Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Razno (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=86)
-   -   ?kolovanje za ton (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=35011)

OFF 27-08-2010 04:53 PM

?kolovanje za ton

Google sa foruma

Bockie 27-08-2010 05:04 PM

Re: SAE Belgrade

Quote:

Originally Posted by OFF (Post 285788)
Google sa foruma

:D
:rotfl:

Bitch 27-08-2010 05:21 PM

ne lupajte bre, on je direktor :D

Bockie 28-08-2010 09:25 AM

Hmm... 15 kila...

Da vidim...

mmm....lep ram za diplomicu,sa paspartuom i jedno halogeno na nju tamo iznad mixa,ispod sata...mmm...

...ili...

....tascam dm3200,api512,u87,UA1176,,jedno 3 kila Boggy-ju malo da sjebem one basove,dynaudio bm12,ne bih izdrzao bez onog Teac T85,znam da sam lud,jos koji kotur trake da se nadje,neki nadrkan ruDAW... ...ostalo bi i za jedan dobar rostilj...

LA-2A 28-08-2010 12:03 PM

ma sta je to za nas 15 somica...proseca plata u rs je 350e pljus da mi oba roditelja rade pljus da jedemo pomije narednih 2 godine i eto ti diplome...mama ja sam producent!!!:)

Bockie 28-08-2010 12:12 PM

Quote:

Originally Posted by zato sto sam **** (Post 285840)
ma sta je to za nas 15 somica...proseca plata u rs je 350e...

to je preko 35000...!

Ko to prosecno zaradjuje 35 soma?!?

Ajde da racunamo kolika je prosecna plata ako se u obzir uzmu samo petocifrene zarade... Koliko je onda prosecna plata,bez debelih partijskih krmaca...?

awacs 28-08-2010 06:42 PM

Quote:

Originally Posted by Jan (Post 285838)
Pre bih te pare ulozio u studio nego li u SAE...Znam neke ljudi koji su pozavrsavali SAE hmmm...Mozda je dobar za stvaranje kontakata, imam jednog prijatelja koji je zavrsio u Berlinu, gotovo da nista ne zna o miksanju recimo, znam jos neke takve primere.

Hehe, pa najjača diploma koju ta ?kola daje zove se Tonmeister/Audio Engineer/Ingenieur du Son... Nema (mixing engineer" diplome. Znači - nauči? da postavi? i pove?e? (razne) mikrofone, da pravilno postavi? input gain, pazi? na korelaciju faza... nauči? ?ta rade kompresor i EQ, shvati? razliku između faze i polariteta, sazna? pone?to o principima prostiranja zvuka, te stvari. I to plati? nekim novcem.

Kako da te neko nauči da miksa?? ?TA da miksa? - simfonijski orkestar, house, free-jazz, rok muziku, nu metal, pop balade, hiphop, psy tarce... :confused::shock::confused: Mislim,

Pozdrav,

Vasa

GRDI 28-08-2010 08:13 PM

racunajte sloveniju + porez .....koji se ne moze dobiti nazad.....

Jan 29-08-2010 01:52 AM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 285853)
Hehe, pa najjača diploma koju ta ?kola daje zove se Tonmeister/Audio Engineer/Ingenieur du Son... Nema (mixing engineer" diplome. Znači - nauči? da postavi? i pove?e? (razne) mikrofone, da pravilno postavi? input gain, pazi? na korelaciju faza... nauči? ?ta rade kompresor i EQ, shvati? razliku između faze i polariteta, sazna? pone?to o principima prostiranja zvuka, te stvari. I to plati? nekim novcem.

