Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   Molim pomoc oko studentske sobe :) (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=36450)

n00b 12-01-2011 03:12 AM

Molim pomoc oko studentske sobe :)

http://img534.imageshack.us/img534/297/soba1.png

Uploaded with ImageShack.us

Postovani! :)

Molim pomoc oko moje 'sobe'. Soba pod navodnike, jer bi je htio pretvoriti u mali kucni studio za potrebe produciranja elektronske glazbe.

Evo izradio sam tlocrt i nacrt ovog desnog zida gdje se nalaze balkonska vrata i prozor. Prije svega moram vas upozorit da sam laik i
da ne zamjerite ako ima glupih pitanja. Namjera je cuti sto vjerodostojnije mix, jer koliko citam i vidim, akustika prostorije je jako bitna.
Pitanja su sljedeca:

1) Kako bi Vi na mom mjestu napravili razmjestaj unutar prostorije?
2) Da li je u ovako malom prostoru (cca 8 kvadrata) potrebno stavljati bass trapove,difuzore,apsorbere i sl.? Ako da,gdje i kako to uraditi?
3) Soba se nalazi u stanu. Kako izolirati zvuk da ne ubijam susjede, a da ne remeti akustici prostorije?
4) Na podu je parket, negdi na forumu sam procita da na pod dobro sidne tapet?
5) Da li ce smetat ako tapeciram zid do pola visine? To bi tija napravit cisto estetski jer mi je ljuta brija. :D
6) Posto ja i kolega produciramo elektroniku, da li ce biti moguce u tako jednoj uredenoj prostoriji (kako mi vi naravno preporucite) jednog dana u doglednoj buducnosti kupit mic i snimat zvukove koje prozivodim? Tipa pucketanje prstima? Lupanje loncem od lonac i sl? :D

Recite mi ako Vam tribaju jos neki parametri? Monitori su aktivni krk rokit 6.

Evo jos nekoliko tehnickih specifikacija. Desni i donji zid na slici tlocrta su rubni zidovi zgrade. Znaci soba mi je na kutu zgrade! Gornji i lijevi zid na slici tlocrta su pregradni zidovi izmedu ostalih soba u stanu.

Jos jednom, ne zamjerite ako su pitanja glupa, laik sam i tu sam da naucim.
Ako se sjetim jos kojeg 'glupog' pitanja bubnem...

Hvala i godspeed! :)

LA-2A 12-01-2011 05:21 AM

Re: Molim pomoc oko studentske sobe :)

ja tu nist nebi diro :D soba ti je 5 pravi mjuzu i uzivaj...ti trapovi difuzori cuda muda to je za ove gitarose:rotfl: ,a sa tim kad krenes da se petljas puko si

n00b 12-01-2011 07:40 AM

Lega, nadam se da se zajebavas :D cekaj da ti boggy i ekipa vide post!

NLP 12-01-2011 09:35 PM

Zdravo!

Te?ko če? postiči ne?to malo ozbiljnije ako prvo potpuno ne izprazni? sobu.

1. Nema ga!
2. Da! Ali prvo izprazni prostoriju, prvo pročitaj i stickyje!
3. Neče? uspjeti bez mnogo para da to postigne?. Samo "soba u sobi" to rje?ava a i opte da ima? toliko para nije smiselno da ula?e? u tako mali prostor jer če biti jo? manji pa če notranja akustika jo? uzeti dosta para a i prostora pa če? raditi na "kvadratu, dva"...
4.Tepihi i slične mekane obloge nisu efikasni kod nizkih, kod visokih da ali te ionako veoma brzo uni?ti? i bez toga a i nije cilj da ih eliminira?...
5. Ajde probaj pročitati sticyje, ionako če? morati tretirati povr?ine prostoirije ako hoče? bolju unutra?nju akustiku a opet gledaj tačku/odgovor 3.
6. ...:D

Nema problema ali pročitaj preporučene threadove/stickyje pa če ti biti dosta toga jasnije.

n00b 12-01-2011 11:16 PM

Zdravno Nenade!

Iskreno, nada sam se da ce mi neko od Vas genijalaca odgovorit. Najprije hvala na odgovoru, i da, citam stickye koliko mogu. Uzivancija gledat ekipu s toliko znanja.

No vratimo se na moj sobicak. Koliko shvacam iz tvog odgovora, soba u sobi se ovdje ne isplati raditi. Koliko zapravo kvadrature bi mi to oduzelo? Novce ne gledaj, jer kolega ima gradevinsku firmu pa... :) I sto se u takvim situacijama radi s prozorima i vratima? Poprilicno su veliki u omjeru na ostatak prostorije?

No dobro,ako se ne moze postici nista na izolaciji da li barem mogu pobosljat akustiku nekim razmjestajem? Kazes da je to ne moguce i da sve moram izacit van? (toga sam se i boja da ce biti tako).

