Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   Novi prostor, akustika? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=37418)

djzmaj 24-03-2011 02:30 PM

Novi prostor, akustika?

1 Attachment(s)
Pre svega pozdrav svima :)
-Bavim se elektronskom muzikom (house, dubstep) dakle nece biti nikakvih snimanja, samo rad za racunarom i slusanje toga sto izlazi iz monitora.

-Premestam "studio" u drugu prostoriju. Pisem "studio" jer je to sto sa racunarom, monitorima, monitorima :), karticom i par kontrolera i synthova. Takodje posedujem woofer koji je uvek bio tu ispod/pored stola.

-Do sada sam radio u velikoj otvorenoj dnevnoj sobi, recimo 55m2 koja je normalno bila ispunjena stvarima za svakodnevni zivot i u jednom delu je bio taj moj "studio"... Iskren da budem, bio sam sasvim zadovoljan rezultatima koje sam dobijao odatle, pretpostavljam da sam uradio ono sto ne treba da se radi tj. da sam se navikao na prostor i tako sam radio sasvim lepo. Dakle nikakva paznja nije obracana na akustiku, samo eto, pazljivo slusanje, poredjenje na drugim mestima, u klubovima, velikim razglasima i konstantno uporedjivanje.

-Sada su takve stvari da moram da se mrdam odatle i preuredjujem "garazu" za taj moj studio. Prostor ima od prilike 14kvadrata, nisam zaista mogao da "izvaljujem" rad u nekom cad-u da bi nacrtao ovo pa sam se posluzio lenjirom :)

-Sta treba da znate?
-To je deo jedne vece garaze, radionice. Zidovi su tada davno zidani blokovima i sto bi deda rekao, cement je bio jeftin pa se na njemu nikako nije stedelo, dakle podosta su ti blokovi popunjeni malterom (a kao sto se da videti, i pivo nije bilo skupo pa je prostorija ispala malko krivo... nista strasno :D ) Malter sa unutrasnje strane je debeo mozda cak i 5cm, dakle opet beton. To ce sada biti izgletovano i okreceno.
-Na plafonu su drvene grede preko kojih ce doci gipsane ploce i u tom "izolacionom delu" ce biti mineralna vuna 5cm debela.
-Pod: treba da se stavi stiropor 5-10cm (to moze da se menja na osnovu vasih komentara) i laminat, takodje neki tepih preko, itd.
-Sa desne strane (na slici) su ulazna vrata, trokrilna (takva je rupa za vrata od garaze i to ne mogu da dozidjujem jer mozda ce opet biti garaza, samo se prave nova vrata) i jedno krilo ce se otvarati samo dok to bude studio.
-U dnu su mala vrata za kupatilo i preko puta prozor.

Sta ja hocu uopste?
Necu da pravim apoteku od ovoga niti neku savrsenu sobu za slusanje. Zanima me sta mogu da uradim sam (imam prostora i alata za pravljenje skoro bilo cega od drveta i ostalih izolacionih materijala), da dovedem taj prostor u pristojan prostor za rad?
Da li da stavim nesto na ulazna vrata? Da li da stavim nesto na vrata od kupatila?
Kako da postavim sto i monitore, tj, odakle ka kamo da sviraju monitori u ovoj prostoriji? Prozor ce dobiti zavese, mozda moze nesto jos bolje da se uradi u vezi prozora? Da li je ok da ispod laminata ide stiropor (i ako da, koje debljine) ili nesto jos bolje? Bass trap-ovi? Jel mogu da uradim neka merenja koja bi mozda mogla da pomognu vama u tome da pomognete meni?

...ako se setim jos necega, dodacu.
p.s. evo link za full size sliku, mozda ne mozete da vidite dimenzije ovde.
http://www65.zippyshare.com/v/30057984/file.html

Hvala unapred i pozdrav :)

djzmaj 24-03-2011 02:48 PM

Re: Novi prostor, akustika?

Takodje, da dodam, spreman sam da uzlozim (ne sad neke velike cifre) ali vremenom sto vise u materijale, bass trapove, azmafon?, sundjere, itd... sta preporucite... Dakle nisu samo stap i kanap u opciji za izradu :)

boggy 25-03-2011 01:10 AM

Prvo pokusaj da iscitas sticky teme, bice ti jako korisne, i vreme neces uzalud baciti.

Pare, snagu i vreme mozes uzalud baciti ako ne budes znao sta konkretno treba odnosno ne treba da radis, jer u akustici stvari nisu ocigledne i intuitivne...

Trenutno je daleko dogurao Eomsy u svom " DIY Vocal booth & Control room?!"

Instant resenja nema, ma koliko ono tebi bilo neophodno.

Postavi konkretna pitanja ako zelis konkretne odgovore.

Recimo... stiropor nije akusticki materijal i nema sta da trazi u akustickom tretmanu, za termo izolaciju ima smisla, i to je kraj...

O laminatu smo pre neki dan pricali... i nisam ga preporucio...

Zavesa nema nikakvu funkciju u studiju osim da pobije visoke koje ne bi trebalo ubijati...

Divljanje bassa je najveci problem u svakoj kontrolnoj sobi koja preferira modernu produkciju u celom cujnom opsegu, i to sam mnogo puta ponovio.

I da... ovde niko nikome nista ne projektuje, na forumu smo dobrovoljno, razmenjujemo iskustva dobrovoljno, mozemo te posavetovati uopsteno ako nemas konkretna pitanja, a na konkretna pitanja mozes dobiti i konkretne odgovore... da bi postavio konkretna pitanja trebas dosta da naucis (vec sam ti rekao gde su sabrana iskustva)

I da... ako sebi zelis nacrtati sta treba da napravis za neko konacno kratko vreme, a da se to da lako modifikovati i dopunjavati, ne preporucujem ti lenjir i olovku nego google sketchup. Program je besplatan, i verovatno najjednostavniji 3D CAD program koga sam ikada video.

