![]() |
Kontakt 4 CPU problemi...
Recimo Mixosaurus, Electri6iti i Scarbee MM Bass, moze svaki u svom Kontakt 4 pluginu, a mogu i svi zajedno u jednom.
Kad su zajedno manje je zauzece procesora, ali je problem isti, dakle ovako... Bilo da je u Pro Tools 8, Cubase 5, Logic 9, Studio One 1, Reaper 3 i sve to na OS X , ili Windows 7, Kontakt 4 uvek stvara probleme, prosto CPU skala skace do kraja, prekida playback, krcka, pucka i tako redom... E sad, ovo su samo naizgled velike banke, jer kad se preload buffer stavi na 12kb, onda sva tri instrumenta ne zauzimaju vise od 680mb, a ako se ostavi default preload buffer ista tri instrumenta uzmu nesto oko 2.2GB. Poenta je da se problemi sa CPU desavaju u oba slucaja, nista se ne menja. Kontakt 4 ima opciju za multiprocessing, za sta kazu da treba da bude iskljuceno ako se koristi kao plugin i ukljuceno ako se koristi kao standalone, ali ni ovo nista ne menja, problem ostaje. Na netu ima mnogo ljudi sa ovim problemima, gotovo sa svim DAW platformama, ali da se ne samaramo sa Engleskim, najbolje ovde da vidimo ima li ko ove probleme sa kontakt 4 i kako ih resiti... |
Re: Kontakt 4 CPU problemi...
<iframe title="YouTube video player" width="640" height="390" src="http://www.youtube.com/embed/ixs4iR68v9w" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
|
Da dodam i ja jedan problem..... neki instrumenti mi ne osvanu isti kako zanoce..... jdnostavno, neki sample bude -3db pojacan, a pri sledecem ukljucenju je pojacan skroz....
|
cujte sam taj snimak..toliki Gigabajti a zvuce ko da se neko igra, aranzer npr korg zvuci bolje od njih svih zajedno.. a u aranzeru il solo klavi rom od 10 do 200mb lupam a ovi svi zajedno 300GB .. ja sam toliko... nisam video ove probleme, mozda stvara sa svim njjima zajedno ja ih nemam sve.
|
Cekaj, ti me zezas, je li? :banghead:
Kako uopste za ovo mozes i da pomislis da je snimak i ne vidis da ovo je nakucano iskljucivo radi testa? :shock: Brate mili, pa to je gomila nasumicno izlupanih nota u roku od sedamnaest sekundi da bi se simuliralo sviranje svakog midi kanala... Aranzer, ROM? Uh bre covece... :confused: Back on track... Problem se desava i samo sa jednom bankom, Alicia's Keys recimo, ili bilo sta od 100 megabajta, bez obzira na to, CPU deluje kao preopterecen, a aranzman prazan, samo jedan Kontakt i u njemu jedan instrument. Logic se isto ovako ponasa ako se snimljena midi traka selektije dok ide Play. Native Instruments je dao obrazlozenje i resenje da se selektuje neka druga traka da bi sve radilo kako treba, sto i jeste resenje, ali kakva je samo to neozbiljnost... Podseca me na onu reklamu:"Ako idete kolima na posao, povezite komsiju, stedite!" :banghead: |
a opcija 'purge'?
|
Probao naravno, izbaci veliku kolicinu semplova, sto dosta pomaze kad je memorija u pitanju, ali nije problem u memoriji, evo svi ovi instrumenti zauzimaju oko 750 mb, a kad se uradi Purge, na osnovu tonova odsviranih u ovih nekoliko taktova zauzece memorije padne na neverovatnih 27 mb, ali i dalje bez promene, CPU skace visoko, kao da je u aranzmanu bar 15 instrumenata i gomila pluginova.
Nije samo u zauzecu CPU, vec u nestabilnosti. Kada bi stajalo sve na 60% ne bi bilo problema, ali CPU skace sa 30% na 90% svakih poal sekinde. U Pro Tools postoji merac CPU koji pokazuje odprilike 37%, ali takodje postoji i jos jedna crtica koja skace od 70 do 100% i u tome se ogleda nestabilnost. Kad su drugi instrumenti u pitanju ovo se ne desava, cak Superior sa 2GB semplova ne radi ovo, ponasa se savrseno normalno, napuni koji procenat CPU i tu ostane, nema skakanja i iskakanja. Vrlo zanimljivo, isto na Win 7 X64, isto na OS X.Jedini program koji radi dobro, donekle naravno, je Logic, vidi se na snimku. Pomislio sam da je nesto sa masinom, ali ovo pokazuje da nije to u pitanju, pritom gomila ljudi ima ove probleme... |
ja sa xp sp2 kontakt 4.11 i C5 nemam taj problem..... koristim po nekoliko samplera (lakse mi nego jedan multiout) i cpu uvek stoji bez problema.... sa memorijom zna da brljavi ali to je druga prica
|
Koliko RAM memorije imas u PC-u?
|
4GB... Razmisljao sam da je mozda malo, ali sve se resi kad se AU plugin koristi u Logic 9, pa ne verujem da je do hardware-a.
