Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   Mekoninov future studio (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=38847)

mekonin 24-08-2011 08:41 PM

Mekoninov future studio

Da ne otvaram novu temu, nisam uspeo nigde da pronadjem na sajtu nista o akustickim problemima koje bi mogle da stvaraju keramicke plocice na podu buduceg studija.
Planiram da adaptiram prostor koji ima pod i deo jednog zida u plocicama, znam da je najbolje imati parket na podu, stoga ne znam da li da pokusavam da tretiram prostoriju sa plocicama ili da ih poskidam. Nameravam da izradim modularne apsorbere od kamene vune i eventualno difuzore.

Hvala na odgovoru.

boggy 24-08-2011 09:52 PM

Re: Control room problem s podom

Quote:

Originally Posted by mekonin (Post 311457)
Da ne otvaram novu temu, nisam uspeo nigde da pronadjem na sajtu nista o akustickim problemima koje bi mogle da stvaraju keramicke plocice na podu buduceg studija.
Planiram da adaptiram prostor koji ima pod i deo jednog zida u plocicama, znam da je najbolje imati parket na podu, stoga ne znam da li da pokusavam da tretiram prostoriju sa plocicama ili da ih poskidam. Nameravam da izradim modularne apsorbere od kamene vune i eventualno difuzore.

Hvala na odgovoru.

Nisam nikada radio studio koji je imao plocice na podu, ali ako gledamo teoretski, plocice su tvrde i reflektivne, sto je i zadatak poda u studiju, tako da verujem da ne bi trebalo biti problema, ne bi to tretirao nikakvim tepisima i itisonima, ostavio bih ga kakav jeste i uradio ozbiljan bass tretman (modularan ili ne), pod ne bi pravio probleme.

mekonin 25-08-2011 09:50 AM

Hvala puno na odgovoru.
Inace, plocice nisu samo na podu, vec prekrivaju i veci deo jednog zida.

Prostorija nije pravilnog oblika, tako da nemam mnogo ideja odakle da krenem sa akustickim tretmanom, da li bi bilo u redu da otvorim novu temu?

Imam uradjen 3D model prostorije u Google Sketchup, moze se skinuti sa ovog linka:
http://www.sendspace.com/file/v4ttw4
kome nije tesko, molim da skine i da baci pogled.

boggy 25-08-2011 09:59 AM

1 Attachment(s)
Quote:

Originally Posted by mekonin (Post 311483)
Hvala puno na odgovoru.
Inace, plocice nisu samo na podu, vec prekrivaju i veci deo jednog zida.

Napravi ozbiljan tretman zidova... veoma reflektivan mora biti samo pod, ostalo mora biti reflektivno iznad otprilike 1kHz, a ispod toga treba da prelazi u absorptivno
Quote:

Prostorija nije pravilnog oblika, tako da nemam mnogo ideja odakle da krenem sa akustickim tretmanom, da li bi bilo u redu da otvorim novu temu?

Naprotiv, bilo bi pozeljno... otvoricu ga ja.
Quote:

Imam uradjen 3D model prostorije u Google Sketchup, moze se skinuti sa ovog linka:
http://www.sendspace.com/file/v4ttw4
kome nije tesko, molim da skine i da baci pogled.

Pogledao sam i prilozio sliku da se lakse vidi.

mekonin 25-08-2011 10:12 AM

Hvala jos jednom!

Ono sto mi se prvo namece kao ocigledan problem jeste kako resiti problem simetrije prostorije? Pada mi na pamet pregradjivanje prednjeg zida ispred stepenista kao i ovog kosog dela koji podrzava stepeniste, na cemu bih dobio koliko toliko simetricni prostor ali bih i izgubio dosta na njemu.

