![]() |
AKUSTICKI TRETMAN MOJE SOBE -Home theatre
4 Attachment(s)
Pozdrav svima.
Moze da bude nekom interesantan nacin tretiranja moje sobe.Postavio sam sketchup file tako da su tu dimenzije i neki opisi absorbera a ima i slika. |
Re: AKUSTICKI TRETMAN MOJE SOBE -Home theatre
2 Attachment(s)
fotografijesu sa telefona pa i nisu neke ali....prva slika je prednji zid a druga zadnji zid
|
2 Attachment(s)
Prvo sam tretirao plafon.
|
Vuna u plafonu.
|
3 Attachment(s)
Evo slika
|
Cool, ali kak si si to zamislio, sam ili uz pomoć nekoga "stručnijeg" ???
|
Lepo, bit če zanimivo!
Ako još možete prilagodite stropnu konstrukciju (mislim da ne možete više:() barem kako je to radio Vale: http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25103 Inače če vam strop propjevati!!! Ako ne vjeruješ pusti si nizke frekvencije ili probaj mjeriti sa kakvim besplatnim programom i pusti dugi sweep od nizkih nadalje pa češ čuti ako se ne čuje dobro kod kompleksnijih zvukova (muzika). Helmholtzovi absorberi... evo nešto malo oko njih: jedan dobar stari BBC-jev članak http://iopscience.iop.org/0508-3443/3/3/304 ... treba paziti da ti Helmholtz ne propjeva! Helmholtzi su efikasniji ako je zapremina čim okruglija, dobar kompromis je oblika cjevi... važno je i kako si si zamislio port i neck: http://www.lautsprechershop.de/tools...lmholtz_en.htm http://www.audioholics.com/education...onant-absorber Ako imaš i kakvih zanimivih informacija i uputa oko efikasnosti i dobre!!! konstrukcije Helmholtza možeš da podeliš. |
Pozdrav
Code:
Cool, ali kak si si to zamislio, sam ili uz pomoć nekoga "stručnijeg" ??? NLP Nisam radio zvucnu izolacij(nije mi trebala)pa ne razumem pitanje oko plafona.Kamena vuna je debela 20cm i skroz je uz plafon. Pa Nenade ako HelmHoltz ne "peva" onda i ne absorbuje ili negde gresim?? Oko Helmholtz-a cemo kasnije.Poslacu linkove |
1 Attachment(s)
Evo merenja prostorije pre postavljanja kamene vune na plafon i posle.
Ovo je samo reverb time,moram da pronadjem i frekventni odziv pa cu i njega postaviti.Ali bez obzira rezultat je po meni bas dobar za samo tretman plafona. Sta ostali misle?? |
Jel imaš merenja za RT60 ispod 90Hz?
Kakve su ono crne štrafte po kamenoj vuni? ne razaznajem dobro iz fotografije. hvala |
Quote:
Ne nego govorim o Knauf/Rigips stropni konstrukciji koja je metalna i posve logično je da če u nizkim regijama početi vibrirati, zvucati, nema uopšte lepog glasa kad "propjeva" i zato se koriste akustičke modifikacije, neke se mogu kupiti i kod Knaufa i Rigipsa (postoje njihova akustička obješala koja možeš da vidiš u Valetovem threadu)... treba je barem i na svim spojevima obljepiti sa gumom recimo armaflex i slično... ima više varijanti koje su različite oko budgeta. Takva konstrukcija se ponekad odmah ne čuje nego kad se sve "sedne" i kad je malo jači SPL. Kad puštaš pojedine tonove (kao kod test tone CD-ovima recimo) ili kad prostor akustički mjeriš zvuk nije kompleksan pa se odmah čuje zvonjava, to sam mislio. I koristili ste i laku vunu pa če još brže stvar prosvirati ali ionako bi nekad zapjevala bilo kakvu vunu bi koristili... ili ste tu laganu vunu podlagali pod spojeve? To ne bi bila loša ideja ali bi se verovatno iskrivila konstrukcija i sa vremenom vuna sasedla i slično. Kad ste sastavljali jeste li barem sa