Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   Studentova soba za vezbanje violine (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=40164)

Student 06-01-2012 10:39 PM

Re: Azmafon(Zvucna izlolacija)

Pozdrav svima. Citam vas forum redovno i interesuje da li bih ja ogluveo sobu sa jednim slojem azmafona od 2 cm i preko toga perforirana AD ploca presvucena tkaninom. Soba je 240*280 i visina 27o. Soba je potpuno prazna a potrebno mi je zbog vezbanja violine jer u ovakvom stanju imam strasan odjek. Hvala svima i srecno Badnje vece.

Eomsy 06-01-2012 10:46 PM

Quote:

Originally Posted by Student (Post 319669)
Pozdrav svima. Citam vas forum redovno i interesuje da li bih ja ogluveo sobu sa jednim slojem azmafona od 2 cm i preko toga perforirana AD ploca presvucena tkaninom. Soba je 240*280 i visina 27o. Soba je potpuno prazna a potrebno mi je zbog vezbanja violine jer u ovakvom stanju imam strasan odjek. Hvala svima i srecno Badnje vece.

Nemoj se uvrijediti, ali sa ovim pitanjem si upravo osporio crveno boldano :wink:. Neće? si oglu?iti sobu sa samo jednim slojem azmafona ... ubit će? samo ne?to visokih ... Malo vi?e pročačkaj po sticky temama, pa će ti biti mnogo toga jasnije.

Student 06-01-2012 10:50 PM

Pa bas zato sto citam znam da treba minimum 2 sloja azmafona... ali meni ne treba soba za snimanje vec soba za vezbanje i zato pitam da li bih dobio neki rezultat sa tim?
Nisam se uvredio :)

boggy 06-01-2012 11:02 PM

Quote:

Originally Posted by Student (Post 319672)
Pa bas zato sto citam znam da treba minimum 2 sloja azmafona... ali meni ne treba soba za snimanje vec soba za vezbanje i zato pitam da li bih dobio neki rezultat sa tim?

Dobio bi neki rezultat.

Pre toga, pogledaj posto su krovne letve na stovaristu. Pa sracunaj koliko bi te kostao jedan cloud (viseci plafonski apsorber) nesto uzi od dimenzija plafona, sa ramom/rostiljom od tih letvi i preko platna rasporedi preostalo iz paketa po MLS sekvenci sa donje strane (da se vide) Na taj ram stavi cetiri ili pet slojeva azmafona od 2cm debljine, celom povrsinom, zazor do plafona neka bude priblizno debljine svih slojeva azmafona (~10cm)... i zakosi taj cloud za santimetar - dva... prema jednoj strani...... pa probaj kako ti to "svira".
Ako budes to radio, startuj novi thread pa cemo nastaviti diskusiju.

boggy 06-01-2012 11:03 PM

Quote:

Originally Posted by Student (Post 319672)

Gde smo to napisali?

Student 06-01-2012 11:14 PM

Ne znam da li ste napisali 2 sloja ali ste rekli da treba da bude 10 cm debljine. I zasto je sada to toliko bitno? Ne verujete da sam procitao forum ili ne smem da postavim pitanja ako mi nesto nije jasno? Ne znam sta je plafonski apsorber? :)

Eomsy 07-01-2012 08:35 AM

Quote:

Originally Posted by Student (Post 319675)
Ne znam da li ste napisali 2 sloja ali ste rekli da treba da bude 10 cm debljine. I zasto je sada to toliko bitno? Ne verujete da sam procitao forum ili ne smem da postavim pitanja ako mi nesto nije jasno? Ne znam sta je plafonski apsorber? :)

Ha, ha. Točno ku?im kak se osjeća? ... ko da te netko napada :D , ali mora? shvatiti da je ljudima ovdje te?ko stalno pisati jedno te isto, a i nekada se pisana pitanja/tvrdnje mogu protumačiti drugačije od strane čitaoca! Pitanja su uvijek dobrodo?la, ako su konstruktivna :wink:.