Isti taj AU plugin u Studio One ima problema, kao i u Plogue Bidule, ili AudioMulch, Problem je i sa Cubase, Reaper i Pro Tools u Windows 7 X64, jedino standalone verzije rade znatno bolje. Jos nesto, multiprocessing je sada na 4 Cores unutar aplikacije, iako NI kze da treba da bude OFF ako se ne koristi kao Standalone, ali u OFF modu ne radi skoro pa nikako, kad vratim na 4 Cores nekako i moze da se radi ali ovi problemi opstaju... Sto se tice XP, ne bih da verujem da je do toga, sada mi nikako ne ide u prilog da instaliram XP zbog testiranja, ali i da se problem resi to nista ne objasnjava. Odavno sam se resio XP i moram reci da sam srecan zbog toga, iako sam 99% vremena na OS X. Logika bi bila da Kontakt 4 radi na Win7 kako treba, XP je ipak proslost, kako u pogledu realnosti, a i kao moj licni dozivljaj. |
Brate nisam gluv, nakucano.. to je to kako oni zvuce pa ti kuco kolko os' kako znas i umes.. u aranzeru isto je nakucano trake.. i kad pustis u njemu njegove boje i procesor deluju kao studio a ne ovo ko na nekoj igrici.. i sad da potrosim dan dok opteretim to sa svim efektima da bi oni na nest zvucali? . .. msm nema druge..
a isprobao sam bas..imam banki po 30gb i preko i nikad mi se to ne desava.. sve je mrtvo ladno .. Cub5, procesorQ9300 ..samo ram posto imam 3gb se moze napunit .. kontakte i ja otvaram nove kao OFF .. ne radim multiout. nikad mi nist ne pravi problem na sad Win7 32 bit. tako do cega je ... nznm |
Pre svega, cak i najnoviji aranaeri zvuce prilicno lose, a taj prividni sklad koji cujes u startu i jeste njihova poenta, da se amateri zadovolje za par sekundi, u suprotnom sve duze od toga znacilo bi da nece kupiti spravu.
Ako si i sam amater, onda je to u redu jer aranzer tebi sluzi svrsi jer nemas znanja za vise, ali nemoj sa takvom sigurnoscu da govoris da aranzeri zvuce dobro, jer to nije tacno. Sto se tice ovih velikih banaka, daleko od toga da mogu u potpunosti simulirati interpretaciju pravog sviraca, ali su milionima svetlosnih godina daleko od aranzera koje pominjes i konkretno za ovaj snimak, osim brljotina u takozvanom sviranju, potrebno je samo par sitnica odraditi da zazvuci veoma ozbiljno, tako da su tvoje tvrdnje netacne u svakom smislu. Pusti to sada, poenta je u ovom problemu, ako zelis ja cu ti poslati snimke sa ovim bankama (i nekim drugim) pa mi onda kazi da aranzer "zvuci" bolje... :wink: Hmmm, Win7 32, Q9300 i 3GB RAM i to radi... Ipak, ne verujem da je do RAM memorije, kao ni do procesora, ipak je to samo jedan plugin sa 750mb. Kod mene je Gigabyte DS3R, Q8300 OC na 3.0 GHZ, 4GB RAM na 800 MHZ, SATA1 WD160GB za OS X sistem, SATA1 Maxtor200GB Windows 7 sistem i SATA2 WD1TB Samples & Projects, Digi002r, Firewire400 NEC. Ovo je dosta stara masina, ali ne bi trebalo da ima ovih nepravilnosti. Cudno je da se ovo dogadja na dva vrlo razlicita sistema, sa jednim istim pluginom, kroz razne platforme... |
naj elegantnije resenje (koje BTW na zapadu jako puno ljudi koristi) je jos jedan ili vise kompjutera koji su samo sampleri i teraju velike banke samplova (klaviri / orkestri itd) a kompjuter radi SAMO kao MIDI instrument.
