![]() |
Volite li digitalce?
Kakva su va?a iskustva sa digitalnim konzolama na live nastupima? Koje proizvođače preferirate? Moja iskustva se svode na par modela Yamahi i od skora D-show, i ostala su mi u prilično lo?em sećanju (yamahe manje, a digidesign vi?e)
|
Re: Volite li digitalce?
3 godine na PM5D....
Milina... Jedino cime bi ga zamjenio je (mozda) Midas Pro6. |
Ja sam poceo da upotrebljavam digitaliju u vidu Drive racka, DBXovog. Digitalni mixer za moj band (tezga, bato:D) jos uvek je malo krupan zalogaj. Jedno dugme, jedna komanda, rulz:wink:
|
Ovo je bolesna sprava, A&H I-live...
http://www.comodo-mattina.com/Allen&...ndex_iLive.jpg Ja za sada na Mackie analogiji... |
au, ja sam cuo da je taj allenheath skoro negde crashirao.... mislim na Parnom Valjku, ventilatorima su ga hladili non stop, al nije vredelo....
...generalno, ja vise ne mogu da zamislim gigove bez digitalije. Cak i u klubovima! 01v96 za male venue, a za ostalo nesto vece. Preferiram yamahu u svakom slucaju, moze i Digico. jos yamahe mogu da se budze na wireless, pa da vidis uzivancije. mixer na binu a laptop u masu i vozi :wink: |
Ne!
- Zviznuo im je Soundcraft VI-6 ili neki manji, otislo napajanje... A u medjuvremenu pogledaj i reference list za I-live, ukakices se...:wink: poz' |
A koliko su zvucno uporedivi jeftini digitalci (01v/96 ili presonus) sa mixerima jeftinim a solidnim (mackie, a&h wizard)..... preampi, eq, suma...?
|
Radio na Yamahi LS7....O:K: ali konfuzno....a nisam probao PM5...
Prije par dana u Kini radio na Digidesign Venue - konfuzan pult do daske, ni vlasnik koji je bio veoma brz na njemu nije imao dobro mi?ljenje o njemu.... Za probleme koji se mogu pojaviti u live situaciji ima previ?e layera, nelogičan layout....previ?e tipkanja za moj ukus....ideja sa TDM plugsima je cool...ali ko ima u live situaciji vremena za to.... Digico-mmmmm, to mi je dosad najbolje od svega i sada ako je moguče radim samo sa tim, ....logičan layout, mo?e se veoma brzo reagirati....?to je u live-u najbitnije.....madi out...mo?e? snimiti cijeli koncert multitrack....i sledeči put ga jednostavno pustiti na PA i sve lijepo podesiti dok je band na ručku...:D Inače se ne bavim live soundom aktivno, ali jo? uvijek radim jedan veliki projekt koji promovira Sloveniju po svijetu: http://www.youtube.com/watch?v=MjTijqMm_24 Toliko od mene, Pozdrav, Gregor |
Ne volim ih previse, alisu korisni narocitokada u isto vreme nastupa vise bendova. Save funkcija je vrlo, vrlo zahvalana, kao i total recall.:)
|
Arhture,kako bi na EXIT-u sa Rolandom m400?To je bio moj izbor (budzet i sl.)i meni je odlicno legao za razliku od ls9(slicnog cenovnog ranga)...Mislim da je allen heath trenutno najbolji izbor za pare koje kosta,pa onda Yamaha m7cl(allen heath i yamahu pm5d i ls9 ima moj rodjak Rajko Simic iz BG-a pa sam sve probao u akciji).Pozdrav od Sinise KG...:grin:
|
hoho siniša drži reč. Ma dobra spravica svakako, lep zvuk i pristojna ergonomija rada. I dalje je to digitalac koji po svojoj digitalnoj prirodi ima mana upravo u ultimativnoj ergonomiji, gde analogni stolovi još uvek caruju. Tako da je moj univerzalni sud o digitalcima da su gotivne igračke ako su u vlasništvu benda ili vlasnika sistema koji sam na njima radi. I realno su odlično rešenje za monitoring na masovnim događanjima.
