Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   DukaSound Studio (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=36321)

dukasound 29-12-2010 06:14 PM

DukaSound Studio

Evo i ja posle mnogo peripetija (pogotovo sa novcem) zavrsih moj "sobicak", sto bi rekao moj prijatelj Boggy. Zvuci dobro, jos nisam snimao prostoriju jer sam u problemu da nadjem neki program koji mogu odmah ukapirati a i u stisci sam sa vremenom. Posle preslusavanja mnogo poznatih albuma ne vidim neke velike mane. U kabini ne cujem zvuk sa NS10 ali ako otpanjim vece kutije ima malo basa unutra.
Evo fotke
http://www.dukasound.info/Data/Studio1a.JPG
http://www.dukasound.info/Data/Studio2a.JPGhttp://www.dukasound.info/Data/Studio3a.JPGhttp://www.dukasound.info/Data/Studio4a.JPGhttp://www.dukasound.info/Data/Studio5a.JPG

DaBear 29-12-2010 06:37 PM

Re: DIY Vocal booth & Control room?!

super ti je ispalo na kraju !
nema nista bolje od kucnog studija (gde se ne placa renta!)
Mene ubise sa rentom sve ove godine.

dukasound 29-12-2010 06:58 PM

Re: DIY Vocal booth & Control room?!

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 294944)
super ti je ispalo na kraju !
nema nista bolje od kucnog studija (gde se ne placa renta!)
Mene ubise sa rentom sve ove godine.

Hvala
Imao sam ja ponude da radim studio u iznajmljenom prostoru ali nisam volio da idem u studio kao da idem na posao, a uz to moram da razmisljam da prvo zaradim za kiriju (rentu). Uostalom posto sam kompozitor, gitarista, pjevac itd onda je neophodno da mi je studio veoma blizu (citaj "u kuci"). Posto je porodicna kuca nemam probleme (sa komsilukom) koje imaju oni koji su u stanovima, a u porodici su odavno shvatili da sam "lud" pa me i tolerisu:).

boggy 29-12-2010 07:15 PM

Re: DukaSound Studio

Odlicno izgleda!

Ovaj studio zasluzuje svoj poseban thread, pa sam ga prebacio.... :D

Ziv bio i srecno!

pozdrav

bogi

Eomsy 29-12-2010 07:30 PM

Jep, svaka čast jer izgleda do panja :D.

Nego, si zadnji trosjed radio sam ili ... ?

dukasound 29-12-2010 08:03 PM

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 294949)
Jep, svaka čast jer izgleda do panja :D.

Nego, si zadnji trosjed radio sam ili ... ?

Hvala mnogo. Samo da znate da mi je kuca 5m od mora pa ako svratite u Kotor bilo bi mi zadovoljstvo da popijemo kafu ili sok.
99% (dakle, skoro sve) je moj rad. Prvo u glavi, zatim u Corel-u i kako ja volim da kazem "With A Little help from My Friends" sve se moze.
Trosjed takodje. Srednji dio trosjeda je punjen kamenom vunom sa dvije fioke sa strana. Angazovanje prijatelja je bila neophodna jer nisam imao ni prostora ni alata za da sve uradim.

boggy 29-12-2010 09:36 PM

Quote:

Originally Posted by dukasound (Post 294950)
Hvala mnogo. Samo da znate da mi je kuca 5m od mora pa ako svratite u Kotor bilo bi mi zadovoljstvo da popijemo kafu ili sok.
99% (dakle, skoro sve) je moj rad. Prvo u glavi, zatim u Corel-u i kako ja volim da kazem "With A Little help from My Friends" sve se moze.
Trosjed takodje. Srednji dio trosjeda je punjen kamenom vunom sa dvije fioke sa strana. Angazovanje prijatelja je bila neophodna jer nisam imao ni prostora ni alata za da sve uradim.

Super, ako imas koju sliku iz faze izrade :shock: ... bilo bi super da ih ovde postavis... :D

pozdrav

bogi

Dexxy 29-12-2010 10:07 PM

Super izgleda. Svaka cast.

Braca 29-12-2010 10:54 PM

Bravo Duka
Nepopravljivi optimista, skroman covek koji ima sta da kaze u muzici, by the way fala na pozivu, eto mene sa porodicom cim ogreje :)
Nego vidim tamo neki Teletronix jel to tvojih ruku delo, i daj malo sta ima od hardvera
Pozdrav

Aleksandar Filipovic 30-12-2010 12:00 AM

Duka svaka cast!Lepo si ti ovo sredio.Ako si ti zadovoljan onda sam siguran da ce ti i klijenti biti jako zadovoljni.Samo napred i veliki pozdrav.

