Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Software (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=84)
-   -   windows 7 vs. audio ??? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=34012)

File 16-05-2010 02:23 AM

windows 7 vs. audio ???

Jako sam nesretan pona?anjem dosta dobre konfiguracije kopjutora...rado bih se prebacio na windows 7 kojeg svi jako hvale (provjerio sam da li svii moji audio hardveri ga podr?avaju)....kakva su va?a iskustva o tome...da ili ne????
Sve to meni kao sve u svemu dobro radi....ali ono....radi, radi,radi pa eror pa eror i t d

alfom 16-05-2010 08:23 AM

Re: windows 7 vs. audio ???

Ovdje je dosta pisano o ovome.
Ali, eto. Opi?i lijepo svoju konfiguraciju + muz. kart. + ostalo.

File 16-05-2010 12:28 PM

Intel core(TM)2 QUAD CPU Q 6600 @ 2.40 GHz, 2GB rama
Nuendo 4
Focusrite liquid saffire
Focusrite liquid chanel - malo malo ?teka (onda dizanje projekta opet ...vamo tamo)

psionic 23-05-2010 07:51 PM

Quote:

Originally Posted by File (Post 279606)
Intel core(TM)2 QUAD CPU Q 6600 @ 2.40 GHz, 2GB rama
Nuendo 4
Focusrite liquid saffire
Focusrite liquid chanel - malo malo šteka (onda dizanje projekta opet ...vamo tamo)

Nisam Nuendo 4 koristio, ali imam cubase5 i vec dugo ga koristim u windows 7 x32 okruzenju i radi - flawless! Mogu da napunim 2.6 GB memorije (probajte da napunite vise od 1.8GB u tom vasem XPu !) Naravno da bi sve radilo kako treba, apsolutno moras da imas valjane drajvere. Ja npr, imam MOTU, ali rekao bih da i Focusrite ima drajvere...

Mali off-topic...
Ako koristis 64bit windows 7, on po defaultu dodeljuje svakoj 32bit aplikaciji 4gb adresnog prostora, za razliku od Windowsa x32 gde ti je adresni prostor 2GB - sto znaci da svaki otvoreni proces moze da ima 2gb rama max. Ako 32bitna aplikacija ima LAA (large address aware) moci ces da napunis tu aplikaciju i do teorijskih 4gb. Znaci Windows 7 64bit + Cubase 5 32 bita (LAA podrska) = vece iskoriscenje memorije...

U zadnje vreme ima dosta 64bit pluginova, pa ako se mozes docepati pravog 64bit nuenda, definitivno bi trebao da probas Windows 7 64bit ... Da, mogao bi da dodas jos koji RAM modul :) Sve u svemu treba malo eksperimentisati, ali krajnji rezultat je da ces imati mogucnost popunjenja gomile memorije, daleko vise od 2GB, koliko maksimalno mozes u klasicnom WinXP 32bita !

sinvelikogmajstora 24-05-2010 11:13 AM

ja sam imao poneki problem koristeci nuendo 4 na win7. mnogo mi bolje radi na xpx64.

psionic 25-05-2010 07:16 PM

Citam po raznim forumima da N4 bas i ne voli 64bit Windows 7 - Ja sam ubacio juce Win7 64bita i stavio Cubase 5 - 32bit. Uspeo sam da napunim 3GB od mogucih 4 koje imam instalirano u kompu. Za sada sve radi sasvim dobro. Sa Win XP 64bit bi trebalo da je isti slucaj - sto se memorije tice. Dakle definitivno >64bit windows< pa makar i sve koristili na 32bita !
BTW, zasto Nuendo 4, a ne Cubase 5 ?

psionic 25-05-2010 07:47 PM

.

File 26-05-2010 10:38 AM

nema nekog pretjeranog razloga za?to nuendo...upao mi je u ruke pa sam ga isprobav'o i tako mi je ostalo...bdw. iskreno sam mislio da je puno stabilniji (zbog cijene) nego cubase, a i ako se dobro sjecam..na cubase-u 3 sam imao nekakva pucketanja u exportanom fajlu a na nuendu vi?e nemam tih problema....a sad gdje god vidim..nuendo i windows 7 nije savr?en..ne znam...?ta da radim.....windows 7 definitivno..ali da li nuendo 4 ili cubase 5???

psionic 27-05-2010 02:08 AM

Quote:

Originally Posted by File (Post 280310)
nema nekog pretjeranog razloga za?to nuendo...upao mi je u ruke pa sam ga isprobav'o i tako mi je ostalo...bdw. iskreno sam mislio da je puno stabilniji (zbog cijene) nego cubase, a i ako se dobro sjecam..na cubase-u 3 sam imao nekakva pucketanja u exportanom fajlu a na nuendu vi?e nemam tih problema....a sad gdje god vidim..nuendo i windows 7 nije savr?en..ne znam...?ta da radim.....windows 7 definitivno..ali da li nuendo 4 ili cubase 5???

Evo ovde na ovom forumu ima cak i tema Nuendo4 vs Cubase5...

Ja sam pre koristio N3 jer je bio znatno bolji - kompletniji nego C3. Sada to nije slucaj - rekao bih da C5 radi dosta stabilno na mojoj masini, prosto nisam navikao da svaki cas nesto puca, nema problema u eksportu, ima mogucnost eksportovanja svake trake posebno - batch eksport, multikanalni rad... Kao da su sjedinili dva proizvoda. U prilog tome ide i neizbacivanje N5 u isto vreme kad i C5. Stavise, C5 dolazi napunjeniji pluginovima i "featurama" nego N4. Ako si ipak navikao da drzis Nuendo, svakako idi na Windows XP, ali 64bit. Mislim da bi ipak bolje bilo da ides na - Cubase 5 + bilo sta 64 bitno ...

