Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Monitoring (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=136)
-   -   Alesis monitoring (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=33437)

propellerhead 29-03-2010 04:58 PM

Alesis monitoring

Pozdravljam,

imao samo za napokon rjesenje problema monitoringa nekoliko verzija i odlučio sam se za jedan izbor, u odnosu koliko novaca sam imao.

u opciji su bili:

1.Alesis M1 Active 620
2. Yamaha HS 50M
3. Behringer Truth 2031A
4. mali KRK RP5 G2

svi su u istoj budget klasi,

ODABRAO SAM ALESIS M1 ACTIVE 620,
mnogo sam lcitao po forumima i odlučio se ipak za ove, KRK je privlačan al je stvarno premalen,naručio sam u Artistu dolaze mi sutra.

Nisam mogao naći na ovom forumu ni?ta o njima, ?ta mislite da li sam napravio pravi izbor i ima li neko iskustvo sa njima??

Inače ih koristim samo za mix,aranziranje radim u kasnim nocnim satima i koristim AKG K240 prilikom komponovanja.

Hvala unaprijed

Solozabal 29-03-2010 09:52 PM

Re: Alesis monitoring

Radje nemoj razbijat glavi jesi li napravio dobar izbor nego
se pokusaj koncetriraj na njih i naviknut se na njihov zvuk..

alfom 29-03-2010 10:02 PM

Ja imam Alesis pasivne sa Alesis Mk2 i Ra150 (čini mi se :)).
Kolega mi u pravom studiju ima Krk. Poslu?ao sam dobro i nije mi to dobro. Mo?da će Boggy najbolje odgovoriti na ovo pitanje.
Ali, ja ove svoje ne bih dao za nikakvo krkanje. Smotak čarapa u rupe (kako Boggy reče), navikni se na zvuk, odradi bass maltretiranje (kako malo radim, moje su tek sada, nakon par godina, o.k.) i u?ivaj.
A sve ?to ne valja da se zamjeniti.

propellerhead 30-03-2010 12:06 AM

Quote:

Originally Posted by alfom (Post 275453)
Ja imam Alesis pasivne sa Alesis Mk2 i Ra150 (čini mi se :)).
Kolega mi u pravom studiju ima Krk. Poslu?ao sam dobro i nije mi to dobro. Mo?da će Boggy najbolje odgovoriti na ovo pitanje.
Ali, ja ove svoje ne bih dao za nikakvo krkanje. Smotak čarapa u rupe (kako Boggy reče), navikni se na zvuk, odradi bass maltretiranje (kako malo radim, moje su tek sada, nakon par godina, o.k.) i u?ivaj.
A sve ?to ne valja da se zamjeniti.

hvala na prijedlozima,

zapelo mi je za oko to sto si rekao da stavim čarape i rupe na tunelu od bass-a, jel lo zaista treba raditi, ???

sumnjam da inzinjeri koji su ih pravili nebi to već u tvornici odradili,

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: ::::::::::::

da li treba prilikom instaliranja aktivnih monitora ?timat nazad filtere i ekvilajzer i ugodit sebi zvuk za slu?anje, ili ostavit sve ravno"flat" kao naj referentnije,

puno pozdrava

alfom 30-03-2010 04:51 AM

Kod mene su kutije u ćo?kovima kod samog zida. Ima uputa od Boggy-a u vezi toga ovdje negdje na forumu, a tiče se anuliranja razvijanja nerealnog basa kod takve pozicije kutija. Uz neke kutije ovog tipa dođu čepovi uz neke ne, pa dobro dođu progledale čarape. :D

MD 30-03-2010 01:44 PM

Nemoj zatvoriti obadva bass porta... ako imaju dva kao stariji alesis mk2 active... zbog hlađenja...

:)

boggy 30-03-2010 02:33 PM

Quote:

Originally Posted by MD (Post 275506)
Nemoj zatvoriti obadva bass porta... ako imaju dva kao stariji alesis mk2 active... zbog hlađenja...

Da, u pravu si... sto se hladjenja tice... cesto se proizvodjaci "inteligentno" dosete kako da ustede na hladnjaku.

Jedino je potpuno besmisleno zatvarati jednu cev od dve... posto se tada preteruje sa protokom vazduha i dolazi do sustanja (turbulencija)

Ako monitor ima regulisano hladjenje pozadi (svi skuplji), bez obzira na protok vazduha kroz cev... onda nema problema

pozdrav

bogi

propellerhead 30-03-2010 04:16 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 275512)
Da, u pravu si... sto se hladjenja tice... cesto se proizvodjaci "inteligentno" dosete kako da ustede na hladnjaku.