Boggy ti lijepo ka?e, otvori svoj thread i počni sa time. Plafon je isto toliko bitan, koliko i zidovi koji te opkru?uju. Na?alost u azmafon se ne ku?im :( (jer ga ovdje nema), ali se ku?im u mineralnu vunu, pa ti nebi bilo lo?e baciti računicu azmafon/vuna i vidjeti ?to ti je jeftinije. Plafon 10 cm sa 10 cm odmakom, a na zidove stavlja? "debljinu" koju provjerava? kolika ti je dovoljna za ono ?to tra?i?. Već 5 cm tvrđe kamene vune po zidovina, će dati slu?nu razliku ...

boggy 07-01-2012 08:41 AM

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 319691)
.....a na zidove stavlja? "debljinu" koju provjerava? kolika ti je dovoljna za ono ?to tra?i?. Već 5 cm tvrđe kamene vune po zidovina, će dati slu?nu razliku ...

Na zidove za pocetak ne mora nista.

Student 07-01-2012 10:39 AM

Hvala na brzim odgovorima. Ne bih da otvorim thread dok ne krenem sa radom. Od ponedeljka cu verovatno krenuti pa cu otvoriti novu temu. Za sada jos ne znam kako i sta cu.
:)
Znaci, na plafon da stavim 10 cm izolacije? Ako sam dobro shvatio, i na plafonu napravim konstrukciju i stavim azmafon ili mineralnu vunu. Sta da stavim preko azmafona ili kamene vune? Mislim da ce mi se jako smanjiti prostorija ako toliko spustim . Tada cu imati samo 250 visine. :)

boggy 07-01-2012 11:47 AM

Quote:

Originally Posted by Student (Post 319702)
Hvala na brzim odgovorima. Ne bih da otvorim thread dok ne krenem sa radom. Od ponedeljka cu verovatno krenuti pa cu otvoriti novu temu. Za sada jos ne znam kako i sta cu.
:)
Znaci, na plafon da stavim 10 cm izolacije? Ako sam dobro shvatio, i na plafonu napravim konstrukciju i stavim azmafon ili mineralnu vunu. Sta da stavim preko azmafona ili kamene vune? Mislim da ce mi se jako smanjiti prostorija ako toliko spustim . Tada cu imati samo 250 visine. :)

Objasnice ti Eomsy, u svom threadu (koji si procitao): http://www.rumski.com/forum/showthre...086#post299086
Ako stavljas kamenu vunu, stavi Ecose

mekonin 07-01-2012 12:04 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 319704)
Objasnice ti Eomsy, u svom threadu (koji si procitao): http://www.rumski.com/forum/showthre...086#post299086
Ako stavljas kamenu vunu, stavi Ecose

Koje sve gustine Ecose kamene vune se mogu naci kod nas?
Na jednom stovaristu ovde u Nisu koje je navodno glavni zastupnik Knaufovih proizvoda pokazali su mi samo u rinfuzu i to je kao to.

boggy 07-01-2012 12:15 PM

Quote:

Originally Posted by mekonin (Post 319706)
Koje sve gustine Ecose kamene vune se mogu naci kod nas?
Na jednom stovaristu ovde u Nisu koje je navodno glavni zastupnik Knaufovih proizvoda pokazali su mi samo u rinfuzu i to je kao to.

Video sam rolne Ecose mekane kamene vune (verovatno 30-40kg/m3) u Metro-u u Beogradu, nisam je jos kupovao niti koristio... samo sam zapazio da je ima.
I ako na tu mislis... ako je u rolni, ona je ok za cloud, mozda je samo treba i gore i dole "tapacirati" vazduhopropusnim tekstilom da ne bi padala prasina po glavi.

Spominjem Ecose, zato sto nemaju svi posetioci Rumskog mogucnost da kupe Azmafon, mada ih ima koji su dolazili kolima iz Hrvatske i kupovali ga u Kragujevcu.

Eomsy 07-01-2012 01:21 PM

Quote:

Sta da stavim preko azmafona ili kamene vune?

Mikrofibru, tkaninu koja ti neće propu?tati čestice vune ...

