Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Computer Hardware (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=83)
-   -   Prva zvučna karta - pomoć i savjeti (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=35585)

jimitom 27-10-2010 11:48 AM

Prva zvučna karta - pomoć i savjeti

Pozdrav svima. Prvi puta pi?em na ovom forumu ali ga već dugo vremena čitam i mogu reći da je ekipa ovdje stvarno prekorisno vrelo informacija, puno toga sam naučio.
Naime, ispričavam se odmah ?to otvaram vlastitu temu ali se nadam da to nije problem. Kupio bih si zvučnu karticu, a radio bih sa njom na WIN7 x64 OS-u. Trebam eksternu karticu jer ću uskoro početi raditi isključivo na prijenosnom računalu. Trenutno se zanimam za e-mu Tracker Pre ili Tascam us-122mkII. Također, gledam i M-audio firewire solo. Dakle, po?eljno bi bilo da se radi o usb 2.0 ili firewire kartici (ukoliko je cijenom i kvalitetom usporediva sa prve dvije kartice). Molim Vas za pomoć pri izboru. Midi mi ne treba, a koristio bih karticu za kućne potrebe snimanja ak. i el. gitare, te vokala. Opet napominjem, OS mi je WIN7 x64. Ako neko mo?e usporediti spomenute kartice ili dati neki drugi prijedlog puno hvala.

Filip_ 27-10-2010 12:38 PM

Re: Prva zvučna karta - pomoć i savjeti

Nisi pomenuo cenovni rang, ali M-Audio Firewire Solo kosta oko 200 evra.

TC Electronic
Destkop Konnekt 6 . A cuh kod ortaka M-Audio Profire 610. Jako, jako dobro zvuci (mada je 100-inak evra skuplja). Te dve u tvom pitanju nisam ni cuo niti ih znam posebno, pa ne mogu da ih komentarisem, mada mislim da su predposlednja generacija, pa ostaje pitanje podrske za Win7, posto su izasle u doba Viste.

P.S. - Obe kartice su novije generacije tako da sa pravim drajverima lepo rade na Win7 sistemima. Jedino sto ProFire 610 mozda ima i previse ulaza za tvoje potrebe.

Pozz :rotfl:

Bockie 27-10-2010 12:42 PM

Vidim pominjes el.gitaru, pa ako je gitarska muzikica, svakako treba razmisliti i o Line 6 UX2-ci... Kosta 200 i koji euro...
Dobije se veoma fin i upotrebljiv set emulacija pojacala i boxeva, i mislim da je cenovno veoma korektna, i moze se svuda naci... Imas visokoimpedansne ulaze za instrumente, pa i potreba za dodatnim DI-box-om izostaje, sto stedi nekih minimum 30-40-50e...
Stalno te "neguju i paze" pa svako malo izdaju nove setove emulacija koji su downloadable sa njihovog sajta,kada se registrujes...

Poz'

jimitom 27-10-2010 01:08 PM

E da, oko 200 eura se cilja. Hvala na odgovorima. M-audio profire 610 je zakon, u to ne sumnjam, ali mi je ipak malo preskupa, a UX2 je ako se ne varam, usb 1.1 uređaj, iako mu to i nije neka mana. Ova dva ?to sam ja naveo: E-mu Tracker pre i Tascam US-122mkII imaju drivere za win7. (za e-mu su izdani beta driveri tek prije tjedan dana). TC Electronic Destkop Konnekt 6 - njega nisam istra?ivao ali se čini OK. Kolika je cijena tog uređaja?

Filip_ 27-10-2010 02:15 PM

Nema na cemu :D. Baci pogled u vezi TC Electronic Desktop Konnekt 6 modela na : http://rumski.com/index.php?categoryid=44

Tu pise 200e, mada je kod dilera (barem Beogradskih) oko 230-240e.

voomighty 27-10-2010 02:18 PM

jedino sto mogu da te posavetujem je da pazis kada su u pitanju FW konekcije, tj da se doooobro raspitas da li se uredjaj kaci na bilo koji FW ili samo na one sa TexasInstruments chipsetom... bilo je reci o tome na forumu.

jimitom 27-10-2010 08:24 PM

Quote:

Originally Posted by Filip_ (Post 289733)
Nisi pomenuo cenovni rang, ali M-Audio Firewire Solo kosta oko 200 evra.

