Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Software (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=84)
-   -   Win7 - DAW!!! (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=33313)

Klekih-petra 19-03-2010 09:46 PM

Win7 - DAW!!!

Koji OS iz serije Win 7 vam je najefikasniji i najstabilniji za muzicku produkciju?
...Sta mislite o ovom naj novijem izdanju
Microsoft Windows 7 Ultimate x86 Integrated February 2010

Mika Technika 19-03-2010 09:59 PM

Re: Win7 - DAW!!!

ako hoces muziku onda 64bit

Klekih-petra 20-03-2010 12:15 AM

Da...naravno, ali ne podrzava masina ...a i upitanju je lap top sa neprosirivih 1gb ram-a. Hteo sam da stavim XP ali to je proizvodjac blokirao, tako da mi negine neka verzija 7-ce x86. Pa sad gledam sta da stavim, neocekujem cuda ali bar da usnimim koju traku gitare, eventualno neki bit iz baterije...a da sve to radi bar 2 meseca!!Sala...

yanprawda 20-03-2010 12:28 AM

Quote:

Originally Posted by Klekih-petra (Post 274605)
Hteo sam da stavim XP ali to je proizvodjac blokirao

ne kontam

SumAnuT 20-03-2010 01:15 AM

Bice nema drajvera ... pokusaj da nadjes drajvere nekako, skoro uvek su dostupni na neki nacin ...

Nemania 20-03-2010 10:15 AM

Jes`.....lepo je to muzika+64bit system i jos W7...ali kako drugi kazu ~sutra malo~
Uvek se nadje nesto sto ce kociti rad...
Bas sam bio otvorio thread gde sam pitao "kakav mi komp, ukljucujuci i software i hardware, treba da bi sve perfektno funkcionisalo u 64bit win7-vi recite i ja cu to nabaviti" ali verovatno niko nije bio siguran..pa i nisam dobio odgovor...
To pitanje sam postavio sa razlogom...jer dosta ljudi tezi ka Quad i vise core procesorima, 10000000gb rama memorije i jos kakvim preterivanjima a rade na 32bit-nom xp koji vidi samo do 3.2gb rama, shodno tome postavlja se pitanje sta ce im onih 99000000 ostatka RAM-A, zatim koliko 32bit-ni xp moze iskoristiti (i core2duo)a kamoli quad core...Jos ako imaju stariji audio interface za koji ne postoji 64bit-ni drajver za operativne sisteme uopste....pa tu su i softweri..i da ne nabrajam jos....
Sve u svemu....moje licno misljenje je da ce se jos cekati na ovu lepu zamisao kako bi to radilo onako kako treba, a ne sa nekim sitnicama koje ce kociti i nervirati korisnike pri radu na ovakvom sistemu...pozz

Hollow Mind 20-03-2010 11:32 AM

zasto jos uvek nisu izasle sve verzije programa za 64 bita pitam ja sebe :confused: evo ocu uzmem neki racunar 1000-1500 evra 64 bita samo zbog ram memorije i jos uvek cekam i cekam i cekam da nesto lepo desi po tom pitanju.
al nista 64 bita kao da se razvija previse sporo il nece da napreduje brzo jer je tehnologija prevazisla ovo doba....pogledajte samo racunare 5 godina u nazad i sad a onda pogledajte onda pre 5 godina i one pre 10 godina :) razlika je mozda samo dupla :)

kejkz 20-03-2010 12:49 PM

Problem je sto se dosta toga mora napisati ponovo, a proizvodjaci hardvera su poznati po svome davljenju kada su u pitanju izrada drajvera i prateceg softvera. Jos jedan problem je u tome sto obicnom korisnuku i dalje 64bita ne znaci nista posebno sem cimanja, kao sto ste i sami iskusili, jer je njemu i dalje 32 bita dovoljno za sve operacije na kompjuteru. A posebno uzmite u obzir da je audio segment trzista najmanji u odnosu na druge kreativne segmente, tako da ce u njemu adaptacija biti neuporedivo sporija.

