![]() |
Mobilne solucije?
Pozdrav dobri ljudi :)
Dakle... Selim se u novi prostor. Iznajmljujem, stoga sobe u sobi i slicna prica i dalje nazalost nisu opcija.... Soba je 5x4m, Standardne visine plafona (nisam stigao da izmjerim, odokativnom varijanteom recimo 2.9m) sa parketom na podu a sa bokova su (na duzim zidovima) pri dnu sobe iza mene vrata i preko puta veliki 'trokrilni prozor'. Tako da kapiram da mi je najbolje da stavim astal kao sto rekoh da vrata i prozori dodju iza mene sa bocne strane. Tako necu imati prozor ispred, vrata iza i bla-bla.. Ispravite me ako grijesim. Mene interesuje sad neka okvirna formula.... Dakle konkretno sto od diy varijante i gdje treba da stavim a da ne promasim temu?? Ok, dacu stolaru da mi napravi one skyline difuzore recimo. Ali gdje da ih stavim? Samo na zadnjem zidu ili vise njih na vise zidova? Bass trapove u svaki ugao, ili? Bilo bi super ako bi neko imao nacrtan projekt trapova sa sve dimenzijama i materijalima.. Azma ploce, apsorberi? Ne mogu opet da oblijepim citavu sobu sa njima, pa isplati li se da na 'random' ili kako li vec stavim po koji metar kvadratni po zidovima? Sobu cu da koristim kao licni atelje, samim tim i da usnimim pokoji instrument i vokal osim mixa. Da li opet ima neko nacrt panela koji bih stavio iza mikrofona i treba li mi to uopste? Znam da je sve ovo stap i kanap solucija, ali eto koliko se moze :) P.S. Izvinjavam se na 130 pitanja u sekundi, citao sam svih ovih godina threadove kako u svim podforumima tako i u ovom, ali oko akustike mi nisu generalno jasne stvari tako da je pomoc vise nego dobrodosla. Unaprijed hvala, odoh sad do stana gdje se struzu zidovi, gletuje i tako to.. Pozdrav! |
Re: Mobilne solucije?
Evo i informativna slika iz painta. :)
http://www.sendspace.com/file/sx5uta Dakle zelim da ucinim prostor vise prijatnim za rad od 'gole sobe' za sad. Malo po malo planiram da doradjujem koliko mi vrijeme i novac budu dozvoljavali. Jedina stavka koja MORA da se odradi je da sve bude moblino jer ponavljam prostor nije moj. Gdje tacno apsorbere, difuzore, bass trapove itd treba staviti da to bude po nekim akustickim pravilima? (ili bar da ih ne krsim) Svaka preporuka je dobrodosla, hvala jos jednom. edit: Ne znam zasto ne ostavlja sliku sa insert image-a, evo ga link... http://www.sendspace.com/file/sx5uta |
Niko nista? :(
|
Molim te ako prečitaš stickyje a uopšte neče štetiti ni to:
http://www.rumski.com/index.php?cate...01_articleid=7 http://www.rumski.com/index.php?categoryid=24 http://www.rumski.com/index.php?categoryid=32 |
Ja i jesam citao sve sticky-je. Nego rekoh da ne zeznem stvar sa velicinom i rasporedom apsorbera/difuzora i slicno u odnosu na zaprepinu i oblik sobe. (ipak postoje neka pravila zar ne?) Par vas odavde ste profesionalci u svom poslu, kao sto se i ja trudim da budem u svom, a o vasem ne znam nista osim svidja li mi se zvuk odredjene sobe i da li je translatoran. :) Samo sam htjeo da napravim sto manje gresaka u svemu tome. Zbog toga i pitam :)
