcijski naravno koji je isto imao uticaj na sam kvalitet jer je tad budzet dozvoljavao da zakupis iskusne session muzicare koji bi svirali i radili overdub sa instrumentima od pocetka do kraja preko semplovanih bubnjeva. Tako se nekad radilo. Mada tako jos uvek rade ljudi poput Doktor Dreja. ;) Inace nisam lozac, nije meni do tog "wow" faktora, najvise bi voleo da mogu postici kvalitet mixa kao na mojim najomiljenijim albuma iz 20. veka, al ne ide... :rolleyes: Sve dok se projekat ne razvuce po high end konzoli... :wink: Danasnja muzika, ako ignorisemo losu produkciju i nedostatak talenta, TEHNICKI zvuci jako lose. Nije bas sve sto je novo lose, npr. najnoviji album od Tech N9ne zvuci vrlo dobro, zainteresovo sam se da vidim kako je album sniman, odgledao "the making of" snimak, i video da je 90% albuma snimano i mixovano u profesionalnom studiju na SSL 4K konzoli. Plugini su korisceni samo za sitne efekte na vokalu (npr. megafon efekat i slicno). |
Quote:
Illmatic je miksao Eddie Sancho, jedan od najvecih hiphop miksera. Covek tvrdi da danas miksa sve ITB i ostro se suprostavlja ljudima koji kazu da ne moze da se dobije zvuk ITB :) Na GS-u je bilo rasprave na rap sekciji ITB vs OTB, Sancho se javio i rekao "Check out my man's Evidence's last album (to je bio Weatherman u to vreme), I mixed it completly ITB without a single outboard" Taj isti Lil Wayne se danas miksa i snima u milionskim studijima ... I i dalje zvuci smesno, dakle nije do opreme |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Sancho ne reklamira nikog i nista i ne pominje konkretan brend. |
Quote:
|
Evo malog spiska opreme Criteria Studios gde je miksan zadnji Lil Wayne:
Studio A Restored vintage Neve 8078. Huge Tracking Room Studio B SSL 4096 G+. Ultimation Moving Faders, Total Recall Studio C API Legacy 32 x 24, Intermediate Tracking Space. Studio D SSL 6048E 48x32, Great for Overdubs & Mixing. STUDIO E Faboulous SSL 9080J with 5.1 Surround Evo vam i sajt pa pogledajte detaljnije sta vas zanima http://www.criteriastudios.com/. I dalje oprema miksa ? I Lil Wayne zvuci ko smece zato sto se radi u FL-u? Koliko ja vidim ne radi se u FL-u. Ili pak zvuci kao smece jer je muzika totalni crap, i ideja totalni bullshit. Sad vidim da je Eagles - Hotel California i mnogi drugi hitovi snimljeni u ovom studiju A anyway, DJ Premier ili Havoc iz Mobb Deepa (Hell on Earth je miksan na SSL-u itd), nisu to sve imali u posedu. Oni su pravili beatove na SP1200 i MPC-u, bas kao sto danas klinci prave na FL-u ili recimo ovaj decko Noah u Pro Tools-u... A koliko vidim masa danasnjih top albuma se miksa cak i u istim studijima od tad, pa cak i isti ljudi neretko rade, pa albumi ne zvuce kao tada. |
I dalje radim na tome da dokazem da je ITB podjednako dobar kao OTB !
Samo mi treba malo vremena... Da ne pricam sto MASA svetskih miksera miksa ITB !! Dok sam imao pravu sobu (sa svim hardware-om) slabo sam bio opremljen za ITB (nista plugova i sintova) i zbog brzine i razradjenog sistema nisam imao vremena da se obrazujem..Pro Tools sam koristio za playback fajlova za remikse! Onda je dosao veliki projekat oko crtanog filma i nisam taknuo muziku 3 godine (samo sam radio sound FX i seckao temp muziku) Pred sam kraj sam nabavio sve plugove i poceo da uporedjujem sa hardware-om (koji sam polako poceo da prodajem). Posle pola sata sa svakom spravom (EQ / reverb / delay / compressor..) i sa plugovima...nije mi bilo zao nicega sto sam prodao. najvise mi nedostaje prostorija - da mogu da odcepim i da cujem sta se desava... E sad, kuci - slusanje je bez veze...ogromna soba, nema tretman, odjekuje i navikavam se polako. Opet sve sto uradim svremena na vreme je neka muzika za reklamici ili korporate video - nije pop muzika! Samo malo vremena da se priviknem i posteno ispitam sta sve tu ima (od stotine plugova!!) + treba da zamenim tweeters na Haflerima (oba su otisla a da nisam primetio..zato sam i zamutio zadnji miks..) Sad sam stavio NS10 i opet treba da se privikavam.. Ali tvrdim da moze sve ITB i blagovremeno cu dokazati. Sad radim neke pop pesme za publishera i mozda zapeva neko poznat.... |
Quote:
Quote:
|
Ja ovdje nisam govorio samo da se radilo u velikim studijima nego i o tome da su to radili profesionalci a sad rade totalni amateri.