Ah da, moram i sinišu, gore potpisanog SBAudio pohvaliti, divan jedan čovek :D P.S : Radio sam u međuvremenu i na A&H Ilive T112, i oduševio se. Najviše mi je prijao do sada po preglednosti komadni i osnovnih kontrola, no nije ni on bez svojih bubica. :) |
da pitam jos jednom............. jeftini digitalci (npr yamaha 01v/96) protiv mixera budzet klase (mackie, A&H wizard, zed, LX7) samo signal preamp, eq i suma (ono sto analogni i imaju samo)...
|
pa mislim da se logično nameće odgovor da ta njihova konverzija i ukupan sound quality ne može biti ukupno veći od onog što ti možeš u outboardu da nakrcaš u rack i sam izbor konvertera i sl. Dakle, pitanje je šta tačno želiš, i zašto bi se ograničavao na tako zatvorene sisteme.
|
ma generalno i predpostavljam da je tako.... jedino treba izmeriti sta se dobija a sta gubi (brzina rada i zvuk?)
|
pa gubi se brzina rada... meni je ubedljivo najveći gušt da radim na malom A&H MixWizu, ima sve što mi treba u životu za koncert, i užasno brzo se radi na njemu. Zvuk se takođe gubi ako imaš u vidu šta ti i koliko možeš da nakačiš na analogac
Tako da bem li ga, ja razumnu primenu digitalaca vidim samo u monitoringu na grupnim svirkama a i kao vlasništvo benda gde je već pola preseta namešteno. |
Mozda da se ja umesam malo u konverzaciju po ovom pitanju sa obzirom na (ne)srecno iskustvo sa spravama o kojima pricate.Generalno,sve sto je jeftino u okvirima digitalije lose zvuci(za razliku od analogije gde ima izuzetaka),i tu za istu cenu dobijate mnogo vise od analognih mixera.Ali sa povecanjem cene menja se situacija.Iole ozbiljniji dig.mixeri (koji spadaju u klasu 10 000e pa navise)imaju ozbiljne mic.preampove(vecina njih fizicki odvojene od samog mixera u obliku stage box-eva pa dobijate i dig.multicore sisteme)i sam pristup radu se svodi na logican redosled stvari(podsecaju na analogiju).Zvuk je tu takodje u prvom planu kao i stabilnost softvare-a i robusnost izrade(zbog touring-a).Naravno da ce proizvodjaci u takve konzole ugraditi svoje najbolje efekt procesore pa externi efekti gube smisao osim u slucaju navike na pojedine.ALI najbitnije od svega je covek koji radi sa njima.Problem u sukobu analogija vs.digitalija je NAVIKA!Jako je tesko(mogu reci skoro nemoguce)za par minuta savladati rad na dig.mixeru koga prvi put vidite a kod analogije to nije slucaj,zar ne?Nazalost u takvoj situaciji se nasao nas drug Arhtur(kao i mnogi drugi)i neka nam sam prenese kakav je osecaj bio...Licno mislim da covek koji se bavi profesionalno ovim poslom treba da poznaje oba sveta konzola pa onda da priusti sebi ono sto mu najvise odgovara(u okviru svojih mogucnosti),pa i muzicari imaju svoje instrumente,zasto ljudi koji rade ton nebi imali svoje mixere.Tada i bend zvuci mnogo bolje a i tonska proba je zadovoljstvo a ne mucenje.Nisu ljudi ludi kada salju rajder liste...:)
|
Upravo, analogija ili digitalija je stvar ukusa i opredeljenja. Vecinom digitalne sprave odgovaraju vlasnicima sistema za ozvucavanje ili bendovima koji imaju svoje siteme za ozvucavanje. Kada se ispred digitalnog miksera nadje tonac koji ne poznaje njegove funkcije javljaju se problemi, koji se ogledaju u brzini i efikasnosti podesavanja parametra. To sam iskusio i na svojoj kozi.