Pozz Edit : Nisam bas totalni pocetnik u produkciji. Bio sam u tonu i dobro i lose tretiranih studija u zadnjoj deceniji po balkanu, nekim evropsim metropolama i moji radovi su izdavani oficijelno. Saradjivao sa ovakvim i onakvim ljudima tuda. I nikad se nisam stidio da priznam kad nesto ne znam. Znam da vrata ne treba da budu iza. Znam da je simertija bitna i te osnovne stvari. Ali jenostavno ne znam mnogo o sredjivanju akustike i zato pitam na konkretnom primjeru. Isto kao sto umijem da koristim telefon ili kompresor a da budem iskren blage veze nemam kako funkcionisu ni jedno ni drugo iznutra. Tako i sa akustikom.. Kao da mene neko pita kako da sredim recimo bass u matrici a ja mu kazem imas to na threadu do, procitaj i ne poslusam matricu... Ne ide bas tako. Tako valjda vazi i za tretman sobe? |
Uhhhh. Evo se nacitah threadova, ovog puta vise uceci nego samo listajuci i neke mi stvari izgledaju jasnije.. U svakom slucaju ima da se oderem od posla a bogami i kinte, s obzirom da znam sebe, tj da cu megalomanski da pristupim svemu tome.. Isto tako vidim da cu sam pravit difuzore, jer cisto sumnjam da ce ijedan stolar crne gore da se smara oko toga jer i ne moze da uzme neku veeliku zaradu... Bass trapove sigurno i mozda apsorbere cu da narucim kod njega jer i nisam neki bog zna zanatlija priznajem.. :D
Btw, tacne dimenzije sobe su mi 4.9x3.7m, visina je 2.65m, pa ako neko ima neki predlog vrlo je dobrodosao. Ako ne jbg, ici cu po varijanti - procitaj na forumu, pogledaj slike, ukradi opciju koja ti se ucini prikladnom i DIY koliko ti ruke dozvole... Pa sto se desi, desice se... I da... Moze li mi neko objasniti nacin na koji kaci difuzore na zid (to nisam jos uvjek nasao na forumu) jer kapiram da su dooobro teski. Eto.. |
1 Attachment(s)
Evo i skromne slike kako sam 'zamislio'... Pljujte ako treba, ispravite me ako treba i tako to :)
http://www.sendspace.com/file/efx18r Apsorbere bi pravio od debljeg azmafona (2 reda) sa vazdusnom rupom izmedju (nisam siguran za dimenzije)... Bass trapove bi punio kamenom vunom (takodje bi preporuke oko dimenzija dobrodosle)... Ili da ih stavim sa zadnje strane sobe za pocetak prije nego sa prednje? Necu imati dovoljno finansija da ih stavim u sve coskove za sad... Difuzore bih pravio u skyline varijanti (da li one manje 2 kom sa 12x12 letvi, ili onaj veci 1kom sa famozne tabele 5 sa tog threada?) Ne bih da budem kao oni ljudi sto se igraju recimo arhitekte sami, i naprave vise stete nego koristi gradeci kucu.. Zato se i bojim da sve ovo radim bez nekih konsultacija... |
Quote:
Quote:
Dobio si dobar predlog od Nenada, ostaje jos samo da se cita, uci, crta, planira i radi.... i tako u krug. Univerzalnog dodatnog recepta nema za tvoj slucaj preko svega ovoga sto smo do sada napisali i prodiskutovali. Konkretno tvojim problemom i njegovim detaljima se moras baviti samo ti jer je to tvoj prostor i ti ces raditi u njemu, trudi se da postavljas konkretna pitanja.... recimo kao sto je ovo dole... iako je vec nekoliko puta pricano o tome,... odgovoricu ti. Quote:
U sustini je najbolje kaciti difuzore na sopstvenu nosecu konstrukciju, zato sto ne bi trebao da bude cvrst zid iza njih. pozdrav i srecno bogi |
Ok, primljeno k znanju za difuzore.. Visicu na ovom dijelu foruma josh neko vrijeme prije nego bilo sta uradim, ne bih da zbrzam bez potrebe... Pa se vjerovatno javim opet kad zapne nesto.
|
Mozda je glupo pitanje ali s obzirom da se krecem igrati majstora pitam se..