TC Electronic
Destkop Konnekt 6 . A cuh kod ortaka M-Audio Profire 610. Jako, jako dobro zvuci (mada je 100-inak evra skuplja). Te dve u tvom pitanju nisam ni cuo niti ih znam posebno, pa ne mogu da ih komentarisem, mada mislim da su predposlednja generacija, pa ostaje pitanje podrske za Win7, posto su izasle u doba Viste.

P.S. - Obe kartice su novije generacije tako da sa pravim drajverima lepo rade na Win7 sistemima. Jedino sto ProFire 610 mozda ima i previse ulaza za tvoje potrebe.

Moram reći da mi se jako dopada ovaj TC Electronic Destkop Konnekt 6. Čini se kao dobar value for money. Da li ga ti posjeduje?, mo?e? li reći koliko si zadovoljan sa njime, ozbiljno sada razmatram o kupovini njega. Osim ?to se čini kao puno suvremenije rje?enje od one dvije kartice koje sam isprva naveo, po tehničkim karakteristikama mi se također čini kao odlična spravica koja bi mogla sasvim lijepo da zadovolji moje potrebe. Da li si imao ikakvih problema sa firewire konekcijom i da li radi preko obične PCI firewire kartice? Na kojim windowsima radi? (ako ga ima?)? Hvala, pozdrav..http://www.rumski.com/forum/images/icons/icon7.gif

quake2 27-10-2010 08:41 PM

Pre nego sto kupis bilo sta na cemu pise TC electronic,proveri na netu (utisci kupaca) i koliko ta firma brine o svojim musterijama,dali na vreme izbacuje nove drivere,dali su ti drajveri bagoviti pa se godinama ne apdejtuju,kakav im je support,koliko im se cesto kvare sprave, itd.Da ne gresim dusu,meni se jedina TC sprava koju sam imao PoCo6000 nikada nije pokvarila ali...kada sam docekao normalan driver (i to za PC koji ne koristim) prosla me volja za zivotom pa sam ga ipak prodao.Tu firmu jednostavno ne podnosim,iako im sprave sviraju za sve pare ali je sve ostalo totalna katastrofa.Pozzzz

jimitom 27-10-2010 08:56 PM

Quote:

Originally Posted by quake2 (Post 289766)
Pre nego sto kupis bilo sta na cemu pise TC electronic,proveri na netu (utisci kupaca) i koliko ta firma brine o svojim musterijama,dali na vreme izbacuje nove drivere,dali su ti drajveri bagoviti pa se godinama ne apdejtuju,kakav im je support,koliko im se cesto kvare sprave, itd.Da ne gresim dusu,meni se jedina TC sprava koju sam imao PoCo6000 nikada nije pokvarila ali...kada sam docekao normalan driver (i to za PC koji ne koristim) prosla me volja za zivotom pa sam ga ipak prodao.Tu firmu jednostavno ne podnosim,iako im sprave sviraju za sve pare ali je sve ostalo totalna katastrofa.Pozzzz

Hmm lijepo je zanti i takvo iskustvo. Upravo istra?ujem iskustva korisnika i moram reći da imam dojam da od svih kartica za koje sam istra?ivao mi?ljenja ljudi po netu, sa ovom ima najmanje NEzadovoljstva, makar je takav moj dojam. Driveri postoje za win 7 i verzija je 2.50 ak se ne varam pa se nadam da u tom pogledu neće biti problema.

Zeroo 27-10-2010 10:14 PM

http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=35572

Filip_ 27-10-2010 11:16 PM

Quote:

Originally Posted by jimitom (Post 289765)
Moram reći da mi se jako dopada ovaj TC Electronic Destkop Konnekt 6. Čini se kao dobar value for money. Da li ga ti posjeduješ, možeš li reći koliko si zadovoljan sa njime, ozbiljno sada razmatram o kupovini njega.

Doticnu karticu nemam, ali sam na forumu dobio predlog za taj model zbog odlicnog odnosa cena-kvalitet (nazalost meni treba i MIDI ulaz :(). Naravno raspitaj se jos malo oko kupovine, ali TC El. je firma koja ne pravi nekvalitetne uredjaje...ne moram imati Mercedes da bih znao da je dobar :D.