Moja ideja je, s obzirom na procitano ovdje! , da zamjenim poziciju ormara i stola, stol stavim gore na sredinu (da bude simetricno, i da ulazna vrata budu iza zvucnika :) ) , a ormar dolje pored kreveta i naljepit na njega neku nepravilnu povrsinu da ima ulogu difuzora recimo :)) A i tada ce monitori biti okrenuti prema vanjskom zidu zgrade.

Reci mi koliko ovakve ideje drze, odnsno ne drze vodu? Da li cu s time ista postici?

Hvalaa

NLP 13-01-2011 08:31 AM

Hvala.
Ma s tim razmje?tanjem neče? napraviti ne?to pametno, jeste da mora da bude simetrija uzdu? ose slu?anja ali tebi treba ozbiljni akustični tretman.

Kakvu podkonstrukciju za soundproofing (izolacija od buke izvana i obratno/obrnuto) bi trebao, bi se moralo prvo znati koliko ti zapravo treba. To se mo?e napraviti merenjem i da se vidi situacija u ?ivo.
Uzelo bi ti sigurno naokolo 15cm+... a i plivajuči pod bi morao imati.

boggy 14-01-2011 08:17 AM

Quote:

Originally Posted by n00b (Post 296022)

Postovani! :)

Molim pomoc oko moje 'sobe'. Soba pod navodnike, jer bi je htio pretvoriti u mali kucni studio za potrebe produciranja elektronske glazbe.

Ok
Quote:

Evo izradio sam tlocrt i nacrt ovog desnog zida gdje se nalaze balkonska vrata i prozor. Prije svega moram vas upozorit da sam laik i
da ne zamjerite ako ima glupih pitanja.

Nema problema.
Quote:

Namjera je cuti sto vjerodostojnije mix, jer koliko citam i vidim, akustika prostorije je jako bitna.
Pitanja su sljedeca:

1) Kako bi Vi na mom mjestu napravili razmjestaj unutar prostorije?

Razmisljao sam neko vreme i nisam nasao nikakav bolji razmestaj da bi se ostvarila simetrija mozda samo radni sto okrenuti prema prozoru... ali nisam siguran da je to prakticno... plakar bi se mogao izbaciti ili uneti jos jedan da se ostvari simetrija... krevet je svakako suvisan...
Prostor je premali da bi se u tom prostoru moglo i spavati i producirati muzika.
Quote:

2) Da li je u ovako malom prostoru (cca 8 kvadrata) potrebno stavljati bass trapove,difuzore,apsorbere i sl.? Ako da,gdje i kako to uraditi?

Potrebno je, ali nema mnogo mesta za njih.... samo plafon ti preostaje i nesto malo i tanje na zidovima... i uglovima.
Quote:

3) Soba se nalazi u stanu. Kako izolirati zvuk da ne ubijam susjede, a da ne remeti akustici prostorije?

Nikako, nesto se malo moze potrositi apsorpcijom u samoj sobi tako da se ne translira sva energija kroz zidove... ali to je manji deo... ako ne zelis da smetas susedu onda utisaj.
Quote:

4) Na podu je parket, negdi na forumu sam procita da na pod dobro sidne tapet?

Ne znam na kom forumu si to procitao... parket (pravi) je obavezan na podu u studiju...
Quote:

5) Da li ce smetat ako tapeciram zid do pola visine? To bi tija napravit cisto estetski jer mi je ljuta brija. :D

"jer mi je ljuta birija" ovo bas ne razumem... tapaciranjem akusticiki neces dobiti skoro pa nista dobro... nije ti cilj ubiti jako visoke frekvencije nego sobne modove... te ako njih ne mozes lako ubiti bolje je ne dirati nista.
Quote:

6) Posto ja i kolega produciramo elektroniku, da li ce biti moguce u tako jednoj uredenoj prostoriji (kako mi vi naravno preporucite) jednog dana u doglednoj buducnosti kupit mic i snimat zvukove koje prozivodim? Tipa pucketanje prstima? Lupanje loncem od lonac i sl? :D

U svakoj se prostoriji i prostoru moze snimati mikrofonom i nista se mikrofonu nece desiti ali je onda pitanje da li ce te biti zadovoljni rezultatima.... drugo. .. za snimanje potrebno je (snimateljsko) znanje od koga takodje zavise rezultati, kao i od samog mikrofona i ostalih uredjaja.
Quote:

Recite mi ako Vam tribaju jos neki parametri? Monitori su aktivni krk rokit 6.

Evo jos nekoliko tehnickih specifikacija. Desni i donji zid na slici tlocrta su rubni zidovi zgrade. Znaci soba mi je na kutu zgrade! Gornji i lijevi zid na slici tlocrta su pregradni zidovi izmedu ostalih soba u stanu.