Moze neko da objasni kakvo je najefikasnije rjesenje za zadnju stranu panel apsorbera od kamene vune koji se pricvrscuje na zid sarafima i tiplama? (kakav materijal) Znaci ispred je tkanina, sa strane je perforiran sa izbusenim rupama... A nazad airgap pa? |
Pa izolacije ti je u ramovima (recimo perforiranom) i ramove sa izolacijom distancira? od rigidne povr?ine za toliko koliko je debeo izolacioni materijal.
Ramove distancira? na vi?e načina, recimo pregledaj Valetov thread http://www.rumski.com/forum/showthre...=25103&page=11 |
Da. I predpostavljao sam da je tako. Mada mi nije bilo bas najjasnije kako da ih kacim za plafon i zidove, zbog toga sam i pitao. Sad vidim na slikama kako da idem za plafon, stoga i slutim kako cu na zidove. Jos 1 pitanje :) Ako budem isao na panele 10cm debljine sa tervolom debljine 5cm koliki mi preporucujes airgap izmedju 2 reda vune? I treba li mi to? Tj koliki efekat to ima pod uslovom da airgap nije preveliki izmedju 2 reda (par cm ili slicno)?
|
Sa plafona mo?e? da vje?a? i sa ?pagom i sa ketnama... mislim da nisi video kako kači na zid, negdje u sredini threada ima? naslikane kakve su upotrebljavane kvake, treba prečitati vi?e postova:)
Pa ako ima? ramove 10cm debljine napuni ih vunom od 10cm, gdje sad ima? dva slojeva?! A tu izolaciju sa ramovima odmakni od zida - "air gap" otprilike za toliko koliko je debela izolacija. |
Vidio sam kakve su kvake kasnije, a ima ih i u korpi na slici u ovoj strani gdje si ostavio link. :) Iscitavam threadove u ovom podforumu u velikoj mjeri u zadnje pa se ponekad izgubim gdje je ko sta rekao. I da li je rekao za odredjenu stvar da je + ili -...:ups:
Mislio sam na to da li da pravim airgap nekako iznutra izmedju 2 reda vune od po 5cm debljine! Onda bi imao 2 airgapa tako da ram bude recimo 13 ili 15 a ne 10 cm.. Ima li to kakvog smisla? |
Pa probaj pa javi:D, ako baš imaš potrebe za inovacijom...
... priporučam da probaš da imaš u cjelom izolaciju pa onda vazdušni đep, može biti "gap" veči nego debljina vune (ili i više vune) ako imaš prostora. |
Quote:
Evo ti link kako sam ih ja radio ... http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=28238 Pozz ... |
Ok NLP, ako kazes da je inovacija u pitanju onda cu odjednom da ih pravim, tj bez airgapa izmedju redova vune. Onako old school putem :)
A zbog tebe eomsy mi i jeste palo na pamet to red vune, malo vazduha, red vune, pa rekoh da saznam kakva je razlika :) I da... Ima li smisla da pravim apsorbere, tj vise njih, po 2 recimo (lupam 70x40cm) na vrhu prednjeg i zadnjeg zida pod uglom od 45 stepeni sa plafonom? Da kao izigravaju male bass trapove... A klasicne trapove u coskovima, ili cak superchunse (zavisi od mojeg talenta za stolarstvo) cu da stavim definitivno. |
Nacrtaj da vidimo, ja ne razumem opisano.
|
Quote:
(svakako prevuci Google Sketchup i pokusaj da skiciras u njemu, lakse se ljudi razumeju ako imaju sliku) pozdrav bogi |
Evo jedne male neuredne slike za sek iz painta sa pogledom na prednji zid da bi i nenad shvatio :)
Mali crveni apsorberi, na to sam mislio, da ih ugradim pod uglom od 45 stepeni. http://www.sendspace.com/file/9e0pa3 Edit: Zasto nece da mi uplodauje sliku da se vidi tu? Evo ga link onda http://www.sendspace.com/file/9e0pa3 |
1 Attachment(s)
Mislim da ne moze bmp da se attachne... a i probaj sketchup... nije tezak...