File 27-05-2010 10:41 AM

e hvala...tako ce biti...cubase 5 + windows 7 64 bitni....po svim nekim zakljuccima i utiscima...svi ka?u da sedmica je puno stabilnija br?a, naprednija i da se cak da usporediti sa linuxom ili macom (izuzev virusa, popupova i microsoft standard sranja :-))

alek019 28-05-2010 12:15 AM

Iskoristite /3GB switch u boot.ini pod Windows-om XP.

alek019 28-05-2010 01:08 AM

1 Attachment(s)
Ako ma?ina ima 4GB i radi pod 32-bitnim XP-om evo kako nekim RAM viewer-om izgleda raspolo?iva meorija (pri vrhu je ma?ina bez /3GB switch-a a posle i kada se on uključi

MD 28-05-2010 01:21 AM

Quote:

Originally Posted by psionic (Post 280242)
Sa Win XP 64bit bi trebalo da je isti slucaj - sto se memorije tice.

Da, windows xp 64 bita, radi kao sat...

:)

Midi 28-05-2010 04:32 AM

Malo skrecem s teme al radi se o win7, dali ima neki tutorijal optimizacije Win7, kako je bilo za Xp, ili se radi jednako?

alek019 28-05-2010 07:01 AM

Ako ne ?elite da kopate po literaturi o win7 (ima je gomila) nadjite
Advanced System Optimizer 3.1
Podr?ani svi operativni sistemi pa i 7 (takodje i 32 i 64 verzije)
Dobri su i neki drugi, manje,vi?e.

psionic 28-05-2010 02:47 PM

Quote:

Originally Posted by alek019 (Post 280438)
Iskoristite /3GB switch u boot.ini pod Windows-om XP.

Probao i ovo, ne znam zasto - ali nisam uspeo da predjem 2.0 GB. Problem je sto sa ovim switchem sistem ume da poblesavi, jer u 32bit sistemima, memorija uredjaja mora da se nadje u donjih 4 giga, pa kako god da se uradi, oduzima se od ukupne memorije. Znaci u najboljem slucaju ima oko 3.2 GB upotrebive memorije. Cak i onda Cubase nije mogao da predje 2 GB. U 64 bit sistemu, taj switch je automatski ukljucen - samo sto nije na 3GB vec na 4GB (toliko se adresnog prostora po defaultu dodeljuje 32bitnim aplikacijama) sistem radi stabilno jer nema bojazni da ce se memorija preklapati sa uredjajima i tako dalje...

@MIDI

Jedine optimizacije koje sam ja uradio su da se iskljuci user account control i da se izabere high performance profil za power saving opcije - i tamo se pogase dodatno sve power saving stavke - kao sto je selective USB suspending... zbog ove sam ranije imao krckanje na FWu (?)! Najvaznije je da je audio drajver dobro napisan za sedmicu, inace moze da se desi da pucka, krcka... Neke firme samo preimenuju Vistin drajver, ali to nije to. Ima workaround i za te slucajeve (odabere se legacy FW na primer, ako je FW kartica...)

alek019 28-05-2010 04:24 PM

Kada se koristi /3GB switch imate još jedan parametar koji se zadaje kao alternativa i postavite ga ovako /userva=3030 . Da vam sistem ne "poblesavi "
morate testitrati da li vaša konfiguraija može raditi sa kernel-om limitiranim na 1 GB.

Da ne prepričavam pročitajte ovde
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ff556232.aspx

vidite i http://www.microsoft.com/whdc/system...AE/PAEmem.mspx

Bar koliko videh na CUBASE forumima kažu da je ovo sa njihove strane u aplikaciji podržano od verzije SX. Ja ga ne koristim pa morate proveriti sami.

Evo vam i još neka veoma lepa objašnjenja

http://forums.presonus.com/showthread.php?t=8848

Čovek kaže da ovo funkcioniše...

psionic 28-05-2010 10:04 PM

Sa /3gb switchem se,od moguca 4 gb kojima pristupa 32bit aplikacija, dodeljuje da moze da adresira 3gb "privatnog" adresnog prostora maksimalno i nema veze sa stvarno instaliranom memorijom. Ostalih 1 GB se koristi kao "shared" memorija... (dosta o ovome se moze procitati iz clanaka o tome kako windows zapravo adresira memoriju) Sa variablom "userva" se taj "privatni" adresni prostor stavlja na neku odredjenu kolicinu proizvoljne velicine.

U XPu, ako se stavi samo /3gb, moze doci do nezeljenog preklapanja medju privatnom memorijom aplikacije i hardverskom memorijom, pa je pozeljno drzati pomocu userva memoriju negde na 2.8. Problem je sto hardver ume da pojede i vise od 1.5 GB adrese, a ako postavimo da aplikacija koristi 3072 mb memorije, doci ce do preklapanja (bez userva, /3gb switch pravi privatni adresni prostor na defaultnih 3072mb) Sve ovo nema veze sa stvarnim pristustvom memorije u racunaru, jer windows koristi virtuelnu memoriju sa hard diska. Dakle postoji velika razlika u izrazavanju ovde - memorija i adresiranje. Mozete staviti i 128 GB rama ali ce sistem uspeti da adresira samo 4 GB - minus hardver, delovi windowsa... Dakle winXP uvek ima ta 4GB na raspolaganju.

Na windowsu 7 32bit, ne postoji /3gb, vec samo userva variabla i za divno cudo ne desava mi se kolaps sistema iako stavim userva na 3072 mb...

Ne znam sta kaze taj covek koji kaze da to radi, ali i pored sve dobre volje, nisam uspeo da nateram Cubase da upotrebi > 2gb u najboljem slucaju.

Windows 64bit je drugo - on ima "koliko oce" memorije da adresira i nema tih preklapanja, tako da 32bitna aplikacija moze komotno da upotrebi svih teoretskih 4GB - pod uslovom da je LAA (large address aware)
Postoji programcic LAATIDO - koriste ga mnogi za DAW - tako sam ga i nasao - na DAW forumima, koji proverava da li je aplikacija LAA, a sto je najbolje, ako nije, on je napatchuje da bude. Kazu da bitbridge (32bit adaper za Cubase) nije LAA, ali posle patchovanja ovom alatkom, mogli su da napune vise od 3gb 32bitnih plugova.

alek019 29-05-2010 12:29 PM

1 Attachment(s)
Sve što napisah nije imalo za cilj da se raspravljam da li neko želi i treba da koristi ovaj ili onaj Windows, već da ako neko ima 32-bitni XP isti podesi da ga može maksimalno iskoristiti.
Broj dobro podešenih mašina za odredjene poslove kod nas bar iz mog iskustva (koje nije malo po ovom pitanju) je mali. Ko se nije baktao sa serverskim Windows OS nije ni znao da ovaj switch (/3GB) i postoji.