AudioStorm 30-12-2010 01:38 AM

Duka LEGENDO,kutak je pravi !!!Puno uspjeha i dobrih trenutaka zelim:jupi::beer::drums:

Zivio majstore i za sve mali omaz tebi ...

<object style="height: 390px; width: 640px"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/dALngAkVqi8?version=3"><param name="allowFullScreen" value="true"><param name="allowScriptAccess" value="always"><embed src="http://www.youtube.com/v/dALngAkVqi8?version=3" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowScriptAccess="always" width="640" height="390"></object>

Uvjek sam je volio..."njezne su njene ruke i mirise na jesen,ona je kao refren iz stare,dobre pjesme":guitar:...

STUDIOTON 30-12-2010 01:56 AM

Super odradjeno a verujem i tako radi, sve najbolje

Sent from my iPhone using Tapatalk

spidermusic 30-12-2010 12:10 PM

Jako lepo, pedantno i sa ukusom sredjeno. Funkcionalno, a sto je najvaznije u kuci, na dohvat ruke i bez izdataka za rentu. Iz iskustva znam sta znaci imati svoj prostor i raditi u njemu opusteno bez pritiska da li ce se zaraditi dovoljno da se nekome plati renta, a i bez pritisaka da li ce neko iznenada reci: Hvala na paznji, od sutra pronadjite novi prostor!

Hvala na objavljenim slicicama i srecno!

dukasound 30-12-2010 03:24 PM

Hvala na lijepim rijecima i zeljama.
Nazalost nemam slika u toku rada jer sam to dugo radio a cerka je usijala kameru ali ako nekoga nesto inresuje mogu da objasnim.
Hvala Braci i Aleksandru koji su mi BTW veoma dragi i koje veoma cijenim i kolegi koji je stavio moj spot sa Youtube-a. Mislim da ima jos nekoliko stvari koje ja nisam postavio nego ljudi koji me znaju i cijene moj rad.
Braci odgovor
Da to je moj rad kao i Neve, G9 i 2-1176 kao i rackovani MCI 500 i Langevin AM-15

dukasound 31-12-2010 04:13 PM

Sve najljepse u 2011. svim forumasima!!!!

balthazaar 31-12-2010 04:23 PM

Svaka čast! Odličan je studio! Pozdrav iz Nik?ića! :)

Everbeatz 31-12-2010 04:46 PM

odlicno sredjeno!!

poz

Bockie 31-12-2010 09:11 PM

Fuck yeah!!!

balthazaar 01-01-2011 03:53 AM

Boki, oli me puštit kume? :)

Reinhardt 04-01-2011 09:34 AM

Svaka čast Duka, urađeno nice 'n clean!

respect

dukasound 04-01-2011 02:42 PM

Quote:

Originally Posted by balthazaar (Post 295106)
Svaka čast! Odličan je studio! Pozdrav iz Nik?ića! :)

Ti si blizu pa mozes nedje i svratit'

vly 05-01-2011 08:40 AM

Cestitam!

Jako lep posao!

dukasound 05-01-2011 11:35 AM

Quote:

Originally Posted by vly (Post 295456)
Cestitam!

Jako lep posao!

Hvala!!!

Mika Technika 06-01-2011 03:51 AM

milina!:thumbsup:

quake2 06-01-2011 10:51 PM

Svaka cast,cestitke.

Komplex 08-01-2011 10:59 AM

svaka cast! super izgleda! :)

DeMa 08-01-2011 08:49 PM

jako lijepo
i sve je na mjestu :)

Pozz
Denis

tomycrosound 09-01-2011 03:53 PM

Lajk lajk!

dukasound 09-01-2011 10:27 PM

Quote:

Originally Posted by tomycrosound (Post 295839)
Lajk lajk!

Hvala, hvala. Pozdravi mi Mira Fuzy-a iz band-a Nepopravljivi.

newbieOP 10-01-2011 09:19 PM

Svaka čast! Odlično iskori?ten prostor, a kako vidim, i stvarčice u prostoru! :wink:

NLP 12-01-2011 09:50 PM

Najprije čestitam na studiju!

Dukasound oprosti što me interesuje ali kako si to zamislio oko prvih refleksija levo i desno? Možda verovatno zbog malih dimenzija je zamišljeno da je dovoljno da su zvučnici zakrivljeni u trokut ili slika vara? ...levo i desno tretman bi ako ne drugo pripomogao ka bolji absorpciji omnidirekcionalne radijacije od/oko zvučnika.
Da li si leđne polidifuzore prekrio sa tkaninom? Ako da zašto to?!
Bolje bi ti bilo da si napravio PRD ili QRD difuzore, "brže" razviju efektivno difuzijsko polje a i bolje difuziraju.
Da li možeš da dobro snimiš u vocal boothu i koji drugi instrumenat koji ima širi diapazon?