Analogija je u tom smislu mnogo lasa i brza za koriscenje. U svom sistemu se uglavnom njom i koristim, a time olaksavam i drugima da brzo i lako dodju do zeljenog cilja. |
Slažem se sa pričom o ceni i ponudi, ako se priđe višim ciframa, stvar ima smisla. Ja lično imam utisak da su digitalci (naročito jeftiniji) svakako osuđeni na manju brzinu izvođenja istih postupaka nego analogci, bez obzira ko rukuje njima. Eto konkretno primer vezan za tog Rolanda - da bi se došlo do tap delay dugmeta, potrebno je ispod LCD displeja 3 ili 4 puta stisnuti dugme koje te polako vodi kroz menije do te opcije. Pritom, čim se uhvatiš za EQ i poželiš da vidiš šta radiš, ovaj TAP meni je otišao, i moraš ponovo stiskati dugme 4 puta da bi do njega došao. Ovo smatram objektivnom manom. Na A&H T112 imaš malu indikaciju rada EQ iznad samih dugmića (lampica koja svetli u određenom položaju) pa ne moraš gledati LCD ekran uopšte (iako ti je tako bolji pregled). Takođe, osnovna objektivna mana većine digitalaca jeste aux sendovanje, gde se mora palili layer po layer ne bi li izveo send u realnom vremenu (bacanje rev ili dly na određeni kanal samo u određenom momentu, što ja jaako često imam potrebu da radim). Takođe, na ovaj način možeš izvesti samo jednu operaciju istovremeno, tojest sendovanje u jedan aux, za razliku od klasičnog pot analog slanja gde sa dve ruke možeš istovremeno sa dva pota poslati doboš u reverb i vokal u delay - jako često potrebno u dub-reggae muzici na akcentima i sl.
A sa druge strane jedna od najvećih muka meni lično, za koju priznajem da je stvar navike, jeste neophodnost prethodnog selektovanja kanala za koji podešavaš gain, eq ili dinamiku (pa neretko razjebem neki drugi kanal umesto da popravim prvi), kao i to da mi je ipak potrebno više od jedne tonske probe pa da zapamtim gde je "EQ display" dugme ili "compressor display", tako da zatiltujem počesto pogledom tražeći gde je koj moj. Ali ovo, kažem, ne spada u objektivne nego lične zamerke, jer nisam navikao na dotični model. Što je opet samo po sebi objektivna zamerka digitalcima generalno, na jako malo njih se možeš navići prilikom prve tonske probe. |
Ni ja ni ti se nismo setili da efekat(konkretno dilej)postavimo na jedan od 8 user define tastera i onda bi samo sa jednim tasterom odmah otvorio efekat,na drugi reverb i eto resenja....Jaka vam je anti digitalna struja na forumu ali buducnost gazi...Cim je Berhinger kupio Midas i ugasio Heritage seriju mixera kraj se naslucuje.Nenavijam nizakoga i planiram kupovinu jednog analognog mixera i efekt reka bas zbog ovakvih situacija kao na EXIT-u,a ti Arhture moras priznati da je zvuk bio vise nego pristojan kada sam ja radio sa mojom spravom,ali to je i stvar konstantnog rada sa istim set-up mixer-monitori-mic.-sistem,tako da neverujem da bi mnogo ljudi primetilo dali je analogija ili digitalija u pitanju.Meni se dopada Midas Verona i ako bog da...:)
|
meni je yamaha,bilo koja, zakon za brzinu i ergonomiju. u pravu ste, stvar navike, ja evo mogu brze da radim na digitalnoj yamahi nego na analognom pultu. Naravno, nije ni to oduvek bilo tako, ali sam koncept menija i fleksibilnost je super.