Kako da te neko nauči da miksa?? ?TA da miksa? - simfonijski orkestar, house, free-jazz, rok muziku, nu metal, pop balade, hiphop, psy tarce... :confused::shock::confused: Mislim,

Pozdrav,

Vasa

Pa audio inzenjer, bi valjda trebalo da znaci da znas da smiksas pesmu:S
E sad ja na miksing gledam ko na slikanje...Imas ljude koji su zavrsili umetnicke akademije a nikakvi slikari nisu, a ima i tzv naivnih slikara koji su odlicni slikari...Verovatno je isti djavo i sa miksanjem, s tim sto neka makar osnovna znanja o audio tehnici i obradi signala moraju da postoje.
A gde ces bolje sticanje znanja ako si omladinac nego li na skoli gde imas sve moguce sprave na kojima bi vezbao i strucne ljude iz inostranstva itd koje bi mogo da pitas za savete i tehnike, verovatno za te pare svi izlaze u susret...
Poenta mog posta gore je trebalo da bude, da ljudi misle zavrse SAE i gotovo sve znaju, kapiram da SAE verovatno pruza dobre mogucnosti da se audio/miksing inzenjer razvija, ali da je to sve individualno ko ce kakav inzenjer biti.

Pozdrav

DigitalMan 29-08-2010 05:02 AM

Bravo Jane, svaka ti je na mestu...ja sam S.A.E Audio Engineer, klasa '90 i kladim se da cu napraviti bolji audio zapis na SoundBlaster 16bitnoj kartici od 800 dindzi od pola ovih nasih "naivaca" sa SSL-ima i ostalim gramojzilicama...ha,ha :rotfl:
Salu na stranu, u ono vreme godina je bila oko 18.000DM, ali ne zalim ni dinara, jer smo stekli ogromno teorijsko znanje i "hands on" iskustvo sa najmodernijim tehnologijama u to vreme...toplo preporucujem

awacs 29-08-2010 09:20 AM

Quote:

Originally Posted by Jan (Post 285873)
Poenta mog posta gore je trebalo da bude, da ljudi misle zavrse SAE i gotovo sve znaju, kapiram da SAE verovatno pruza dobre mogucnosti da se audio/miksing inzenjer razvija, ali da je to sve individualno ko ce kakav inzenjer biti.

E, onda izvini. Ja sam razumeo da je poenta tvog posta bila kako je ta ?kola preskupa, i kako je mo?da dobra za sticanje kontakata, a da se ba? i ne nauči bogzna?ta. I kako bi ti radije ulo?io te novce u opremu nego u ?kolovanje.

Nema veze, nije mi bila namera da se raspravljam, samo sam hteo da ka?em kako smatram da ta ?kolarina nije preskupa već je tolika kolika je. I da nije posao ?kole da te "nauči da miksa?" nego da te upozna sa raznim tehnikama snimanja i pravljenja tehnički ispravnog tonskog zapisa uz kori?ćenje različitih tipova opreme. Eventualno da te nauči da napravi? tehnički ispravan miks. A izgleda da se sad i ti sla?e? sa tim.

Nego, sajt bi zaista mogao da bude malo informativniji :cry: Dva meseca je do početka prvog semestra a nisam siguran da ljudi koji su zainteresovani za studije imaju na osnovu čega da odluče da li im se isplati da ula?u novce (predmeti, predavači, oprema, trt, mrt). Oba?ka ?to ljudi koji nisu iz Beograda (ili čak Srbije) treba pride i da počnu da tra?e stanove...

Pozdrav,

Vasa

Jan 29-08-2010 09:33 AM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 285881)

Nema veze, nije mi bila namera da se raspravljam, samo sam hteo da ka?em kako smatram da ta ?kolarina nije preskupa već je tolika kolika je.

Taman posla gosn Vaso, nisam ni mislio da je ovo rasprava, samo sam hteo da razjasnim sta sam mislio...
Sad da li je preskupa ili nije ne znam, ali ako je kako sam razumeo u Sloveniji za jedno 5-6 hiljada evra jevtinija, onda jeste skupa, barem za nas u Srbiji...Tako da licno meni kad bi te pare dosle u ruke, pre bi ih stavio u opremu.

Pozdrav

DaBear 29-08-2010 09:49 AM

o ovome je vec pisano 100 puta, ali samo da podsetim na nesto!!

