Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Klipovanje??? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=33333)

dooksy 21-03-2010 06:58 PM

Klipovanje???

Pozdrav svima,
nov sam ovde i nisam pregledao ceo forum pa se izvinjavam ako sam duplirao temu...Imam veliki broj originalnih audio diskova koje nameravam da prebacim u racunar u mp3 format i normalizujem nivoe tako da se cuju jednako. E sad, neki albumi su dosta ispod 0dB (noviji albumi) a neki dosta klipuju (stariji albumi), normalizaciju drzim na -13dBRMS (Easy CD-DA Extractor).Znam da peak signala ne bi trebao da ide preko nule tako da mi ostaje ili da starije albume koji klipuju na -13dBRMS-a ostavim da klipuju i time izjednacim nivoe, ili da ih spustim na recimo -19dBRMS pa da peak-ove vucem do nule i time ne dobijem potpuno izjednacene albume.
Dakle, interesuje me vase misljenje da li je bolje da pesme klipuju a nivoi su jednaki ili da ne klipuje a da postoji razlika u RMS-u od najvise 5-6dB?

Hvala svima!

alfom 21-03-2010 07:42 PM

Re: Klipovanje???

Jel' ti misli? ako, npr. podesi? dvije numere da imaju jednako -xx dB RMS, da će iz zvučnika izlaziti jednako glasan zvuk ?

google 21-03-2010 07:59 PM

Quote:

Originally Posted by dooksy (Post 274728)
Dakle, interesuje me vase misljenje da li je bolje da pesme klipuju a nivoi su jednaki ili da ne klipuje a da postoji razlika u RMS-u od najvise 5-6dB?

Mozes utisati glasnije pesme. Ali mi jasno sto to radis?

Ako imas audio disk- slusaj audio disk. U mp3 zvuci losije. Ako je hoces glasniju muziku, pojacaj volumen na uredjaju.

boggy 21-03-2010 08:02 PM

dooksy, dobrodosao na Rumski :)

Quote:

Originally Posted by dooksy (Post 274728)
........

Hvala svima!

Ne treba stare da klipuju. (bar ja tako ne bih radio)
Nove su propustane kroz limiter u studijima, da bi bile glasnije.. ti takav limiter nemas... a i promenio bi potpuno karakter stare muzike.

Vise o pojavi koja te muci mozes procitati na http://en.wikipedia.org/wiki/Loudness_war

@alfom.. da, to misli i to je tacno.. uglavnom... nekada se desava da subjektivno neka pesma zvuci malko glasnije od druge iako imaju isti RMS ... ali pravilo skoro uvek vazi

pozdrav

bogi

p.s. Da, -19dB RMS, odnosno, preciznije -20dB RMS, koje spominjes, je nekada bio standard za glasnocu... za sve. Danas vazi samo za film.

alfom 21-03-2010 08:47 PM

5 Attachment(s)
Quote:

Originally Posted by boggy (Post 274732)
@alfom.. da, to misli i to je tacno.. uglavnom... nekada se desava da subjektivno neka pesma zvuci malko glasnije od druge iako imaju isti RMS ... ali pravilo uglavnom vazi.

Ma zato sam ga i pitao. A ovo je preširok pojam, jer mnogo zavisi od pjesme do pjesme. Prije bih se složio da subjektivnost istog nivoa slušanja dolazi do izražaja kod npr. dvije rock numere u kojima su cca. isti instrumenti, isto podešeni, pa da se ganja RMS (mada, opet, kao u donjem primjeru, ako jedna numera ima puno 'šupljina', a druga ne, pitanje je kako iskalkulisati. Opet, možda se ne traži cjepidlačenje 'u bobu').
A puno je i do izvora zvuka i ušiju slušača.
Evo ilustracije u slikama. (mrzi me da postavljam fajlove).
Mada si, svakako, u pravu za ono što si napisao.

boggy 21-03-2010 09:26 PM

Quote:

Originally Posted by alfom (Post 274734)
Ma zato sam ga i pitao. A ovo je pre?irok pojam, jer mnogo zavisi od pjesme do pjesme....