Mika Technika 20-03-2010 01:47 PM

koliko sam ja primetio, sve vise programa vst and others, izlaze u 64bit verziji, ja ne znam o cemu vi pricate i gde gledate, pa svaki sledeci update je sa multicore verzijama itd.

Bambino 20-03-2010 02:11 PM

Da se malo i ja umesam. Pre 15-ak dana odlucim da krenem u experiment sa Win 7 x64 za DAW. Racunar na kome radim je AMD X2 4000+, ploca Gigabyte GA-MA69GM-S2H, 4Gb RAM-a, 2x1Tb hard diska, muzicka karta Tc Konnekt 48. Posto je poznato da je Tc Electonic firma koja nije bas sjajna i azurna sa driverima, desila se slucajnost da su upravo krajem februara izbacili drivere za Win 7 x86 i x64, tako da je to pomoglo ideji oko instalacije Win 7 x64. instalacija Win 7 je vrlo jednostavna, i brza, za nekih 30-40 min. Win 7 je instaliran, vase je da odaberete jezik, vreme i ime racunara. Elem, taman kad je trebalo da izbaci desktop, kod zadnjeg restarta, plav ekran smrti! Naravno, posle vise pokusaja i googlanja, ukapiram da je problem u grafickoj kartici, mada je 64 bita, nesto je nije prihvatao Win 7. Izvadim graficku, i ukljucim integrisanu graficku, i instalacija prodje bez problema. Posto je to privremeno resenje, resim, kao poslednju opciju da uradim flash BIOS-a. Posto to nikada nisam radio, a glasi za opasnu operaciju, stisnem petlju, pa sta bude! Stara verzija BIOS-a je bila F2, a sadasnja F7, sa tom opcijom ova ploca podrzava i AM3 procesore. Posle flesa BIOS-a, Win 7 x64 proradi bez problema, posto ima sve moguce drivere, sve je postavio kako treba, morao sam da instaliram samo drivere za UAD i TC K 48. I to je proslo besprekorno, medjutim, ukljucim Task Manager, i otkrijem da mi service pod imenom System Interrupts-Deffered procedure Calls and Interrupt Service Routines konstantno opterecuje procesor 20%, a racunar fakticki nista ne radi. Ubrzo otkijem da je do muzicke kartice K 48, cim sam je iskljucio, procesor je na 0, ili 1% opterecenja. Posle malo googlanja, otkrijem da je u pitanju driver za Firewire, Texas Intruments OHCI 1394 chip je u pitanju, morao sam da uradim update drivera, i da odaberem iz Win 7 driver koji je imao dodatak uz naziv LEGACY. Posle toga je opterecenje procesora palo na 5-8%. Uradio sam tweak-ovanje, ne previse zalazeci u detalje, samo iskljucio gravicke opcije u Performance-u, sto je dosta ubrzalo i rasteretilo rad racunara. Sada sam mogao da krenem u instalaciju programa potrebnih za rad. Sve je proradilo bez problema, izuzev Hypersonic 2, Virtual Bassist, Halion 3.1, sl, znamo i zasto, da ne zalazim u detalje... Radeci vec 10-ak dana u Win 7, ustanovio sam da dobro, stabilno i brzo radi, cak opterecenje procesora nije vece nego na XP SP3. Njegova instalacija zauzima oko 15Gb na hardu, i oko 600Mb rama. Cak sam primetio da mogu na manjoj latenciji u DAW-u da radim nego na XP, mada je to posledica delimicno i novog drivera za TC K 48.
E, ima jedna glupost koja se javlja, ne mogu da otkrijem razlog, pa ako neko ima ideju. O cemu se radi- dok radim u DAW-u, recimo opterecenje CPU je oko 50-60%, nema krckanja, kad podignjem mixer, pocinje malo krckanje, podizem editor nekog kanla, jos vise krcka, otvaram plug-in, neki EQ koji je insertovan, i tu vec krckanje postaje nesnosno, onda, kako zatveram jedno po jedno, kad sve editore i mixer iskljucim, krckanje prestaje, i sve svira bez problema!!! Takodje sam primetio kad otvorim sve editore, slika polako pocinje da koci, uz krckanje, naravno. Da li je u pitanju slab procesor za Win 7, graficka karta, ili neka opcija na karti, ili los protok kroz Firewire, koji ne znam kako da izmerim, mislim kojim softverom to mogu da proverim. Ako neko ima ideju, neka pomogne... Nevezano za ovaj problem, mislim da je Win 7 odlican OS, moje subjektivno misljenje. Pokusao sam sto krace da izlozim svoje iskustvo, ne zamerite ako je malo konfuzno, ali ko hoce, razumece!