Ako hoces nekoliko panela da stavis u sobu i da se odatle lako mozes odseliti sa svojim "tretmanom" imas nekoliko threadova

Mobilne solucije?
DIY Apsorpcioni paneli
DIY konstrukcija vocal absorbera u slikama ...

itd...

Mnogo je tema obradjeno do sada, i sa velikim trudom i naporom i uz dugo cekanje dolazimo do (novih) tema koje nisu do sada obradjene a interesantne su... ali to je vec sazrevanje svih nas na forumu zajedno i to ima neki svoj tempo.

Srecno! :)

pozdrav

bogi

djzmaj 26-03-2011 11:58 AM

Hvala na odgovoru. Procitao sam vase tutorijale pre postavljanja teme, i polako citam DIY Vocal Booth & Control Room pa ostale sticky teme. Da se razumemo, ima tu MNOOOGo materijala.

Pogledacu google sketchup cim budem stigao. :) Msm da je sada, za pocetak ova slika dovoljna za bilo kakvu diskusiju.

Konkretna pitanja. OK.
Prvo sto me zanima, da li je ova soba dovoljnih dimenzija da bi se napravio OK (ne savrsen naravno) response. Video sam da ste vi na nekoliko mesta napisali 3.5x3.5x2.6 kao nesto najmanje sto ste uspeli da akusticki sredite. Ovo je 4.5x3x2.7 tako da smatram da bi trebalo da je ok, ali ajde da pitam, mozda ima neka caka sa dimenzijama?

I drugo, da ne preterujem sa pitanjima, za pocetak, kako bi trebalo postaviti slusanje u ovoj prostoriji. Hvala :)

Eomsy 26-03-2011 05:15 PM

Ajde da ti ja odgovorim na "konkretna "pitanja. Te?ko da ti netko mo?e reć najbolju poziciju slu?anja bez tvog vlastitog uha, ?to bi značilo, premje?taj zvučnike i slu?aj gdje ti "najbolje" zvuče .. Neko pravilo jest da je bolje staviti os slu?anja po du?ini, a ne po ?irini, odnosno po du?oj osi slu?anja,p a da ti vrata ili prozor nisu iza tebe i sl.

Naveo si da ti je prostor 3,5x3,5x2,6, ali prema tvojoj skici vidim da to ba? i nije tako :wink:. Bilo bi fora da ti je zadnja stijena staklena (pa nema direktnih odbijanja bas valova natrag k tebi), ali po mojem mi?ljenju brijem da bi trebao da gleda? u ta staklena vrata dok miksa?, odnosno da su ti vrata kupaonice lijevo, a prozor desno, tako bi ti zadnji zid ostao za heavy tretiranje ...

Pod nikako zavr?avati sa laminatom i tepihom, već da ti ostane puno drvo (parket po mogućnosti), u mom threadu ti je obja?njeno i za?to (na zadnjim stranicama) radi prirodnih refleksija ...

Uglavnom, ima? sličan prostor mojem (4,9 x 3,3 x 2,1), pa stvarno pogledaj ?ta sam ja sve radio i dobro razmisli ?to će? ...

boggy 26-03-2011 07:03 PM

Quote:

Originally Posted by djzmaj (Post 302789)
Hvala na odgovoru. Procitao sam vase tutorijale pre postavljanja teme, i polako citam DIY Vocal Booth & Control Room pa ostale sticky teme. Da se razumemo, ima tu MNOOOGo materijala.

Oblast je pozamasna, tretmana i "tretmana" ima jako puno, a malo imaju realnog smisla, zato je sve to preopsirno, jer ima dosta lutanja i pogresno naucenih stvari, te ima i (cesto) besmislenih diskusija i ubedjivanja... zao mi je, ali tako mora biti, ovo je internet zajednica ljudi koji se okupljaju oko tematike koja ih zanima... normalno je da je tako
Quote:

Pogledacu google sketchup cim budem stigao. :) Msm da je sada, za pocetak ova slika dovoljna za bilo kakvu diskusiju.

Ok
Quote:

Konkretna pitanja. OK.
Prvo sto me zanima, da li je ova soba dovoljnih dimenzija da bi se napravio OK (ne savrsen naravno) response.

Iskustvo mi govori da jeste, mada je lakse projektantu kada je soba veca, zato mnogi kazu da nije... s obzirom da si ti projektant, i da je soba tvoja... zabole te... :)
Quote:

Video sam da ste vi na nekoliko mesta napisali 3.5x3.5x2.6 kao nesto najmanje sto ste uspeli da akusticki sredite.

Da, to je tacno... :da:
Quote:

Ovo je 4.5x3x2.7 tako da smatram da bi trebalo da je ok, ali ajde da pitam, mozda ima neka caka sa dimenzijama?

Ima "caka" sa dimenzijama koja je korisna onima koji zidaju studio od pocetka... tebi je svejedno posto neces rusiti svoju sobu da bi ispostovao "caku". Vise o tome u "ROOM RATIOS", ako tamo nadjes nesto korisno, javi nam da znamo.
Quote:

I drugo, da ne preterujem sa pitanjima, za pocetak, kako bi trebalo postaviti slusanje u ovoj prostoriji. Hvala :)

Slusanje bi trebalo postaviti, probanjem, merenjem i slusanjem.(tacka)

pozdrav

bogi

djzmaj 26-03-2011 07:03 PM

OK, hvala na brzom odgovoru. Samo da te ispravim, gore sam napisao da je moj prostor 4.5 x 3 x 2.7 a ona druga dimenzija je bila spominjana u drugim postovima kao najmanji prostor koji je "sredjen". Imas gore na slici tacne dimenzije, nazalost (ili je to mozda dobro?) soba nije 100% pravilna, dakle zid na kome su vrata je 3,2m a zid iza mene (ako tako postavim slusanje) je 2,8m zato ja kad pisem dimenziju sobe navodim sredinu. 3m.

