Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Software (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=84)
-   -   cubase 5 vs. nuendo 4 ??? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=34095)

File 25-05-2010 09:51 AM

cubase 5 vs. nuendo 4 ???

cubase 5 vs. nuendo 4 ???

Arthur 25-05-2010 09:57 AM

Re: cubase 5 vs. nuendo 4 ???

Batch Export i VariAudio
Meni sasvim dovoljan razlog.

File 25-05-2010 10:12 AM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 280216)
Batch Export i VariAudio
Meni sasvim dovoljan razlog.

gdje je to, ?ta j' to ? :ups:

Arthur 25-05-2010 10:24 AM

googlaj bre

google 25-05-2010 10:29 AM

Ja radim u C5, jer umisljam da mi je zvuk malo bolji, sto je verovatno trip. Mada mislim da je to potpuno svejedno i da se uopste ne treba zamlacivati oko svega toga. Odavno je prestalo biti vazno u kom sekvenceru radis.

Radi u onom koji ti se svidja... Svi mogu sve... Osim ukoliko ne snimas na 192 kHz, onda ti treba Nuendo, jer C5 ne radi u toj rezoluciji. Meni je i 44.1 sasvim dovoljno. Ali ako ti treba bas 192 kHz, onda moras raditi sa N4.

Na drugom forumu smo miksali jednu moju pesmu. Uopste se ne primeti zvucna superiornost PT u odnosu na C5, cak miksevi iz C5 bolje zvuce. Mada je to verovatno do miksa a ne do programa (zezam se). :da:

Dakle, najozbiljnije, svejedno je sta koristis, radi gde god hoces, to je sve gotovo identican alat, mada dajem prednost C5.

Nekako radim u Cubase jos od Atarija, stvar navike, ponajvise. :ups:

don corleone 25-05-2010 10:44 AM

isto sr...., drugo pakovanje :D i razlika u ceni :da:

File 25-05-2010 10:47 AM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 280219)
googlaj bre

:rotfl: Tomu me uci i moj prijatelj...jednom mi je poslao animaciju kako se googla :-D

Ok...nema veze ?to se tice navike, jer su C5 i N4 dizajnerski maltene identicni.

don corleone 25-05-2010 11:22 AM

N4 i C4 su 90% isti, u N4 i C5 ima malo vise razlike zato sto je C5 za "generaciju" ispred.

psionic 25-05-2010 12:57 PM

DXi podrska u Nuendu. U Cubaseu je nema. Takodje moze da radi sa vecim brojem surround kanala...

don corleone 25-05-2010 05:01 PM

Quote:

Originally Posted by psionic (Post 280230)
DXi podrska u Nuendu. U Cubaseu je nema. Takodje moze da radi sa vecim brojem surround kanala...

Samo nam jos to fali :D

Inace nuendo je isti kao i cubase kad mu se instalira Expansion Kit :)

psionic 25-05-2010 07:54 PM

Ustvari pogresio sam... Ni Nuendo 4 nema DXi podrsku.

roza 09-06-2010 04:33 PM

Da ne pokrecem temu... Jel moze na jedan komp da se instalira i nuendo i cubase?

shigumicu 09-06-2010 07:10 PM

Moze.

roza 09-06-2010 07:38 PM

Kod mene nesto ne moze! Instaliran mi je nuendo 3 na c a ubacio bi cubase 5 i probao sam da instaliram i na c i na d i sve prodje instalacija ok al kad pokrenem cubase on iscitava nesto satima i nista!Ne znam sta se tu desava...

Arthur 09-06-2010 08:01 PM

samo ti njega pusti, trebaće mu vremena prvi put.

Arthur 11-06-2010 10:27 AM

e da, juče sam konačno definisao glavnu manu c5, a to je prilična nestabilnost kad pređe limit RAM-a koji može da vidi, zabada se prilično jako i ne možeš nekad čak ni Save da uradiš. Dok u N4, ako mu tražiš nešto što ne može, on te samo iskulira i ne otvori plugin uopšte. Ovo je meni dovoljno da se vratim na N4 bar do poslednje faze mixa, jer sam juče 2 put pogubio po pola sata rada zbog ovoga.

Arthur 11-06-2010 10:27 AM

e da, juče sam konačno definisao glavnu manu c5, a to je prilična nestabilnost kad pređe limit RAM-a koji mo?e da vidi, zabada se prilično jako i ne mo?e? nekad čak ni Save da uradi?. Dok u N4, ako mu tra?i? ne?to ?to ne mo?e, on te samo iskulira i ne otvori plugin uop?te. Ovo je meni dovoljno da se vratim na N4 bar do poslednje faze mixa, jer sam juče 2 put pogubio po pola sata rada zbog ovoga.

OFF 11-06-2010 10:57 AM

Mislim da je to na relaciji C5 UAD, i ja imam isti problem

Arthur 11-06-2010 06:53 PM

ma štagod mu uradio, otvaram neki peti plug, sonnox eq, ili fabfilter, ne do bog drumagog

roza 11-06-2010 11:13 PM

jel moze na nuendu kao sto sam do sad u cubaseu ubrzavati Ili usporiti stvar zajedno sa trakom? u nuendu mi ritam ostane isti dok se pozadina/ traka menja!