Jedino je potpuno besmisleno zatvarati jednu cev od dve... posto se tada preteruje sa protokom vazduha i dolazi do sustanja (turbulencija)

Ako monitor ima regulisano hladjenje pozadi (svi skuplji), bez obzira na protok vazduha kroz cev... onda nema problema

pozdrav

bogi

evo danas sam dobio monitore iz artista, jaoo kako su samo lijepi,debeljuce:)

imaju samo po jedan tunel sa zadnje strane ali ostavit cu onda otvoreno jer svakako imam iza monitora 70 cm slobodnog prostora pa preko cijelog zadnjeg zida apsorbere Sonitus Pyramis 5 i dijelom sa bočnih strana,

tu su i bass trapovi, pa mislim da nece biti frke sa basom,

MONITORI su ALESIS M1 ACTIVE 620,

nisam ih jos uključio ali stra?no dobro izgledaju, veoma su te?ki,kvalitetni izuzetno materijali i veoma futuristički design i debeli su pravo:rotfl::rotfl:,

MD 30-03-2010 04:36 PM

Kod starijih alesisa, u manualu piše da se ne zatvaraju oba porta koliko se sjećam, a nema nikakvog hladnjaka na njima...

Kod istog modela, zbog pregrijavanja (kod otvorenih bass portova pri normalnom radu) dolazi do bržeg isušivanja neke elektoničke komponente, stvar je valjda da je preblizu zalemljena izvoru topline...

Ove nove modele nisam čuo, ali sigurno su unaprijedili te stvari... bas me zanima ima li razlike u zvuku između novih i starih modela...

alfom 30-03-2010 06:24 PM

1 Attachment(s)
Evo, kod mene su obadva u samom ćo?ku betonskih zidina.
Ja poslu?ao Boggya i turio čarape u obadva bas-refleks otvora. Otada pročuh makar malko bolje, ?to se (mislim) osjeti i na mojim snimcima, koliko god da su i dalje lo?i.
Kod mene zvuče izvrsno ; ali, znam da u pravim uslovima stvarno nisu dobri. ?ta da se radi. Tako je-kako je. :cry:

propellerhead 31-03-2010 12:23 AM

Quote:

Originally Posted by alfom (Post 275556)
Ja poslu?ao Boggya i turio čarape u obadva bas-refleks otvora. Otada pročuh makar malko bolje, ?to se (mislim) osjeti i na mojim snimcima, koliko god da su i dalje lo?i.
Kod mene zvuče izvrsno ; ali, znam da u pravim uslovima stvarno nisu dobri. ?ta da se radi. Tako je-kako je. :cry:

Evo upravo sam ih priključio, i u?timao im pozicije,imaju nevjerovatno prijatan nenaporan zvuk, i za razliku od truth-a ne daje previ?e dubokih frekvencija koje tutnje ko lude,

radio se o ALESIS M1Active 620,

JEDINI PROBLEM JE ?UM, ali po?to ja nikada ne mixam niti radim glasnom zvuku na?timao sam otprilike gain na monitorima 30% od mogućih 100%

zadovoljan sam,sad slijedi dvomjesečno navikavanje na njih

alfom 31-03-2010 03:02 PM

Quote:

Originally Posted by propellerhead (Post 275572)
jedini problem je ?um, ali po?to ja nikada ne mixam niti radim glasnom zvuku na?timao sam otprilike gain na monitorima 30% od mogućih 100%

??? ??? ???

Bockie 31-03-2010 03:22 PM

Cela M1 serija je takva da ima mali stepen shuma. To ne mozes izbeci,jednostavno je tako.Slusao sam duze vreme one 520-ice i odusevio me monitorcic za 200e PAR... Ima shum, ali iskreno,meni to uopste nije smetalo,cak sta vise,visoki lepo izlaze,ne naporan je za rad...

NE zatvaraj ni jednu rupu na monitoru (to se sa devojkama radi :D), imas nazad na njemu odredjena podesenja i prilagodi u odnosui na svoj radni prostor, predlazem da ih upalis na oko pola do 2/3 snage, pustis omiljeni cd i prema tome podesis sound monitora i eventualno cujes gde soba zeza krizu i to "zadenfujes" i to je to...
Slusaj ih dosta,sav mjuz, da ih dobro naucis, da znas kako na kom opsegu rade...