Dakle, prije nije miksao frend od Jay-z-a koji ima Cubase nego profić sa 20 godina iskustva. Razlika je i u opremi i u ljudima. Dakle, Pensado će smiksati bolje svezanih očiju i u?iju na Fruity Loopsu nego ja na Neve-u. Tu nema dileme. Zato ?to je on profesionalni mixing engineer a ja nisam. Ja sam aran?er i producent koji silom prilika mora i miksati. Da ne moram, ne bi to nikad radio. Ali razlika između prije i sada je vrlo očita i poznata. A to je da nedostaju karike u lancu. Ili se snima kod kuće, ili se miksa kod kuće, ili snima Meho, ili miksa Jozo. Prije toga nije bilo. Snimalo se i miksalo u proper studiju i to su radili profesionalci. Nebo i zemlja |
Surfer, ja koliko vidim zadnji Wayne-ov album nisu miksali njegovi drugari nego tri surova profesionalca:
http://www.discogs.com/artist/Fabian+Marasciullo http://www.discogs.com/artist/Jeremy+Stevenson http://www.discogs.com/artist/Neal+Pogue?anv=NealHPogue Ja sto se Lil Wayne-a tice i vecine danasnjih poznatih repera koji prodaju albume za velike kuce, a ti albumi zvuce skrnavo, ne bih trazio problem u losoj opremi i u drugarima amaterima koji im miksaju, jer ocigledno je da nije tako, miksa se u najskupljim studijima i miksaju profesionalci sa rezimeom... Problem bi trazio u samim izvodjacima i timovima koji biraju muziku za njih i to... Nama se to ne svidja, ali se omladini na zurkama svidja i prave milione, a mi se slazemo da zvuci kao smece? Dakle veliki studiji - check profesionalci miksaju - check artisti - delikatno pitanje ... A i slabo da ima u prodavanijim albumima slucajeva gde su amateri miksali ... A opet zvuci kao da jesu... Dok sam recimo slusao u skorije vreme underground albume koji zvuce odlicno (mada pretezno je krsh na ug sceni kao i svuda) , a budzet za miksing albuma je bio zero |
Zaboravio si na jednu kariku u lancu a to je kakav snimak je taj profi dobio.
A to je uglavnom kućna radinost. Danas Jozo radi aran?man u Frutiju, eksportira kanale u mp3 formatu, kupi Manley reference za 10 000 $ i snimi vokal u dnevnoj sobi i po?alju to Pensadu. I onda Pensado dobije visoki tlak i zavr?i na tabletama... Isto tako i aran?eri... Mislim, ne znam, ali meni to stvarno zvuči jako lo?e... |
Quote:
A gle koincidencije, 2 pesme na zadnjem Lil Wayneovom albumu je upravo recording radio Noah "40" Shebib iz naslova :) A u ova dva studija se radio tracking: http://www.cmrstudios.com/sound.php http://www.myspace.com/video/miss-li...miami/50709619 Ovaj drugi nema svoj website, ali da se videti sa ovog videa o cemu se radi... A gledam sad i credits, za svaku stvar pise ko je radio recording, u glavnom su ljudi sa brda velikih albuma iza sebe... Govorim o Lil Wayne-u Ne znam da li si slusao ovaj zajednicki Jay Z-ev i Kanye-ov album Watch The Throne? Meni ono zvuci ko da je miksao "Rade iz Surdulice" :), a recording celog albuma je radio Noah Goldstein i vecinu pesama miksao Mike Dean. Dok recimo, u nekom predjasnjem postu sam pomenuo Robert Planta. Zato sto sam prosle godine kad je izasao njegov novi album odmah uzeo da preslusam, sto zbog produkcije, sto zbog toga sto sam obozavalac Zepellina. Odusevio sam se produkcijom albuma, narocito jedne pesme ( Satan Your Kingdom Must Come Down), kad sam procitao kako se snimalo i miksalo, sve mi je bilo jasno :) Sve je radjeno analogno i na trake, osim sto je editing radjen u Pro Tools-u i neki sitni efektcici... Ali za tu muziku to treba i visoko se isplatilo, u smislu kvaliteta zvuka |