Moja misao je bila da ako imate 32-bitni XP i 4GB rama, tu mašinu podesite da zaista racionalno koristi memoriju. Ponavljam, ne pišem o drugim verizijama OS. Šta ćete koristiti, da li, i zašto i kako drugi put. Možda ovaj thread po naslovu nije baš ispao najsrećnije rešenje za ono što pišem ali sad...

Dakle, ako imate gore opisanu configuraciju, možete iskoristiti ovaj switch.Osnovnu podelu na 2+2 (2 korisnik,2 operativni sistem) možete promeniti da vi imate 3 a operativni sistem 1. Ako operativnom sistemu iz bilo kojih (ali vama poznatih razloga) treba više od jedan, tada koristeći usreva switch limitirate svoj deo kolaca i dajete preostali mašini. Pa recimo tako vi uzmete 2,5 a masina 1.5 i svi srećni i zadovoljni. Kod 32-bitnog windowsa prekidačem /3GB kažemo prvo da želimo više od 2GB, t.j. 3, ali ako bi nam to smetalo, želimo da se limitiramo na recimo 2.5.
Moramo ovako jer samo userva bez /3GB u ovom slučaju ne funkcioniše.

Ovde smo pričali za sada o raspoloživom adresnom prostoru a ne o fizičkoj memoriji, mada smo pošli od stvarne raspoložive fizičke memorije (4GB). Kako da sada uguramo da se fizička memorija stvarno u nekom procesu koristi onako kako mi to želimo a ne kako to OS raspodeljuje. Za ovaj deo delom može da bude odgovoran programer aplikacije koji može (da proba) zakucati minimalnu i maksimalnu raspoloživu fizičku memoriju za
njegovu aplikaciju, ali to (skoro) niko ne radi jer bi tima u startu sebi limitirao korisnike, tačnije izgubio bi one sa relativno slabijim konfiguracijama. Ovo se radi (jednostavno), iz aplikacije pozivima dve windows api funkcije,
Jedna je SetProcessWorkingSetSize kojom definišete minimum i maksimum fizičke memorije (maksimalna vrednost ako OS-u ne odgovara neće biti ispoštovana, pa windows je to), a druga je VirtualLock gde tražite da se deo virtualne memorije drži u fizičkoj (veoma opasna i sebična stvar). Pošto se ovo odnosi na proces, može se eksternom aplikacijom
dobiti proces ID aplikacije koju želite po ovom pitanju menjati i njoj dodeliti vrednosti koje vi želite, (ovo je programeirma možda interesantno, muzičkim dušama baš i ne) ali tada malo narušavate celinu i morate
biti veoma obazrivi sa vrednostima koje postavljate da ne narušite ceo sistem.

AKo se recimo ovo uradi, evo pogledajte kako to izgleda kod mene na mašini. Ja nemam Cubase ali tu je Ableton Live.
Uz malo gimnastike moja aplikacija (napucan Live 8 pluginovima) (na w32 XP, sa 4GB RAM-a) koristi skoro 3GB virtualne memorije i 2GB fizičke.

psionic 29-05-2010 08:45 PM

Quote:

Originally Posted by alek019 (Post 280522)
Sve što napisah nije imalo za cilj da se raspravljam da li neko želi i treba da koristi ovaj ili onaj Windows, već da ako neko ima 32-bitni XP isti podesi da ga može maksimalno iskoristiti.

Ma naravno, ovo je konstruktivna diskusija... :)

Ono sto sam rekao za windows 7 32bit je da ne pati mnogo kao XP ako se uzme svih 3072MB za privatni adresni prostor - iz nekog cudnog razloga, radi daleko bolje nego u XPu, gde komp brzo poludi, pa moram da mu ogranicim na 2.7 maksimalno.

Quote:

Originally Posted by alek019 (Post 280522)

AKo se recimo ovo uradi, evo pogledajte kako to izgleda kod mene na mašini. Ja nemam Cubase ali tu je Ableton Live.
Uz malo gimnastike moja aplikacija (napucan Live 8 pluginovima) (na w32 XP, sa 4GB RAM-a) koristi skoro 3GB virtualne memorije i 2GB fizičke.

Ako sam te dobro razumeo, ti tvrdis da mozes da napunis ableton sa 5gb semplova i sl... ? Koliko ja znam, virtuelna memorija sluzi za privremeno skladistenje memorije procesa koji se trenutno ne izvrsavaju, tj ako je fizicka memorija potrebna nekom drugom procesu, windows ce u pagefile "dumpovati" memoriju zauzetu prvim procesom... Jedan proces, u jednom trenutku moze da adresira max 4GB (zapravo 2.5 jer toliko ima privatnog prostora) memorije. Ako ableton otvara vise procesa mogu i da razumem da napunis vise memorije, ali ako ima samo jedan proces, nema boga da uzmes vise od 2.5 GB... U najboljem slucaju 3, ako mozes ostaviti svoj kernel da radi sa 1 gb... Takodje aplikacije moraju imati taj LAA (to je to sto si pisao o maksimalnoj kolicini memorije), da bi mogle uopste da pomocu /3gb i userva iskoriste vise od defaultnih 2GB... Taj LaaTIDO radi upravo to - podesava taj parametar SetProcessWorkingSetSize u samoj aplikaciji i ona moze da radi sa izmenjenom kolicinom privatnog prostora.

Ja mislim da ono sto si ti procitao i zaokruzio (virtual size oko 2.9gb) je prostor gde ce se ta adresna stranica od abletona kopirati, ustreba li ta fizicka memorija za drugo nesto (inace na kompu ne bi mogao nista da radis jer bi sva fizicka memorija bila pojedena od abletona), a da si ti ipak zapravo iskoristio 2GB...

Na Task Manageru, kada otvoris process, mozes videti koliko koji proces ima memorije trenutno utrosene (bez zabuna oko virtual i slicnih windows zezalica) i ako tu pise 3GB za ableton proces, onda je to - to. Toliko je realno memorije mapirano da proces koristi za sebe.