Drugi problem je sto se tice rasporeda zvucnika, jedini zid koji je neprekinut je donji zid, medjutim zid iza zvucnika bi bio nemoguc za tretiranje zbog prozora i vrata, osim ako ne pregradim taj deo kao sto sam pomenuo gore.

boggy 25-08-2011 10:19 AM

Re: Mekoninov future studio

da, malo je komplikovano, jos je i prostorija prilicno niska, ali sto rece neko na belosvetskom forumu... sredjuj prostoriju koju imas a ne onu koju nemas...

ajd' nek i ostali nesto kazu...

mekonin 25-08-2011 10:27 AM

Evo doradjenog modela, uocio sam gresku kod levog zida:

http://www.sendspace.com/file/wy5x37

Na zidovima uz plafon takodje ima i dosta cevi, ne znam koliko to moze da utice na akustiku, ali njih nisam umeo da odradim u alatu, zato evo fotke:

http://img708.imageshack.us/img708/8058/zid2x.th.jpg

Napomena: da bi se otvorio fajl potrebno je imati instaliran Google Sketchup, jako jednostavan i koristan program, meni je bilo potrebno par sati za ceo model.
Zakacio bih JPGove modela ali je tesko zbog nepravilnosti prostorije,stvoriti dobru predstavu o njoj preko JPG, moje misljenje.

mekonin 25-08-2011 10:30 AM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 311488)
da, malo je komplikovano, jos je i prostorija prilicno niska, ali sto rece neko na belosvetskom forumu... sredjuj prostoriju koju imas a ne onu koju nemas...

ajd' nek i ostali nesto kazu...

Visina prostorije je 2,83m, sam ulaz pre stepenica je 2,14m, kolika je optimalna visina jednog studija, ako postoji?

boggy 25-08-2011 10:33 AM

Quote:

Originally Posted by mekonin (Post 311490)
Visina prostorije je 2,83m, sam ulaz pre stepenica je 2,14m, kolika je optimalna visina jednog studija, ako postoji?

da, u pravu si, lose sam video kotu.... to je solidna visina.
Optimalna visina je preko 3m, jer u tom slucaju imas prostora da ozbiljno sredis plafon.

boggy 25-08-2011 10:35 AM

Quote:

Originally Posted by mekonin (Post 311489)
.........
Napomena: da bi se otvorio fajl potrebno je imati instaliran Google Sketchup, jako jednostavan i koristan program, meni je bilo potrebno par sati za ceo model........

http://sketchup.google.com/intl/en/download/

NLP 26-08-2011 12:26 AM

Tebi treba "samo" control room u ovoj prostoriji ili jo? ne?to?
Koliki ima? proračun i koliko misli? na kraju krajeva ulo?iti?!

mekonin 26-08-2011 07:08 AM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 311526)
Tebi treba "samo" control room u ovoj prostoriji ili jo? ne?to?
Koliki ima? proračun i koliko misli? na kraju krajeva ulo?iti?!

Samo control room, a ulozio bih do 1000 evra.

NLP 26-08-2011 11:35 PM

Za te pare mo?e da malko tretira? prve refleksije i poneki superchunksevi, pokoji difuzor i to je to za toliko para i svakako u DIY ozvedbi.
Gabariti prostora nisu ba? slabi (ali ne i veoma dobri:)).

mekonin 30-09-2011 11:28 AM

4 Attachment(s)
Pozdrav,

ne javljam se ovoliko dugo zbog obaveza, a i najpre zbog toga sto sam se posvetio proucavanju materije vezano za akustiku.

Ono sto mi i dalje predstavlja najveci problem i sto mi je ujedno i prva prepreka jeste problem simetrije. Bio bih jako zahvalan na bilo kakvom savetu sto se tice resavanja tog problema u vidu razumnih intervencija na prostoru i osnovne postavke zvucnika.
Zakacicu jos slika izvucenih iz projekta radi lakse vizualizacije.

mekonin 01-10-2011 09:20 AM

Kao prvo logicno resenje mi deluje da bi trebalo pregraditi prostor ispod kosog stepenista. Tu bi eventualno mogao napraviti ostavu ili vocal booth, u buducnosti. Tada bi jedini "neprekinuti" zid bio onaj nasuprot ulazu, koji bih mogao da tretiram apsorberima i sa dva superchunk-a u uglovima. Medjutim, tu imam problem sa stepenistem ispred ulaza u toalet, ne znam da li ima smisla tretirati taj cosak od stepenista do plafona za razliku od drugog koji bi bio od poda, to sigurno nije dobro za stereo sliku...