pozdrav bogi p.s. evo ti tvoje slike u gif formatu: |
da, da, kao što vidiš i kod drugih studija (i Valetov primjer), možeš nagurati superchunksove ili ravne ploče od izolacije pod kutom 45 stepeni (ili bale odnosno zamotana vuna u kolut...) u baš sve kutove (obična soba ima skoro uvek 12 uglova!!!).
|
Quote:
Da, skinuo sam ga... Nego ovaj komp sto trenutno koristim za net je prastari amd xp 2500 na 1. nesto ghz sa 512 rama i kochi se od njega :) |
Quote:
|
Sto da ne? :) Super je ispao tvoj thread od pocetka do kraja!
|
Evo me iz par stovarista i nigdje ne mogu da nadjem visoko impregniranu (jel se tako kaze? :) ) 10cm debljine vunu od 100tinjak kg/m3.. Kazu ne trazi se previse takva, nemaju na lageru, (vidjeh samo neku mekanu od 3 cm debljine) ali mogu da narucim da stigne... Ajd ok..
S obzirom da sam nikakav stolar (jos uvjek):D, i shodno tome ne mogu (josh uvjek) da izvodim zakljucke sam, pribojavam se svega i svacega i stoga vam ucestalo dosadjujem.:ups: Izvinjavam se zbog toga! Nosen primjerom apsorber panela iz mike vale threada (gledam trenutno i kod eomsy-ja al ne nailazim na odgovor, bar ne fotografiju) imam opet pitanje.. Kako zastiti vunu i ako je u ramu, i ako je oblozena tkaninom da je gravitacija ne vuce dolje i ona lagano pocne dobijati oblik slova C, ili ne daj boze kasnije ispane iz rama? Kanim se napraviti visoke i siroke panel apsorbere na prednjem i zadnjem zidu + cu 90% da pravim bass trap panele (iz par slojeva od po 10 cm vune) a ne superchunkse, (to mi izgleda nemoguce izvesti iz perspektive mog zanatskog umijeca) mada ko zna?.:) Trapovi recimo trebaju biti visoki 2.65m koliko mi je i visok plafon, i onda moram da ih pravim iz djelova rezane vune a ne 1 komada! Predpostavljam da je odgovor vezati vunu nekako za sam ram jel? Kako vi to radite? Ili je ta gusta vuna dovoljno kruta da zivi tako sama tu? :) I da li da uzmem 100kg/m3 ili 120kg/m3 vunu? ili vise? Je li uvjek vise bolje? Ne bih volio da napravim 'mutav' prostor... Mada vjerovatno i ne mogu da ga napravim 'mutavim' jer su to ipak paneli i vidjece se goli zidovi tu i tamo... Hvala! |
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Pozz |
Ne, ne... Na apsorbere u uglu cu vjerovatno da idem sa 20cm ramom i 2 reda vune, ili 3 ako je bolje? ... A mozda i superchunkse na kraju.:D Uglavnom cu da krenem prvo od manjih apsorbera dok se ne uhodam sa sklapanjem...
Nego je pitanje bilo generalno jer se nikad nisam sreo sa takvom vunom pored sebe osim vec u zidovima ili gotovim panelima... Dakle nemam puno da brigam oko postavljanja u ram? :) |
E pa ok.. Izracunao sam da mi treba oko 27 m2 vune od 10 cm debljine za ovo sto sam zamislio. Pod uslovom da ne idem na panele u uglovima sa vise slojeva.. A vjerovatno hocu, osim ukoliko mi vi ne kazere da ne treba :).. To je jos plus par kvadrata znaci
Koliko mi ustvari znaci ako u panelima u uglovima stavim recimo 20 cm debljine? I moze li to ista nizim frekvencijama? Ako bih uzimao vunu siroku 5cm, naravno kvadratura je dupla.. Tako da cu da gledam da narucim tu od 10cm jer cisto sumnjam da je 100% skuplja... Do te racunice sam dosao (tacnije 26 i nesto m2) pod uslovom da ne bacim ni jedan jedini cm vune sto je siguran sam nemoguce... A ovu tvrdo presovanu nemaju na lageru po stovaristima kao sto rekoh i moram da je narucim! Jel ok da narucim recimo 35m2, ili da uzmem vishe? To jest skraceno pitanje bi bilo koliko se te vune stetuje iliti baci generalno? Ne bih da uzmem malo, a ni vala previshe :) A i moze da ostane koji komad za neki fine tune-ing kasnije ako zatreba. I jos 1 banalno pitanje za vas.. Moraju li i paneli na suprotnim stranama (zidovima) da budu 100% simetricni? Da mi se ne jave kojekakve anomalije zbog toga? :( Ili mogu da budu razlicitih dimenzija jedni naspram drugih na lijevom i desnom zidu konkretno? To jest na jednom dijelu zida.. Pitam zbog povrsine golog zida na strani gdje je prozor i nemogucnosti potpune simetrije zbog prostora... |
4 Attachment(s)
- u kutove čim više vune, može niže gustoče (o tome imaš dosta napisano).
