![]() |
Pravo godiste za producenta
svojevremeno sam pricao o starosti / bavljenju muzikom / pocinjanju itd..i kako se (po meni) neko rodi da radi neki posao.....evo pravog primera - u novom Sound On Sound-u, intervju sa producentom Labrynth - koji je odgovoran (izmedju ostalog) za 2 No. 1 singla Tinie Tempah (radio pesme i za Professor Green, Pixie Lott, JLS, Tinchy Strider, Ellie Goulding etc..)
lik ima 21 godinu !! Kao mali pevao u crkvenom gospel horu u Londonu Posle toga 4 godine studirao muzicku teoriju, Sa 15 godina nasao managera koji mu je dao kljuceve od malog studija (u kome je proveo narednih 5 godina, spavajuci tamo !) 2009 potpisao publishing sa EMI koji su mu onda slali gomilu artista da radi sa njima... Onda se pojavio T Tepmah...i razvalili ! sad je potpisao veliki deal sa Syco records, ima i svoj label, radi ko lud !! Sledeci korak - ide u Nashville, da radi sa country kompozitorima!! Tako se radi!!! Ko nadje, nek procita intervju... |
Re: Pravo godiste za producenta
ajd sad da utešiš kolektivno rasplakanu forumsku publiku nađi neki primer nekoga ko se ozbiljno probio u svojim kasnijim godinama, iza 30te, posle dugogodišnjeg mukotrpnog samostalnog rada :da:
|
Shvatih da nije poenta kada se ko probio i koliko je godina imao tada, vec kada je poceo da se bavi time... ili ja ne kapiram doticnu poentu.
pozdrav bogi |
Quote:
|
To je sve lepo,ali malo teze ide kada si odavde i kada nemash gotovo nikakvo trziste sem narodnjachkog,a ne bavish se time... :wink:
|
Bravo!
Mada mi uvek takve price zvuce kao: "Nosio gajbe,pa otvorio diskoteku! (u Pozarevcu...),sve sam..." |
Quote:
Bitno je da si poceo (rano) na vreme, savladao sustinu muzike i programiranja i proveo neko vreme vezbajuci pisanje pesama...puno, puno pesama. A posle - ako se vidi i cuje da tu "ime necega" , mozes da se spakujes i odes negde preko sa tim pesmama, ili pak, putem interneta napraviti neki manji prolaz pa posle otici preko... nema izgovora... |
Pa ja jesam doshao do dosta velikih imena i uradio dosta muzike...doshao sam do velikih producenata elektronske muzike,shto do producenata serija,inostranih reklama jakih kompanija preko izdavacha iz UK...ali josh uvek imam utisak da me kochi to shto sam ovde...
|
Quote:
Producenti ELEKTRONSKE muzike nisu neke face....a i u elektronskoj muzici nema nekih para i uspeha (vise)...suvise mali market. Producenti serija i reklama - sta je bilo sa njima? Obicno, ako im se nesto svidi, oni licenciraju i nije bitno ko se gde nalazi... sve zavisi koju muziku radis. Ako je pop - onda treba da si TAMO. Ako je club / dance - nije bitno gde si ...uopste ! |
Upravo to shto si naveo...i jedno i drugo...a uvideo sam da je prolazno... :-(
A to za serije i ostalo...dodje do producenata preko izdavacha, bude favorit i onda nishta...evo baci pogled o chemu se radi... The Reworkers (LOFT MUSIC) The Reworkers - Rework 06 |
Quote:
Zato treba puno da se radi.... |
evo jedne slike wolfgang gartnera na svom junu 60 kojeg i dan danas koristi:)
http://img139.imageshack.us/img139/7866/wolfgang.jpg |
<object width="640" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/TIejhzwpndE?fs=1&hl=en_US"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/TIejhzwpndE?fs=1&hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object>
|
Uuuu kako ga je razlomio! Sjajan video clip!
|
super klip! Svs stoji sto je rekao, ALI dokazano je vec puno puta da UKOLIKO NISI VEC ESTABLISHED ARTIST - NEMA SANSE DA PRODAS NI TIH 5000 CD-a!!
