![]() |
Izgradnja mini studija - ideje
2 Attachment(s)
Pozdrav! Hrpa tema je već otvorena, a htio sam da otvorim svoju univerzalnu gdje mogu bubat pitanja, ima ih puno...
Najprije bi htio da naglasim kako sam trenutno u fazi "ideje", razmi?ljanja, skiciranja i sl. za izgradnju. Krećem od temelja, s ograničenjem ukupnog prostora od 4x7. Negdje sam čitao o omjeru control rooma, pa me interesira koliko je bitno, da li prolazi veličina od 4x5? Kolika visina stropa je prihvatljiva? Da li je zidanje obavezno punim blokom ili prolazi blok na kant? Mo?da ne?to umjesto bloka (jeftinije) ? Da li je na podu obavezna glazura, kakav pod postavit, parket ili navuć tepison? Da li na zidove preko vune mogu postavit najlon pa palisadu (lamperiju) ? Koliko je bitan vizualni kontakt s pjevačem, za?to? Trenutno imam zidne nosače za monitore i udaljeni su od zida nekih 5cm kada su zakrenuti u trokut, moram li ih odmaknut puno vi?e? Planirao sam veličinu vocal bootha da bude 2x2. Dovoljno ili ne? Molim Va?e prijedloge, ?to god padne na pamet. Pare nisu problem. Para nema. Zato gledam da uhvatim najjeftiniju moguću varijantu, a opet da bude prihvatljivo. Prostoriju zidam jer me kćer tjera iz sobe, studio nekomercijalan (ha bar za sad), uglavnom vst instrumenti. Evo prva moja skica. |
Re: Izgradnja mini studija - ideje
Tomy, ba? sve to i vi?e ima? sve več napisano na stickyima i jo? u drugim temama...
Prijatno čitanje. Onda postavi neko pitanje kad rje?i? osnovna, tako če biti najjeftinije:) |
Ma znam da sve to ima, ali je tako razbacano imam ?ta dva dana čitat, ovako mi bilo jednostavnije... Čitam ja, čitam
|
Quote:
Evo par saveta da ne bude da bas nista necemo da pisemo :) 1. Plafon napravi preko 3m i neces pogresiti... ostalo cak i ako pogresis, visina plafona ce omoguciti da se bolje uradi drugi put. :da: 2. Ne jurcaj sa gradnjom ako sve zelis da uradis sam... potrebno je mnogo vece znanje (koje ti sada nemas) da bi sve isterao do kraja kako najbolje moze a da na bacis novac. pozdrav bogi |
a ne mislim ba? sam da kopam, zidam, to će majstori il neko drugi, ja neću sigurno :-)
Preko 3m ?! ja mislio 2,60, to je malo? |
E pa vidi?, sve če majstori a ti barem proče?ljaj taj podforum:)
|
Quote:
Slu?aj (odnosno čitaj) ljude sa ovog foruma, znaju ?to govore. Pa tako ti i ja moguza?eliti ugodno čitanje 8-) P.S. Meni je trebalo oko dva mjeseca same pripreme, pa ti vidi ... |
ma imam ja vremena za pripremu... :-)
A neće mene majstori savjetovat, već sam to napisao kao odgovor na citiram: "Ne jurcaj sa gradnjom ako sve zelis da uradis sam..." u smislu da neću ja zidat i tome slično... |
Quote:
pozdrav bogi |
Odmah planiraj zavr?nu fazu tj. imaj na umu koliki će ti biti prostor ( naravno unutra?njost ) kada ga građevinski zavr?i?. Moj je nestao:confused:.
|
1 Attachment(s)
Naravno, a ?to je tebi "nestalo" ?
Čitam po forumu, mora bit si metrično, pa nemoj vrata iza leđa, padne mi na pamet ovako ne?to al opet ne znam mogu li vrata bit na takvom jmjestu kao na slici i kolika vrata ostavit za vocal booth, ?to ako mi nekad padne na pamet unjet bas bubanj... (ovo mi je prva skica u ovom prog., zato...) |
Quote:
|
Pa eto kad si se ba? tako potrudio evo za početak osnove ?to se de?ava u prostorima. ima i dosta o proporcijama prostora, oblicima, osnovni akustički elementi i ne?to malo o psihoakustiki.
Evo i oko tkanine za preko absorpcionog materiala: http://www.rumski.com/forum/showthre...t=32768&page=6 Ne ku?im; ?to radi pas izpod stola, hoče? da pregrizne kablove?!:D |
pas je trebao bit vani, ali nisam skontao program pa "vani" mi još ne postoji... :-) i žensku u kupaćem sam ubacio onako bezveze..
