![]() |
kontrapunkt
Jel moze meni neko da objasni sta je to?
Procitao sam wikipediju, o harmonijama sam se informisao to znam, skalama takodje ... kapiram to vertikalno i horizontalno ali mi nije jasno gde je tu ista definisano u kontrapunktu ... Harmonija npr kaze dur ima te i te odnose tonova, mol te i te, a kako je sta definisano kontrapunktom? |
Re: kontrapunkt
Kontrapunkt, najplasticnije, proucava simultano vodjenje glasova i njihove odnose. Bilo bi dobro da bacis pogled na neki udzbenik posto bi ulazenje u detalje ovde bilo preobimno. Od domacih autora baci pogled na V.Pericica.
|
Hajde ko ne?to nađe i mogne razumljivo sročiti par rečenica, neka napi?e. I mene ovo interesuje.
|
alo, ljudi..... pa to je kao kad bi pitao neko sta je to Priroda i Drustvo itrazio odgovor u par recenica.... nauka, bre
|
Pa najkraće je ovo sto je i VukP rekao...znači vođenje dvije ili vi?e paralelnih melodija da si harmonijski pa?u.
U klasičnom smislu: http://www.youtube.com/watch?v=ArpIePdK4Yc u pitanju su 4 linije |
Ali harmonije i kontrapunkt su dve razlicite, medjusobno iskljucive stvari, ako sam dobro razumeo, to je ono sto mene i buni.
Ispada da mozes da sviras kakve hoces melodije kontrapunktom, jer cim obracas paznju na harmonije onda to vise nije kontrapunkt :banghead: |
Quote:
Harmonija i kontrapunkt su medjusobno uslovljeni. Pol Hindemit u svojoj knjizi "Tonski slog" kaze da je zasebno posmatranje harmonije i kontrapunkta kao ucenje klizanja prvo jednom pa tek onda drugom nogom. :rotfl: |
Quote:
|
E pa ok, i meni je bilo potpuno besmisleno da nisu uslovljeni, to bi bilo kao da fizika zapostavi zakone gravitacije (mada nije najbolji primer, ali hajde da zanemarimo kvantnu fiziku).
Ajmo sad dalje ... znam sta harmonije uslovljavaju, i ako su to samo sve melodije koje se harmonijski slazu onda kontrapunkt ne donosi nista novo, ali to nije istina, dakle sta to kontrapunkt novo donosi muzici, osim toga da se melodije harmonijski slazu? :) |
Pa kontrapunkt i nije nista novo...Mozes to banalno zamislit kao da je melodija horizontala, harmonija vertikala a kontrapunkt sklop tog dvojeg.
Najbitnija razlika je da se kod klasicnog kontrapunkta govori o ravnopravnim melodijskim linijima koje si harmonijski pa?u, dok se harmonijom cesce smatra harmonijska pratnja glavne linije... npr. ritam gitara akordima u ritmu prati glavni vokal...solo gitara koja svira usporedno s vokalom neku melodiju je kontrapunkt, znaci melodija ne mora biti ista kao ova od vokala ali se harmonijski mora poklapati. |
1 Attachment(s)
Ima li toga ovdje? Ako ima - gdje?
|
Quote:
Kontrapunkt nekog tipa postoji u SVAKOJ muzici, a cini mi se da kad se kaze kontrapunkt ovde se zapravo misli na polifoniju. To je ono o cemu, u stvari, Maiv prica. Na primer, okvir koji grade bas i diskant u bilo kojoj pesmi je u kontrapunktskom odnosu. Polifona faktura znaci prisutnost vise glasova koji su ravnopravni dok su u homofonoj prateci glasovi podredjeni glavnom glasu tj. melodiji. Bacite pogled na neko detaljnije objasnjenje jer nikakav koristan zakljucak odavde necete izvuci sem sto cete mozda razumeti definiciju reci. :wink: |
Quote:
Jel' se to višeglasno plaća? :rotfl: |
Naravno. ;) Samo to sto si okacio nije polifonija.
|
Quote:
Ima : voxova, bubnjeva, klavira, itd. :D |
Onda, verovatno jeste.