BTW - probaj taj laatido da upotrebis na abletonu - bas me zanima da li ima LAA support...

alek019 30-05-2010 10:41 AM

Mo?da ovo ?to budem pisao nekome bude malo dosadno ali evo odgovoriću PSIONIC-u bar da razjasnimo jo? neke stvari. /LARGEADDRESSAWARE je swich koji se koristi prilikom kompajliranja aplikacija i on u su?tini podi?e samo jedan flag u hederu aplikacije koji znači, da će aplikacija biti svesna mogućnosti postojanja pokazivača koji po vrednosti adrese prelaze 2GB. Znači nema nikakve posebne podr?ke ili tome slično.Postojanje ovog flag-a ne znači da će aplikacija koristiti veličine pokazivača preko 2GB, ili da joj treba vi?e od 2GB, već da neće "pući" ako se takvi pokazivači pojave.

Da li se razumemo o čemu se ovde radi? Evo jo? jednog primera.neka je aplikacija mala i neka radi sa bazom podataka koja ima velićinu preko 2GB. Recimo da je nama zanimljiv podatak nalazi na adresi koja je izra?ena u decimalnim brojevima 5368709120 (ovo je tačno 5 GB), da bi se njemu pristupilo aplikacija mora da bude svesna da mo?e ovakve vrednosti
pokazivača dobiti. Ovo pak ne zači da je memorijski zahtev da u fizičkoj memoriji ta datoteka mora biti učitana cela da bi se delu koji nas zanima pristupilo.

U va?em slučaju kada se radi sa nekim audio software-om, da krajnje pojednostavim priću, vi recimo startujete program, krenete da dodajete plug-inove, i oni veliki,po 1 GB (veličina po njihovom lokalnom adresnom prostoru na primer), učitate prvi pa drugi, e sada da bi učitali treći aplikacija mora da bude svesna da treći pokazivač po vrednosti
prelazi 2 GB, ako je taj flag setovan, aplikacija radi, ako nije ona u najgorem slučaju puca ili vam javlja da taj zahtev nije u stanju ispuniti. Sada, izvr?enje ovih pluginova ne znaći da oni moraju biti učitani u memoriju
celi i da zauzimaju 3 GB, o tome brine poseban deo mehanizma windowsa ali da ne započinjemo ovu temu ovde o upravljanju memorije.

Jednostavno neka va? audio program treba samo da učita i pusti WAV koji je 3GB, Ako je programer vodio računa da
mo?e da mu se desi i ovo, tada je aplikaciju tome prilagodio i da bi drugima (operativnom sistemu) to stavio na znanje on je preveo sa onim gore switch-om i sve će raditi OK. Ako je programer vodio računa o ovome
ali zaboravio da "obavesti" OS preko flag-a, sam operativni sistem mu neće dozvoliti ovako ne?to. Ovo pi?em iz razlogam ?to da podestim kada menjate atribut aplikaciji i onim programčetom tamo stoji opcija da se napravi
backup osnovne aplikacije jer nije samo stvar da se aplikacija ovako označi i da će sve raditi sa ovim veličinama.
Ako programer to nije predvideo tada će aplikacija pući, pa vam iz tih razloga treba kopija.

Samo "sviranje" 3GB WAV-a ne znači da će isti biti u celosti učitan u memoriju, tu su neki klasteri, stranice.baferi
za ulazno izlazne operacije koje o svemu ovome vode računa.

Da li je sada malo jasnije na ?ta se ovde misli i o čemu je u ovoj "veće od 2GB" priči reč.

psionic 30-05-2010 04:48 PM

Opet se mi nesto ne razumemo. Ok to za taj LAA switch, ako aplikacija nije pisana da adresira >2gb, moze da puca. Ali obicno se programeri oslanjaju na gotove biblioteke i ne pisu sami rutine za upravljanje memorijom, tako da mi je LAA u 99% slucajeva pomogao i nije pucao.

Drugo, ne pricam o streaming podacima sa harda, pricam o tome koliko proces moze zauzeti memorije - prosta racunica - u 32bit windowsu mogu da ukljucim 2 BFDa i da ih napunim pre pucanja, u 64 bit windowsu mogu da napunim 4 BFDa. BFD moze da se namesti da uopste ne zauzima preterano memorije, vec da sve vuce sa harda - da streamuje. Nije to bio meni cilj vec da vidim koliko zapravo mogu da napunim memorije.

Ovo o cemu ti govoris, znaci da moze virtuelno beskonacno memorije da bude adresirano koristeci se hard diskom kao pomocnim sredstvom - ali u praksi nije tako - postoji razlika izmedju streaming from disk i virtual memorije. U prvom slucaju, programer mora da napravi program/plugin koji koristi hdd na taj nacin (kontakt i DFD tehnologija), drugi slucaj predstavlja koriscenje memorije za privremeno skladistenje stranica od po 2GB po procesu, radi iskoriscenja cele fizicke memorije za procese kojima je u tom trenutku potrebna. Najgluplji primer je DVD plejer i fajlovi > 4GB. Sam plejer ce u task manageru zauzeti zanemarljivih oko 100 MB. To je to o cemu pricas sa wavovima od 3GB...

Ja govorim o tome da kad se ucita 50 raznih plug inova i svaki uzme svojih 100MB, memorija jednog (Cubase.exe) procesa ne prelazi 2-2.5 GB ako se ukljuci /3gb iako je cubase svestan velikog adresnog prostora (LAA) Nemoguce je primeniti streaming na ovakav nacin koriscenja memorije, jer svi plugovi moraju da budu istovremeno aktivni. Dakle moraju da se nadju u radnom prostoru aplikacije.

Na 64bit sistemu NEMA tih glupih preklapanja i ceo 4GB adresni prostor je ostavljen kao privatni za 32bit aplikacije koje mogu da ga iskoriste - bez obzira na instalirani RAM.

Najzad, da ljudi nisu imali potrebu za vise memorije, ne bi se zamajavali 64bit windowsom!

alek019 31-05-2010 10:20 AM

Ja opet moram ponoviti, razlike izmedju 32 i 64 bitnih opertaivnih sistema postoje i relativno su poznate. Kad ka?em relativno mislim da je dobar broj korisnika računara informisan o njima.
O tome nisam "pričao" već sam poku?ao da objasnim neke stvari, koliko je to moguće prihvatljivo za ?iri krug korisnika koji ovu problematiku ne poznaju dovoljno (naravno, kao korisnici to ni ne moraju da znaju). Poku?ao sam pribli?iti koliko, toliko mehanizam za?to se neke stvari rade kako bi onaj ko koristi 32-bitni xp mogao isti dobro iskorisiti i koji su preduslovi za to.