(svojevremeno sam okacio statistiku oko prodaje albuma u Americi) Za velikane je ok...i ovde su krenuli uveliko.. Simply Red (zadnji album ili dva izdao sam, uz pomoc marketing ljudi koje je iznajmio), Chris Rea (zadnja dva albuma izdao sam..) Marillion (!?) - trazili od fanova preko interneta da UNAPRED finansiraju snimanje albuma !!? I kao zahvalnicu dobiju CD na kome ce ih spomenuti na omotu..itd. desetine hiljada ljudi im poslali po ?20 unapred !!! Oni se sad deru po koncertima od prodaje CD-a koji se snime na TOM koncertu, odstampaju dok ljudi krecu ka izlazu i prodaju na izlazu od koncertne dvorane (zajedno sa ostalim rekvizitima) !!! ima ih jos dosta...ali svi su vec bili poznati !! Dance / club - druga prica...puno njh (DJ / produceri) su imali svoj label, ali prodaja je slaba, veliki posao oko toga i batalili...uglavnom koriste svoja nova izdanja u svrhu dobijanja tezgi - gde se uzmu neke bolje pare. ALI mora da se radi sve vreme, inace te zborave vrlo brzo! sve ima svojih dobrih strana i mana...ako si SAM - kako ces da dodjes u kontakt sa poznatim artistima i radis sa njima? Opet mora da potpises neki management ili publishing deal. A ako nisi dobar i nemas neki background - niko nece da te potpise i gubi vreme sa tobom, jer ne zna koliko si dobar!! Sve je kombinacija PRAVIH POTEZA u PRAVO VREME. |
facebook,myspace,razne socijalne mreze (linkedin,soundcloud) , manje vise template mailovi itd... ade/see me festivali koji su pravljeni u tu svrhu ... npr ...
|
Quote:
Danas ima previse muzike (i dobre i lose) i ljudi se odnose prema muzici TOTALNO drugacije nego pre 10 godina i vise... i sve je kratkotrajno. Zbog toga treba dobro i dugo razmisliti o "full time" bavljenju muzikom (kao glavnim poslom) jer treba uloziti mnogo truda i vremena da se sve savlada a nema nikakve garancije da ce nesto biti od toga. Pa i ako se nekako, nekim cudom nesto desi....ta neka mala zarada nece ni izbliza da nadoknadi izgubljene godine. Posle po stare dane treba da se uci neki zanat da bi se prezivelo.... |
ne brini se imam 3 diplome ;) (za pod stare dane heheheh) i radnog iskustva :D
|
Quote:
Nezavisni od izdavača, od čega jo? autori muzike mogu da se oslobode? - Od muzičara. Jo? od pojave pesme "I Feel Love" Done Samer hiljadama novostvorenih elektroentuzijasta postalo je jasno da bubnjar, klavijaturista, gitarista i ostale mudonje nemaju ?ta da tra?e u procesu stvaranja muzike. Arpeđator je precizniji i ne tra?i platu. - Od nadobudnih pevača. Oni retki talenti sa apsolutnim sluhom nekad su vredeli zlata koliko su te?ki, ali do?ao je i njima crni petak. Otpevaću sve ja sam, tu je Melodyne da popravi koju frazu ako ustreba, a mo?e i sve komplet da ispegla. Osim toga, pitanje je vremena kad ćemo imati VSTi koji peva midi note glasom koji odaberemo (to već postoji, ali zvuči malo ve?tački, za godinu-dve imaćemo VST Sinatru). - Od miksad?ija. ?ta mislite koliko će vremena proći dok ne izađe nova verzija Cubasea koji će imati opcije da izabere najbolji tejk u svakom treku, edituje, kvantizuje audio u deliću sekunde, odradi auto gain, auto panning i sve ostalo ?to treba, po jednom od hiljadu preseta iz padajućeg menija? Selektuje? stil: jazz-grunge-folk-metal i gotov miks. Ili mo?da neko misli da je miksanje umetnost? Tako se mislilo i da ?ah zahteva inteligenciju. Dobro znamo da kompjuter nema inteligenciju, to će jo? dugo ostati u sferi naučne fantastike, ali mo?e da pobedi svetskog prvaka u ?ahu. Itd... Google Toyota vozi sama, transportnim firmama uskoro neće trebati vozači kamiona ni njihovi drčni sindikati, sve se automatizuje. Dokle? Izgleda da Ned Lud ipak nije bio lud? Kompjuter mi se popeo na vrh glave. ?to je br?i ja sve vi?e vremena provodim uz njega. Rad, hobi, dru?enje, sve je tu. Pevao je Serđo Bla?ić "Oni ?to dolaze za nama (...) Sklapat će prijateljstva Putem kućnog kompjutera." Pravo godi?te za producenta? Sad je pravi trenutak da odustane. |
Quote:
Pozdrav, Vasa P.S. Muzika nikad neće steći nezavisnost od publike. |
Quote:
Muzika neće postati nezavisna od publike, naravno. I uopšte, cela priča o "nezavisnosti" ne vodi u dobrom smeru. Ljudi u ovoj krizi kalkulišu ko je sve suvišan - radnici koji proizvode Cd-e, štamparije, transportne firme, časopisi... Na kraju niko nikom neće biti potreban. |
niko nije ne potreban sve je to lanac proizvodnje ...
|
Quote:
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Quote:
Quote:
|
Quote:
I sve to na I-phone-u... |
Dakle, pravo godiste za producenta je juce, tehnologija stvara muziku koju niko ne slusa, kapitalizam je pojeo svoju decu, a mi smo matori i siromasni. OK, nije losa osnova za pocetak! Mozda od ovoga ispadne neki prducentski ShKapital Sad sam samo fali Jevrejin da napise tekst... i crnac da to odrepuje, da budemo politicki i rasno korektni. Ja se izvinjavam, Afrikanac. Posto smo svi latentni homoseksualci, sigurno cemo imati prodju (ko sedi u studiju po ceo dan sigurno ima neki problem sa seksualnoscu, samo je pitanje kakav).
|
ovo su poslednji trzajevi .....sto bi rekli !!
