![]() |
Kupiti UAD ili ne
Pozdrav!
Ima puno tema vezanih za UAD ali to nije tako jednostavno za pokopčat pa moram pitat konkretno.. Planirao sam kupit reflexion filter (nebitno) ali s obzirom da ga nema "nigdje" i ne zna se kada će bit 1,5mj; 2mj; 5mj... razmi?ljam pare preusmjerit na UAD. S obzirom da sam financijski ograničen, odabir pada na http://www.audiopro-croatia.com/mex/...l.php?art=3027 E sad, ?to je to uopće? ?to dobijem konkretno s tim? Podr?ava li win7 64 ? Spominje se nekakva kupnja pluginova, kako to ide? Čuo sam za UAD i znam da je to nekakva kartica, tako su mi rekli, koja rasterećuje procesor kompa i olak?ava rad u DAW, ali nemam pojma ?to je to, pa ako netko mo?e pomoć u učenju (po mogućnosti ne na engleskom) Hvala. |
Re: Kupiti UAD ili ne
Jesi li ti njih zvao da li to uop?e vi?e imaju jer rijetko ?e? na?i novi UAD1?
|
ajd nemoj biti toliko lenj, nego pre pitanja ipak malko cunjaj forumom i internetom.
evo npr ovako http://www.uaudio.com/products/uad/index.html a ima gomiletina tema i na ovom forumu |
Nisam zvao, nemam pojma da li ima..
Pretra?ivao sam po forumu, ali ne pronalazim konkretan odgovor čemu slu?i uad zapravo, da li su to samo pluginovi koji se nalaze na karti ili ne?to drugo. A i napisao sam gore citiram: " (po mogućnosti ne na engleskom)" |
UAD ti je kartica sa procesorom na kojoj rade UAD pluginovi.. Posebna kartica se koristi vise radi zastite od piraterije nego zbog rasterecenja cpua..
Kupis UAD karticu uz neki plugin pack i mozes odredjene pluginove da koristis.. Ostali plugovi se kupuju, za tacne informacije pogledas ovaj link sto ti je artur dao i to je to.. E sad, koliko se to sve isplati, zavisi koliko se ozbiljno bavis muzikom :p Za igranje su ovi native vise nego dovoljni (moje misljenje:D) |
netačno je da je posebna kartica zbog piraterije. Posebna je zbog lakšeg pisanja koda za kvalitetniju obradu signala. Jerbo je PC u osnovi elektronska pisaća mašina. Naročito sad, na verziji 2, kad su prešli na prave DSP čipove, dižu sebi mogućnosti kod-a do neba
|
Quote:
Sada mozes naci polovnu uad 1 kartu sa gomilom plaginova za male pare, a nije ni uad 2 preskup... |
Quote:
|
Quote:
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Bitno je da plaginovi rade dobro. Quote:
|
Quote:
Ovde mozete pogledati specifikacije novijeg SHARC 21469 DSPa. Na papiru lepo zvuci... A evo ovde i od "starog", koji se trenutno koristi (21369), pa uporedite, koga to zanima... Quote:
E sad - sto se cene tice: sam UAD i nije tako skup - test board sa SHARC procesorom (koji sluzi za developement) kosta isto koliko i jedan UAD 2 solo... |
Quote:
Ja bi se na tvom mestu prvo zapitao da li je vredno UOPSTE ulagati pare u tako nesto u ovome trenutku. Ako ti je muzika hobi (a verovatno jeste), onda ti UAD ne treba jos. Svaki iole bolji software ima dovoljno plugins za skoro sve sto coveku zatreba na pocetku producentske karijere! Plus - kod nas imas pogodnost sto sve software "mozes da probas pre nego ih kupis" :wink: Pristojan kompjuter i par zvucnika je SVE sto ti treba. Treba iscrpiti sve sto standardni software plug in moze da pruzi i tek posle potezati za necim drugim... Danas muzika moze da se pravi na svemu...FLoops, Reaper, Cubase itd... Prvo se savladaju osnovne tehnike a posle se razmislja o ostalim zezalicama... |
Quote:
Quote:
To sto je nekom muzika hobi, ne znaci da mu ne treba dobar sound. Opet, kad ga kupi ocekivace nesto nerealno & na brzinu, a toga nema nista... Tesko je biti pametan. Ako mu oko 200 evra nije cifra, ja bih savetovao da malo lovi po oglasima, kad naleti nesto vrlo povoljno da uzme. |
hobi ili ne, ne zarađujem "produkcijom" ,zarađujem isključivo sviranjem, pa ne znam ?to bi tu definirao kao hobi, u svakom slučaju to je ne?to čime bih se volio bavit, a naravno apsolutni sam amater. (za sad :-) )
Trenutno se borim s refleksijom sobe s obzirom da se jo? nisam istjerao iz kuće, pa sam imao ideju kupit reflexion filter (SE). Neki pljuju, neki hvale.. S obzirom da ga nema NIGDJE i ne zna se KAD će bit dostupan, a u isto vijeme radio sam pjesmu s malo vi?e pratećih vokala nego obično i samim tim vi?e inserta (debreath,deesser,eq,comp) i bez smrzavanja traka stigao sam do trenutka da mi asio performance puca do kraja... Onda sam dobio savjet sa UAD. Problem asia sam lako rije?io smrzavanjem, a reflexija je jo? uvijek tu. Tako da mislim da ću za sada sačekat reflexion filter... ma ?to oni pričali o njemu |
pokušaj refleksije rešiti i nekim drugim načinom. I da, slažem se sa daBearom da ti definitivno sad nije potreban UAD, ni 1, ni 2. Ja ga, sa druge strane, koristim kao glavno i skoro pa jedino oružje u mixanju, i nije mi žao. I meni se čini da pravi probleme sa Win7, mada mi se na OSX u PT lepo pojavio i počeo da radi. Sa standardnom latencijom. Na XP, na kojem ja mixam, radi besprekorno.
|
Quote:
Quote:
Room koji snimis je sigurno 3 klase iznad svih softverskih reverba, pogotovo ako je mikrofon dobar. Quote:
Sa kakvom opremom snimas, sta, koliko kanala, i u kakvom prostoru? |
debreath ovisi mi o pjesmi, ne koristim uvijek, a malo mi pomaže da se vokal pričini "suvljim"...
Oprema je uglavnom "niskobudžetna"; win7 64bit, 3,0dualC, 8GB ram, cubase 5, uglavnom vst instrumenti, fantom g6, tascam fw1082, SE 2200a, alesis actv. m1mk2, nekoliko gitara al nisam gitarista pa izbjegavam snimat živu gitaru, par kvadrata piramidalne spužve 7, samostojeći absorber s kamenom vunom i to je to... Ne znam kud bih svrstao to što sviram/snimam, nekakav pop, pop-rock... U budućoj dječjoj sobi sam trenutno dok bebač malo ne naraste pa ću da selim, prostor nikako nije povoljan, visina 3,5 pa se kosinom spušta na 2,20, 4x4,5... Koliko kanala ne znam nisam brojio, vst mi ne prave problem, već sam imao problem kad sam na sve nabacio nekih 10ak audio traka... kao što sam napisao- riješio sa freez. |
Quote:
Muzicar mora biti upadljiv da ima stila... Uglavnom je to velika mana mnogih tehnicki dobrih sviraca. Nesto sto retko ko ima. Slobodno uzmi i sviraj, tesko je naci upotrebljivog gitaristu. |
a čuj neću da se pekljam gdje mi nije mjesto :-)
Za solo nemam ?anse, a to ?to odsviram ritam gitaru, uvijek negdje ne?to sjee.. pa poludim kad ponavljam ne?to 65x. Probao sam radit i nekakve loopove s gitarom, a i onda se desi da ne bude 100% s metronomom.. odustao. A nisu mi ni gitare ne?to, a ni mikrofon, a kad koristim ugrađeni onda mi odudara od mixa.. Odustao definitivno. |
Quote:
Stvarno te molim da pre nego novim i neiskusnim članovima daje? odgovore, razmisli? o odgovornosti tog poteza, jer bi neko sad mogao stvarno bukvalno da te shvati, i napravi sebi veći problem nego ?to već ima. |
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Ziv prostor moze zvucati dobro. Ima milion audiofilskih snimaka iz skrnavih prostora. Quote:
|
a što ne bi jednostavnije sam brisao svoje postove ako već savetuješ da se ne čitaju?