Takodje po toj orijentaciji, moj sweet spot ce biti postavljem malo ispred stepenista, okrenut ka ulazu. Na koji nacin bih mogao da tretiram tu stranu prostorije? Prva stvar koja mi pada na pamet jeste da stavim podnostojece apsorbere iza zvucnika. Druga stvar jeste pregradjivanje i te strane, ostavljajuci prostor za vrata, ali gubeci mnogo na prostoru. Naravno ja sve ovo pricam na osnovu logike DIY tretiranja ostalih project studija, koji su svi mahom prostorije pravilnog oblika.
Uz to, ne znam kako da pristupi racunanju room modova ovakve prostorije, s obzirom da su prvih 80ak cm od ulaza izdignuti 70 cm u odnosu na ostatak prostorije.

Eomsy 01-10-2011 12:03 PM

Jel mo?e? molim te attachat sketch-up projekat, je rsu ti linkovi neaktivni :wink:, ba? bi malo pogledao, ako smijem :D ....

Quote:

Originally Posted by mekonin (Post 313591)
Kao prvo logicno resenje mi deluje da bi trebalo pregraditi prostor ispod kosog stepenista. Tu bi eventualno mogao napraviti ostavu ili vocal booth, u buducnosti.

Mali i je prostor za vocal booth ... trebaju ti VELIKI vokali, a ne "mali" (u zvuku), pogledaj moj thread, zbog istoga razloga sam ja odustao od toga. Ali da ti bude za računalo, fax, printer i ostale zujajuće stvari, to bi moglo proć :wink: ...

Quote:

Tada bi jedini "neprekinuti" zid bio onaj nasuprot ulazu, koji bih mogao da tretiram apsorberima i sa dva superchunk-a u uglovima. Medjutim, tu imam problem sa stepenistem ispred ulaza u toalet, ne znam da li ima smisla tretirati taj cosak od stepenista do plafona za razliku od drugog koji bi bio od poda, to sigurno nije dobro za stereo sliku...

A da sazida? iste takve stepenice na drugoj strani?! Identična stereo slika :rotfl::rotfl::D ... ?alim se. Ne znam, mo?da ih razvaliti, pa napraviti ?eljezne lojtre (stepenice, merdevine?). Nisam ti tu ba? pametan. MO?da čika boggy ima koju pametniju od mene ...

Quote:

Takodje po toj orijentaciji, moj sweet spot ce biti postavljem malo ispred stepenista, okrenut ka ulazu. Na koji nacin bih mogao da tretiram tu stranu prostorije?

Ovako odokativno, mislim da će ti ?irina stepenica smetati radnome stolu, stalcima za monitore, pa brijem da bi ih trebao prepoloviti. A na vrata (kao i na prozore) i ispod prozora napraviti neke absorbere. Bezveze je to pregrađivati, kada ionako ne mo?e? sav taj prostor tretirati (napuniti vunom), pa da bude veliki bass trap :shock: ...

mekonin 01-10-2011 12:23 PM

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 313608)
Jel mo?e? molim te attachat sketch-up projekat, je rsu ti linkovi neaktivni :wink:, ba? bi malo pogledao, ako smijem :D ....

Naravno! Evo svezeg linka:

http://www.sendspace.com/file/6lg50s

Quote:

Mali i je prostor za vocal booth ... trebaju ti VELIKI vokali, a ne "mali" (u zvuku), pogledaj moj thread, zbog istoga razloga sam ja odustao od toga. Ali da ti bude za računalo, fax, printer i ostale zujajuće stvari, to bi moglo proć :wink: ...

Da, ostava je verovatno najpametnije resenje. A vokale bih eventualno mogao snimati u samom control roomu, kao sto predlazu na ovom linku:
http://www.realtraps.com/art_booth.htm

Quote:

A da sazida? iste takve stepenice na drugoj strani?! Identična stereo slika :rotfl::rotfl::D ... ?alim se. Ne znam, mo?da ih razvaliti, pa napraviti ?eljezne lojtre (stepenice, merdevine?). Nisam ti tu ba? pametan. MO?da čika boggy ima koju pametniju od mene ...

Dobra ideja, nije mi pala na pamet :)
Razmisljao sam o razbijanju, ali to je ipak beton, bice dosta problema to razbiti i srediti, ali ako ne postoji drugo resenje...