- na zapadu (engleska, nemacka, US) posle zavrsene skole, diplomcima se uglavnom nudi da postanu segrti i pomocnici u nekom studiju.
NIKO ne dobija da postane glavni snimatelj ili miksadzija!

njima je bitno da kao pocetnik / asistent, ta osoba ipak ima neke onsnovne pojmove sredjene u glavi, da totalno ne gubi vreme ljudima koji ga "zaposle"

znaci - posle skole ste i dalje niko i nista (ali sa diplomom)

jos da pomenem, da je pisano nebrojeno puta u zapadnoj stampi da broj zavrsenih studenata DALEKO prevazilazi broj otvorenih mesta za neki posao.
na nekoliko hiljada zavrsenih studenata ima 2-3 mesta :shock:

awacs 29-08-2010 10:09 AM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 285883)
jos da pomenem, da je pisano nebrojeno puta u zapadnoj stampi da broj zavrsenih studenata DALEKO prevazilazi broj otvorenih mesta za neki posao.
na nekoliko hiljada zavrsenih studenata ima 2-3 mesta :shock:

Ali - upisuje? tu ?kolu zbog svog ćefa, kao ?to i opremu kupuje? zbog svog ćefa. I sad, ako ne zna? ni?ta i skrlja? 15000? u opremu biće? u jo? većem problemu nego da si stekao neko teorijsko i praktično znanje. Jerbo oprema vremenom odlazi u Q, a znanje ba? i ne. I koliko god bilo te?ko zaposliti se kao snimatelj, jo? je te?e vratiti pare ulo?ene u opremu sa kojom ba? i ne zna? ?ta da radi?.

Pozdrav,

Vasa

DaBear 29-08-2010 10:49 AM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 285886)
Ali - upisuje? tu ?kolu zbog svog ćefa, kao ?to i opremu kupuje? zbog svog ćefa. I sad, ako ne zna? ni?ta i skrlja? 15000? u opremu biće? u jo? većem problemu nego da si stekao neko teorijsko i praktično znanje. Jerbo oprema vremenom odlazi u Q, a znanje ba? i ne. I koliko god bilo te?ko zaposliti se kao snimatelj, jo? je te?e vratiti pare ulo?ene u opremu sa kojom ba? i ne zna? ?ta da radi?.

Pozdrav,

Vasa

za to se nekako ne brinem, na svu srecu, kod nas nema hiljade klinaca koji ce da skrljaku 15 soma Eura na opremu tek tako !!:D
a kod nas se razmislja ovako - skupa skola = sve te nauce = car si !!
a svi znamo da nije tako !!

boggy 29-08-2010 11:35 AM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 285886)
.........

:confused:
malko previse podrazumevas! :D
Znas i sam da nikome te pare nisu garancija da ce ista nauciti... to ipak zavisi od truda pojedinca... dok je 15kEUR samo "kupovina" prava na to.

Sve je to relativno, po mom misljenju, ne zna se, sad, iz ove perspektive sta ce biti sutra, a kamo li za dve, tri,... pet godina... stvarno ne znam da li je bolje kupiti sprave ili platiti skolarinu.

pozdrav

bogi

Arthur 29-08-2010 02:58 PM

my 2 cents,

generalno, mislim da je školovanje za zvuk, u klasičnom smislu, mlaćenje prazne slame, i pravljenje nauke od umetnosti, što teško ide.
Sa druge strane, ono što sam na svojoj koži osetio, ako već poseduješ glad i volju i motivaciju, a neko ti ponudi parče hleba u vidu sistematizovanog znanja i praktične mogućnosti da to na licu mesta i isprobaš, nikako nije viška. Svaki fakultet i škola se, na ovaj ili onaj način plaća, niko nije rođenjem pretplaćen na to, bar ne u ovom sistemu u kojem živimo. Ja sam SAE i od ranije cenio upravo zbog prakse, koja je glavnina ideje, i velike relevantnosti njihove diplome, na globalnom nivou. Čak sam odma po otvaranju LJubljanskog pokušao da organizujem to sebi, ali nisam bio u ekonomskim mogućnostima, naročito zbog skupoće života u Ljubljani (i bilo gde van rodnog grada), a delom i zbog toga što sebi nisam mogao da priuštim 2 godine odsustva iz beograda, zbog posla, kontakata i svega.
Sad ponovo razmišljam o SAE, obzirom da nam dolaze na noge praktično, samo opet nisam siguran da mi je to ekonomski dostižno, obzirom na manju expanziju porodice od pre mesec dana :) no videćemo, još uvek čekam detaljnije informacije online, jer uglavnom preko dana nemam vremena da ih zovem na fixni i sl.
Ono što ja očekujem jeste sitematizacija postojećeg, stihijski stečenog znanja, i papir koji mi je iole relevantan na domaćem a naročito međunarodnom tržištu rada. I nemam iluzija da nisam car već sad :da:

awacs 29-08-2010 05:12 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 285895)
Znas i sam da nikome te pare nisu garancija da ce ista nauciti... to ipak zavisi od truda pojedinca... dok je 15kEUR samo "kupovina" prava na to.

Pa da, ali i kupovina opreme (za nekog koji je na početku učenja) je ista stvar. Ako ne?to zaista ?eli? da nauči? mora? da krade? znanje, da se ?unja? po studijima, gleda? i poku?ava? da ukapira? ?ta rade ljudi koji ne?to znaju, da ih smara?... za početnika je slaba vajda od sedenja za Manualom Pro Toolsa ili tra?enja saveta i odgovora koji se tiču osnovnih stvari po forumima i vaskolikom Internetu.

Da bih bio jasan - ja lično nijednom klincu, tj. njegovim roditeljima koji to sve moraju da plate ne bih savetovao ulaganje 15 k? ni u SAE ni u opremu, osim naravno ako su u dilemi da li za 18. rođendan da kupe detetu BMW Mini Cooper S ili diplomu ili "studio". Preporučio bih one stvari iz prvog pasusa. Ali vidim da Arthur recimo ?e?će kuburi sa ?egrtima :confused: Jbg.

Pozdrav,

Vasa

Arthur 29-08-2010 06:34 PM

možda je baš zbog toga dobro da se otvori SAE, da neko konačno opere krdo tih klinaca koji se "lože" a zapravo ne znaju ni na šta. Posle su i ovako i onako diskvalifikovani iz lige eitherway

MUzzY 29-08-2010 07:01 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 285920)
Pa da, ali i kupovina opreme (za nekog koji je na početku učenja) je ista stvar. Ako ne?to zaista ?eli? da nauči? mora? da krade? znanje, da se ?unja? po studijima, gleda? i poku?ava? da ukapira? ?ta rade ljudi koji ne?to znaju, da ih smara?... za početnika je slaba vajda od sedenja za Manualom Pro Toolsa ili tra?enja saveta i odgovora koji se tiču osnovnih stvari po forumima i vaskolikom Internetu.

Da bih bio jasan - ja lično nijednom klincu, tj. njegovim roditeljima koji to sve moraju da plate ne bih savetovao ulaganje 15 k? ni u SAE ni u opremu, osim naravno ako su u dilemi da li za 18. rođendan da kupe detetu BMW Mini Cooper S ili diplomu ili "studio". Preporučio bih one stvari iz prvog pasusa. Ali vidim da Arthur recimo ?e?će kuburi sa ?egrtima :confused: Jbg.

Pozdrav,

Vasa

Samo jedno mi nije jasno; zar ne bi trebali ti predavaci, zbog kojih je SAE to sto jeste, da budu upravo ti ljudi koje smaras i od kojih trazis i ucis znanje? Mislim, cemu sluze skole uopste onda? Zasto sam ja zavrsio muzicku akademiju? Sve sam to kao mogao sam putujuci po seminarima i letnjim skolama.

awacs 29-08-2010 07:21 PM

Quote:

Originally Posted by MUzzY (Post 285928)
Samo jedno mi nije jasno; zar ne bi trebali ti predavaci, zbog kojih je SAE to sto jeste, da budu upravo ti ljudi koje smaras i od kojih trazis i ucis znanje? Mislim, cemu sluze skole uopste onda? Zasto sam ja zavrsio muzicku akademiju? Sve sam to kao mogao sam putujuci po seminarima i letnjim skolama.