Hollow Mind 20-03-2010 02:31 PM

ja mislim da je to do protoka izmedju uredjaja,ja taj problem sam imao s usb karticom i na xp-u. pokusaj malo da povecas latenciju,da ti ne bude bash na minimumu.

Bambino 20-03-2010 02:40 PM

Vrlo verovatno,da li neko zna kojim softverom da prover protok kroz firewire?Taj problem je imao i XP, pa su izbacili zakrpe za povecanje protoka.A latencija nije najmanja,na 512,ili 10ms.

kejkz 20-03-2010 06:26 PM

Quote:

Originally Posted by Mika Technika (Post 274637)
koliko sam ja primetio, sve vise programa vst and others, izlaze u 64bit verziji, ja ne znam o cemu vi pricate i gde gledate, pa svaki sledeci update je sa multicore verzijama itd.

Nije u tome samo stvar, tačno je da ima sve vi?e softvera koji radi na 64 bita, ali ?ta ti to sve znači ako kompjuter uop?te ili lo?e radi pod tim sistemom zbog nedovr?enih drajvera za neko drugo parče softvera.

Nemania 20-03-2010 07:59 PM

Quote:

Originally Posted by kejkz (Post 274665)
Nije u tome samo stvar, tačno je da ima sve vi?e softvera koji radi na 64 bita, ali ?ta ti to sve znači ako kompjuter uop?te ili lo?e radi pod tim sistemom zbog nedovr?enih drajvera za neko drugo parče softvera.

Bravo o tome pricam!!!

Bambino 21-03-2010 12:29 AM

Quote:

Originally Posted by Nemania (Post 274670)
Bravo o tome pricam!!!

Da, to je tacno ,ako imas komad hardvera od neke firme kojoj nije stalo do kupaca, ili nema dovoljno znanja, interesovanja, ili ne znam cega vec, da napravi adekvatne drivere za odgovarajuci OS, i da sve funkcionise kako treba. Vec je bilo price ovde da je RME odmah posle par dana izbacio drivere za Win 7, cak mislim da je bio vikend u pitanju, sto znaci da su danonocno radili da bi sto pre ispostovali kupce hardvera adekvatnim driverima. Kao sto rekoh, Tc Electronic je tek polovinom februara to uradio, znaci da nisu azurni, ozbiljni, ili nazovite to kako hocete, mada je Konnekt 48 izuzetno dobar komad hardvera, nudi vise mogucnosti od konkurenata u klasi, ali dzabe kad nije podrzan adekvatnim driverima. Da me neko ne shvati pogresno, za moje potrebe je to najbolja karta u toj klasi, ali, ne moze sve da bude idealno!

66musicman 21-03-2010 01:10 AM

Iskljuci ti integrisanu grafiku, nadji odgovarajuce drajvere za PCI-E grafiku koju si izbacio (i ATI i nVidia trenutno imaju o.k. drajvere za Win 7 64-bit) pa ce ti mozda prestati problemi ako si kao sto navodis na latency od 10.ms.
Uopste za svaki komad hardvera nadji azurne drajvere proizvodjaca za sistem koji koristis, nemoj ostati na drajverima sistema, pogotovu za chip-set, grafiku i mjuzu.

Bambino 21-03-2010 01:47 AM

Quote:

Originally Posted by 66musicman (Post 274685)
Iskljuci ti integrisanu grafiku, nadji odgovarajuce drajvere za PCI-E grafiku koju si izbacio (i ATI i nVidia trenutno imaju o.k. drajvere za Win 7 64-bit) pa ce ti mozda prestati problemi ako si kao sto navodis na latency od 10.ms.
Uopste za svaki komad hardvera nadji azurne drajvere proizvodjaca za sistem koji koristis, nemoj ostati na drajverima sistema, pogotovu za chip-set, grafiku i mjuzu.