Poz'

propellerhead 31-03-2010 05:03 PM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 275767)
Cela M1 serija je takva da ima mali stepen shuma. To ne mozes izbeci,jednostavno je tako.Slusao sam duze vreme one 520-ice i odusevio me monitorcic za 200e PAR... Ima shum, ali iskreno,meni to uopste nije smetalo,cak sta vise,visoki lepo izlaze,ne naporan je za rad...

NE zatvaraj ni jednu rupu na monitoru (to se sa devojkama radi :D), imas nazad na njemu odredjena podesenja i prilagodi u odnosui na svoj radni prostor, predlazem da ih upalis na oko pola do 2/3 snage, pustis omiljeni cd i prema tome podesis sound monitora i eventualno cujes gde soba zeza krizu i to "zadenfujes" i to je to...
Slusaj ih dosta,sav mjuz, da ih dobro naucis, da znas kako na kom opsegu rade...

Poz'

Hvala na odgovoru,

ne smeta ni meni ?um,čak mi malo daje "TAPE SATURATION" efekta, prezadovoljan sam,

za razliku od Behringer Truth gdje su bukvalno divljali Bassovi ovu su za dvije klase bolji,

a rupe naravno da necu na njima zatvarat, MISLIM DA TO TREBA RADIT in?injeri koji su ih pravili već bi to radili ili barem stavili neki patch uz njih

Jan 01-04-2010 01:19 PM

Ja sam stavio po malo vate u bass reflex otvorima na M1 Active Mk2, u starom prostoru gde sam bio, bila je ogromna soba i nisam primecivao da mi bass divlja, ali onda sam naprsno presao u ultra malu sobicu i morao sam da ih zatvorim...
A sad sam u sobi 4 x 6 metra, ali monitori su do zida i dalje ima tog kretenskog basa pa i dalje drzim vatu u njima...
Ja se nadam da nece oni jos dugo biti prvo slusanje, i da cu ih zameniti Adamima A7.

kejkz 01-04-2010 01:57 PM

Meni i dalje stoje zatvoreni portovi na aleksisima eMJeanemKa2. Mada sam se sad prebacio u vecu sobu/stan, mozda vise nece divljati toliko :)

propellerhead 01-04-2010 03:06 PM

Quote:

Originally Posted by kejkz (Post 275839)
Meni i dalje stoje zatvoreni portovi na aleksisima eMJeanemKa2. Mada sam se sad prebacio u vecu sobu/stan, mozda vise nece divljati toliko :)

mislim da je taj bas najbolje rjesiti ekvilajzerom, tj. filterima koji imaju na aktivnim kutijama,

alfom 01-04-2010 03:36 PM

Quote:

Originally Posted by propellerhead (Post 275844)
mislim da je taj bas najbolje rjesiti ekvilajzerom, tj. filterima koji imaju na aktivnim kutijama,

A kako zna? koliko treba 'filtrirati' da bi mix bio urađen O.K. i valjao na drugim uređajima?:wink:

boggy 01-04-2010 03:51 PM

Quote:

Zvuci logicno (zasto bi to stavljali?) ali na kraju ne radi... i dalje izaziva greske u miksu jer ne moze da popravi psihoakusticki problem koji je izazvan losom akustikom sobe...

Preporucujem podesavanje tog ekvilajzera na "flat", a akusticke probleme resavati akustickim tretmanom... druge nema.... ili se navikavati... dokle?.... ne znam!

pozdrav

bogi

psionic 01-04-2010 03:56 PM

Quote:

Originally Posted by alfom (Post 275847)
A kako zna? koliko treba 'filtrirati' da bi mix bio urađen O.K. i valjao na drugim uređajima?:wink:

A guranjem charapa u portove kao dobijes tacno kalibrisanu kolicinu basa :D:D:D
...mozda ti mix malo "zamirise" ... :rotfl::rotfl::rotfl:

kejkz 01-04-2010 03:57 PM

Quote:

Nema na njima nista, takvve su kak'e su, stare kutije, stari dizajn... jedino resenje za taj bas je upravo ono koje sam uradio. A eksterni eq... nein, danke :) Kao sto reci boggy, tu jedino akustika pomaze, ako se uopste isplati.

Quote:

Originally Posted by psionic
A guranjem charapa u portove kao dobijes tacno kalibrisanu kolicinu basa
...mozda ti mix malo "zamirise" ...

Pa naravno, zato se i stavljaju vec koriscene!

boggy 01-04-2010 04:42 PM

Quote:

Originally Posted by psionic (Post 275851)
A guranjem charapa u portove kao dobijes tacno kalibrisanu kolicinu basa :D:D:D
...mozda ti mix malo "zamirise" ... :rotfl::rotfl::rotfl:

Bez sale, mnoge bass reflex kutije imaju u obliku dodatnog pribora cepove za bass reflex cevi (doduse sundjer a ne carapa)

Zatvaranjem bass reflex cevi se menja karakter low enda zvucnika iz agresivnog bass reflex - u mnogo blazi i prirodniji kompresioni. Nekima to pomogne ... nekima ne.