rukom malo tu i tamo tresnuli pa slušali? RT60 je očekivan. Pa stavili ste 20cm vune kažeš i površina plafona nije mala napram ostalim površinama i volumenom(jednostavna Sabine formula). Jesi li pročitao linkove, barem od BBC-ja oko Helmholtza?! Ako je Helmholtz dobro promišljeno odrađen se ne smije čuti kako djeluje u tome i jest poanta. Ne sme se dopustiti da kad re-radijira da kolorira zvuk. Jeste ako se ne zna što se nek sluša da ne znaš kako se čuje ali svakako poprečno izkusan tonac če čuti. Zato sam i rekao da bi bili zanimivi dobri planovi za Helmholtz absorber a ne to što ima površno na recimo http://www.mh-audio.nl/ACalculators.asp# i slično. Ali kao što je rekao jednom Boggy; neče se srušiti kakav avion zbog toga:) |
Code:
A ove crne strafte su armature 6m koje su naslonjene na profile i pridrzavaju vunu. |
NLP
Code:
Probao sam na razne frekvencije i u pravu si pocinje da rezonira na nekih 60 hz na dodir ali se ne cuje niti sam ga mogao izmeriti mikrofonom.U principu se necuje. Code:
Video sam distancere kod Valeta koji su veoma prakticni za tu namenu ali meni nisu trebali. Code:
Code:
Code:
Code:
http://www.trikustik.at/produkte/lochplatten.html po Denisovoj preporuci. |
2 Attachment(s)
Evo i slike.
Ovo je samo jedna vrsta perforacije ali vise o tome na linku koji sam predhodno postavio. Ove perforirane ploce su radjene u mojoj proizvodnji...bilo je negde oko 70000 rupa,rupica za sve absorbere u mojoj sobi. |
Ovako izgleda skoro gotov plafon
|
... da, klasična perforisana panel/ploča, šteta da je "jednolična" perforacija i nije ala "random" ili... (aliasing efekt ili http://www.rpginc.com/products/badpanel/index.htm).
Ja sam se ipak nadao kakvom "pravom" klasičnom DIY Helmholtz resonatoru. Do zvonjave rado dolazi tamo gdje se spaja mreža konstrukcije i da tamo na vješalima ali ne tamo gdje se pričvrščuje na zid! Tamo dakako ne može zvoniti! Malo bolje pogledaj te "akustičke" hangere... ali dobro sad je što je. Nadam se da če tako ostati. Kako god bilo, čestitam na novom domačom teatru i nek te služi na duge godine Zoki!!! |
1 Attachment(s)
Zeleno platno na drvenim ramovima.
Ono sto visi iz plafona je priprema za projektor. |
NLP
Code:
|
Code:
|
Pa jeste ali badava, to ste mogli i kupiti.
Ali ako niste pravili rupe "random" pa mo?da i različite veličine kao Knauf i Rigips ploče za plafon (Dema ih zna:)): http://www.rigips.at/produkte-und-sy...iksysteme.html Rigiton 8-15/20, 8-15/20 Super i 12-20/35 te jednaka stvar sa strane Knaufa: http://www.knauf.de/content/de/trock...en_5.html#open 8/15/20R i 12/20/35R... barem ovakav sličan princip:( ... ili "klasičan" Helmholtz:) |
Quote:
E tek sada sam bolje pogledao onaj SketchUp sličicu i vidim da pi?e perforisano ali vidim i Helmholtz za 30Hz i slično? |
Code:
Pa jeste ali badava, to ste mogli i kupiti. Ne rupe nisu "RANDOM" pravljene...radjene su po specifikaciji. Zasto mislis da je bolje da sam ih radio random?? <!-- / message --><!-- sig --> |
Code:
Pa jednostavno ako si to radio onda znaš; tamo svuda gdje se naslanja metal na metal. Da ima 30,45,68 hz.<!-- / message --><!-- sig --> |
1 Attachment(s)
Ovo je bio prvi perforirani absorber koji sam napravio...ustvari dva komada jedan levo i jedan desno.
Izmerio sam sobu ali ne mogu da nadjem ta merenja :(. |
Aliasing efekat.