Naglasavam, prelistaj jos malo, procitaj jos malo (bas ovo oko drivera sto Quake rece, mada mislim da su sada ok, poseti ofic. sajt TC-a), nece pobeci iz izloga.:rotfl:

Pozz

zeleni 28-10-2010 08:03 AM

Da se i ja ubacim, ima li neko Tascam US-144 MKII, kakva su iskustva sa njom??

jimitom 28-10-2010 11:54 AM

Quote:

Originally Posted by Zeroo (Post 289775)

''Invalid Thread specified...''

http://www.rumski.com/forum/images/icons/icon7.gif

Zeroo 28-10-2010 11:58 AM

Prodao covek u medjuvremenu!
kO PRVI DEVOJCI

jimitom 28-10-2010 11:58 AM

Hvala na odgovorima a posebno na preporuci za TC el. DK6. Kupio sam ju preko ebaya odmah jer sam na?ao predobru ponudu. Ako jo? nekog interesira ostala je jo? jedna. Novi item $169.00 sa po?tarinom. U Hrvatskoj inače ko?ta 2150.00 kn dakle skoro 300 eura. Nadam se da će biti sve ok...

Pozdrav

Filip_ 28-10-2010 02:20 PM

Drzim fige :).

Javi kad je "prikacis" :D.

STUDIOTON 28-10-2010 06:08 PM

Moje misljenje je da nema neke razlike u tim karticama do 300-400 eur, u sustini bitno je za sta ti je potrebna..

Ali ono sto je sigurno je da ce svaka lepo da radi i da cete sa svakom da budete zadovoljni

E sad neka nudi i efekte neka ne, neka je otvorenija za rutiranje, neka ne... uglavnom to je ono sto placate, a o samom kvalitetu,hardveru, mislim da tu nema razlike koje treba pominjati

Filip_ 29-10-2010 04:13 AM

Mislis da nema razlike izmedju kartice koja kosta 150e i 350e?

Ne bih se slozio sa tobom u potpunosti, mislim da ima razlika (sto u podrsci, sto u kvalitetu ulaza/izlaza, sto u mic. ulazu...), ali mozda je to diskusija za drugu temu :rolleyes:.

STUDIOTON 29-10-2010 10:19 AM

Veruj mi da nema, u smislu da razliku i ne mozes da cujes, ono sto placas i sto kosta je broj i/o koje karta nudi, mogucnost prosirivanja kanala, zatim soft tj mixer, itd itd. To je ono sto karti dize cenu

A snimak,konvertori ili preamp sa karte e to je tek totalna konfuzija, o tome nemoj no da razmisljas :) .. U tome sigurno neces cuti razliku u tih 150 eur koliko bi platio vise neku kartu

Znaj da su razlike ponekad tesko uocljive i izmedju hiend opreme a razlika u novcu ide i preko 1000 eur .. Recimo ako hoces nesto bolje, to bolje jeste na papiru, razlika u zvuku je 10% , da li bi cuo?? a tih 10% moras da platis 1000 eur a i vise ..

Misli o tome :) dakle razlika nije u kvalitetu izmedju jeftinih kartica vec je razlika u potrebi
Ako hoces da kupis kartu od 300 eur pa ipak resis da uzmes onu od 500 samo zato sto ima bolje konvertere ili preamp, znaj da si se zeznuo

Primer: Ako hoces da imas odlican zvuk,odlicne konvertere koji su bolji i od 5 puta skupljih audio karti, zatim imas odlican mixer sa kojim mozes sve, imas efekte za slusanje,a pri tom da ti snima suvo,DSP koji sve to regulise, odlican asio .. jedino sto nema su preampi .. karta je emu 1212m a kosta SAMO 100 eur .. i bolje ili isto ce da ti radi od one koja kosta 500 eur, razliku neces cuti .. a platices 500 eur vise, dobices vise i/o , verovatno gori mixer i ruting :), verovatno bez efekata i DSPa u vecini slucajeva .. itd itd .. Dakle razliku treba da pravis u potrebi

Francuz 29-10-2010 11:13 AM

Slazem se sa Ivanom , moja prva karta je Teratec phase 22 ( cena oko 70 evra ) , pa onda m-audio 196( 120 evra ) ,M-audio 410 (200 ), Tc elektronik 24d ( 350 Evra ) u sustini nikakva razlika sto se tice karti sve rade ne isti nacin i snimaju isto, vrlo mala razlika skoro nikakva . Sad sam uzeo Tascama 1884 jedinu razliku sam tu osetio na bolje ali opet nista toliko drasticno jedino sto sve na jednom mestu sve imas, prempi njegovi su osetno bolji od ovih predhidnih i sto imas totalnu kontrolu nad situacijom . Vise treba obratiti paznju na preamp , mikrofon , kablove . A sto se tice TC-a driveri rade odlicno bez ikakvih problema adlicna karta svakom prepotucujem + softveri legalni sta ces vise za te pare.