Naravno da sam sve to uradio, zato mi je i sve cudno. Sistem radi dosta stabilno. Problem se javlja kada u okviru DAW-a otvorim vise prozora, npr, mixer, pa editor od kanala, pa od insert efekta, tu je raspad sistema, krcka, ali i dalje radi, ne posustaje i ne ispada. A u BIOS-u sam sve nepotrebno iskljucio, integrisanu grafiku i muzicku kartu, serial i paralel port, mrezne kontrolere... skinuo i instalirao drivere proizvodjaca...osecam da je neka glupost, na dohvat ruke, samo sto ne zna da kaze "iskljuci me!":rotfl:

66musicman 21-03-2010 10:12 PM

Onako, usput, da nisi mozda instalirao neki program za non-stop kontrolu sistema, tipa easy-tune, PC probe i tako to, ne znam koju plocu imas, nisam citao post od pocetka.
Da nisi mozda previse OC sistem ?

Mika Technika 21-03-2010 11:32 PM

Quote:

Originally Posted by kejkz (Post 274665)

u pravu si, ali ono sto radi na 64bit-a instaliras a ono sto ne radi opet instaliras ali na 32bit-a i to je to :)

branoy 21-03-2010 11:53 PM

da i ja svoje iskustvo.. intel Q9300 , 3GB RAM, 2x500gb i 1 320gb disk.. graficka nvidia GT9600... ploca asus p5q..i firewire presonus FP10.. i radio sam flash biosa posto sam instalirao i machintosh zbog logica.. znaci instalirao na jednu particiju a imao viska 60gb znaci Win7 64x... Peticu sam instalirao.. sve plugove i sve radi ok.. osim onih 2-3 vodena i W... nisam ni pokusao ih..
ipak .. ja ssve radim i dalje na XPSP2 koji sam imao pre.. jer na njemu mi je vise 10 put stvari pa i postavke tamo.. inace da vam kazem.. ja dok sam pre imao P4 i te gluposti od racunara za ovo sto nama treba sam uvek imao problema i mozes ti to twiikovati koliko zelis jedan plug to pojede sve i sav trud.. od kad sam uzeo Quad.. mene vise glava ne boli.. nisam nikad do 50 posto zauzeo procesor a nabacam sve sto se moze!! tako da od prelaska na 64 ja nista ne vidim specijal kad sve ovamo radi ko sat i sve zavrsim.. to sam hteo reci! et i ovo ce nekome pomoci!
a ako ko voli igrice ... a ima ovu konfig nek uzme GT9600 i sve na fullu svaku ce igrati.. ja imam 50 ih sve sto postoje .. lepo je se i odmoriti uz dobru pucacinu ili trku uvek .. :) poz

Bambino 22-03-2010 12:26 AM

Quote:

Originally Posted by 66musicman (Post 274737)
Onako, usput, da nisi mozda instalirao neki program za non-stop kontrolu sistema, tipa easy-tune, PC probe i tako to, ne znam koju plocu imas, nisam citao post od pocetka.
Da nisi mozda previse OC sistem ?

Ne, takve programe ne koristim, imam Hirens Boot CD na kome ima svakojakih programa tog tipa, a ne instaliraju se, tako da, kad mi zatreba tako nesto, preko njega podignem sta mi treba. Moguce da mi je procesor malo tananiji za Win 7, pa se javljaju problemi. Nasao sam na Cubase-ovom forumu da su ljudi imali problema sa grafikom i u XP-u, i u Win 7, zavisno od chipa, goooglacu jos malo, valjda iskopam nesto... mislim da se tice grafike, ili konflikta grafike i jos necega, a nema nacina da se proveri...videcemo...ne odustajem lako, tvrdim da je Win 7 najbolji i najstabilniji PC OS koji je izasao, samo traba malo vremena da sve legne na svoje mesto.