Citam tvoj post, msm, ima 50strana, ne ide bas najbrze :D ali citam...
Znaci u prostor bi trebalo uci (kada se sve osim akustike zavrsi) sa monitorima i probati kako sta zvuci.
Deluje mi logicno ovo sto si spominjao oko postavljanja slusanja u prostoriji, da vrata (velika) budu ispred, zid iza. Od ovih vrata, otvarace se samo jedno krilo (dokle god ja budem u toj prostoriji) i zanima me ako tako postavim slusanje, da li bi trebalo da postavljam nesto ispred sebe tj. izmednju mene (monitora) i tih vrata? To bi (ako je moguce uopste) trebala da bude neka mobilna varijanta ali to je vec drugi deo price, za sad, sta bi trebalo raditi sa tim vratima tj. izmedju monitora i njih?
Da dodam, vrata su od punog drveta, ako je bitno navescu tacno koje je drvo u pitanju.

ps. skinuo sam upravo google sketchup pa cu da probam da vam ispostavim digitalnu verziju crteza :)

djzmaj 26-03-2011 07:07 PM

@Boggy
Video sam vas post kada sam napisao ovaj iznad :)
Citam, "provaljujem" nove stvarcice usput, i idem lagano onda sa pitanjima u ovoj temi.

Quote:

Slusanje bi trebalo postaviti, probanjem, merenjem i slusanjem.(tacka)
Jel postoji nesto sto bih JA mogao da izmerim NEKAKO a da bi pomoglo vama u tome da pomognete meni kako da postavim slusanje?

Hvala!

boggy 26-03-2011 07:13 PM

Quote:

Originally Posted by djzmaj (Post 302828)
.........

Jel postoji nesto sto bih JA mogao da izmerim NEKAKO a da bi pomoglo vama u tome da pomognete meni kako da postavim slusanje?

Hvala!

Ima u Eomsyjevom threadu, dosta strana od momenta kada je on "proglasio" kraj radova :D... pa sam mu rekao da je tek na pola puta... u tom drugom delu ima price o finom pozicioniranju monitora...

Sada se monitori mogu postaviti grubo, merenjem i slusanjem... pa posle tretmana dolazi do korekcija jer se situacija menja sto se tice sobnih modova... glavni kriterijum je uvek, najmanje los kompromis.

pozdrav

bogi

p.s. I da... Eomsy je sve sam merio...

Eomsy 26-03-2011 07:31 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 302829)
... dosta strana od momenta kada je on "proglasio" kraj radova ...

U svojoj sam glavi već odavno GOTOV :)

Quote:

... glavni kriterijum je uvek, najmanje los kompromis.

He, he ... sve se upravo svodi na to ... kompromis ovdje, kompromis ondje ...

djzmaj 26-03-2011 07:37 PM

Quote:

Ima u Eomsyjevom threadu, dosta strana od momenta kada je on "proglasio" kraj radova :D... pa sam mu rekao da je tek na pola puta... u tom drugom delu ima price o finom pozicioniranju monitora...

Ok, vidim da sve mozemo da povezemo sa eomsyjevom temom pa cu onda brze procitati je do kraja. I nastaviti dalje sa onim sto meni nije jasno :)

Eomsy 26-03-2011 07:39 PM

Quote:

Originally Posted by djzmaj (Post 302833)
Ok, vidim da sve mozemo da povezemo sa eomsyjevom temom pa cu onda brze procitati je do kraja. I nastaviti dalje sa onim sto meni nije jasno :)

Ajde, ajde ... dr?im fige :D ..

boggy 26-03-2011 08:46 PM

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 302832)
U svojoj sam glavi već odavno GOTOV :)
......

Ni na kraj pameti mi nije bilo da ti uskratim takav izbor... :D... to je tvoje neotudjivo pravo. :p

pozdrav

bogi

djzmaj 27-03-2011 04:51 PM

1 Attachment(s)
Pozz :) eno me na 17oj strani, tu vec Eomsy ima napravljene apsorbere i diskutujete oko toga kako treba napraviti difuzore.

Da ne bih ja pretrpavao sa pitanjima kad procitam sve, mislim da je najbolje ovako redom da idemo.
Dimenzije apsorbera, jel postoji neka standardna dimenzija ili se to pravi kako se kome svidja? Msm, od kako sam "upao" u temu apsorberi su postojali i vec su bili nekako poredjani po prostoriji pa ste ih u temi samo premestali :D ? Meni taj deo nije cist, kako znate KOLIKO treba da ih bude, koji razmaci izmedju njih? Mora da ima neko pravilo koje sam propustio negde... :/ Pretpostavljam da je onaj razmak od zida neki standard 10cm?

Sketchup... Da ne mislite da zabusavam, evo upload necega sto sam do sada uspeo da nacrtam :) Mozda je jos manje jasno od one papir slike ali ajd, polako. Mozda bi mogao da vam uploadujem ceo "projekat" ako imate i vi skechup pa da mozete da otvorite sliku i da je vrtite?

p.s. Deda i Otac su mi stolari (pro reklo bi se) a i ja posedujem dosta znanja oko tih stvarcica tako da izrada bilo cega ne bi trebala da bude problem :)

Pozz svima!

boggy 27-03-2011 06:25 PM

Quote:

Originally Posted by djzmaj (Post 302875)
.......
Da ne bih ja pretrpavao sa pitanjima kad procitam sve, mislim da je najbolje ovako redom da idemo.
Dimenzije apsorbera, jel postoji neka standardna dimenzija ili se to pravi kako se kome svidja? Msm, od kako sam "upao" u temu apsorberi su postojali i vec su bili nekako poredjani po prostoriji pa ste ih u temi samo premestali :D ? Meni taj deo nije cist, kako znate KOLIKO treba da ih bude, koji razmaci izmedju njih? Mora da ima neko pravilo koje sam propustio negde... :/ Pretpostavljam da je onaj razmak od zida neki standard 10cm?
.......