Sto se tice ekvilajzera... ja nisam sreo jos producenta koji je u stanju da podesi ekvilajzer za zvucnike samo na sluh a da sam sebe u buducnosti ne za*ebe (pojavom sistematskih gresaka u miksu). Takodje, nema metode da se akcijama na linijskom signalu ista popravi u akustici same sobe ako postoji problem... pri tom ne prihvatam rezultat "e sad je stvarno bolje"... nego "posle ove akcije su mi miksevi mnogo bolji, a nisam ja jedini koji to primecuje"

pozdrav

bogi

psionic 01-04-2010 07:42 PM

Ma dobro, volim se ja salit'...

Trpanjem carapa (sundjera i slicnog dampovanja) u bas refleks rupu se onemogucavaju frekvencije koje kroz taj sistem izlaze visestruko multiplicirane, eq moze donekle da smanji oodredjenu frekvenciju, ali kad ona udje u rezonaciju, cak i tako oslabljen signal se moze znatno pojacati-multiplicirati. Jos ako i soba zbog svoje konstrukcije ima slicnu rezonantnu frekvenciju - eto ti belaja... A soba po pravilu pravi problem bash na niskim frekvencijama... pa je cesto stetno isticati ih naknadno bas portovima koji odlikuju bookshelf monitore, jer su zbog ogranicenih dimenzija obicno slabi u basu.

propellerhead 02-04-2010 12:05 AM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 275858)
Bez sale, mnoge bass reflex kutije imaju u obliku dodatnog pribora cepove za bass reflex cevi (doduse sundjer a ne carapa)

Zatvaranjem bass reflex cevi se menja karakter low enda zvucnika iz agresivnog bass reflex - u mnogo blazi i prirodniji kompresioni. Nekima to pomogne ... nekima ne.

Sto se tice ekvilajzera... ja nisam sreo jos producenta koji je u stanju da podesi ekvilajzer za zvucnike samo na sluh a da sam sebe u buducnosti ne za*ebe (pojavom sistematskih gresaka u miksu). Takodje, nema metode da se akcijama na linijskom signalu ista popravi u akustici same sobe ako postoji problem... pri tom ne prihvatam rezultat "e sad je stvarno bolje"... nego "posle ove akcije su mi miksevi mnogo bolji, a nisam ja jedini koji to primecuje"

pozdrav

bogi

bez alata nema zanata, ako su već inzenjeri napravili filtre na monitorima oni imaju naravno svoju funkciju,da se trebaju gurat čarape vjerovatno bi i stavili par čarapa u paketu sa monitorima,

naravno da se ne mo?e ?timati napamet akustika, ali zato postoji analyzer sa referentnim mikrofonom koji je relativno jeftin a daje veoma dobru sliku ?ta se de?ava , ja koristim ULTRACURVE PRO 8024 sa referentnim mikrofonom i tačno dobijam sliku gdje treba apsorbirati u ovom slučaju bas

a ?to se tiče ekvilajzera(tj.filtera na zadnjoj strani aktivnih monitora), mislim da je najbitnije da je producent naslu?an mnogo mnogo orginalnih cd-ova muzike slične koju mixa i naravno nakon navikavanja se radi,

danas sam bio kod kolege u studiju koji koristi dynaudio bm6a mk II i čovjek uz isti analyzer je ugodio monitoring, samo sto su kod njega trimer ekvilajzeri na monitorima,

a to ?to se tiče FLAT-a to se mo?e raditi jedino da odem sad ja u laboratoriju npr. kod Alesisa gdje kalibriraju ove monitore i da tamo mixam na licu mjesta,

to je bar moje logicno misljenje

boggy 02-04-2010 12:33 AM

Quote:

Originally Posted by propellerhead (Post 275901)
bez alata nema zanata, ako su već inzenjeri napravili filtre na monitorima oni imaju naravno svoju funkciju,da se trebaju gurat čarape vjerovatno bi i stavili par čarapa u paketu sa monitorima,

napravili su ih zato sto to "svi" imaju... jedino se nisu mnogo pitali da li to ikome stvarno koristi... (ugradili su ih oni koji realno ne koriste te monitore nego ih konstruisu)... A i dobar je marketniski potez za neupucene.

