![]() |
neverovatan podatak !!
Out of 13 million songs available online for download, 10 million have never even been downloaded once. And out of the 3 million that have received at least one download, 80% of all revenue (i.e. actual money!) was generated by just 52,000 titles.
prevod: od 13 miliona pesama koje se mogu downloadovati legalno, 10 miliona NIKADA nisu skinute NI JEDNOM !!! Od ostalih 3 miliona, koje su bar jednom skinute, 80% od para su napravile samo 52,000 pesama !!! Do sada..... slicna situacija je i na Spotify-u (streaming servis)...90% pesama koje imaju nisu nikada slusane !!!??? svet je preplavljen muzikom, pesmama, svi sviraju, svi produciraju,,,overkill, prezasicenje, smor...:(:(:( |
Re: neverovatan podatak !!
Pa bolj da sviraju neg da budu gilipteri:)
|
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Ajte nekukajte, nego oooruuuk miseve i reglere u sake, pa da radimo video produkciju. Lepo sam ja vama govorio: Ne gine nam svima restruktuiranje i prekvalifikacija :banghead: !
|
Quote:
|
Ma gde bre da radimo video pod stare dane,jedva sam se malo snasao i sa ovim:).Nego,Vasa izgleda ima neki problem sa ribama pa moram malo da ga vodim sa mnom na tezgu.Vaso poteraj ovaj video na 0.37:wink: http://www.youtube.com/watch?v=Bmj_x...layer_embedded Samo zene u publici
|
Quote:
Posle deset hiljada nasumično izabranih strana ili deset hiljada nasumično izabranih taktova prilično je te?ko doneti bilo kakav sud. A dana?nji mediji ti nude upravo to: gomilu podataka koje mozak nema vremena da svari. Jo? jedan paradoks - tehnolo?ke mogućnosti evoluiraju br?e od ljudskih mentalnih sposobnosti. Pozdrav, Vasa |
E i ti Vaso, ode na Spilberga i na njegov IT. :) .
Velika konkurencija uglavnom znaci i bolji kvalitet. E sad, slazem se sa tobom da ce mozda pre da bid'ne ono: tesko odvojiti pokoje zrno zita, iz tolikih silosa kukolja :) . |
Quote:
Quote:
Quote:
|
sta jedan kolega koji radi na radiju ka?e "bolja je slu?anost kad pu?ta? jedno te isto nego kad poku?a? vrtiti raznolike pjesme"
stvarno je istina, ljudi vole ono ?ta se stalno forsira, a forsira se jer ljudi to vole..pa ti uleti u taj krug |
Quote:
Ili bi da kupi? mikrofon ili preamp ili kompresor, pa gleda? one gondole, pa ovde vintage valve, pa tamo vintage solid state, pa ovde modern valve, pa hibridi, pa revizije 123456, pa oba?ka tri gondole sa modovanim varijantama svega toga... a ti bi prosto hteo da snimi? pesmu. Nekako, da je neko čuje. Sve u svemu - dok isproba? sve ?ampone opa?će ti kosa, a dok isproba? sve mic-preamp-compressor varijante smučiće ti se sopstvena pesma (ili tuđa, ako si snimatelj/vlasnik studija/producent/?tagod). ?to je najluđe - u vreme kad je zvučna tehnologija bila rudimentarna ljudi su nu?no bili kreativni jerbo su morali da smi?ljaju načine da tu rudimentarnu tehnologiju koja im je bila na raspolaganju iskoriste najbolje ?to umeju. Danas je kreativnost (domi?ljatost) ustupila mesto izboru. A kad ima? velike mogućnosti za biranje nema? vremena za kreativnost, po?to je ?ivot prekratak. I to nije ni dobro ni lo?e. To je prosto tako. Pozdrav, Vasa |
Quote:
Čini mi se da grešiš u jednoj stvari - ne radi se o "manjku kvaliteta", nego o "manjku selekcije". Oduvek su neki netalentovani i nemuzikalni ljudi pravili nekakvu muziku, ali ona nije bila dostupna u onoj meri u kojoj je dostupna danas. Takoreći - Ekrem Jevrić je uvek postojao, samo što nije bio promovisan kao car i hadžija. Ali kao što rekoh - to je današnje vreme i ja nisam ljut na njega. Quote:
Pozdrav, Vasa |
Pristup muzici se promenio.