Inače takve gips ploče se mogu naručiti od Knaufa/Rigipsa (isto sra**e drugo... pa i pakovanje je skoro jednako:D), ?alu na stranu. Jeste mo?da da komplikuju kad se naruči jedna ploča ali mogao bi se priključiti kakvoj večoj narud?bi ili sam isperforisao, upotrebio bi različite veličine i nasumične rupe ili onaj BAD princip, koje je optimizovana varijanta... Svakakvo ponavljanje jednakog uzorka omogučuje to. Ima nekoliko metoda da se stvar "omek?a" (Barker code ili MLS) ali to svakako ne mo?e da pali kod tako preprostog uzorka. Jednom, dvaput, triput smo se posvađali oko toga i od tada izgleda da Dema neče da sudjeluje na forumu. |
Quote:
Osim ako ste imali ?to drugo... |
Quote:
Da u pravu si isti djavo, perforirana ploca je i ovo i ono ali ni tih perforiranih ploca nije bilo da se kupi,moralo je da se naruci itd....I pazi meni je bilo dosta jeftinije da sam napravim absorber nego da kupujem Knauf CLINEO ili slicno. Ovo oko Barker code ili MLS ne razumem ? Nenade nema zvonjave na 60 hz,pogresno sam te razumeo ja sam stavljao ruku na rigips plocu i ona je REZONIRALA na 60Hz Nisam cekao da se susi silikon,veruj ne zvoni nista. |
Ove ploče su veoma jeftine i mnogo jeftinije nego vlastito perforisanje!
Evo ako zatreba, baš nešto industrijsko (ne studijsko) pravim sa njima i jedna košta cjelih 18,13€+20% porez (ili kako se kaže), veličina 2X1,2m, debelina 12,5mm. Kad sam in naručio 44 jedna dođe slabih 16€:) Oko aliasing (svemoguča Wikipedia): http://en.wikipedia.org/wiki/Aliasing Barker code: http://en.wikipedia.org/wiki/Barker_code MLS: http://en.wikipedia.org/wiki/Maximum_length_sequence Ma ej Zoki nema veze, samo kažem kako bi moglo da bude akustički gledano za jednake (ili manje) pare. Dobro da ne zvoni, neka tako i ostane!!! Ma daj neke nove slike da se nauživamo! Ako imate nešto oko "klasičnog" Helmholtza, dobrodošlo bi bilo, baš sad nešto namjensko pravim... |
Nenade u pravu si za vecinu je puno jednostavnije kupiti tako perforirane ploce.
U svojoj proizvodnji imama dva dobra cnc centra gde sam sve izbusio za par sati a materijal sam koristio od restlova koji mi ostaju itd.. Helholtzi da radio sam ih po proracunu ali sam ih takodje i proveravao mikrofonom(gurnem mikrofon u helmholtz).Prvo ga napravim pa ga izmerim.Pustam frekvenciju po frekvenciju i vidim gde rezonuje i to sam radio za svaki komad. |
2 Attachment(s)
Evo nekih poroznih absorbera.
Ram je od furnirane iverice (restlovi iz proizvodnje) i vuna 10cm,malo sam zakosio stranice zbog izgleda koji se meni dopada. Na drugoj slici se vidi jedan malo veci absorber( 20cm vuna 10cm vazdusni prostor), mikrofon sa kojim sam merio i laptop. |
Quote:
Mogao bi da napravi? biznis ako ima? te strojeve... Pa da jeste da ti je mikrofon rekao gdje rezonuje ali nije ti dao realan podatak o realnoj efektivnosti Helmhotza kao sistema i efikasnosti u samom prostoru. Zato postoji oko toga cela "mala znanost". Jer ka?e? da ti Dema savjetovao pomislih da ima nekih interesantnih linkova i informacija. Sigurno imate ne?to "skriveno", neke zanimljive ideje:) A kako ste pravili one za nizke frekvencije?! |
Quote:
Da li si možda primetio da su se rezonantne frekvencije pomerile blago naviše kako si ubacivao sve više akustičkog tretmana? Kako se naplaćuje CNC kada su rupe u pitanju? Kada je linijsko sečenje onda je po dužini. |
analog
Da, gurnes mikrofon u rupu.Ako su male rupe ti sam otvoris jednu vecu pa kasnije je zatvoris.Mikrofon mora biti zadihtovan oko te vece rupe. Code:
Ja sam od prilike zamislio kako ce moja soba da izgleda, polako cu da saljem slike pa sam i po tome radio perforacije- dimenzije oblik itd.. Predpostavljam da postoji citava nauka oko HelmHoltz resonatora. Morao sam svaki da merim kako bi bio siguran da rade na pravu frekvenciju.Mislim da bi mogao da nacrtam grafikon kako on radi njegov Q i ostale parametre ali ja sam zavrsio tretman prosle godine.Sada trenutno nemam vremena ali imam zelju da se igram stim. Helmholtz-i su se prilicno dobro ponasali..mislim predvidljivo kako je izracunat tako je i radio ali ne bas 100% tacno(razlog sto sam ih merio)pa sam dodavao-zatvarao rupe ..... Ja i Denis smo probali svasta vise vune,manje vune pa onda vuna preko samih rupa itd...radi eksperimenta. Problem je bio kod prvog resonatora ali tu sam se naucio.Nemam slika da postavim ali mogu da napisem ponesto ako nekog nesto konkretno interesuje.Lepio sam ih acetatnim providnim silikonom i srafio znaci elasticni spojevi(mozda sam pogrsio)? Morao sam im traziti mesto u sobi gde ce biti naj efikasniji tu sam najvise vremena potrosio.Ovi Helmholtzi nazad na 30Hz su morali doci tamo zato sto sam imao veliku rupu na toj frkvenciji...njihova zapremina je oko 1020 litara. Probao sam i vunu(kolicinski dosta postavio sam cela pakovanja 60x60x280cm) u coskove umesto HelmHoltza ali ni izbliza nije bila efikasna kao resonator.Kad je vuna bila u pitanju reverb time se menjao neznatno dok kod HelmHoltz-a bas primetno. Nenade Ja nisam cuo da ima nekih nuzefekata kod njih znaci ne cujem. Mozda ne slusam na pravo mesto ili si mislio na nesto drugo? |
NLP
Pogledao sam Valetov thread lepo ste to odradili.Meni se licno ne svidja samo kako sve na kraju izgleda (vizuelno) ali to je samo meni:D. Ne svidja mi se taj pristup kod akustickog tretiranja prostorije mada je puno laksi od mog. Interesuje me detalj ok absorbera u uglovima za niske frekvencije kako su radjeni kolika im je ukupna zapremin,da li je to samo vuna ili membrana ili....? Imam problem oko 350hz-450hz koji nismo resavali(manjka vremena) ja i Denis pa bi ga mozda mogli resiti ovde na forumu zajedno? Ima tu jos svasta nesto da se radi, radijator mi je ostao otvoren pa onda zid i vrata nisu tretirani itd...Mozda neki predlog za difuzore na bocnim zidovim. |
Evo gde su problemi.
.s evo dole prikaza gabarita tvojih mernih rezultata... iako je off topic... trazio si pa sam ti nacrtao <!-- / message --><!-- attachments --> <FIELDSET class=fieldset><LEGEND>Attached Images</LEGEND>http://rumski.com/forum/attachment.p...1&d=1290271578 </FIELDSET> ovo je sa drugog thread-a ali nema veze. |
Quote:
Da dobro, samo da zna? ?to doprinosi takva perforacija. Pa nije Helmholtz neka jaka nauka ali treba je ne?to znati da, da ne kolorira zvuk, da ima koliko ide ?irok Q/bandwidth i da je dosta visoka absorpcija. Pa eto opi?i to ekperimentisanje i ?to ste zaključili i da li ste se pomagali kakvom literaturom i slično... Ako nema slikica onda neke skice ?to ste napravili, pa kakva fotka kako sada izgleda. |
Quote:
I na ?elje vlasnika je treba gledati:) Dakako bi moglo sve i drugačije izgledati. ... po ?elji. Efikasno je i posve pasivno. Kad se zavr?e jo? novi studiji dat ču neke slikice i nije modularna akustika. Modularni superchunksovi so te?ki preko 30kg/elemenat (jedan je 120cm visok). Prednja strana je 60cm. Napravljen je iz sendvič kombinacije različite vune. ... dosta guste koliko znam ?to Dema preferira:) Prednji dio je zami?ljen kao neke vrste "pasivna membrana", kombinacija specifične tkanine i vune... Za neke predloge bi trebao staviti neki detajlni nacrt. |
NLP
Code:
je absorber kao takav vise efikasan. A membranu si testirao -merio ili ? |
Code:
|
4 Attachment(s)
Jos slika.
|
All times are GMT +1. The time now is 10:08 PM. |