Da li je preko Etherneta (preko Vienna Ensemble protokola http://www.vsl.co.at/en/211/1343/1347/336.vsl ) ili samo preko MIDIja i bekog I/O interface-a... Sve ostalo ce uvek da pravi frku. JA licno odmah bacam MIDI u adudio kad sam happy sa linijama..MIDI mutiram , sklonim da se nevidi pa ako treba da se menja nesto - tu je...) |
brate amater u svakom slucaju nisam, neko ko je poceo na Atariu i 10 god visi u sobi pravi sa svim tim vsti hiljade mixeva i snimaka u kompu koje nazalost zna 5 ljudi ovde.. ne pustam nikom,... daleko sam od sveta.. ne mogu sam..tesko je.. al znam sve plugine napamet jer sam ih skidao kad su ljudi u po bg placali te iste da im salju na cd dvd ili kako vec.... pun kom mi takvih boja i svega..
cisto sam rekao aranzer jer mi lepse zvuci na prvu od svega tog,dok ovo treba pluginima FX vaditi uvek, ja nazalost nemam para za korg pa2x i dan danas sviram g1000.. i pola ovde sto se hvale ma sve je to extra da nemaju externe hardwere po studijima znas kad bi napravili snimak sa PC?? da ne zvuci kao pC? nikad.. tako, ja na onaj video morao reci sta mislim.. jer i sam sam hteo onaj prvi drum da skidam al bre nema sanse.. sa lajerovanjem se sve moze napravit u par megabajta.. svaka cast kad mozes to sve skinuti i gurati u komp.. al sve je to previse a nista nije nevidjeno, da se ne moze napravit sa necim drugim. Problem brate stvarno ne znam gde ti je sa tim kontaktom,. pa sve sam ih imao od 2 do ove 4 i ni jedan mi nikad nije pravio problem od kad sam uzeo novi komp .. q9300.asus p5q.. ram i sve to, konacno mogu da gruvam bukvalno plugova do mile volje procesor nikad nije dosao do 50 posto, znas i sam imas Q8300 da nema potrebe za nekim novim procesorima i svim tim kad snage se konacno ima. dok pre na Pentium 4 sve fali i stopa.. i daaa.. ima jedna stvar koju uvek instaliram na novom sistemu posle instal kontakta .. onaj mali program sta vec ma ni megabajt nije DFD nesto direkt to hard disk .. negde davno to sam nasao i bez tog nikad .. ako to nemas poslacu ti pa probaj.. mozda je to resenje.. jer ne vidim drugo nest specijalno kod mene . poz i naravno razgovaramo nije svadja uopste, samo iznosimo svoja misljenja.. a te mp3 posalji mi ..uvek volim nesto cuti sto je bolje i kako vec, ne sumnjam u tebe .. branoy1 moj skype . |
Quote:
Ugasi te efekte na aranzeru i zvucace smesno. pravi instrumenti koji su uzivo snimljeni u studiu moraju takodje da se procesiraju i farbaju da bi zvucali "skuplje". |
Quote:
Ako je nesto lose snimljeno moz ga farbas do sutra, nije u tome poenta. Sranje je sranje |
Hehehe, pa nisam ja rekao da si ti amater daleko bilo, nego onako uopste kazem ako jesi onda ti aranzer radi super, nema potrebe da se patis sa miksanjem... :)
Ma vidi, uvek mi je smetalo tripovanje "klavijaturista" oko tih aranzera, svi oni zajedno znaju celu azbuku do pola, muzicki totalno nepismeni, ceo vokabular im se svodi na "muljavo" i "pracka", prosto kad mi neko pomene aranzer kao benchmark, ne bude mi mnogo dobro, iako sam ih i sam svirao. :) Ne kazem, moderni aranzeri su uradjeni dosta ozbiljno, ali samo u pogledu efekata, sto se semplova tice, zakon fizike ne mozes prevariti, granice su odavno dostigli i od G800 na kome se najsladje sviralo, nije se desilo nista revolucionarno. Ali, tu se javlja paradox, "klavijaturisti" su sa svojim glavama u '93. godini, a svi su kupili instrumente za 3K Eura i to pravi problem, koriste par procenata onoga sto instrument moze, a sto je najgore svi se lupaju u grudi kako njihova sprava zvuci dobro, a ustvari je sve to katastrofa. Sto se tice semplova, pa vidi pojedine stvari su odradjene jako dobro, pre svega Superior Drummer 1 sa SVIM bleed-ovima, kao i Scarbee MM Bass, te dve banke semplova se mogu i odsvirati i namiksati veoma dobro, gotovo kao da je u pitanju ljudska interpretacija na pravom instrumentu. Samo, ne treba mesati stvari, aranzer iz prve treba da uradi posao, bar je tako nekada bilo, a ovde su ipak mnogo vece mogucnosti. Ono sto Jan kaze, pa nije bas skroz tako iako treba teziti sto biljem usnimavanju. Secam se Queen traka iz 1975. koje smi svi imali prilike da probamo da namiksamo, to je ocajno snimljeno, dok je finalni snimak ispao vrhunski, Mandusic Vuk... :) Kontakt i DFD, ako mi verujes razmisljao sam da mi je mozda to problem, ali koliko se secam sa trojkom je pocao taj DFD da ide uz Kontakt, ne mora se dodatno instalirati, pritom on vec cita sa diska gde ne pokazuje nikakvo opterecenje. Ali hajde da probam, verovatno je problem neka glupost... |
DzoniPFC ovo je pretanko za 300gb zajedno semplova, e bre 300gb a zajedno sviraju i zvuce ko ...... ? pa sve klavijature sveta nemaju zajedno toliko gb.. a zvuce bolje od sveg ovog. !! o tom pricam.. i stojim iza tog. da imam para kupio bih fantoma g, motifa, i nesto od korga.. i samo pod audio snimat.. vst tek neki rad ARP, i efekata.. pa bi video razliku u zvuku.. onda bi rekli to nije pc.. iz aviona.. "PC" zvuk cu uvek prepoznat.