Mogu se javiti srecni korisnici Mackie HR824 koji su uspesno iskoristili bass managment (EQ) na tim monitorima... i sredili su odziv u svojoj sobi da vise ne divlja (eq "sredjuje" bass u zavisnosti da li su free standing, uza jedan zid ili u uglu! zamisli!)... bez akustickog tretmana... ima ih nekoliko na Forumu.

Sto se tice "carapa" nisi pazljivo pratio... postoje proizvodjaci (Tannoy na primer) koji ISPORUCUJU sundjeraste cepove koji rade istu funkciju koji radi i carapa... ZATVARAJU CEV!
Quote:

naravno da se ne može štimati napamet akustika, ali zato postoji analyzer sa referentnim mikrofonom koji je relativno jeftin a daje veoma dobru sliku šta se dešava , ja koristim ULTRACURVE PRO 8024 sa referentnim mikrofonom i tačno dobijam sliku gdje treba apsorbirati u ovom slučaju bas

Ajmo Jovo nanovo ... sve ispocetka... :rolleyes:
Vidim da si "nacitan" sto se interneta tice, ali na zalost to ne radi...

da li si ikada probao da ijednu "rupu" (null, deep) u odzivu sredis sa ULTRACURVE PRO 8024. i da li si uradio merenja nekim programom specijalizovanim za to, pre i pose "tretmana".... ako nisi probaj.
Quote:

a što se tiče ekvilajzera(tj.filtera na zadnjoj strani aktivnih monitora), mislim da je najbitnije da je producent naslušan mnogo mnogo orginalnih cd-ova muzike slične koju mixa i naravno nakon navikavanja se radi,

ne znam kakve veze ima ekvilajzer pozadi sa potrebom da je producent "naslusan"
Quote:

danas sam bio kod kolege u studiju koji koristi dynaudio bm6a mk II i čovjek uz isti analyzer je ugodio monitoring, samo sto su kod njega trimer ekvilajzeri na monitorima,

Odlicno, svaka mu cast, nemam nista protiv, ali mi iskustvo govori da ne valja takve savete davati na javnim forumima s obzirom na probleme koji se mogu izazvati ako se pogresno koriste. Bolje je koristiti kutije u flat modu, potrositi tri meseca na pozicioniranje monitora te se navikavati se na losu akustiku nego koristiti ekvilajzer koji NE MOZE popraviti odziv zvucnika zbog akustickih problema u sobi,... ma sta dokoni matematicari pricali i nudili kao "resenje" ... ni jedan od siroko dostupnih metoda za akusticku korekciju sobe putem ekvilajzera nije pokazao da njegov izumitelj, prosvetitelj, konstruktor, dizajner, sta god... poseduje ELEMENTARNA znanja o akustici prostorija... vise pokazuje da ima teznju i znanje da proda ideju koja realno nema osnova da radi (nije ni proveravao)
Quote:

a to što se tiče FLAT-a to se može raditi jedino da odem sad ja u laboratoriju npr. kod Alesisa gdje kalibriraju ove monitore i da tamo mixam na licu mjesta,

Ne ... to je gluva soba za merenje zvucnika i u njoj nije prijatno boraviti makar nista ne slusao (paralele su ti pogresne)
Quote:

to je bar moje logicno misljenje

Postujem. Samo je pre laicko nego logicko :)

Akustika nije intiutivna i zdravorazumska "logika"... nego je valja dobro prouciti da bi se mogli donositi bilo kakvi tacni zakljucci, makar i ne bili "logicni"

pozdrav

bogi

propellerhead 02-04-2010 01:40 AM

?to se tiče ovih monitora,koliko vidim imaju bass density, a koliko se razumijem da ovaj prekidač ima funkciju upravo stavljanja te čarape u rupe,odnosno karakteriziranje bass-a ako su kutije u čo?ku ili blizu zidova, da ne bude problema

ja ne dajem nikakve savjete nego samo poku?avam da ka?em da valjda kontruktori svakog mogućeg aktivnog monitora, pa i dynaudia i alesisa stavljaju nazad ekvilajzer, za?to???
sumnjam da ti ta stoji da dynaudio-u treba marketinskih trikova

zelim samo da kazem kako je glavna stvar poznavati svoje monitore, i biti naslu?an na njima, ovo govorim vezano za one ekvilajzere koje sam spominjao,neko voli radit sa tamnijom bojom, neko voli o?triji zvuk,
jednostavno uzmem omiljene originalne cd-ove, naravno svjetske produkcije, na?timam sebi boju tona koja mi odgovara najvi?e i tako naviknem da dalje mogu raditi svoje,

a brate ako prostorija nije akustički tretirana i ima se problem sa divljanjem SUB-a ima jorgana i deka pa natrpat u čo?kove,