Nekada su ljudi sedeli i slu?ali album. Danas puste album na ipod dok idu kroz grad ili su u prevozu, sede na fejsu i slu?aju muziku "usput". Pro?lo je vreme kada su se ljudi vezivali za albume, sada se vezuju za promociju - tek ako im dovoljno puta pusti? jedno isto mo?da se i zainteresuju. A i kada se zainteresuju 90% njih nadje tvoj album "na netu". A na stranu to ?to je muzika u velikoj meri odavno izgubila svoju osnovu - melodiju. Sve u svemu, postoji izreka od vi?ka glava ne boli i da kvantitet radja kvalitet, ali ima tu i one druge izreke - mala bara puna krokodila. |
Quote:
http://video.google.com/videoplay?do...8813950043200# Vrijedi pogledati. |
Quote:
pozdrav bogi |
Quote:
Rekao si da bi ti kosa opala, ako bi isprobavao sve vrste sampona? Ako si potrosac, i bitno ti je samo pranje kose, opraces je i golom vodom i sapunom. A samo je + kada mozes da biras , tj kada imas izbor. Takodje, kao proizvodjac, trudices se da usled konkurencije smislis i proizvodes bolji proizvod, koji ce sa druge strane "bolje da zadovolji" potrosaca, a i tebi, a i okruzenju ce donijeti izvjesne beneficije. Problem je kada zadjemo u sferu umjetnosti: tu se krijeterijumi, norme i mjerila ne mogu tako jasno zacrtati (kada danas svako crta, jebiga :) ), pa otuda i nemogucnost "mjerenja" sta je dobro, a sta lose, pa kada na to sve dodamo poplavu u vidu ogromnog izbora, slazem se, veoma je tesko plivati a da se ne udavis u istoj. No dobro, nasoj generaciji , sa ovog aspekta stvari izgledaju sive ili crne, jer ili necemo ili nismo u mogucnosti da se prilagodimo uslovima. Vidjecemo kako ce se mladji narastaji snaci i sta ce postici u tom pogledu... |
Oliver Mandic je lepo prorekao sve stihovima:
"sve, sve se srusilo, sve je propalo, i svemu je kraaaaj !" Ovo se da primeniti na mnogo cemu danas - ako se uporedi sa stanjem od pre 10-ak godina. Takodje - neko kao Dawid Bowie danas NE BI PROSAO !! Mentalitet publike (koja bi trebala da ga "katapultira") se promenio !! |
Sve sto poželiš da čuješ možes naći na Youtubeu.Tako da nema potrebe da se smaraš tražiš i downloaduješ bilo šta.Ovo je sasvim logično,uhvatio sam samog sebe da ću ovde na rumskom u rubrici ''promocija radova'' uvek pre preslušati pesmu,ako je neko postavio player za direkt slušanje ili bilo kakav klip sa Youtubea nego kad mi staviš da donloadujem pesmu ili ned'o ti bog ceo album.
