![]() |
Debljina krivulje
Sto bi znacilo da je neka krivulja deblja?
Ne znam toco kako da pojasnim na sto mislim ako se nisam dobro izrazio. Znaci, totalno laicki, mislim na zelenu krivulju, koja je tocnije u ova dva primera dobos. Ne mislim na gustocu nego bas debljinu. Prvo bih samo da mi kazete, najvise tehnicki i zvukovno odprilike koja je razlika, a kasnije bih se nadovezao sa stvarnim problemom koji me muci. Hvala! http://i160.photobucket.com/albums/t168/Diskurz/1.jpg http://i160.photobucket.com/albums/t168/Diskurz/2.jpg |
Re: Debljina krivulje
Da je glasnija.
|
Quote:
samo to? meni se cini da je jos par stvari u djiru, tipa jaci impact, posto se radi o dobosu. "debljina krivulje" sukladno sa decibelazom kroji glasnocu? kako se dobiva ta "debljina"? znam da ne postoji tocno pravilo i instant rjesenje ali mozete mi dati par smjernica? |
Pa ta os krivulje prikazuje glasnocu (db), ne shvacam sta tocno zelis?
Ako zelis "deblju" krivulju jednostavno digni gain. Impact? |
Hehe, aj' prvo objasni koja je po tebi "deblja" :confused: Prva ima jači impact, druga ima slabiji impact, ali više visokih...
Pozdrav, Vasa |
?ta vam je taj impact? Ataka? :confused:
Pa debljina mu je koliko sam ja shvatio okomita os... |
Quote:
Dakle - prvi primer = straight doboš, drugi primer = komprimovan doboš + poprilično dodatih visokih... al' bih baš voleo da saznam šta je Tomo hteo da pita i šta ga zapravo muči Pozdrav, Vasa |
Quote:
Quote:
Tomo, sta znaci debljina crte? Hajde, ne drzi nas u neizvesnosti. |
hm.... ako je crta koja ispisuje signal deblja, to je znak da signal ima dosta izobličenja u sebi, odnosno THD-a (to barem vrijedi za signale u sistemu) ako ti se takav signal pojavljuje odma iza preampa, možda si ga natjerao u fercu.... to ej samo moje gledište kao jednog običnog elektroničara/ne-muzičara. ali ako tražiš da si to zvuči "deblje i masnije" trebao bi obratiti pozornost na više harmonike, a en taj scope ispis... ipak su harmonici ti koji određuju "farbu", a ne osnovni signal ko gledaš u scope-u... kolege tonci će me ispravit ako griješim
|
gledao sam malo te krivulje posto vise ne znam kojim putem traziti odgovor koji me muci.
prvo da kazem da na debljinu krivulje mislim koliko ima "zelenog". donji primjer ima vise. gornji u prvom postu je glasniji, ide vise u visinu to jest dB je veci. briga me sto je radjeno na cemu, glavno da dobro zvuci je li. uglavnom ispada da svi dobosi koji su mi dobri imaju deblju krivulju. imaju tog "suta", impacta, ili kako god ga nazvali. na neki nacin te snimke su zadrzale taj prasak koji dobivam u facu kada puknem dobos pred sobom. naspram ovih drugih snimaka, koje pola njih zvuci jednostavno receno trulo, a ostalo zvuci kako treba ali nikako sa mudima i kul. Queen - another one bites the dust http://i160.photobucket.com/albums/t...testhedust.jpg Billy Idol - Rebell yell http://i160.photobucket.com/albums/t...rebellyell.jpg Duran Duran - Girls on film http://i160.photobucket.com/albums/t...duranduran.jpg RHCP - Blood sugar sex magic http://i160.photobucket.com/albums/t...arsexmagic.jpg Nirvana - Smells like teen spirit http://i160.photobucket.com/albums/t...teenspirit.jpg Jedan noviji izvodjac, snimano pred dve godine http://i160.photobucket.com/albums/t...z/nastranu.jpg Direkt na komp, bez ikakvog procesinga http://i160.photobucket.com/albums/t...rektnakomp.jpg Ako nije fer, dam jos novijih dobosa. |
Okaci ZVUCNI primer jednog "dobrog" i jednog "loseg" dobosa, ok? Te crte ne znace bas nista.