Ne trebaju (mi) nikakvi parametri... soba je velicine kupatila,... jako teska za tretman da bi se akcija isplatila... tretirati plafon... zidove ne mnogo "debelo" staviti difuzore koji rade samo iznad 1kHz tamo gde prostor dozvoljava i to je kraj. Ne ocekivati spektakl.
Quote:

Jos jednom, ne zamjerite ako su pitanja glupa, laik sam i tu sam da naucim.
Ako se sjetim jos kojeg 'glupog' pitanja bubnem...

Osnovni problem ti je premala soba... jako malo mesta ima za bilo kakav ozbiljan tretman.
Quote:

Hvala i godspeed! :)

Nema na cemu

pozdrav

bogi

DaBear 14-01-2011 10:23 AM

meni se sve cini da je mozda malo rano da razmisljas o akustici.

- koliko se dugo bavis muzikom?
- jel se bavis ozbiljno?
- jel si izdao neku muziku? CD? Video? download?
- jel si savladao 1000% software i sve ostale tehnika rada (pa si iz tog razloga nezadovoljan rezultatima)
- jel planiras da naplacujes nekome tvoj rad ?
- koliko dugo nameravas da se bavis elektronskom muzikom?
- itd?

stavi tepih, neke teske zavese, police sa knjigama i plocama i kreni redom.
male zvucnike, premestaj ih po sobi, itd....

boggy 14-01-2011 11:21 AM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 296207)

- jel se bavis ozbiljno?
- jel si savladao 1000% software i sve ostale tehnika rada (pa si iz tog razloga nezadovoljan rezultatima)
- itd?

Pitanja imaju puno smisla... samo komercijalni atelje/studio ima finansijskog prostora za pristojan akusticki tretman.... a komercijalnost moze biti po bilo kom osnovu... da li od produkcije ili od koncerata svejedno je.
Quote:

stavi tepih,

Sa ovim se ne slazem... stvari budu jos gore. Cak i najjeftiniji cloud (imao je neke rupe) koga si nekada (ti) stavio na ovaj forum je bolja solucija protiv flutter echo.
Quote:

neke teske zavese,

Bolje je da ih ne stavlja... posto ubijaju samo ono sto mu treba.
Quote:

police sa knjigama

Hm... sumnjiv dobitak... radije napraviti pravi difuzor.... moze kostati isto koliko i knjige.. mozda i jeftinije
Quote:

i plocama

Vinil?
Quote:

i kreni redom.
male zvucnike,

Slazem se.
Quote:

premestaj ih po sobi, itd....

Slazem se.... pri tom paziti na simetriju!

pozdrav

bogi

n00b 14-01-2011 01:56 PM

Evo vidim da ste se raspisali i jako mi je drago radi toga! :)

Na temelju vasih postova definitvno zakljucujem da od izolacije nece biti nista, jer ce mi od sobe ostati dva kvadrata :) Preostaje mi se, sto boggy kaze, utisati.

Pa krenimo redom da vidimo sto mogu uciniti po pitanju akustike.

Quote:

Razmisljao sam neko vreme i nisam nasao nikakav bolji razmestaj da bi se ostvarila simetrija mozda samo radni sto okrenuti prema prozoru... ali nisam siguran da je to prakticno... plakar bi se mogao izbaciti ili uneti jos jedan da se ostvari simetrija... krevet je svakako suvisan...
Prostor je premali da bi se u tom prostoru moglo i spavati i producirati muzika.
Boggy, buni me ovo da je krevet suvisan. Ako izbacim plakar (to je ormar? :) ) , da li je i onda krevet suvisan? Pretpostavljam kad bi izbacija ormar, da bi se onda i moglo ucinit nesto po pitanju razmjestaja. Razmislit cu o tome i vidit jel mogu di izbacit taj ormar.

Quote:

Potrebno je, ali nema mnogo mesta za njih.... samo plafon ti preostaje i nesto malo i tanje na zidovima... i uglovima.
Kad se odlucim za razmjestaj (trebam dobro apsorbirati sto ste sve naveli) dodem po upustva kako, sto tocno i gdje rasporediti da poboljsamo akustiku.