napravim i ja snimak od ovakve "drle" da na nesto lici u PC al meni to nije to. Vsti ima par dobrih i nema sta.. sad sam napravio cistku u kompu i za ovih 10 god sam ostavio ono sto vredi i opet bi to sve dao za prave klave i semplere.. PC kao samo Vsti u njemu je za sad najbolji za ITB, elektro,house, dance i .... bla bla.. sve ostalo ... |
Kravadinka ma razumemo se brate naravno, stoji to sto kazes, razumem ja to sve. aa za taj DFD ako se tako zove jbt nisam znao da dolazi u ovim 3 i 4.. ja to bas skinuo davno, pa imo sam dvojku sigurno.. i ono ostalo mi u glavi da to moram instalirati uvek posle kontakta jer znam cemu sluzi.. al probaj ti to opet. ne fali nista ti. kad ni meni ne fali sto sam posle cetvorke instalirao a sve radi ok
|
Quote:
poenta je da klavijature i rompleri vec imaju te farbe ukljucene pa mozda zato zvuci bolje od NEOBRADJENIH semplova u DAW-u/Kontaku. Mnogi ljudi su prodali svoj Motif i presli na Kontakt. Meni se Kontakt/ Scarbee bass gitare vise dopadaju nego one iz motifa i drugih klavijatura. |
Probao DFD, nije to...Kontakt 4 vec ima tu opciju sa sobom, a taj DFD 1.2.9 je za Kontakt 2.
Prirodno zakoni, pocnimo od toga. Bilo da je Motif 25, i dalje imaju oko 250 MB ROM memorije, a tu stane preko 1000 Multisemplova, sta to govori nego da je njihov kvalitet veoma mali, sve se kasnije izvlaci oscilatorima, efektima i drugim pomagacima, zato Kontakt ili bilo koji Soft sampler ne moze da se meri sa tim klavijaturama, u startu je bolji, a dalje sve zavisi od onoga ko njime upravlja... |
Quote:
Namera mi je bila samo da nadogradim to sto si napisao, da bez dobrog snimka/zvuka, tesko da moze da se izvuce nesto da zvuci dobro. A ponekad te "boje" pa sintovima, klavijaturama itd, zvuce impresivno na jedan zbog tih efekata sto su tu kao sto kazes... Takodje mnogi soft semplovi i VSTi-evi su shireni u fazama, odnosno ne znam da li san se dobro izrazio, ali imaju problem sa fazama i to, previse su rasireni da bi impresionirali, kad se prebace u mono pola spektra nestane |
Mali update, sva moja testiranja Kotakt 4 su na 128 semplova, mozda je to za neke malo, ali pod istim uslovima True Pianos oduzima do 20% CPU prilikom sviranja sa mnogo polifonije, dakle ista midi traka je za Kotakt 4 i Alicia's eys i on uzima 40% CPU, pritom radi veoma nemirno pa dostize nekada i preko 70% u trenutku.
Mini Grand u Pro Tools zauzima ne vise od 15% CPU pdo istim uslovima, sto je veoma nelogicno. E sad, kad povecan Buffer Size na 256 ovo bude dosta bolje, ali nije u tome poenta... Evo, kako je vecina vas na Cubase, presao san na Windows i od sada cu u cubase testirati pa cemo videti... |
netacno! ako je 250mb to nema veze sa kvalitetom. znam jedan sempl od par mb koji bolje zvuci 10x od jednog istog naziva sto je semplovan u 20gb.. znaci tu gresis.. ne bitna je velicina sempla bitno je kako on zvuci, koja mu je boja i oblik. npr u tritonu cu napravit 10 000 boja za mesec dana samo takvih.. dok u KONTAKT moras trositi vreme ko lud da spojis samo ono sto imas od semplova kad ih u njemu otvorit.. i kad si konacno nesto skontao ..stavis efekte, na kraju jbt mozda bi trebao promeniti drugu boju.. ne pase ova.. na suvo je bila ok.. i izgubi i kreativnost i vreme..
