![]() |
?kolovanje za ton
Google sa foruma
|
Re: SAE Belgrade
Quote:
:rotfl: |
ne lupajte bre, on je direktor :D
|
Hmm... 15 kila...
Da vidim... mmm....lep ram za diplomicu,sa paspartuom i jedno halogeno na nju tamo iznad mixa,ispod sata...mmm... ...ili... ....tascam dm3200,api512,u87,UA1176,,jedno 3 kila Boggy-ju malo da sjebem one basove,dynaudio bm12,ne bih izdrzao bez onog Teac T85,znam da sam lud,jos koji kotur trake da se nadje,neki nadrkan ruDAW... ...ostalo bi i za jedan dobar rostilj... |
ma sta je to za nas 15 somica...proseca plata u rs je 350e pljus da mi oba roditelja rade pljus da jedemo pomije narednih 2 godine i eto ti diplome...mama ja sam producent!!!:)
|
Quote:
Ko to prosecno zaradjuje 35 soma?!? Ajde da racunamo kolika je prosecna plata ako se u obzir uzmu samo petocifrene zarade... Koliko je onda prosecna plata,bez debelih partijskih krmaca...? |
Quote:
Kako da te neko nauči da miksa?? ?TA da miksa? - simfonijski orkestar, house, free-jazz, rok muziku, nu metal, pop balade, hiphop, psy tarce... :confused::shock::confused: Mislim, Pozdrav, Vasa |
racunajte sloveniju + porez .....koji se ne moze dobiti nazad.....
|
Quote:
E sad ja na miksing gledam ko na slikanje...Imas ljude koji su zavrsili umetnicke akademije a nikakvi slikari nisu, a ima i tzv naivnih slikara koji su odlicni slikari...Verovatno je isti djavo i sa miksanjem, s tim sto neka makar osnovna znanja o audio tehnici i obradi signala moraju da postoje. A gde ces bolje sticanje znanja ako si omladinac nego li na skoli gde imas sve moguce sprave na kojima bi vezbao i strucne ljude iz inostranstva itd koje bi mogo da pitas za savete i tehnike, verovatno za te pare svi izlaze u susret... Poenta mog posta gore je trebalo da bude, da ljudi misle zavrse SAE i gotovo sve znaju, kapiram da SAE verovatno pruza dobre mogucnosti da se audio/miksing inzenjer razvija, ali da je to sve individualno ko ce kakav inzenjer biti. Pozdrav |
Bravo Jane, svaka ti je na mestu...ja sam S.A.E Audio Engineer, klasa '90 i kladim se da cu napraviti bolji audio zapis na SoundBlaster 16bitnoj kartici od 800 dindzi od pola ovih nasih "naivaca" sa SSL-ima i ostalim gramojzilicama...ha,ha :rotfl:
Salu na stranu, u ono vreme godina je bila oko 18.000DM, ali ne zalim ni dinara, jer smo stekli ogromno teorijsko znanje i "hands on" iskustvo sa najmodernijim tehnologijama u to vreme...toplo preporucujem |
Quote:
Nema veze, nije mi bila namera da se raspravljam, samo sam hteo da ka?em kako smatram da ta ?kolarina nije preskupa već je tolika kolika je. I da nije posao ?kole da te "nauči da miksa?" nego da te upozna sa raznim tehnikama snimanja i pravljenja tehnički ispravnog tonskog zapisa uz kori?ćenje različitih tipova opreme. Eventualno da te nauči da napravi? tehnički ispravan miks. A izgleda da se sad i ti sla?e? sa tim. Nego, sajt bi zaista mogao da bude malo informativniji :cry: Dva meseca je do početka prvog semestra a nisam siguran da ljudi koji su zainteresovani za studije imaju na osnovu čega da odluče da li im se isplati da ula?u novce (predmeti, predavači, oprema, trt, mrt). Oba?ka ?to ljudi koji nisu iz Beograda (ili čak Srbije) treba pride i da počnu da tra?e stanove... Pozdrav, Vasa |
Quote:
Sad da li je preskupa ili nije ne znam, ali ako je kako sam razumeo u Sloveniji za jedno 5-6 hiljada evra jevtinija, onda jeste skupa, barem za nas u Srbiji...Tako da licno meni kad bi te pare dosle u ruke, pre bi ih stavio u opremu. Pozdrav |
o ovome je vec pisano 100 puta, ali samo da podsetim na nesto!!