Bambino 22-03-2010 03:49 PM

Resen problem, u opciji Visual effects, iskljucio sam sve opcije, sem poslednje, koja omogucuje koriscenje teme Win 7, pa je posle toga prestalo krckanje, nema ga uopste, bez obzira koliko maltretiram C 5, cak mogu da smanjim latenciju na 8ms, a da ne krcka, e ispod toga pocinje krckanje, ali ovo mi je dovoljno za rad. Ja sam inace vec bio iskljucio vise od pola opcija u Visual effects, sto je dosta ubrzalo rad, ali sve je nepotrebno za nas sem zadnje opcije koja omagucava koriscenje novih tema, ako se i to iskljuci, onda sam namesti Classic temu iz win 98. Ako necete lep izgled, iskljucite i to. Hvala svima na pomoci, savetima i interesovanju:harmonikas:

66musicman 23-03-2010 11:31 PM

Ako ti krcka ispod 8.ms latencije onda ti je stvarno CPU malo slabasan.

boggy 23-03-2010 11:39 PM

Quote:

Originally Posted by Bambino (Post 274745)
.... tvrdim da je Win 7 najbolji i najstabilniji PC OS koji je izasao, samo traba malo vremena da sve legne na svoje mesto.

Malo kontradiktorna izjava... jer mogu godine da prodju dok se to ne desi... :rolleyes:

ali dobro... ako ti sve radi... super... :D

pozdrav

bogi

kejkz 23-03-2010 11:50 PM

Win je dakle i dalje k.... za audio, kao sto je uvek i bio, ako moras da iskljucujes pola stvari da bi radio kako treba. Nikad oni to nece opraviti.

boggy 24-03-2010 12:11 AM

Quote:

Originally Posted by kejkz (Post 274923)
Win je dakle i dalje k.... za audio, kao sto je uvek i bio, ako moras da iskljucujes pola stvari da bi radio kako treba. Nikad oni to nece opraviti.

Nisam 'teo toliko da se udubljujem... :D

pozdrav

bogi

p.s. E da.... druga keksavog za preCednika!!! :mrgreen:

Bambino 24-03-2010 12:38 AM

Quote:

Originally Posted by 66musicman (Post 274914)
Ako ti krcka ispod 8.ms latencije onda ti je stvarno CPU malo slabasan.

Verovatno, ipak je to samo AMD X2 4000+, tako se ponasao i na XP SP3, samo sto sam na XP-u u startu iskljucivao Visual Effects, sve opcije, a ovde sam ostavio par opcija ukljucenih, jer sam negde nasao "How to make Win 7 faster". Opet kazem, nisam iskljucio "pola stvari", vec par kozmetickih opcija, koje meni iskreno, uopste nisu bitne. Jos cuvam Ghost File sa kompletnom instalacijom XP-a, i kad uporedim sa Win 7 pod opterecenjem, mislim da je Win 7 stabilniji, i daje malo vise lufta u radu procesora, naravno posle navedenog tweak-a. Na Steinberg-ovom forumu sam nasao detaljan tweak za Win 7 DAW, poigracu se, pa cemo videti rezultate. Naravno, najlaksa varijanta je da kupim Intel i7 processor quad core, ili predjem na drugu platformu, nisam probao, verujem da je mnogo bolje, ali, kako nas narod kaze, koliko para, toliko muzike! A sa druge strane, i potrebe su razlicite, a i ukusi, neko voli plavuse, neko crnke, neko brinete...Ja samo iznosim svoje iskustvo i subjektivno misljenje. I jos nesto sam zaboravio, mislim da je TC Konnekt 48 karta koja trazi jaci CPU, ipak je moj procesor slabasan za nju, ali, za sad je ovako, dok ne legne nesto jace, a nadam se da ce to biti uskoro...Takodje sam probao Win 7 na laptopu HP Pavilion, Intel Celeron 410, 512Mb RAM-a, i na njemu je jedva radio, tako da sam vratio XP. Toliko od mene, pozz.