Verovatno da "dobar" dobos ima vise basa i vecu sliku, nema veza sa atakom. Velik zvuk dobijes dobrim usnimkom sa mikrofonom i preampom, tehnikom sviranja, snimanja i sl. Okaci wavove. |
I kompresijom...
|
Quote:
i izgleda da se tek pred deset godina pocelo snimati ispravno, bez izoblicenja.:banghead: ali dobro, nema veze. nego mene zanima kako dobiti to izoblicenje, a da nije signal u fercu. svatko moze napucati preamp pa ga prosljediti kompjuteru. sto mislis kad kazes - vise harmonije? Quote:
mene cisto zanima kako dobiti tu debljinu i sto ona tocno znaci? ako su izoblicenja, kako se postizu? ako je nesto deseto, kako to dobiti, napraviti? |
Quote:
|
Quote:
Quote:
Ja imam MCI JH 500 i Neuman tlm 193, to odlicno radi kad se odvrne gejn i ide u crveno, a nije preskupa kombinacija. Quote:
|
Quote:
by the way, ne gadjam retro sound. evo ovaj primjer, fokus na dobos: http://homerecordingbootcamp.com/lessons/avril/ B pjesma mi puca dobos, A mi je suspregnut. a tu se vec prica o OTB, ITB mixingu... Quote:
znaci do 2000te godine svi su imali kvalitetno napucan preamp, to jest opremu koja dobro odradjuje snimak u crveno?:confused: ne stoji mi bas. do kuda se vise manje prije snimalo? preko 0 dB-a? cini mi se da za to "napucavanje" nije dovoljan preamp koji bi nabio gain. kasnije opet dodje u converter ispod 0 dB-a i dosta se izgubi "efektirano". sto bi jos falilo u tom lancu? kompresija, EQ, dobra mixerčina, sve outboard. pa da onda vidimo kako se cuje unutra. |
Quote:
. Sve radi, samo ne snimaj u crveno, molim te, nema potrebe, imas dovoljno dinamike da mozes mnogo toga uraditi. Snimaj sto tise, a da postoji zdrava dinamika. Srecno u tome! |
Quote:
@tomo: Queen su među prvima koristili multi-layering za doboš, pa su izvornim dobošem okidali razne sprave (Simmons Drums, Oberheim DMX... svašta) Da bi dobili celu tu galamu. Ne znam da li se to odnosi na AOBtD, ali sam u nekom matorom časopisu video track sheet za Radio Gaga (valjda, davno je bilo) gde je doboš izeo 7 kanala. Pa od jednog doboša samo attack, od drugog "mooda", od trećeg samo visoke.... Pa još ihahaj kompresije, i eto ga hit :wink: Poslušaj šta ti veli ELEKTROIVO - manje gledaj, više slušaj. Analiziraj zvuk koji ti se dopada, ali ga analiziraj ušima. I da: muzičaru ne treba znanje elektroničara, ali je snimatelju i miksadžiji potrebno osnovno poznavanje akustike i principa rada pojedinačnih aparata. To naravno ne znači da treba da znaš da napraviš aparat, nego da znaš koji je uticaj kog dugmeta na zvuk. Pozdrav, Vasa P.S. (edit) "crveno" i "0dB" u digitalnom i analognom svetu imalu potpuno drugačija značenja, pa sami tim snimanje preko 0dB daje potpuno drugačije rezultate. Ali imaj u vidu da je pretpojačalo i dalje analogna sprava, tako da se slabo šta promenilo u tom smislu. |
Quote:
Ako je to ok. mozes snimati bilo gde i miksati na bilo cemu. Meni je zvuk digitalnih eq, odlican. Najbolji mi je UAD Cambridge, bolji je eq iz sll Dunde, Oxford je isto odlican. Najbolja kombinacija je jak, cist i detaljan, preamp (sa velikim hedrumom) + transparentan, cistim mikrofon + digitalni transparentni eq. Ali to je opet moj subjektivni stav za ono sto mi odgovara da snimam (akusticna svirka, malo kanala, 3-4 intrumenta + vokal). Quote:
2. ne mora ici preko 0. Bitno je da je mikrofon bez suma i detaljan, pojacas gejn do panja i snimas tisi izvor zvuka i eksperimentises sa pozicijom. Dobices fin i prijatan, bogat ton iako ne ide preko 0. |
jasno, nema magicne formule. sveukupno slusanje, yes. mislim, uhvatio sam se dobosa i krivulja jer zbilja vise nisam znao gdje da gledam. a nekako se pokazalo da dobosi prije dvijetisucete godine su bili deblji u krivulji, bilo da se radi o ritam mashini ili u heavy metalu ili u pop baladi...tako da sigurno postoje odredjene komponente koje taj sound tako naprave, sto je je. nikako da nadjem taj sklop, niti priblizno.