|
Quote:
"Ponekad je osjetim Na vrhovima prstiju Grobnica za Borisa Čovječe Ako ?eli? da sazna? Pristani na sve Ako ?eli? da mijenja? ljude Ne odmeći se" Krene? tim tragom - Grobnica za Borisa Davidoviča, Danilo Ki?, čita? i ostalo od njega i tako dolazi? do knjige "Ba?ta, pepeo". Treba tako malo osećaja da bi se eskivirala Bobićka i na?le prave stvari. Isto je i u muzici. Ne moramo slu?ati ne?to iz 2010. ako je ono iz 1965. bolje (u ostalom i "Ba?ta, pepeo" je objavljena 1965.). ?to se tiče selekcije, i dalje smatram da nije u tome problem. Pre je selekcija bila manja, ali s druge strane je neuporedivo veća bila mogućnost da mnogi veliki umetnici nikad ne dođu u priliku da snime bilo ?ta. Glavni problem danas je nedostatak kreativnosti. Ja sam to nazvao "duh vremena", a mo?da je stvarno u pitanju preveliki broj raspolo?ivih kompresora. Kao ono, stave pred magarca dva plasta sena i on umre od gladi jer ne mo?e da se odluči koji će da jede. |
Evo potvrde da te "tajne veze" nisu stvorene u glavi samo jednog čoveka, već da je genijalnost ipak vidljiva mnogima. Tek ?to sam otkucao poslednji post o Ki?u i ?tuliću sednem da pročitam Blic uz kafu, a tamo interjvu sa piscem Muharemom Bazduljem i tu on priča ko je od kreativaca najvi?e uticao na njega: Danilo Ki? i D?oni ?tulić:
Apsolutno majstorstvo u onome ?to rade i potpuna neuklopivost u bilo kakve ?ivotne i umetničke kalupe. Taj dragulj dijaboličnosti u kruni majstorstva. Autodestruktivni moralni model. Nijedan od njih nije bio karijerista, već su bili opčinjeni stvaranjem. U vreme kada se raspadala SFRJ jedino je srce D?onija ?tulića kucalo za sve, svima ostalima sa javne scene kucalo je malo vi?e za Srbiju, Hrvatsku, Bosnu... Ta mera časti je fascinantna. Zar nije ovo dokaz da ponuda nije ba? tako ogromna kao ?to se na prvi pogled čini? Istog jutra ovde na forumu i u novinskom intervjuu govori se o istoj kombinaciji pisac/rock muzičar - i to sa dobrim razlogom. |
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Quote:
Zanimljivo je da on u svom predavanju koristi i termin "maximizer". Ono ?to se de?ava na socijalnom nivou radi se i na nivou produkcije zvuka - sa sličnim (negativnim) rezultatima. |
Quote:
|
Quote:
I do sad a i nadalje, kad god me neko pita: "šta da kupim" moj odgovor je: "kupi ono za šta ovog trenutka imaš pare i nauči da radiš sa tim". Quote:
@Znak: Meni je, bar za ovaj forum, značajna ona priča koja počinje na 54:15 U muzičkostudijskom poslu snimatelj i producent dele ulogu "agenta". I sve što iz toga sledi. Pozdrav, Vasa P.S. Kad bih negde sreo ovog lika prvo bih ga izljubio, a onda bi mu zavalio šamarčinu što mi krade ideje :) Postoji još jedan kome bi uradio isto i iz istog razloga. Zove se Andrew Keen. Pored svog silnog čmaranja po Internetu, saznao sam za lika tek pre tri dana čitajući obične papirne novine. P.P.S. Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Quote:
|
Quote:
Tako da kvantitet uopste ne znaci i kvalitet, Lady Gaga vs. Kate Perry je samo odraz stupidnosti mainstream muzickog biznisa danas....8-) |
Quote:
Ljudi koji vode posao danas, jednim okom gledaju cifre - tu je kraj !! Prosla su vremena kad se cekalo da drugi ili treci album bude taj koji ce da izbaci nekoga. Danasnje disko kuce kuce nemaju vremena da cekaju za to. Ako prvi singl / album ne pocepa i bude No.1 - artist dobija nogu !! Skoro sam cuo da je engleski bend (Hoosiers) prodao 600.000 albuma, ali da jos nisu isplatili ulozene pare, jer je label potrosio tonu para na TV reklamu..i sad razmisljaju sta da rade sa njima...!! Ako nema para kad se podvuce linija - dzaba sve !!! PS - sta mislis zasto je David Bowie pre par godina (vrlo lukavo) pretvorio svoje radove u akcije i prodao akcionarima ? Znao je da vise nece prodavati puno ploca, a akcionari su marorane koji nemaju pojma sat se desava u muzici i navkli su se. On strpao mega milione i gde je sad..?? Jos jedan matoran koji se zeznuo - lik koji je kupio EMI records. Platio ?4 biliona - a posle godinu i kusur EMI nije vredeo ni pola..! I pitanje je da li ce opstati uopste, jer polako odlaze poznati artisti... vremena se menjaju - BIG TIME !!!! |