... imaš ogromne reflektivne radne površine i za mnogo veči studijo...
Za trecking da ali za dosta dobar mix češ se morati dosta truditi i provjeravati na više sistema, jeste ogromna prednost imati to kod kuče i zbog kreative ali bit če nezgodno.

dukasound 13-01-2011 07:35 PM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 296078)
Najprije čestitam na studiju!

Dukasound oprosti ?to me interesuje ali kako si to zamislio oko prvih refleksija levo i desno? Mo?da verovatno zbog malih dimenzija je zami?ljeno da je dovoljno da su zvučnici zakrivljeni u trokut ili slika vara? ...levo i desno tretman bi ako ne drugo pripomogao ka bolji absorpciji omnidirekcionalne radijacije od/oko zvučnika.
Da li si leđne polidifuzore prekrio sa tkaninom? Ako da za?to to?!
Bolje bi ti bilo da si napravio PRD ili QRD difuzore, "br?e" razviju efektivno difuzijsko polje a i bolje difuziraju.
Da li mo?e? da dobro snimi? u vocal boothu i koji drugi instrumenat koji ima ?iri diapazon?

... ima? ogromne reflektivne radne povr?ine i za mnogo veči studijo...
Za trecking da ali za dosta dobar mix če? se morati dosta truditi i provjeravati na vi?e sistema, jeste ogromna prednost imati to kod kuče i zbog kreative ali bit če nezgodno.

E, hvala na cestitkama a sada odgovori na pitanja koja sam cekao.
Sto se tice prvih refleksija napravio sam dva mobilna absorbera a mozda se odlucim da napravim dva rama sa absorpcionim materijalom (vuna, azma) koje bih mogao da ubacim u prozor odnosno na staklo izmedju kabine i studija.
Iako po nekim pravilima ja u poziciji slusanja nemam refleksije od stakala.
Sto se tice zadnje povrsine tu su dva absorbera (10cm kamena vuna) prekriveni platnom i jedan izmedju koji je kombinacija zakrivljene povrsine (lesonit prekriven platnom) i absorbera jer se u slobodnom zakrivljenom prostoru nalazi vuna tako da su u gornjem segmentu lijeva i desna a u donjem gornja i donja povrsina u obliku isjecka kruga absorberi a sama prednja strana je reflektujuca.
Sto se tice PRD ili QRD difuzora, meni je savjetovano, a i procitao sam, da u malim prostorijama to nema veceg znacaja. Mozda sam u krivu?
Ako sam u krivu veoma rado cu u buducem vremenu i na tome poraditi.
Probni snimci vocala i gitare su bili dobri, prostorija nije pregluva i imam solidnu izolaciju. Imam takodje jos dva absorbera koje bih mogao eventualno koristiti po potrebi.
Velike povrsine, sve i da sam htio, nisam mogao izbjeci i slazem se da je teze ali i moramo shvatitit da nisam radio vrhunski studio.
Par muzicara koji su dolazili da vide su bili iznenadjeni solidnim zvukom (oni su rekli i da je vise nego solidan) u studiju i kabini.
Bice jos tu nekih stvari koje bih uradio. Dodavanje jos malih tepiha na slobodnim povrsinama poda, jer nazalost, tu su plocice.
Ako imas neku sugestiju u vezi difuzora rado cu saslusati.
BTW, i NS10 i ove malo vece kutije veoma dobro zvuce jer sam preslusao sve moje omiljenje albume. Dali ce mi biti tesko miksati, vidjet cu, ali znam da sam i do sada, kao i dosta nas, slusao na razlicite kutije, nosio u radio da tamo cujem da bi dosao do koliko-toliko dobrog snimka.
U svakom slucaju hvala na zapazanjima!
Duka

Bitch 13-01-2011 07:59 PM

a, sad znam na koga je Bole :D

lep prostor, sve najbolje, da bude hitova ko blata :wink:

pozZ

NLP 13-01-2011 08:50 PM

Quote:

Originally Posted by dukasound (Post 296157)
E, hvala na cestitkama a sada odgovori na pitanja koja sam cekao.

eto:)
Quote:

Sto se tice prvih refleksija napravio sam dva mobilna absorbera a mozda se odlucim da napravim dva rama sa absorpcionim materijalom (vuna, azma) koje bih mogao da ubacim u prozor odnosno na staklo izmedju kabine i studija.
Iako po nekim pravilima ja u poziciji slusanja nemam refleksije od stakala.