KLAVIJATURA MAJKA! sad pa sad cu vrtiti u combinaciji i dobit deset put sladje i lepse boje neg u kontaktu ..pricam npr za SOLO, nase podrucje BALKAN.. sto u Vsti nema.. dzaba mi konvertovan TRITON i njegovi semplovi kad mu je legato bezveze i portamento spram klavijature.. to je samo malo sto bih mogao nabrajati.. NIJE BITNA VELICINA, BITNO JE JEL SLATKO I JEL TO ZVUCI KAKO ZELIS CUTI.. velicina?? evo npr u klavi jedan klavir ne znam koliko zauzima mozda 16mb? ja hocu ga presemplati u kontakt? ton po ton.. npr 5 sekundi da traje, da ne loopujem jer je to zajebano i potrosi vreme.. krenem od tona C1 i bar tri lajera ,. 1 ton velocity do 50, 90 i 127.. i tako do C7... sve presemplovao izadje me lupam preko 300mb??? znaci kvalitetnije je to sto sam presemplovao?? bolje?? .. samo da postoji jedan TRITON VSTi..sve bi posutao odmah istog momenta u RECYCLE BIN.. il kantu. fora je sto triton ima malo memorije za ubacit pa se mrzim oko toga trazit manje semplove pa ubacivati.. i mrzim se ako nemam extra konverter snimat ga u komp. ii onda po cemu ti je bolji soft sempler?? to je cisto najbolje onima koji prave za njeg banke da prodaju.. i ono sto oni naprave.. kontakt moze bit dobar cisto za neke stvari.. a takvih je pun komp.. nema te brzine i tog sto meni treba sto je u klavi. Jan to za FAZE potpuno tacno.. kad je u mono ..izgubi se sva lepota tih nabudzenih boja semplova... to sam zaboravio napisat.. CISTA VARKA RASIRAVANJE a sve van faze.. |
mrzi me sve da citam...... to za Motif i slicne ozbiljne romplere (u to ne racunam ni jedan aranzer) nikako ne stoji. Ja ne umem da uradim aranzman, a da zvuci bez bar 30% farbi sa hardwarea (posto ga vec imam motif i roland xv)..... ne kazem da ne moze, ali po mom iskustvu, biblioteka sa samplera mora biti 10tostruko veca da bi zazvucala kako iz romplera
|
Uh, cekaj malo...
Ja se ozbiljno bavim semplovanjem, kako za sebe tako i za te klavijature koje pominjes, ajmo lagano... Svaki sample u bilo kojoj klavijaturi koju pominjes ne traje duze od 150 milisekundi, dok je vecina mnogo kraca, ne duza od 20 ms. Konkretno to znaci da ce taj klavir sa Tritona teziti ne vise od dva-tri megabajta, a trajanje ce dobiti vestom obradom na ADHSR, pa ti se cini da to kao lici na klavir. Imas u Korg multisemplovima pored svakom multisempla i LP oznaku, tu cujes loop svakog multisempla, tu cujes sta si platio. Zapravo, sve od sempla kllavira je upravo tih prvih 150 milisekudni, onaj attack, a sve nakon toga je loop, koji uglavnom na tim klavijaturama zvuci kriticno lose, zato su sve klavijature ocajne ako vec pricamo o zvuku i kvalitetu. E sad... Potpuno si u pravu kad govoris o manipulaciji semplovima i oscilatorima, to je u Korg-u mnogo bolje reseno nego u Kontaktu, ali to ovde nije tema. Ti govoris o snimanju klavira sa Tritona u Kontakt, ali tako nista ne dobijas cak i da ga semplujes u 20 layera, vec samo gubis iz razloga sto i dalje ne cujes pravi zvuk klavira, nego samo njegov loop koji po dvadeseti put konvertujes, obradjujes, a on je vec unisten u samom semplovanju, to moze samo biti katastrofa, kao sto to i jesu te banke Tritona i ostalih klavijatura. Ipak, ja ti garantujem da mogu da usemplujem bilo koju klavijaturu tako da ti ne mozes da primetis razliku, ali za to nema potrebe ni smisla. Upravo je duzina sempla kod klavijatura najbitnija sto se tice kvaliteta, a pored toga samplerate na kojem je semplovana klavijatura, kao i kasnja obrada. Na primer, Korg X3 ima 6 mb ROM, sto je odprilike 12 mb jer Korg kompresuje svoju ROM bazu 2:1 loosless kompresijom. E sad u tih 6 mb je stalo 339 multisemplova, multi, ne samo semplova, a to znaci da svaki multiesmpl ima cak i do 20 semplova u sebi. Korg X3 je semplovan na 44.1 khz samplerate. Onda, Korg 01W ima bazu takodje od 6 mb, ali sa tom razlikom sto je u njoj samo 254 multisemplova, plus ona je semplovana na samplerate 32 khz. Ova razlika u mnogome govori o kvalitetu ove dve klavijature, kako sam imao obe mogu da ti kazem da je 01W daleko, daleko bolji zvucno, iako i jedan i drugi vuku korene od M1 i T3 i imaju manje-vise istu bazu. Nemoj mesati babe i zabe, jer to o cemu pricas je pravljenje programa od multisemplova u masini koja je zaista kvalitetna kada je rec o ADHSR, gde je ta opcija u Kontaktu prosecna, pa onda i