- na zapadu (engleska, nemacka, US) posle zavrsene skole, diplomcima se uglavnom nudi da postanu segrti i pomocnici u nekom studiju. NIKO ne dobija da postane glavni snimatelj ili miksadzija! njima je bitno da kao pocetnik / asistent, ta osoba ipak ima neke onsnovne pojmove sredjene u glavi, da totalno ne gubi vreme ljudima koji ga "zaposle" znaci - posle skole ste i dalje niko i nista (ali sa diplomom) jos da pomenem, da je pisano nebrojeno puta u zapadnoj stampi da broj zavrsenih studenata DALEKO prevazilazi broj otvorenih mesta za neki posao. na nekoliko hiljada zavrsenih studenata ima 2-3 mesta :shock: |
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Quote:
a kod nas se razmislja ovako - skupa skola = sve te nauce = car si !! a svi znamo da nije tako !! |
Quote:
malko previse podrazumevas! :D Znas i sam da nikome te pare nisu garancija da ce ista nauciti... to ipak zavisi od truda pojedinca... dok je 15kEUR samo "kupovina" prava na to. Sve je to relativno, po mom misljenju, ne zna se, sad, iz ove perspektive sta ce biti sutra, a kamo li za dve, tri,... pet godina... stvarno ne znam da li je bolje kupiti sprave ili platiti skolarinu. pozdrav bogi |
my 2 cents,
generalno, mislim da je školovanje za zvuk, u klasičnom smislu, mlaćenje prazne slame, i pravljenje nauke od umetnosti, što teško ide. Sa druge strane, ono što sam na svojoj koži osetio, ako već poseduješ glad i volju i motivaciju, a neko ti ponudi parče hleba u vidu sistematizovanog znanja i praktične mogućnosti da to na licu mesta i isprobaš, nikako nije viška. Svaki fakultet i škola se, na ovaj ili onaj način plaća, niko nije rođenjem pretplaćen na to, bar ne u ovom sistemu u kojem živimo. Ja sam SAE i od ranije cenio upravo zbog prakse, koja je glavnina ideje, i velike relevantnosti njihove diplome, na globalnom nivou. Čak sam odma po otvaranju LJubljanskog pokušao da organizujem to sebi, ali nisam bio u ekonomskim mogućnostima, naročito zbog skupoće života u Ljubljani (i bilo gde van rodnog grada), a delom i zbog toga što sebi nisam mogao da priuštim 2 godine odsustva iz beograda, zbog posla, kontakata i svega. Sad ponovo razmišljam o SAE, obzirom da nam dolaze na noge praktično, samo opet nisam siguran da mi je to ekonomski dostižno, obzirom na manju expanziju porodice od pre mesec dana :) no videćemo, još uvek čekam detaljnije informacije online, jer uglavnom preko dana nemam vremena da ih zovem na fixni i sl. Ono što ja očekujem jeste sitematizacija postojećeg, stihijski stečenog znanja, i papir koji mi je iole relevantan na domaćem a naročito međunarodnom tržištu rada. I nemam iluzija da nisam car već sad :da: |
Quote:
Da bih bio jasan - ja lično nijednom klincu, tj. njegovim roditeljima koji to sve moraju da plate ne bih savetovao ulaganje 15 k? ni u SAE ni u opremu, osim naravno ako su u dilemi da li za 18. rođendan da kupe detetu BMW Mini Cooper S ili diplomu ili "studio". Preporučio bih one stvari iz prvog pasusa. Ali vidim da Arthur recimo ?e?će kuburi sa ?egrtima :confused: Jbg. Pozdrav, Vasa |
možda je baš zbog toga dobro da se otvori SAE, da neko konačno opere krdo tih klinaca koji se "lože" a zapravo ne znaju ni na šta. Posle su i ovako i onako diskvalifikovani iz lige eitherway
|
Quote:
|
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Quote:
Quote:
pozdrav bogi |
Quote:
Ne mogu da kazem da jeste ili da nije. U muzickoj produkciji se ne uci samo o kompresorima valjda? :rolleyes: Ne znam zasto odmah uapdamo u neku "svadju". Ja sam mozda malo ostrije zvucao zato sto ne kontam odakle toliko komentara "e sad ce gomila klinaca i wannabe producenata da mlati nekom SAE diplomom"? Pa ono sto nam je oduvek ovde falilo je jedna ozbiljna skola. Svaka ozbiljna skola kosta, jbg. Naravno da samo kompletan idiot moze da misli da ce samo time sto ce taj papir odraditi postati najveci mega car i imati brdo posla i para. Berkli se recimo upisuje da bi se dobilo najbolje moguce znanje o muzici (pojavise od jazz-u) i nikako nije garancija da ces se ubijati od svirki i snimanja albuma sa najvecim facama. Moj jako dobar prijatelj je jedan od najbolji u svojoj klasi na jazz klaviru i jedva je nasao jedan sastav sa kojim ce MOZDA imati redovne svirke od kojih bi mogao da zivi. SAE bi kako ja shvatam stvari, trebao da bude vrh sto setice obrazovanja o muzickoj produkciji? |
Quote:
|
Quote:
pozdrav bogi |
@MUzzY: Jednu stvar nisam napomenuo, a važna je - ljudima poput tebe, dakle onima koji su zaista zabrazdili u petljanje sa zvukom (makar on bio uobličen u muziku :wink:) od sveg srca preporučujem SAE. Postoji ogromna razlika između onih kojima je to trip i onih koji su proveli skoro petnaest godina u nekoj vrsti zvučne discipline.
