Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Osnove (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=144)
-   -   Sta su kompresori ? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=33624)

ugljesa 11-04-2010 04:56 PM

Sta su kompresori ?

Bio bi zahvalan kad bi neko strucan obasnio detaljno njihovu funkciju i na kojem principu rade.

Mislim otprilike znam da sluze da sprece klipovanje . ..

silicon science 11-04-2010 05:58 PM

Re: Sta su kompresori ?

1 Attachment(s)
Quote:

Originally Posted by ugljesa (Post 276849)
Bio bi zahvalan kad bi neko strucan obasnio detaljno njihovu funkciju i na kojem principu rade.

Mislim otprilike znam da sluze da sprece klipovanje . ..

evo ga kompresor

ugljesa 11-04-2010 06:21 PM

Quote:

Originally Posted by silicon science (Post 276859)
evo ga kompresor

Hahaha,daj bre silicone nemoj kakiti po temi :grin::grin::rotfl:

silicon science 11-04-2010 06:31 PM

Quote:

Originally Posted by ugljesa (Post 276866)
Hahaha,daj bre silicone nemoj kakiti po temi :grin::grin::rotfl:

Kakis ti po forumu a ne ja po temi, druze :wink:
Kao pocetnik nisi ni poledao celo more tutorijala koji se nalaze na posebnom delu foruma, niti si chitao ishta od ljudi koji su gostovali ovde na forumu i pisali o upotrebi istih. Kad bi pogledao kod gosta Denyken video bi da ima opshirno objashnjen kompresor kao sprava u muzichkoj produkciji kao i detaljno uputsvto za koriscenje.
Lepo je sto si veseo i sto bi da piskaras i sve to, ali je vreme da odrastes malo... :wink::wink:
Nista ti zlo ne mislim, ali ako zelis da uchis onda kreni da uchish, a ako zelis da "caskas" imas prichaonicu...

ugljesa 11-04-2010 06:38 PM

Tek sad nadjes.Srry . .

Onda nek moderator premesti http://www.rumski.com/forum/showthre...ght=kompresori ovde ..
Pozz

silicon science 11-04-2010 06:40 PM

Quote:

Originally Posted by ugljesa (Post 276871)
Tek sad nadjes.Srry . .

Onda nek moderator premesti http://www.rumski.com/forum/showthre...ght=kompresori ovde ..
Pozz

Ma ne samo da ga prebaci, neka i bolduje sav text o :)

zlobisha 11-04-2010 06:58 PM

:jupi:
Quote:

Originally Posted by silicon science (Post 276869)
Kakis ti po forumu a ne ja po temi, druze :wink:
Kao pocetnik nisi ni poledao celo more tutorijala koji se nalaze na posebnom delu foruma, niti si chitao ishta od ljudi koji su gostovali ovde na forumu i pisali o upotrebi istih. Kad bi pogledao kod gosta Denyken video bi da ima opshirno objashnjen kompresor kao sprava u muzichkoj produkciji kao i detaljno uputsvto za koriscenje.
Lepo je sto si veseo i sto bi da piskaras i sve to, ali je vreme da odrastes malo... :wink::wink:
Nista ti zlo ne mislim, ali ako zelis da uchis onda kreni da uchish, a ako zelis da "caskas" imas pichkaonicu...

:jupi::jupi::jupi::jupi::jupi::jupi::jupi::jupi:
:jupi::jupi::jupi::beer:

alfom 11-04-2010 07:19 PM

Quote:

Originally Posted by zlobisha (Post 276873)
, a ako zelis da "caskas" imas pichkaonicu...:jupi:

:jupi::jupi::jupi::jupi::jupi::jupi::jupi::jupi:
:jupi::jupi::jupi::beer:

Pretpostavljam da je poanta na ovom ?to si prepravio? :D

Bockie 11-04-2010 07:29 PM

Odavno se nisam sladje nasmejao... "evo ga kompresor",ahahah...:D

Aj sto nece ovde da listaju, ali ima onaj novi sajt google.com, pa jos novija wikipedia...

http://en.wikipedia.org/wiki/Dynamic_range_compression

DzoniPFC 11-04-2010 09:59 PM

kompresor pegla dinamiku, pumpa zvuk, i smanjuje pekove... uzmi brate plugin pa drndraj te dugmice i izvalices sam, sta je sta - jebes teoriju...

http://img694.imageshack.us/img694/8523/64699554.jpg
ja imam rack verziju ^ :)

Arthur 11-04-2010 10:11 PM

vidim ja da je vama lepo da zajebavate decu :da: Nego dajte, ipak, ako je već napravljena soba za početnike, il nek neko lepo odgovori, il nek barem da link ka nekom od tih postova gde je već objašnjeno.