STUDIOTON 24-03-2010 01:20 AM

Quote:

Originally Posted by Bambino (Post 274928)
Takodje sam probao Win 7 na laptopu HP Pavilion, Intel Celeron 410, 512Mb RAM-a, i na njemu je jedva radio, tako da sam vratio XP.

naravno jer je za win7 potrebno najmanje 600-700mb rama cim upalis racunar :wink:

A na mom licnom lap topu win7 takodje radi super,lepse izgleda,podseca me na mac :grin:

A kao sto Boggy rece, mislim da cemo se nacekati da bilo koji drugi sistem osim XP-a proradi za nas audiophile ..

Licno mislim da nema sanse da nas nateraju da predjemo pre svega sto ni sami proizvodjaci ne umeju da napisu dobre drajvere pa cak ni sam RME.. stalno neki problemi ,nekome radi a vecini ne ,savrseno radi samo na XP
Jedino ce moci da nas nateraju tj.isteraju :) i to zamenom novih hard diskova.. dakle masovno ce se zamenjivati hard diskovi novim formatom koji XP nece progutati .. procitajte ovde

Bambino,Win7 jos uvek nije proradio kako treba i pitanje je kad ce sto se profesionalnog audio tice.. za XP su bile potrebne godine rada i znoja da se napisu kvalitetni drajveri,i sada kada ih imamo i kada nam sve radi kako treba,mi trazimo bolje:shock: ..ono na sta ces nailaziti su razni problemi u radu,pre ces biti pc serviser nego muzicar,a za sve ovo sto si napisao je sigurno bilo potrebno jako puno vremena i nerviranja a cemu .. win7 64 u racunaru sa 16gb memorije.. jedino tada ima smisla prelaziti .. a siguran sam da si mogao bolje iskoristiti to vreme nego sto si ispitivao ionako polovican win7:wink:

U zdravlje :)

STUDIOTON 24-03-2010 01:24 AM

P.S. Ukucaj u google "Win7 plavi ekran" .. pa vidi koliko hiljada tema :) .. i meni je jednom na lap topu .. heh..nisam godinama to video ,jos od 98ice :banghead:

boggy 24-03-2010 01:42 AM

Quote:

Originally Posted by Ivan (Post 274931)
..........pre svega sto ni sami proizvodjaci ne umeju da napisu dobre drajvere pa cak ni sam RME.. stalno neki problemi ,nekome radi a vecini ne bas tako kao na XP-u ..
...........

Za ovo sam skoro potpuno siguran da proizvodjaci hardvera NISU problem, jer ako su uspesno pisali drajvere za XP, NISU MOGLI naprasno da to zaborave za Win7. Ako razlika ima, a ima ih sigurno, za jedan i drugi OS, onda je problem u tome sto je novi OS nestabilan i/ili nedokumentovan dovoljno (nedostatak informacija gde je sta) sto bi omogucilo proizvodjacima hardvera da izadju u susret svojim korisnicima (verujte da im je stalo da prodaju svoj proizvod!).

Kao i uvek u dosadasnjoj M$ istoriji, sve se to resi za cetiri-pet godina, kada isprave (svoje) bagove i sa agresivnog i prepotentnog pristupa podredjenima (RME i ostali), kojim skrivaju da im je proizvod, u stvari nedoradjen i nedovrsen... predju na neki normalniji odnos... jer bez podrske tih proizvodjaca ljudi imaju alternativu u Apple proizvodima... koji nisu bez razloga promenili procesor(!) ... jedino za sve to treba vreme... mnogo vremena.

Nevolja je sto svaki put kad zavrse posao, potrose sve novce i padne im prodaja... jer su svima prodali. I umesto da tada rade odrzavanje toga sto su napokon napravili, krenu da prave nesto novo i da silom teraju da se operativni sistemi promene, da bi oni mogli da zarade. To je bilo od MS DOS, Win 3.11, preko Win NT, Win 2000, Win XP... s tim sto je ovaj poslednji najstabilniji windows koji sam ikada imao na racunaru (sto ne znaci apsolutno stabilan i nenadje*iv)... a sad vidite koliko sam (desetina?) godina cekao na tako nesto... :mrgreen: Nedeljama racunar stoji upaljen, samo gasim monitor... nema curenja memorije, nema gubljenja brzine zbog dugotrajnog rada... itd.... toga nije bilo sa starijim verzijama... jedino je problem sto su jedan takav OS prodavali nekoliko puta :mrgreen:

Ocekujem da ce Win 7 da postane upotrebljiv za mene od SP2 pa na dalje... tako je barem do sada bilo sa Win 2000 i Win XP... pre toga se ne treba nadati niti gubiti vreme...