BTW....

stavljanjem bilo čega u tunele na kutijama rizikujem da spalim pojačala,jer koliko vidim nemaju rebraste hladnjake nazad,

?to se tiče gluha sobe o kojoj smo pričali u laboratorijama, sumnjam ja da koriste gluhu sobu,prije će biti da je to soba koja je akustički tretirana da bude ?to savr?enija, a to sigurno nije gluha soba,izmeđuostalog nađi mi ijedan ozbiljan studio na svijetu čiji je control room gluh,

---?to se tiče ultra-curvea stvar je jednostavna , sa mikrofonom nađe? frekvencije gdje se stvaraju koje monitor ne moze da proizvede, i naravno po?to ne?to se pona?a kao rezonator sabije? to sa bas trapom spu?vom , dekom, nebitno,ili već ako hoces apsorberima za tačno oderđenu frekvenciju,

i ovo ?to ti govorim nije ni?ta sa NET-a kako ka?e?, nego iz iskustva,
mo?da i nemam vrhunsku opremu ali imam dovoljno iskustva da mogu reći ono ?to mislim i stojim iza toga

pozdrav

boggy 02-04-2010 01:58 AM

Quote:

Originally Posted by propellerhead (Post 275905)
?to se tiče ovih monitora,koliko vidim imaju bass density, a koliko se razumijem da ovaj prekidač ima funkciju upravo stavljanja te čarape u rupe,odnosno karakteriziranje bass-a ako su kutije u čo?ku ili blizu zidova, da ne bude problema

Bass density? Sta ti je to?
Ne.. nema tog prekidaca koji ce prekinuti rad helmholcovog rezonatora koji je u stvari kutija za bass reflex.
Quote:

ja ne dajem nikakve savjete nego samo poku?avam da ka?em da valjda kontruktori svakog mogućeg aktivnog monitora, pa i dynaudia i alesisa stavljaju nazad ekvilajzer, za?to???
sumnjam da ti ta stoji da dynaudio-u treba marketinskih trikova

Sumnjaj :)
(imas pravo na to)
Quote:

zelim samo da kazem kako je glavna stvar poznavati svoje monitore, i biti naslu?an na njima, ovo govorim vezano za one ekvilajzere koje sam spominjao,neko voli radit sa tamnijom bojom, neko voli o?triji zvuk,
jednostavno uzmem omiljene originalne cd-ove, naravno svjetske produkcije, na?timam sebi boju tona koja mi odgovara najvi?e i tako naviknem da dalje mogu raditi svoje,

Da li si raspolozen da okacis neki od svojih radova miksanih sa nastimanom bojom tona koja ti najvise odgovara?
Quote:

a brate ako prostorija nije akustički tretirana i ima se problem sa divljanjem SUB-a ima jorgana i deka pa natrpat u čo?kove,

naravno :rolleyes:
Quote:

BTW....

stavljanjem bilo čega u tunele na kutijama rizikujem da spalim pojačala,jer koliko vidim nemaju rebraste hladnjake nazad,

S tim se slazem
Quote:

?to se tiče gluha sobe o kojoj smo pričali u laboratorijama, sumnjam ja da koriste gluhu sobu,prije će biti da je to soba koja je akustički tretirana da bude ?to savr?enija, a to sigurno nije gluha soba,izmeđuostalog nađi mi ijedan ozbiljan studio na svijetu čiji je control room gluh,

Sumnjaj. :)
Quote:

---?to se tiče ultra-curvea stvar je jednostavna , sa mikrofonom nađe? frekvencije gdje se stvaraju koje monitor ne moze da proizvede, i naravno po?to ne?to se pona?a kao rezonator sabije? to sa bas trapom spu?vom , dekom, nebitno,ili već ako hoces apsorberima za tačno oderđenu frekvenciju,

Auh... sve je lako kod tebe... sjajno! :rolleyes:
Quote:

i ovo ?to ti govorim nije ni?ta sa NET-a kako ka?e?, nego iz iskustva,
mo?da i nemam vrhunsku opremu ali imam dovoljno iskustva da mogu reći ono ?to mislim i stojim iza toga

Svaka tebi cast! :)
Ziv bio! :)

pozdrav

bogi

propellerhead 02-04-2010 02:12 AM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 275906)
Bass density? Sta ti je to?
Ne.. nema tog prekidaca koji ce prekinuti rad helmholcovog rezonatora koji je u stvari kutija za bass reflex.