Quote:

Mislim da ce mi se jako smanjiti prostorija ako toliko spustim . Tada cu imati samo 250 visine. :)

Ne?to ?rtvuje? da bi drugo dobio ... tak to ide :wink:. Problem se javlja ako si visok 2,60, pa glavom lupa? u cloud :D .... Meni je u mom studiju cloud iznad controlnog stola smje?ten na samo 1,85, ali mi ne smeta, po?to sam manji od toga :rotfl: ...

mekonin 07-01-2012 04:35 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 319708)
Video sam rolne Ecose mekane kamene vune (verovatno 30-40kg/m3) u Metro-u u Beogradu, nisam je jos kupovao niti koristio... samo sam zapazio da je ima.
I ako na tu mislis... ako je u rolni, ona je ok za cloud, mozda je samo treba i gore i dole "tapacirati" vazduhopropusnim tekstilom da ne bi padala prasina po glavi.

Spominjem Ecose, zato sto nemaju svi posetioci Rumskog mogucnost da kupe Azmafon, mada ih ima koji su dolazili kolima iz Hrvatske i kupovali ga u Kragujevcu.

Moguce da je to to sto sam video, posto nije bilo u plocama, u svakom slucaju bilo je nesto mekano. Pretpostavljam da je to previse lako za sirokopojasne panelne apsorbere.

boggy 07-01-2012 05:51 PM

Quote:

Originally Posted by mekonin (Post 319721)
Moguce da je to to sto sam video, posto nije bilo u plocama, u svakom slucaju bilo je nesto mekano. Pretpostavljam da je to previse lako za sirokopojasne panelne apsorbere.

"Mekano" odlcino radi u sirokopojasnim panel apsorberima... pogotovo u debljim slojevima za jako niske frekvencije, pogotovo kao cloud. Pored "tezine" ulogu igra i otpor protoku vazduha, koji ako je veci, panel vise reflektuje...

mekonin 07-01-2012 07:12 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 319727)
"Mekano" odlcino radi u sirokopojasnim panel apsorberima... pogotovo u debljim slojevima za jako niske frekvencije, pogotovo kao cloud. Pored "tezine" ulogu igra i otpor protoku vazduha, koji ako je veci, panel vise reflektuje...

Koja bi debljina po vama klasifikovala panel apsober u "deblje"?

boggy 07-01-2012 07:17 PM

Quote:

Originally Posted by mekonin (Post 319733)
Koja bi debljina po vama klasifikovala panel apsober u "deblje"?

25cm do 1.5m

Student 07-01-2012 08:12 PM

Cime je najbolje pricvrstiti cloud za plafon?

boggy 07-01-2012 08:16 PM

Quote:

Originally Posted by Student (Post 319741)

Lanac, sraf u obliku kuke i tipl za plafon. Ako nisi siguran posavetuj se sa nekim ko je iskusniji... nije dobro da ti sve to padne na glavu

Student 07-01-2012 08:26 PM

Koliko bi meni oblaka trebalo za plafon povrsine 280x 230? Predpostavljam da njih ne bi trebalo paralelno da postavim sa plafonom, vec da je jedan kraj nizi a drugi visi?

boggy 07-01-2012 08:28 PM

Quote:

Originally Posted by Student (Post 319746)
Koliko bi meni oblaka trebalo za plafon povrsine 280x 230?

250x200
Quote:

Originally Posted by Student (Post 319746)
Predpostavljam da njih ne bi trebalo paralelno da postavim sa plafonom, vec da je jedan kraj nizi a drugi visi?

da, cini mi se da sam tako i napisao ranije.

Eomsy 07-01-2012 08:41 PM

Quote:

Originally Posted by Student (Post 319741)

Betonski ankeri ... nema čvr?će, a da ne probija? cijelu deku :D ...

boggy 07-01-2012 08:49 PM

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 319749)
Betonski ankeri ... nema čvršće, a da ne probijaš cijelu deku :D ...

Moze. Ovde to zovu i celicni tiplovi. Jedino ako mu je plafon od monta opeke (!), onda su bolji oni dugacki tiplovi sto se rascvetaju kada stezes sraf, jer je jako blizu (na 5cm) moguca supljina. Mada je ako se naleti na tu supljinu jos pa najbolje gvozdena zica, ekser, stegne se duplo zicom ekser na polovini u obliku slova "T", savije se zica sa ekserom i progura kroz rupu, to se razvuce u rupi i vise nema nazad.... ako nije jasno mogu da nacrtam.