Quote:

Ovako odokativno, mislim da će ti ?irina stepenica smetati radnome stolu, stalcima za monitore, pa brijem da bi ih trebao prepoloviti. A na vrata (kao i na prozore) i ispod prozora napraviti neke absorbere. Bezveze je to pregrađivati, kada ionako ne mo?e? sav taj prostor tretirati (napuniti vunom), pa da bude veliki bass trap :shock: ...

Mislis prepoloviti duzinu stepenica ispred izdignutog dela? To je slican poduhvat razbijanju stepenica ispred ulaza u toalet. Ako bih vec resio da ih razbijem razbio bih ih skroz, i tu postavio gvozdene ili neke druge stepenice. Koliko uticu i one u sadasnjem stanju na stereo sliku?
Apsorbere bih svakako stavio na tu stranu, samo me zanima da li bi bilo najpametnije postaviti ih direktno preko prozora i vrata ili ih mogu postaviti blize zvucnicima na stalcima i dobiti zeljeni efekat?

Eomsy 01-10-2011 03:32 PM

Quote:

Originally Posted by mekonin (Post 313611)
Naravno! Evo svezeg linka:

http://www.sendspace.com/file/6lg50s

Skinuto ... gledam docnije ...

Quote:

Da, ostava je verovatno najpametnije resenje. A vokale bih eventualno mogao snimati u samom control roomu, kao sto predlazu na ovom linku:
http://www.realtraps.com/art_booth.htm

Kao i tu na sticky-ima ... recimo moj studio :wink: ...

Quote:

Mislis prepoloviti duzinu stepenica ispred izdignutog dela? To je slican poduhvat razbijanju stepenica ispred ulaza u toalet. Ako bih vec resio da ih razbijem razbio bih ih skroz, i tu postavio gvozdene ili neke druge stepenice. Koliko uticu i one u sadasnjem stanju na stereo sliku?

Gle, tebi nitko nemre ionak reć kaj da radi?, a kaj ne ... Ja mislim da ak radi? jedanput - NAPRAVI? PO?TENO :wink:. Mislim da ti ulazne stepenice su ionako prevelike za stol, monitore i sl ... Ali pričekajmo veće umove da ka?u kaj misle o tome!
Quote:

Apsorbere bih svakako stavio na tu stranu, samo me zanima da li bi bilo najpametnije postaviti ih direktno preko prozora i vrata ili ih mogu postaviti blize zvucnicima na stalcima i dobiti zeljeni efekat?

A koji efekt hoće? postići :confused: ... mo?da sam fulao negdje ...

mekonin 01-10-2011 06:39 PM

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 313628)
Skinuto ... gledam docnije ...

Kao i tu na sticky-ima ... recimo moj studio :wink: ...

Ako mislis na thread gde si konstruisao vocal absorber, to je bas to na sta sam mislio i odlicno si odradio posao.

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 313628)
A koji efekt hoće? postići :confused: ... mo?da sam fulao negdje ...

Mislio sam na efekat apsorpcije niskih frekvencija sa strane prednjeg zida tj. iza zvucnika. Zanima me da li bi se postigao isti efekat ako bih pomerio apsobere od zida napred ka zvucnicima, kao sto bi bilo sa apsorberima na prozorima i vratima. Da recimo ogradim zvucnike apsorberima sa zadnje strane i sprecim sirenje niskih frekvencija iza njih.

boggy 01-10-2011 08:21 PM

Quote:

Originally Posted by mekonin (Post 313638)
Ako mislis na thread gde si konstruisao vocal absorber, to je bas to na sta sam mislio i odlicno si odradio posao.

Eomsy-jev studio:
DIY Vocal booth & Control room?!

Eomsy 01-10-2011 08:26 PM

Quote:

Ne, mislio sam na to da snimaš vokale u režiji (to je starija skica, ali kužiš o čemu pričam :wink: ....

Quote:

Mislio sam na efekat apsorpcije niskih frekvencija sa strane prednjeg zida tj. iza zvucnika. Zanima me da li bi se postigao isti efekat ako bih pomerio apsobere od zida napred ka zvucnicima, kao sto bi bilo sa apsorberima na prozorima i vratima. Da recimo ogradim zvucnike apsorberima sa zadnje strane i sprecim sirenje niskih frekvencija iza njih.