Quote:

"jer mi je ljuta birija" ovo bas ne razumem... tapaciranjem akusticiki neces dobiti skoro pa nista dobro... nije ti cilj ubiti jako visoke frekvencije nego sobne modove... te ako njih ne mozes lako ubiti bolje je ne dirati nista.
Pitanje je bilo postavljeno s ciljem da li ce smetati akustici?, jer to zelim uraditi cisto estetski :)

Quote:

- jel se bavis ozbiljno?
- itd?

stavi tepih, neke teske zavese, police sa knjigama i plocama i kreni redom.
male zvucnike, premestaj ih po sobi, itd....
Da odogovrim na ovu seriju pitanja. Bavim se glazbom od sesnaeste, znaci nekih 5 godina i to djelujem kao dj i promoter na podrucju Dalmacije,a imali smo nesto i po Zagrebu. Da li je to bavljenje glazbom i da li je to ozbiljno ostavljam tebi/vama da procjenite. Stvarno mi se ne da iznositi iza kojih projekata stojim i koje smo dje/glazbenike dovodili, jer smatram da to uopce nije potrebno za ovaj thread.
E sad, to definitvno nije nesto cime se zelim nastaviti baviti, jer je previse muke i truda, previse lose, te sumnjive ekipe i neozbiljnog poslovanja. Scena i ljudi koji djeluju po njoj se ne uklapaju u moju viziju kako bi to tribalo biti. Jednostavno receno - razocara sam se.
Posljednje vrijeme,znaci nekih godinu,dvi smo se poceli bavit produkcijom,i definitivno se time zelimo bavit i dalje. Znaci ne zelim naplacivati nikome svoj rad, ako mislis da zelim stvoriti komericijalni studio, i nisam nezadovoljan rezultatima, zelim osposobit svoju sobu, da kolega i ja ne radimo i ne privikamo se na krivo, nego da radimo u akusticno sredenoj prostoriji. Citajuci po rumskom i clanke koji su na portalu, akustika je bitnija nego iti jedan komad opreme i hardvera koji imamo. Zar ne !?! Eto to su ukratko motivi otvaranja mog threda. Nadam se da ne zamjeras sto zelim prosiriti horizonte :)

Jos jednom,hvala svima na odgovorima ;)

Godspeed!

boggy 14-01-2011 03:29 PM

Quote:

Originally Posted by n00b (Post 296234)
.........
Boggy, buni me ovo da je krevet suvisan. Ako izbacim plakar (to je ormar? :) ) , da li je i onda krevet suvisan? Pretpostavljam kad bi izbacija ormar, da bi se onda i moglo ucinit nesto po pitanju razmjestaja. Razmislit cu o tome i vidit jel mogu di izbacit taj ormar.

Simetrija... pokusaj da ostvaris simetriju sa stereo pozicijom u sobi.... sa krevetom... sto ti je u uglu... zvucnici verovatno levo i desno od njega... to nije simetricna pozicija sto se sobe tice... a to je osnovno.
Quote:

Kad se odlucim za razmjestaj (trebam dobro apsorbirati sto ste sve naveli) dodem po upustva kako, sto tocno i gdje rasporediti da poboljsamo akustiku.

Tacno!? malo preterujes ako ocekujes tacno... ovde se druzimo i razmenjujemo iskustva... nema garancija i ne ocekuje se nista "tacno".... pretpostavljam da si odabrao prejak izraz ....
Cak i za placeno projektovanje... najtacnije sto sam u zivotu postigao je simetrija unutrasnjeg rostilja jednog malog studija sa tolerancijom +/-5mm... par puta je rasturano vec napravljeno da bi se ponovo sastavilo i takva preciznost postigla (zidovi nisu bili u tako dobroj toleranciji... itd)
Generalno usled nesavrsenih modela i nepoznavanja SVIH fizickih uticaja i procesa u konstrukciji nemoguce je sa sigurnoscu proracunati skoro nista u akustici a da se to uklopi TACNO u ono sto cemo imati kao rezlutat... uvek mora neko naknadno podesavanje da se planira ako mora biti tacno... u tom slucaju je jednostavnije radit wideband resenja gde tacnost nema preteranog znacaja.
Quote:

Pitanje je bilo postavljeno s ciljem da li ce smetati akustici?, jer to zelim uraditi cisto estetski :)

Besmisleno u svakom smislu, neefikasno za ono sto treba da se apsorbuje... pri tom apsorbuje najvise ono sto se ne treba apsorbovati.
Quote:

...... Znaci ne zelim naplacivati nikome svoj rad, ako mislis da zelim stvoriti komericijalni studio,..........

Bojim se da ces tesko opravdati novac ulozen u akusticki tretman ako NEMAS prihoda od toga... cak i ako budes imao novca da akusticki tretman i nesto i napravis... bez aktivnih prihoda od muzicke produkcije to se jednostano ne isplati... sto naravno ne treba da te sprecava ako svoj hobi hoces da produbis i da jos vise ulozis samo u sebe, ovo ti kazem samo kao upozorenje da ce novac koji ti bude bio potreban biti poprilican, najblaze receno veci nego sto ocekujes.

pozdrav

bogi

n00b 14-01-2011 03:50 PM

Vjerojatno cu izbacit ormar tako da ce stol i zvucnici zavrsiti na gornjem zidu,dok ce krevet paralelno na suportni zid.