66musicman 12-06-2010 02:07 AM

@Arthur
Kod mene ladno RAM izmedju 2.5-2.8 Gb i CPU na oko 50-60% i radi sve bez problema, naglasavam bez UAD-a koji i ne posedujem.

Arthur 12-06-2010 11:59 AM

@roza
može

@66
jel imaš 64bitnu verziju? ako ne, budi siguran da ne troši preko 1.3gb, proveriš lepo u task manageru, opcija processes, pa sortiraš tabelu po potrošnji rama. Regularno odlazi u kurac kad se približi 1.4GB (1.400.000 kb)

alen 12-06-2010 02:16 PM

Ista zajebancija se i kod mene de?ava u poslednjim fazama mixa pri većem opterećenju u C5(uz UAD 1 instaliranu kartu) gde se N4 mnogo bolje pona?a.Ja koristim oba,prvu fazu editinga,batch rendera i cele pripreme kanala u C5 (ili PT u kojem sam jo? uvek u fazi ?trebanja i experimentisanja) a krajnji mix N4.Jedino ?to mi nedostaje u Nuendu je Batch export( i podr?ka za RTAS :P )

Arthur 12-06-2010 07:09 PM

e to, totalno isto. Ja u principu sad zbog elastic time-a kojeg obilato koristim, radim skoro ceo tracking u PT, i editing na licu mesta u toku snimajna. Jedino bubanj (zbog broja kanala) i vokale (zbog VariAudia) snimam u Cubase5. I od pre dva dana je pala odluka da ipak mixam od početka u n4, pa da kad dođe do stemova, palim c5.

alen 12-06-2010 07:30 PM

Ja jo? uvek nemam multikanalni interfejs za PT pa ne mogu snimati u njemu ali čim ga se dohvatim biće najverovatnije ista ta priča,snimanje i editing PT,mix Nuendo jer sam ipak navikao na to okruzenje pa se mogu opustiti i koncentrisati na ono ?ta radim,u PT se jo? uvek napre?em .Elastic Time je totalna pizdarija za drum editing,bacio sam se na detaljnije proučavanje... Edit:biće jako najs ako se poka?e kao pouzdana ova osx fl. varijanta PT-a...

kravadinka 13-06-2010 01:21 AM

Neces dobiti nista, sve do ADC, a i tada... Mellowmuse ATA je resenje za mnogo manji novac i bez cekanja da se nesto "pojavi"...
Cudna postavka sa snimanjem u PT i mixanjem u Nuendu... Nista na adresu "sabiranja i oduzimanja", nego onako, sto vizuelno, sto zbog manipulacije pluginovima i rutingom, a opet i zbog pojedinih pluginova kojih ima samo kao rtas...

alen 13-06-2010 03:42 AM

Oti?li smo malo off,izvinjavam se. Sa tom Hd verzijom dobio bih to ?to me najvi?e koči u mixu u PT MP a to je ?to mogu poterati samo 8 stereo Auxa a to mi nije dovoljno za komotan mix.Sa latencijom do sada nisam imao problema,bar je nisam u probnim mixanjima primetio mada imam narodnu verziju Mellow.ATA Rtas koju jo? nisam nisam probao kako funkcioni?e.Nuendo za mix zato ?to nisam ničim limitiran,a navikao sam na njega i nekako mi je pregledniji i br?i rad sa grupama i fx sendovima gde nemam ograničenja.U PT je extra re?en način kori?ćenja template postavke mixera ko na taj načim mixa.ja uvek u mixu krećem od nule pa gde me mix odvede a pravljenje grupa,sendova i ostalih igrarija mi je jo? uvek komotnije u Nuendu.Mada ka?em,ako se ta HD verzija poka?e upotrebljiva verovatno da ću se vremenom skroz pre?altati na PT.Nekolicina RTAS plugova je svakako ne?to ?to me najvi?e kupilo...

kravadinka 13-06-2010 07:50 AM

8 Stereo AUX-a? Ne razumem, odakle ti to ogranicenje?

google 13-06-2010 08:31 AM

Sta ce ti 8 aux- a? :confused: Koliko to kanala imas u miksu?

alen 13-06-2010 09:55 AM

PT M-powered ver.7.4 ima 16 buseva,svaki aux kanal ako je stereo uzima 2 busa ?to je ukupno 8 stereo auxa a to često bude da mi nije dosta.Nuendo me je razmazio ;)

alen 13-06-2010 10:57 AM

@Google: U PT aux-i su ono ?to su kod Nuenda u Cubenda grupe i fx sendovi.Verzija koju koristim ima 16 internih buseva ?to omogućava 8 stereo slanja.Samo za bubanj znam da koristim oko 5 grupa pa gitare pa ovo,ono,efekti...Bude toga dosta

kravadinka 13-06-2010 10:57 AM

Podrazumeva se da predjes na 8, 7.4 je davna proslost pa sam i zaboravio, isto bi bilo kao da radis na SX jos uvek...
Pet grupa za bubanj?
16 buseva je generalno malo, 32 koliko ima u verziji 8 je sasvim dovoljno, bar meni i na par tutorijala koje imam, moze se sve uraditi sa tim ogranicenjem...
Treba ga samo platiti... ;)

alen 13-06-2010 11:08 AM

Naravno,sla?em se.Jo? uvek sam u fazi učenja PT-a i try before buy fazi.Cilj mi je jednog lepog dana zaraditi HD sistem i sve 4 u vis ... ;)