Možeš eksperimentirati, pa probaj jedno i drugo, snimi micom, pa se i vizualno uvjeri :shock: :wink: ....

P.S. @ Boggy ... Preduhitrio si me u pisanju, pa si posto prije mene istu stvar :D ...

boggy 01-10-2011 08:51 PM

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 313645)
.....
P.S. @ Boggy ... Preduhitrio si me u pisanju, pa si posto prije mene istu stvar :D ...

Nema veze... :D

NLP 01-10-2011 09:28 PM

Za te pare koje si naveo (cca. 1000€) napravi mobilne gobo trapse, sa absorpcijom a po pameti i sa kombinacijom difuzije, razprostri to po sredini prostora i napravi impro studio, recimo jedan primjer ali radije koristi ravne absorpcijske površine 10, 15, 20cm debele... a gdje češ kombinovati sa difuzorima koristi binarne ili Schroederove, nekakve vrste asc quick sound field ili attack wall:
http://www.asc-studio-acoustics.com/attk.htm
http://www.asc-studio-acoustics.com/...all-setups.pdf
(slabosti cilindričnih elemenata: http://www.rumski.com/forum/showthre...363#post313363)
A za strop je najbolje da se napravi iznad odabrane pozicije jedan veliki cloud kojeg objesiš.
... ako napraviš dobro, bit češ iznenađen sa dobivenim, po iskustvima da se to dobro napravi 1000€ nije dovoljno ali možeš dodavati sa vremenom.

mekonin 18-11-2011 12:32 PM

Evo javljam se posle duzeg vremena.

Pregradio sam prostor ispod stepenista i krenuo da rusim stepenice ispred toaleta. Preveliki posao jer je suv beton sa armaturom ali smatram da je to neophodno.

Nenade, sto se tice tvog saveta sa mobilnim gobo trapovima, nisam za to resenje jer ono sto sam zaboravio da napomenem jeste da imam jako mnogo outboarda i sintisajzera (bavim se pretezno elektronskom muzikom), koji bi bili rasporedjeni duz bocnih zidova na stalcima i stolovima.

Ono sto vidjam u 99% slucajeva kada se tretiraju buduci studiji jesu sobe koje osim kompjutera sa stolom i monitora nemaju skoro nista drugo. Moj studio bi imao miksetu od 32 kanala, rack od 2 metra visine i desetak sintisajzera na stalcima, plus radne povrsine ispod. Neophodno mi je to sve uklopiti u akusticki tretman. Ideja mi je onda stavljati apsorbere svuda gde je moguce na zidove, plafon i coskove, a ispred apsorbera na bocnim zidovima stalci sa sintijima. Koliko bi oni uticali na akustiku i da li je u redu postaviti ih 5-6 cm ispred apsorbera? Apsorberi deluju na niske frekvencije, tako da bi sintiji jedino mogli biti neka vrsta refleksivne povrsine za srednje visoke i visoke? Imate li kakav savet sto se toga tice?

Nadam se da nisam bio mnogo konfuzan. Potrudicu se ovih dana da zakacim novi sketchup projekat sa rasporedom opreme i moje ideje rasporeda apsorbera i eventualno difuzera.

Pozdrav

NLP 18-11-2011 09:30 PM

... pa trebalo bi se dobro promisliti i sa nekim stručnim savjetovati na licu mesta ali za 1000? neče? napraviti ni?ta ozbiljnije.
Takav prostor bi mogao biti vi?e tracking nego mixing ako se dobro ne pazi ?to se radi.

mekonin 19-11-2011 08:29 PM

Ideja je da se kasnije, kada se bude imalo vise para, ulozi u dodatni tretman, zato je modularni princip najzahvalniji.

Da li postoji neki generalni princip koji se prati kada ima puno opreme u sobi?