Kada je neko o nekim stvarima informisan, pa i dobro informisan (količinski) nekada (često) slika o nečemu stekne se malo iskrivljena.Mo?da gre?im ali obzirom kako bar Psionic pi?e neke stvari nisu ba? najsrećnije prihvaćene.

LLA niti poma?e niti odma?e, to je samo jedan mali atribut aplikacije. I ranije sam probao da isti objasnim.

Programeri (aplikacija , ne sistemski programeri) pi?u rutine za upravljanje memorijom, ili tačnije kontroli?u njeno kori?ćenje i po veličini i po sadr?aju (pa i po lokaciji u zavisnosti kako im to operativni sistem dozvoljava).

Virtualna memorija se uvek koristi (mapira se na stvarne adrese hardverski), čak i kada u računaru ima vi?e fizičke memorije nego ?to je potrebno za sve procese koji se tu izvr?avaju. Aplikacija nikakvu drugu memoriju osim ove ne poznaje ( gde je locirana, druga stvar).

Malo se ne razume virtualna memorija i streaming. Ključna stvar je kada se pominje streming da se ne čeka da svi podaci budu dostupni da bi se obradjivali ili reprodukovali, radi se sa delovima koji konstantno pristi?u (ili učitavaju). Dakle, aplikacija nema pristup celom sadr?aju već uvek samo delovima. Odakle pristi?u ti delovi. Pa mogu i sa interneta. Parčići sa kojima se radi su relativno mali, a ako se uzimaju sa diska, br?e pristi?u, a iz memorije jo? br?e, e sad dodjosmo opet do pokazivača na memoriju
ili lokaciju podataka na disku koji treba da je dovoljno velik da mo?e te brojčane vrednosti prihvati i tu je LLA va?an. Gde sti?u ti streaming podaci? Pa u virtualnu memoriju aplikacije, ona samo za nju zna. Imam utisak da se malo me?a baferisanje kod ulazno izlaznih operacija sa podacima i streming.

Količina RAM-a posebna priča i ko to nju podr?ava, kako i koliko.
4GB limit kod 32-bitnih aplikacija postoji, pričam kako da se najbolje iskoristi na 32-bitnim XP-u a postoje načini i kada se 32 bitna aplikacija koja se izvr?ava na 64-bitnim ma?inama pod 64-bitnim Windowsom
mo?e koristiti i preko 4GB granice. Da bi se sve ovo podr?alo zaslu?an je intel sa svojim Physical Address Extension (PAE) i AWE (Address Windowing Extensions). Da vas sa ovim ne gu?im.Dakle znajte da je i ovo moguće ali programer mora iskoristiti gore pomenute stvari i sa raspolo?ivim API funkcijama biti veoma obazriv a i da naglasi hardverske zahteve kao i pod kojim verzijma Windowsa će raditi.

Nekako ?tičem utisak da se ovo sve do?ivljava kao da ja vama pričam ne?to lo?e o 64-bitnim sistemima uključujući i win7 i ubedjujem vas da koristite 32-bitni XP pro. Nije tako gospodo, samo se trudim da vas koliko toliko o nekim stvarima informi?em i pribli?im tako da onaj ko koristi 32-bitne sisteme iste i malo bolje razume a i malo bolje podesi i iskoristi ako to ?eli nezavisno sa kojim audio programima radi.
Nemam ni?ta protiv, čak ?ta vi?e pozdravljam i volju i ?elju da radite sa ?to moćnijim spravama, aplikacijama i operativnim sistemima.

Ova problematika je malo i op?irna i specifična i daleko od toga da je jednostavna. Sad, da li umem da vam je na najbolji na?in prika?em, e to je pitanje.

psionic 31-05-2010 01:50 PM

Quote:

Originally Posted by alek019 (Post 280633)

Kada je neko o nekim stvarima informisan, pa i dobro informisan (količinski) nekada (često) slika o nečemu stekne se malo iskrivljena.Možda grešim ali obzirom kako bar Psionic piše neke stvari nisu baš najsrećnije prihvaćene.

Ne razumem ovo... Kako treba da pisem ? Mozda drugi font ? :D

Quote:

Programeri (aplikacija , ne sistemski programeri) pišu rutine za upravljanje memorijom, ili tačnije kontrolišu njeno korišćenje i po veličini i po sadržaju (pa i po lokaciji u zavisnosti kako im to operativni sistem dozvoljava).

Zar nisam i ja to isto rekao ?

Quote:

Virtualna memorija se uvek koristi (mapira se na stvarne adrese hardverski), čak i kada u računaru ima više fizičke memorije nego što je potrebno za sve procese koji se tu izvršavaju. Aplikacija nikakvu drugu memoriju osim ove ne poznaje ( gde je locirana, druga stvar).

Naravno, fizicku memoriju SAMO i ISKLJUCIVO koristi windowsov memory manager, ali to je apsolutno nebitno za sada. Ja sam mozda malo nejasno govorio kada sam rekao da aplikacija svoju privatnu memoriju kopira u virtuelnu - trebao sam da kazem da se zapravo privatni adresni prostor aplikacije po potrebi skladisti na hard disk u vidu SWAP fajla, koji generalno moze biti veliki, ali da bi aplikacija radila, mora imati pristup svojoj privatnoj memoriji. Virtuelna samo znaci da joj pristupa indirektno, preko windows memory managera, koji se brine o tome gde se ona stvarno nalazi u odredjenom trenutku... Ta virtuelna memorija opet podleze pod 32bita i ne moze biti veca od 4GB. 32bit ne ume da radi sa vecim vrednostima kada je memorija u pitanju.