Htio sam da čujem da li vrata mogu bit tamo il da premještam NLP, čitao sam ja to sve, al npr nigdje ne spominju presovanu kamenu vunu... Može li se ona koristiti u absorberima? |
Pa dakako da se pominje gusta kamena vuna, ma skoro u svim threadovima:)
Ajde pogledaj si recimo to: http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25103 http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=28239 |
srry nisam znao dsa je gusta=presovana :-)
|
Pa kako misli? da je prave, ili je vi?e komprimiraju/pre?uju ili manje (pa i dodavaju se kod nekih namjenskih vrsta i neki drugi vezni aditivi... druga priča...).
|
1 Attachment(s)
moram ja opet stavljat slikice, sorry moderatori...
kako sam svačega pročitao, nemoj ovo, nemoj ono, pa sam da izbjegnem vrata ispred mene okrenuo zami?ljeni polo?aj stola, pa me zanima, bolje ovako il onako? za sada je ideja: zidano blokom na kant, vanjska izolacija stiropor 5 il 7, unutra 10cm vune (direknto na zid), preko osb ploče... na njih tepison? Al za sad me najvi?e interesiraju omjeri, polo?aji vrata.., prozore nisam imao u planu.. Takav je plan jer previ?e bi smanjio prostoriju ako bi i?ao s debljim zidom tj kad bi ostavljao zrak... ? Za vocal booth ne znam, nije mi bitan sad. Ne znam. Nisam pametan. |
Re: Drvena lamperija,gips ploče ili ne?to treće
Pozdrav!
Ne?to malo razmi?ljam, pa me zanima, ako bih u prostoriju na zidove polo?io mineralnu vunu 5cm, na nju najlon radi pra?ine i zatim lamperiju (palisadu), da li bi to bilo bolje od stiropora 10cm i lamperije? Pitam to jer imam nekih materijala, a mineralna je 5cm(tanka) i ne bih ostavljao zračni prostor. Konkretno nemam jo? ni prostor :-) Imam podrum (1 prostorija) i staru kuću, al ona je raspashow pa mi se tamo ne ide. Mislim da ću uskoro morat izselit iz sada?nje prostorije pa reko da krenem malo pripremat. Dakle, nemam mogućnosti za pravilno tretiranje prostorije, pa me zanima od dva lo?a koje je bolje rije?enje? Trenutno sam u "dječjoj" sobi golih zidova s tepihom vi?ka. |
Daj si pročitaj styckije pa http://www.rumski.com/index.php?cate...01_articleid=7
Na površinama prvih refleksija ne sme biti ravna reflektivna površina makar je to najlon preko izolacije. Sa takvim principom bi napravio neki membranski absorber koji bi djelovao na nekom veoma uzanom frekventnom pojasu i to je sve. Najlon ako moraš možeš da ostaviš samo na absorberima koji su u čoškovima. Eto koliko absorbuje toliko vune direktno na zidu: http://www.bobgolds.com/AbsorptionCoefficients.htm imaš mnogo različitih debelina, bez i sa airgapom i mnogo različitih proizvođača. ... rezultati oko 125Hz nisu baš mjerodavni... |
Quote:
pozdrav bogi |
ma znam to, već sam pitao, ako stavim mineralnu na blok pa najlon, palisada, da li je bolje tj da li bi ta vuna imala ikakvog efekta., zato sam to usporedio sa stiroporom..
|
Quote:
Ako ne znas koliki razmak treba da bude.... i ako stavis razmak isti kao sto je debljina vune, to je vec dobar izbor... Stavi najlon... promenice performanse ali nece negirati funkciju... bice i dalje par svetlosnih godina bolje od ... necu ime da mu spominjem :mad: pozdrav bogi |
auh, znači po 20-40cm mi pojede prostora u startu, ovisno koliko debelu vunu bih stavio.. kukulele!