Da kao ?to sam rekao, kako izgleda po slici, soba je toliko mala, da je zaokretanje zvučnika verovatno dovoljno ali samo one vi?e frekvencije idu ka sweet spotu vi?e direktno (kao zrake) ali druge ni?e radiiraju naokolo oko zvučnka. to oko mobilnih absorbera nije lo?e ako vidi? da zatreba, a i to oko "jastuka" za prozor je dobro ali treba paziti da ne?to jednako treba? i na desnoj strani ako ima? tretman na levom prozoru - simetrija.
Quote:

Sto se tice zadnje povrsine tu su dva absorbera (10cm kamena vuna) prekriveni platnom

dobro to u redu...
Quote:

i jedan izmedju koji je kombinacija zakrivljene povrsine (lesonit prekriven platnom)

e tu ne bi smelo biti preko platno nego refleksiona povr?ina, mo?e i samo lesonit (vezana ploča je lep?a ali ajde... a i neki lesoniti su dosta "porozni" pa ne reflektuju ba? dobro) jer ti platno visoke frekvencije absorbuje, deblje je platno vi?e absorbuje i ni?e.
Quote:

i absorbera jer se u slobodnom zakrivljenom prostoru nalazi vuna tako da su u gornjem segmentu lijeva i desna a u donjem gornja i donja povrsina u obliku isjecka kruga absorberi a sama prednja strana je reflektujuca.

To sa ba? nisam dobro razume ali policilindrični difuzori bi morali imati refleksivne prednje povr?ine a izza vuna da, to je u jednom i membranski absorber (ako si se potrudio mogao bi ga i iskalkulirati i podesiti na neki kritički mod sobe...
Quote:

Sto se tice PRD ili QRD difuzora, meni je savjetovano, a i procitao sam, da u malim prostorijama to nema veceg znacaja. Mozda sam u krivu?

Ko je to rekao? To je potpuno neistina. Policilindrični nude i slabiju vremensku difuziju (prostorsku imaju ajde dobru) i trebaju vi?e prostora da razviju optimalno difuzno polje a to znači da treba da sjedi? dalje od njega (to govorim kako je u teoriji ne u tvom praktičkom primjeru i nadam se da se oko toga vodilo računa inače če smetati jer difuzori ako se sjedi preblizu uzrokuju fazne pomake i to se čuje ako si pozoran i ima? istrenirano uvo).
PRD i QRD odnosno Schroederovi difuzori se mogu iskalkulirati da rade od flow - fmax i tako se mogu prilagoditi skoro svakoj situaciji a postoji i odličan kalkulator za 1D i 2D QRD-ove koji ti ama ba? sve izračuna i ka?e koliko da bude? minimalno udaljen od njega a računa i sve ostalo ?to mo?e? da zamisli?... i potro?nju materijala i predvidenu te?inu i konačne dimanzije...: http://www.subwoofer-builder.com/qrdude.htm
Jo? jedna rumska tema oko difuzora: http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=33893
Quote:

Ako sam u krivu veoma rado cu u buducem vremenu i na tome poraditi.

Dobro samo ti ka?em kako stoje stvari.
Quote:

Probni snimci vocala i gitare su bili dobri, prostorija nije pregluva i imam solidnu izolaciju. Imam takodje jos dva absorbera koje bih mogao eventualno koristiti po potrebi.

Tako malen prostor bi morao biti "pregluv".
To je dobro da ima? jo? dva absorbera.
Quote:

Velike povrsine, sve i da sam htio, nisam mogao izbjeci i slazem se da je teze ali i moramo shvatitit da nisam radio vrhunski studio.

Da znam da je to problem oko velikih radnih povr?ina, samo mi je to palo u oči jer je stvarno veliko:) Ali dobro "collateral damage":)
Quote:

Par muzicara koji su dolazili da vide su bili iznenadjeni solidnim zvukom (oni su rekli i da je vise nego solidan) u studiju i kabini.

Okej dobro.
Quote:

Bice jos tu nekih stvari koje bih uradio. Dodavanje jos malih tepiha na slobodnim povrsinama poda, jer nazalost, tu su plocice.

Da ali pod bi morao nekako ostati refleksivan, misli? da je to dosta velika povr?ina, da če pločice doči do takvog negativnog izra?aja?
Quote:

Ako imas neku sugestiju u vezi difuzora rado cu saslusati.