Sto se tice promene diskova, nadam se da postoje zakoni po kojima to moze da im se zabrani... ili se barem nadam da ce postojati neko resenje za to... posto ne znam da li M$ moze da ima toliko uticaja na proizvodjace diskova... videcemo...

pozdrav

bogi

p.s. u stvari sada sam skapirao... proizvodjaci ce promeniti diskove i ovako i onako... jedino je kvaka sto M$ nece napisati podrsku u XP za nove diskove i eto njima ekstra prihoda... a nama novih nevolja.

Bambino 24-03-2010 01:54 AM

Ok, svako ima neko iskustvo, ja sam samo hteo da iznesem svoje, kao i problem, da podelim sa vama, valjda tome forumi i sluze. Naravno, probleme sam resio, idemo dalje, nadam se da ce nekom u buducnosti ova diskusija da pomogne, pozivno ili negativno, pozz.

boggy 24-03-2010 02:02 AM

Quote:

Originally Posted by Bambino (Post 274937)
Ok, svako ima neko iskustvo, ja sam samo hteo da iznesem svoje, kao i problem, da podelim sa vama, valjda tome forumi i sluze. Naravno, probleme sam resio, idemo dalje, nadam se da ce nekom u buducnosti ova diskusija da pomogne, pozivno ili negativno, pozz.

Naravno, jedino sam mnogo puta video odusevljenje ljudi nekim novim windowsima koje jos nisu ni probali... odusevljenje je po pravilu preslo u (blago receno) razocaranje cim bi nesto ozbiljno krenuli da rade na tim windowsima... nekada bi to bila i agonija... a smatram da ako se takva iskustva zaborave... ponovo ce se desiti... zato ovako i pisem. To se desavalo isuvise cesto, i iskusio sam to izuzetno bolno na svojoj kozi da bi SMEO sada da pisem ista drugacije od ovoga sto vec citas.

Majkrosoft nikada nije izbacio potpuno zavrsen proizvod, na samom pocetku, jer im to NIJE poslovna politika. Njihovi programeri nisu nekvalifikovani! Ali kada im je proizvod blizu stabilnog i zavrsenog... oni izbace "novi" :rolleyes:

pozdrav

bogi

p.s. Inace prakticno svi ostali ozbiljniji operativni sistemi su odavno 64-bitni... tako da su i tu zaostali u Microsoft

Bambino 24-03-2010 02:23 AM

Nazalost, iskustva vecine koji rade na Windows-u su bolna, nisam odusevljen Windows-om 7, ali mi se dopada. Samo ga testiram, u rezervi stoji XP, ako zapne. Videcemo, vreme ce pokazati svoje, za sad funkcionise, i to iznenadjujuce dobro, za pocetak, bar kod mene... a nisam ni strani placenik...:rotfl:

boggy 24-03-2010 02:27 AM

Quote:

Originally Posted by Bambino (Post 274939)
.......... a nisam ni strani placenik...:rotfl:

:shock:
E ondaK u redu!!! :da:

pozdrav

bogi

Mika Technika 24-03-2010 05:31 AM

Quote:

Originally Posted by kejkz (Post 274923)

e to je to! ...pogotovo midi

STUDIOTON 24-03-2010 09:49 AM

Quote:

Originally Posted by Bambino (Post 274939)
Nazalost, iskustva vecine koji rade na Windows-u su bolna, nisam odusevljen Windows-om 7, ali mi se dopada. Samo ga testiram, u rezervi stoji XP, ako zapne. Videcemo, vreme ce pokazati svoje, za sad funkcionise, i to iznenadjujuce dobro, za pocetak, bar kod mene... a nisam ni strani placenik...:rotfl:

Tako je, ako super radi onda samo uzivaj .. tvoje iskustvo koje si ovde napisao je svakako vrlo bitno i vazno i za ovaj forum

p.s. Momak sa kojim blisko saradjujem,izvrsan aranzer i muzicar,zamenio racunar,stavio win7 instalirao sve .. i sve radi. Zove me da mi se pohvali,sav srecan ..