Pravilo koje si propustio:
S obzirom na velicinu tvoje prostorije, koliko god apsorbera da stavis nece biti previse, tako da je samo minimalan koristan prostor neki kriterijum...

a 10cm je neki kompromis... daleko od toga da je standard i da je to najbolja udaljenost.

Da... dobro napredujes sa sketchup-om...

pozdrav

bogi

djzmaj 27-03-2011 07:33 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 302881)
Pravilo koje si propustio:
S obzirom na velicinu tvoje prostorije, koliko god apsorbera da stavis nece biti previse, tako da je samo minimalan koristan prostor neki kriterijum...

Hvala Bogi.
Visinu i sirinu pretpostavljam da sam odredjujem posto kao sto rekosmo ne moze biti mnogo apsorbera (ili ipak postoji neka visina apsorbera koja bi se odredila na osnovu visine prostorije).
Debljina me interesuje i struktura unutar onih okvira. Vidim da ste spominjali iskljucivo kamenu vunu zbog gustine i koliko sam shvatio boljeg uticaja na niske frekfencije (o njoj ne znam mnogo, nisam je kupovao), mineralnu sam kupovao pa znam da dolazi od 5 i 10cm debljine.

OD PRILIKE koliko odokativnom metodom mogu da zakljucim apsorberi koje je Eomsy pravio su 20cm debeli. Jel svih 20cm (ako je tako) vuna unutra ili ima nekog rasporeda (5vuna 5prazno 10vuna <-mastovito) mozda?

-za sad ovo pokusavam da saznam da bi ih nacrtao u prirodnoj velicini, necu jos nista da pravim :D

djzmaj 27-03-2011 08:58 PM

2 Attachment(s)
Nacrtao sam i sto :)

Pa sam "na papiru" experimentisao kako bi mogao da se postavi.
Prva varijanta je ona koju je Eomsy predlozio, po nekoj logici je mozda najbolja za zvuk, ali je jako losa za samu organizaciju prostora.
Ja cu naravno prvom prilikom probati sto se zvuka tice da stavim -ovako- i -onako- pa da cujem sta mi se cini bolje, ali posto je ova druga varijanta gde sto ide do prozora mi je mnogo bolja kao sto rekoh za organizaciju prostora?

Zanima me u nekoj teoriji, KOLIKO je losije da sto tako stoji (po sirini prostorije - 3m) nego po duzini (4,5m) ako tako nesto uopste moze da se kaze na osnovu slika? :/

Ovo narandzasto je pokusaj apsorbera :D

boggy 28-03-2011 07:01 AM

Quote:

Originally Posted by djzmaj (Post 302891)
.........
Zanima me u nekoj teoriji, KOLIKO je losije da sto tako stoji (po sirini prostorije - 3m) nego po duzini (4,5m) ako tako nesto uopste moze da se kaze na osnovu slika? :/
.......

Nema tu mnogo "teorije" (simetrija primarna, jednakostranicni trougao sekundaran, znaci moze i jednakokraki trougao!), mora praksa... probas, izmeris i/ili slusas... izaberes najmanje lose resenje.

Sto bi trebalo izbegavati (vec sam sam sebi dosadan), zvucnici na stalke, NE na sto, pri tom sto svesti na minimum neophodne radne povrsine... zbog refleksija... vise o tome ovde http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=27308

Sketchup ti dobro ide, koliko vidim. :wink:

pozdrav

bogi

boggy 28-03-2011 08:09 AM

Quote:

Originally Posted by djzmaj (Post 302882)
.........Vidim da ste spominjali iskljucivo kamenu vunu zbog gustine i koliko sam shvatio boljeg uticaja na niske frekfencije (o njoj ne znam mnogo, nisam je kupovao), mineralnu sam kupovao pa znam da dolazi od 5 i 10cm debljine.......

Kamena i mineralna vuna su razlicita imena za isti proizvod (barem za mene).

Sto se tice debljine apsorbera u odnosu na debljine materijala za apsorpciju, mislim da ti nece biti preterani problem da stavis nekoliko slojeva tanjeg materijala da bi dobio deblji.

Postoji jos i azmafon koji se proizvodi u debljinama od oko 1 i 2cm

pozdrav

bogi

djzmaj 28-03-2011 02:50 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 302906)
Sto bi trebalo izbegavati (vec sam sam sebi dosadan), zvucnici na stalke, NE na sto, pri tom sto svesti na minimum neophodne radne povrsine... zbog refleksija... vise o tome ovde http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=27308

Ja se izvinjavam sto nisam naveo da zvucnici IMAJU stalke, samo sam ja ovako nacrtao... Moja greska.
U svakom slucaju cu procitati tred sa linka.

Znaci mineralna vuna je sasvim ok za apsorbere. Super. Vec je imam u nekim kolicinama pa mogu da iskoristim.
Nego sta mi samo nije bilo jasno, da li je apsorber PUN vune (ili o kojem god maaterijalu govorimo) ili ima neke "vazdusne pregrade"? Npr: 10cm vuna, 5cm vazduh, 10cm vuna?

Eomsy 28-03-2011 05:22 PM

Quote:

Originally Posted by djzmaj (Post 302931)
Ja se izvinjavam sto nisam naveo da zvucnici IMAJU stalke, samo sam ja ovako nacrtao... Moja greska.

Da, jedino ti prava pomoć može stići ako si konkretan, kako u pitanjima tako i u crtežima ... Ma vjeruj mi, brzo ćeš stići do nivoa kada ćeš u google sketch-upu crtati ovo ...

http://www.rumski.com/forum/showpost...&postcount=354

Quote:

Znaci mineralna vuna je sasvim ok za apsorbere. Super. Vec je imam u nekim kolicinama pa mogu da iskoristim.