Naravno da nisam mislija tocno kao sto si napisa,zabrija si. Mislija sam na broj, kolicinu pojednih apsorbera i difuzora,kako ih izraditi i gdje ih smjestiti. Ne ocekujem nista tocno! Zelim donekle poboljsati akustiku, naravno u okvirima svojih mogucnosti i znanja (koje je bijedno zasada! :D )

I naravno da ce se isplatiti ulozeno, jer svoje djelovanje u glazbi ne gledam kroz novce, to je prije svega ljubav i hobi, znaci ne zivim od glazbe. Nisam profesionalac.

Quote:

sto naravno ne treba da te sprecava ako svoj hobi hoces da produbis i da jos vise ulozis samo u sebe
upravo to!

boggy 14-01-2011 04:15 PM

Quote:

.......Eto to su ukratko motivi otvaranja mog threda. Nadam se da ne zamjeras sto zelim prosiriti horizonte :)
.......

Da se umesam...
Siguran sam da Vrach nije hteo da bude zlonameran kada ti je postavio pitanja... on jednostavno razmislja o muzici kao o poslu gde sve sto se radi/kupuje/pravi/dizajnira/poboljsava... ima svoje opravdanje u vidu naplacenog posla... ako ne... onda se TO NE ISPLATI, pa zato to ni nece raditi... moguce je da ima svoj hobi koji nije muzika... :D

pozdrav

bogi

n00b 14-01-2011 04:21 PM

Ma razumljivo,vas je vecina ode pro i zivi od glazbe. Kod mene to nije slucaj,objasnija sam vec :)

NLP 14-01-2011 07:27 PM

Pročitaj stickyje pa če? dobiti inspiraciju.:wink:

boggy 15-01-2011 03:11 AM

Quote:

Originally Posted by n00b (Post 296259)
Ma razumljivo,vas je vecina ode pro i zivi od glazbe.....

Po onome koliko poznajem clanstvo.. upravo je na Forumu vecina hobista i amatera... jako malo realno ima clanova foruma koji (pokusavaju da ili uspevaju da) zive od produkcije.

pozdrav

bogi

Bockie 15-01-2011 04:10 AM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 296349)
Po onome koliko poznajem clanstvo.. upravo je na Forumu vecina hobista i amatera... jako malo realno ima clanova foruma koji (pokusavaju da ili uspevaju da) zive od produkcije.

pozdrav

bogi

http://dl.dropbox.com/u/2806767/n132...31982_4119.jpg

n00b 15-07-2011 11:39 AM

3 Attachment(s)
Postovana gospodo,

nije me bilo neko vrijeme, ali ja ne odustajem od svoje mini sobice. Dao sam si truda i na temelju procitanog i naucenog, nacrtao ideju kako bih napravio razmjestaj po sobi. Ovako soba izgleda sada:

n00b 15-07-2011 11:41 AM

4 Attachment(s)
A ovako bih napravio razmjestaj da dobijem na simetriji:

n00b 15-07-2011 11:56 AM

Kao sto mozete primjetiti, ormar (plakar kako ste me ovdje naucili :) ) mislim iscipati i prenamijeniti u dvije ladice ispod kreveta.

E sada, ovdje sam primjenio procitano i mislim da sam ostvario maksimalnu simetriju sto je moguce, a da zadovoljim neke esencijalne kriterije iz vasih tutorijala sa pocetne stranice. Znaci ovako cu moci napraviti 3 kutna bass trapa, cetvrti kod vratiju bi mogli izvest na neku pomicnu shemu. Vrata su znaci ispred mene, ne iza mojih leda.

Ono sto bih jos zelio pitati je sljedece: da li se kolicna apsorbera i vrsta,te difuzora, utvrduje mjerenjem sobe i samo mjerenjem, ili vi to ovako od oka vec znate di sto? Citam i gledam, i jasno mi je kako ih izradujete (donekle :D), ali mi stvarno nije jasno po kojem principu ih razmjestate po sobi?

Hvala, jos jednom isprike svima na forumu koje ovako laicka pitanja iritiraju.
Ako Vam se bas ne da pisati, mozete me uputit na neke stare topice koje bi mogli pomoci. Ako Vam se bas ne da ni to jednostavno me zaobidite i nemojte se previse nervirati.

Hvala

Godspeed!

Eomsy 15-07-2011 02:31 PM

Quote:

Originally Posted by n00b (Post 309530)
Vrata su znaci ispred mene, ne iza mojih leda. !

Ovu tvoju tvrdnju ne razumijem! Di ti sjedi? i gleda? po svojoj novoj ?emi koju si nacrtao? Meni po drugoj slici izgleda da ti je stolić okrenut prema zidu i da si ti sa sa te strane da sjedi? leđima okrenut prema otvorenim ladicama ... To bi mi imalo puno vi?e smisla :wink:
Quote:

Originally Posted by n00b (Post 309530)
Ono sto bih jos zelio pitati je sljedece: da li se kolicna apsorbera i vrsta,te difuzora, utvrduje mjerenjem sobe i samo mjerenjem, ili vi to ovako od oka vec znate di sto? Citam i gledam, i jasno mi je kako ih izradujete (donekle :D), ali mi stvarno nije jasno po kojem principu ih razmjestate po sobi?
!