sto se tice te decibelaze, mozda ispadnem potpuna neznalica ali logika, a pomalo i baratanje sa opremom mi govori da ako nabijem preamp preko 0 dB-a i onda prolazi kroz konverter u minusu...da je tu neka barijera gdje se gubi. pa isto kao i npr. neki rack effekt sa input i output opcijom. ako su podjednako namjesteni, onda je kul, a ako je input manji, kao da je manje wet. a ako je output manji na neki naci, drugaciji nego sto je kada je input manji, se isto gubi na snazi efekta, bilo to reverb ili sta ja znam flanger... sam u krivu? fin i prijatan, bogat ton bio sam u par pro studija, gledao kako rade, isto i slicno kako pricate, svi mogu dobiti taj ton, sve to lijepo i krasno zvuci ali ne tuce me u glavu. jos jedan primjer, upravo se sjetio: stara Metallica i ovaj najnoviji album Electric magnetic. staro tuce bubanj, novo ne, samo je glasno, tj. preprepre glasno, bez omjera izmedju elemenata ali pustimo sad to. Muse, Rammstein, sve to kul, groovie, sve za pet, ali ne tuce, nema muda, nema ikakvog sarma. where is the catch? |
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Ako imas cirkusante, to tuce i produkcija je ok. ali to nije to. Nesto "fali", jel' da? :D To sto fali, dolazi od COVEKA, a ne od "analogije". Digitalni zvuk je super. Problem je sto tanki kompozitori/aranzeri/sviraci misle da ce im pesma zazvucati kad prodje kroz "analogiju". Nece NIKAD. Ti mozes snimiti cirkusanta koji bljuje vatru sa najboljom tehnikom, ali mu ne mozes dati talenat, od koga je operisan (operacija uspela). :D |
Quote:
a ono, znao sam da ce doci do toga da mi govorite da analogija nema veze sa soundom koji trazim nego da bend mora odraditi stvar kako spada. i to je taj sukob koji mi se cini nece biti nikad rjesen, a ja samo znam da nisam cuo dobre snimke u zadnjih deset godina da ga jeb*s! i nitko od mojih prijatelja, poznanika i rodbine i ljudi okolo ne slusaju nista intenzivno i da iz prve mogu reci da je to to. i znam da dok sam na probi i dok sam na koncertu, bilo vlastitoj ili ne, to mi lupa, udara, roka. snimke ne. ajmo pliz da ne razglabamo kao i svi oko analogija vs digitalija i te spike. nego ovako: kazes rammstein cirkusanti, a metallica sviraci, sa mudom i stilom. rammstein 1996 ili kada im je izasao prvi album. vracamo se na dobos. taj dobos lupa. pussy, medju zadnjim singlovima, dobos ne lupa, ono je jastuk, a ne dobos. prije nisu bili cirkusanti ili zasto je rokao dobos? onda imamo metallicu, prijasnje snimke, dobos ubija, a sada, ovo novo, kad ga cujem, ugodnije bi mi bilo da se zvucnicima lupam po glavi u ritmu nego da slusam normalno. sta su se prestali opijat i drogirat pa im je i dobos postao bezvezan?:) ne, ne moze mi nitko reci da uredjaji ne rade svoje. ovako, moj vlastiti primjer: imam dakle bend, ekipi to sve super, okolo po koncertima nas hvale, lalalaala...simpa smo im, mladi smo, lijepi, buntovni, curice nas vole....lalalalaalaaa.... e, onda, snimimo album napucan do pakla. u to vrijeme nisam nista kuzio, a nitko bas pretjerano nije znao niti svirati, dakle editing do pakla, prikrivanje mana i svega ostaloga, meni super, mada kada bih dosao na probu bih skuzio kako tanasno zvucimo naspram snimke. a zapravo ono sto bi mi svirali u garazi bi bili mi, ono napucano je zapravo proizvod, marketing, daj da ga prodamo, jeli. kad je publika cula album, sve najbolje, vauu, ajme super, lalalaa. kada smo onda dosli live i to gdje se inace svira, po ne tako dobrim razglasima, e onda ekipa govori da bolje zvucimo na snimkama. kako to da oprema ne cini sound benda, makar i iskrivila sliku. sad, ono sto ja hocu je ne zvucati toliko