Sad ja kao treba da branim tvoju osnovnu struku od tebe samog :confused: Ako misli? da ve?banje violončela (ti be?e čelista?) nije malo komplikovanije od ve?banja kompresora, onda si u pravu. Dodu?e - čelo ima četiri ?ice, kompresor ima četiri dugmeta, garant si u pravu :)

Pozdrav,

Vasa

boggy 29-08-2010 07:23 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 285920)
Pa da, ali i kupovina opreme (za nekog koji je na početku učenja) je ista stvar. ....

Upravo to... ni jedno ni drugo nije garancija.
Quote:

Originally Posted by MUzzY (Post 285928)
....Zasto sam ja zavrsio muzicku akademiju?..

Zato sto si tako odlucio i zato sto si na kraju uspeo. Puko placanje skolarine nije to samo po sebi resilo... to hocemo da kazemo.

pozdrav

bogi

MUzzY 29-08-2010 07:31 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 285931)
Sad ja kao treba da branim tvoju osnovnu struku od tebe samog :confused: Ako misliš da vežbanje violončela (ti beše čelista?) nije malo komplikovanije od vežbanja kompresora, onda si u pravu. Doduše - čelo ima četiri žice, kompresor ima četiri dugmeta, garant si u pravu :)

Pozdrav,

Vasa

Da, celista sam.
Ne mogu da kazem da jeste ili da nije. U muzickoj produkciji se ne uci samo o kompresorima valjda? :rolleyes:
Ne znam zasto odmah uapdamo u neku "svadju". Ja sam mozda malo ostrije zvucao zato sto ne kontam odakle toliko komentara "e sad ce gomila klinaca i wannabe producenata da mlati nekom SAE diplomom"? Pa ono sto nam je oduvek ovde falilo je jedna ozbiljna skola. Svaka ozbiljna skola kosta, jbg. Naravno da samo kompletan idiot moze da misli da ce samo time sto ce taj papir odraditi postati najveci mega car i imati brdo posla i para. Berkli se recimo upisuje da bi se dobilo najbolje moguce znanje o muzici (pojavise od jazz-u) i nikako nije garancija da ces se ubijati od svirki i snimanja albuma sa najvecim facama. Moj jako dobar prijatelj je jedan od najbolji u svojoj klasi na jazz klaviru i jedva je nasao jedan sastav sa kojim ce MOZDA imati redovne svirke od kojih bi mogao da zivi.
SAE bi kako ja shvatam stvari, trebao da bude vrh sto setice obrazovanja o muzickoj produkciji?

MUzzY 29-08-2010 07:35 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 285932)
Zato sto si tako odlucio i zato sto si na kraju uspeo. Puko placanje skolarine nije to samo po sebi resilo... to hocemo da kazemo.

Ponavljam, to samo kompletnom idiotu moze da padne na pamet. Takodje placanje te skole ne garantuje da ces je i zavrsiti, zar ne? Ovo je ipak forum koji cine ljudi visokog intelekta, zato ne kontam zasto se uopste o takvim glupostima diskutuje.

boggy 29-08-2010 07:38 PM

Quote:

Originally Posted by MUzzY (Post 285934)
....... Pa ono sto nam je oduvek ovde falilo je jedna ozbiljna skola........

Iako nismo imali dobru skolu za audio produkciju, imali smo nekih drugih (dobrih) skola. Sumnjicavo nastupam jer se vec dugo godina urusava sistem koji bi trebao uciniti dobru skolu smislenom investicijom, a ne navikom. Prosto ima previse ljudi koji su slabu vajdu videli od 4-5godina dodatnog visokoskolskog obrazovanja, te mi oprostite sto podsecam na to.

pozdrav

bogi

awacs 29-08-2010 07:39 PM

@MUzzY: Jednu stvar nisam napomenuo, a važna je - ljudima poput tebe, dakle onima koji su zaista zabrazdili u petljanje sa zvukom (makar on bio uobličen u muziku :wink:) od sveg srca preporučujem SAE. Postoji ogromna razlika između onih kojima je to trip i onih koji su proveli skoro petnaest godina u nekoj vrsti zvučne discipline.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Što se tiče "predavača" i "onih od kojih se krade znanje": ljudi koji dobro obavljaju svoj posao nisu nužno i dobri pedagozi/predavači. I obratno.