Proguglaj malo kako zvuk putuje po prostoriji, pa s pozicijom slu?anja več logički pomalo mo?e? zaključiti kamo otprilike kaj ide! Primjer; bass trap u uglove jer se tamo najvi?e manifestira, pa ga s time zarobi? (otuda ime bass TRAP). Difuzori uglavnom idu iza slu?aoca .... Moraju te brinuti prve refleksijske povr?ine (odbijanje zvuka o tvrdu povr?inu i vraćanje do tvog uha ... čista matematika, ulazni kut zvučnog vala je jednak izlaznom kutu) i to treba? tretirati. Mala sobica = PUNO ABSORPCIJE ...

Ovo ti je razmje?taj u mojem "sobičku" ...

n00b 16-07-2011 01:00 PM

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 309541)
Ovu tvoju tvrdnju ne razumijem! Di ti sjedi? i gleda? po svojoj novoj ?emi koju si nacrtao? Meni po drugoj slici izgleda da ti je stolić okrenut prema zidu i da si ti sa sa te strane da sjedi? leđima okrenut prema otvorenim ladicama ... To bi mi imalo puno vi?e smisla :wink:

Ovo je tocno eomsy, ja sam takoder tako zamislija. Nacrtat cu jos gdje ce doci stalci za monitore i stolica da ne bi bilo nikakave zabune. Zasto uporno pitam za taj razmjestaj. - ako sam vec odlucija cipat ormar i prenamjenjivat; da li je ovo maksimum koji mogu izvuc da bude simetrija?

Eomsy 16-07-2011 01:38 PM

Quote:

Originally Posted by n00b (Post 309607)
Nacrtat cu jos gdje ce doci stalci za monitore i stolica da ne bi bilo nikakave zabune.

Tak je najbolje
Quote:

Originally Posted by n00b (Post 309607)
Zasto uporno pitam za taj razmjestaj. - ako sam vec odlucija cipat ormar i prenamjenjivat; da li je ovo maksimum koji mogu izvuc da bude simetrija?

Po meni, da! KJedino se treba vidjeti da li zamjeniti stol i "ladice" jedno sa drugim ?!

n00b 16-07-2011 02:32 PM

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 309612)
Tak je najbolje

Po meni, da! KJedino se treba vidjeti da li zamjeniti stol i "ladice" jedno sa drugim ?!

Mislis zamjenit krevet s ladicama i stol? Pa onda bi vrata bila iza mojih leda sto po onim tutorijalima na pocetnoj stranici treba izbjegavati ako mozemo, a mogu!

Nacrtam sliku do kraja pa cemo komentarisat. :))

Inace,hvala na pomoci!

Eomsy 16-07-2011 03:02 PM

Quote:

Originally Posted by n00b (Post 309616)

Nacrtam sliku do kraja pa cemo komentarisat. :))

Inace,hvala na pomoci!

Crtaj .... i ...

.... molim .... :)

NLP 16-07-2011 04:47 PM

Nizki se ne "nabiru" u ba? svim uglovima, najbolje je dobro akustičko premjerit prostoriju, da se vidi gde ima smisla.
Kutovi dr?e samo kada su sve stene dovoljno rigidne.

n00b 21-07-2011 10:58 AM

3 Attachment(s)
Razmjestaj sa stalcima:

n00b 21-07-2011 10:59 AM

2 Attachment(s)
I evo iz drugog kuta takoder da ne bi bilo zabune:

boggy 21-07-2011 11:30 AM

Super, jos samo da nadjes tacne pozicije za zvucnike (na stalcima) i mesto slusanja.

pozdrav

bogi

n00b 21-07-2011 12:41 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 309822)
Super, jos samo da nadjes tacne pozicije za zvucnike (na stalcima) i mesto slusanja.

pozdrav

bogi

Apsolutno. -to cemo prema onim osnovnim tutorijalima. :)

E sad, ja imam jedan drugi problem... Ova lokacija koju crtam je u Zagrebu, dok sam ja sada kuci na moru - Zadar.

Problem je u tome sto gori necu biti do 9tog miseca (kada ponovo pocinje faks), pa cu imati praznog hoda misec i vise, a zelim poceti s nekakavim radovima. (bilo cega!) Pogotovo zato sto ode imam garazu, alat i uvjete za izradu.

Pitanje glasi; sto mi mozete savjetovati da radim bez mjerenja prostorije, a da budem siguran da ce mi trebati?