|
Quote:
Ne mozes poceti od "pravila", vec moras poceti od ideje. A to je nesto sto ili imas, ili nemas. Ako nemas, mozes procitati sve knjige sveta, ali opet neces imati ideju. Ako je imas, vec ces intuitivno znati sta radis, a da ti to niko nije rekao. |
Quote:
A sto se tice te "trotonalnosti" tj politonalnosti, zaista ne mogu a se setim ni jednog poznatog mi primera tako da verujem da je veca verovatnoca da si se podsvesno, ipak vodio nekom jednostavnijom logikom. Uglavnom, se kao politonalni primeri navode bitonalni, sto mozda pripada istoj logici ali nije sasvim isto. |
Quote:
|
Quote:
Mislim da je ovako najjednostavnije za shvatiti. 1. Zamislis jednu melodiju. 2. Sad zamisli da svaki ton od te melodije ima svoju posebnu haramoniju. 3. Sad zamisli da svaki akord iz tacke dva, ima svoju posebnu melodiju. Evo banalnog primera. Melodija ide recimo ovako> 1. e f g g, (tonovi) 2. (C) (B) (G ) (Em) (harmonija) 3. (g,fis,e), (dcb), (agfisg a), (hchchch) (nova melodija), ovo sam istipkao napamet, ali mozes videti otprilike sta se tu desava. Na taj nacin ti nemas neku stalnu harnmoniju, vec ona stalno menja, prelazi iz oblika u oblik, ima milijarde kombinacija... Quote:
Quote:
|
Aaaaaaaalllllllllllllllooooooooooooooooo !!!!!!!!!!!!!
?ta je kontrapunkt ???????? Hoću da znam ?ta je kontrapunkt !!!!! Hoću ! I gotovo ! :D |
Quote:
Quote:
Quote:
|
Quote:
|
Eto. :)
|
Kontrapunkt:
http://cnx.org/content/m11634/latest/ Razlika izmedju polifonije i ostalih vrsta spajanja vi?e glasova: http://cnx.org/content/m11645/latest/ Tu je sve ukratko solidno objasnjeno...imate i primjere za slusanje pa potrazite... |
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
|
harmoniski pristup glazbi omogučava slu?atelju da doma fučka melodiju pod tu?em, a kontrapunkt je te?i za slu?anje i ne fučka se pod tu?em
harmonija je početak ulizivanja publici :D |
Obicno kad je melodija malo tanja muzicki, onda se budzi jos koja. I tako je nastao kontrapunkt. :D
|
Prije bi rekao da se na to svodi danasnji kontrapunkt:D...a prvi je nastao prije samog harmonijskog gledanja...prva polifonija se sklapala po intervalima a ne po akordima.
|
Quote:
he he :) ne znam dal se ?ali? skroz il na po, ali čito sam da su antički grci strogo branili vi?e od jedne melodijske linije, no ta je morala bit "deblja" ak si htio leba da jede?:) ako je imo pratnju, ta pratnja je svirala praktički istu melodiju uz minimalne varijacije koje su se donekle tolerirale. to sam čito pa sad ne znam, ne mogu se klet da je istina:) |
Quote:
Quote:
|
Za Grke ne znam. Sto je nesto jace, to je nezavisnije, nema potrebu da gomilom svega i svacega.
Na neku malo slabiju melodiju se mora dopisati jos nesto. Jedino sto je i malo slabija melodija od nekog majstora vrlo jaka za nas klosare. :D |
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
|
Svako ima pravo da bude letargican ali pretpostavljam da neko ima pravo i da bude vredan i ambiciozan. Poenta je valjda bila da se takvi upute tamo gde mogu naci to sto ih interesuje a ne da se njihovi interesi, ambicije i talenti svedu na hobi. Bez imalo nepostovanja prema ljudima kojima je muzika hobi, samo ako nekoga interesuje anatomija hobija radi, u slobodno vreme, ne smatra valjda da je poziv hirurga besmislen i ne odgovara studente medicine od studija pricom o samopoducavanju? Naravno, posledice su daleko strasnije u medicinskom slucaju ali i psiholoske i socijalne posledice samopoducavanja se prilicno osecaju na kulturi naroda.
Ja bar ne bih voleo da me operise hirurg bez medicinske dozvole. |
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Saznas sve, a ne mozes stvoriti muziku. To su dve potpuno odvojene stvari. Jedna ne uslovljava drugu. Ko moze da stvori, nema potrebe da proucava, zna kako se to radi i da nije cit'o.:D |
Ambiciozni su talentovani.