napucano, ne iz razloga sto svi kazu da zvucimo bolje na snimkama te da izleveliram slike studio/live nego jer smatram da taj napucani sound je totalka BEZ POKRICA. a i umanjuje mi za jako veliki postotak motivaciju i zanimanje za glazbu. od beatles-a do nirvane, vise od pola povijesti glazbe se radilo, snimalo, tako i tako, tko me moze uputiti na lanac uredjaja koji ce mi pridonijeti prasku dobosa koji se cuje na snimkama od prije 10 godina pa u nazad? napominjem jos jednom, briga me, analogija, digitalija, retro, futur, bilo koji zanr, samo da gruva. |
Quote:
Tomo, slušaj muziku, analiziraj pesme, aranžmane i zvuk, razmišljaj o tome šta si čuo. I ne veruj NIKOME ko ti savetuje kako da dobiješ rezultate iz primera koje si naveo pošto NIKO od članova foruma nema nikakve veze ni sa jednom od navedenih pesama. A vala ni Queen ni Billy Idol nisu koristili forume da bi naučili kako se dobija taj zvuk... pravili su nešto što su ONI hteli i što su njihovi tadašnji snimatelji i producenti umeli (u to vreme). Imaš glavu - just use it:) Pozdrav, Vasa P.S. (edit posle Tomovog poslednjeg posta): i Bitlsi i Nirvana su koristili ono šta im je tog trenutka bilo na raspolaganju. Često na čudan način (pogotovo Bitlsi). I uglavnom je tu ključ tih magičnih tonskih zapisa. A 21. je vek, jel, da? |
Quote:
2. Mikrofoni i preampi imaju svoje dobre i lose strane. Ovo o cemu sam pricao najbolje radi na maksimu snage. A kad je signal preglasan, ne moze se tako snimati. Mora drugacije. Quote:
Quote:
Po meni je poenta produkcije uhvatiti/zabeleziti momenat koji je najizrazajni. Od 10 deonica jedna "ima nesto", ostale nemaju. Ako nije snimljeno interesantno izvodjenje, snimak "nema muda", nije dinamican, ne valja... Zavisi od dana, raspolozenja... Quote:
Ja imam originalan snimak Deep Purple, bubanj je 6 kanala, snimljen ocajno, ali odsviran, ubija, razvaljuje... Nema overheda, rooma i gomile mikrofona, a zvuciiii....:D Quote:
|
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Te pesme sto ste spominjali, nemam, ali se na osnovu ove moze ponesto reci, jer su isti ljudi u pitanju.
|
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Quote:
1. iste legende prate sve faze grupe, 2. te legende nisu tacne bar sto se tice rane faze. Iz te dve premise se moze izvuci zakljucak. |
Quote:
okej, glazbena povijest je enigma.:rolleyes: a, ja imam losu karmu, samo zato mi ne valja ovo danas.:rolleyes: Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
nego zbilja se ne moze reci da svaka sprava za snimanje ce drugacije snimiti tu "energiju" bubnjanja. Quote:
Quote:
Quote:
imam jedan primjer da snimka cini bubnjara koliko bubnjar cini snimku. |
Prijavi se ovde i okaci ga
http://soundcloud.com/ ili jos bolje, iskoristi servis koji je napravio clan foruma Brka: http://roomski.firmolovac.com/ |
Tomo, razumem o cemu pricas. Meni to lici na gustinu snimka, i siguran sam da je to vezano za analogiju. Kako god imali dobre alate u kompjuteru, sve to pada u vodu kada cujes neki miks radjen na "debelom" mikseru. Sto vise kanala, razlika je veca. Jednostavno, meni je zvuk na kompjuteru ostao jednodimenzionalan i supalj, ma sta pokazivali razni analajzeri i rms ovi, a da ne pricam o toplini, gustini i ostalim atributima zvuka. Da se razumemo, ne zelim da pocinjem temu ITB ili ne, tu je vec sve receno na ovom forumu, ali objektivno, kada slusam neke moje stare mikseve sa analognim magnetofonima, analognim stolovima, iako su mnogo losiji od danasnjih koje radim mahom ITB ili sa nekim analogno-digitalnim kombinacijama, cujem tu lepotu i gustinu samog zvuka. Pozdrav!
|
hvala, kejkz!