Quote:
|
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Quote:
Ljudi su gladni melodije, nema je nigde. Razmi?ljao sam kako bi morala da zvuči savr?ena pop melodija i prvo su mi na pamet pale "Over the Rainbow" i "Starman". Tako ne?to. Skidam note, harmonije, stvarno, i jedna i druga su savr?ene, uzmem čak i da čitam raznorazne tekstove o te dve pesme i onda, majko mila! Pi?e ovako: "The chorus is loosely based on Harold Arlen's "Somewhere Over the Rainbow" from the film The Wizard of Oz, alluding to the "Starman"'s extraterrestrial origins (over the rainbow)." I stvarno čuj refren - počinje oktavom: "Starman / Somewhere, waiting in the sky / over the rainbow..." Bouviju je izdavač rekao da mu fali hit singl na albumu i on je očigledno razmi?ljao kako bi morala da zvuči savr?ena pop melodija, i pala mu je na pamet "Over the Rainbow"... Eto, toga nema u trinaest miliona pesama. |
Quote:
|
mnog ljudi je u zabludi "da sve sto je dobro - mora da izpliva"!
Nemora ! Mozes da budes najveci faca i ompozitor i artist na svetu i da NIKO ne zna da postojis!! Dokle god niko ne zna za tebe - niko i nista si ! A da bi bio popularan u muzici - mora jako mnogo ljudi da zna za tebe, jer jako mali procenat ljudi brine za muziku i uopste se interesuje. Znaci - exposure. Novine, TV, radio, internet, plakati/posteri itd itd.. A to sve kosta (puno), i da bi to neko platio - on mora da veruje da ce dobiti pare koje je ulozio nazad i ZARADITI nesto odozgo (da bi mu se isplatilo sve to cimanje) A posto ima puno svega, i ljudi ne slusaju samo radio (kao pre) nego su na webu, TV, telefonu, blogu, itd...ceo advertising market je jeko usitnjen i da bi se doslo do potrosaca, mora JAKO puno da se reklamira...- a (da podsetim) TO KOSTA !!! Nista vise nemoze da se desi samo od sebe. |
Quote:
|
Quote:
U stvari, pisanje tekstova i melodija mnogo više košta nego svekolika reklama. Recimo, da bi se napisala "Homeward Bound" potrebna je skupa akustična gitara, cela jedna železnička stanica i, last but not least, Pol Sajmon. Današnja filozofija je otprilike ajde da kupimo železničku stanicu pa ćemo raditi posao i bez Sajmona. I šta ćemo? Neka mi neko unapred obeća da će uložiti pare pa ću onda sesti da pišem pesmu i radim produkciju? Dobre stvari su pravili ljudi kojima je to bilo važnije od života. Kakve pare, reklama, promocija... O tome misle menadžeri, a i ako ta trenutno ugrožena vrsta izumre umetnici će i dalje postojati. |
Quote:
Procitaj, zanimljivo shtivo, mozda ne toliko aktuelno u ovom trenutku, ali mozes se dobro nasmejati. David Bowie je bio i ostao odlican prodavac. |
Quote:
(oni su bili carevi u svoje vreme !) Imali su ludacki pristup celom biznisu i vrhunac je bio kad su zapalili i sagoreli ?1,000.000 funti, sve u ime umetnosti ! A pesme su im bile ludnica...btw |
<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/LXEOESuiYcA?fs=1&hl=en_US"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/LXEOESuiYcA?fs=1&hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>
<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/frd5YmSjjII?fs=1&hl=en_US"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/frd5YmSjjII?fs=1&hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object> |
All times are GMT +1. The time now is 07:14 AM. |