Korg efekti koji zaista zvuce dobro ako uzmemo u obzir da je to jedna komercijalna masina koja ima sve u jednoj kutiji. Ali, kada je rec o semplovima, tu nema rasprave, Korg, Roland, bilo ko, nema sta da trazi kad je simulacija zivih instrumenata u pitanju. Bilo koji klavir u virtuelnom formatu, bio on i najlosiji ima full release, dok je kod klavijatura sve loop, a loop je ubica zvuka. Poslusaj ovo: http://www.youtube.com/watch?v=ZXFoCEGzWPw To ti je Korg PA. Rom semplovi ovako ne mogu da zvuce nikada... :) @OFF Naravno, ali da se odmah razumemo, bubanj, bass i klavir, ne bi mi palo na pamet da koristim sa romplera, jer prosto nema smisla da korisltim loop-ovane multisemplove u odnosu na real sustain kod velikih banki. Kada je rec o manipulaciji ADHSR, filterima i odredjenim oscilatorima, potpuno drugacija situacija. semplovi ne mogu da prenesu sve to nikada, kao sto rompleri nikada nece svojim skrnavljenjem audio materijala kvalitetno preneti realni sustain i multilayer instrumente koji zahrtevaju realno mnogo memorije. |
Quote:
ali recimo nisam nasao rhodes koji radi kao Motif (u vst svetu).... cak i gudace cesto povucem sa njega, umesto da jurim po hiljadu vienna artikulacija.... |
Ako smem da se i ja umesam :)
Upravo su te banke velike jer se cesto snimaju sa kojekakvih ROMplera (ne racunajuci razne vienna egzibicije i slicne zivo snimane), dakle skinut je zvuk klavira sa npr Motifa, samo sto umesto kratkog PCM sempla, ovde je nepotrebno usnimljen citav krajnji rezultat. A tu je opet i jednostavnost i brzina rada - cela klavijatura je namenjena upravo svirci i sve je nekako na dohvat... Drugacije je kada je svaka "boja" odradjena bas za tu klavijaturu, upeglana da reaguje na bas takav velocity i sam "feeling" dirke... Rompler vise to nekako sintetizuje pomocu kratkih isecaka nego sto zapravo verno docarava neki instrument, ali ljudi vise veruju stringsima sa Rolanda, nego zivim :) Navikli se ljudi na sintetiku... Svaki od uredjaja ima svoje mesto. Nekad ti zatreba klavijatura, nekad realisticni zvuci sa Kontakta... Zato postoje i sempleri i rompleri... |
Ali zar ovo nije tema o CPU i o KONTAKTU koji ne radi ? :D
Ja se ne secam kako radi Kontakt na 128 sempla, mozda je u tome problem ? Nekad neki VSTi imaju zahteve za vecim baferima (mada oni sami dodaju automatski na postojeci bafer), sad to u kombinaciji sa mozda ne tako stabilnim drajverom za zvucnu... Jedno pitanje - zasto terati sve da radi sa 128 sempla ? Nemoj gledati True Pianos, mozda je on manje zahtevan, pa radi... Malo precenjujes masinu, ako koristis jos i neke druge plaginove, nemoj dzaba muciti procesor, sta je 5 ili 7ms ? Ja npr, kada otvorim gotov projekat sa mnostvom VSTa i svega i svacega, naravno da moram da povecam bafer na 256, ne retko i na 512. Na primer, za UAD je neophodno podesiti bafer na 512, u protivnom mogu da nastanu problemi. |
Slazem se, nije mnogo 256 semplova, ali i tada postoje problemi, istina znatno manji, ali postoje.
Zapravo, poenta je bila da svi drugi instrumenti rade u nekim normalnim okvirima, procenat-dva gore ili dole, samo Kontakt pravi ove probleme. Mozda je ista situacija i kod vas, ali vi ne spustate ispod 256, ili 512 semplova. Kada bih drzao host na 512 nebi bi bila granica, ali samo zelim da vidim zasto na istih 128 semplova Logic radi normalno, dok svi drugi imaju problem, kao i to da svi drugi instrumenti rade takodje normalno, njemaju to skakutanje CPU Usage metra. Evo za test, kad bude neko od vas imao vremena, ucitajte recimo Alicia's Keys, ili Scarbee MM bass, ili Black Bass Amped 4, ili tako nesto, spustite latenciju na 128 semplova pa svirajte malo, da vidimo kako se ponasa Performance u Cubase, da li skakuce kao blesav, ili stoji mirno. Sto se tice drajvera, u pitanju je Digi 002r tako da tu nema neke dileme, jedan jedini drajver ide na nju i to u skladu sa verzijom softvera, a ako nista drugo bar ova kartica radi prilicno stabilno. |
Evo upravo probao na 64 sempla. Ma radi kao sat. Jos sam u pozadini ostavio da svira WinAmp! Rekao bih da u registriju mozda ima nekog zaostatka od neke predhodno instalirane bagovite verzije pa zeza, ali ti si to probavao i na windowsu i na OSXu. Jedino da si ponavljao isti scenario instaliranja prvo nekog bagovitog, a onda dobrog izdanja Kontakta...