NLP 19-11-2011 10:29 PM

Prilagodi se specifičkoj prostoriji koliko mo?e ako ne mo?e ili nema ?elje onda nabacaj ima i takvih.
Pravila: pa recimo da ti ne smeta na prvim refleksijama, levo i desno te izza leđa neka budu čim ni?e...

mekonin 15-01-2012 09:38 PM

4 Attachment(s)
Proslo je puno vremena, ali konacno sam bio u prilici da odradim neka merenja u prostoriji. Prostorija je potpuno prazna. Zvucnici su Dynaudio BM6A, mikrofon ADK A-51TL, interfejs E-mu 0404 USB.

Prvi graf je sa oba zvucnika, drugi je posebno levi (ljubicasti) i desni (zeleni) (smoothing 1/3), treci je oba zvucnika waterfall a cetvrti je RT60 (koji ne umem da protumacim najbolje).

Ako dobro citam graf, najveci problemi su na 50Hz, nesto preko 100Hz i na 200Hz, jedino me brine da li je mikrofon ok za merenja tj. da li prasta previse, na zalost nisam imao od koga da pozajmim merni.

boggy 15-01-2012 11:28 PM

Pokusaj da nam skiciras raspored zvucnika i mikrofona u trenutku merenja.
Merenja gde rade oba zvucnika istovremeno su beskorisna.

mekonin 16-01-2012 09:40 AM

1 Attachment(s)
Evo skicirao sam polozaj zvucnika i mikrofona. Visina tweetera i mikrofona je na otprilike 117cm, zvucnici su udaljeni oko 110cm od bocnih zidova, kreiraju jednakostranicni trougao sa mikrofonom.

Necu vise meriti oba zvucnika istovremeno, samo je REW pustio signal na oba zvucnika i ja sam to snimio, posle sam palio i gasio zvucnike naizmenicno i posebno snimao, nisam video da postoji opcija biranja zvucnika koji se meri u programu.

boggy 16-01-2012 02:26 PM

Quote:

Originally Posted by mekonin (Post 320246)
Evo skicirao sam polozaj zvucnika i mikrofona. Visina tweetera i mikrofona je na otprilike 117cm, zvucnici su udaljeni oko 110cm od bocnih zidova, kreiraju jednakostranicni trougao sa mikrofonom.

Necu vise meriti oba zvucnika istovremeno, samo je REW pustio signal na oba zvucnika i ja sam to snimio, posle sam palio i gasio zvucnike naizmenicno i posebno snimao, nisam video da postoji opcija biranja zvucnika koji se meri u programu.

Pokusaj da se drzis samo jednog zvucnika, i da pronadjes polozaj samo za njega i mikrofon koji daje najravniji odziv, pa na osnovu toga formiraj jednakostranicni trougao. Pomeranje zvucnika je napred-nazad, i levo - desno, za svaku zasebnu poziciju zvucnika pomeraj mikrofon po simetrali sobe i meri odziv. Kad nadjes nesto sto je najravnije... onda sa desnim formiraj trougao, koji NE MORA biti tacan jednakostranicni trougao... vec i uglovi od 55 do 65 stepeni odgovaraju.
Onaj lagani slope prema visokima mi nije jasan i to akustickim tretmanom neces moci popraviti... kosina verovatno potice od zvucnika, cak sam pomislio da si mikrofon stavio neposredno ispred lf drajvera.... ali nisi... koliko vidim.

Taj slope bi najbolje bilo ispraviti ekvilajzerom... ali otom potom...

EDIT: proveri da li ti nije neki EQ filter ostao ukljucen pozadi...

boggy 16-01-2012 03:11 PM

Koji mikrofon koristis... oprosti ako si to napisao, promaklo mi je... :(

mekonin 16-01-2012 03:17 PM

Na koji tacno nacin kreiram trougao, da li merenjem odziva drugog zvucnika ili jednostavno pravim jednakokraki trougao sa prvim zvucnikom i mikrofonom?

Razumeo sam da je poenta imati identican odziv na oba zvucnika, logicno je da, ako je ispostovana simetrija prostorije, kada se pronadje najravniji odziv jednog zvucnika onda se simtericno postavlja u trougao drugi zvucnik, ali sta ako u tom slucaju nije isti odziv na drugom kao na prvom?

Taj slope se koliko se secam izgubio u kasnijim merenjima, ali njih nisam sacuvao. Nisam imao nikakav EQ ukljucen koliko znam.