Sumnjaj :)
(imas pravo na to)

Da li si raspolozen da okacis neki od svojih radova miksanih sa nastimanom bojom tona koja ti najvise odgovara?

naravno :rolleyes:

S tim se slazem

Sumnjaj. :)

Auh... sve je lako kod tebe... sjajno! :rolleyes:

Svaka tebi cast! :)
Ziv bio! :)

pozdrav

bogi

Naravno da je lako, osim ako nema? nekog kraj sebe da te ubije u pojam naučnim analizama:):) sla?em se da je akustika nauka,i da treba ozbiljno pristupiti stvarima, ali vremena se mjenjaju i kada radi? produkciju sa 90% vrhunskih 24bitnih semplova ?ta tebi tu preostaje da mnogo pametujemo,osim kapu skidam ljudima koji rade ?ivi bubanj,bass itd, međutim ja se bavim elektronskom muzikom, i iza sebe imam desetine radova koji su izdani za poznate izdavačke kuće, izmeđuostalog rad koji sam lično producirao je bio na top40 3 mjeseca jedne od najboljih europskih radio stanica,te izdavačka kuća apsolutno nije imala nikakvu primjedbu na produkciju,?to mi je isuvi?e dovoljna referenca da mogu dati svoje mi?ljenje,

a ako te zanimaju detalji, nije problem sve ti mogu poslati na p.m. ,

p.s.

vidim pa ti covjece radis monitore i pojacala,

sad kontan profesionalna deformacija,heheh

pozdrav čovjek

propellerhead 02-04-2010 02:20 AM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 275906)

bogi

P.S.

p.s. rado bih okačio ali ne mogu radi interesa klijenata ali mogu poslati na p.m. nikakav problem

pozdrav

alfom 02-04-2010 03:12 PM

Aaaaaaalllllllllloooooooooooooo!!!

Propell, zvirni malko na ovaj sajt :

http://www.bozoel.com/

:wink:

propellerhead 02-04-2010 05:17 PM

Quote:

Originally Posted by alfom (Post 275950)
Aaaaaaalllllllllloooooooooooooo!!!

Propell, zvirni malko na ovaj sajt :

http://www.bozoel.com/

:wink:

vidio sam ja to, obicno pogledam s kim pricam, ali sta to sad treba da znaci, da moram se nekom klanjat,reći care gospodaru izvini,ima jedno 5 takvih kod mene u gradu koji sastavljaju pojačala,kutije i sl.. stvari i brendiraju kao svoje, to mi nista ne znaci apsolutno,

a malo sam googlao da nadjem ove studije koji daju pohvale za ove proizvode i nazalost osim jednog nisam mogao naci na netu uopce, osim ovog http://studio-decibel.webs.com/uslugeioprema.htm

vidio sam malo opremu pa mi je jasno mnogo stvari,

izmedjuostalog sa bogy-jem vodim normalan razgovor i ne vidim cemu slanje linkova, da je htio covjek bi to prvi uradio

propellerhead 02-04-2010 05:20 PM

Quote:

Originally Posted by alfom (Post 275556)

oj druze dragi ne znam cime se bavis ti al ako ti ovako stoje na ovom mjestu monitori, trebao bi pitat malo bogyja nek te posavjetuje,:grin:

alfom 02-04-2010 05:23 PM

Ovo nije čovjek koji 'sastavlja pojačala', a link je postavljen da shvati? da nezna? koliko nezna? da nezna? i da : 'učenik nije veći od Učitelja'.
Haj'd ?iv bio i vozdra.

propellerhead 02-04-2010 05:28 PM

Quote:

Originally Posted by alfom (Post 275964)
Ovo nije čovjek koji 'sastavlja pojačala', a link je postavljen da shvati? da nezna? koliko nezna? da nezna? i da : 'učenik nije veći od Učitelja'.
Haj'd ?iv bio i vozdra.

pa vidim koliko te je uputio kako da postavis monitore, mislim da je bolje da skines sliku s foruma:banghead:

a pitao sam te samo sta link treba da predstavlja?pregledao sam sajt i nisam nasao nista da me impresionira,osim mixete u studiju decibel:grin::grin:

alfom 02-04-2010 05:50 PM

Quote:

Originally Posted by propellerhead (Post 275968)
pa vidim koliko te je uputio kako da postavis monitore, mislim da je bolje da skines sliku s foruma:banghead:

Koju sliku ?

propellerhead 02-04-2010 06:02 PM

Quote:

Originally Posted by alfom (Post 275971)
Koju sliku ?

onu koju si stavio na svom postu 30-03-2010, 07:24 PM

a to je ova slika

http://www.rumski.com/forum/attachme...1&d=1269969826

i ne vidim razlog zasto takva arogancija, ovdje nisam zbog rasprava i pametovanja samo mi je izvuklo zivce da neko govori kako je stavljanje filtera i ekvilajzera na monitore marketin?ki trik, a 90% aktivnih studijskih monitora ima filtere, to je sav problem,

i imam pravo da vi?e vjerujem inzinjerima dynaudia,alesisa,m-audio itd.. nego gospodinu Bogy-ju, sto ne znaci da potcjenjujem čovjeka, samo različita mi?ljenja, sto je naravno konstruktivno.

I ne brini se isprobao sam 90% stvari vezano za akustiku koje je izmedjuostalog i on na ovom forumu dao koji ferceracju besprijekorno, ali vezano za ovo sa monitorima se ne slazem, tj. vise vjerujem proizvođaču

alfom 02-04-2010 06:18 PM

Quote:

Originally Posted by propellerhead (Post 275972)
onu koju si stavio na svom postu 30-03-2010, 07:24 PM

a to je ova slika

http://www.rumski.com/forum/attachme...1&d=1269969826

1 - ... koja je činjenično stanje mojih mogućnosti u prostoru u kojem ?ivim, a ne boggyjev savjet za postavljanje dotičnih.

Quote:

i ne vidim razlog zasto takva arogancija, ovdje nisam zbog rasprava i pametovanja samo mi je izvuklo zivce da neko govori kako je stavljanje filtera i ekvilajzera na monitore marketin?ki trik, a 90% aktivnih studijskih monitora ima filtere,

2 - ?ivce čuvaj, a za filtere ti je dobro rekao = 100 [%]

Quote:

i imam pravo da vi?e vjerujem inzinjerima dynaudia,alesisa,m-audio itd.. nego gospodinu Bogy-ju, sto ne znaci da potcjenjujem covjeka, samo razlicita mi?ljenja, sto je naravno konstruktivno.

3 - bujrum! Niko ti ne spori to pravo.
*
Konačno, hvala za posredan savjet : dakle, po?to na mojim Mk2 nemam eq niti filtere, isto mogu dobiti kada na svojoj mixeti ili mix traku CuBase postavim filter koji će mi dati po mom uhu dobar sound, pa onda to izvezem u mix track, i - to je to. Thank's jo? jednom. :)

propellerhead 02-04-2010 06:23 PM

Quote:

Originally Posted by alfom (Post 275975)
1 - ... koja je činjenično stanje mojih mogućnosti u prostoru u kojem ?ivim, a ne boggyjev savjet za postavljanje dotičnih.

2 - ?ivce čuvaj, a za filtere ti je dobro rekao = 100 [%]

3 - bujrum! Niko ti ne spori to pravo.
*
Konačno, hvala za posredan savjet : dakle, po?to na mojim Mk2 nemam eq niti filtere, isto mogu dobiti kada na svojoj mixeti ili mix traku CuBase postavim filter koji će mi dati po mom uhu dobar sound, pa onda to izvezem u mix track, i - to je to. Thank's jo? jednom. :)

:grin::grin:

alfom 02-04-2010 06:48 PM

Quote:

Originally Posted by alfom (Post 275975)
Dakle, pošto na mojim mk2 nemam eq niti filtere, isto mogu dobiti kada na svojoj mixeti ili mix traku cubase postavim filter koji će mi dati po mom uhu dobar sound, pa onda to izvezem u mix track, i - to je to. Thank's još jednom. :)

nemo' da bi ovo ko s'vatio k'o da je 'vak'o !!!!!!!!!

boggy 02-04-2010 07:04 PM

Quote:

.........
i ne vidim razlog zasto takva arogancija,........

Arogancija? Prema stavu koji moze da "ima" 99% posetioca Rumskog, zato sto tako najcesce pise na netu?

Pa zatim... par dvosistemskh nearfield studijskih monitora Meyer Sound HD-1 NEMAJU doticni ekvilajzer, i to verovatno s razlogom, posto budzet koji treba da se odvoji za njih (oko 10KEur za par) je vise nego dovoljan za dodatak i te funkcije... i eto... ja cu da "verujem" Meyer Soundu ( i u sebe i svoje iskustvo)... ti "veruj" Alesisu i Dynaudiu... svima super :da: :rolleyes: :shock:

pozdrav

bogi

All times are GMT +1. The time now is 11:44 PM.