nasao sam stranicu na kojoj sam skinuo file pa najbolje da vam dam taj link pa da znate tocno o cemu se radi. naime, prvobitna namjena snimke je pokazati kako sa 2 do 3 mikrofona se moze napraviti sasvim solidan sound, sto je upravo pokazatelj onoga sto ste mi i govorili, da nije bitno imati iljadu mikrofona i iljadu i jednu spravu uz to sve. ALI 2. i 4. bubanj (snimka se sastoji od 4 razlicita snimanja) mi je to TO! znam i da je to sto mi je dobro glasnije i koliko sam skuzio ima tu nekog outboarda+konzola ali bilo gdje da gledam danas mi zvuci bubanj kao 1. i 3. primjer, vise, manje. mogu se i oni jos napucat, pojacat, i to dosta i da li me shvacate sada barem malo? link za video: http://ronansrecordingshow.com/2009/...or-two-inputs/ link za wav: http://ronansrecordingshow.com/wp-co...m-examples.wav |
Quote:
|
Quote:
mislim, nije samo gustina, gustoca, kako god, jos puno stvari ali krenuo sam sa tim dobosom posto bih napravio opet topic o analogija vs digitalija, ITB vs OTB, prije je bilo bolje, sad je ovako, pa nije pa je......pa u nedogled... i probao sam isto gledat ekvilajzerske slike snimke, ma to je sve do vrha napumpano, a opet toga svega iz zvucnika ne izlazi u dubini i sirini koliko u samoj glasnoci. izgleda mi sve ovo kao neka science fiction zavjera!!! :grin: MilTon-e, imate vi iskustva sa svom tom opremom, mozete me usmjeriti koji cirka lanac bi bio usnimavanja i procesiranja da se dobije na toj masnoci, gustoci, debljini, sutu, impactu, kako god to sve nazvali? nadam se da se razumijemo. |
Quote:
svirao covjek koji je primarno producent, nije bubnjar, svira nikako. plus, bubnjar mi bio i na metallici i rammsteinu, lars-u se zalete frlje na prijelazima, rammsteinov drummer gazi. |
Quote:
|
Quote:
i tocno sto kazes, to je to: punch koji dobijem na analogiji (najvise u bas podrucju) i tranzijenti u srednjima. bi se moglo to dobiti record-anjem kroz dobre preampove, analogne kompresore i EQ-ove, sve HI-class pa u konverter, na kompu bi imali sve kanale te onda van u pro mixetu kao suming, a mozda i ponovno EQaliziranje i pumpanje preampa? svaki kanal posebno naravno.ili je vise manje stvar finishirana kada udje u AD converter?super mi je kad se izgubi transparentnost, to stvara odredjenu mistiku izvodjaca i pjesme, a jos sto mi fali je tocno sto ste naveli, gore boldano. |
Quote:
Cubase-Logic-ProTools LE-Scope platforma-ProTools HD-Pro digitalni mikser-Pro sabirnica i konverteri-Pro analogni mikser Znaci, da ne znam kakav High End imas u usnimavanju, ako ga smiksas u Cubase, sa vise od 32 kanala, mrka kapa... |
Quote:
zasto - nazalost? da li je razlika ako ide unutra pa van na procesiranje kroz analog outboard ili se procesira odmah pri usnimavanju: mic-outboard-mixer-monitori. i tu smo onda, uz detaljno, visesatno slusanje i stelanje blizu finalnom soundu. onda u AD pa u software-u jos minimalno stelanje ovisno gdje ce i kako ce leci drugi instrumenti? i onda van u sabirnicu ili na "master" mix pult pa nazad komplet snimak na medij spreman za CD 16 bit, u trgovinu. kako su prije radili? slusali na monitore u reziji sa pomnim razmatanjem bendovskog zvuka misleci far away u naprijed? da povucem jednu paralelu sa fotografskim svijetom. digitalni fotoaparat, ispucac 100 fotki u mega rezoluciji, mega optika i onda listas na kompu i gledas koja je najbolja fotka ne razbijajuci toliko glavu o tehnici snimanja, polozaju, fokusu, blendi, osvjetljenju, bojama, sjenama....jer znas da ces kasnije to moci "postelati" posto ti je fotoaprat bomba od 5 milja eura+objektiv si kupio novi koji je vauu! ili budes profi fotograf, naucis sve i svasta, nacitas se knjiga, zavrsis skolu za to, budes u tom krugu ljudi, upijas znanje, savjete...i puknes 5 fotki razmisljajuci kako ces ih okinuti, bacis ih na komp i 3 fotke ti ispadnu genijalne, redakcija casopisa odluci koja ce ici od te 3. cini se rizicno jeli, za danasnje mozgove i drustvo. |
Quote:
Pozdrav, Vasa |
All times are GMT +1. The time now is 04:50 PM. |