VladaNS 11-04-2010 11:33 PM

http://www.thewhippinpost.co.uk/mixi...dio-mixing.htm

zlobisha 12-04-2010 04:37 AM

Quote:

Originally Posted by alfom (Post 276876)
Pretpostavljam da je poanta na ovom ?to si prepravio? :D

Ne, ne... To je slučajno, ne znam ni kako se desilo... Omače se... :rolleyes:

Bockie 13-04-2010 05:43 PM

Quote:

?elite da naučite osnove audio produkcije, postavite neko pitanje vezano za osnove, početnik ste, i ne razumete neke od pojmova ovo je pravo mesto za Vas.
Arthure, opet si u pravu... Ovo gore je po sred strane, a retko ko od nas ovo cita... Mada eto, ja ostavih onaj link ka vikipediji...

Sa druge strane, mislim da je mozda malo preopsirno pitanje i postavljeno. Razumem da neko pita kako se kompresor koristi u odredjenoj situaciji ili nasto bar malo usmerenije, a ovako s' neba pa u rebra...jbg...

boggy 13-04-2010 05:54 PM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 276895)
vidim ja da je vama lepo da zajebavate decu :da: Nego dajte, ipak, ako je već napravljena soba za početnike, il nek neko lepo odgovori, il nek barem da link ka nekom od tih postova gde je već obja?njeno.

Slazem se.
Koliko sam razumeo, ova sekcija je zato i napravljena.

pozdrav

bogi

milos 13-04-2010 06:07 PM

Dave Earl ce da ti objasni <object width="500" height="405"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/qtX_gRDvcug&hl=en_US&fs=1&rel=0&color1=0xe1600f&co lor2=0xfebd01&border=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/qtX_gRDvcug&hl=en_US&fs=1&rel=0&color1=0xe1600f&co lor2=0xfebd01&border=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="500" height="405"></embed></object>

diviner 13-04-2010 08:55 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 276941)
Slazem se.
Koliko sam razumeo, ova sekcija je zato i napravljena.

pozdrav

bogi

Jeste, upravo tako...

Ova sekcija je i napravljena kako bi se slobodno moglo pitati ono sto su se mladi ljudi i oni koji zaista tek ulaze u sve ovo ustrucavali pitati. Naravno, vecina odgovora na ovakva i slicna pitanja se mogu naci u 4-5 klikova na netu, na rumski sajtu ili google svejedno je, ali opet, ziva rec, i odgovor dat od nekoga ko je to vec savladao, a potvrda od onih koji to opet dobro znaju (veterana audio produkcije) je cini mi se ipak "ziva stvar" i zanimljiviji nacin da se nauci nesto novo.

Zato samo napred, postavljate pitanja (jer ne postoje glupa pitanja, samo glupi odgovori).

Evo i Dynikenovog sjajnog posta na samom rumskom:

http://www.rumski.com/index.php?cate...04_articleid=2

alfom 13-04-2010 09:12 PM

Quote:

Originally Posted by diviner (Post 276957)
... mladi ljudi ...

Ako si me ubrojao u ovu ekipu, ima? duplu ?uju od 2 [l] od mene :D.

Arthur 13-04-2010 10:15 PM

Quote:

Originally Posted by diviner (Post 276957)
Evo i Dynikenovog sjajnog posta na samom rumskom:

http://www.rumski.com/index.php?cate...04_articleid=2

suvo zlato

deluci 14-04-2010 03:04 PM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 276969)
suvo zlato

Koja istina :wink:

ugljesa 15-04-2010 10:17 PM

Pa pitanje je generalno jer sam negde citao da kada se kompresori koriste da su zvukovi mnogo "cistiji" i tako ne dolazi do sumova vec svaki zvuk se posebno cuje,lepo i jasno.Takodje sam cuo ako se kompresor ne upotrebi dobro (valjda ratio kada se poveca) da moze da zvuci kao da je pregazen zvuk.Znam da na to "cist i jasan" zvuk uticu mnogo faktori pored kompresora..

Zato me je zanimalo cemu tacno kompresor sluzi i da mi neko pojasni to.
Citacu jos malo po netu i ovim linkovima pa ako bude nekih nedoumica eto mene again ...

deluci 16-04-2010 03:36 AM

Ja koliko sam svario, sta tacno radi je:
Ako imas recimo snare za primjer njegova amplituda opada pa duzini, kompresor pravi da kazem balance izmedju najtiseg i najglasnijeg zvuka tog snera, tacnije smanji (zguzva) pocetak snera a podigne amplitudu kako opada, tako da snare zvuci mnogo ravnije.
Sad naravno, sve je do toga kako si podesio attack (jako bitno) i release (takodje jako bitno), i naravno treshold kako to tvom uhu godi.