Ja sam mislija poceti radit apsorbere jer ce mi oni sigurno trebati? tipa ovako nesto:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=22682
-e sad kakve dimenzije mi trebaju? kamena ili staklena vuna? ili se to nista ne moze procjenit bez mjerenja?

ista stvar za difuzor? oni nenadovi bijeli (to je stiropor?) kod mike valeta se cine ok za pocet se jebavat s njima? :D

Ima li smisla ista sto ja pisem ili moram obavit mjerenje prvo za sve? :)

LJUDI HVALA!

boggy 21-07-2011 01:12 PM

Quote:

Originally Posted by n00b (Post 309824)
Apsolutno. -to cemo prema onim osnovnim tutorijalima. :)

E sad, ja imam jedan drugi problem... Ova lokacija koju crtam je u Zagrebu, dok sam ja sada kuci na moru - Zadar.

Problem je u tome sto gori necu biti do 9tog miseca (kada ponovo pocinje faks), pa cu imati praznog hoda misec i vise, a zelim poceti s nekakavim radovima. (bilo cega!) Pogotovo zato sto ode imam garazu, alat i uvjete za izradu.

Pitanje glasi; sto mi mozete savjetovati da radim bez mjerenja prostorije, a da budem siguran da ce mi trebati?

Ja sam mislija poceti radit apsorbere jer ce mi oni sigurno trebati? tipa ovako nesto:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=22682
-e sad kakve dimenzije mi trebaju? kamena ili staklena vuna? ili se to nista ne moze procjenit bez mjerenja?

Moze, pravi superchunks, cloud i panele ... nikakva merenja ti ne trebaju za to, samo ne zaboravi da premeris sobu pre i posle bass trapova da bi barem imao informaciju sta si uradio. Pri tom PAZI da ti je tokom tog informativnog merenja pozicija zvucnika i mikrofona ista u oba slucaja.

Ja koristim azmafon ("pamucni" filc) 60kg/m3... a ti izaberi nesto slicno tome... moze i gusce i redje...
Quote:

ista stvar za difuzor? oni nenadovi bijeli (to je stiropor?) kod mike valeta se cine ok za pocet se jebavat s njima? :D

Razmisli i o MLS binarnim difuzorima, koji su losiji od 2D difuzora kod Mike Valeta, ali zato propustaju vazduh pa se uklapaju dobro sa apsorberima kada su iza njih...
Quote:

Ima li smisla ista sto ja pisem ili moram obavit mjerenje prvo za sve? :)
......

Ma za taj sobicak ti ne trebaju merenja za trapove. Merenja trebaju samo za pozicioniranje zvucnika... i to su i jedina merenja koja su konstruktivna... ostalo je samo informativno... za tebe i ostale posetioce foruma, ako budes objavio rezultate merenja.

Pozdrav

bogi

n00b 22-07-2011 02:09 PM

Javljam se tek sad jer:

Quote:

Moze, pravi superchunks, cloud i panele ...
od ovog troje jedino sam za panel donekle bija siguran sto oznacava :D

Slidila je mala depresija jer sam tama ima feel da vatan neki k... :D

Ugl, iscitava sam dalje forum pa sam nasa objasnjenje za sve. - pogotovo u ovom thredu.

http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=37418

Covjek je imao skoro identicna pitanja koja su i mene mucila. (citaj - ne znamo kurca) Savjet za sticky za hardcore pocetnike. Bar se ja tako smatram, mozda i nisam/nismo.

Quote:

samo ne zaboravi da premeris sobu pre i posle bass trapova da bi barem imao informaciju sta si uradio. Pri tom PAZI da ti je tokom tog informativnog merenja pozicija zvucnika i mikrofona ista u oba slucaja.
Ocu. Stvarno zelim izmjerit sobu da vidim koji je cirkus unutra, jer nigdi nisam na forumu naisa da je neko obradiva ovako malu sobu!? (8.7 m2)

Quote:

Ja koristim azmafon ("pamucni" filc) 60kg/m3... a ti izaberi nesto slicno tome... moze i gusce i redje...
Nadem nesto slicno u mom gradu. :)

Quote:

Razmisli i o MLS binarnim difuzorima, koji su losiji od 2D difuzora kod Mike Valeta, ali zato propustaju vazduh pa se uklapaju dobro sa apsorberima kada su iza njih...
Necu razmislit nego moram iscitati jos. Mislim, citam al jos nije to sve meni jasno ni blizu :D

HVALA boggy!

p.s. pomolite se svak svojim bogovima da sljedece moje javljanje bude sa slicicama ponekog panela :D

jos jednom hvala svima!

boggy 22-07-2011 02:21 PM

Quote:

Originally Posted by n00b (Post 309871)
Javljam se tek sad jer:

od ovog troje jedino sam za panel donekle bija siguran sto oznacava :D

Odlicno! :thumbsup:
Quote:

Slidila je mala depresija jer sam tama ima feel da vatan neki k... :D

:D
Quote:

Ugl, iscitava sam dalje forum pa sam nasa objasnjenje za sve. - pogotovo u ovom thredu.

http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=37418

Covjek je imao skoro identicna pitanja koja su i mene mucila. (citaj - ne znamo kurca)

vidis.... hm... ima tu elemenata... :wink:
Quote:

Savjet za sticky za hardcore pocetnike. Bar se ja tako smatram, mozda i nisam/nismo.