P.P.S. (edit) Nema nikakve svađe, nešto si utripovao.

psionic 29-08-2010 09:28 PM

A sta je sa FDUom ? Tamo se prilikom upisa na fax polaze gomila nekakvih ispita oko i u vezi tona (na smeru tonski snimatelj), dakle treba vam dosta predznanja da bi ste upisali fax. Neuporedivo je jevtinije, a verujem da je ok ono sto uce, jer ako je takav ostar kriterjum za upis...

Ove BK i ostale otimace para smatram lopinama, jer uzmu pare, malo te smaraju oko ispita, ali uglavnom pustaju da zavrsis, moze SVAKO da upise, makar bio gluv ko top ? Cemu to vodi ? Das pare, oni pricaju, ti naucis ili ne - zavisi koliko se sam potrudis da pohvatas i daju ti na kraju diplomu bez nekih preozbiljnih kriterjuma.

Tonski majstor je po meni zanimanje sastavljeno iz vise segmenata, kao sto treba da poznaje muziku i teoriju muzike, treba da zna i elektroniku. Bar osnovno. Ima gomila tzv producenata, koji blage veze nemaju sa elektronikom, pa se drze nekih - reko mi drug - recepata sta je najbolje sa cime povezati i na koji nacin i sta koristiti. Tonski majstor se postaje vremenom, uceci vise stvari, a ne platis SAE i za 2 godine te nauce i elektroniku i teoriju muzike i sta sve ne...

boggy 29-08-2010 09:36 PM

Quote:

Originally Posted by psionic (Post 285943)
.............
Tonski majstor je po meni zanimanje sastavljeno iz vise segmenata, kao sto treba da poznaje muziku i teoriju muzike, treba da zna i elektroniku. Bar osnovno. Ima gomila tzv producenata, koji blage veze nemaju sa elektronikom,......

Producent i ton majstor nisu ista zanimanja... i ne vidim zasto bi siroti producent morao i elektroniku da zna...zaboga!!! :shock:

pozdrav

bogi

DigitalMan 29-08-2010 10:41 PM

I prilikom upisa S.A.E.-a postoji prijemni ispit, da se vidi sa kakvim predznanjem kandidati raspolazu, kako bi mogli da naprave grupe i prilagode program predavanja. Davanje "gomile" para, ne garantuje da ce polaznik poloziti godinu. Ako ne odradi sve prakticne vezbe, kojih je u ono vreme bilo 22 za godinu, gubi pravo da izadje na zavrsni ispit. Takodje nedovoljan broj bodova na zavrsnom ispitu - ponavljanje godine.

DaBear je u pravu, posla je malo i sama diploma ne znaci automatski i dobar posao, ali trude se uvek da prvih deset u klasi ubace negde i to su uglavnom dobre odskocne daske za dalju karijeru.

Necu da se ponavljam, ali vredelo je svaki dinar i toplo preporucujem.:wink:

P.S. Odavno vec nemam nista sa njima, da ne pomislite da je ovo placena propaganda...ha.ha

psionic 30-08-2010 12:03 AM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 285944)
Producent i ton majstor nisu ista zanimanja... i ne vidim zasto bi siroti producent morao i elektroniku da zna...zaboga!!! :shock:

pozdrav

bogi

Pa sta se tamo uci, tj jel postanes producent ili postanes tonski snimatelj ? Citajuci ove postove stekao sam utisak da je u pitanju ovo drugo ? Sta je zapravo producent uopste (zar to kod nas nije uobicajeno da bude "one man show" ?) Ne mislim na neku visokoskolsu elektroniku, ali svakako ne moze da bude elektro-laik neko ko radi sa uredjajima tog, tipa kako god se on zvao...

silicon science 30-08-2010 12:05 AM

Quote:

Originally Posted by psionic (Post 285943)
A sta je sa FDUom ? Tamo se prilikom upisa na fax polaze gomila nekakvih ispita oko i u vezi tona (na smeru tonski snimatelj), dakle treba vam dosta predznanja da bi ste upisali fax. Neuporedivo je jevtinije, a verujem da je ok ono sto uce, jer ako je takav ostar kriterjum za upis...