E sad - taj hackintosh nije bas 100% garantovano stabilan, mozda u stvari imas srece jer samo kontakt zeza, ipak ga ti probavaj prvo na Windowu, dok ne vidis u cemu je stvar... Sto se drajvera tice - nemoj se nikad zaklinjati u neki drajver, jer i oni sami izbacuju stalno neki update, sto znaci - ispravljaju predhodne propuste. Nema veze da li je u pitanju DigiDesign ili RME... Pitanje je samo da li je neki odredjeni bag pogodio tebe, ili ne (mozda u ovom slucaju jeste) Ne tvrdim da je do drajvera za zvucnu, ali eto mog primera - pa izvedi i sam zakljucak. Cubase 5.1.2 i Kontakt 4.1.1 (do duse instaliran u okviru celog KOMPLETE 7 paketa - da nije tu zez ?) Na kraju krajeva, mozda je u pitanju neka nesretna sprega izmedju tvoje graficke, nacina na koji Kontakt iscrtava GUI, zvucne kartice i FW kontrolera. |
Pa vidi ovako, ajmo iz pocetka...
Kad je rec o drajverima, ne radi se o slepom verovanju, nego je kod Pro Tools stvar vrlo jednostavna, ne mozes instalirati drajver koji je drugacije verzije od softvera koji koristis, tako da je kod mene 8.0.4 CS2 software, pa i drajver, sto znaci poslednji update za PT8. Zapravo drajver se instalira tako sto instaliras Pro Tools, ne postoji opcija da pogresis, uostalom ako se i desi bude ti jasno cim pokusas da podignes program, istog trenutka prijavi gresku. Sto se tice OS X, postoji mogucnost naravno, ali zato uvek imam Windows instaliran i potpuno optimizovan, tako da sam se sada prebacio na njega zbog testiranja, tamo mi je sedmica x64, Cubase 5.1.2 i Kontakt 4.1.1 Air Working i stvar je identicna kao na Mac. Vezano za grafiku, unutra je GForce 7600 GT, grafika koja je isla u Mac Pro, sto znaci da je kompatibilna, kao i na Windows naravno, drajver je poslednji. Firewire kontroler je NEC, nije bas da je odobren zvanicno od strane AVID kao texas Instruments, ali radi skoro pa besprekorno, iako ne znam da li su povremene greske prilikom overload-a vezane za kontroler, ili za nesto drugo, ali ako cemo po logici stvari, kartica radi, ili ne radi, tako da verujem da i ovaj NEC radi dobro. Druga stvar koja je nelogicna, ako je drajver, kontroler, ili grafika, trebalo bi da ne radi dobro i u Logic, gde zapravo jedino i radi kako valja, tamo se ponasa kao i svaki drugi instrument, ne stvara spajkove i ne opterecuje procesor bilo kako osim ocekivanog. Vec sam pomenuo, postoji resenje za Logic, gde se selektuje neka druga MIDI ili Instrument traka prilikom playback-a i onda Kontakt radi dobro, ako se selektuje ta koja svira Kontakt 4, onda se desavaju isti ovi problemi, to pise na NI forumu i to sam proverio, tako radi i kod mene. Jedno pitanje... Komplete 7, sta je zapravo? Je li to banka od 73 GB plus instalacija AIR 4.1.1, ili je u pitanju nesto druacije? Znam da sadrzi Kontakt 4 banku od oko 43 GB, plus neke druge NI banke i Scarbee izmedju ostalog... Ne verujem da je do toga, ali eto da izbacim i tu mogucnost... Pokusacu da podignem Cubase sa integrisanom karticom, pa da vidim je li nesto do FW protokola, ili cega slicnog. Takodje, pokusacu na neki drugi disk da premestim neku banku da vidim je li do toga... Negde sam procitao da Scripts u Kontakt 4 prave ove probleme, ali u Logic sve radi dobro, pa sumnjam da je to. Verujem da je neka optimizacija izmedju host aplikacije i plugina, kao i manipulacija procesorima... |
Quote:
Nekad neki plagin - kao poslednji Waves - koristi grafiku na neki debilski nacin, pa dok svi ostali plaginovi rade najnormalnije, za njega se moraju instalirati najnoviji drajveri za grafiku ! Zato sam pomislio da nije na primer i Kontakt upotrebio neki nestandardni mod, koji - eto bas u tvom slucaju izaziva problem... Ili opet, mozda salje neki nestandardan zahtev ASIO baferu, koji opet u tvom slucaju reaguje bagovanjem procesora, jer drajver koji je trenutno aktuelan nije adresirao takve nestandardne zahteve... Naravno samo pretpostavljam sta bi moglo biti, jer evo probah kod sebe i kako sam ti vec rekao - radi normalno... Opet, u mom slucaju radi, jer mozda nisam pogodjen nekim problemom koji Kontakt pravi sa odredjenim interfejsima, drajverima za grafiku, diskovima, kucistima :shock: Quote:
Quote:
E, da, koristio sam banku - Best Service Ethno World 4, probavao i par artikulacija... Dakle skripte. |
a da li si probao ovo?...("dobro cuvana tajna")
Od skoro, puno njih koristi Reaper u Rewire modu u Pro Toolsu - super fora, jer mozes da koristis VST i AU plugove u Pro Toolsu i MNOGO MNOGO manje trosi CPU power na Virtual instrumente....evo kako PS ovde na Air group ima tona video klipova o Pro Toolsu....ima super fora!! <iframe src="http://player.vimeo.com/video/10482194?color=ff9933" width="400" height="300" frameborder="0"></iframe><p><a href="http://vimeo.com/10482194">How To Rewire Reaper Into Pro Tools</a> from <a href="http://vimeo.com/airusersblog">AIR Users Blog</a> on <a href="http://vimeo.com">Vimeo</a>.</p> |
@psionic
Probao sam sve vrzije Pro Tools 8, osim nekih internih sitnica u samom programu koje su resene, ili su se pojavle u novijim verzijama, sve radi normalno i identicno vezano za 3rd party pluginove. Vidis, ja nisam imao nikakvih problema sa Waves 7 za Windows, sve radi normalno, ali sad se setih da sam kumu instalirao ceo sistem i kod njega su Waves 7 pravili problem tako sto si mogao da izvuces koliko god zelis pluginova ako su svi razliciti, cim pokusas jedan isti dva puta u sesiji, on prijavi problem, vidis mozda je do drajvera. Ipak, vrlo je verovatno da je tako nesto, drajver za grafiku, ili neki drugi proces, samo moram da pronadjem sta je to sto se desava i u Windows i u OS X. Imam EMU 0404, cini mi se da se tako zove, stavicu nju pa cu probati. Inace, ove PCI kartice rade neverovatno stabilno, moj Digi 002 jeste stabilan i nudi malu latenciju, ali PCI je ipak nesto drugo. Mozda mogu da koristim obe kartice i fizicki ih povezem, tako sto cu iskorititi dva ulaza na 002 da slusam EMU preko njih, ali onda se javljaju dva problema, prvi je latencija od par milisekundi, a drugi je taj sto nema drajvera za EMU za OS X. @DaBear Naravno, odlicna ideja. Nisam probao sa Reaper-om, ali imam Plogue Bidule i veoma zanimljivo je da se i unutar njega dogadja isto sa Kontaktom, plus zauzece CPU mi je kod svih programa identicno, ne vidim nikakvu razliku izmedju AU, RTAS i VST, kao ni wrapovanih VST u RTAS. Kad sam vezao Bidule na Pro Tools, u njemu izvukao Kontakt, pogledao CPU metar na PT, identicno kao da je u njemu Kontakt. Ipak, pokusacu i ovo sa Reaper-om, ne znam da li moze na Windows-u ista ta opcija. Testiracu kasnije pa javljam sta se desava... |
uh............ tek sad videh temu.....
win xp sp3 2gb rama, solidna grficka..... core2 duo... abbeydrums bez icega, banka koja ucita "samo" 500 mega.... CPU.. 40% i sve vreme skace do "crvenog" koliko god da dobro zvuce abbey bubjnevi, muka mi je da se zezam sa svim tim.... |
Quote:
|
cek cek cek cek cek.. a to sto xp ne moze da indexira vise od 2,5 ili kako vec..... ima li to veze ili ne????
|
Quote:
|
Vidi ovako, nije to bas tako...
Taj Abbey Road ima oko 6.3 GB, ali Kontakt u zavisnosti od podesavanja ucitava od 70MB, pa cak i do celih 6GB. Ukoliko se nista ne dira na Kontaktu i ostavi se default podesavanje, trebalo bi da ucita nesto oko 130MB i sve ostalo da cita sa diska, pa cak i da ucita i 500MB to ne sme biti problem za tu masinu. Ovde nije rec o memoriji, jer Superior Drumer sa 1.8GB radi isto kao i sa 200 MB, prosto je problem sa pluginom i time na koji nacin opterecuje procesor. @voomighty Koja ti je konfiguracija, koju plocu imas, karticu, koje diskove, kako su vezani, daj tacan naziv graficke, mozda imamo neki zajednici problem... |
All times are GMT +1. The time now is 04:04 AM. |