Student 07-01-2012 08:49 PM

Imam mali problem jer je sijalica to jest kabal za struju na samoj sredini plafona.

boggy 07-01-2012 08:53 PM

Quote:

Originally Posted by Student (Post 319752)
Imam mali problem jer je sijalica to jest kabal za struju na samoj sredini plafona.

Skines sijalicu, nastavis kabl i napravis osvetljene po ivici clouda sa LED rasvetom (koja se ne greje puno)... bice i lepsa vizuelna atmosfera. Jako osvetljenje resis nekom lepom podnom lampom.

Ili na drvenim plocama razmestis nekoliko svetiljki na samom cloudu.

To ti bilo koji elektricar moze uraditi za jedno pre-podne.

Student 07-01-2012 09:00 PM

Kako da stavim led rasvetu po ividi clouda kada cu ceo cloud da persvucem tkaninom? Mislite da se nece paliti to?

boggy 07-01-2012 09:24 PM

Quote:

Originally Posted by Student (Post 319754)
Kako da stavim led rasvetu po ividi clouda kada cu ceo cloud da persvucem tkaninom? Mislite da se nece paliti to?

Ima led rasvete i u obliku obicnih sijalica... ne samo traka... i da, te trake se ne greju... moze preko tkanine...

Student 07-01-2012 09:28 PM

Ta jedna traka je 11000 dinara a ima 6 malih sijalica. To mi je jako skupo :)
Jel ima jos neko resenje?

BlasterMaster 07-01-2012 09:30 PM

1. tiplovi - ankeri su dobri mada teze se nalaze, jedino ako probas u nekom centru za shrafovsku robu i malo su skuplji... i rade ako ti je gore monta, mozda ce ti biti zeznuto ako je betonska ploca... a ako njih ne nadjes, samo trazi plasticne SAMOGUZVAJUCE tiplove u radnji, ima mozda par modela i svi rade poso na istom principu, a da drze, bogami drze ko ludi... pre ce se holshraf sa kukicom ispraviti (kukica) od tezine nego sto ce se izvuci... :wink:

2. led svetla postavljas kad namestis cloud na gornju plocu (to jest po gornjim ivicama da se ne vide a da osvetljuju plafon), ne moras da produzujes kabal samo ga spustis do zadnje strane clouda, samo ces morati da nekako ushushkas adapter posto skoro sve rade na 12v... prednost je sto ne greju, i sto imas vise vrsta (bele) svetlosti, pa i u boji... mana je sto su skuplje... drugo je resenje ako neces da montiras adapter da uzmes sijalice u crevu; prednost - montiraju se na 220, malo su jeftinije od led traka, i postoji mogucnost ugradnje dim-prekidaca, da mozes umesto pali-gasi da doziras kolicinu svetlosti, a mana je - mooozda malo vise greju, nemaju samolepljivu stranu, i kupuju se na odredjenu duzinu (ja sam naso 1m, 3m i 5m) znaci nema secenja i nastavljanja kao kod led traka...

Eomsy 07-01-2012 09:32 PM

Quote:

Originally Posted by Student (Post 319758)

Ja sam za?erafio brodsku lampu na rub clouda, vizualno se ne vidi, a daje svijetla koliko ti je ?arulja jaka ....

boggy 07-01-2012 09:37 PM

Quote:

To je bila samo ideja, stavi sta hoces.

BlasterMaster 07-01-2012 09:41 PM

Quote:

ne znam stvarno gde si to vido ali to je nerealno preskupo :shock:
ili si se ti nesto zeznuo, ili su se oni nesto zeznuli...

obicna bela led traka je u Srbiji ako se dobro secam 440 din-m, i u metru staje 30 dioda (malih sijalica kako bi ti reko) seku se na 10 cm... znaci po 3 sijalica ide na 10 cm... druga je sa po 60 dioda u metru one su 600 din (6 evra) + pdv... tako da si verovatno ti naso nesto sto nije to sto mislimo...

boggy 07-01-2012 09:43 PM

Quote:

......