... eto malo prije rekao svoje:)
Quote:

BTW, i NS10 i ove malo vece kutije veoma dobro zvuce jer sam preslusao sve moje omiljenje albume. Dali ce mi biti tesko miksati, vidjet cu, ali znam da sam i do sada, kao i dosta nas, slusao na razlicite kutije, nosio u radio da tamo cujem da bi dosao do koliko-toliko dobrog snimka.
U svakom slucaju hvala na zapazanjima!
Duka

Pa da, to če? ozbiljnije početi zapa?ati tek kad se bude? priviknuo na prostor i kad počne? da miksa? konkretnu muziku.
Nema za?to, nadam se da če ti ne?to pomoči.
Kako god, dosta kvalitetne muzike ti ?elim!

dukasound 13-01-2011 10:04 PM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 296165)
PRD i QRD odnosno Schroederovi difuzori se mogu iskalkulirati da rade od flow - fmax i tako se mogu prilagoditi skoro svakoj situaciji a postoji i odličan kalkulator za 1D i 2D QRD-ove koji ti ama ba? sve izračuna i ka?e koliko da bude? minimalno udaljen od njega a računa i sve ostalo ?to mo?e? da zamisli?... i potro?nju materijala i predvidenu te?inu i konačne dimanzije...: http://www.subwoofer-builder.com/qrdude.htm
Jo? jedna rumska tema oko difuzora: http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=33893

Super! Citao sam na forumu, mada ne znam za koje frekvencije ili dijapazon frekvencija da to radim. Nisam jos nista mjerio, nekih mnogo pojacanih frekvencija nemam. Cini mi se da imam mali skok oko 120Hz (stojeci su oko 58Hz tako da je sledeci 120Hz pa dalje oko 180Hz)
Tnx
Duka

NLP 13-01-2011 10:12 PM

Pa nečeš da rešavaš te probleme sa nizkim frekvencijama (i to u tako malom prostoru) sa difuzijom nego sa absorpcijom, malo si pomješao.
U takvim malim prostorijama (sad ne znam baš tačne dimenzije) ionako su primjerni difuzori koji raspršuju zvuk od na pamet rečeno 1000Hz i više nagore.

dukasound 13-01-2011 10:19 PM

Quote:

Originally Posted by Bitch (Post 296162)
a, sad znam na koga je Bole :D

lep prostor, sve najbolje, da bude hitova ko blata :wink:

pozZ

Hvala!

dukasound 13-01-2011 10:24 PM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 296175)
Pa neče? da re?ava? te probleme sa nizkim frekvencijama (i to u tako malom prostoru) sa difuzijom nego sa absorpcijom, malo si pomje?ao.
U takvim malim prostorijama (sad ne znam ba? tačne dimenzije) ionako su primjerni difuzori koji raspr?uju zvuk od na pamet rečeno 1000Hz i vi?e nagore.

Mozda se nisam dobro izrazio, samo sam komentarisao sto imam u vezi stojecih talasa. Jasno mi je da bi bile neke vise frekvencije ali koje?
Soba je skoro (nazalost) kvadrat korisnih 3x2,9m a visina 2,7m

NLP 13-01-2011 10:35 PM

hmmm pa tebi se frekvencije u biti potroje, to je takva mala razlika u gabaritima da je u biti to skoro kocka! ...odnosno tako su guste modalne jedna pored druge da to nije uopšte! okej.
Kocka je anatema u akustici.
Sad kad je sve več odrađeno (pare potrošene...) i tako kako je na stvari predlažem (mada ne rado jer ne volim rezonatore! ali ipak koriste se pa ljudi ne umiru zbog toga:)) da se dodaju neki dobro skonstruirani Helmholtz ili membranski absorberi (može kombinacija, može samo jedna vrsta...)... jedan svakako neče biti dosta ali u tom smjeru mislim da bi moglo biti poboljšanje ako su stvarno takve razmere u prostoriji.

dukasound 14-01-2011 07:30 AM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 296179)
hmmm pa tebi se frekvencije u biti potroje, to je takva mala razlika u gabaritima da je u biti to skoro kocka! ...odnosno tako su guste modalne jedna pored druge da to nije uop?te! okej.
Kocka je anatema u akustici.
Sad kad je sve več odrađeno (pare potro?ene...) i tako kako je na stvari predla?em (mada ne rado jer ne volim rezonatore! ali ipak koriste se pa ljudi ne umiru zbog toga:)) da se dodaju neki dobro skonstruirani Helmholtz ili membranski absorberi (mo?e kombinacija, mo?e samo jedna vrsta...)... jedan svakako neče biti dosta ali u tom smjeru mislim da bi moglo biti pobolj?anje ako su stvarno takve razmere u prostoriji.

Slazem se, ali nemam toliko znanja da to sam smislim.
Hvala
Duka

All times are GMT +1. The time now is 06:19 AM.