ljudi da se ne lazemo, i u doba 80-90 kada je hiphop dobijao ekspanziju svi su isto govorili kako moze ovo kako moze ono, to ne ovako to treba ovako, a sad svi govore (govorimo) eee to su bila vremena... cak je i najveci jaz nastao time sto je neko semplovao nekog pa kao to nije muzika kako vas nije sramota plati ti meni pa me sempluj na mpcu , a sad kazemo eeee to su bila vremena... doduse, sad su (vec odavno) antares i ostali autotjun modsi uzeli i obelezili ovu dekadu zasigurno... i napravili neku novu ekspanziju iako to vise nije to, dal je to lobi nekog ili ko zna sta je, uspelo je al ja taj autotjun nemog smislit` ...ali ko zna, mozda ce nasa deca za 20 god gledati na YMCMB i khaleed-a i tpain-a i reci eeee to su bila vremena ... a mi cemo da ih kritikujemo kao sto su nas kritikovali nasi u fazonu "to je djavolja muzika" ... i sve se vrti u krug al tako je bilo tako ce i biti i dzaba se mi mucimo...:wink: i ljudi koji su bili racunarski operateri i radili sa karticama na racunarima u doba tranzistora kad je izaso pc govorili eeee nije to to... ali to je diskusija za neku drugu temu...
poenta je da je i taj hip hop nastao iz bunta i ne-imanja high end opreme... i da se ne lazemo, i taj Lil wejn ima neke pesme koje su produkcijski odlicne, feenomenalne, ali realno sta on ima da placa stotine hiljada na mix samo kad zna da i ako prdne na traci album ce mu ici u 1.7 milki za prvih dve nedelje (kao karter 4) i zasto bi se covek cimao da UOPSTE razmislja o tome koji outboard da koristi, kad godisnje ima preko 100 (recima sto) featuringa u svim bransama muzike i samo pogledati za koje je sve nagrade nominovan i koje je osvajao pored te us..ane produkcije... a covek mislite sedi u studiju i kao pravi projekte... jok bre, ide kroz ameriku otkrivajuci ug skate parkove i (pokusava da) vozi skejt... :shock: ljudi se trude i ulazu samo dok se ne proslave... i dok ne naprave fan base... i wiz khalifu je lansirala black and yellow produced by norveshko-americki stargate koja je po meni feeenomenalan hit i sve, a sad covek snima po hotelskim sobama na turneji, na mac buku, u87 u avalona na krkove i cjao djaci... i hip hop glavama se svidja taj prljavi zvuk mikstejpa (samo bez te topline naravno):wink: |
Quote:
|
Quote:
Ne, to nije poanta. Jer nitko nije imao high end opremu osim high end studija. Ni hip-hoperi, ni rockeri, ni jazzeri. Poanta je u tome da su onda rapperi repali, aranžeri su aranžirali, vokali su se snimali u studiju a miksali su miks inženjeri u tuniranim sobama. A sad reperi repaju, rade aranžmane, snimaju vokale i miksaju. I sve to rade za k***c |
Quote:
Inace, ako zelite casu mleka, necete kupiti kravu. Isto i sa opremom, ko zeli da realizuje svoje ideje i projekte na vrhunskoj opremi u vrhunskoj sobi, neka zakupi profi studio. Cene su smesne za razliku od pre 20 god, plus trosak trake (200 eur minimum) |
Quote:
i zato su producenti (u rep slengu bit mejkeri) i bili primorani da seku semplove, pa sp1200 pa eventualno roland, pa mpc i statijaznam, da bi iskazali svoj talenat preach-ovanja u ritmu... A da su imali para ... sigurno ne bi iskazivali svoju nemastinu kroz agresivne rime , vec bi svi pevali pesme tipa "aaaaoo - i feeel gooood" i bavili se nekom (u tadasnje vreme) mainstream muzikom e sada na isti nacin hiljade "producenata" (beatmakeri u vocjkastim lupovima) sirom sveta, pokusavaju da uzmu deo kolaca i za sebe, da ukradu znanje od profesionalaca misleci da sve znaju i da mogu sami, i zele da provide for their family time sto prave matre za njihove "homie iz kraja" i pritom zarade neki dolar,evro,bilosta da bi kasnije ulozili u malo bolji zvuk (ako vec toliko vole samu muziku ko sto pricaju u toursima njihovih kucnih studia) ... i