Quote:

Malo se ne razume virtualna memorija i streaming. Ključna stvar je kada se pominje streming da se ne čeka da svi podaci budu dostupni da bi se obradjivali ili reprodukovali, radi se sa delovima koji konstantno pristižu (ili učitavaju). Dakle, aplikacija nema pristup celom sadržaju već uvek samo delovima. Odakle pristižu ti delovi. Pa mogu i sa interneta. Parčići sa kojima se radi su relativno mali, a ako se uzimaju sa diska, brže pristižu, a iz memorije još brže, e sad dodjosmo opet do pokazivača na memoriju
ili lokaciju podataka na disku koji treba da je dovoljno velik da može te brojčane vrednosti prihvati i tu je LLA važan. Gde stižu ti streaming podaci? Pa u virtualnu memoriju aplikacije, ona samo za nju zna. Imam utisak da se malo meša baferisanje kod ulazno izlaznih operacija sa podacima i streming.

Opet nesto sto sam ja rekao, ponovljeno drugim recima. Rekoh da ide u bafer sto je zapravo memorija. Uzimajuci gornje u obzir - naravno virtuelna - bafer moze da bude relativno mali jer sluzi samo da pointeri aplikacije u njega prepisu sadrzaj npr DVDa i to samo segmeta koji se trenutno prikazuje tj obradjuje.

Quote:

Količina RAM-a posebna priča i ko to nju podržava, kako i koliko.
4GB limit kod 32-bitnih aplikacija postoji, pričam kako da se najbolje iskoristi na 32-bitnim XP-u a postoje načini i kada se 32 bitna aplikacija koja se izvršava na 64-bitnim mašinama pod 64-bitnim Windowsom
može koristiti i preko 4GB granice. Da bi se sve ovo podržalo zaslužan je intel sa svojim Physical Address Extension (PAE) i AWE (Address Windowing Extensions). Da vas sa ovim ne gušim.Dakle znajte da je i ovo moguće ali programer mora iskoristiti gore pomenute stvari i sa raspoloživim API funkcijama biti veoma obazriv a i da naglasi hardverske zahteve kao i pod kojim verzijma Windowsa će raditi.

PAE ne radi gotovo ni na jednoj aplikaciji - jednostavno nije podrzan

Quote:

Nekako štičem utisak da se ovo sve doživljava kao da ja vama pričam nešto loše o 64-bitnim sistemima uključujući i win7 i ubedjujem vas da koristite 32-bitni XP pro. Nije tako gospodo, samo se trudim da vas koliko toliko o nekim stvarima informišem i približim tako da onaj ko koristi 32-bitne sisteme iste i malo bolje razume a i malo bolje podesi i iskoristi ako to želi nezavisno sa kojim audio programima radi.
Nemam ništa protiv, čak šta više pozdravljam i volju i želju da radite sa što moćnijim spravama, aplikacijama i operativnim sistemima.

Koliko vidim, samo nas dvojca raspravljamo o ovome pa zato mislim da druge ovo zapravo i ne zanima

alek019 31-05-2010 03:58 PM

Izleda da mo?da mnoge sve ovo ne zanima, OK. Ja se ne ?elim raspravljati, ovo nije tema za raspravu. Nemoj mi psionic zameriti, po?to ovu oblast profesionalno poznajem (napisao sam negde ovde na forumu i ko sam i ?ta sam i koliko dugo) pa sam samo reagovao da neke stvari koliko mogu razjasnim kako stoje, ako to neko hoće prihvatiti.

Pozdrav

psionic 31-05-2010 07:12 PM

Ok, ovo postaje vec tipicno na forumu. Ne osporavam nikog, ali zelim da se na moja konkretna pitanja konkretno odgovori. Bez uvrede, mozes biti i Bil Gejts licno, ali odgovori mi kako si to uspeo da optimizujes windows da u svoju memoriju (virtuelnu, fizicku ili kako god) smesti 5 GB pluginova za rad sa muzikom ?

Zeleo bih i screenshot task managera sa kolicinom memorije koju je proces zauzeo.

Ovakvi poluodgovori tipa - ma sta ja imam uopste da polemisem sa tom neznalicom - su vec vidjeni od nekih clanova ovde pa me zato malo nerviraju.

alek019 31-05-2010 10:13 PM

Gospodine psionic,bez uvrede, nisam Bil G., ako ?elite vi ćete naći informacije o meni, dostupne su, i tada bi trebalo bar da vam bude jasno za?to mi na ove teme nije do rasprave i ubedjivanja...

Pa?ljivije pročitajte ?ta ste vi pisali, i na ?ta sam vam skrenuo pa?nju da nije ba? tačno interpretirano pa ćete videti da nemate razloga za nerviranje.

No da se osvrnem i na pitanje (ja razumeh da je meni upućeno).

Ovo ne navodim da bi nastavili raspravu, već vi?e korektnosti radi.
Ja stalno pičah o 32-bitnom XP pro, i nekim stvarima vezanim za njega pa
mi nije ba? jasno pitanje koje vi postaviste direktno valjda meni. Gde to ja tvrdih da sam napunio 5 Gb (od mogućih 4, a stvarno raspolo?ivih 3)? Ako razlog za ovo nalazite u rečenici koju napisah iznad slike za ableton koja glasi, citiram

"Uz malo gimnastike moja aplikacija (napucan Live 8 pluginovima) (na w32 XP, sa 4GB RAM-a)
koristi skoro 3GB virtualne memorije i 2GB fizičke."

vi razumete tako da one cifre 3 i 2 treba sabirati onda ipak neke stvari tu oko memorije vama nisu ba? jasne. Ovo znači da aplikacija koristi skoro punih 3 GB (?to mi je bio cilj da vam poka?em pod 32-bitnim Windowsom) a da je operatini sistem istoj dodelio 2GB fizičke,da jo? pojasnim od ona 3GB virtualne memorije 2 su mampirana u fizičku memoriju. Nemojte misliti da se tu radi o kontinualnim delovima. Virtulana memorija je podeljena na stranice od po 4 kb i stvarno fizičko mapiranje se vr?i nad stranicama, pa je operativni sistem "utvrdio" da za trenutno izvr?enje treba da od 3 GB memorije u fizičkoj smesti odredjen broj stranica čija je veličina u zbiru 2GB da bi se u trenutku
kada je slika uzeta aplikacija mogla izvr?avati. Tokom izvr?enja će se vrednost zauzetosti fizičke mmorije menjati (na manje i na vi?e od ovih 2 u tom trenutku, valjda je to jasno)

Valjda je to ono ?to ste pitali, a slika koju sam prilo?io je dump ekrana kada je akivan bio i process explorer, aplikacija koju besplatno mo?ete skinuti sa mre?e i koja daje mnogo vi?e informacija nego task manager.