..da ne kazemo da su sva 4 banda fully parametric, nije single ili dual mid sweepable nego sve.... ...a jos sam je ovih dana poterao da radi wireless. uzmes laptop, prosetas se na bilo koje mesto u sali i tweakujes sve. Pretty unbeatable zar ne :) |
I ja mislim da je Yamaha u polju digitalnih miksera jedna od boljih resenja... Prvi su poceli sa time, robustni regleri, dosta logican meni - Ove novije (bas taj o1v96 cini mi se) ima i touch sensitive fader pa cim ga pipnes - selektovao si kanal... Sto se pouzdanosti tice - tu nema price, radi 100% pouzdano... E sad - sta mislite o Tascamu D3200 - da li je to bar priblizno yamahinoj mikseti u smislu izdrzljivosti - da li ima iskustava ? Ovi u pozoristu retardi hoce taskama da mi uzmu jer kao imaju bolju ponudu za njega i lalala... Ja nesto i nisam siguran u kvalitet izrade, nikad ga nisam uzivo video - pa me zanima sta me ceka.
|
tascam je ok , nece da zaglupi, nije nestabilan , za godinu i nesto vise nije ni jednom pao... ima dosta routing opcija , a zvuk je solidan ..compresor , reverb , gate nisu sjajni , ali funkcionisu... izrada nije sjana , nije cvrst, potovi su mekani, ali ako ga ne nosis, ako je instaliran , ako nema nervoznih tonaca , udaraca, trajace...
neces se prevariti u tom slucaju , za tu cijenu dobijas solidnu spravu ... trazi meter bridge , mnogo je laksa kontrola sa njim mi ga koristimo u rep. kolima televizije i radi sasvim ok .... |
Tascam je u odnosu na Yamahu (DM seriju) nesto jeftinije izrade sto je i logicno ako uzmemo u obzir i cenu za 32 fadera. Ali zvuk je na strani Tascama i preampi i konverteri, za efekte ne znam kakvi su na Tascamu ali su na Yamahi ocajni ( govorim za DM2000 i DM1000 ).
Radim svakodnevno na Yamaha DM 2000 i povremeno na DM 1000 za lokacijska snimanja, veoma su flexibilni i brzi mikseri i prilicno pouzdani, zvuk je neutralan do hladan sto se tice konvertera, ali su preampi " ako bas ne moram" karton. Cena za DM1000 je oko 5000 eura a za te pare imash Tascama 4800 ili 3200 sa dosta uotboarda , tako da ako je u pitanju pozoriste nemoj puno da razmisljas jer ga neces pomerati i nosati. |
hehe, sad me podsetiste.....imam digitalni yamaha mixer, mislim prvi koji su napravili, DMP11, sa 2 spx90 unutra.....16bi makina:), stoji u racku i ponekad nesto odradi na doboshu (spx)
|
Nas roland M 400 ima funkciju touch sensitive fader-i to sa podesavanjem osetljivosti selektovanja na dodir,interesantna funkcija ali ako imate naviku da drzite prste na siberima u toku rada nastaje konfuzija.Znam da i Digico ima tu opciju,a Yamaha o1v 96 nema....:)
|
Hmmm glede Tascama.Ok je to mixer za te pare.Ako mozes trazi da ti zbave 24 kanalnu verziju DM 4800 mislim da je oznaka.Nema setanja kroz layere,vise sendova,ima fat chanell pa je samim tim i brzi,meterbridge k`o sto rece moj drugar Manjina obavezan.