Pozdrav, Vasa P.S. Što se tiče "predavača" i "onih od kojih se krade znanje": ljudi koji dobro obavljaju svoj posao nisu nužno i dobri pedagozi/predavači. I obratno. P.P.S. (edit) Nema nikakve svađe, nešto si utripovao. |
A sta je sa FDUom ? Tamo se prilikom upisa na fax polaze gomila nekakvih ispita oko i u vezi tona (na smeru tonski snimatelj), dakle treba vam dosta predznanja da bi ste upisali fax. Neuporedivo je jevtinije, a verujem da je ok ono sto uce, jer ako je takav ostar kriterjum za upis...
Ove BK i ostale otimace para smatram lopinama, jer uzmu pare, malo te smaraju oko ispita, ali uglavnom pustaju da zavrsis, moze SVAKO da upise, makar bio gluv ko top ? Cemu to vodi ? Das pare, oni pricaju, ti naucis ili ne - zavisi koliko se sam potrudis da pohvatas i daju ti na kraju diplomu bez nekih preozbiljnih kriterjuma. Tonski majstor je po meni zanimanje sastavljeno iz vise segmenata, kao sto treba da poznaje muziku i teoriju muzike, treba da zna i elektroniku. Bar osnovno. Ima gomila tzv producenata, koji blage veze nemaju sa elektronikom, pa se drze nekih - reko mi drug - recepata sta je najbolje sa cime povezati i na koji nacin i sta koristiti. Tonski majstor se postaje vremenom, uceci vise stvari, a ne platis SAE i za 2 godine te nauce i elektroniku i teoriju muzike i sta sve ne... |
Quote:
pozdrav bogi |
I prilikom upisa S.A.E.-a postoji prijemni ispit, da se vidi sa kakvim predznanjem kandidati raspolazu, kako bi mogli da naprave grupe i prilagode program predavanja. Davanje "gomile" para, ne garantuje da ce polaznik poloziti godinu. Ako ne odradi sve prakticne vezbe, kojih je u ono vreme bilo 22 za godinu, gubi pravo da izadje na zavrsni ispit. Takodje nedovoljan broj bodova na zavrsnom ispitu - ponavljanje godine.
DaBear je u pravu, posla je malo i sama diploma ne znaci automatski i dobar posao, ali trude se uvek da prvih deset u klasi ubace negde i to su uglavnom dobre odskocne daske za dalju karijeru. Necu da se ponavljam, ali vredelo je svaki dinar i toplo preporucujem.:wink: P.S. Odavno vec nemam nista sa njima, da ne pomislite da je ovo placena propaganda...ha.ha |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Joooj, kad ce vise te informacije... P.S +1. Ovoga sam se nagledao kroz ovih 15 godina muzicke skole mozda i previse. Uglavnom ti koji znaju a ne mogu da ti pokazu to rade zato sto nece da ti pokazu. P.P.S E, drago mi je da sam se istripovao onda, ziveo! |
Quote:
@Psionic: Baci pogled na SAE.edu sajt pa vidi cemu te uce. |
Quote:
Ima naravno tamo sve posebno da se uci, ali je pitanje koliko privatnih studija kod nas, ima vise od jednog clana ? Verovatno da producent ne mora da zna kako radi mikrofon, ali mislim da snimatelj vec mora to da zna. Pitanje je samo ko je ko ovde kod nas, u realnim okolnostima ? Tesko da nekome od nasih privatnih studija treba posebno usko profilisani kadar - mozda par televizija, ne znam... 15k evra je mnogo da se da za ta prestizna zvanja koja ovde malo vrede - kao sto Digital rece, mala grupica ce se stvarno naci negde. Znam po studentima sa FDUa (gluma) dodje njih 100 da polaze diplomski (ja im radim kao tonac), a u sezoni od njih glumi negde jedan, mozda ni taj jedan. Slicno je i u ovom slucaju. Bilo kako bilo, svoje sam ja naucio, bar sto se skola tice... Mator sam za zaebancije tog tipa. EDIT: Vidim da se dobija izvesna oprema zajedno sa kursom - macbook. Svejedno je skupo za nas smrtnike! |
Quote:
Quote:
Ne treba preterivati kao sto je slucaj kod nas... prosire ti skolovanje na kraju ne znas nista perfektno. :banghead: pozdrav bogi |
FDU sam svojevremeno kad sam upisivao fax (pre 10 go... (u jbt:shock:)...dina), oshmekao i koliko sam shvatio ljudi su totalno bili posveceni filmu i ulozi tona kao delu filma i vrlo malo toga se odnosi na muzicku produkciju kao zasebnu formu.
SAE... Kao sto rece Vasa, bolje to nego BMW ili Mini Cooper S... Za sad ostajem "tonac - naivac"...! :D |
Quote:
|
Quote:
|
mi od 26 znaci da i ne pokusavamo? :D
|
Quote:
Zato je mjuza i otisla u kurac jer se proizvodi uz picu,kolu i ableton...! :banghead: |
All times are GMT +1. The time now is 02:48 PM. |