Pozdrav

psionic 01-06-2010 12:38 AM

Problem je nastao sto smo preko nekih stvari samo pretrcali podrazumevajuci da je to tako i zato je i nastao nesporazum. Ja sam zapravo svo vreme mislio da zapravo tvrdis/tvrdite da se na 32bit sistemu nekako moze adresirati znatna kolicina memorije - vise od 4GB i to upravo sabirajuci (procitana naglas recenica "3GB virtuelne i 2GB fizicke" upravo zvuci tako, na sta sam ja pokusao da reagujem objasnjavajuci se - sta je sta...) Posle onih prica o strimingu wavova i ostalog nekako smo otisli u pogresnom smeru, verovatno mojom krivicom, jer nisam dovoljno pazljivo procitao postove. Samo sam trazio konkretan odgovor - i dobio ga, zato hvala i sada mozemo da zavrsimo temu.

Mnogo puta ostanem uskracen za odgovor pa sam malo mozda i pao u vatru. Prilicno me vredja sto se cesto ne uzima u obzir ko je sagovornik i da li i on ima mozda neka iskustva... Mozda ne u ovoj temi toliko, ali inace se to dosta radi. Krajnje su mi glupe argumentacije - ja imam studio i ja sam radio ovog i onog - to ne dokazuje apsolutno NISTA, citam samo ono sto je napisano ovde na forumu. Zato sam ovako impulsivno reagovao... Jos jednom se izvinjavam.

BTW - LAAtido koristim uglavnom za proveru da li je neka aplikacija LAA (kako god, da li je programer taj flag ukljucio) i radi i sa DLL i sa EXE fajlovima... U novije vreme skoro sve sto sam proverio, podrzavalo je LAA.

alek019 01-06-2010 10:40 AM

OK mladi prijatlju, tebi sve pohvale za interesovanje za ovakvu problematiku, nije česta.
Čak mislim da će dobrim delom biti mnogima i od koristi.

Pozdrav

diviner 17-06-2010 11:24 AM

Evo, meni je licno bas bila zanimljiva Vasa prepiska, iako sam uhvatio vremena tek sad da je procitam :) . Svaka cast, obojica poznajete materiju.

Sto se tice memorije, praksa je zaista pokazala da u 64bitnim sistemima imate vecu slobodu. Prevedeno: ukoliko imate 8GB RAM, u 32bitnom sistemu cete jedva iskoristiti 2.5GB RAM, bez obzira sta sistem prijavljuje kao "dostupnu memoriju", dok cete u 64bitnom win7 moci i u 32bitnom hostu da ucitati i iskoristite bez problema do 4GB RAMa (pa recimo kombinacijom 2 sikvencera mozete iskoristiti i do svih 8... recimo neka su to Reason i Cubase, preko rewire).

OFF 23-07-2010 10:01 AM

Quote:

Originally Posted by diviner (Post 281623)
Evo, meni je licno bas bila zanimljiva Vasa prepiska, iako sam uhvatio vremena tek sad da je procitam :) . Svaka cast, obojica poznajete materiju.

Sto se tice memorije, praksa je zaista pokazala da u 64bitnim sistemima imate vecu slobodu. Prevedeno: ukoliko imate 8GB RAM, u 32bitnom sistemu cete jedva iskoristiti 2.5GB RAM, bez obzira sta sistem prijavljuje kao "dostupnu memoriju", dok cete u 64bitnom win7 moci i u 32bitnom hostu da ucitati i iskoristite bez problema do 4GB RAMa (pa recimo kombinacijom 2 sikvencera mozete iskoristiti i do svih 8... recimo neka su to Reason i Cubase, preko rewire).

Odlicna ideja..
Moze li neki sampler da se podigne nezavisno ud Cubasea (kontakt npr) i da ima svoje asio kanale?

diviner 23-07-2010 02:08 PM

Pa trebalo bi da moze (ako se stavi release asio in background) i ako to ASIO driver odredjene karte podrzava. Treba probati, milion kombinacija ima jbg :)

korenjak 24-07-2010 11:51 AM

Meni nije problem u sto se tice sekvencera na 64 bit platformi ...sve to odprilike lepo radi...

Ali me dusa boli sto mnogo stariji vst instrumenti ne mogu da se instaliraju i ne mogu da rade...a imaju prelepe boje....koje sam ja potego u masi projekata.....

i nisam im nasao zamenu u novijim vsti-ma koji oce da svare 64 bit.

To je razlog zasto sam i dalje na xp32......sve kazem sebi daok zavrsim te projekte...al posto to ide sporo ...verovatno ce i moja modernizacija doci za velikim zakasnjenjem...

S druge strane....po prvi put imam sistem gde sve radi....pa ono ....ne smem da diram nista....

i tako...

A sve to sad ne diram ..jer sam pola zivota potrosio instalirajuci ..deinstalirajuci......nervirajuci se.....

sad kad sve radi konacno malo prostora za muziku ....zbog koje je sve i krenulo...a vremenom je otisla u drugi plan...pred sarenom slikovnicom.....svega i svacega sto moze da se proba isproba......a gde nestade muzika....

Treba sebe nekad pitati sta ja to radim..... :D

korenjak 24-07-2010 11:57 AM

I pogled sa jos jedne strane:

Kad covek ima mnogo rama na raspolaganju zna da se razmase ...i da pretera.....otvori 300 instrumenata i 40 kanala.....a pritom zagusi aranzman.....

Malo nas ima meru...

Meni se svidja ovo kad imam malo rama (4gb) pa me to malo sputava tera me da mislim sta mi u pesmi zaista nije potrebno i sta cu da ugasim da bi na njegovo mesto ucitao nesto drugo....