jimitom 29-10-2010 12:03 PM

U suštini se i ja slažem sa Ivanom i Francuzom (sa Francuzima se uglavnom uvijek slažem ;). Nema tu neba i zemlje u tom cjenovnom rasponu, sve je to više manje približno, ali razlika se može očitovati u kompatibilnosti drivera i stabilnosti rada na određenim OS-ovima, ali i u kvaliteti kućišta kada se radi o eksternoj karti. Npr. neki e-mu kao što je usb 0202, 0404 ili Tracker pre, sa svojim krhkim potenciometrima i 'socijalnom' kutijom, svakako djeluju lošije od npr. Tascama US-144mkII ili ovog TC electronic desktop konnekt 6... a nekom je i to važno. Uostalom, šta ja znam.. :rotfl:

Filip_ 29-10-2010 04:02 PM

Tja...sad ni ja ne znam...cuh recimo Lexicon Lambda (oko 15000din) i M-Audio 610 ProFire (oko 30000din)...uocio sam razliku...doduse nisu ni monitori bili isti iako su bili slicne cene...daleko da sam probao 10-tak kartica na duze staze, pa da mogu uporediti :(.

Recimo da za sad postujem Ivanovo misljenje (mislim da ima vise iskustva, ja jos uvek studiram, ne zivim od produkcije) i da se slazem sa njim, mada bih voleo cuti jos necije misljenje.:rolleyes:

Jedino pri cemu ostajem je da se podrska (drajveri, OS sistem) i kvalitet izrade itekako razlikuju izmedju cene i proizvodjaca...

Pozz :D

STUDIOTON 29-10-2010 04:24 PM

pa pazi, ja sam ovo misljenje formirao na osnovu iskustva, a da ne pomisnjem da sam skoro 10 godina mislio kao ti sada, ok .. tada su bila i druga vremena i nije bilo kao sada.. medjutim tehnoloski je sve toliko napredovalo da je tesko i pratiti a kamoli ostalo ..

sto se tice drajvera to naravno stoji , svaka firma ima neku svoju politiku, i to su uglavnom siromasne prednosti :) Jedina audio karta u koju bih ja licno mogao da stojim i odgovorno da potvrdim kompletnu stabilnost sistema, sa konstantnom podrskom i veoma cestim update-ima, firma koja osluskuje svoje korisnike, a cak na njihovom forumu mozes i direktno da "caskas"ni manje ni vise nego sa vlasnikom, i da mu ukazes na mozda neke eventualne propuste itd itd, i u sledecem update-u smatraj to ispravljenim :) To je RME ..

Svi ostali ti uglavnom daju ono sto ti je potrebno da bi radila karta, sa osrednjom ASIO podrskom , i nigde ih nema :) APP (Ako prodje,prodje) .. nekome ce raditi ,nekome nece, razloga ima milion, kao i komponenti racunara uz koji se koristi, svaka ima nesto sto ne guta itd itd, sve to ide lancano .. zato ce nekom raditi odlicno, nekom sa ne tako cestim problemima, a nekom nece raditi uopste.. jer se hardveri ne trpe u nekom slucaju .. dakle jako jedna komplikovana osnova ..

dakle kada juris audio kartu treba da gledas da je to kvalitetno kuciste , dobra izrada .. po potrebi i/o kanala i to je to .. sve ostalo je manje-vise isto ili ajde da kazem slicno , ali ne opravdava visoku cenu, dakle placate dobru izradu, broj ulaza/izlaza i to je sve.. o kvalitetu konvertora i sl.. u tako niskom cenovnom rangu ne treba ni razmisljati:wink:

i sto bi rekli, srecno sa kupovinom :grin:

Filip_ 30-10-2010 12:04 PM

Kao sto rekoh Bockie-u u jednom postu...svaki dan naucis (naucim) nesto novo :D.

Pozz

mushica 16-11-2010 03:55 PM

i ja moram kupit skoro neku muzicku da malo snimam svidja mi se ova taskam us .gde iima da se pazari kod nas

All times are GMT +1. The time now is 07:08 AM.