Posle par meseci zove me i kaze da je kupio Mac i presao na Logic,malo privikavanja ali za takvog profesionalca nikakav problem .. i posle mesec dana ja ga zovem,a on mi kaze koliko je srecan i odmah prelazi na diskusiju kako ne moze da veruje usima koliko Logic bolje zvuci itd itd ..(znaci OS vise i ne pominje jer kada nesto radi kako treba to ti prelazi u rutinu u fazonu PLUG&PLAY.. )nesto slicno kao rme kartice :)

kejkz 24-03-2010 11:24 AM

Quote:

Originally Posted by Ivan (Post 274950)
OS vise i ne pominje

U tome i jeste poenta operativnih sistema.

psionic 27-03-2010 07:56 PM

Quote:

Originally Posted by kejkz (Post 274959)
U tome i jeste poenta operativnih sistema.

Nije u tome poenta uopste, nemas ti pojma!

Osnovna uloga OSa je da bude primarni cilj podesavanja i podredjivanja svega i svacega istom i udovoljavanje njegovoj sve vecoj gladi ka CPU cycleovima i memorijom, kao i potpuna dominacija nad korisnikom!

Treba stalno imati na umu da je M$ operativni sistem ustvari gradjen za opste namene a da audio segment predstavlja jedan majusni deo trzista. Oni su u W7 pokusali da malo i po tom delu procackaju pa su uneli svoju verziju ASIO (patented by Steinberg) - to je onaj WDMKS ili tako nekako. Neke nove kartice kao podrzavaju i njega, ali to je jos jedan sastojak u papazjaniji standarda na trzistu. FireWire je dodatni kamen spoticanja i kao i sve na PCju totalno nedovrsen i nedokumentovan standard - dosao sa MACa na PC... Kao sto neko rece, proci ce godine dok sve ne legne.

A u medjuvremenu, proizvodjaci hardvera nasedaju na marketingske poteze MicroSofta, pokusavajuci da naprave dobar drajver, navlaceci na kraju i nas - naivne potrosace.

A sam windows kao OS za mase, treba da se dodatno optimizuje tj da mu se namena blize definise gasenjem nekih servisa. Problem je sto su ljudi usli u XP i svi znaju STA da tu pogase. A sada sa novim OSom dolaze i mnogi novi servisi - neki cak i nasilno obaraju performanse da bi stedeli energiju (XP nije "enviroment friendly" - trosi mnogo :) ) Ne moraju se pogasiti apsolutno svi servisi - nisu svi "maligni"

Imam Win7 - 32 bit do duse i sa tim nekim optimizacijama radi kao sat. NPR jedna od setovanja koju vecina ljudi previdi - Otici na power saving i tamo poiskljucivati sve stednje koje se tamo nadju - za mene je bilo presudno za izbegavanje krckanja - po defaultu je namesteno na BALANCED !(?) Ima jos nekih kao npr podizanje prioriteta necemu sto se zove PRO AUDIO u registriju - nisam siguran da nesto zaista i radi i da ima veze sa ASIOm - ali eto i toga ima... Moj 7 setup radi besprekorno za sada - ne znam da li moze da parira MacOSu ali ni ja vise ne mislim o OSu, vec radim u Cubaseu 5... Videcemo sta ce biti kad se u jednacinu ukljuce i UAD i PowerCore - Audio interfejz je MOTU ULite mk3.

psionic 28-03-2010 03:46 PM

Zapravo da budem precizniji - taj registry tweak je nesto u vezi MULTIMEDIA SCHEDULERa... I ima efekta po audio sistem, kako sam nasao negde ma netu...
nalazi se u :

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Multimedia\SystemProfile\Tasks\P ro Audio

Voleo bih da neko pametan pogleda ovo pa nas prosvetli znanjem.. :)

All times are GMT +1. The time now is 08:56 AM.