Necu moci raditi nova merenja par dana posto se jos uvek radi dole. Razmisljam se da postavim OSB ploce preko parketa da bih dobio na toplini, nesto poput Eomsy-jevog studija, ne znam samo kako ce se lepiti za plocice i da li bi skodilo akustici.

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 320256)
Pokusaj da se drzis samo jednog zvucnika, i da pronadjes polozaj samo za njega i mikrofon koji daje najravniji odziv, pa na osnovu toga formiraj jednakostranicni trougao. Pomeranje zvucnika je napred-nazad, i levo - desno, za svaku zasebnu poziciju zvucnika pomeraj mikrofon po simetrali sobe i meri odziv. Kad nadjes nesto sto je najravnije... onda sa desnim formiraj trougao, koji NE MORA biti tacan jednakostranicni trougao... vec i uglovi od 55 do 65 stepeni odgovaraju.
Onaj lagani slope prema visokima mi nije jasan i to akustickim tretmanom neces moci popraviti... kosina verovatno potice od zvucnika, cak sam pomislio da si mikrofon stavio neposredno ispred lf drajvera.... ali nisi... koliko vidim.

Taj slope bi najbolje bilo ispraviti ekvilajzerom... ali otom potom...

EDIT: proveri da li ti nije neki EQ filter ostao ukljucen pozadi...

mekonin 16-01-2012 03:22 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 320258)
Koji mikrofon koristis... oprosti ako si to napisao, promaklo mi je... :(

Mikrofon je ADK A-51TL:

http://ev1.blocket.com/estore_images...50ff70b952.jpg

Na zalost nemam drugi, znam da nije najbolje koristiti large diaphragm kondenzatore. Videcu mogu li od nekog pozajmiti merni.

boggy 16-01-2012 04:13 PM

Quote:

Originally Posted by mekonin (Post 320259)
Na koji tacno nacin kreiram trougao, da li merenjem odziva drugog zvucnika ili jednostavno pravim jednakokraki trougao sa prvim zvucnikom i mikrofonom?

Ovo drugo
Quote:

Razumeo sam da je poenta imati identican odziv na oba zvucnika, logicno je da, ako je ispostovana simetrija prostorije, kada se pronadje najravniji odziv jednog zvucnika onda se simtericno postavlja u trougao drugi zvucnik, ali sta ako u tom slucaju nije isti odziv na drugom kao na prvom?

Onda se nadje kompromis, pokvari se dobar zvucnik, ali ne puno, da bi se izjednacio.
Ovako idu prioriteti:
1. Jednakost odziva iznad 150Hz za levi i desni zvucnik
2. Sto ravniji odziv.
3. Jednakostranicni (60 stepeni) ako je moguce ili jednakokraki trougao (55-65 stepeni)

Quote:

Taj slope se koliko se secam izgubio u kasnijim merenjima, ali njih nisam sacuvao. Nisam imao nikakav EQ ukljucen koliko znam.

Slope moze biti do mikrofona.
Quote:

Necu moci raditi nova merenja par dana posto se jos uvek radi dole. Razmisljam se da postavim OSB ploce preko parketa da bih dobio na toplini, nesto poput Eomsy-jevog studija, ne znam samo kako ce se lepiti za plocice i da li bi skodilo akustici.

Imas li parket ili plocice dole... prvo spominjes parket, a posle plocice.

boggy 16-01-2012 04:16 PM

Quote:

Originally Posted by mekonin (Post 320261)
Mikrofon je ADK A-51TL:

http://ev1.blocket.com/estore_images...50ff70b952.jpg

Na zalost nemam drugi, znam da nije najbolje koristiti large diaphragm kondenzatore. Videcu mogu li od nekog pozajmiti merni.

Pozajmi od nekoga malu membranu... ovo te moze praviti probleme...
Takodje proveri da li se mikrofon treba grejati neko vreme,... ako je lampa unutra... onda je zato bio slope na merenjima.

EDIT: Proverio sam... nije lampa u pitanju... solid-state je preamp...

mekonin 16-01-2012 04:41 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 320271)
Imas li parket ili plocice dole... prvo spominjes parket, a posle plocice.

