![]() |
klavijatura -> kompjuter -> vst
Pozdrav svima
Htela bih da VSTove na kompjuteru sviram pomoću klavijature Yamaha PSR E403. Glavni problem je taj latency koji je ogroman. E sad, koliko bi tu kupovina zvucne kartice pomogla jer klavijatura se spaja preko USB-a sa kompjuterom pa ne znam je li ta konekcija dovoljno brza. Kakva zvučna kartica bi najvi?e odgovarala za takvo sviranje? |
Re: klavijatura -> kompjuter -> vst
jel samo taj psr ima samo usb ili ima i midi out? ako ima midi (nisam siguran ali trebalo bi posto je novija) , uzmes zvucnu sa midi ulazom, midi kabal i shibas...
|
ili uzmeshh nesto tipa ovo http://www.m-audio.com/products/en_us/MIDISPORT1x1.html
znaci bocnesh midi kabel iz klavijature u ovu spavu , a spravu na usb i nema problema. |
Klavijatura znaci usb, i imas latenciju? Ok.. Pod predpostavkom da imas integrisanu karticu predlazem da skines asio4all drajvere, instaliras i podesis buffer size na 128 samples recimo..
Da se ponovis sa boljom karticom naravno da ne bi bilo s goreg, ali ako ti treba samo za vjezbu ili slicno ovo bi trebalo da ti radi posao.. |
Iskreno sumnjam da je do klavijaturice. Ne verujem da bi Yamaha napravila "neupotrebljiv" proizvod koji zavisi od neke tamo zvucne kartice itd. Ako su dali taj USB , znaci da on moze da radi i bude "upotrebljiv". I ako postoji latencija, ona je verovatno smanjena na pristojan "prihvatljiv" nivo.
Verujem, dakle, da se radi o tome da treba da podesis racunar ,a verovatno u upu'stvu yamahe stoji koja je preporucena konfiguracija i op. sistem. Kada taj uslov zadovoljis, baci se na software podesavanje i sprava moora da radi ili se Yamaha obrukala, mada po onome sto sam pregledao po U-tube, ljudi su happy... Dakle komp...:wink: |
Bice da je ovo sto Rhino i Bockie spominju. Znaci Asio4All i malo pregledas komp!
|
Hvala na brzim odgovorima :grin:
ASIO4ALL je vec bio instaliran. Kako da se oslobodim krkljanja zvuka kad smanjujem buffer size? Koja bi zvučna kartica re?ila moj problem? |
Odgovor na to pitanje je jako ?iroko, a mo?da i nije, ako naravno pođemo od konkretne pretpostavke... Recimo da ne ?eli? da se bavi? audio produkcijom u smislu da ti je audio-kartica "sposobna" za profesionalno-kvalitetna usnimavanja zvuka s mikrofona, iz gitare ili nekog drugog a tzv. analognog instrumenta. Recimo da ti je cilj sviranje VSTinstrumenata bez pomenutog ka?njenja (t.j. latencije) i ni?ta vi?e. Tehničkim jezikom rečeno, potreban ti je kartica sa prosečno kvalitetnim AD DA konverterima i standardnim ASIO drajverom, pomoću kojeg bi mogla da smanji? ka?njenje na (nečujnih) 5-7 milisekundi. Ako tako postavi? stvari, svaka, dakle i ona najjeftinija EMU i M-Audio kartica zavr?ava posao. Pominjem te dve firme jer su u tom rangu ponude zvučnije, ali i ma koja druga a da ti nudi ASIO podr?ku, nije za zaobići.
|
Quote:
Kazem, pogledaj koju konfiguraciju preporucuje Yamaha. Kompjuter je spor ili nepodesen ako ne moze da podnese manji buffer... |
Quote:
Koji god interfejs da je u pitanju, procesorska snaga računara je bar podjednako va?na. Pozdrav, Vasa |
Stvarno nisam znao to za Lexicona, mada ove dve firme koje sam pomenuo, mislim da tu, obrni okreni, nema oma?ke. Dakako, stoji i konstatacija za va?nost snage procesora. Zna? li Kate koji ti je procesor u kompjuteru?
|
Problem se javlja na desktop konfiguraciji sa procesorom AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 5000+2.61GHz. Taj računar ?elim da osposobim.