Arthur 13-06-2010 12:31 PM

5 grupa za bubanj i ovde, naročito ako snimam sa više od 10mikrofona, onda po cilju napravim grupe. Meni je mixanje u PT još uvek konfuzno spram Nuenda na koji sam navikao, čini mi se moćnijim routingom i preglednijim (naročito fora sa više mixera). Što se RTASa tiče već sam počeo da plačem zbog SansAmpa, ne sumnjam da ih toga još, al šta je tu je. 8ica PT je win korisnicima još uvek nedostupna, a nas nekolicina što posao volimo da završimo u Cubendu još uvek nemožemo preći na OSX (sutra bih prešao rado!).

Elastic jest pizdarija, ja sam totalno ušao u problematiku, i čuda se dešavaju. Ako te nešto muči, cimni me na private il na mob, ima ga na forumu na brda mesta.

kravadinka 13-06-2010 02:33 PM

Ako imas 2 mic-a za kick, 2 za dobos, to su dva aux-a ukoliki zelis da ih grupises, imas aux jedan za tomove, jedan za oh i jedan za room to je sve ukupno 5, pa dodaj i drum grupu i paralel compression to sve izadje 7 aux-a, istina...
Ipak, dovoljno je prevuci dve mono trake kick-a na stereo kanal i PT ih rasporedi u stereo kanal, dobijes opet nezavisna dva kanala koje mozes obradjivati zajedno kao stereo kanal, a mozes i potpuno odvojeno sa multi-mono pluginovima, isto vazi za dobos i ostale komponente sa dva mikrofona, a za room i overe je jos jednostavnije, uglavnom se tretiraju kao stereo par... Generalno ostaje ti paralel comp i drum grupa to su dva aux-a, eventualno ako hoces i tomove na grupu, to su onda tri u najgorem slucaju, ostaje ti jos 5, malo je, ali ipak je bolje... Na osmici je to 16, takodje ogranicavajuce, ali cini mi se vise teoretski, jer mi nikad ni nije trebalo vise od desetak...
Sto se tice routinga, pa najosnovnija stvar je da ne mozes iz grupe, ili eff send kanala poslati na audio traku, ili gde god ti je volja, samim tim je routing ogranicen, PT je moguce signal poslati bilo gde, odakle god, tako da dolaze u obzir sve one mahinacije koje su nekad radjene, moze da se vidi u tutorialu Kenny Gioia, probacu da najdem i da okacim...
Evo ga...
http://www.youtube.com/watch?v=WG8QT2g5CTA

alen 13-06-2010 02:55 PM

Ok,to su sve te cake kako mo?e kad se čini da ne mo?e do kojih ću verovatno doći pre ili kasnije istra?ivanjem ?to zahteva izvesno vreme provedeno uz taj softwer.Ja za mix uglavnom vijam neko slobodno vreme pored posla kojim se bavim i obično sam ograničen vremenski pa nemam toliko komocije da experimenti?em,u nuendu sve to br?e odradim,stvar navike. Mada mi se čini da ću se vremenom sve vi?e okretati toolsima,sve ?to skapiram kako funkcioni?e me kupi.

Arthur 13-06-2010 03:01 PM

nisam te skontao ovo oko slanja sa grupe ili auxa? Ako mi treba grupa kao audio file, ja ga bouncujem (živeo batch export u c5!). A i routing preko karte mi omogućava manje više da sve iz sve šaljem gde mi treba.. mada retko razmišljam u tom pravcu

kravadinka 13-06-2010 03:05 PM

Postavio sam gore, evo opet...

Routing:
http://www.youtube.com/watch?v=WG8QT2g5CTA

Editing:
http://www.youtube.com/watch?v=3K4pZYWyecE

U samom tutorijalu postoji jos nekoliko genijalnih ideja kako koristiti sve ove mogucnosti, generalno nema ogranicenja za experimentisanje, pitanje je samo ideja i maste...

roza 14-06-2010 02:03 PM

Arthur-e aj mi reci kako to da uradim ili me usmeri u pravom pravcu znaci fixiranje trake I muzike radi ubrzavanja ili usporavanje projekta?

Arthur 14-06-2010 05:21 PM

prvo napiši na koje trake misliš, da li na audio ili na midi. onda lepo proveri na tim trakama da li su u musical ili linear modu, tojest koji ti simbol stoji, notica ili satić.. čačkaj malo i sve će ti se kasti samo.

All times are GMT +1. The time now is 03:08 AM.