Već je puno puta obrađeno (NLP u tome prednjači :wink:) da nije svaka vuna prikladna za sve ... Absorberi od 90 pa naviše kg/m3, a SC-i (superchunks) idu sa rijeđom vunom ...

Quote:

Nego sta mi samo nije bilo jasno, da li je apsorber PUN vune (ili o kojem god materijalu govorimo) ili ima neke "vazdusne pregrade"? Npr: 10cm vuna, 5cm vazduh, 10cm vuna?

Možeš i jedno i drugo. Ja sam u DIY konstrukcija vocal absorbera u slikama ... radio sa zračnom pregradom, ali ako ideš sa punim, onda imaj u vidu da perforiraš okvir ovako kao jedan odličan primjerak ...

djzmaj 28-03-2011 07:35 PM

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 302945)
Da, jedino ti prava pomoć mo?e stići ako si konkretan, kako u pitanjima tako i u crte?ima ...

To svakako, nisam ja mislio da nesto sakrijem nego sam smatrao da taj detalj (na cemu stoje zvucnici) u ovom momentu nije bitan jer jos nisam ni izgletovao prostoriju a kamo li nesto vise uradio pa sam ih samo stavio na sto da se vidi odakle sviraju :)

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 302945)
Već je puno puta obrađeno (NLP u tome prednjači ) da nije svaka vuna prikladna za sve ... Absorberi od 90 pa navi?e kg/m3, a SC-i (superchunks) idu sa rijeđom vunom ...

Sad se malko zbunih :/ Boggy je napisao "razlicita imena za isti proizvod" pa sam ja po tome zakljucio da mogu da je koristim i da je to to... Msm znam da postoji gustina i da od nje sigurno nesto zavisi (za sta ce biti koji apsorber) ali nisam nigde konkretno procitao te razlike? Jel postoji nesto gde mogu da procitam malo vise o tim TIPOVIMA apsorbera? Pogledao sam na "DIY Apsorpcioni paneli" ali koliko videh tu su ljudi samo pravili apsorbere.

Pozdrav, hvala sto pomazete :)

Eomsy 28-03-2011 07:54 PM

Quote:

Originally Posted by djzmaj (Post 302953)
To svakako, nisam ja mislio da nesto sakrijem nego sam smatrao da taj detalj (na cemu stoje zvucnici) u ovom momentu nije bitan jer jos nisam ni izgletovao prostoriju a kamo li nesto vise uradio pa sam ih samo stavio na sto da se vidi odakle sviraju :)

Ma, ne brini se previ?e i meni su se takvi "lapsuzi" de?avali :D ...

Quote:

Sad se malko zbunih :/ Boggy je napisao "razlicita imena za isti proizvod"...

Kamena vs. mineralna vuna :wink: ... isto ...

Quote:

... pa sam ja po tome zakljucio da mogu da je koristim i da je to to... Msm znam da postoji gustina i da od nje sigurno nesto zavisi (za sta ce biti koji apsorber) ali nisam nigde konkretno procitao te razlike?

Tebi treba za sada porozni absorberi, sa varijantom koliko gusta vuna (vs. debela), toliko ide? u donje frekve sa absorpcijom. Znači, rijeđa vuna, manje niskih absorbira, gu?ća vi?e prema donjem spektru ...

Quote:

Jel postoji nesto gde mogu da procitam malo vise o tim TIPOVIMA apsorbera? Pogledao sam na "DIY Apsorpcioni paneli" ali koliko videh tu su ljudi samo pravili apsorbere.

Ako priča? o mojim navedenim tipovima (sa air gapom i bez njeg), ja nisam nai?ao da je itko ovdje radio ovakove gobose poput mene (znači sa air gapom), a drugo ti je "kao neki DIY standard". Ima jo? vrsta (kao panel absorberi i sl.), ali ti se za sada orijentiraj na porozne absorbere i SC-e ...

Quote:

Pozdrav, hvala sto pomazete :)

Zato smo tu :wink:, da si poma?emo ... di bi ja sad bio da pomoći ni :banghead: :D ...

djzmaj 28-03-2011 08:26 PM

Super :) Moram opet da se zahvalim sto si se toliko potrudio oko odgovora :p
Imam jos par nejasnoca naravno, ali necu da ih potezem dok ne sredim fizicki tu prostoriju i postavim opremu unutra da cujem kako najbolje zvuci.
Posle toga cu se javiti ovde sa idejama, utiscima i pitanjima sa crtezima pa cemo da pricamo sta bi mogli dalje...

To ce biti za 3-4 dana pa se javljam :)

Eomsy 28-03-2011 08:33 PM

Quote:

Originally Posted by djzmaj (Post 302960)

To ce biti za 3-4 dana pa se javljam :)

Vjeruj, nema ?urbe sa takvim stvarima :D ...

djzmaj 03-04-2011 09:53 PM

POzz ljudi... Pade mi na pamet nesto sad u medjuvremenu pa da vas priupitam ima li to nekakvog smisla...

Sad gde mi je postavljena oprema trenutno (privremeno u "nekoj" sobi) cujem neki strasan RING (pretpostavljam da je to to).
To sam provalio tako sto sam pustio neki projekat na kome sam ranije radio tamo gde znam kako sta zvuci i sad ovde cujem nesto u kicku i bass-u sto nikad nisam cuo do sad, zvonjavu...

Palo mi na pamet da otvorim tone generator (neki sinewave) i da se setam kroz frekvencije i slusam. Kad krenem odozdo sve deluje normalno dok ne dodjem na nekih 140-150-160hz gde se cuje strasno zvonjenje...
Jel moze tim principom (generator + slusanje) da se odredi od prilike gde je problem kada za to ima potrebe?

p.s. ne pada mi na pamet ovde da resavam to nego me zanima taj princip, da li to moze tako da se radi? :)

NLP 03-04-2011 10:37 PM

... ma da ide i tako, mo?e? i da izmjeri? prostor akustički sa recomo besplatnim Room EQ Wizardom i malomembranskim omnidirekcionalnim mikrofonom kao ?to je Behringer ECM8000 za 50? i slično...