Ove BK i ostale otimace para smatram lopinama, jer uzmu pare, malo te smaraju oko ispita, ali uglavnom pustaju da zavrsis, moze SVAKO da upise, makar bio gluv ko top ? Cemu to vodi ? Das pare, oni pricaju, ti naucis ili ne - zavisi koliko se sam potrudis da pohvatas i daju ti na kraju diplomu bez nekih preozbiljnih kriterjuma.

Naj kristalnije objasnjenje za dvoumljenje oko ove dve "frakcije" u obrazovanju ti je primer devojke-devojke i devojke-sponzoruse. Kod obe ce na kraju priche dobiti to sto trazis (ako znas sta zelis), samo sto ti je kod prve varijante jako nesigurno da li ces uspeti da zadovoljis kriterijume, dok ces kod druge da platis i klatish bez mnogo cimanja. :wink:

MUzzY 30-08-2010 01:21 AM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 285937)
@MUzzY: Jednu stvar nisam napomenuo, a va?na je - ljudima poput tebe, dakle onima koji su zaista zabrazdili u petljanje sa zvukom (makar on bio uobličen u muziku :wink:) od sveg srca preporučujem SAE. Postoji ogromna razlika između onih kojima je to trip i onih koji su proveli skoro petnaest godina u nekoj vrsti zvučne discipline.

Pozdrav,

Vasa

P.S. ?to se tiče "predavača" i "onih od kojih se krade znanje": ljudi koji dobro obavljaju svoj posao nisu nu?no i dobri pedagozi/predavači. I obratno.

P.P.S. (edit) Nema nikakve svađe, ne?to si utripovao.

Ja se samo nadam da celu organizaciju oko nastave nece "otaljati". Nekako nisam optimista i stvarno se nadam da debelo gresim. Jos ako je to zaista ta cena ... brate. Jos kad natovare da moras da kupis macbook i da platis duplo zbog softwera (opet totalno nerealno jel' software nije toliko skup) bice stvarno veselo.
Joooj, kad ce vise te informacije...

P.S +1. Ovoga sam se nagledao kroz ovih 15 godina muzicke skole mozda i previse. Uglavnom ti koji znaju a ne mogu da ti pokazu to rade zato sto nece da ti pokazu.

P.P.S E, drago mi je da sam se istripovao onda, ziveo!

MUzzY 30-08-2010 01:22 AM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 285944)

pozdrav

bogi

+1

@Psionic: Baci pogled na SAE.edu sajt pa vidi cemu te uce.

psionic 30-08-2010 02:06 AM

Quote:

Originally Posted by MUzzY (Post 285956)
+1

@Psionic: Baci pogled na SAE.edu sajt pa vidi cemu te uce.

Vidim da pise da te uce da radis na "broad range of equipement", mada i dalje ne znam sta podrazumevaju pod time... Moze neko da te nauci da koristis kompresor, sta se desava kad odvrnes attack, ali bojim se da ne ulaze nesto u dubinu materije... Sta znam, mozda gresim.

Ima naravno tamo sve posebno da se uci, ali je pitanje koliko privatnih studija kod nas, ima vise od jednog clana ? Verovatno da producent ne mora da zna kako radi mikrofon, ali mislim da snimatelj vec mora to da zna. Pitanje je samo ko je ko ovde kod nas, u realnim okolnostima ? Tesko da nekome od nasih privatnih studija treba posebno usko profilisani kadar - mozda par televizija, ne znam...

15k evra je mnogo da se da za ta prestizna zvanja koja ovde malo vrede - kao sto Digital rece, mala grupica ce se stvarno naci negde. Znam po studentima sa FDUa (gluma) dodje njih 100 da polaze diplomski (ja im radim kao tonac), a u sezoni od njih glumi negde jedan, mozda ni taj jedan. Slicno je i u ovom slucaju.

Bilo kako bilo, svoje sam ja naucio, bar sto se skola tice... Mator sam za zaebancije tog tipa.