mi ma koliko ih mi pljuvali to je realnost... i kroz 20 godina, ti isti beat makeri ima da pricaju new skul producentima "eee u nase vreme nije bilo tih masina koje prikacis na glavu i zamislis zelju, i sama ti napravi matru i rep i kompresiju i mastering, nego fruti lups, pa seci bato sempl, pa na midi klavijaturici od 100 e dosviraj string, pa sve to u mbox pa kao master u vejvlabu satro" i to ce tada da spominju kao "eeeh zlaaatna vremena" i ja sam za to da svako radi svoj poso, reperi nek repuju, producenti nek produciraju i sve to, i Jan je lepo objasnio... ali nekim beatmakerima/reperima ipak treba dati kreditsa...danas ima mnogo koji raaaazvaljuju kako rade (npr araab, bangladesh, lex) a ipak nista od opreme i ko zna cega... pa i alchemist radi u reasonu na mac buku i machine i ne treba mu nista drugo(iako ima digi mixer i outboard i mpc i mogucnost da ode u veci studio) :D... i opet zaradjuje od toga i svi traze bas njegov zvuk... |
Quote:
E, ovo je ključno. Vrlo bitan post kolege Dzonija. Ljudi ovog uopće nisu svjesni. Cijene vrhunskih studija su toliko smije?no niske da nema apsolutno nikakve logike raditi bilo ?to kod kuće a unatoč tome ljudi rade sve kod kuće i ?to je najbolje tro?e velike svote novaca na kupnju semi pro opreme koja ih u konačnici ko?ta vi?e nego da su iznajmili vrhunski studio i platili profesionalcu da to napravi umjesto njih, i da to napravi kako treba. To je ono ?to je bit svega, po meni. Ljudi tro?e energiju za savladavanje raznih studijskih tehnika i novac na opremu samo da bi postigli ispod prosječne rezultate i onda tra?ili novo "superpredpojačalo" s kojim će snimiti super vokal, umjesto da u?tede energiju ili je iskoriste na učenje pjevanja ili sviranja a novac potro?e na nekoga tko će im omogućiti vrhunske rezultate u studiju. Ali tu dolazimo do onog problema kojeg ja često spominjem a to je da rijetko tko u ovoj industriji zna ?to je dobro za njega. Kao npr. pjevači koji će radije dati 2000 Eura za 3 bezvezne pjesme nego za 1 hit. Jebiga, hit je hit al 3 pjesme su 3 pjesme :) |
Quote:
|
Quote:
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Quote:
Kao prvo, Morris studio je daleko od vrhunskog studija. :wink: U Hrvatskoj ne postoji vrhunski studio. Ali evo kad već pitaš reći ću ti koliko košta stvarno vrhunski studio, što studio Jork stvarno je:) SSL 4056 E/G, PT, Andy Munro design, ATC monitori, U47,U67,U87,M49,C12,itd,Lavry Gold, Manley,Neve,API, UREI,svi najbolji instrumenti koji ti mogu pasti napamet itd, itd. 300 EUR po danu sa uključenim inžinjerom i dva apartmana za spavanje za 6 osoba :shock::confused:8-) Pa ljudi moji, jeftinije može biti samo da rade džabe :shock: |
Quote:
Tjeraju me izvođači da ja smiksam da ne moraju plaćati studio. :banghead: I ne, ne volim miksati jer je jedno miksati nešto što prvi put čuješ a drugo miksati nešto što slušaš već 20 dana od jutra do mraka :mad: A osim toga ja sam aranžer i producent i ne bi mi nikad palo napamet miksati da ne moram jer to nije moj posao niti sam za to dovoljno stručan. Zato i sve zvuči za k***c jer su svi umislili da oni imaju pravo i smisao za miksanje. Ma šta miksanje, imaju smisla za sve, jebote |
Quote:
Licno meni kad sam ga bio pitao, zeleo sam iz respekta da mi smiksa jedan EP jer mi je omiljeni rap mikser, jos dok je myspace bio aktuelan, rekao mi je 400 $ po pesmi a ako mozes da sacekas malo duze moze i za manje. I sad ce bilo koji reper iz Amerike da plati meni 400 $ dnevno studio + moj honorar, kad za manje od tih 400 $ moze da angazuje legendu |
All times are GMT +1. The time now is 06:07 AM. |