Ajde ti dobro pročitaj ovo, ?to ti se uopče de?ava u prostoriji:
http://www.rumski.com/index.php?cate...01_articleid=7

djzmaj 03-04-2011 10:51 PM

Moze, citam :)
Hvala :)

NLP 03-04-2011 11:02 PM

... dosta na jednom skoncentrisanom mjestu pa če ti pomoči da razumeš neke osnovne stvari.

... da znaš, kad češ slušati tonove i dosta dobro čuti koji veoma "fale" je jedno, kad imaš više konkretniji frekvencijski graf lakše je... i !;
ako ti nakon tretmana male prostorije ostane koja modalna i da je veoma jaka - u realnosti se ne sluša ton po ton pa da tamo ima potpuno rupa nego glasba je kompleksnija, sabir frekvencija, harmonije... te mozak može da se dosta dobro navikne na malobrojne poveče devijacije.:wink:

djzmaj 18-04-2011 11:10 PM

3 Attachment(s)
Cao ljudiiii :)
Pozdrav za sve!
Malo je vise vremena proslo, ali znate kako ide sa majstorima, lagano :D

Kako bilo, ubacio sam neke stvari unutra, slikao sam vam ovde par slicica dok sam ubacivao stvari da vidite kako to izgleda...
-Vidi se na slikama da je sto (astal) veliki sto se secam da je spominjano ranije kao moguci problem u akustici, ali nadam se da za pocetak mozemo da zanemarimo da je to tako? Pa ako zaista bude problem pricacemo o tome.

Pricali smo o postavljanju monitoringa i proveravanju kako zvuci u kom polozaju. Sto bi rekli "ja sam ga okretjo pa sam ga okretjo" :D ...postavio sam monitore "po duzini" prostorije i slusao... OK, oseca se odzvanjanje, u svakom slucaju (to je valjda jer ima jako malo stvari u prostoriji i nema apsorbera?), ali iskren da budem, razliku na mestu slusanja (stolica) nisam primetio u slucaju kada su monitori po "duzini" sobe i po "sirini" sobe, a po sirini mi nekako najvise odgovara sto se rasporedjivanja prosora tice pa bih ja to tako ostavio.

Ne znam sada sta jos da napisem, pogledajte kako to sve izgleda pa ako se slazete, mozemo da pricamo dalje :)
Hvala.

djzmaj 18-04-2011 11:40 PM

Probao sam jos nesto... Low end, bass je po coskovima sobe OGROMAN i Glasan, sto je valjda ok dok se ne tretira? Prosto receno, ozvanjanja, reverba ima...

Uradio sam ovo: Imam kick koji koristim vec dugo i koji sam cuo na mnogo mesta, i zaista znam kako treba da zvuci. Slusao sam ovde i ne mogu da mu cujem sub, onaj punch na ovom mestu gde sedim, dakle fali mu "deo"...

Uradio sam i ovo: (to sam probao na prethodnom mestu gde mi je oprema stajala privremeno). Uzeo sam sine wave oscilator i krenuo "odozdo" ka gore. Znaci upaljen oscilator na kanalu, Volume na kanalu je fiksiran, takodje i na izlazu, samo menjam frekvencije i pricam kako koji deo cujem. Pocinjem da cujem vec na 29hz (da, imam vufer) kako zvuk dolazi. Polako se pojacava do nekih 150hz (dakle cujem, ali nekako tiho) i onda na 160hz se naglo pojaca (mozda tu i ima neki peak neki) i dalje ka "gore" je sve, koliko od prilike cujem, jednako glasno i jasno.

Dakle, ovo dole sto cujem mi se ne svidja, mozda bi trebao da probam da opet okenem monitore po "duzini" pa tako da testiram malo detaljnije kao sto sam ovde uradio, mozda bi se tako nesto promenilo?
Rekao sam vam sta sam uspeo da cujem, mozda to moze da vam pomogne pri razmisljanju.
Hvala :)

Eomsy 20-04-2011 04:44 PM

Samo ti rotiraj zvučnike dok ti se zvučna slika ne dopada "bolje" od prethodne, a to podrazumjeva pomicanje zvučnika naprijed - nazad po osi slu?anja ... Dipove i peakove će? imati ... a kad tretira? kutove, već će? uočiti promjene. No, ako misli? ostaviti poziciju slu?anja ovako kako si slikao, te?ko da će? moć tretirati prve refleksijske povr?ine, tj. onu na lijevoj strani gdje su ti staklena vrata ... mo?da jedino sa nekim mobilnim gobom?

Zadnji zid će? svakako morati jako tretirati .. ali fora je ak ti pogled kroz prozor gleda u prirodu :D ...

djzmaj 20-04-2011 06:44 PM

OK... Veceras cu jos sa prijateljem da premestim nekako drugacije slusanje pa tako da sedim dan dva, da cujem sta se tako dogadja. Pravo da vam kazem, ovako kako mi sad sve stoji, --mogu-- da cujem sve sto mi treba, ali mi je zvuk nekako "prljav" i jako brzo se umorim od slusanja? To je valjda zbog svih tih refleksija.

Posto cu veceras probati opet po duzini sobe da stavim slusanje, jel bolje da ova vrata budu IZA ili ISPRED mene dok sedim? Ima li tu nekih pravila? Znam da bi prva refleksija trebala da bude ne prekidajuca (cist zid) a ovo su vrata skoro preko celog zida pa mozda to ima neke veze?