- tanji je absorber (10,15cm, 20cm) gustija vuna nek bude. - Simetrija koliko ide ako je mala nesimetrija više u zadnjoj polovini prostorije jeste važno ali ipak manje. Evo nekoliko sličica kao primjera. Na prvoj vidiš malko predimenzioniran sprednji dio kontrolne sobe:) Oko prozora može se napraviti mobilna solucija (upravo se jednom takva stvar pravi pa nije još napravljeno i pofotkano). I vrata mogu da se obuku. |
Ne smeta ovaj najlon preko vune na zadnje 3 fotografije? Ili se jos ide necim 'tvrdim' preko pa kao nema veze sto 'stopira' vazduh svejedno?
|
... misliš da je najlon?!:)
Nije, to je samo odbljesak zbog fotografiranja i kuta pada sunčevih zraka, optička varka, to je koprena, stvar koja se prekriva preko vrtova, rado se raztrga ali je dosta gusto i svejedno dobro vazdušno propustno da ne treba kvalitetna tkanina nego samo jeftina dekoracijska preko odnosno to je i dodatna zaštita protiv air borne čestica svakojakvih vuna... ... na mjestima gdje nisu prve refleksije bi inače nekako mogao biti najlon, ja ga ne volim... ... odnosno radije kaži važnije stvari; je li ti pomoglo sve to i da li si se sad odlučio što češ?! |
Hehe, kad vidim sliku zakleo bi se da je najlon..:)
Naravno da pomaze! Svakim postom u threadu me naucite necem novom i vrlo sam zahvalan zbog toga!!! |
Imam viziju koliko bih panela kakvih dimenzija i to... Cim mognem cu da probam izraditi prvo manje panele, pa shodno tome kako se budu odvijale stvari cu da vidim sto mi je raditi dalje.
|
Dobro, javi se kad bude ?to novo i poka?i kakve slike kad krene?.
|
Deal. :)
|
S obzirom da sam konacno napravio ramove za superchunksove, panele, skyline diffusor i sl... (saljem slike brzo)
Interesuje me da li neko od vas ima tacne oznake za knauf srbija proizvode tezine 100kg/m3 ili 120kg/m3? Moze i za one jos lakse, evetualno 70-80 kg/m3 za coskove, jer im na sajtu ne pise nista o tome i mijenjali su imena proizvodima cini mi se. Hvala! |
Pozovi ih pa če? dobiti info iz prve ruke.
... nadam se da znaju na pamet ?to tačno proizvode... mo?da če? se iznenaditi... ali nadam se da znaju. |
Quote:
Pa kontaktirao sam ih na mail.. To nisam pomenuo, sorry.. I na nijedno od mojih pitanja nisu konkretno odgovorili, vec mi dali link za site?? Sajt sam naravno predhodno check-irao i tamo nema uvida o zapremini proizvoda. Mozda ti znas za slovenacki tervol oznake, mozda neko od stovarista radi deal sa njima kod mene u cg, mada cisto sumnjam...:( Ranije kad sam gledao svi su nudili knauf-srbija.. Pozdrav |
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=33374
... na drugoj stranici ima? kako je u Srbiji. |
All times are GMT +1. The time now is 06:13 AM. |