Pih nisam ja za ucitelja, mozda se neko hoce nadovezati ?
:)

Arthur 16-04-2010 09:16 AM

detaljno je opisano u ovih par linkova, samo sesti i pročitati ;) a ni ti nisi na krivom putu

milos 16-04-2010 07:14 PM

Najlaksi primer sta kompresor radi ti je vokal - iliti sta se zbiva sa amplitudom kada pevaljka peva ?:D
Kada usnimis pevaljku i kada pogledas waveform videces da postoje oscilacije u amplitudi ( negde je otpevano tise , negde jace ...) .
E tu LA2A kompresor stupa na snagu i smanjuje taj dinamicki opseg a glas zvuci uravnotezeno ;) :D.
Postoji vise tipova kompresora i svaki ima svoje karakteristike (pogledaj VCA, FET, opto) . Savetujem ti da pogledas Mac Pro video 404 mixing electronica with Olav Basoski kao i 406 Olavs Electronica Workflow Tricks gde objasnjava tipove kompresora.
Takodje googlaj sidechain i buss compression , svi to koriste danas...

deluci 17-04-2010 03:45 AM

O vidis, 406 Olavs Electronica Workflow Tricks, ovaj sam i ja preskocio, 404 imam, jako dobar vid.
Hvala :)

deluci 21-04-2010 05:02 PM

Evo nesto fino sto se compressora tice :)
Mozda bi trebalo negdje drugo ovo postaviti ali evo sta je tu je.
http://www.independentrecording.net/...comp/index.php

bubu 21-12-2012 01:11 PM

Na radiu koristimo SPL channel one preamp, koji ima svoj kompresor i na izlazu iz kompresora ima make-up gain. ?ta znači taj make-up gain? Čitao sam manual i ispada da je to običan gain na izlazu iz kompresora da vrati na početni level jer ga je kompresor spustio(ako sam dobro sku?io), dok mi starosjedioci sa radia ka?u ne?to malo drugačije... :S Jel zna netko točno čemu taj naziv make-up?

awacs 21-12-2012 01:59 PM

Quote:

Originally Posted by bubu (Post 339547)
Na radiu koristimo SPL channel one preamp, koji ima svoj kompresor i na izlazu iz kompresora ima make-up gain. ?ta znači taj make-up gain? Čitao sam manual i ispada da je to običan gain na izlazu iz kompresora da vrati na početni level jer ga je kompresor spustio(ako sam dobro sku?io), dok mi starosjedioci sa radia ka?u ne?to malo drugačije... :S Jel zna netko točno čemu taj naziv make-up?

Starosedeoci te lo?e jer si mlad, a oni moraju da zadr?e oko sebe auru čuvara tajne :wink: Naziv "make-up" je čista "?minka", kao ?to i ime ka?e :smile:

Pozdrav,

Vasa

bubu 21-12-2012 04:38 PM

Pa tako ne?to su mi i oni rekli, točnije: "ovo ti ?minka zvuk, popuni ga..." Ali ?to točno? Dodaje neke vi?e harmonike? neka vrsta loudnesa? Po toj logici to nije čisto pojačavanje signala na izlazu nego jo? "ne?to". Evo ?ta ka?e u manualu: "With the Make Up control the level reduction caused by compression or limiting can be restored.With assistance of the Gain Reduction display in the display field setting the Make Up control is very easy: If the maximal reduction value caused by the loudest tone amounts to -9 dB, for instance, the Make Up control is also to be set to the value +9 dB. If the
Compressor/Limiter is now switched off the achieved gain in loudness will
be audible." Loudness se ovdje odnosi na onaj hi fi loudness ?to se zna naći?

awacs 21-12-2012 05:29 PM

Quote:

Originally Posted by bubu (Post 339556)
Pa tako nešto su mi i oni rekli, točnije: "ovo ti šminka zvuk, popuni ga..." Ali što točno? Dodaje neke više harmonike? neka vrsta loudnesa? Po toj logici to nije čisto pojačavanje signala na izlazu nego još "nešto".

Ma, nismo se razumeli. Hteo sam da kažem da je sam izraz "make-up" šminkerski izraz za "output level", ni više ni manje od toga. Neke firme prosto vole da se izdvoje iz gomile tako što će dati nove nazive gumbima koji rade istu stvar. A onda i neki starosedeoci imaju potrebu da dodatno mistifikuju stvari da bi ispali pametniji i upućeniji u "tajne zanata" od omladine.

A "loudness" u SPL Manualu se odnosi na "struju", na ono što će ti VU metar pokazati, a nikako ne na Hi-Fi "loudness" dugme koje pojačava bas i treble...

Pozdrav,

Vasa

Arthur 22-12-2012 12:23 AM

daklem, da utvrdimo, samo kompenzuje nivo signala koji opao jedenjem od strane kompresora.

bubu 23-12-2012 02:43 PM

oke, onda sam znači bio u pravu, i manual :D. Hvala na demistificiranju :)

All times are GMT +1. The time now is 07:11 PM.