Sto se tretiranja tice, nece mi biti problem da napravim naku varijantu apsorbera koji ce se pomerati :) ...a i od tih velikih vrata, skoro NIKAD se nece otvarati sva, samo ona jedna koja su otvorena na slici.
I jos nesto u vezi apsorbera za pocetak, uskoro bi trebao da idem na stovariste po jos neki materijal pa sam mislio da kupim i materijal za apsorbere. Pravicu one kao sto si ti (Eomsy) pravio jer nemam bas mogucnosti da izbusim onoliko rupica sa strane, morao bi jednu po jednu. Mogu da izbusim nekoliko na ovom modelu sa Vazdusnim dzepom ako je to znacajno? Znaci 10cm vuna +5cm vazduh+ 10cm vuna. Dakle 25cm debljina apsorbera. ...zbog cega sam sve ovo pisao... DA LI JE IVERICA odgovarajuci materijal za taj okvir apsorbera?

Eomsy 20-04-2011 07:50 PM

Quote:

Originally Posted by djzmaj (Post 304483)
OK... Veceras cu jos sa prijateljem da premestim nekako drugacije slusanje pa tako da sedim dan dva, da cujem sta se tako dogadja. Pravo da vam kazem, ovako kako mi sad sve stoji, --mogu-- da cujem sve sto mi treba, ali mi je zvuk nekako "prljav" i jako brzo se umorim od slusanja? To je valjda zbog svih tih refleksija.

Jep ! Strop, desni zid, ZADNJI :shock: .. sve je to upravo ono ?to te umara, jer ne čuje? dobro :wink: ...

Quote:

Posto cu veceras probati opet po duzini sobe da stavim slusanje, jel bolje da ova vrata budu IZA ili ISPRED mene dok sedim? Ima li tu nekih pravila? Znam da bi prva refleksija trebala da bude ne prekidajuca (cist zid) a ovo su vrata skoro preko celog zida pa mozda to ima neke veze?

Ovdje sam te malo fulao!? Ako gldea? u ogromna vrata, ona ti nisu prva refleksija !!! Nego su ti lijevo/desno i plafon prva refleksija! Najlak?e za znat gdje su tiprve refleksije ti je fora sa ogledalom. Uzme? frenda, otvori? mu pivu (to mu je nadnica :D), da? mu ogledalo u ruku, ti sjedne? u zami?ljeni "sweet spot", a on pomiče ogledalo po zidu (lijevi i desni) u razini tvoje glave i kada u ogledalu vidi? svoje zvučnike, to su ti prve refleksije!!! To ti je za buduće slaganje tretmana :D. Na pitanje kaj je bolje? Mora? da vidi?, odnosno čuje?! Staklo, tj ta vrata, bi trebalo da propu?ta bass frekve vi?e nego goli zid, ?to znači da se manje reflektiraju nazad, ali opet treba? da slu?a?. Postupi kako sam ti rekao, kada se postavi? po du?ini, pomjeraj sweetspot naprijed nazad, pa zvučnike bli?e dalje. Meni je pomak od 7 cm sweet spota utjecalo na određenojfrekvenciji u donjem spektru od 10-ak Db!! I to u tretiranom prostoru !!! Mo?e? zamisliti kako je u tvom :wink: ...

Quote:

Pravicu one kao sto si ti (Eomsy) pravio jer nemam bas mogucnosti da izbusim onoliko rupica sa strane, morao bi jednu po jednu.

Stari! A ?to misli? kako se to inače radi? 10 po 10?!
Quote:

Mogu da izbusim nekoliko na ovom modelu sa Vazdusnim dzepom ako je to znacajno?

Jok! Ako ima? air gap, ne bu?i? rupe, jer onda sound u tom gapu curi van, te ti absorber ne radi kako treba!
Quote:

Znaci 10cm vuna +5cm vazduh+ 10cm vuna. Dakle 25cm debljina apsorbera. ...zbog cega sam sve ovo pisao... DA LI JE IVERICA odgovarajuci materijal za taj okvir apsorbera?

Ma mo?e, al ti iverica izgleda za k... ako ju misli? imati kao zavr?nu povr?inu absorbera. Preporučam jelovinu ili mdf.

djzmaj 20-04-2011 08:51 PM

1 Attachment(s)
Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 304485)
Ovdje sam te malo fulao!? Ako gldea? u ogromna vrata, ona ti nisu prva refleksija !!! Nego su ti lijevo/desno i plafon prva refleksija! Najlak?e za znat gdje su tiprve refleksije ti je fora sa ogledalom. Uzme? frenda, otvori? mu pivu (to mu je nadnica :D), da? mu ogledalo u ruku, ti sjedne? u zami?ljeni "sweet spot", a on pomiče ogledalo po zidu (lijevi i desni) u razini tvoje glave i kada u ogledalu vidi? svoje zvučnike, to su ti prve refleksije!!! To ti je za buduće slaganje tretmana :D. Na pitanje kaj je bolje? Mora? da vidi?, odnosno čuje?! Staklo, tj ta vrata, bi trebalo da propu?ta bass frekve vi?e nego goli zid, ?to znači da se manje reflektiraju nazad, ali opet treba? da slu?a?. Postupi kako sam ti rekao, kada se postavi? po du?ini, pomjeraj sweetspot naprijed nazad, pa zvučnike bli?e dalje. Meni je pomak od 7 cm sweet spota utjecalo na određenojfrekvenciji u donjem spektru od 10-ak Db!! I to u tretiranom prostoru !!! Mo?e? zamisliti kako je u tvom :wink: ...

Nisam siguran da sam te razumeo u vezi ovih prvih refleksija. Evo pogledaj sliku, pa cemo ovako da se razumemo. U ovom slucaju, kada mi ovako stoji slusanje, gde bi trebalo da se traze "prve" refleksije, na kojim povrsinama?
Za slucaj da ne vidite:
Levo pise "Vrata LEVO"
Gore Pise "Zid ISPRED"
Desno pise "Zid DESNO"
Dole pise "Zid IZA"

Quote:

Pa ne, ali ako vec nemam neki automatizovan nacin da uradim ovakav apsorber, radicu onaj drugi model jer vec nema neke bitne razlike osim u izradi :)

boggy 20-04-2011 08:52 PM

Quote:

Jep ! Strop, desni zid, ZADNJI :shock: .. sve je to upravo ono ?to te umara, jer ne čuje? dobro :wink: ...