E sad glede zvuka.Prosjecan ili se barem meni to tako cini.Dobri reverbi,osrednji kompresori i meni licno cudan eq moze to i bolje ali za te pare ne.Sto se tice stabilnosti i tu je ok,mada je ovaj nas izgleda popusio malo groma onomad na Breninom koncertu pa mu se na display-u pojavljuju linije al kad se zagrije sve ok.Sta ces cijevna tehnologija ne moz` drugacije:):). |
Od taskama sam video onaj FW1804 i malo se uplasio da ovo nije takvo isto, samo malo vece... Ono je, za moj ukus, mnogo plasticno izradjeno - mislim na FW1804. Neku yamahu sa touch senzorima sam video negde i probao malo da radim sa njom, a sad da li je O1v96 ili neka slicna - ne znam... Mada bih se zakleo da je bas ta. Bila je prilicno stabilna u radu. Cak sam i rucno vukao reglere kao na analognoj - onako - na rez. Ocekivao sam probleme zbog motora, ali bez problema je radilo i nije izgledala da ce se raspasti :)
Ok, do septembra cemo videti sta cu izvuci... Trebalo bi da radim jedno 13 bubica, 7-8 mikrofona i bend ("vishak" ide na poseban analogni mikser - soundcraft K1) |
, psionic, kakve veze ima FW1804 sa digitalnim mikserima?
@sbaudio ....nije bas da yamaha to nema :wink: cak i jeftiniji modeli, tipa 01v96 imaju to, samo sto nije totalno touch-selected tracks, zato sto su kapice na faderima plasticne a ne alu (citaj - nije provodnik) - ali ta funkcija postoji i na 01v96. ako samo mrvicu mrdnes fader (za 0.1dB) desice se ista stvar :) |
1 Attachment(s)
Radio sa njom vise puta ali nisam nasao na tu funkciju,a ako malo bolje procitas moj post videces da se odnosi samo na 01v96 a ne na celu yamahinu paletu dig.mixera.I na rolandu su plasticne kapice,mozda postoji neki drugi sistem prenosa informacije o kontaktu sa siberom na tom kanalu-nebih znao...:)
|
Quote:
|
Quote:
@Bitch - Pa znam da je FW1804 kartica firewire - ali pricam o nacinu izrade. I ona ima reglere i sve to i sve je nekako krto i klimavo. Zato kazem da ako su na taj fazon i mikser radili... Ali valjda nisu... |
Kolega Bitch procitao sam user manual Yamahe 01v-96,bio si u pravu,postoji opcija automatske selekcije kanala pomeranjem sibera samog kanala,ali se treba uci u set up i selektovati funkcija pa je malo "strana"korisnicima koji nemaju bas previse vremena za pravljene licne postavke na njemu.:)
|
Quote:
|
Ta stavka stoji,puno proizvodjaca i puno opcija ali....Nadam se nekom Midasu kad se skupe pare(ali nikako Venice)pa da se podsetim kako to bese...Nisam radio sa analogijom skoro 2 godine.....:)
|
Od svega ?to sam probao, najvi?e mi pa?e Soundcraft VI6, odradio turnejicu 15 dana na njemu, već drugi dan turneje sam se solidno snalazio na mixeru. Vrlo intuitivan i jednostavan mixer za rad.
|
4 Attachment(s)
Odlicna sprava,generalno Studer je tu u velikoj meri poneo breme dizajna i software-a,ali posto su u istoj korporaciji(Harman Pro)bio je i logican takav razvoj dogadjaja.:)
Evo par fotografija sa poslednjeg sajma u Frankfurtu(slikao kolega Aleksandar iz Nemacke)Studera Viste 5 i Soundcrafta Vi4 pa uporedite sami...:grin: |
Drago mi da vidim live sound deo foruma!
Ja od digitalaca najvise radim na profile-u. Prosle nedelje sam imao srecu da radim na Midas xl 8. Po meni najjaci digitalac ternutno! |
Da, stvarno odlično da je dodan taj dio forumu. I super je da ima ovdje ljudi dosta visokog profila.
Di ste probali Midasa? |
Ja u par navrata, Venice 24 i neki još veći. Po mom osećaju, EQ koji čita misli :)
|
Quote:
Ali ovdje se priča o digitalijama.... |
All times are GMT +1. The time now is 09:52 AM. |