![]() |
Anketa: DeEsser prvi ili zadnji u vokal lancu?
Dali stavljate DeEsser prvi ili zadnji u vokal lancu, i naravno ZA?TO? Mislim da ?e sad nastat rat:D ( Na gearslutzu je 64 za prvi, a 61 za zadnji)
|
Re: Anketa: DeEsser prvi ili zadnji u vokal lancu?
Zadnji.
Na taj način znam da se neće dogoditi nikakve promjene koje bi mogle utjecati na deesser, tipa kompresor dodatno pojača s-ove nakon što sam namjestio deesser... |
Prvi.
Kao i EQ-cut, on je problem solver pa mi je to logično učiniti na početku, prije ikakvih daljnjih intervencija,a pogotovo ne prije prostorno-modulacijskih efekata. |
NIKAD ne koristim deesser...!
|
stavljam ga posle kompresora a pre EQ.. jer ne bih da mi kompresor razjebava dinamiku koju je dieser već uradio, a opet, lakše mi je da farbam iza njega, jer ako bi bustovao visoke eq pre njega, samo bi ga terao u jači rad.
|
Dodao sam anketu (poll) na thread, pa oni koji su vec rekli svoj stav, mogu dodatno i da glasaju (izraze svoju demokratsku volju, ili kako se to vec,.... ). :D
|
Najpametnije je ako se radi u DAWU da se rucno otklone essovi, mali posao ali je jako efikasan nacin da se resi problem, s obzirom da se lepo prepoznaju u editingu. A onda se izbegava i mogucnost da plug nesto sjebe ( tj covek kji to namesta). Ali pre de esera je po meni vaznije usnimiti to kako treba u zavisnosti od glasa koji se snima, pa nekom kombinacijom tamnijeg mikrofona ili tamnijeg pre ampa ako je mikrofon svetliji (obicno se nema dobar izbor mikrofona) ili na kraju i intervencijom na samom snimanju, mada to zna da bude jako bolno, ali je ipak moguce malo korigovati usnimak u samom startu. Dobri pevaci sami vode racuna o tome dok uvezbavaju jer imaju iskustvo. I na kraju moje misljenje, mnogi pevaci sa govornom manom ili izrazenim de essom su popularni iako im se to cuje, recimo Dino Merlini, ali mu nista posebno ne smeta a ni umanjuje popularnost.
|
Klasicne de-essere retko koristim. Kad treba de-essing koristim neki od kompresora sa sidechain funkcijom (Rchannel mi u zadnje vreme to radi). I zaista nekad mi je prvi u lancu, nekad zadnji, nekad malo pre i malo posle :S
Kod pevanja retko koristim de-esser, ako bas nesto iskoci, onda to otklonim rucno. Ali kod repovanja je zaista potreban jer su slova s veoma cesta i malo je tesko i mukotrpno editovati tolika S slova (bude ih i preko 300) (evo oko 15-ak ih je samo u ove dve recenice sto sam napisao :) ), narocito u srpskom jeziku i francuskom (francuski je pakao za sibilante i svetle mikrofone) i veoma je bitno lepo ih izvajati. Pensado i Ken Lewis (jedan od najpoznatijih hiphop miksera) stalno pricaju o de-essingu kao jednom od najbitnijih procesa kad su pitanju rap vokali, mada ja ne osecam potrebu za toliko in depth de-essing kad je u pitanju engleski jezik, njihovo sss je nekako prashkastije od nasheg vise je kao eshhh, nego esssss, ako me razumete... Ali eto Pensado kaze da ga koristi na pocetku lanca, u mom slucaju zavisi kao sto rekoh, nekad na pocetku, nekad na kraju, nekad po malo i tamo i ovamo, nekad uopste ne... |
Upravo tako nekako... bez nekog preteranor pravila...
|
Quote:
|
Kod mene je slicno kao kod Brace.Ako sta pobegne od sibilanata iako sam se potrudio oko usnimka,onda se rucno,automatizacijom smanjuju sibilanti.Ako se bas bas nema vremena za to,onda deesser ide pre kompresora jer mi je logicno da kompresorom ne isticem i sve ono sto mi se na tracku ne svidja vec da to prvo ocistim koliko mogu pa makar se posle kompresije i vracao na podesavanje deessera i eq-a.Medjutim,posto sve vokale usnimavam sa hardverskom kompresijom u startu,vrlo cesto imam situaciju da dodatna kompresija nije ni potrebna,tako da polemike sta staviti prvo, u sustini ima jako retko.Mozda ce nekome biti i zanimljiva fora sa dva majka koji u medjusobnoj interakciji kasnije svaki na svom usnimku imaju vec uradjen deessing.Npm,stavi se c414-ka kako se obicno stavlja za snimanje vokala a malo,ili malo vise u odnosu na nju shurka 57-ica,treba naci tacnu poziciju u odnosu na pevaca i akustiku u kojem ce svaka od usnimljenih traka imati blazi ili zesci deessing,znaci ne samo kada se slusaju zajedno,vec i posebno svaka za sebe solirana jer je u pitanju interakcija majkova a ne traka.Fora jeste dosta neupotrebljiva (spora) i primitivna u studiju, ali mozda nekome nekada posluzi kako je meni u par navrata posluzila kada softverski ili hardverski deesser nije bio pri ruci.Ne desava se takodje ni tako retko da se u svetskoj produkciji iseca sa tracka mukom izvuceno dobro receno neko problematicno slovo pa slaze svuda gde pase,ili ga kaze neko drugi ako je vec dotle doslo pa isto slaganje...ali....sve to zahteva vreme a vreme su pare,a para nema....tako da je uvek najbolje kada pevaci hoce ponekada da posete i logopeda,barem oni koji drze do svoje profesije.
|
U 90% situacija prvi (RDeeser, ovisno o vokalu: split, notch ili full). Nekad poslije kompresora, a to su obično situacije sa "komplikovanim" vokalom.
|
Poslednji. Prvo comp, pa Eq (ili obrnuto, zavisi kako je snimljeno), pa de-esser. Najcesce Massey.
|
All times are GMT +1. The time now is 09:02 AM. |