Ne zavisi toliko koliko pricas... probaj da normalizujes dve razlicite pesme na isti RMS... pa probaj... razlike su male i subjektivne.

pozdrav

bogi

marcos 21-03-2010 10:55 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 274736)
Ne zavisi toliko koliko pricas... probaj da normalizujes dve razlicite pesme na isti RMS... pa probaj... razlike su male i subjektivne.

pozdrav

bogi

ali zna se dogodit da pjesme sa "rijetkom" zvučnom slikom postanu neprirodno glasne u odnosu na pjesme sa jako "gustom" zvučnom slikom...npr. tamo di je samo vokal i gitara str?i u odnosu na pjesmu sa soundom tipa hard rock heavi đđđ gitare....

u svakom slučaju ja bi rađe pustio stare stvari kako jesu jer dobro zvuce takve kakve jesu:grin:

kejkz 22-03-2010 09:14 AM

Preporucujem ti da ne radis nikakvu normalizaciju i editing, nego da primenis mp3gain ili slican alat, kao npr onaj koji trazi jacinu u foobar-u. Na taj nacin ces sacuvati originalan fajl u netaknutom obliku, a pesme ces slusati na priblizno jednakoj jacini. Ako pesma klipuje na originalu, tome ne mozes mnogo pomoci, postoje plagovi koji rekreiraju dinamiku, ali mislim da ti je to samo za potrebe slusanja prevelik i nepotreban posao. Slican proces postoji i u iTunes-u.
Pesma koja je vise kompresovana ce na istom RMS-u uvek zvucati slabije od one koja nije toliko, zasto sto ce nekompresovana uvek imati veci peak. Slicno je i sa pesmama koje imaju neravnomeran frekvencijski otisak. Ona koja ima vise niskih frekvencija ce zvucati slabije od one koja koja je ravnomernija. Mada mislim da mp3gain ili replaygain, kako se jos zove, ovaj efekat uzima u obzir prilikom odredjivanja rg vrednosti.

dooksy 22-03-2010 02:50 PM

Ljudi, hvala vam svima na pomoci i brzim odgovorima.
Boggy, hvala na zelji za dobrodoslicu kao i za link iz koga su mi neke stvari postale jasnije.
Znaci, kao sto sam i mislio signal nikako ne treba da ide preko nule.To me je bunilo sto noviji albumi kada se normalizuju na -13dB RMS-a peak level je ispod nule i nema nikakvog klipa a stari albumi na -13dB RMS-a klipuju, verovatno su novi albumi do besvesti kompresovani ili sta vec pa je to zbog toga tako. Nisam bas smeo da stare pesme pustam u klip, jer bi klipovani pikovi bili izgubljeni a nije mali posao sve te diskove ripovati, a kamoli dva puta.

google 22-03-2010 05:08 PM

Sto to radis? Ne kontam, ako nije tajna? Pustis disk, pojacas volumen... Izvadis disk, pustis drugi...:wink:

dooksy 22-03-2010 05:42 PM

Pozdrav Google,
naravno da nije tajna, lakse mi je da muziku slusam sa kompa nego sa cd plejera....slazem se da je zvuk daleko bolji kada se slusa sa diska nego mp3 ali kada hocu da spakujem listu to je malo teze ako nemam muziku u kompu a nije bas prakticno drzati muziku u wave formatu.Tako da kada vec prebacujem muziku u komp odradim posao kako valja.

google 22-03-2010 06:15 PM

Onda je pametnije da glasnije pesme utisas, jer neces nista izgubiti.

Ako tihe budes pojacavao, izgubices na dinamici i treba ti neki soft limiter, koji najcesce radi vrlo lose, pa ce jos malo pokvariti zvuk, koji ce biti jos gori kada se prebaci u mp3.

Ako hoces glanije, pojacas volume. :wink:

dooksy 22-03-2010 06:38 PM

Da, u pravu si, to sam i mislio da je bolje da glasnije pesme utisam i ne teram ih u klip...Takodje, sam isprobao i neke softverske kompresore i limitere kako bi se autimatski izjednacavali nivoi ali kao sto kazes to radi izuzetno lose.

boggy 22-03-2010 07:04 PM

Quote:

Originally Posted by dooksy (Post 274795)
Da, u pravu si, to sam i mislio da je bolje da glasnije pesme utisam i ne teram ih u klip...Takodje, sam isprobao i neke softverske kompresore i limitere kako bi se autimatski izjednacavali nivoi ali kao sto kazes to radi izuzetno lose.

-20dB RMS normalizacije (stari standard), moze biti solidna glasnoca za sve pesme

pozdrav

bogi

p.s. nove pesme ionako najcesce nemaju neku dinamiku (ili promenu dinamike)... tako da fiksno -20RMS moze dati sasvim pristojan subjektivno slican osecaj glasnoce

All times are GMT +1. The time now is 02:16 PM.