Stavicemo ga na sticky samo da vidimo ko ce da pobedi... na kraju...
Imamo puno threadova koji lepo pocnu...
Quote:

Ocu. Stvarno zelim izmjerit sobu da vidim koji je cirkus unutra, jer nigdi nisam na forumu naisa da je neko obradiva ovako malu sobu!? (8.7 m2)

Ja sam jednu sredio malko vecu od tvoje ali sa priblizno kvadratnim horizontalnim presekom (dva bliska sobna moda, otprilike 3.5x3.5x2.6)
Opis i merenja imas ovde. Doduse, clanak nije bas za pocetnike.
Quote:

Nadem nesto slicno u mom gradu. :)

Upravo to...
Quote:

Necu razmislit nego moram iscitati jos. Mislim, citam al jos nije to sve meni jasno ni blizu :D

Citaj.
Quote:

HVALA boggy!

p.s. pomolite se svak svojim bogovima da sljedece moje javljanje bude sa slicicama ponekog panela :D

Nije strasno ni da nemas slike... samo polako...
Quote:

jos jednom hvala svima!

nema na cemu

n00b 25-07-2011 08:24 PM

3 Attachment(s)
Pozdrav gospodo!

Kao sto sam obecao i vama (sam sebi najvise) ponosno predstavljam prvi okvir za panel.

Radi se o dimenzijama (120 puta 60 puta 10).

Jako sam ponosan s obzirom da smo neradnici i nikad u zivotu nismo (ja i kolega) drzali alat u ruci :D

Takoder recite jel valja to sto i jesmo nesto krivo napravili?

n00b 25-07-2011 08:25 PM

U svom gradu nasa sam kamenu vunu; i to sljedecu: http://www.knaufinsulation.hr/produc...olacija-podova

pise na njoj da je za izolaciju podova, ali ne pise gustoca pa nista nisam tija uzmati prije nego se konzultiram s vama?

boggy 25-07-2011 08:58 PM

Quote:

Originally Posted by n00b (Post 310038)
Pozdrav gospodo!

Kao sto sam obecao i vama (sam sebi najvise) ponosno predstavljam prvi okvir za panel.

Radi se o dimenzijama (120 puta 60 puta 10).

Jako sam ponosan s obzirom da smo neradnici i nikad u zivotu nismo (ja i kolega) drzali alat u ruci :D

Takoder recite jel valja to sto i jesmo nesto krivo napravili?

super vam je okvir!
Za vunu, ne kupujte ako ne znate specifikacije, radije odvoj taj deo posla kasnije, kad nabavis vunu odredjenih specifikacija, ili kreni u potragu za njom u susedni grad...

Eomsy 25-07-2011 09:00 PM

Quote:

Originally Posted by n00b (Post 310039)
U svom gradu nasa sam kamenu vunu; i to sljedecu: http://www.knaufinsulation.hr/produc...olacija-podova

pise na njoj da je za izolaciju podova, ali ne pise gustoca pa nista nisam tija uzmati prije nego se konzultiram s vama?

Meni ta izgleda sasvim dobra, mislim da je oko 90 kg/m3 .... pukni na search tu na Rumskom, već smo pisali o spesifikacijama Tervola, Knaufa-a ...

n00b 27-07-2011 12:12 AM

3 Attachment(s)
Postovana gospodo,

moram Vas izvjestit da napredujemo jako dobro. Evo neke fotografije:

n00b 27-07-2011 12:20 AM

2 Attachment(s)
E sada gospodo,

mi vec mastamo kao bi to moglo izgledat kad dodemo gori u sobicu i zelim cuti vase misljenje o sljedecem.

Da li ici sa sto vecim trapovima i stavit dva apsorbera za zid prve refleksije, ili smanjit trapove i zgurat 3 apsorbera?

Slika broj 1; kateta trapa = 30 cm (moguce da bude i veci?koliko meni zapravo treba biti kateta trapa?) Stanu 2 apsorbera nasih dimenzija.

Slika broj 2; kateta trapa = 25 cm Stanu 3 apsorbera nasih dimenzija.

S kojom bi solucijom vi isli?

Rhino 27-07-2011 01:09 AM

Stavi veci superchunk.

All times are GMT +1. The time now is 05:14 AM.