Posto veliki broj klinaca vise ne kupuje muziku (CD / DVD / Vinil)...sad im prodaju muzicke instrumente, zvucne kartice, sampling software itd... kad pogledas da jedan "sobni producent / hobista" treba da potrosi minimum par somica na neku minimalnu opremu, to je ekvivalentno velikom broju kupljene muzike. Vlasnici kompanija koje prave instrumente / hard diskove / opremu su (donekle) i su-vlasnici velikih disko kuca...tako da je i dalje sve povezano - pare idu u isti dzep..!! Cak ima i vise para za njih ! sve je to reketiranje !!!:D |
Quote:
Andy Sneap... po mnogima najbolji metal producent... Peter Tagtgren i još gomila metal producenata... koji su prvo počeli kao glazbenici u bandovima, da bi se nakon dugogodišnje glazbene karijere i sami uhvatili produkcije... Quote:
Pa ljudima je bitno da je pjesma dobra, bar većini ljudi, a ne tko tu što svira i kako, i da li kupnjom cd-ea prehranjuju gomilu super glazbenika ili jednog tipa koji sklada i snima u sobi... ne samo u elektronskoj glazbi nego i u bilo kojoj drugoj... Quote:
To sve služi, od onog prvog glazbenika do cubasea, da omogući upakiranje skladateljeve ideje u ono sto trziste trazi... I kovači su se sigurno bunili kad je došla tvornička serijska proizvodnja, tako će i svi ostali u tom procesu upakiravanja glazbene ideje... Bilo je i kovača koji su bili majstori, kao i mixing inženjera... ali kakve to veze ima sa konzumentima... Tko će ulagati više nego što dobije nazad? Jedino tko je dovoljno bogat za to ili lud... Svatko gleda ulagati truda, kapitala i vremena ovisno o profitu koji ostvaruje... ovakvom ili onakvom profitu... netko se muči da bi hvatao žene nakon svirke... i to je profit... :) |
Hmmm...
Poslednji CeDe koji sam kupio je bio "Strip - Psihomehanicar"... I mogu reci da svira za svih 400din...! Mislim da su potpuno zanemareni kao bend, ali produkcijski,pesme,bolesno dobri spotovi...ma svakako odlicno zvuce! To je bilo ono - video na TV - patike - IPS - kuci... |
joj kolko lamentiranja i patetisanja na jednom mestu. Facts of life :
fact1: ljudska prirodna potreba za slušanjem muzike nikad neće prestati fact2 : uvek će postojati način da se to nekako naplati. Tojest, uvek će postojati neko ko je pokupio kajmak. fact3: publika će uvek imati neke pare koje su namenjene tome, samo treba naći način da se one izvuku. Barem ovi koji žele da žive od muzike. |
Quote:
|
Quote:
Snimljena muzika se prosto ne isplati (po?to ne mo?e da se naplati sama po sebi), novci za one koji ?ive od muzike le?e u ?ivim nastupima. Jedino tu mo?e? koliko-toliko da kontroli?e? ko je kupio kartu, a ko nije. Snimci danas slu?e vi?e kao lični umetnički trip ili prosto kao vizit-karta ili pozivnica za koncert nego kao roba sama po sebi. A ceo studijski biznis je stigao do nivoa ?tamparija specijalizovanih za vizit-karte i prodajne kataloge. Verovatno nije ba? najjasnije ?ta hoću da ka?em, ali mo?da neko i shvati (na vreme). Pozdrav, Vasa |
Quote:
|
Quote:
99% mladih bendova su klinci koji prolaze kroz tu pubertetsku muzicku fazu...samo sto je sad i taj pubertet drugaciji !! Puno toga se promenilo...i SVAKO moze JAKO BRZO da snimi to sto ima u glavi....i da vidi i cuje da je apsolutno sranje ! Brzo se zasite muzike, kad shvate da to sto rade "samo oni razumeju" ili "su ispred vremena" i nemaju vremena da cekaju ....ili ne postanu slavni odmah, pa batale... Nemaju svi vremena (da sami snimaju dugo) niti novca da plate da se to uradi negde drugde...zato se sve brzo zavrsi (pre pucanja glava !!) Moras malo da izdjes it tog "romanticnog / pesnickog / umetnickog" mehura u kome zivis...svet se jako promenio od vremena David Bovija... |
Quote:
P.S. Muzički svet je još daleko od Bouvija, tek treba i drugi da dođu tamo gde je on bio 1972. |
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|