Ali sad ne znam da li je to do procesora, imam jedan Toshibin laptop dosta star Intel Pentium M procesor 1,6GHz koji u sebi ima integrisanu Sigma-Tel zvicnu kartu. Uz pomoć ASIO drivera koji je pode?en Buffer size=64samples (opcija Hardware buffer je isključena) dobijam latency od 2ms! Bez krkljanja i ?umova |
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Quote:
|
Pa postoji mogucnost da integrisana karta koju imas na svom kompu jednostavno ne saradjuje sretno sa Asio4All. Probaj pronaci neki SBLive, i uz pomoc kx drajvera mozes da radis i u XPu i u Win7 (64bit). Kostace te 10 eura...
|
pa ako je ta konfiguracija, i ako je sistem pravilno istaliran i drajveri, definitivno nije do racunara (sto je moglo odma da se zakljuci jer je navela da ima problema sa konekcijom klavijatura komp da bi svirala u VST okruzenju) a cim moze da radi sa zahtevnim vst-ima znaci to nije uopste slab procesor za te neke osnovne funkcije, naravno kao sto kaze bockie optimizacija ce sigurno pomoci, isti processor sam imao na kucnom racunaru, i zbog filmova i muzike imao samo integrisan zvuk, kad sam pokusao da nesto dok sam uz komp zavrsim preko klavijature isto je "krchalo"... ubacio audigi 2 sb naso u nekoj kutiji na tavanu, i delimicno resio problem makar kad mi padne ideja da usnimim.... ali latencija je i dalje bila velika za neki ozbiljniji rad... ali ko sto kaze diviner malo kosta a zavrsi ti posao
|
Quote:
Imam istu generaciju procesora (Athlon x64 Dual Core) i sve ?to mogu da ka?em je da... bolje da ne pričam :) ne koristim klavijature za kontrolu VST instrumenata (crtam "Morzeovu azbuku" da bih programirao bubanj i to je sve ?to se tiče VSTi, a buffer size mi je inače stalno pode?en na 4096 samples). ALI, kada bih hteo da sviram virtuelne instrumente preko klavijature NIKAD ne bih uzeo AMD-based ma?inu. Procesor je bio i ostao "usko grlo" koje diktira generalnu latenciju sistema, a snaga procesora se ne meri samo njegovom nominalnom brzinom nego i načinom na koji koristi svoju brzinu (a AMD i Intel nisu ba? isti procesori). Diviner i Psionic mogu to bolje da objasne nego ja, po?to ja mogu da govorim samo iz ličnog iskustva, a ne kao poznavalac. Sa druge strane - Kejt Bush ima Toshiba laptop koji radi bez problema... pa u čemu je onda problem :confused: Pozdrav, Vasa |
Pitanje za korisnike ili poznavaoce USB muzickih karti...
Do sada sam sve koristio PCI karte... sada razmisljam o kupovini USB... Da li se u odnosu na PCI karte, USB 2.0 karte vise "dave" kod projekata baziranih na VST instrumentima ? Pitam ovo iz razloga sto sam negde procitao da USB veza ide maksimalno do 480 Mbps... Da li je to dovoljno kod projekata kod kojih recimo svira 15-20 instrumenata ? :confused: |
Quote:
Pfff... Pa usb 2.0 je brzi od FW...! FW je 400. (ima i FW800, ali vecina interfejsa nije 800) Drugo 44.1/16bit je STEREO (dakle dva kanala) 1411kbps, pa ti racunaj kojiko moze... Ako ima interfejasa (licno posedujem onyx1640) koji moze da siba 96K/24bit X 16 kanala bez greske na klasican FW (400 Mbps) koji je sporiji od USB 2.0... Onda...:wink: |
Quote:
|
Pa pri usnimavanju moze "dokle hoces" (predpostavljajuci da pri samom usnimavanju ne koistis DSP (vst,rtas,au,etc),moze i 24 i vise kanala odjednom, sto uglavnom od harda zavisi, mada bi ovo cika Diviner bolje pojasnio tehnicki), a pri reprodukciji imas 2-mix back (monitoring) i to zavisi samo od racunara a ne od 2-mix... Latencija je prisutna ali u izdrzljivoj meri ako je jaca masina... Maudio je medju prvima izbacio 8-kanalni USB interfejs i odlicno radi...bar koliko sam se igrao... Ima bubica, al brate - radi, nista manje dobro nego bilo koji fw ,etc...!
|
1 Attachment(s)
Sve ovo pitam zbog ove kartice... Roland QUAD-CAPTURE...
Kakva su misljenja o njoj ? |
All times are GMT +1. The time now is 03:36 PM. |