Jok! Ako ima? air gap, ne bu?i? rupe, jer onda sound u tom gapu curi van, te ti absorber ne radi kako treba!

Ma mo?e, al ti iverica izgleda za k... ako ju misli? imati kao zavr?nu povr?inu absorbera. Preporučam jelovinu ili mdf.

Slazem se sa svim sto si rekao.
Bravo Eomsy!

pozdrav

bogi

Eomsy 20-04-2011 10:09 PM

@ Boggy :D

@ Zmaj "koji oće već da leti" :grin:

Na tvoje ...

Quote:

Originally Posted by djzmaj (Post 304489)
[I][B]Posto cu veceras probati opet po duzini sobe da stavim slusanje ... Znam da bi prva refleksija trebala da bude ne prekidajuca (cist zid) a ovo su vrata skoro preko celog zida pa mozda to ima neke veze?

... sam zaključio da u tom slučaju smatraš svoja velika vrata prvim refleksijama, što ona tada nisu, no da ti objasnim prema tvojoj zadnjoj skici što su ti prve reflekse :grin:. Znači, ovako kako ti je sada, vrata lijevo, zid desno i strop su ti prve refleksije! Gledaj to geometrijski. Zvuk putuje u svim smjerovima, tamo gdje se prvo odbija i vraća tebi u uho ti je PRVA REFLEKSIJA. Kužiš? :wink: Jednostavno, kut dolaska vala zvuka je jednak kutu odlaska vala (ako je odbojna površina ravna), pa time kada staviš ogledalce (naravno ako ti frend već nije pijan od "hmeljne nadnice", pa leluja :D) na lijevi/desni zid od pravca u kojem gledaš i vidiš svoje monitore, TO TI JE PRVA REFLEKSIJA.
Quote:

Originally Posted by djzmaj (Post 304489)
Pa ne, ali ako vec nemam neki automatizovan nacin da uradim ovakav apsorber, radicu onaj drugi model jer vec nema neke bitne razlike osim u izradi :)

Stupna bušilica, aku bušilica ili plain ordinery strujna bušilica ti je automatizacija najveća 8-). Da bitne razlike nema, ne možeš tvrditi bez ozbiljnih mjerenja koja nemožeš izvesti .. kao ni ja!

djzmaj 20-04-2011 10:14 PM

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 304498)
Znači, ovako kako ti je sada, vrata lijevo, zid desno i strop su ti prve refleksije! Gledaj to geometrijski. Zvuk putuje u svim smjerovima, tamo gdje se prvo odbija i vraća tebi u uho ti je PRVA REFLEKSIJA. Ku?i?? :wink: Jednostavno, kut dolaska vala zvuka je jednak kutu odlaska vala (ako je odbojna povr?ina ravna), pa time kada stavi? ogledalce (naravno ako ti frend već nije pijan od "hmeljne nadnice", pa leluja :D) na lijevi/desni zid od pravca u kojem gleda? i vidi? svoje monitore, TO TI JE PRVA REFLEKSIJA.

To prijatelju :)
Idem po gajbu piva pa da teram ortaka da se seta po plafonu sa ogledalom :D
Zezanje... Probacu ja veceras da premestim pa vam se javljam sutra sa utiscima ;)

djzmaj 21-04-2011 04:28 AM

2 Attachment(s)
...opet sam seo (prilegao) i razmisljao pre nego sto premestim bilo sta... Kako bi bilo najbolje postaviti slusanje, a da neka pravila sto potpunije budu ispunjena...
Prve refleksije, u ovom slucaju kako mi sada stoji oprema su zid desno i vrata levo (ok, plafon, on je uvek isti). U tom slucaju simetrija? Nema je...
Da li na tretiranje tih prvih refleksija utice to sto se odbijaju od razlicitih povrsina? Da li bi zbog toga imao razlike u zvuku leve i desne strane... stereo slika?

Jedina varijanta kako bih mogao da postavim a da mi sa leve i desne strane bude ista povrsina je kao na ovoj slici:
Attachment 9543
Ali tako imam velika vrata ispred sebe.
Jel to lose u akustici?

Druga varijanta je ovo:
Attachment 9544
ali tu pak imam vrata sa svoje leve strane i zadnji "zid" su mi opet vrata...

Nemojte pogresno da me shvatite. Ne mrzi me da premestam opremu pa da slusam dan dva pa premestam opet, ne, nego jednostavno na osnovu iskustva bih voleo da znam sta mislite, kako biste VI postavili slusanje u ovakvoj prostoriji i na osnovu znanja, kako ne biste dozvolili da oprema stoji u prostoriji (vrata ovde, zid onde, prozor ovde)?

Jednostavno vidite koliko mi pitanja padne na pamet kad god krenem da razmisljam o tome kako bi mogao da probam da postavim slusanje, oko toga mi treba pomoc.
Hvala i pozdrav :)

boggy 21-04-2011 04:44 AM

Quote:

Originally Posted by djzmaj (Post 304515)
...........
Jednostavno vidite koliko mi pitanja padne na pamet kad god krenem da razmisljam o tome kako bi mogao da probam da postavim slusanje, oko toga mi treba pomoc.

Pa probaj, to znaci postavis na neki nacin pa probas, pa kasnije postavis na drugi nacin pa (opet) probas... itd.
Quote:

Originally Posted by djzmaj (Post 304515)
Hvala i pozdrav :)

Nema na cemu.

pozdrav

bogi

All times are GMT +1. The time now is 12:28 PM.