EDIT: Vidim da se dobija izvesna oprema zajedno sa kursom - macbook. Svejedno je skupo za nas smrtnike!

boggy 30-08-2010 05:07 AM

Quote:

Originally Posted by psionic (Post 285951)
Pa sta se tamo uci, tj jel postanes producent ili postanes tonski snimatelj ? Citajuci ove postove stekao sam utisak da je u pitanju ovo drugo ? Sta je zapravo producent uopste (zar to kod nas nije uobicajeno da bude "one man show" ?)

mislim da je ovo pravi covek kome trebas da postavis tvoje pitanje "Aleksandar Sa?a Habić"
Quote:

Originally Posted by psionic (Post 285951)
Ne mislim na neku visokoskolsu elektroniku, ali svakako ne moze da bude elektro-laik neko ko radi sa uredjajima tog, tipa kako god se on zvao...

uredjajima? Pa ima plug-in-ove... za to mu ne treba nista... oni su ionako samo "nacrtani"... nece da ga ubije struja :mrgreen:

Ne treba preterivati kao sto je slucaj kod nas... prosire ti skolovanje na kraju ne znas nista perfektno. :banghead:
pozdrav

bogi

Bockie 30-08-2010 11:47 AM

FDU sam svojevremeno kad sam upisivao fax (pre 10 go... (u jbt:shock:)...dina), oshmekao i koliko sam shvatio ljudi su totalno bili posveceni filmu i ulozi tona kao delu filma i vrlo malo toga se odnosi na muzicku produkciju kao zasebnu formu.

SAE... Kao sto rece Vasa, bolje to nego BMW ili Mini Cooper S...

Za sad ostajem "tonac - naivac"...!

:D

DigitalMan 30-08-2010 02:49 PM

Quote:

Originally Posted by Jan (Post 285981)
Ne znam gde si ti zavrsio SAE, ali ja pitao ove u Beogradu da li postoji neki prijemni, kazu nema nikakvog prijemnog samo da si zavrsio srednju i pare

U Londonu 88-90, ali u to vreme kod nas nije postojalo nista slicno. Moram priznati da je za ovdasnje uslove dosta novca u pitanju i treba se dobro raspitati sta nude za taj novac. :wink:

zmaj 30-08-2010 11:09 PM

Quote:

Originally Posted by DigitalMan (Post 285947)
DaBear je u pravu, posla je malo i sama diploma ne znaci automatski i dobar posao, ali trude se uvek da prvih deset u klasi ubace negde i to su uglavnom dobre odskocne daske za dalju karijeru.

Samo mogu da citiram ovo... kao i u svemu i na svakoj visokoj skoli, ako si medju najboljima-nema zime! Svi ti predavaci, ljudi koji se motaju tamo, dolaze-odlaze su ljudi koji su u poslu, a ako si ti najbolji, pa normalno je da ce te pokupiti kod sebe, a ako si prosek onda ti ni Oxford ne znaci mnogo i ne garantuje ti nista... ali tako je u svemu, bio ti pravnik, lekar ili radio muziku... a za nekog klinca koji ima 18-19 godina, ima talenta (i para:) ) ovo vidim kao najlaksi put do cilja... naravno pod uslovom da su predavaci na nivou, kao i oprema...

MUzzY 30-08-2010 11:48 PM

mi od 26 znaci da i ne pokusavamo? :D

Bockie 31-08-2010 10:53 AM

Quote:

Originally Posted by zmaj (Post 286021)
a za nekog klinca koji ima 18-19 godina, ima talenta...

Za tog klinca su bruce jos uvek novotarija, a ne muzicka produkcija... Taj klinac treba da prvo slusa pa onda svira pa onda za 10 godina da pocne da se interesuje kad se od ovoga prvog "umori" i kad ima sta da kaze i pokaze,kad ima sta da promeni, poznavajuci sve "mane" i imajuci muzicko iskustvo,onda da bude s' punim "pravom" i pedigreom producent...!

Zato je mjuza i otisla u kurac jer se proizvodi uz picu,kolu i ableton...!
:banghead:

All times are GMT +1. The time now is 02:48 PM.