... i tako mlo freezujem ...malo mixdownujem......malo i u laksim vstima trazim lepe farbe.....i ne rasplinem se mnogo...

eto moze i tako da se gleda...

sa druge strane nekad popenim kada mi tri farbe sa EWQL Platinum orkestra zapushe ram....

psionic 24-07-2010 12:56 PM

Moze i tako da se gleda :)

Problem su razni BFDovi, Omnisfere i sl, koji gutaju RAM kao besni. NPR kad otvorim projekat i stavim omnisferu *bez semplova* - pojede vise od 150 MB... Par takvih plugova i ode sve u... A realni limit u osnovnoj verziji XPa (znaci bez ikakvih optimizacija) je 1.5 do 1.7 GB i onda - puca. Nisam ni bio svestan koliko mi je puta projekat pukao navodno iz cista mira, a u stvari zbog memorije. Kasnije sam proverio: napunim RAM da proces zauzme do 1.7 GB i pucanje je zagarantovano ! Tako da ne mora da znaci da su VST uvek krivci.

Posle sam malo istrazivao po netu, malo eksperimentisao i dosao do zakljucka da kada imam taj 64bit sistem, a 32bit cubase, ova granica pucanja je na oko 3 - 3.5 GB! Dakle mogu najzad da upotrebim normalno memoriju.

E sad, gosn Alek tvrdi da i XP moze da se optimizuje (postoje ti neki 3GB svitchevi i sl), ali meni nije to nesto znacajnije uspelo - uspeo sam da oslobodim do 2.8 GB rama (ostalo je preklopljeno mapiranjem hardvera), a cubase jedva da je "narastao" na 2.1 GB pre pucanja, pa sam ipak odlucio da odem na 64.

Na 64bit rade *svi* pluginovi koje sam probao (u 32bit modu naravno) i stariji i noviji - mada stalno jurim neke updatovane verzije. Ako mozes da nabavis sve drajvere koji stabilno rade na 64bita - svakako vredi pokusati.

Moja strategija je bila da instaliram Win7 64bit na poseban hard/particiju - to je napredniji sistem i u bootu sam namesti izbor OSa - tako da xp ostane. Polako sam punio Win7 jer u pocetku ni audio driver nije radio lepo, dok nisam dosao do toga da sada iskljucivo njega koristim. Nove projekte lepo zapocnes tamo, pa vidis da li ti se uopste isplati zezancija... Ako ne, ostaje ti XP na kome si i do sada radio i nista ne gubis...

Jednio se postavlja pitanje duplih instalacija VSTova - one manje sam stavio naravno u drugi VST folder, a ove sto zauzmu po jedan hard (Kontakt, Omnisfera, Trillian...) iskoristis banke sa stare lokacije a njih isto stavis u novi VST folder...

...Ali opet ce ti trebati sati i sati reinstalacija, ceprkanja... :D

tomycrosound 22-08-2010 12:00 PM

ntko je spomenuo nekakaw tweek u power opcijama i accaunt manageru, ali ne pronalazim konkretno napisanu "stvar" koju treba izmjeniti pa bih molio pomoć..
A trenutno imam win7 64 (ultimate), sa 8GB naravno sve crackovano i slično,
a razmišljam o prelasku na Win7 Home 64 pa me interesira vaše mišljenje;
s obzirom da mi kojekakve stvarčice ne trebaju;
pogasio vizualne efekte, media player ne koristim, ni win. defenfder itd...
Gledao sam usporedbe ali su prilično kratke i na težem engleskom :-)

il da idem na profesional?

kejkz 23-08-2010 11:07 AM

Quote:

Originally Posted by tomycrosound (Post 285475)
ntko je spomenuo nekakaw tweek u power opcijama i accaunt manageru, ali ne pronalazim konkretno napisanu "stvar" koju treba izmjeniti pa bih molio pomoć..
A trenutno imam win7 64 (ultimate), sa 8GB naravno sve crackovano i slično,
a razmišljam o prelasku na Win7 Home 64 pa me interesira vaše mišljenje;
s obzirom da mi kojekakve stvarčice ne trebaju;
pogasio vizualne efekte, media player ne koristim, ni win. defenfder itd...
Gledao sam usporedbe ali su prilično kratke i na težem engleskom :-)

il da idem na profesional?

Nema potrebe da radis downgrade, ono sto ne koristis te ne treba ni zanimati, samo ces sebi napraviti posao niokocega. Razlike se svode na stvari koje nemaju nikakve veze sa zvukom niti sa svakodnevnim koriscenjem, tako da ih samo zaboravi... radi sa onim sto imas i uzivaj.

tomycrosound 23-08-2010 12:18 PM

ma znam da razlike nemaju veze sa zvukom, ali nekako imam osjećaj da je puno toga pokrenuto, mislim na services..
Eo poisključivao sam hrpu toga gledajuć neki site, valjda neće bit probema...
Ako netko ima kakvih tweeakova, bio bih zahvalan.. :-)

psionic 24-08-2010 04:33 PM

Pa ja sam pisao nesto o tome da se power management pretrese, jer je po defaultu na balanced sto je kod mene dovodilo do krckanja. Cak je i Cubase 5.5 update ubacio "on the fly" menjanje tog setovanja na High performance. Dalje, ne moras se muciti oko gasenja servisa - eventualno ugasi superfetch, i neke mrezne servise ako nemas u planu mrezenje ili net... Teme ne moras gasiti - ja APSOLUTNO nisam primetio razliku ako ugasim servis Themes, jer to odradjuje GPU... Cak pocne i vise da krcka i stuca! Mada, nikad se ne zna sa raznim drajverima raznih grafickih i audio kartica...

Downgrade na Home stvarno ne moras raditi jer je Home osiromasen za mnogo korisnih stvarcica koje ces mozda nekad i upotrebiti na DAW masini.

tomycrosound 24-08-2010 04:59 PM

ovo za power znam što je, al accaunt manager nisam uspio isključit..
kao što sam rekao, poisključivao sam hrpu servicesa i ok je za sad :-)
A ove animacije itd sam poisključivao radi sebe, jer mi ide na živce to skakanje, više volim kad se sve događa trenutno, a ima i neka fora koja mi je zanimljiva, "show menu delay" stavit na 1, ubrzava otvaranje menija..
...i što je "superfetch" i gdje se nalazi?
...pronašao ga, isključio, al nemam pojma ŠTO je to zapravo?

All times are GMT +1. The time now is 07:16 AM.