Jedno pitaje, onako informativno, čisto me zanima; ako je prostorija npr 4x6, da li se stol tj monitori u pravilu postavljaju na kraći ili du?i zid? |
Quote:
Ima nekih pravila.. ali nisu tako precizna kako ti to ocekujes. pozdrav bogi |
kombinacija 5cm do bloka prazno, 5cm mineralna vuna, i ću?kovima mineralna vuna, neki materijal preko sve te vune radi pra?ine i na sve to drvena lamperija (ja to zovem palisada). Tako sam u osnovi zamislio zidove da ne bi bilo prekomplicirano za napravit itd,
pa koliko je to dobro tj lo?e? |
Quote:
Na samoj povrsini zida, brzina vazduha je nula, tu vazduh stoji, ne krece se, i bas zato je tu apsorpcija neefikasna. Moras se malo odvojiti od zida, gde vazduh (usled zvuka koji ti generises) nije nepokretan, i tu se da potrositi njegova energija poroznim apsorberom (a to nam je cilj). pozdrav bogi |
Oprosti, ali ni?ta ja nisam shvatio ?to si napisao (a pročitao 3x) :-(
Ako govori? o praznom prostoru između vune i bloka, to znam za?to je tako. Zanima me najvi?e radi palisade, koliko ona poni?tava učinak vune i da li je ok palisada i u ćo?kovima, dakle na bas trapovima.. I?ao bih i na deblju vunu, ali previ?e bi oduzelo od ionako već malog prostora... Nisam jo? dobio niti dozvolu za kori?tenje tog podruma, pa je ovo čisto da se informiram oko neke moje ideje, da li je osnova ok. |
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
pozdrav bogi |
Tomycrosound gledaj ovaj tvoj link!!! i pričajmo tamo gdje smo zapeli, da potpuno ne skrenemo sa ove dotične teme: http://www.rumski.com/forum/showthre...t=34698&page=2
|
Tomycrosound jesli li uopšte čitao stickyje i ovo:
http://www.rumski.com/index.php?cate...01_articleid=7 http://www.rumski.com/index.php?categoryid=24 http://www.rumski.com/index.php?categoryid=32 ???!!! |
Evo... sve sam prebacio u njegov "rodjeni" thread... ne mora bas toliko da se "bacaka" po celom forumu.
Hvala sto si primetio da je on vec imao svoj thread. pozdrav bogi |
Evo da prebacim pitanje iz "tuđe" teme u svoju
Quote:
Quote:
Plahta, jer imam starih plahti pa ne moram kupovat... |
Pa mislim da mo?e? ako nije plahta previ?e nepropusna za vazduh.
A mo?e? i da da? prvi sloj koprene ili tkanine za vrtove (zimska deblja varijanta!... ponekad pod imenom kovrtan, kovrtex i slično... pitaj na odjelu za zimske vrtove u večoj trgovini sa cviječem ili OBI, Bauhaus, Baumax itd.) pa preko vazdu?no propustna dekorativna tkanina po ?elji. |
Quote:
|
ma nema toga kod nas.. samo je upitno da li ju obmotat 2x ili jednom (plahtom).
U mom gradu pa ni ?ire ne mogu jebene (oprostite ?to psujem) daske nać!! Sad sam do?ao na ideju uzet neke ?taflice 3x3 pa spajat po dva okvira, jedan naprijed, jedan iza, a spojit ih nekakvim metalnim pločicama.. Brijem da bi moglo bit dosta klimavo. |
Pa rekao sam ti:
"Pa mislim da mo?e? ako nije plahta previ?e nepropusna za vazduh." |
hehe definiraj "previ?e" :-)
|
evo vako;
pravim absorbere 100x120 2 kom i 100x60 2 kom. "Design" tkaninu sam kupio, za daske prona?ao stolara koji će napravit tj isjeć mi povoljno u UTORAK. Zar vi?e ni?ta ne mo?e bit danas? Kamene vune (tvrde) nema nigdje od 8 ili 10 cm, tako da ću spajat 3x od 3cm da bih dobio 9. Za odvajanje od zida prikovao bih 2 ?taflice po absorberu 5x5 te na njih montirao kukice. Postoji li jednostavnije rije?enje? Mogu li dva ?arafa 8' dr?ati takav jedan absorber? Jednostavne stvari, al ?elim da na kraju sve bude cakumpakum :-) Isto tako, ba? nigdje nisam prona?ao onaj detalj oko savijanja ukrasne tkanine po rubovima, to nikako ne mo?e bit savr?eno ravno? Puno mi je odvajat absorber od zida 9cm, pa me interesira igra li veliku ulogu tih 4cm? A ?to se plahti tiče, neke mi lako propu?taju zrak, njih ću motati 2x, neke te?e, njih ću jednom. Nadam se da neće niko umrt. :shock: Ako ima zainteresiranih, prilo?im i slike how to do :-) |
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
pa sa njima pokri malim eksercicima Quote:
Quote:
Quote:
Po pitanju rama imas thread sa mog foruma "pravljenje rama za platno - korisno za panele" u pitanju je slikarka i ram je za slikarsko platno ali je tehnologija izrade vrlo slicna. pozdrav bogi |
All times are GMT +1. The time now is 06:18 PM. |