:shock: ???? :confused:

Prvo klikni na http://lmgtfy.com/?q=led+rasveta pa izaberi drugi link, pa tamo imas, recimo, ovo
http://www.elektrodigital.co.rs/Srps...0smd%20led.htm

sve su 6-7EUR/m (boju mozes da biras)

:rolleyes:

boggy 07-01-2012 09:46 PM

Quote:

Originally Posted by BlasterMaster (Post 319764)
ne znam stvarno gde si to vido ali to je nerealno preskupo :shock:
ili si se ti nesto zeznuo, ili su se oni nesto zeznuli...

obicna bela led traka je u Srbiji ako se dobro secam 440 din-m, i u metru staje 30 dioda (malih sijalica kako bi ti reko) seku se na 10 cm... znaci po 3 sijalica ide na 10 cm... druga je sa po 60 dioda u metru one su 600 din (6 evra) + pdv... tako da si verovatno ti naso nesto sto nije to sto mislimo...

Upravo to...

NLP 07-01-2012 11:42 PM

Quote:

Originally Posted by BlasterMaster (Post 319760)
... samo ces morati da nekako ushushkas adapter posto skoro sve rade na 12v...
... ugradnje dim-prekidaca, da mozes umesto pali-gasi da doziras kolicinu svetlosti...

Ako je rasvjeta na 12V i slično i na istoj fazi imat češ priključen monitoring, vrlo rado dođe do bruma kod zvučnika!!!
Bolje izbjegavati 12V "obične" trafote i dimmerse...
Postoje i prilagođeni dimmersi ali su skupi ili ako ih sam prilagodiš.
Druga je priča ako je električki vod od rastveljenja odvojen od audio opreme onda možeš da "vešaš" šta hočeš.

boggy 07-01-2012 11:47 PM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 319772)
Ako je rasvjeta na 12V i slično i na istoj fazi imat češ priključen monitoring, vrlo rado dođe do bruma kod zvučnika!!!
Bolje izbjegavati 12V "obične" trafote i dimmerse...
Postoje i prilagođeni dimmersi ali su skupi ili ako ih sam prilagodiš.
Druga je priča ako je električki vod od rastveljenja odvojen od audio opreme onda možeš da "vešaš" šta hočeš.

Jeste, ali... uzgred, konkretno pricamo o sobi za vezbanje violine... pasivne... akusticne... nema monitoringa :da: :p
http://www.rumski.com/forum/showthre...669#post319669

NLP 07-01-2012 11:53 PM

Jeste da video sam ali samo odgovoram BlasterMaster-u i drugima koji to čitaju, da se ne bi pitali otkud neprijatni zvukovi kod monitoringa.

BlasterMaster 08-01-2012 12:01 AM

da u pravu je nlp, ja sam (kod mene) razveo na drugu fazu bas zbog toga, samo mu nisam za to napomenuo jer mu treba za vezbanje mislio sam da mu tu nece trebati monitoring... ali hvala na podseti :wink:

Student 08-01-2012 12:03 AM

Pre 2 meseca sam se uselio u kucu i sve radnje rasvete sam obisao kako bih je opremio rasvetom, kupio sam zvezdano nebo to jest 8 armatura sa led lampicama i sa onim transformatorom ili ne znam sta je...neka kutija... 11000 dinara u Halogenu u NS.
Za te trake sa led diodama sam cuo ali su mi rekli da je to vise dekor nego da bude glavna rasveta.

U toj sobi cu imati i aktivne monitore, msm vec ih imam ali ce soba biti prvenstveno namenjena za vezbanje violine.
Pozdrav, nadam se da ne smaram :)

Student 08-01-2012 12:06 AM

Upravo sam sada ukljucio monitore i primetio sam da imam neko brujanje iako nemam led diode vec samo jedno grlo sa sijalicom. A na taj utikac mi je povezana i mikseta.

Ako sam skrenuo sa teme molim da se izbrise odgovor :)

All times are GMT +1. The time now is 12:48 PM.