Za filter, super, samo nisi dobro formulisao, jer se ovako čita da je to neko tvoje ubeđenje, a ne stav nekog sa tim iskustvom. I to za prostor je takođe razumno, samo opet formulacija "sigurno". Znači, ima ovde ljudi sa jako lošim sobama, malim, zdudanim, sa flutterima i ko zna koliko glasnim modusima. To sigurno nije upotrebljivo baš za normalna snimanja, složićeš se? I ja sam dosta snimao po ne tretiranim prostorima,i takođe back vokale dalje od mikrofona i sve mi je to prijalo. Samo ne uvek, i u svakom prostoru. Tako da, ponavljam, problem je u toj formulaciji tvojoj pređašnjoj. |
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Ako se poznaje prostor, moze se raditi u njemu, koliko god da bio los, ali se ne moze raditi sve. Tu mora napraviti logican izbor izmedju onog sto moze i onoga sto bi hteo. Quote:
Tada je bolje uraditi ono sto se realno moze. |
Quote:
Mozes uraditi ovako: odsviraj, snimi recimo 5-6 puta deonicu, obicno se jedanput odsvira dobro (da snimak odgovara), uz par gresaka, taj deo sto fali pozajmi sa neke druge trake koju si snimio i to je to. Od 2-3 trake napavis jednu koja valja. Sa vremenom ces skontati kako treba odsvirati da snimak "legne". Sto se tice solo, sto manje, to bolje. Najpametnije je iskomponovati nesto jednostavno i odsvirati korektno. Uvek se pamte jednostavna sola. To se sigurno moze izvesti. Ali ako nemas solidnu gitaru i opremu, bolje sto si odsutao. Quote:
|
rekoh da ne sviram gitaru, već znam hvatat akorde i ritam, a imam gitare koje vise "za ukras". Nakon 10min svirke prsti mi odpado?e. Neću ja sad da se učim i navikavam svirat gitaru imam dosta posla oko klavijature, zvukova i slično...
A od gitara imam Ibanez Blazer custom made, ?to bih rekao da je ok, pa neku "poluakustičnu" Ibanez AEG8E-BK, jednu akustičnu no name i Epiphone neku al nju bi trebalo malo sredit počev?i od ?ica :-) |
Quote:
E sad se JA ne bih slozio sa ovim. Imao sam vise puta prilike da snimam pevace a narocito pevacice, koje kad krenu da dahcu i disu, mogu da ih uhvatim i mikrofonom iz rezije. Ne znam gde bi one mogle da se udalje da ne snimim disanje, jer je po snazi tu negde sa glasom :rotfl: Kad takav snimak napravim, ono sto uradim jeste da editujem samo te delove i dovedem ih u neku normalnu jacinu - jer bez toga zvuci dosta neprirodno... |
Quote:
<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/XMNvFpS0QCs?fs=1&hl=en_US"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/XMNvFpS0QCs?fs=1&hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object> |
Quote:
Na, dah je super, pogotovu za ovakve tipove pesama... |
Quote:
No, u svakom slucaju, UAD je stvarno odlicna stvar, ali bih se pridruzio ostalima u misljenju da ipak ,ako je covek tek naceo interesovanja za produkciju, nije lose sacekati i videti kako se stvari razvijaju... Postoji niz stvari koje valja upotpuniti pre UAD-a... I kartice i preampi i mikrofoni,gomila toga... |
recimo, meni se kod Ane ne dopada taj dah, nekao ga je previše (STVAR UKUSA) dok mi u nekim pjesmama zvuči vrlo dobro kao npr
<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/e_F6IEPHqL4?fs=1&hl=en_US"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/e_F6IEPHqL4?fs=1&hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object> |
ja dah neretko koristim kao slikanje emotivnog stanja pevača, što ume da pomogne u boljem performansu. Skidam ga samo kad smeta upravo tom utisku.
Jednu devojku sam skoro terao da se zadiše kao da je trčala, ne bi li bolje upala u pesmu, koja je dosta dinamična i brza, super je ispalo |
Quote:
|
Quote:
Izvinjavam se, jeste Vlado je producent,u pravu si, a pesmu je radila sa Ivanom (negative) i stvar je stara sada 12 godina...:shock: |
Quote:
Quote:
3. Najjednostavnije je da proba snimiti i sa ditance pa poslusa sta bolje lezi u miksu. Takakv snimak mu se ne mora dopsti, ali ce bolje raditi u miksu. Mada zavisi i od broja instrumenata, aranzmana i sl. |
Quote:
|
1 Attachment(s)
Novi problem;
piše: PANIC: could not allocate enough memory. Application is likely to become unstable. Procesor 5%, Memory 4,41 (od8), asio ni na polovici. |
pozz!
ponovio se u matičnu napakjanje i procesor; ugl,., čačkam i gledam, kad tamo za fw kontroler na matičnoj pi?e ; texas instruments 1394 OHCI Copilant Host Controller ! Zar je to moguće??! s obzirom da sam na 7, dal trebam driver updateovat na legacy za tascama fw1082 kao ?to sam to morao prije radit? |
All times are GMT +1. The time now is 09:44 AM. |