Ako neko moze da prezivi istoriju civilizacije u malom za jedan ljudski vek iskljucivo usmeren na sebe to je zaista za pohvalu. :) Ako zelis da radis nesto vredno to je vec ambicija samo po sebi. Sto se tice promasenog poziva...malo kulture u konverzaciji nije na odmet ma u kojoj formi se vodio ovaj razgovor. Maniri se takodje uce. Kao sto rekoh, ko nije vredan da proucava nije vredan uopste. Primera ima. Suprotnih primera nema, a ako postoje ja iskreno zelim da znam za njih. Takodje bih se radovao da cujem radove ljudi koji nikada nisu culi tudju muziku. Makar informativno. Naravno da umetnost i anatomija nisu isto. U medicini amateri nemaju sta da traze. U umetnosti mogu da se oprobaju svi samo se to onda drugacije zove. |
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Kada doktor bude stvorio Coveka, tada ce i onaj koji profesionalno proucava muzicku anatomiju napisati pesmu. |
1. Nije definicija nego cinjenica. Deo talenta u svakoj oblasti je teznja da se uvek ide napred i usavrsava.
2. Vec sam rekao da nemam nista protiv ljudi koji se bave muzikom iz hobija. 3. Govorio sam o ambiciji u kontekstualnom napredovanju a ne u komercijalnom. 4. Izvinjavam se posto vidim da si ipak editovao post, sto je za pohvalu pa cemo se praviti da niko nista nije rekao. 5. Oni koji ne mogu? Kao na primer svi koji su se upisali u istoriju? Vrlo simpatican stav. Poptuno pogresan, naravno. 6. Takvim argumentima nije mesto u razgovoru dvojice odraslih. Pretpostavljam da si odrastao i to ili dosta stariji od mene ili dovoljno mladji da verujes u takve ideje. U svakom slucaju, kao sto si do sada bio ljubazan da podelis sa mnom svoje misljenje nadam se da ces ipak pruziti neki primer kao sto osobi koja zna o cemu govori i prilici. A verujem da jesi takva osoba. 7a. Ljudi koji SAMO proucavaju muzicku anatomiju se zovu muzikolozi. Ljudi koji se bave aktivno muzikom a priori izucavaju materiju. Naravno postoje i ljudi koji misle da nije potrebno vezbati klavir jer to rade netalentovani dok talentovani sami od sebe vladaju instrumentom. 7b.Mali update a informacija oko projekta i nije bas toliko sveza http://www.timesonline.co.uk/tol/new...icle685515.ece ;) |
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Tehnika ne smeta, nemam nista protiv. Svako ima nacin izrazavanja koji mu odgovara. Mislim da dobra ideja vredi i sa vise tehnicki efektnih pratecih instrumenata i sa manje. Stvar ukusa. Nemam vremena ni interesa da pisem jos pratecih glasova, ako je prvi ok. To je neprakticno za snimanje i zvuci losije od jednog dobrog sa najmanje potrebne pozadine. Ali i to je stvar ukusa. Quote:
Jednim delom je tacno da ima ljudi koji ne moraju vezbati. Oni mogu fenomenalno i izrazajno odsvirati lakse deonice, mnogo bolje nego neko navezban. Ako treba da sviraju nesto tehnicki zahtevno, to ne mogu, niti ce ikad moci. Ali za neke stvari su odlicni.To su obicno osobe sa stilom. Desava se da navezbani znaju zvucati sterilno i bledo. Odsviraju sve tacno, ali ne zvuci, fali im neki izraz, neka autenticna brljotina koja kod neko zvuci bas ubedljivo, a kod drugog kao fals. Naravno da ima i osoba sa stilom i vrhunskom tehnikom, ali vrlo retko. Sto su navezbaniji to vise lice jedni na druge. Ovo je vec neka metafizika. Ne vredi je diskutovati. Nekad nesto odsviras i bas zvuci, ne znas zasto. Posle minut snimis isto to. Kad ono ne valja. |
Umetnici UMEJU. ;)
Kontekstualno napredovanje znaci napredovanje u nekom kontekstu. Kontekst je ovde muzika ili detaljnije kontrapunkt. Lako je misliti da imas dara kada se uporedjujes sa samim sobom. Ako te Mocart zanima mozes vrlo lako proveriti gde je on ucio i kod koga i sta je ucio. Takodje mozes videti citave odseke prepisane od Hajdna u ranijim fazama. Sto nije nista cudno za kompozitora u razvoju. Pretpostavljam da to ne znaci da je Mocart bio netalentovan? Ne secam se da sam bilo gde advokatisao upotrebu sto vise glasova. Zaista. Niti je ovde bila rec o broju glasova. Sto se tice instrumentalista sa urodjenim frljokama koje zvuce dobro kod njih - slazem se, zaista dosta je takvih ali opet to ne znaci da oni vredniji trebaju biti otpisani. Naprotiv, covek koji ima neki licni pecat u sviranju moze samo dobiti radom. Kakve veze ima kad je editovan post? Zato sam i rekao da je za pohavlu - jer si editovao pre mog komentara tj. na sopstvenu inicijativu. Korektno od tebe. |
All times are GMT +1. The time now is 07:54 PM. |