Izvinjavam se plocice su, lapsus je bio, ne znam zasto napisah parket.

Jasno mi je skroz kako se nalazi pozicija zvucnika, cim budem mogao odradicu nova merenja i pozicioniranje.

Videcu da nabavim drugi mikrofon, tacno je da nema lampu, da li da uopste nastavljam da radim merenja sa ovim?

boggy 16-01-2012 04:56 PM

Ako su plocice, onda komotno mozes da otpratis Eomsyjev postupak, a i da ga pitas za iskustva

Quote:

Originally Posted by mekonin (Post 320277)
.....videcu da nabavim drugi mikrofon, tacno je da nema lampu, da li da uopste nastavljam da radim merenja sa ovim?

Pokusaj da pozajmis na kratko, samo da uporedis rezultate, ne menjajuci poziciju, pa onda donesi odluku da li da nastavis merenja svojim mikrofonom.

mekonin 18-01-2012 09:14 PM

Pitanje u vezi poda, posto mi je to trenutno najaktuelnije:

Majstor mi predlaze da ispod OSB-a stavim sloj tvrdo presovanog stiropora, cime bih dobio na termoizolaciji i sacuvao bubrege, a takodje ne bih unistio plocice ispod lepljenjem, u slucaju da pozelim da sklonim OSB. Brine me da li bi se tim stiroporom ispod OSB-a uticalo na akustiku prostorije. Pitao sam Eomsy-ja, misli da mozda ne bi bilo cvrsto dovoljno ako se ne bi lepilo, ali ako bih stavio preko i parket, to bi bilo u redu. Takodje majstor smatra da OSB nije najbolje resenje za pod jer se lako ostecuje vremenom, normalnim boravkom u sobi, tj. da nije postojan kao parket ili laminat.

Brodski pod sam procitao ovde na forumu da je prihvatljiv, ako bi se konstrukcija ispod poda napunila kamenom vunom ili azmafonom. Da li je sa akusticke strane bolje ostaviti plocice na podu kao cvrstu povrsinu ili je svejedno?

boggy 18-01-2012 09:26 PM

Quote:

Originally Posted by mekonin (Post 320447)
Pitanje u vezi poda, posto mi je to trenutno najaktuelnije:

Majstor mi predlaze da ispod OSB-a stavim sloj tvrdo presovanog stiropora, cime bih dobio na termoizolaciji i sacuvao bubrege, a takodje ne bih unistio plocice ispod lepljenjem, u slucaju da pozelim da sklonim OSB. Brine me da li bi se tim stiroporom ispod OSB-a uticalo na akustiku prostorije. Pitao sam Eomsy-ja, misli da mozda ne bi bilo cvrsto dovoljno ako se ne bi lepilo, ali ako bih stavio preko i parket, to bi bilo u redu. Takodje majstor smatra da OSB nije najbolje resenje za pod jer se lako ostecuje vremenom, normalnim boravkom u sobi, tj. da nije postojan kao parket ili laminat.

Brodski pod sam procitao ovde na forumu da je prihvatljiv, ako bi se konstrukcija ispod poda napunila kamenom vunom ili azmafonom. Da li je sa akusticke strane bolje ostaviti plocice na podu kao cvrstu povrsinu ili je svejedno?

Najbolje je nista meko ne stavljati ispod drvenog poda/osb.
Pod "mekim" podrazumevam stiropor, azmafon, kamenu vunu, i sta god drugo.
U suprotnom ces dobiti membranski apsorber/rezonator, nepoznatih karakteristika.
Ako se stavlja ista meko ispod, ili ako se zeli bolja termoizolacija, onda se mora staviti deblji i tezi sloj preko nje, da bi se spustila rezonantna frekvencija... cesto se to resava sa cetiri ili pet slojeva gipsanih ploca, pa preko toga osb, pa parket... ako je to zahtev.... cak i tada... postoji rizik da sve pocne da vibrira u cujnom opsegu.
Ako nisi siguran, najbolje je parket/osb, fiksirati na cvrstu podlogu, cak ni bez one sundjeraste folije.
A bubrege cuvaj obucom, i ne preteruj u provodjenju vremena u studiju...

All times are GMT +1. The time now is 01:56 AM.